Én a Crowley féle könyvet olvastam, nem rosz. Magát a vetést tanítani nem kell, a különböző könyvek főleg csak a lapok magyarázatában térnek el. Amit tanulni kell hozzá, az sokminden lehet, intuitív gondolkodás, stb... ha nincs meg valakiben az érzék, annak szerintem felesleges vetnie. Legalábbis felesleges azon gondolkodnia, "elég jól vet-e". Mindenkinek más a jó, mindenkinél van jobb, igazabb. A lényeg hogy szeress vetni, akkor a "fejlődés" sem marad el...
Amúgy gondolom fiatalabb is vagy Szepesnél, úgyhogy még ráérsz..;))
Ez nagyon jó ötlet!
Ha feljegyezzük, hogy milyen összefüggéseket, magyerázatokat látunk a lapok kombinációjában és figyeljük a bekövetkező eseményeket, akkor egy idő után, a megfelelő tapasztalat megszerzésével, már könnyebben ráérzünk a helyes vonalra.
Én elolvastam Szepes Mária taróval kapcsolatos könyvét (az Édesvíz kiadásában jelent meg), de sajnos nem lettem tőle okosabb.
Nekem túl bonyolult volt a könyv.
Tudom, hogy én messze nem állok azon a fokon mint Szepes Mária, ezért egy közérthetőbb könyvből jobban tanulhatnék.
Tudtok ilyen könyvet javasolni? Mert azt nagyon megköszönném nektek. :-)))
Próbáljátok ki, hogy leraktok egy egyszerűbb vetést, (pl. kelta keresztet) és megpróbáljátok annyiféleképp magyarázni a "történetet", amit csak ki tudtok gondolni. Noha a lapokat sokféleképp lehet magyarázni, a vetésen belüliek összhangjára rengeteg kombináció adódik. Az ilyenfajta vetés persze nem komoly, de fejleszti a logikát, és minél több szempontból vizsgálsz meg valamit, annál könnyebben dönthetsz. Gyakorlat teszi a mestert, ez erre is igaz, ha sokat vetsz és sokat játszol vele, előbb utóbb kialakul a paklid egyensúlya, és felmérheted a lapjaid összefüggéseit.
Nem tudtam, hogy az Ember Tragédiájának köze van a tarot kártya lapjaihoz.
Sajnos, úgy látom a tarottal kapcsolatos topick-ok gyorsan eltünnek.
Pedig érdemes foglalkozni vele.
Amikor ismerkedni kezdtem a tatot-val nem vettem komolyan.
Jópofa dolognak tartottam a lapokat húzogatni és valamilyen értelmezést belemagyarázni, főleg olyanokat amik számomra kedvezőek voltak.
Ez egészen addig ment így, amíg nagyon komoly leckét kaptam, beteljesedett a lapok előrejelzése.
Először a jövőben jelent meg a Torony lapja, a néhány héttel későbbi kártyavetésnél már a közeljövőben volt ugyanez a lap, a későbbi kártyavetésnél pedig a jelenben.
És pár nap múlva bekövetkezett az esemény, ami mindent elsöprő változást hozott az életemben.
Az esemény felkészületlenül ért pedig a kártya már hetekkel korábban jelezte, de nem hittem el. Azóta tiszteletben tartom a kártyát, sok könyvet olvastam ezzel a témával kapcsolatban. Szívesen olvasnám a véleményeiteket, nézeteiteket. :)))
Természetesen van összefüggés. A Tarot nagy arkanuma megfeleltetheto a héber abc 22 betujének, és a kabbala Életfáján a 22 ösvénynek. Számmisztikailag is értelmezheto, ha a kabbalisztikus számmisztikát értjük alatta, a hagyományos nyugati csak bizonyos fenntartásokkal "húzható rá".
Én úgy gondolom, hogy a tarot azon túl, hogy magában foglalja az embert, mint érző, gondolkodó, cselekvő lényt, kiváló eszköz arra, hogy megmutassa azt az utat, amelyen haladunk, és ezáltal segítsen döntéseket hozni.
Eszköz, vagy ha úgy jobban tetszik, egy indikátor, amely csak jelzi a jelenlegi állapotot és az változatlanságból adódó következményeket.
De a mi kezünkben van sorsunk, és csak rajtunk (illetve nagyrészt rajtunk) áll, hogy beavatkozunk-e az éppen zajló folyamatokba vagy sem.
Egyébként pedig a tarotban és a hozzá hasonló rendszerekben (pl. a kínai Jí Csingben) éppen az a szép, hogy nem ad egyértelmű útmutatást. Valójában sosem a kártya dönt, hanem az, aki értelmezi azokat. Te döntöd el a sorsod, a kártya csupán megerősít abban, amit eddig talán nem mertél kimondani, vagy a tudatalattidban rejtőzött.
Én éppen ezért semmiféle veszélyt nem látok abban, ha valaki rendszeresen kikéri a tarot sgítségét. Miért is lenne veszélyes, ha az ember elgondokodik saját magán, a környezetén és azon, hogy hova is vezet az az út, amelyen éppen halad?
Szerintem a tarot nem csupán eszköz. A tarot mi magunk vagyunk.
oncognito: onmagad ismerete a vilag ismerete, ha onmagadat alakitod, a vilagot alakitod.
A tarot tenyleg eszkoz, de hogy csak ra tamaszkodni lehet-e ebben enm lennek biztos. Elvegre megiscsak egy vilagban elsz, aminek csak egy resze a tarot, ami olyan gazdag szimbolumkeszlettel rendelkezik, hogy rengeteg dolgot ki lehet olvasni belole, es a kartyait sokfelekeppen lehet ertelmezni. Itt segit az on- es emberismeret valamint az onuralom.
Köszönöm a gondolataidat.
Én úgy vélem, hogy aki bizonyos foku önismerettel rendelkezik, az talán azért ismerheti jobban a jövőjét, mert a reakcióit, válaszait, viselkedését tudatosan alakítja és így a körülmények végkimenetele sokkal kiszámíthatóbb.(Nem pedig azokat alakítja)
Ami pedig az egyéb "segédeszközt", tehát a külső jelekkel kapcsolatos megismerést illeti én ennek egyetlen "veszélyét" látom, bár lehet, hogy tévedek.
Mégpedig a rászokás. Ha ez csak egy tanulási segédeszköz, akkor szükséges és hasznos kiegészítője lehet az embernek, egy lépcsőfok a fejlődésben. Azonban a rászokás kialakulhat és hajlamos lehet az ember, csak egyfélére hagyatkozni.
Rosszul látom.?
Egy dolog miatt tudja a jövőjét az, aki megismerte önmagát. Azért, mert azután nem megtörténnek vele az események, hanem ő hozza létre azokat tudatosan.
Önmagunk megismerésének számtalan eszköze van. Minden, ami az Én-en kívül van, eszköz. Ahogy a Föld is az, ameddig nem tudunk repülni.
A külső jelek azok, amik által az Én megismerhető. Aki megtanul ezekből a jelekből olvasni, képessé válik arra, hogy egyre tisztábban lássa önmagát a 'tükörben'.
Ha mindenki a már megismert képességei szerint választ, akkor semmi nem erőszakos.
Más utat keres az, aki képes megmászni egy hegyet, és mást az, aki csak megkerülni tudja, vagy akarja.
furfur: engem ez a korben kirakas leginkabb a kabbalista kirakasra emlekeztet, amikor a sephirakra rakunk 2-2 kartyat, es ha jol csinaljuk a dolgainkat akkor minden kartyapar jol jon ki.
Még nem olvastam végig a topicot, annak ellenére megkérdeném a tisztelt szakértőket hogy mik az összefüggéseg a képek és a számok jelentése között, ill. van-e szerves összefüggés a tarot és a numerológia ill. kabbalisztika között.
Szerintem létforgatagba újonnan belépo, MÉG bolond.
Aki pedig túl van az egész káprázatvilágon és kifelé tart abból, az pedig MÁR bolond (legalábbis mi, halandók, szubjektíve annak látjuk...)
Pl. Lao-ce (csecsemo-öreg)
Alapvetoen a tarot nagyarkanuma ket kort tud kiadni, vagy ket felkort.
Az elso 11 lap az atlagemberek eletet mutatja be, a Bolonddal kezdve, a masodik 11 lap pedig az adeptusok fejlodesi utjat a tudatosan vallalt Halal utan. Eppen ezert a ket felkor lapjai megfeleltethetoek egymasnak.
Több helyen olvastam már, hogy ha a tarot nagy arkánumának 22 lapját a Bolndtól a Világig egy nagy kör alakban kirakjuk úgy, hogy a Bolondtól indulunk és a Bolondhoz érkezünk vissza (nem véletlen, hogy ez a lap a 0 és a 22-es számot is viseli egyben), akkor a szemközti lapok között nagyon szoros kapcsolat van.
Érdekelne erről a Ti véleményetek is. Szerintetek is így van ez?
Ha ugyanarra a kerdesre tobbszor ugyanaz a lap jon ki, az csak azt jelenti, hogy nagyhordereju dologrol van szo.
A hetvegen volt egy erdekes tapasztalatom a tarot-val, egy ismerosom megkerdezett, hogy vajon miert lett ongyilkos az egyik rokona. En huztam erre, es erdekes modon az jott ki, hogy lelkiismereti problema miatt, elkovetett valamit, ami miatt meggyulolte onmagat, es nem latott mas kiutat. Az hogy mit kovetett el, az bizalmas.
Érdeklődéssel figyelem a témát, hogy minél több ismeretet szerezzek. Bár eddig sok részlet nem nagyon volt, azért az eddigiek alapján rögtön lenne egy összetett kérdésem.
Olvastam egyszer valahol és azonnal igaznak fogadtam el: "ismerd meg önmagad és ismerni fogod a jövődet is."
Ez egy nehéz és keserves út, hiszen alázatos igazságkeresés, önmagunk kissé kívülről való megítélése és némi objektivitás szükségeltetik. Aki őszintén próbálta, tudja miről beszélek.
Annyi mindent gépesített már az ember, annyi minden segédeszközt talált ki a saját munkájának megkönnyítésére.
Erre miért van szükség?
Ha a tarot a felsőbb tudatunk megnyilvánulása, miért nem keressük önmagunk megismerése által? Talán kevesebb hitelünk lenne önmagunk előtt, jobban hiszünk a külső jeleknek?
Nem megkerülése, a szükséges út megtételének erőszakos röviditése az ilyesmi?
big4: a tarot valaszait az ido igazolja, ami lehet hogy 2 percen belul be fog kovetkezni, de lehet hogy csak napok vagy hetek mulva. Persze meg lehet kerni a tarot, hogy a kozeljovorol mondjon valamit, vagy hogy a tavoli jovorol.
En speciel eppen, tegnap ejjel estem at egy proban, valamiert nagyon rosszul voltam, es megkerdeztem a tarot, hogy megis mi ez. Allandoan a Torony lapot huztam ki, akarhanyszor kerdeztem.
Ez egy kulso hatast jelent itt, tehat nem egy gyomorrontasrol volt szo, hanem valaki probalgatta az eroimet. Vegulis sikerult felulkerekednem rajta.
Szerintem attól függ, hogy milyen célból kisérletezünk. Ha nagy kevélyen bizonyítani akarjuk, hogy az egész marhaság vagy ha magunkat tömjénezve villogni akarunk vele, akkor el tudom képzelni, hogy "megsértodik".
Ám, ha fejlodésünk érdekében, ismereteink bovítésére, hitünk erosítésére teszünk ilyesmit, nem értem, miért nehezményezné ?
big4: kiserletezni lehet, de a tarot-val nem igazan erdemes, legalabbis nem elsosorban. Meglehet azt csinalni, hogy kerdezgeted a tarto, es mintegy sokadrangu tevekenysegkent osszeveted, de nem erdemes elsosorban kiserletezni vele, mert megsertodhet, es baromsagokat ad valasznak.
Igen a tarot nem egy pakli kartya, hanem joval tobb annal, szemely o is, megpedig onmagunk felsobb tudata.
Szerintem lehetne pl. asztrológiával "tesztelni" a Tarot-ot. Hisz ugyanazon az elven muxik mindketto, tehát elvileg ugyanannak az eredménynek kellene kijönnni mindkét módszerrel egy adott kérdésben. Nem ?
Gondolom, már kisérleteztek ezzel páran.
Ki mit tud errol ?