Keresés

Részletes keresés

norby Creative Commons License 2005.05.23 0 0 53
De rég volt itt mozgás...

Meddig mentetek fel? Én nagyon sajnálom, hogy "csak" a sarkkörig jutottunk.

Riga mellett még mindíg építik a körgyűrűt? 2003 augusztusában voltunk arra, ha jól emlékszem 3 óra és 150+ km bolyongással jutottunk ki, de volt ott minden, még autópályán keresztbe menő vasút is :)
Előzmény: saintus (52)
saintus Creative Commons License 2005.05.23 0 0 52

Jajjderégennemírtidesenki!

Sebaj, most végre válaszolok a saját kérdéseimre:

A Tallink tényleg nagyon olcsó tud lenni. Van kb 800 Ft/fő-s jegye, de ezt csak az észt lapon írják(ták) (az angol változatban nem) erre a tallini turistainfóban hívták föl a figyelmemet. Sajna persze hely az nincsen rá, hacsak nem előző évben foglalod le (főleg autó fér kevés). Furcsamód Hellsinkiben nem is hallottak erről a helyárról, szóval nem tom hogy műxik. Ami viszont működött, az a Viking line. Odafele még diákkedvezmény is volt (magyar diákra!) méghozzá nem is kevés, visszafele persze erről sem hallottak még... sebaj... Helsinki biztos drágább. Mondjuk az állatkertbe 3 €-ért mentünk be (szintén a magyar diákigazolvány segedelmével)...

 

A benzin az Esso-nál a leg olcsóbb. Volt valami EssoExpress, ami méghihetetlenebbül-olcsó volt, de csak egy helyen találtunk. Az árak Helsinkitől távolodva hirtelen csökkennek, majd egyre északabbra haladva megint emelkednek. (a leg északabbi finn kút drágább volt mint az utána levő norvég)

 

A Baltikumon kellemessen át lehet autózni, egyáltalán nem "gázos". Mi az út mellett aludtunk, sátorban...

Rigába nem szabad bemenni, mert nem lehet kijönni többet: egy nyomorult útjelző tábla nincs abban a városban.

 

A lengyel 2 és fél sávos utat nehéz megszokni. Főleg akkor gáz, ha már nagyon álmos vagy amikor előtted két óriáskamion előzi egymást, a leg nagyobb természetességgel, és bizony le kell húzódnod abba az 1/4-sávba amit mi csak útpadkának nevezünk, hogy elkerüld a hűtőrács-beépítést...

 

Na, nem akarok kimenni a keretből...

 

satuprinsessa Creative Commons License 2004.06.20 0 0 51
Szia,
ha a Tallinkkal akarsz jönni, akkor az AutoExpress menetideje 1 óra 40 perc. Az autó 20 euró, 1 fő pedig 29 euró. Ez a teljes árú jegy 1 útra. Ha nagy hajóval jössz, az 3 és fél óra, és olcsóbb, autó 15 euró, személyek szintén 15 euró. A Tallinknak most nincs éjszakai hajója, a Siljának van este fél tízkor indulója, de annak is csak kb. másfél óra a menetideje.
Kutyát lehet behozni, 4 papír kell hozzá: igazolás az állatorvostól, hogy a kutya egészséges, igazolás, hogy ahol a kutya él, ott az előző 3 hónapban nem volt veszettségi eset, igazolás, hogy a kutya minden szükséges oltással rendelkezik, és egy állatorvos által kitöltött űrlap (ez talán a finn követségen kérhető), hogy a kutya az ő jelenlétében, az indulás előtt megkapta a féregirtó tablettát. Ilyen egyszerű. :)
Előzmény: saintus (43)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.13 0 0 50
kutyával nem tudom, mi a helyzet.

menetidő kb 2-3 óra, de az éjszakai kompok ( a nem expresszek)általában megállnak a tengeren, hogy tudjanak aludni/inni az utasok, meg hogy emberi időben kössön ki reggel. mert a kompok egy része nem csak utazási célt szolgál, hanem főleg szórakoztató komplexum.

Előzmény: saintus (47)
norby Creative Commons License 2004.06.12 0 0 49
A normál menetidő 3 óra lehet, ez kifejezetten éjszakai járat, ezért jár hozzá kabin. Hogy az elindulás és a megérkezés közt mit csinált, azt nem tudom, mert aludtunk (lehet, hogy Pétervárom is jártunk? :)
Az okát is csak találgatni tudom, de nekünk pont jól jött, elcsúsztunk időben egy kis rigai útkereséssel, +3-4 óra :(, de így nem kellett Tallinban szállást keresni.
Előzmény: saintus (48)
saintus Creative Commons License 2004.06.12 0 0 48
Bár jobban megnézve ez az út nem lehet 9 óra...
Vagy ez valamilyen ultrakedvezményes-hiperlasú változat?
saintus Creative Commons License 2004.06.12 0 0 47
Köszi. Akkor azt hiszem Tallink-al megyünk.
Azt még megkérdezném, hogy a kutyákkal mi a helyzet? Mi ugyanis azt is vinnénk egyet. Valamelyik cég lapján azt olvastam, hogy ingyen utaznak (azt hiszem, épp a Tallink írta ezt), de a kocsiban kell maradniuk... Ha jól veszem ki, akkor 9 óra az út. Azalatt a fennt említett állat kirágja magát, de legalábbis mindent szétcsócsál, ha nincs mellette senki...
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.12 0 0 46
van silja line is ( http://www.silja.com/ ) de alapvetően a tallink a legolcsóbb.
Előzmény: norby (44)
Andris88 -))) Creative Commons License 2004.06.11 0 0 45
egy kicsit offolnék...
it pár ember nagy tévedésben van: a baltikum államai egytől eggyig gazdagabbak, kultúráltabbak mint kishazánk...ugyanúgy az EU részei és ők a gazdaságuk rohamos növekedése miatt már most bevezethetnék az eurót!! Én személyes tapasztalatból mondom, hogy semmi gáz nem érhet senkit az útja alatt, legalábbis nincs rá nagyobb esély mint ithon, sőt...A mellékhelységek sokkal tisztábbak mint nálunk, nincs kosz, mocsok, koldus stb...Igazi észak-európai feeling, főleg Észtországban...Litvánia egy fokkal jobban hasonlít kishazánkhoz...Lettországban csak átutaztam...Tallin ezerszer, Vilnius ötszázszor szebb mint Helsinki...és állítólag Riga a legszebb..na csak ennyi
norby Creative Commons License 2004.06.10 0 0 44
Szia!

Én kettőről tudok. Indít járatot a Vikingline és a Tallink .
Mi tavaly a Tallink éjszakai járatával mentünk, az 11 körül indult, és reggel 7 körül ért oda, de járt hozzá kabin is. Ezt hívták AutoExpress-nek, ahogy nézem most 3*15 euró lenne nektek.
Nem tudom mikor mész, de ha biztos az időpont, akkor érdemes előre foglalni.

Előzmény: saintus (43)
saintus Creative Commons License 2004.06.10 0 0 43
Sziasztok.
A Tallinn-Helsinki komp árairól szerintetek hol tudhatnék meg konkrétumokat? Én 1 autót 2 emberrel szeretnék átutaztatni, és kb! 2 hónap múlva vissza. Elég sok hajózási cég van arrafelé, és nem nagyon tudok kiigazodni a weblapjaikon (soknak nincs is). Melyik a leg olcsóbb szerintetek?
szani Creative Commons License 2003.09.18 0 0 42
Margit , Margit , nem hiszel nekem :))) Mondtam , hogy a Finnország Fanclubban próbálkozz :))) Habár ilyenkor nem nagyon utazik senki , vége a nyaralási időszaknak. Ha csak egy hétre mész nem biztos , hogy jó ötlet az autó , elég fárasztó és hosszú ,kevesebb idő marad az ottartózkodásra. Igazából jövő nyáron lenne neked érdekes , ha 2-3 hónapra mész több csomaggal , bőven van időd és az ottani mozgást is könnyíti az autó.Ha lenne lehetőségem annyi időre kimenni akkor én is szinte biztos autóval mennék , de pár napra biztos repülővel érdemesebb menni. Még tart a Malev akciója, és a Lufthansanal is van valami akció 30 +illeték a jegy.
Előzmény: G.Margit (40)
zagyvalaszlo Creative Commons License 2003.09.18 0 0 41
Én Észtországba utaznék, most, október közepén,
ha találnék autót, ahova mitfahrernek, akár benzinpénzzel beszállhatnék.
Ha még mozog itt valaki, és tud valamit, szóljon.
Köszi
G.Margit Creative Commons License 2003.09.17 0 0 40
Jár még erre vki? Én is ki szeretnék menni Finnoba. Igazából a nagyobb utazást jövő nyárra tervezem 2-3 hónapra, de elhatároztam, hogy ha van lehetőség akkor még idén kinézek mondjuk egy hétre. Szóval most azért írok, hogy ha esetleg megy ki valaki kocsival, v bárhogy szívesen betársulnék! Ide írjatok: gergyemar@freemail.hu
Köszi mindent előre is! Margit
norby Creative Commons License 2003.09.01 0 0 39
Hazaertunk.

Par nap, es teszek fel egy kis osszefoglalot, es kepeket.

Ha barkinek kerdese lenne, nyugodtan keressen meg itt, vagy e-mail-en

norby

norby Creative Commons License 2003.08.01 0 0 38
Köszi, a badacsony.hu-sat nem ismertem, hétvégén megolvasom.
Előzmény: brazil_8 (37)
brazil_8 Creative Commons License 2003.08.01 0 0 37
Szia!

Hat info es konyv nem nagyon van, foleg nem magyar nyelven. A baratainknak volt par konyvuk.
Pl.:
- a regi nagy vastag utikonyv (piros) Szovjetunio, ebben is vannak infok
- Lonelly Planet. Ez angol de itthon is lehet kapni. Eleg sok minden benne van. Pl vannak benne szallas cimek, telefonok, altalabban innen voltak kivalasztva a szallasok. Plusz az erdekesebb telepulesekrol minden fele info. Ezt szerintem erdemes beszerezni.
- Volt egy magyar konyv is a finn kapcsolatrol (rokonsagrol), de a cimere nem emlekszem, es azt hiszem a Libriben vettek

Ezenkivul az internetett tudom ajanlani.
Pl.
- www.esztorszag.hu
- http://www.badacsony.hu/kalauz/eszakitura/index.html Ez egy utileiras 2001-bol
- www.google.com "E'sztorszag"-ra keressel v. Estonia
stb.

Határok:
Minden hataron konnyen atjuttotunk, kiveve a lengyel-litvan. Na ott aztan a lengyel hatarorok megmutattak ... Odafele 4 orat, visszafele 1,5-2 orat kellet varni miattuk. A tobbi helyen csak bele pillantottak a csomagtartoba + pecseteltek (v nem) es mehettunk tovabb.
Litvaniaba valo belepeskor venni kell litvan zoldkartyat (ott nem ervenyes a magyar nemzetkozi zold kartya), az arat mar nem tudom (4-12 kozott lehet, EU).
Ja es persze ervenye utlevelet ;) En pentek du kaptam meg az enyemet es szombat hajnalban indultunk;)

Az utakon 100-110-el, autopalyan 130-al, falukban 50-60-nal kozlekedtunk.
Ja es ha lengyeleknel mentek, szembe fogtok kerulni az erdekes stilusukkal. A legtobb helyen van szeles leallosav v bicikliut (ki minek nevezi). Ha a gyorsabb utoler egy lassubbat akkor ravillant v csak kirakja az indexet es az elotte levo auto lehuzodik a leallosavba, igy el tudd mellette menni akkor is ha jonnek szembe. Erdemes erre figyelni (foleg ha szembe jonnek), de konnyen meg lehet szokni.

Udv.: brazil_8

Előzmény: norby (36)
norby Creative Commons License 2003.08.01 0 0 36
Köszi.

Talán abban tudnál még segíteni : találtál valami információt a baltikumról? Könyv, web, bármi. Úgy veszem észre, nem nagyon van, de térképet már szereztem.
És még egy : határokon hogy lehet haladni? Kértek valami extrát?

Előzmény: brazil_8 (35)
brazil_8 Creative Commons License 2003.08.01 0 0 35
Szia!

Mi nem Rigaban aludtunk, hanem Siguldaban (Rigatol ~45 km EK-re az autopalyan) illetve a Litvan hatarhoz kozel levo varosban (talan Saldus vagy valami hasonlo volt a neve). Sigulda kozeleben van par var ill rom + drotkotel palyas libego. Riga egyebkent nagyon szep erdemes tobb napot raaldozni. Egyebkent a letteknel nem volt foglalva szallasunk, mindig este fele kerestunk szallast es mindig talaltunk is. A siguldai hotel 24 Latu volt, furdo, wc es tv a szobaban kilatas egy parkra + tora ja es 2 szemelyre svédasztalos reggelivel. Szerintem nem feltetlenul szukseges szallast foglalni, egy legalabb nem vagytok helyhez kotve.
Hogy milyen a baltiku?
Hat, erdekes! Azert elegge latszik rajtuk a volt orosz uralom jelei, de azert mindenhol igyekszenek a helyi jelleget kialakitani. Pl. Esztorszagban szinte minden haznal volt zaszlorud es rajta termeszetesen Eszt zaszlo. Egyebkent ha valaki(k) tudnak kozuletek oroszul, akkor az azert nem hatrany. Az oroszt szinte mindenhol megertik, ellenben az angolt, nemetet meg nem annyira (persze nagyobb szallodakban azert igen).
Kozbiztonsag?
Sehol nem volt semmi problemank vele. Az is igaz hogy altalaban olyan szallasaink voltak, ahol volt sajat parkolo (Saldusnal pedig a rendorsegi parkoloban voltak a kocsik, itt nem mertuk az utcan hagyni a kocsit; kicsi porfeszek volt es tele gyanus alakokkal a kornyek, de itt sem volt semmi problema). Varosnezesek alkalmaval fizetos parkolokat hasznaltunk (viszonylag olcso a parkolas, kiveve Finno.) Csavargokat, hajlektalanokat szinte alig lattunk egesz ido alatt.
Tisztasag.
Amikor az ember elhaggya Lengyelo-t akkor a tisztasag is rohamosan javul, szinte alig van eldobott szemet az utak, parkolok, varosok stb mellett. A kempingek, hotelek is mindig tisztak voltak. A wc-k allapota mar kicsit rosszabb, de szerintem nem rosszab mint itt. Voszont van ahol meg ma is csak "potyi" van. Erdemes aprot is beszerni, mert altalaban fizetosek.
Emberek
Akikkel talalkoztunk azok mind baratsagosak voltak. Es persze mindenhol lehet talalkozni magyar turistaval is.
Egyeb
Ha Finno-ban tobb idot lesztek, akkor minden keppen vigyetek magatokkal piat, mert kint nagyon draga. Kint egy 0,33 sor 4EU, mi is feltankoltunk sorbol. Egyebkent erdemes valamennyi elelmiszert is vinni, mert az is eleg draga (pl. 0,5 palackos Cola + 2 dl dobozos utcsi + 2 jegkrem = 11,5 EU). Ja es itt sem volt szallas foglalasunk. Itt azert vigyazni kell, mert hetvegen sokan mennek kirandulni es a kempingekben kozel telt haz van. Mi pont hetvegen voltunk, de szerencsere sikerult szallast talalni hosszas telefonalgatasok utan. Hetkozben szerintem siman megoldhato.
Autopalya nem sok helyen van, de az utak minosege jobb mint Mo-on. De azert lehet temposan haladni es viszonylag keves auto van az utakon. A letteknel volt a legtobb trafipax erdemes jobbna figyelni (altalaban villognak szambol). Az uzemanyag altalaban olcsobb, mint itt.

Hat most egyszerre ennyi, sajna dolgozni is kell. Be kell hozni 2,5 hetes lemaradast. De ha van meg kerdesed, szivesen felelek ra.

Udv.: brazil_8

Előzmény: norby (34)
norby Creative Commons License 2003.07.30 0 0 34
Még egy kérdés. Baltikum érzésre milye? Közbiztonság, tisztaság, emberek, ilyesmi.
norby Creative Commons License 2003.07.30 0 0 33
Szia !

Rigában aludtatok? Lengyel szállás már van, de Rigából még nem válaszoltak.
Nálunk a fő rész a finn lesz, de azt nem én szervezem...

Előzmény: brazil_8 (32)
brazil_8 Creative Commons License 2003.07.28 0 0 32
Szia!

En pont tegnap ertem haza: Finno. (Turku, Helsinki, Rauma), Esztorszag (Tallin, Kasmu, Saarema, Hiiuma), Litvania (Vilnius, Trakai) es Lettorszag (Riga, Sigulda) + Lengyelo. Szallasunk csak Esztorszagban volt foglalva a tobbi helyen mindig talaltunk helyett. Viszont a komp(ok)ra erdemes (sot kell is, volt olyan is aki nem fert fel). Mi pl Tallinbol Helsinkibe kompoltunk 3 auto + 11 ember oda-vissza ~100-110 eFt volt.
Finno-ban eleg draga minden egy kis kempingbe egy 2+1-es fahaz 35 Eu volt. Persze aludtunk 1 ronkhazban (~70 m2 + kinti szauna) 4-en 40 Eu-ert (alkudozas utan), de ez csak szerintem csak a kivetel.
Raadasul nekem nem is tetszett, Esztorszag eszaki resze es Riga sokkal jobban tetszett nekem.

Udv: Brazil_8

Előzmény: norby (31)
norby Creative Commons License 2003.07.25 0 0 31
Sziasztok !

Felhozom ezt a topicot, most láttam meg. Én a baltikumon keresztül szeretnék eljutni Finnországba, terveim szerint kb. 3 nap alatt, szétnézve itt-ott. Tudtok valami tippet adni szálláskeresésre?

satuprinsessa Creative Commons License 2003.05.15 0 0 30
Ez aranyos, másfél hónap alatt egy meleg zuhany... :)))
Azért annyira nem vészes a helyzet, én továbbra is állítom. Tavaly úgy láttam, hogy inkább a kamionosokat vegzálják a határokon, belőlük nagy sorok álltak. Arra figyeljetek, hogy Litvániában nem érvényes az egész Európában elfogadott zöldkártya, ők külön legombolnak minden áthaladásnál 12 eurót biztosítás címén. Ha meg már egyszer Finnországban lesztek, akkor minden oké, ez egy totál kultúrország, itt semmi bajotok nem lesz. (Csak ne keveredjetek finn favágókkal kocsmai összetűzésbe :)))
Előzmény: saintus (29)
saintus Creative Commons License 2003.05.15 0 0 29
Nem valószínű, hogy utunk során akár egy kempinget is használatba vennénk, egyrészt az ára miatt, másrészt, mert kirándulgatni fogunk fel-s alá, és ott alszunk, ahol elfáradunk,(mert ha jól tudom ránksötétedni nem nagyon fog) az autót meg valami biztonságosnak tűnő helyen magunk mögött hagyjuk.
Azért köszi az infót. Lehet, hogy tisztálkodási célból útbaejtünk egyet. Elképzelhető, hogy másfél hónap alatt egyszer kedvünk szottyan egy meleg zuhanyra...
Utak: Tavaly Erdélyben voltunk. Azok az utak alulmúlhatatlannak tűntek. Ettől nem félek. Inkább azon agódom, nem-e lessz probléma a határokon, meg, hogy a hatóság nem-e próbál majd anyagi hátrányt okozni nekünk...
Előzmény: satuprinsessa (28)
satuprinsessa Creative Commons License 2003.05.15 0 0 28
Na, azért ezzel picit vitatkoznék. Egyáltalán nem vészes a Baltikum felé jönni, tavaly nyáron is megtettük és idén nyáron is arra fogunk hazamenni. Olcsó, rövid idő alatt megtehető és nem annyira borzasztóak az utak sem, mint amit gondol az ember.

Saintus: kemping ügyek. A nemzeti parkokról egyelőre nem sikerült anyagot találnom. Viszont a sima kempingekről az alábbiakat jó tudni:
- egy éjszaka egy kempingben (ha saját sátorban, vagy lakókocsiban alszol) 5-20 euró családonként, ha faházban akarsz megszállni, az 25-60 euró/ház/éjszaka.
- nézd meg ezt a honlapot: www.topcamping.net, a Topcamping egy kiránduló körút Finnországban, a következő városokkal: Hki, Kouvola, Mikkeli, Kuopio, Kalajoki, Vaasa, Naantali, Hki. Mindenütt garantált minőségű kempinget ajánlanak, és bejárjátok Finno. déli, nyugati részét és a tóvidék egy részét.
- a leghasznosabb pedig ez a honlap: www.camping.fi, itt régiónként kereshetsz kempingező helyet magatoknak.

Előzmény: ámuló (27)
ámuló Creative Commons License 2003.05.14 0 0 27
Akkor nincs mas megoldas,marad a baltikumon keresztul....olcso de bizonytalan.Jo utat kivanok:-)
Előzmény: saintus (26)
saintus Creative Commons License 2003.05.13 0 0 26
A Dánia, Svédország útvonal sajna szóba se jöhet. Max 100 ezer Ft-van az útra fejenként, és hárman megyünk. (igazábol 70 körül szeretnénk kijönni). Az autónk átlag 10l-t eszik, viszont mindegy neki, miféle lőrét locsolunk bele. Norvégiában a leg drágább a benzin, szóval ott nem szeretnénk tankolni. A komp meg csak szép álom számunkra...
Előzmény: ámuló (25)
ámuló Creative Commons License 2003.05.13 0 0 25
Ha Finnországba jössz, a legbiztonságosabb ha Austria-Nemetorszag-Dania-Sved-Finn utvonalat csinalod.Itt vegig autopalyan johetsz,nem lopnak meg,a benzin minosege is ok!
Finnorszagban,helytol fuggoen 1,o14-1,18 euro a 95-os benzin.
a neten meg tudod nezni a viking line vagy a silja line honlapjat arakkal egyutt,foglalni is tudsz helyet. Ha kabinnal kered az dragabb. En megtettem mar a Gdansk_budapestet is parszor meg a fent emlitett utvonalat is.En nem javallom a Gdanskot........izlesek:-))
Egyebkent Hamburgbol van direkt hajo Helsinkibe a Finnjet,de az nem olcso mulatsag.
Remelem segitettem valamit,ha meg kell segitseg irj az emil cimemre
Bye
saintus Creative Commons License 2003.05.10 0 0 24
Már ez az ár is nagyon jól jön. Eddig csak néhány kétes hitelességű lapon találtam ezt-azt. Köszi...
A táborozás is nagyon jó, ha így van, bár azért tudni kéne mi van a nemzeti parkokkal, tehát, hogy a parkba érkezéskor kérhetek-e engedélyt az ottalvásra? (és persze, kapok-e?)
Előzmény: satuprinsessa (23)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!