A tatár bifsztek csak előétel, mondhatni a 0. fogás.
Adjál nekik mást is, ami nagyon finom, így ha a tatért elrontod akkor is kellemes emlékkel fognak távozni.
Szombaton vendégek jönnek hozzánk és szeretném meglepni őket egy jó tatár bifsztekkel.A bélszín már meglesz. Hogy csináljak jó tatár bifszteket ? Ez itt a kérdés. Lányok, asszonyok, fiúk mondjátok el ti hogyan készítítek el.
Pácolás: A húst megkenjük olajmustárőrőltbors keverékével, és alufóliába csomagolva 3-4 napig hűtőben érleljük.
A húsdaráló használata tényleg nem javallott sem a hús sem a hagyma aprításához. A felhasznált alkotóelemek tárháza rendkívül széles lehet, mindenki ízlésére támaszkodhat(én a száraz vörösbort ki nem hagynám).
Az egyesek által mellőzött vajnak az az egyetlen szerepe, hogy beleolvadjon a forró piritósba.
Nyam-nyam!!!
A sok fincsi zöldség mellé a múlt héten becsúszott némi tatár is. Kedden, meg csütörtökön. Mikor kellene jelentkezni a kórságnak? Ugye az még nem a körömfájás elso jele, ha letörik az egyik???
A biztonság kedvéért evett az egész család. (imádott párom, imádott macsekom, valamint imádott ebünk) de még mind a négyen megvagyunk.
Marha (ha lehet válogatni sötétvörösből) hátszín, vagy fehérpecsenye 15dkg/kopoltyú.Többször ledarálom. (A garálóm vacak, ezért 15-20 dkg-ként szét kell szedni, lecibálni a kés alá tekeredett inat, ami így ügyesen kikerül a kajából.
(Minden rosszban van vmi yóóó!)
:o)
csészékben-tálkákban
-turmixolt vöröshagyma,
-só,
-bors,
-fehérbors,
-oliva olaj,
-piros paprika,
-pirosarany,
-kechup,
-csípős mustár,
-worchester,
-szójamártás,
-sötét, száraz vörösbor! Csak akkor, ha valakinek túl száraz.
(ha van friss)
-aprított bazsalikom,
-~majoranna
-~zöldzöld,
-~póréhagyma zöldje.
Mindenki maga fűszerezi a tányérokon tálált húshalmokat közepükben 1-1 tojsárgával.
Pirítós-zsemle, vagy barnakenyér a la Mulan, fokhagyma gerezdek.
Ha csak magamnak, előregyártott, összekevert, a maradék 2 nap után 10 dkg-s adagokban lefagyasztva.
Ahogy így olvasgatom az elozményeket, sikerült megállapítanom, hogy az enyémke tatárbifsztek ilyen is, meg olyan is.
Azaz:
Nálunk mindig a legnagyobb jénaiban készül:-))) (Vajon miért?)
Vagy hátszínbol vagy combból. A mennyiség attól függ, hogy jön-e valaki még csemegézni, vagy csak házi használatról van szó. De azért ez a 15-20 dkg/kopf általában stimmel. => 15-20 dekánként egy-egy tojgli. Ezek után fogalmamsincsmilyenmennyiségumargarint felolvasztani és belekeverni az elozményekbe.
Fuszerek:
Vöröshagyma (apró) kockára vágva, fokhagyma (vagy kocka, vagy áttört, mustár - lehetoleg Dijoni, ketchup, Tabasco, Worches... szósz (soha nem tudom leírni helyesen:-(, só, bors, pirospaprika, majoranna és egy csöpp oregánó.
Néha olyat is szoktunk csinálni, hogy amikor már be van keverve az egész, utána még egy kicsit pépesítjük kézimixerrel. Ilyenkor némileg kevesebb megy a rágószervbe. (FÚJ!!!) Ja, és nálunk is min. 24h-t áll. (persze, azért a "hivatalos" evésig természetesen elég surun kell ellenorízni, hogy összeért-e már:-)))
Ugyan kérem! Ezt a KLTE menzaszolgálata már '71-ben is tudta:-) (Érdekes módon, ha a tanári fapadoson sóska volt, következő napon a hallgatóin sóskaleves. Előre tervezve!)
A topik címe nagyon ijesztő...bár a feleségem írországi tartózkodása során elsőkézből tapasztalta, hogy egy ír feleség miként varázsol az ő csirkepaprikásából másnap levest munkából megtért fáradt urának ;-)))
2. "Éttermi" verzió (ezt a legkényelmesebb elkészíteni)
Adagonként 15-20 dkg darált marhahúst (mint 1. alatt) cipóvá formázunk, és a méreténél jóval nagyobb tányér közepére tesszük. Tetejét benyomjuk, a mélyedésbe beleültetünk egy tojássárgát. Körülötte a tányéron gusztusosan elrendezünk egy-egy kanál (reszelt) hagymát, mustárt, piros aranyat (ketchupot, netán pizzaszószt), borsot, összetört fokhagymát, egyéb fűszert ami eszünkbe jut (én nem tartom szentségtörésnek zöldfűszerek - petrezselyem, bazsalikom, rozmaring - alkalmazását sem).
Ugyanígy (a tojássárga helyén almagerezddel) szoktam tálalni az 1. változatot is, amikor nem "csak úgy rájárásos" módszerrel kerül a kenyérre.
Továbbá elfelejtettem az előbb, hogy, ha az "előkóstolásnál" száraznak találom, egy kis elkapart szalonnával szoktam dúsítani.
Egy kiló (nagyon szereti a család, de könnyű leosztani a hozzávalókat kisebb mennyiségre)) sovány marhahús (nemigen csinálom bélszínből, annyit nem keresek, comb is jó) nagyon
finomra, esetleg többször ledarálok, hozzákeverek öt tojássárgát, két nagy fej reszelt hagymát, (lusta Mulan sokszor hagymakrémet, akkor öt jó kanállal) öt kanál mustárt, öt mokkáskanál fehér borsot. Az egészet jól összedolgozom, begyömöszölöm egy(két) befőttesüvegbe, lezárom, és beteszem a hűtőbe. Meg lehet próbálni hátulra, tenni, hogy ne nagyon látsszon, de úgyis megtalálják - pedig legalább egy nap érleléstől lesz az ami, és két nap után még jobb...
Szóval, ha még van belőle, akkor ki-ki rákeni a pirítósára (van, aki fokhagymásra) vagy csak úgy a kenyerére (én pl lehetőleg barnára), szíve szerint sózza, tovább borsozza, tesz rá még pirospaprikát, piros aranyat vagy ketcupot, szerecsendiót, köményt - szóval így is mindenki maga állítja össze a sajátját, sajátsága az, hogy a húst összeérleljük az alapfűszerekkel.
Azok kedvéért, akik nem voltak a pacal-topicban, azért, elmondom, hogy Juditka a pacalos topicban kérdezte, hogy tatárbifsztekes lapot nem tudunk-e, én meg mondtam, hogy nyisson rá topicot, és mindjárt lesz. Ígértem is néhányat a magam részéről, de remélem nem leszek egyedül
A topikban feltett kérdésre válaszoltam. Gondolom nem volt topikromboló hatással. Aki nem szereti a tatárbeefsteak-et az már szerinted paraszt és gumicsizmában zsíroskenyeret zabál??
Válaszomra a válaszod minösített.
Ádám...
havonta egyszer, ösztöndíjosztás után :o)
Most magunk csinálunk magunknak.
Ha kerge a marha, az pech, még nem találkoztunk szalmonellás tojással.
Sok fokhagymával és vajjal szeretem.
l/2 kg.marhafeksál.Először minden hártyától kövér résztől letisztítom,majd húsdarálón ledarálom egyszer, még "átválogatom" minden nem odavaló inaktól.Mégegyszer mikszerben is átmixelem, hogy teljesen sima húspépet kapjak.
Belevalók, ízlés szerint:
só,
pirospaprika kétféle, édes, erős,
reszelt vöröshagyma, 2db,
mustár,/nem sok, mert akkor keserű lesz/
olaj,kb1dl.
tojás,/csak a sárgája, de lehet egész is/
bors,/ízlés szerint/
és kézzel gyúrni míg minden összetevő egyenletesen eloszlik benne./azért kézzel, mert a kézmelege szükséges az összedolgozáshoz/
A bors és az erőspaprika mennyisége annak függvénye ki mennyire szereti erősen, de kell bele, mert az a lényege.
24 órán át érlelni a hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
A vöröshagymát sem szabad sajnálni, mert a csírátlanítás, és az emészhetősége miatt fontos.
Meleg pirítóssal tálalni.NAGYON FINOM!!!!
Én így szoktam készíteni. JÓ étvágyat, aki elkészíti.:-)))).
Mingyá az Éva mellett! :))) (Már ha a Népköztársaság -jesszusmitnemmondok?! - Andrássy útira gondolsz)
Egyébként ismerem, valaha én is jártam oda, remek volt a rántott sajtjuk is! :))
Az összeérést kifelejtitek!
Min 1 nap a hidegben-frizsiben!
Az első adagot még 4 azaz négy Ft.-ért + piritós /ala 1Ft./ vettem és zabáltuk be!
Hja Ádám!
Hol vagy?
Tudjátok, hogy mennyi kórokozót lehet megenni a nyers hússal? Nem akarok senkit ilyesztgetni, de jobban járnátok, ha nem ennétek nyersen a húst. Nem akarom sorolni, hogy mi minden nyavalyát lehet kapni tőle.
háááááát.....
reszelt hagyma helyett inkább mikroszkópikusra vágott
pirospaprika helyett curry
vajról szó sem lehet
+kepöcs vagy sűripari
az előre összekeverés szerintem jobb, összeérnek a dolgok.. persze ahány ház annyi papné
ui. '74-ben voltam lengyelországban, valami restiben árultak ilyen alkotóelemenkénti tatárt..és az ügyfelek úgy zabálták, egy kis darálthús, egy kis hagyma..broáfff
"Ha vhol előre összekevert nyersfasírt-szerűséget akarnak adni neked, tatárbifsztek néven, azt határozottan utasítsd vissza!"
Pedig eddig csak így kaptam. Igaz, hogy előttem keverték össze, kóstolgattam (vagy más kóstolta tökéletesre), és a végleleges íz így alakult ki. Nem is tudtam, hogy minden falatnak másnak kelllene lennie!
A recept nagyon bonyolult :) A 2x megdarált marhahúst (minél tisztább legyen, ideális a vesepecsenye) elkevered kevés sóval, esetleg reszelt vöröshagymával is -- de az jöhet a tányér szélére is kis kupacban. Uoda kerülnek még mustár-, bors- és pirospaprika-kupacok, opcionálisan vaj. A húst a tányér közepére borítod, 1 mélyedést nyomsz a közepébe és oda ütöd a nyers tojás sárgáját. (Nem tragédia, ha jut bele a fehérjéből 1 kevés.)
Odaülsz eléje 1 tompa hegyű késsel és 1 halom pirított zsemlekarikával (zsúrkenyér is lehet). Akkor jön a művészi része: késhegynyi kis adagot keversz úgy, h. minden húsból is, tojásból is, fűszerekből is jusson bele, rákened a pirítosra és hamm. Az igazán különleges a dologban, h. minden 1es falat más-más ízű lesz! Ha vhol előre összekevert nyersfasírt-szerűséget akarnak adni neked, tatárbifsztek néven, azt határozottan utasítsd vissza!