Szervusztok szakmatestvérek!Én egy vidéki asztalos vagyok és olyan kérdéssel fordulok hozzátok hogy,biztosan sokan ismeritek a pisztolyok markolatán lévő "rovátkolást"nem biztos hogy ez a szakmai megfelelője,de ha tudjátok miről van szó akkor minden rendben.Tehát a kérdésem az hogy ezt a "rovátkolást"milyen szerszámmal tudnám kivitelezni,és ha van ilyen ,hol tudom beszerezni?Előre is köszi a segítséget. White wolf.
Végigolvastam a fórumot, és sok érdekes dolgot találtam. Ha időm engedi magam is szivesen bíbelődöm a fával. Azért egyvalamit mégis hiányolok, mégpedig a képeket az alkotásokról. Szerintem jó dolog lenne egy-egy elkészült művet megosztani a "nagyérdeművel", azokról véleményeket, kritikákat olvasni. Vagy inspirálni másokat valami új kipróbálására.
Eladó lenne lábon álló köris törzs, kb. 3.5 m magas, 0.9 m átmérőjű. Többkisebb levágott kőris törzs. A fa Jász-Nagykun-Szolnok megyében van, Jászladányon, ahol telefonos egyeztetés után bármikor megtekinthető. Én csak a közvetítő lennék...
Hol laksz?? Az én férjem és fiam is farag,és ha említem nekik talán érdekelé őket!Azért írom így feltételesen,mert dolgoznak és még nem említettem nekik,így nem tudom mi a válaszuk,de én már gravíroztam fába ,táblába és működik rendesen,csak nem gravírozó fejjel,hanem maró fejjel!Én is megtudnám csinálni neked,csak a famunka amit össze kell állítani(,a tekercsek tartóit )azt nem tudom ,de a férjem megtudná. Na jól összezavarodtam! Szóval!Írj már priviben! tamasagnes74@citromail.hu
Ja, és a léc éleit letompítottam teljes hosszában, de nem gömbölyítettem le egészen. Kerek csapléccel is meg lehet csinálni, de akkor a hosszanti fűrészelésnél meg kell fogni egy alkalmas szerszámmal, hogy ne billegjen.
Háromszög-reszelő élével be lehetne karmolászni a betűk függőleges és ferde részeit. A vízszintes részekhez valami más szerszám kéne. De aki ügyes, az egy bicskával is bele tudja faragni. Én egyszer csináltam egy papirusztekercs-tartót, de azt úgy, hogy egy vékony léc két végét kerekre esztergáltam, asztali dekopírral elfűrészeltem hosszában, a lekerekített végeire pedig esztergáltam ráhúzható végeket.
Fába nem igazán működik a gravírozás. Ha olyan fordulatszámon pörög a szerszám, hogy ne rángasson hanem gravírozzon, akkor a fát megégeti (szerintem, bár nem próbáltam).
Sziasztok! A segítségeteket kérem! Fába szeretnék vésetni (gravírozni?), de nem táblára. Kerestem a neten faszobrászokat,stb, de vagy nagyon vidéken vannak, vagy ilyen csekélységet nem vállalnak..:( Kb.30-35db papírusztekercset kell gyártanom az esküvőnkre,ez azt jelenti, hogy ennyi 2.2cm körátmérőjű farúdba (tiplirúd talán?) kellene belevésni, hogy MEGHÍVÓ. Esetleg a nevünket. Valamint ebbe a rúdba egy vékony rést is kéne fűrészelni, amibe a papír szélét belehelyezem. Na erre nem találok embert..:( Ha valakinek van ötlete, nagyon szépen köszönöm! És ha esetleg valakinek jól jönne egy ilyen kis mellékes meló, kérem jelentkezzen!!!!! Az emailcímem: toth.kata.23@citromail.hu Köszönöm!
Fapipát szeretnék faragni, de fogalmam nincs hogyan kéne felületkezelni. Cél, hogy minél tovább bírja a strapát és én se fulladjak meg valami hőre keletkező vegyianyagtól. Ha valaki tud segíteni, előre is köszi.