Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1187

Nem baj az, ha nem mindenki olyan borúlátó, mint én.

De, hogy mégis kötözködjek, tegyük mérlegre a rendszerváltás óta történt Fonyódon történt változásokat. Nekem mondjuk nem fog menni, mert csak jelentős hiányosságokkal tudnám sorolni, az meg úgy nem ér.

Viszont erősen olyan érzésem van, hogy szerethetőbb volt a 80-as évek Fonyódja, mint a mai. 

Előzmény: holloo (1186)
holloo Creative Commons License 2014.08.14 0 0 1186

Én sem vagyok fonyódi, de néhány éve időnként le-le járok, sőt a közeljövőben - remélhetőleg - még gyakrabban fogok. Én azért nem látom ennyire borúsnak a helyzetet. Persze, hogy milyen volt sokkal régebben, arról nincs tudomásom, illetve csak elképzelésem van (gondolom sokkal jobban ment Fonyódnak a régi NDK-s időkben, de azok már elmúltak). Ott van pl. a kikötői tér esete. Sokáig tartott, míg megcsinálták ilyenre, de szerintem nem sült el rosszul, nekem tetszik, van egy kulturált hely a szabadtéri előadásoknak. A Balaton áruház és az új jachtkikötő esete kicsit más kérdés. Mindkettő pénzhiányban szenved, illetve - ha jól tudom - az előbbiben már látott valaki fantáziát, és így vagy úgy, de pénzt tett bele. Tudjuk ki. Szerintem nem ment érte ölre menő verseny, bár nem tudhatom. Tetszik, hogy egyre több program van (nem csak a szezonban), ez nyilvánvaló. Most adták át az új kultúrházat, az sem sikerült rosszul. Én még van jó néhány kisebb-nagyobb dolog, ami tetszik nekem, valami fajta fejlődést mutat, még ha nem is őrjítő tempóban. Az én szülőfalum (most már az is város) egy hasonló méretű település, igaz, hogy nem olyan frekventált helyen fekszik, mint Fonyód. Én azt látom, hogy az elhelyezkedés, bár sokat számít, de nem elég, ha nincs pénz a fejlesztésekre. És bár a mostani vezetésnek a mai viszonyok között hátszele van, szerintem a település mérete miatt sokkal több pénzhez ők sem jutnak, mint a sajátom (az is hátszeles), ahol jóval kevesebb fejlesztést látok. Sajnos.

Előzmény: Törölt nick (1185)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.14 0 0 1185

Én nem vagyok fonyódi, de gyerekkorom óta igen sok időt töltök itt el. Eme leépülést én nem 3 évre vezetném vissza. Nem vagyok egy disco-ba járó alak, de szerintem az egyetlen valamirevaló ilyen jellegű szórakozóhely elbontásával már annak idején is nagy lórúgást kapott a város. Most meg sorozatban kapja azokat. Hol a kikötői tér van egy egész szezonra építési területté változva, hol a dísztér, most meg együtt vele a strand, hát ez kicsit sok. Ha egyszerű nyaralóvendégként érkeznék Fonyódra, valószínű megfogadnám, hogy mostanában nem jövök ide újból.

Éves szinten egy-két hónapra gondolkodó városban nem lehet ilyeneket megtenni. Kivéve egy helyen, Magyarországon.  Ráadásul következmények nélkül.

 

Személy szerint mondjuk, akár még hitelek árán is, hatalmas áron is, de kiharcolnék Fonyódnak egy valamirevaló fürdőt a megadatott termál víz kihasználásával. 

Ezáltal a két hónapos város egész évessé válhatna, megsokszorozhatná bevételeit, ismét működne a fizetővendéglátás, a vendéglátóhelyek, az üzletek, nem is sorolom tovább, mindenki tudja.

 

Jó lenne, ha minden településnek értő, felelős és önzetlen vezetése lenne. 

Előzmény: quantum (1184)
quantum Creative Commons License 2014.08.13 0 0 1184

Végülis...amit itt leírok, azt nyíltan is vállalom. 3 éve már, hogy mindig "majdjövőre" van. Mi itt, balatoniak, szezontól szezonig gondolkozunk, Fonyód is minden évben megpróbál felkészülni a nyári idényre, de valami miatt ez mostanság nem igazán sikerül. Részletesebben ebbe nem mennék bele, mert nincs teljes rálátásom minden területre és nem is vagyok objektív, mert itt élek születésem óta. Szeretem ezt a helyet, itt szeretnék megöregedni, de egy kicsit elkezdtem aggódni és úgy érzékelem, ezzel nem vagyok egyedül. Egy "kívülálló" (nem helyi) mondta a napokban, hogy olyan érzése van a várost járva, mintha nem lenne gazdája. Mintha egy szép villa udvara gazban állna, a kukájából dőlne ki a szemét és több évnyi kosz lenne az ablaküvegeken... bízom benne, hogy hamarosan rendbe szedjük magunkat! Majd jövőre! (Mundérom nincs, csak aggodalmaim és félelmeim. A jogos kritikákat sajnos nem hallják meg a döntéshozók, mert azokat támadásnak vélik. De érzésem szerint sorozatban átgondolatlan, adhoc jellegű döntést hoznak/hoztak. Emiatt nincs ennek a városnak gazdája.)

Előzmény: Törölt nick (1182)
holloo Creative Commons License 2014.08.13 0 0 1183

Éledezik a topic, ez tetszik :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.12 0 0 1182

Kicsit részletesebben? Vagy a mundér miatt nem szeretnéd?

Előzmény: quantum (1178)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.12 0 0 1181

A vizet a lehűlés nem hűti le túlzottan, ami jelentős hűlést okoz, az egy esetleges vihar, ami fel- és összekeveri a vizet a mélyebben lévő hideggel. Amúgy a Balaton és az ő partja nem csak a fürdőzőket képes megörvendeztetni, rengeteg más lehetőség van, mindenképp ott a helyetek. Hajrá!

Előzmény: nalbim (1180)
nalbim Creative Commons License 2014.08.11 0 0 1180

Sziasztok! Aug.16-21 kozott van foglalasom Balatonon (BB fesztivalra) ,de olvasom,h lehules varhato, akar 22-23 fokos "hideggel", eso nem valoszinul Szerintetek erdemes eutazni,alkalmas meg ez az ido furdesre? koszonom a segitseget.

odson forja Creative Commons License 2014.08.11 0 0 1179
Én azt látom, hogy hosszú távon is kockázatos beruházást vállaltak. Ez a strand-terv nem rossz, az iszap föveny megszokható,a tér bútorok a legszebbek Fonyódon fél évszázad óta, a parcellás homokozók, az izgalmassá tagolt partvonal komoly fejlesztés. Túl komoly és végleges. Nagy terhet vett a nyakába a város, szerintem feleslegesen. Ezt fönntartani, vandáloktól, szemétől, jégtől, hullámzástól, viharoktól megóvni sokszorta komolyabb feladat lesz, közben viszont jelentős turisztikai haszna erősen kétséges. Nem nagyon hiszek az ingyenességében, kíváncsi vagyok rá, lesz-e tömeg a jövőre kizöldült területeken. Amit a fizető vendégek hoznak, az el is megy majd a fenntartásra, ami örömet nekik okoz a családbarát komfortosság, azt ellensúlyozza a karszalag ellenőrzés kényelmetlensége,a kerítésen át büfébe járás és a tépelődés a környező szabad strandok csábítása kapcsán.
quantum Creative Commons License 2014.08.10 0 0 1178

Védenem kellene a mundér becsületét, de egyre nehezebb...

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1177

Ja kérem, makulátlan lesz az , mint minden ebben az országban. Példának okáért a part menti járda egy részen nem a víz felé lejt, hanem a part felé. Múlt héten egy jelentősebb eső után jártunk arra, a víz a füves terület felé folyik és megáll rajta. A járda így tiszta sár lett, a fű víz alatt, ami gondolom ki fog rohadni.

Nem vagyok egy műszaki zseni, de azt gondolom, pont a másik irányba kellene lejtenie. És nem csak az esővíz fog ott erodálni, hanem a hullámzásból kicsapódó víz, a viharban a szél által kifújt víz is.

Ha valaki műszaki zseni ezt megmagyarázza nekem, hogy ez szándékosan van így és meg is indokolja, akkor elfogadom. Ha nem akkor ezt a munkát nem szabad átvenni. Ha valaki mégis átveszi, annak börtönben a helye, mert a köz pénzével felelőtlenül bánik.

Előzmény: holloo (1176)
holloo Creative Commons License 2014.08.05 0 0 1176

Nem tudom, hogy mitől függött az építkezés időzítése, de nem lennék meglepődve, ha kiderülne, hogy ilyen-olyan pályázatok határideje miatt történt így. Vagy lehívják a pénzt adott időre, vagy nem kapják meg. Persze könnyen lehet, hogy most és itt nem erről van szó. Én inkább azt szeretném látni, hogy a kivitelezés minősége makulátlan legyen. A térkövezést elnézve nekem erős kétségeim vannak efelől. Bár őszintén szólva én jobban vonzódom (a Balatonon) a füves parthoz, mert pl. őszi/téli időszakban a füves területen jókat lehet sétálni, gyerekeknek futkározni a parton, na de mi lesz egy homokos strandon ilyenkor?? Mindenki el fogja kerülni. Az őszi esőt felszívja a gyep, de a homokból csak sár lesz.

Előzmény: Törölt nick (1175)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.01 0 0 1175

No azért ha én pl. fonyódi vendéglátós lennék vagy szállásadó vagy vízibicikli-kölcsönző, nem biztos, hogy ily könnyen feledném ezt az apró bakit, hogy a strandszezon kellős közepén építik át a strandot. Nem lehetett volna tavaly ősztől idén tavaszig elkészíteni? Ha nem, nem lehetett volna várni 2014 őszéig?

Szegény Fonyód ezer sebből vérzik és ez meg is látszik az egyre csökkenő nyaraló vendégek számában. Ez a szezon közbeni strandfeltúrás egy további bökés a városnak, annak a városnak, amelyiknek az idegenforgalomból kellene megélni.

Csendesen jegyezném meg, ha Ausztriában a síszezon kezdete előtt kezdenének egy sícentrumot önkormányzati megbízásból átépíteni, lehet, hogy ott az a polgi nem lenne többé polgi. Tudom, hogy azok maszek kézben vannak, csak úgy eljátszottam a gondolattal.

Előzmény: odson forja (1174)
odson forja Creative Commons License 2014.07.28 0 0 1174

nagyon örülnék neki, ha így lenne. Ha ingyenes marad, akkor minden hiba, félszezonnyi elúszás: közös kár, amivel együtt lehet érezni és gyorsan feledhető - a strand új formája jó lehet, van benne többlet a régihez képest. Még pár nap és kipróbáljuk, ameddig most jutottak vele.

Előzmény: holloo (1173)
holloo Creative Commons License 2014.07.23 0 0 1173

Állítólag ingyenes marad a strand a későbbiekben is:

 

http://www.alon.hu/balaton/balaton-leghosszabb-homokos-strandjat-adtak-fonyodon

 

"A strand a tervek szerint ingyenes marad, a fenntartás költségeit a parkolódíjak bevételéből kívánja fedezni a város."

odson forja Creative Commons License 2014.07.20 0 0 1172

kicsit talán "elcsúsztak" a határidőkkel a kivitelezők... Sebaj, jövőre, amikor már pénzt szednek, bizonyára kinő a fű és strandszerű lesz újra a strand. Mi augusztusban megyünk, legalább idén bejuthatunk ott a vízbe, ellentétben (eddig) bátyámékkal, akik ennek a nyárnak az első felét választották...

 

Viccesek amúgy a reakciók a megszámlálhatatlan fonyódi facebook-oldalon a fizetős strand miatti aggályokra. Többnyire értetlenkedve és kicsit sértetten ajánlják, hogy akkor ott a vizirendörség utáni szabadstrand, ami tényleg kellemes, csak se wc, se csap, se öltöző nincs sehol a közelében. Nem éppen európai alternatíva az eddig mindezt díjmentesen és büszkén felmutató Fonyód részéről.

 

Meg azon mosolyogtam még nemrég, hogy Fonyód város hivatalos honlapján viszont még mindig az áll a Sándortelepi strandról, hogy "A fürdőhely felújítása tavaly fejeződött be. Ennek eredményeképp, Fonyód központi strandja a legelegánsabb és legkomfortosabb fürdőhely lett városunkban." Már csak pár hónapig kell kibírni, s 2015-ben ez ismét valós infó lesz. 

holloo Creative Commons License 2014.07.20 0 0 1171

Hát megnéztem az átalakított Sándortelepi strandot, teljesen értetlenül és megdöbbenve láttam, mi történt ott. Az a strand jelenlegi állapotában gyakorlatilag használhatatlan. El nem tudom képzelni, miért és mit adtak át rajta e hét pénteken. Homokos rész alig van (ami nekem inkább valami agyagos földnek tűnt), marad némi füves terület, de a strand nagy része puszta, legyalult és/vagy elsimított föld. Esetleg be lenne vetve fűmaggal?? Annyira nekem ez nem tűnt fel. A járdakövezés nincs befejezve, sok helyen a kőlapok mozognak az ember lába alatt. Az egész terület úgy néz ki, mint egy félbemaradt építkezés.

Előzmény: holloo (1169)
holloo Creative Commons License 2014.07.01 0 0 1170

Egyébként a fizetés kérdése is érdekes, mert éppen a múlt héten jártam Velencén, megnéztem a nemrég átadott "Velence kapuja" homokos strandot (http://bit.ly/1pGHUCP) . Sokan (többek között az Indexen és az Origón is) negatívan írtak róla, pedig szerintem elég jól sikerült a dolog (bár biztos messze nem tökéletesen). Ott beszédbe elegyedtem egy csónakkölcsönzővel, aki azt mondta, hogy mivel uniós pénzből épült, ezért vállalni kellett, hogy öt évig ingyenes lesz. Nem lehet belépőt kérni, még a parkolásért sem.

Előzmény: holloo (1169)
holloo Creative Commons License 2014.07.01 0 0 1169

Őszintén szólva Fonyódban nekem is - többek között -  az egyik legvonzóbb dolog az ingyenes strandolás, és hogy nincs általános parkolási díj. Az is igaz viszont, hogy nem igazán a Sándortelepi strandra járok fürödni, hanem a Tungsramra vagy a Bélatelepire. Nekem az is kérdés, hogy azokkal mi lesz, mert ha azok megmaradnak ingyenesnek, akkor ott biztosan nagyobb lesz a forgalom. A Bélatelepin már most is alig lehet leejteni egy tűt (főleg az elején), de a Tungsram annyira nem szokott tele lenni. Szerencsére mindkét helyen van hová bővülni, a régen használt területeket újra fel lehet fedezni (pl. a Tungsram bal oldala). Bár a helyzet valószínűleg a mostaninál csak jobb lehet, elvégre a Sándortelepin (azon a kis használható részen, bal oldalt) most is alig vannak néhányan. 

Előzmény: odson forja (1168)
odson forja Creative Commons License 2014.06.30 0 0 1168

hát, hm, igen, én is a hétvégén láttam a helyzetet. Sándortelepi nyaralóként ezen az áron én bíz lemondtam volna a strandfejlesztésről:-( Szép lesz a homokos-szigetes szakasz, reméljük: tartósan szép... elsétáltunk előtte a vízben, új napozós stégek készülnek, térkő erre, térkő arra, összességében mégsem tudom előrelépésnek megélni: 17 évvel ezelőtt hagytak föl a fizetős Balatonnal Sándortelepen, s azóta - vendégeink, barátaink, ismerőseink számtalanszor megerősítették - nagyon komoly része volt Fonyód vonzerejének ez a központi, nyitott, szabadon élvezhető vízpart.
Kiváncsi leszek a jegy, vagy karszalagárakra, de tipikusan 4 nagy gyerek + 2 szülő felállásban hatunknak mondjuk napi 2-3000 ft csak arra, ami eddig 0 Ft kiadást igényelt... - gyakorlatilag elvinné a nyaralásra (fonyódi vásárlásokra) szánt keretünket. Úgyhogy mostantól lemondhatunk arról a kellemes tudatról, hogy közel a part... irány a városi strand, avagy Fonyódliget. Majd vendégekkel, ünepnapokon néha költünk a "saját strandunk" látogatására.

Úgy hallottam, fonyódiaknak ingyen lesz, nyaralótulajdonosoknak féláron (de nyilván ebbe a családtagok nem tartoznak bele), s ezen a nyáron még nem kell fizetni. Persze kérdés, mennyi marad ebből a nyárból, mire teljesen plázs lesz a munkaterületből. Kérdés, be lehet-e majd menni pl. 6 után ingyen (ahogy régen, meg most is sok balatoni fizetős strandon)? Engedik-e majd a kissé balesetveszélyes szabadstrandolást a móló felé ívelő kis szakaszon? (most ott zajlik a minimál-strandélet, mi is ott óvakodtunk be a csúszós betonrámpán, ez is egy alternatíva lenne, ha karszalag nélkül legalább a vizet élvezhetnénk a megszokott helyen)
Mindegy, személyesen egyelőre veszteségnek érzem az egészet, de remélem lesz nálunk fizetőképesebb nyaraló elég, nekik jó lesz, a város meg pénzhez jut, vagy legalább tud költséget-hitelt törleszteni. Ilyen a demokrácia - nem lehet minden lépésnél mindenkire tekintettel lenni...

holloo Creative Commons License 2014.06.28 0 0 1167

Úgy látom, hogy az átalakítás alatt lévő Sándortelepi strandnak kerítést építenek. Ebből nekem az következik, hogy a későbbiekben fizetőssé fogják tenni, különben mi értelme lenne...

atompyka Creative Commons License 2014.05.28 0 0 1166

Még nem... :-)

Előzmény: holloo (1165)
holloo Creative Commons License 2014.05.27 0 0 1165

Atompyka, nem ismered véletlenül a sportpályánál lévő Hotel Fonyód történetét? Arra gondolok, hogy miért áll évek óta kihasználatlanul? Pedig nemrég nyílt új hotel Fonyódon (Várhegy hotel), ezért sem értem, hogy a Hotel Fonyód tulaja miért nem kezd valamit azzal az épülettel...

atompyka Creative Commons License 2014.05.05 0 0 1164

Igen, én is ezt hallottam ma, hogy igazából semmire sem elég. 

Előzmény: holloo (1163)
holloo Creative Commons License 2014.05.04 0 0 1163

Van egy olyan gyanúm, hogy 100 milla nagyon kevés lesz erre a célra. Egyszer én is hallottam a Hídvégivel egy riportot, ott milliárdos tételt említett, szerintem is az a becslés közelebb áll a valósághoz. Bár ez a 100 milla hosszabb-rövidebb ideig megoldást jelenthet, de csak ideiglenesen.

Előzmény: atompyka (1162)
atompyka Creative Commons License 2014.05.03 0 0 1162

Pont ma olvastam egy cikket a fonyod.hu-n, amékben "Hidvégi József polgármester elmondta,a folyamatos levélírás eredményre vezetett, a kormány százmillió forintot különített el a magaspart rekonstrukciójára. Fonyód város polgármestere hangsúlyozta, a problémás terület állami terület, mely a SEFAG kezelésében van, még nem tudni, hogyan használják fel ezt az összeget a tulajdonos (az állam) és a kezelő. A szezon közeledtével a város számára nagyon fontos, hogy a 70-es út lezárt szakaszát megnyissa az Magyar Közút, hiszen a növekvő forgalom már jelenleg is plusz terheket ró a belvárosi utakra. Illetve a lezárt terület közelében üzemelő vendéglátóipari egységek megközelíthetősége és forgalma miatt is fontos, hogy újra járható legyen az út ezen szakasza."

 

Előzmény: holloo (1161)
holloo Creative Commons License 2014.05.03 0 0 1161

Nincs semmi hír róla, hogy mikor lesz ismét járható a 7-es út? Amikor legutóbb Fonyódon jártam, akkor még le volt zárva.

atompyka Creative Commons License 2013.12.11 0 0 1160

Hát, ősszel volt. Fürdeni mentünk le, csak erre emléxem. 

Előzmény: holloo (1159)
holloo Creative Commons License 2013.12.11 0 0 1159

Már csak azért kérdezem, mert 1x láttam a fonyódi stardon "tüzeskedést", az pedig egy télbúcsúztató kiszebábú égetés volt, de mintha ez nem az lenne.

Előzmény: atompyka (1158)
atompyka Creative Commons License 2013.12.11 0 0 1158

Ezt most már nem tudom megmondani, bocs. Ha nagyon érdekel, megkérdem. 

Előzmény: holloo (1157)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!