Keresés

Részletes keresés

Cassius Dio Creative Commons License 2001.06.09 0 0 15
Szeretnélek pontosítani és ezzel választ is adni a nyitó kérdésre.

A két végletet a liberalizmus és szocializmus képviseli. A liberalizmus kezdeti szerepe az egyén védelmének kiteljesedése volt (szabadságjogok stb.) ekkor balra volt konzervatív jobboldaltól. A munkásmozgalmak megjelenésétől azonban úgy írható le viszonyuk, hogy az egyént állítja a középpontba a klasszikus liberalizmus (individum) és ezzel szemben áll a kollektivista Szockó irány (a multszázad fordulóján a liberális kapitalizmis már tradicionális eszmének számított).

Szerencsére nem csak e két véglet közül lehet választani.
A mérsékelt jobboldal észlelte, hogy a két fogalom (individum contra kollektívum) a családi kötődések, és kis közösségek, önkormányzatiság terén kiegyenlíthető, feloldható.

Hogy mégsem középen áll a két másik irányzat között, annak oka hogy a tengelyről elcsúszva egy háromszög sarkában találja magát, mert egy vektor tekintetében (hagyománytisztelet és ezért hazafias gondolkodásban) távolabb van a nemzeti fogalommal gondban lévő internacionalista szocializmustól, és az egyénre koncentrálás miatt a nemzeti hovatartozást figyelmen kívül hagyó liberalizmustól. (Tipikus ellenpólusa a szociálliberalizmus, amely kényszeres vállakozás mindannak a tagadására, amit a jobboldal képvisel. Viszont valamit képviselni, vagy éppen valaminek a tagadására építeni irényzatot az komoly erkölcsi különbség). Megjegyzem, vannak sikeres országok, ahol ennek oka a nemzeti liberalizmus léte.

A gyakorlatban csak a jobb és baloldal képes ma társadalmi bázist növelni, a liberalizmus normális (ismétlem normális) irányzatai a kettő között inognak egyikkel gazdasági, másikkal társadalmi kötődések alapján.

Előzmény: salez (14)
salez Creative Commons License 2001.06.09 0 0 14
mármint függetleníti a kettőt...
Előzmény: salez (13)
salez Creative Commons License 2001.06.09 0 0 13
Én anno valami olyasmit tanultam töri, vagy PG órán, hogy a baloldal elsősorban a munkások érdekeit képviseli, míg a jobboldal a munkaadók érdekeit.

én arra jutottam - mivel nem tanultam PG-t, csak informatikát sajnos/szerencsére :), hogy a két oldal közti alapvető különbség az, hogy a jobboldali ember az egyént helyezi értékrendjében a csoport elé, a baloldali a fordítva, míg a liberális függetlenítenia kettőt egymástól.

(ha már on voltál, gondoltam leírom :)

Előzmény: Virág Árpád (12)
Virág Árpád Creative Commons License 2001.06.09 0 0 12
A kérdés mindenesetre érdekes... Én anno valami olyasmit tanultam töri, vagy PG órán, hogy a baloldal elsősorban a munkások érdekeit képviseli, míg a jobboldal a munkaadók érdekeit.
Hát izé... Ez manapság azt hiszem, messze nem állja meg a helyét...
Nem emlékszem, hogy a manapság baloldalinak kikiáltott MSZP, v. SZDSZ ténykedésében feltűnt volna valaha is, hogy elsődlegesen a munkavállalók érdekeit tartanák szem előtt :-(((
szalonna Creative Commons License 2001.06.09 0 0 11
Szvsz Hitler besorolása a jobboldalba csak azon múlt, hogy a) a magukat balolalinak mondó alakulatok szembenálltak vele, de ennél fontosabb, hogy b) Sztálin propagandagépezete igen komoly eröfeszitéseket tett, hogy Hitlert az emberek ne társítsák a szocializmussal, ami a "nemzeti szocializmus" és az NSDAP nevében szerepelt. Így csináltak propagandaeszközökkel - tudomásom szerint - Hitlerböl lassanként fasisztát, elorozva Mussolini mozgalmánanak nevét. Tudtommal. De a jobb-bal választóvonal már akkor önkényes volt szerintem.
Előzmény: Pirítós (1)
salez Creative Commons License 2001.06.09 0 0 10
na azért..
Előzmény: Subiaco (9)
Subiaco Creative Commons License 2001.06.09 0 0 9
Ha vigasztal, éppen most ugattalak le az ATV-s topcban... :-)
Előzmény: salez (7)
Subiaco Creative Commons License 2001.06.09 0 0 8
Muszáj hozzáfűznöm, mert akkor nem alszom éjjel jól...
Előzmény: salez (7)
salez Creative Commons License 2001.06.09 0 0 7
ne kezdjed már megint ;-)
Előzmény: Subiaco (6)
Subiaco Creative Commons License 2001.06.09 0 0 6
de úúútálok egy baloldalival egyetérteni... ;-)))

eccerű lélek a topicnyitó, szegény... jobbulást, és sok sikert a fejlődéshez.

Előzmény: salez (5)
salez Creative Commons License 2001.06.09 0 0 5
Egyszerű. A nácik is baloldalika (volta és lesznek is).

azért az egyszerű ember - szerencsére - nem egyszerűsíti le annyira a dolgokat, mint te tetted. mintha inkább a gondolkodásod lenne túl eccerű...

Előzmény: Inseminator (4)
Inseminator Creative Commons License 2001.06.09 0 0 4
Azok után, amit a nácik műveltek.

Egyszerű. A nácik is baloldalika (volta és lesznek is).

Előzmény: hozzászóló_ (-)
Pirítós Creative Commons License 2001.06.09 0 0 3
Én ezt pontosan tudom. Csak eszelősnek tartom, hogy 2001-ben, amikor a megfelelő dokumentumok már nyilvánosak még mindig a ma már tudhatóan hamisított pártállami tankönyvek fekete-fehér világképe alaplyán magyarázza itt x és y történelmet.
Hali,
Pirítós
Előzmény: heraldikus (2)
heraldikus Creative Commons License 2001.06.09 0 0 2
Nem ojan egyszerű ez. Hitler és mozgalma egyszerre volt jobb és baloldali is. Atól függ, mit tekintünk ismérveknek. Szovjet Oroszországgal pedig már Hitler előtt felvették a kapcsolatot a németek. A háború után nem igen találtak partnert. (Rapallo)

Nem kell ojan messzire mennünk. Miért lenne például baloldali a Horn-kormány?

Előzmény: Pirítós (1)
Pirítós Creative Commons License 2001.06.09 0 0 1
Ijenkor mindég haragszom egy kicsit a "hitvány" történelemoktatásunkra. Mert ha rendes történelemoktatásunk lenne, akkor nyilván eszedbe idéződne, hogy Hitler Dolfi, a jobboldalinak csak komoj nehézségek árán nevezhető Német Nemzeti-Szocialista Munkapárt nevű alakulat élén variált. No meg ő volt az egyetlen, aki a két vh. között egyáltalán szóba állt a sztálini Szovlyetúnióval, mit szóba állt, egyenesen szerződött vele egy-két piszkos ügyletre.
Hogy honnalyt veszed, hogy a nácik lyobboldaliak voltak...? Talán csak nem azért, mert végül nekimentek a Szu-nak? Nyilván elhallgatták előled, hogy lyobboldali vezetésű országoknak előbb ment neki, sőt az ún. Szövetségesek soraiban egyedül a Szu. volt baloldali.
Hali,
Pirítós
Előzmény: hozzászóló_ (-)
gringo Creative Commons License 2001.06.09 0 0 0
Hitler SZOCILALISTA is volt
Előzmény: hozzászóló_ (-)
hozzászóló_ Creative Commons License 2001.06.09 0 0 topiknyitó
Azok után, amit a nácik műveltek.

Ez a képtelen kérdés a párja annak, amit Bencsik a tegnap esti jobboldali sajtóklubban feltett az ATV műsorában. Azt kérdezte ugyanis, hogy azután amit a kommunizmus művelt, a 100 millió halott után, hogy lehet valaki baloldali? Ha azt kérdezte volna, hogy a kommunizmus viselt dolgainak ismeretében hogyan lehet valaki kommunista, akkor mélyen egyet lehetne vele érteni. De nem ezt kérdezte.

Bencsik számára tehát csak jobboldali lehet valaki. Ha valaki mégis baloldali, az valami anomália. Az vagy buta, vagy gonosz, de mindenképp olyan, akinek nincs helye a nap alatt. Ellenség.

Ahol minden rendes ember jobboldali, aki baloldali az meg ellenség, oda persze minek is demokrácia. Ott a baloldalt nem képviselethez kell juttatni szavazatai arányában, hiszen szavazói gonoszok és/vagy buták, hanem megrendszabályozni, átnevelni. Hogy milyen módszerekkel, arról Bencsik egyelőre nem nyilatkozott.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!