Köszönöm a választ, nagyon érdekes volt. Magát a szíj hajtást ismerem, előnyeivel és hátrányaival. Ami érdekel, hogy villanykerékpárban hogyan harmonizál a használatba.
Pl az egyik kinézett, a Tenway CGO600-ban egy kerékhajtású motor van, egy Mivice M070, egy relatív kicsi nyomatékkal (max.35-40Nm) és 36V, 7AH Lithium-ion akkuval.
Nincs váltó, cserébe pofátlanul olcsó, jelenleg 1199 Euró, kiegészítők nélkül, de 1799-ért már gyári csomagrendszerrel szerelt. Szóval amit nem tudok, hogy a MIVICE mint gyártó mennyire megbízható. Ez egy relatív fiatal kínai beszállító, mennyire rizikós ilyet venni? Na és többek között, mennyire használható egy ilyen váltó nélküli hajtás?
Amire használnám, ott a hagyományos bicajjal is végig tudok menni váltás nélkül, de mi van ha mégis olyan irányba megyek ahol van egy emelkedő? Mennyit tud egy ilyen kis motor rásegíteni és mennyire bírja a szíj, ha a villanymotor teljes terhelésen hajt és én is rendesen beleállok egy emelkedő kedvéért, hogy ne kelljen tolni?
A másik kiszemelt Desiknio Dopamine Mahle X35 Single Speed 250Wh, ez most 1799 Euró. Szintén egy nagyon kellemes ár, még sima biciklinek is, nem hogy elektromos rásegítéssel. Itt a motor gyártó, a MAHLE egy sokkal ismertebb , a hajtás paraméterei hasonlóak mint a MIVEC-nél, 40Nm nyomatékcsúcs, kicsi 250Wh-os akku, cserébe könnyű 15kg alatti tömeg, szintén szíjas hajtás. Mivel a két bicaj nagyon hasonló, itt ér e többet hogy az elektronika gyártója a MAHLE vagy nem igazán? (azért ök is inkább az autóiparban szereztek nevet maguknak)
Aztán a harmadik a Tezeus c8, ami ezektől eltér, ez egy középmotoros változat, szintén szíjhajtással, de három fokozatú agyváltóval. Az akku is kicsit nagyobb, 360Wh, bár nálam ez nem nagy szempont, nem túrázni kellene. Az ára egyből egy lépcsővel magasabban is van, 2599 Euró. Megéri a felárat a középmotor és a három fokozatú váltó? Van előnye? Mert maga a hajtás szerintem sokkal bonyolultabb. A motor és a kis hajtómű egymással 90°-os szöget zárnak be, vagyis van benn egy nagy precizitást igénylő fogaskerék átvitel. Ráadásul a várba integrált, szerintem javítani sem lehet, ha szükség lenne rá.
Volt Tenwasy bringám, illetve van most is két szíjhajtású gépem Gates rendszerrel, valamennyi rálátásom van (nagyon szeretem őket).
A lentiekben felsoroltakból konkrétan csak a Tenways volt kézközelben, pár hónapig azzal jártam, de a megjegyzések nyilván a többire is érvényesek.
Szíjhajtás előnyei:
- karbantartás mentes nincs olaj stb, azaz tiszta, baromi jó - pl vonaton se olajozol össze senki a tömegben le felszállva
- tiszta, száraz biztonságos érzés, nem kér enni, időjárásfüggetlen, nem gond ha elázik
- hosszú élettartam
Hátrányai:
- drágának tűnik elsőre, mert egy első hátsó szíjtárcsa plusz szíj, azaz egy szett nagyságrendileg 80-100ezer körül van, mérettől függően
- olyan váz kell hozzá, ami bontható, hogy be tudd rakni a szíjat. Ha valami gyárilag az, akkor ez nem gond, de ha egy bringát akar valaki átalakítani szíjhajtásra, ott kell bontószemet gyártani, vázat vágni, hegeszteni, stb. Ha valaki bontószemet akar utólag beépíteni az mostanság olyan 50-100ezer ft körül van hazánkban (én legyártottam és megcsináltam magamnak).
- azaz bontószem beépítés és szíjmeghajtás már 150-200ezer körül van és még nincs bringa
- váltóként csak agyváltó jellegű váltót lehet használni, ami lehet előny is meg hátrány is (én egy alfine-t tettem be, de az is egy százas volt új kerékfűzéssel együtt, eredetileg egy Rohloff-t szerettem volna, de az tényleg horror ár, annyit nekem nem ért)
- ha egysebességes a bringa, akkor az áttétel módosítása / megtalálása elég macerás tud lenni, és drága is. Én is jártam pórul, kellett vennem kisebb szíjtárcsát, de emiatt szíjat is, és kb 2x használva adhattam el, mert nem sikerült eltalálnom a megfelelő áttételt számomra a fordulatszámomhoz. Csak épp ez a móka benne volt 60-70ezer ft-ba, és ment féláron eladásra. Míg egy lánckerék párezer ft a jobb fajtából, és a láncot úgy hosszabbítod, rövidíted ahogy akarod. Szíjnál is lehet valamennyit játszani szíjfeszítővel de van amikor az kevés -a szíjakat emlékeim szerint 5 foganként árulják hosszváltozásban - ha szeretnél agyváltót, akkor nem nagyon jön szóba az agymotor, vagy csak első kerékben (annyi megjegyzés, van agyváltó első / meghajtó hajtóműbe való is, de az horror ár)
- szerencsétlen esetben könnyen ki lehet nyírni a szíjat. Volt ismerős, akinek felkapott egy baromi éles követ, terepen, és behajtott, beszorult a szíj és szíjkerék közé, elvágva a szíjat. Az ilyen nagyon ritka, de néha sajnos előfordul - láncnál ilyenről nem hallottam, illetve ha szakad is, akkor az javítható, a szíj az kuka.
- alacsonyabb fordulaton kisebb teljesítmény átvitenél a hajtás vesztesége nagyobb mint a lánchajtásé (tiszta jó lánccal összehasonlítva, ami mindennapos használatnál ritka dolog :-) )
Szóval elég drága mulatság, de ha km-re lebontjuk már egyébként nem feltétlenül. Kérdés persze ki mennyit megy vele. De egy hajtásszettel simán el lehet menni 30-50ezer km-t, van aki 80 ezret is elment már vele, ennyi idő alatt azért lesz jópár lánc és lánckerék csere hagyományos lánchajtás esetén meg melo a lánccal kapcsolatban. Nálam egy lánc és lánckerék szett elmegy olyan 5-10.000 km-t (terep függő, mert ha hegyezek az pl nagyobb nyomatékigényű, jobban eszi, jellemzően porosabb környezet, sík úton trekkingelve nézelődősen meg több is kijön akár, de ez igaz a szíjra is)
A Teenwaysról
Nagyon klassz kis gép, könnyű, szolid, minimalista, de az ára nem olcsó, közelíti a millát, 800ezer magassága az egysebességesnek váltó nélkül emlékeim szerint. Ez spec asszem nem is kínai gyártmány, hanem holland. Viszont kérdés, elég-e az egy sebesség (Hollandiában bőven elég), milyen terepen használja valaki. Egyébként van hazai gyártású alternatívája is. - https://blurbybike.hu/. A Tenways szerintem korrektebb vas.
Kínai szíjas bringák
A kínaiak egyik olcsósítása, hogy nem a Gates rendszert használják, hanem valami sajátot raknak be. Ez lényegesen olcsóbb, mert nem 100ezer egy hajtás szett, viszont a használhatósága kérdéses, meg az is, hogy vajon ha 5-10 év múlva kell egy szíj, fogsz-e kapni ugyanilyen profilt vagy kuka..... A Gates ilyen szempontból nagyon kiforrott és stabil dolog (főleg a CDX).
Kifogható itt ott használtan szinte újonnan többszázezerrel olcsóbban szíjhajtásos. Van egy szíjhajtásos kerékpár csoport fb-n, ott rengeteg szokott eladó lenni, mindenféle fajta, elektromos is. Pl:
Két hagyományos bicaj mellé elgondolkodtam egy kis nagyon egyszerű, olcsó villanyoson, munkába járási céllal, inkább kis és közepes távokra.
Meg nem tudom mondani miért, de tetszik a gondolat, hogy egy szíjhajtásos, kis akkus, kis teljesítményű bicaj is elég lenne erre a célra.
Ilyenek föleg Kínából, direkt eladással vannak a piacon. Többnyire hosszabb a szállítási idö, néha szállítanak ki selejtet és a problémakezelés sem minden esetben gördülékeny, de a többség elégedett velük.
szia, jó régen volt ugyan a poszt, de most olvasgattam a téma után, mert nekem is lett kettő is amit szeretnénk használni. Tudsz segíteni az életre keltésükben? (nyilván nem ingyen gondolom)
Van több éves MTB elektromos kerékpárom, amelyiken a pedál szenzor (PAS) csatlakozója 4 tűs. Webshopokon csak 3 tűs elérhető, valahogy lehet kompatibilisé tenni a kerékpárommal?
Köszönöm Capt.IQ229 az óvó-aggódó-hozzáérő hozzászólásodat, amivel megóvni próbálod a tapasztalatlanokat a "csalódástól" (átveréstől).
Keresgéltem a neten gyári, új akku-pakkot ami szóba kerülhetne, de sajnos nem igazán nagy a választék.... Talán csak ez az egy volt ami 'tetszetősebb', szerinted ez az akku-pakk jó lenne a bicajomba ?
ZT-01 laser elektromos kerékpárral kapcsolatban kérnék segítséget. Az édesanyámnak vásároltuk ezt a kerékpárt, minden bizonnyal valami védelem miatt, első gyújtásráadás után csak akkor indul el gázadásra a kerékpár, ha lökéssel vagy tekeréssel egy minimális sebességet elér. Ez saccra olyan 5 km/ó lehet. Utána míg a gyújtás le nincs véve, működik folyamatosan, gázadásra indul. A kérdés ki lehet-e ezt iktatni valahogyan, ugyanis a felhasználó állapota miatt nagyon nehézkes a lábbal lökés vagy hajtogatás, nem is azért lett véve, hogy hajtani kelljen, arra célra vannak különb kerékpárok.
vettem egy drónt, gyári akksi, gyári adata: 3.7V 2200mAh liion! (persze nyilván nem fém cellák vannak benne, szimpla elírás) :)
ugyanabban a boltban és máshol is ez 6500 Ft körül van
súlya 66g
namost, mivel nem sokat bírt, ezért bementem egy modell boltba itthon és vettem 7500-ért lipo drónakksit (más típus, más méret).
adatai: 7.4V 2200mAh, a mérete legalább 2x akkora, de inkább 2.5x, súlya 122g :D
és mindenütt így árulják, hogy a gyári akkuja márpedig szerintük 2200 :)
azt ugye nem is kell mondanom, hogy fényévekkel többet bír az akksi és lehet rendesen profi RC töltővel használni, nem pedig USB-vel bziskodni. meg hát ugye van balansz csati, ilyesmik.
Amiről te beszélsz hogy az az alap, az nem a "megcsinálóemberek" által gyártott pack, hanem az alin beszerzett komplett olcsó packokra igaz. Ez két külön eset. Ezért mondtam, hogy nem kell így lehúzni a megcsinálóembereket feltétlenül, akik régóta csinálják már, azok csak azért csinálják régóta mert megfelelő packokat gyártanak megfelelő elemekből.
Ha te az Aliexpress-es akucella beszerzést állítod be alapnak, akkor nagyon elbeszélünk egymás mellett. Ugyanis arról beszélgetünk hogy valaki "megcsinálóember" rakja össze a packot, és ezek a "megcsinálóemberek" ilyenekkel nem foglalkoznak, mert nem aliexpresses cellákból dolgoznak, hanem rendes cellákat tesznek bele (kivétel biztos mindenhol van persze, de az a ritka, mert azt kb. a második pack után valaki hátbakopogtatja egy baseball ütővel).
Én pl. kb. a nkon nettó árak kb. 60%-án szerzem be a cellákat (típusfüggő) amikor szükséges és faragok valakinek egy packot. De ez szerencsére elég ritka hogy építek valakinek, csak ha "muszáj" valamiért.
"Lehet kérni forrfüllel (plusz pénz) és akkor nem égeti el a csinálóember a celládat."
Ha normális "csinálóember" csinálja nem kell forrfül sem, és megcsinálja jól, nem "égeti" el.
Nem tudom miért az az alap kiindulás hogy egyből csak szarul lehet megcsinálni, és alap, hogy szarul fogja valaki megcsinálni...
Nyilván van ilyen is, de nem kiindulási alapnak kéne tekinteni.....
Senki nem mondta hogy mivel kell versenyképesnek lennie, hanem megkérdezte az illető, hogy a fórumtagok szerint ez jó pack-e. És nem mellesleg ez egy 3 éves használt pack, amit nem érdemes összevetni egy új árával (szerintem) nyilván egy ekkora kapacitású új pack ennél jóval drágább lesz. De ez többek között azért - is - ennyi mert használt.
(én biztos nem venném meg, egy "ismeretlen kínai szerző" műve kérdéses műszaki tartalommal, ez a része igaz az állításodnak)