Legalább nálunk nem írják ki az ilyeneket a kocsijukra... :-D
Találtam egy tavalyi képet egy plakátról. A Pakira legfeljebb azt tippelni, hogy Paszkál, de ettől még bármi lehet (leginkább Butters :-D), a Ketiről lövésem sincs... (vagy már Ketrin is létezik?)
Nem tudom, nektek mi a véleményetek az alliterációról, de mostanában nagy divat lett a neveknél.
Ismerősi, rokoni körömben az alábbiak találhatók:
Cs... vezetéknévvel Csenge, Csongor és Csanád nevű testvérek
K... vezetéknévvel Kristóf és Kende testvérek
V.... vezetéknévvel Vendel és Valter testvérek
Persze sok ellenpélda is van
V.... vezetéknévvel Imre, Ádám, Hunor és Nimród testvérek (igen, négy fiú!)
T.... vezetéknévvel Gergő, Ákos és Ádám testvérek (igen, három fiú!)
Én a Cs.Cs.-vel kicsit besokalltam.
Régi divat volt, hogy a családokban a fiúgyermek az apa, a lánygyermek az anya keresztnevét kapta. Így találkoztam olyan családdal, ahol Mihályok és Ágnesek volt, sőt, a Mihály nevű fiúgyermek felesége is Ágnes lett, az ő kisfiuk viszont Dorián. Velem majdnem egyidős anyukának három gyermeke van, generációk óta hagyomány a fiúnév öröklődése, így első fia is apuka nevét kapta, Zoltán. Aztán született még egy fiú: Zalán. A lényeg a Z és az ..án végződés. :)
„Sokszor el kell magyaráznunk, hogy a születési anyakönyvi kivonat, a hivatalos okiratok és a későbbi halotti bizonyítvány is csak hivatalos papírok, oda hivatalos név kell, de a mindennapi életben mindenki olyan nevet használ, amilyet akar.”
Ezt lenne a legfontosabb tudatosítani a szülőkben a - nemlétező - tanácsadásokon: jó hogy amikor megszületik, akkor kisbaba, meg jajdeédes, és lehet akárminek is becézni/nevezni, de egyszer felnő az a gyerek, és hivatalosan kell a nevét használni, persze BECÉZNI akkor is lehet.
teljesen örült neveket is mondtak a TV-ben. "Pazifik", " Don Armani", " Fotolia" ezt a listat keresem, de nem talalom.
ezt talaltam csak;
Der Vorname Pepsi-Cola wurde ebenfalls abgelehnt, jedoch wurde Pepsi-Carola für ein Mädchen genehmigt. = Pepsi Cola-t nem engedelyeztek, de Pepsi Carola-t mar igen!
Nekem is Ceau-né jutott eszembe, pedig nem is vagyok olyan vén ;-D
Számomra (talán ezért, talán nem) az Elena túlzottan "romános". Ha már az Ilonából tényleg Dunát lehet rekeszteni a családban, akkor is megtoldanám egy 'h'-val: Elenah, jah nem, Heléna. (bár nekem az sem tetszik, küklönösen a század közepén elterjedt verziójában: Helén - mint akinek torkán akadt a hal :-(
Én se hallottam, nekem még Mrs. Ceausescu jut eszembe erről a névről. (Vén vagyok, mi? :) Hogy az nem pozitív asszociáció, gondolom nem kell azért még elmagyaráznom...
De tényleg valószínű, hogy mire 10-12 év múlva elkezdhetnék csúfolni, már a tinik is mást fognak olvasni/nézni, mint a maiak.
A véleményeteket szeretném kikérni hogy egy ember mennyire tudna a mai világban érvényesűlni az Elena névvel vagy állandóan piszkálnák hogy a vámpírnaplók miatt lett ez a neve?