sokban igazad van, sokban hasonloan gondolom en is, de azalatt a par 10 ora alatt amig tole tanultam, sok olyat mondott, aminek volt ertelme. Persze ki kellett szurni az anekdotak es egyeb "koritesek" kozul az infot, de egyetlen olyan dolgot se mondott, amire azt mondanam igy utolag, hogy hulyeseg.
minden lehet... mindenesetre odakint egesz jol megelt a 30cm-jevel :) sot... 97 ota itthon se halt ehen :) (lehet, mindenkinek azt mondja, hogy neki 30cm ;)
kerdezni azt szabad :) Amugy mielott Martin kijelentesevel szembesultem, a "szakkonyvekben" is azt olvastam, hogy 85-100 kornyeken kezdodik az alkalmas eszkoz... es ezek a szakkonyvek meg APS-C lapkameret kornyken irodtak, azaz x1.5-1.6. Igy kb lejon az ami a sokfejes kepen is jol lahtato, hogy 100 felett kezd el alakot olteni a fej, alatta valai torz kepzodmeny. Persze ezt csak akkor veszed eszre, ha profi vagy, vagy mellette van egy masik kep is :)
jajah, lehet orrbavert volna :) ha nem O akkor vki mas :P Amugy en is rendszeresen megszegem a szabalyt... legutobb 24-70-el partyfotoztam, mert eselyem nem volt 1-2m-nel tavolabb menni mivel olyan tomeg volt... es egy egesz alakos maskepp nem megy... de nem is lesz az a sorozat a buszkesegem :(
Azért annak idején az analóg korban a nagy öregek a 85-re vagy a 135-re tették le a főesküt...:S MIndenesetre a 200-as nálam mindent überelt mostanában. Még a "lábzoomot" kiváltja azért, ha lejebb megy az ember az 55-ös állás felé.
De, pl. "tüntetéses portré" így nem sikerült volna monnyuk 58-al, ami ha átszámolom, ott a 85 körül valahol.
;) megfelelo marketinges eladja ugyanazt 3x is :P de szerintem te is tudod mire gondolok es a weben is pont azt a talalati eredmenyt kapod amit sejtesz ugyhogy ne kotozkodj :P
Aga ugyan már írt neked ahogy olvasom, de én éppen neki köszönhetem (és fullban, esküszöm..:)) amikor a 200-ast ajánlotta portrézáshoz. Teljesen korrektül bejön. Elkeni a hátteret rendesen, kevesebb a gond az utómunkával, és képi hatásban se utolsó a tapasztalat szerint. Persze igazolványképes feelinghez jó más is. :)
[A kissé szemtelen és flegma (egyes kollégák által "texasi tehenészlány" karakterű) egyik közelmúltbéli "modellem" viszont "őszinte elismerésem" jeléül megkapta a a nagylátó-előtétes, tíz cm-ről fotózott "portrékat"... :DDDD Hadd szóljon...LOL ]
Na, kutatókedvem támadt. Tanulni, tanulni, tanulni! Ezt találtam. Flickr-fórum:
Jámbor Zsófi says:
ha ilyen közel mész minimálisan az 50 mm is torzít. igazából a portréobjektiv 135mm, azt mondják az okosok, de végülis ez digitális ezért igazából egy 85mm-es obi lenne az ideális, bár énis 50essel portrézok és volt már rá példa hogy szidtam emiatt, de általában nem szokott zavarni. inkább tényleg azért feltűnő mert világos a kéz. egyébként tetszik ez a portré sorozat, nagyon jók a színek és a fények. (itt amúgy zavar, hogy el van forgatva) (:
Posted 14 hours ago.
krampusz says:
azt mondták egyszer nekem régen, hogy az igazántuti jóság az egy 35 mm-el portrézni.
Posted 14 hours ago.
SilentOkami says:
Őm én meg 70mm-et olvastam, most akkor hol van az igazság? :D Am van telém de elég gyengusz a fényereje szal beltérben nem igen használom, még úgysem, hogy van állvány :) Marad a fix 50......egyelőre :)
Posted 14 hours ago.
gabor.szantai says:
az en velemenyem szerint nincs olyan, hogy porteobjektiv... mindennel lehet portrezni halszemtol a nagyteleig, tilt-shift-tol a makroig - egyszeruen csak megfeleloen kell hasznalni:-)
Keress ra arra a szora, hogy portreobjektiv. Szerintem nem fogsz 24mm-est talalni. Ha nem akarsz torz arcokat, stb akkor az utobbit viszed magaddal es lehetoleg azt se 50-en hasznalod inkabb a labzoommal igazitasz a kepen.
Ismét üdv. Rájöttem, hogy még nem tisztáztam. Ha van 2 kitobim, az egyik mondjuk 24-50, a másik 50-200 (ezek csak példák), melyikkel tanácsos és mennyivel portrét készíteni - un. "átlagos" esetben. Bocs, ha fura kérdés, de legalább iskolásoknak szóló választ kér.
Nagyon ilyeneket szeretnék készíteni. De se tehetségem, se kitartásom, se bátorságom. Ezzel szemben: Sevcsikék lakása fölött laktam 35 évig, sajnos az öreggel épp csak futó köszönőviszonyban voltam.
Más: szép a portré. Hogy aztán a modell szép-e vagy maga a fotó, azt nálam értőbbek mondják meg.
Hát, a franc tudja.... :) Ha már "szakmai"... Két évet (három gépet) elbaxtam infrásítással. IR-fotókkal... Elszállt , mint a győzelmi zászló...:S
Megbuktam mint riportfotós. A sárga mellény dacára, levert a "szerv" mint vak a poharat..:S
Aztán megbuktam mint lesifotós-paprazzo... (Vagy megúntam? Pedig egy helyen előadásra is igényt tartottak ezen "szakterület" rejtelmeit illetően.)
Lényeg: mostanában inkább megkérem a "célszemélyt".
Mint Őt itt pl.
(tudom, ez a kép is "több sebből vérzik"..:))
Majd eccer ha már megörexem végleg, lehet, írok egy könyvet a "szakma" másik oldalának rejtelmeiből. Nem lesz belőle Sevcsik, de éppen lehet, h. azt is elolvassák páran..:)
Hát ezt kellene szépen leírni a webáruház fórumába, vagy valahova. Nap mint nap megkeresnek, hogy 300-600 ws es vakut szeretnének, de a végén kiderül, hogy egy 5x5 ös vagy kisebb szobában használnák