Keresés

Részletes keresés

BlackStar Creative Commons License 2001.10.30 0 0 249
Én voltam egyszer egy ilyen társasággal egy táborban. Pont akkor jöttem rá, hogy a magyar nők a legjobbak a világon... :)))
Előzmény: Törölt nick (248)
Etus Creative Commons License 2001.10.30 0 0 247
Erröl már én is hallottam. Egy ismerösöm mesélte, hogy szerinte a magyar és baszk nyelv sok mindenben hasonló.
Etus
Előzmény: .hun (242)
Wazull Creative Commons License 2001.10.29 0 0 246
Ez igy van.
Előzmény: LUCzI FERencz (245)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2001.10.29 0 0 245
bar ez a tema itt meglehetosen OFF, de USA-bol frissen hazajott haverom szerint odakinn a McD-ba csak a legcsorobb, Puerto Rico-i munkanelkuli jar. Masok, a kicsit kulturaltabbak inkabb valamelyik "nemzeti" gyorsbufet reszesitik elonyben.
Nalunk meg a McD a felvagosok, sznobok legfobb elotalalasi helye.
Előzmény: .hun (243)
.hun Creative Commons License 2001.10.29 0 0 244
Jah...megelőztél a hamburgeres dologgal...:)
Te merre vagy? Van ott pl. Carl's Jr.? De Taco Bell biztosan! Na azt kéne ide is behozni! :)

Bocsi...megint egy OFF...

Előzmény: szalka (241)
.hun Creative Commons License 2001.10.29 0 0 243
Csak mert pl. a Whopeer, meg az összes onnan bejött kajás cég jobb nálunk, mint kint!!! Én az USA-ban ettem romlott csirkeszendvicset a BurgerK-ben és a Meki is nagy csalódás volt...persze ott csak kényszerből tértem be ezekre a helyekre 1-2 alkalommal...:)
Előzmény: flowa (238)
.hun Creative Commons License 2001.10.29 0 0 242
Ha a spanyollal nem is, de sokak szerint a baszkok nyelvével rokon a magyar nyelv! Pl. azt hiszem ők is aglutináló nyelv (toldalékolnak), stb...
bocsi...tudom, hogy ez itt OFF...:)
Előzmény: tegla (216)
szalka Creative Commons License 2001.10.27 0 0 241
Old England:
Persze nem kell elmenned, ahhoz, hogy legyen fogalmad rola es elmehetsz helyette a kanarira a 20 csillagaos szallodaba es olvasol kozben Marquezt-t, amitol lehet, hogy azt fogod gondolni, hogy delamerikaban csak es kizarolag politikai foglyokrol szol az elet :-)))) Nem hiszem, hogy te ilyen vagy, de sokan vannak ilyenek az 5 tonnas aranylanc olaszbol es maris feleslegesnek erzi felnapos alternativ kirandulast Herculeumba(meg ugyis draga a belepo), inkabb feloraval tobbet jet-skizik es fogalma sincs merre is van o a terkepen, de a lenyeg, hogy olaszba.
De komolyan szerinted az atlag magyarnak hany szazalekban van fogalma Nepalrol? Tegyel fel egy korkerdest a kovetkezo par napban talakozott emberek kozott(takaritono a hazban, elado, az autoszerelo, a buszsofor, a melletted ulo embernek a buszon stb ) kivancsi lennek az eredmenyre.
flowa:
A furdesrol hat en szerintem pl a finnek messze alulmuljak a franciakat :-) Annak elenere gondolom ezt, hogy franciaorszagban nyaron voltam amikor jobban van ugye szaga mindenkinek, aztan megis. Kulonben nyugateuropa orszagaiban sokkal kevesbe divat a napi furdes mint Mo-n, de ha nem vagy izzados es olyan idojaras van nem is veszed eszre. Bar nekem eleg erzekeny az orrom, de en mar Bp-n is szalltam le buszrol nem birvan a szagot. Viszont eszakamerikaban (foleg az USA egyes helyein) a napi! hajmosas a szokas Es kb ugyanugy eltatjak a szajukat es fuj de piszosnak gondoljak azt, aki csak 2-3 naponta mos hajat, mint a magyar atlag. Eleve a kadakban a zuhanyrozsa rogzitve van joval embermagassag felett, mert meg se fordul az emberek fejeben az, hogy valakit zavarhat zuhanyzas kozben ha a hajat telibe kapja a zudulo viz, mert az az alap, hogy furdes= hajmosas. Akkor most ki is az aki nem tisztalkodik eleget? Csak nezopont kerdese.
Mmindenkinek a kajaizlese kiskorban dol el amin lassan lehet alakitani, de parhetes nyaralas alatt nyilvan mindenki a sajat izlesvilaganak hasonlatos helyi kajat szereti meg. Kulonben en iszonyatosat dobbentem Kanadan amit a mcdonci vilaganak gondoltam. Aztan rajottem itt, hogy bar omlesztve mindenhol gyorskajalda van, de alig van mcdonald, hanem inkabb: gorog, torok, sziriai, japan, kinai, vietnami, mexikoi stb gyorskajak-merthogy az emeberek is ilyenek. Es bar otthon eddig utaltam gyorskajaldaban enni mert az = hamburder meg olajos plasztik kumpli volt itt szinte minden heten egyszer eszek gyorskajaldaban, mert finom es nem muanyag. Viszont hamburgert osszesen 2-szer ettem itt, egyszer mcdonci egszer burger kingben es hat majdnem hanytam, ugyhogy nem csodalom, hogy aki hamburgerszereto itt, az isteni etelnek gondolja a magyar whoppert. Pedig szerintem meg az sem uti meg az ember szamara eheto etel szinvonalat :-o
Old England Creative Commons License 2001.10.27 0 0 240
Dehát nem is a városfelsorolásról van szó...
Még csak nem is az utazásról.
Fogalmazzunk úgy, nem kell elmennem ahhoz Nepálba, Argentínába, Izlandra vagy Szíriába (bár szeretnék), hogy némi fogalmam legyen az ottani viszonyokról, földrajzról, történelemről, emberekről, politikai berendezkedésről, kultúráról etc etc.
Meg hát tengerparti 'seggáztatás' közben is lehet Marquezt olvasni, és Rómában is lehet 'kultúramentesen' tartózkodni.
Előzmény: szalka (237)
flowa Creative Commons License 2001.10.27 0 0 239
De a magyar lányokat egyértelműen a világon a legszebbnek titulálta kivétel nélkül minden fiú ill. férfi közülük!!! :)

MÉGISCSAK VAN VALAMI JÓ IS EBBEN A ROH@DT ORSZÁGBAN!!!

flowa Creative Commons License 2001.10.27 0 0 238
Halihó, megint én!

Ami a finneket illeti: jó, hogy tudják hol van Magyarország, miután ROKON nép, több tekintetben is. Ezek közül a nyelvi rokonság a legelhanyagolhatóbb, inkább a hidegháborús időszakban a szovjetellenesség volt "húzótényező". Tény ugyan, hogy a nyelvi rokonság miatt számítunk alapvetően rokon nemzeteknek. (Sok közös szót nem érdemes keresni, ha valakinek rémlik az a bizonyos nyelvcsaládfa, amivel általánosban találkozhattunk, hát bizony a finnek nincsenek olyan rettentő közel hozzánk... Olyan népcsoportok állnak/álltak közel hozzánk nyelvileg, amelyek már nem nagyon, vagy egyáltalán nem léteznek, köszönet a nagy Szovjetuniónak...)

Hadd csatlakozzak a sztereotíp hozzászólásokhoz: több helyről hallottam, hogy a franciák, az olaszok és a britek nem csak hogy rettenetesen felsőbbrendű érzésekkel vannak megáldva, hanem ezzel fordított arányban áll a tisztálkodásra fordított idő is náluk. Konkrétan: NEM NAGYON FÜRDENEK! A márkás kölnik csodákat tudnak tenni... :) Nem tudom ebből mennyi igaz (a fürdésből), de az biztos, hogy mind az olaszok nagyon lekezelőek tudnak lenni a külföldiekkel, mind a britek. (Az olaszoknál cirka 8 hónapot töltöttem el megszakításokkal, a briteknél London környékén egy hetet, de ez utóbbi éppen elég volt...)

Végezetül a sokat emlegetett amerikaiakról egy pár szó: tavaly nyáron egy filmforgatáson dolgoztam tolmácsként amerikai gyerekszínészekkel ill. családtagjaikkal. Sokmindent mesélhetnék róluk, de a lényeg, ami igazán megdöbbentő volt számomra az az volt, mikor a vége felé megkérdeztem őket, hogy mi volt a legjobb kaja, amit itt Európában ill. Magyarországon ettek, és egyöntetűleg az volt a válasz, hogy a WHOPPER!

No comment... :)

szalka Creative Commons License 2001.10.26 0 0 237
Vajk:
Senki nem vitatta, hogy nem a mennyiseg , hanem a minoseg szamit es amerikai allamoknak messze nincs akkora es olyan minosegu tortenelme mint europanak. De kinaban ugye mar Marco Polo idejeben is igen szep es regi kultura virult, megis mit tudunk rola? Vagy eppen kozepamerikaban szinten elegge regi es fejlett civilizaciok eltek valamikor reges reg, megis hany magyar ember tudna a varosaikat felsorolni? Meg erdekes , hogy egybol elojott, hogy minoseg es tortenelmi mult meg a vilagtortenelemben meghatarozott szerep es nem a fold nagysaga alapjan illik tudni mi hol van es milyen varosai vannak- aminek megiteleseben osztozom. Csak akkor pontosan nem ertem, hogy miert is faj ez nekunk magyaroknak annyira, hogy az amerikai (es mas X orszagbeli) turista nem magyarorszagra jon es azt ismeri eloszor meg, hanem Londont, Parizst, Napolyt, Romat,Velencet, Athent stb? Hisz azok a varosok regebbiek es/vagy sokkal tobb vilagtortenelmi fajsulyos dolog kotodik hozzzajuk. Egyszeruen nem latom, hogy a vilagtortenelem palettajan magyarorszag miben volt/van joval meghatarozobb es magasabb szintu az USA-nal, Kanadanal vagy Ausztralianal, Kinanal. Miert varjuk el mi , hogy ok ismerjenek minket, mikor az atlagmagyar sem tud semmit ezekrol a helyekrol.
Wazull:
Nekem az angoltanarom pont ilyen indittatasbol vetodott el kishazankba. Igaz csak 1-2 napot toltott itt el, de megjegyezte.
Mig a magyar atlagturista szepen lemegy az elso tengerpartra( es ahhoz ugye utlevel kell) es o akkor mar volt Olaszba meg Gorogbe, meg Spanyolba, meg a Rivieran, meg ujabban a Kanari-n, meg a X exluziv szigeteken, de kozbe egyetlen egy tortenelmi varost meg nem latott soha, de azt pontosan tudja, hol lehet olcson borkabatot meg aranyat venni. Nyaron mikor kerestem otthon olyan utat ami nem arrol szol, hogy aztatom a seggem a 5 csillagos szalloda medencejeben, hanem arrol, hogy varost nezek, hogy megismerem az X orszag kulturajat kozelebrol akkor igencsak elcsodalkoztam a kinalaton, mint mennyisegben mint minosegben es osszesen talaltam vagy 3 olyan irodat a tobb szazbol amelyik ertelmes utakra specializalodott. Szoval az atlag magyar utleveles turista szvsz semmivel nem latott tobb vilagot, mint az atlag eszakamerikai, csak az a beach-en torteno seggaztatast megoldja hazon belul utelevel nelkul.
majom_ Creative Commons License 2001.10.26 0 0 236
fiatal vagyok, nem megy tul felhotlen az eletem, es nem is szeretek predikalni, nagy osszefuggesekben hosszasan okoskodni, de:

ha ezen, ugynevezett igazi ertekek szerint elsz, nemis elsz inkabb ertekelsz pl egy setat egy lannyal inkabb mint egy kurast egy kurvaval, egy vacsorat a csaladdal inkabb mint egy a masik ruhajat/autojat meregeto bulit egy diszkoba, egy Pannonia megerteset inkabb mint almodozast egy ninjarol, akk jo eselyed van a boldogsagra es ezt megerzi rajtad a kornyezeted es ugyebar elvben az egyen lehet hatassal a rendszerre...

Előzmény: Wazull (230)
Vajk Creative Commons License 2001.10.26 0 0 235
ha nem is ennyire sarkitva, de ezzel egyetertek. Mert hat egy orszagot nem az alapjan ismernek, hogy terkepen egy nagy terulet van egy szinnelk beszinezve, nem ez alapjan valik jelentosse, mertekeadova, hanem a tortenelme, hangsulya miatt.
magyaran: nema mennyiseg szamit, hanem a minoseg (itt is)
Hiaba nagy egy usa tagallam, ha tizedannyi dolog sem fuzodik a nevehez, mint pl svajchoz.

Innen is laccik: nem a meret a lenyeg:)))

Előzmény: Old England (232)
Wazull Creative Commons License 2001.10.26 0 0 234
A 8%-ot azert nem lehet ugye osszehasonlitani a mi adatainkkal, mert nekik lenne penzuk vilagot latni (legalabb is nagyobb %-ban, mint 8...), viszont nincs ra igenyuk. Nem veletlen, hogy az USA-ban a turistak 95%-a amerikai. Tudjak mit kapnak a penzukert, oda mennek. Van latnivalo boven naluk otthon is...
Igy nem kell rizikot vallalniuk, hogy ismeretlen terepre tevednek...
Az emlitett ismerosomet en is ritka kivetelkent emlitettem, bar ismerettsegi koromben a statisztikai atlagot joval meghalado aranyban vannak, akik voltak mar Magyarorszagon...

"Altalaban sok amerikai es kanadai fiatal az egyetemi evei alatti nyarak egyiken tesz egy 2-3 honapos europai korutat. Ami persze nem eleg mindenre, de azert ad valami fogalmat"
Ez igy van. Viszont egy dolog: Europa nekik: Parizs, London, esetleg valamelyik olasz nagyvaros. Kis hazankba ilyen indittatasbol nem fognak elvetodni, sajnos...

Előzmény: szalka (231)
Wazull Creative Commons License 2001.10.26 0 0 233
"S szvsz nem kérdés, melyik kontinens vinné általános műveltség terén a pálmát."
Remelem az Antarktiszra gondoltal. :-)))
Oda hulyet nem kuldenek...
Előzmény: Old England (232)
Old England Creative Commons License 2001.10.26 0 0 232
Szerintem sem szerencsés egy kalap alá venni az USA-tagállamokat az igencsak színes, különböző (és ősi) kultúrákat felvonultató Európával. Oregon állam fővárosát ismerni érdem, Portugáliát nem ismerni ciki.
S szvsz nem kérdés, melyik kontinens vinné általános műveltség terén a pálmát.
szalka Creative Commons License 2001.10.26 0 0 231
Wazull:
Igen eleg beszedes adat, azt jelenti, hogy a nepesseg(ami nem kicsi) 8%-ekanak van ulevele,(+ kanadaba jogsival eleg atjonniuk)Szoval 8%-ekuknak volt mar a foldreszen!!! kivul. Hany szazaleka a magyaroknak volt mar mas foldreszen?
Nem lehet altalanositani, de annyira nem hogy neked is milyen teljesen muvelt szeleslatokoru amerikai ismerosod van. De o ugye kivetel az osszes tobbi hulye...
Kulonben belem is sok eloitelet ragadt, pont a sok sztoritol, ami ezt megtamogatja(persze nagyreszuket olyanok irjak akik meg az adott orszag kozelebe sem jartak...) Aztan csak nem gyozok csodalkozni, amikor sorra kiderul, hogy je ez az uj ismerosom is jart mar Mo-n meg, hallott rola meg az is. Altalaban sok amerikai es kanadai fiatal az egyetemi evei alatti nyarak egyiken tesz egy 2-3 honapos europai korutat. Ami persze nem eleg mindenre, de azert ad valami fogalmat.
Tegla:
Oke, a szitu mas, hiszen az EU kulonbozo kulturaju, nyelvu ,tortenelmu onallo allamok szovetsege, de azert itt is iszonyat sok kulonbseg van az allamok kozott, kulturaban es torvenyben es ezer dologban. Te legalabb bevallod, hogy nem tudtad kanada fovarosat pedig te egy egyetemet vegzett es muvelt szeleslatokoru ember vagy (szerintem:-)), de csak kepzeld el akkor hol van az atlag szinte? Egy segedmunkas sehol nem fogja tudni Angolat elhelyezni a terkeped, de meg Uj-Zelandot sem ez van. Attol meg nem kene az mondani, hogy az X nep sotet es tudatlan.
Wazull Creative Commons License 2001.10.26 0 0 230
ja, de kivalo honfitarsaink tobbsege nem is var mast. Ajultan kajaljak a szemetet, ami Amerikabol befolyik. Holott ertelmes dolgok is befolyhatnanak, de arra meg nincs igeny... :-(((
Előzmény: majom_ (228)
Wazull Creative Commons License 2001.10.26 0 0 229
Eloiteletekre nem lehet epiteni. Ebben sajnos mi is olyan erosek vagyunk, mint az amerikaiak...
Meg egyszer: a briteket semmi szin alatt nem vennem egy kalap ala az amerikaiakkal... :-)))
Előzmény: majom_ (226)
majom_ Creative Commons License 2001.10.26 0 0 228
naja

ezer koszonet a melyen tisztelt rtlnek es tv2nek
meg roxy radio es tarsaik.

Előzmény: Wazull (225)
Wazull Creative Commons License 2001.10.26 0 0 227
Hat ok is buszkek bizonyos dolgokra. :-)))
A zaszlojuk meg kosarlabdajuk (baseballjuk) mellett nyilvan csak a penzukre lehetnek meg, leginkabb. Es ok ERRE buszkek is...
Előzmény: majom_ (223)
majom_ Creative Commons License 2001.10.26 0 0 226
nemet angol amerikai,
tok mind1, a nyugati bacsikrol es nenikrol van szo akiktol elfog a hanyinger amikor a vaci utcan setalnak.
kivetelek persze mindenhol mindig vannak, nekem is volt olyan roma ismerosom aki hatarozottan szimpatikus es szeretetremelto volt a szamomra.
Előzmény: Wazull (222)
Wazull Creative Commons License 2001.10.26 0 0 225
Ezt ugye csak szemlelteteskeppen irtam. Tehat ha mi is ugy elnenk, mint ok, akkor feltehetoleg ugy is gondolkoznank.
Egyebkent jo uton haladunk arrafele. Sajnos. :-(((
Előzmény: majom_ (223)
Wazull Creative Commons License 2001.10.26 0 0 224
A Boston Globe-ban ket honapja lattam egy kepet egy roman parasztrol, aki a foldjen alldogalt. Illusztracio volt a romaniai aszalyhoz...
Ja, es a Globe az nem igazan hires arrol, hogy nemzetkozi porondon eros lenne. Ellentetben pl. New York Times-szal, ugye... :-)))
Előzmény: majom_ (221)
majom_ Creative Commons License 2001.10.26 0 0 223
Nekem nem kell kapaszkodnom semmibe, egyszeruen buszke vagyok bizonyos dolgokra a hazammal kapcsolatba.
Az hogy jol elek, elbutulok es leszarok mindent es gusztustalan modon huje vagyok az egy dolog, de hogy lenezo es ellenszenves, erre mondjuk azt hogy szanalmas faszkalap.
Előzmény: Wazull (220)
Wazull Creative Commons License 2001.10.26 0 0 222
Ja, meg egy dolog: atlagamerikai nincs. Barmennyire is csabitoan hangzik ezt a kifejezest hasznalnunk...
Az angoloktol (britektol) meg majdnem annyira kulonboznek, mint tolunk, magyaroktol...
Előzmény: majom_ (219)
majom_ Creative Commons License 2001.10.26 0 0 221
ha mutatsz nekem egyetlen egy amerikai, a media barmely formajaban megjelent hirt a bukaresti kenyerhelyzetrol, akk veszek neked egy vekni kenyeret.
Előzmény: attigirb (212)
Wazull Creative Commons License 2001.10.26 0 0 220
Ez kb. arrol szolna, hogy ha olyan jol elnel, mint ok, akkor kurv@ra nem erdekelne, hogy van-e az orszagodon kivul elet mashol ezen a sarteken. Nekunk meg sajnos nincs mibe masba kapaszkodnunk mint a multunkba. Sajnos...
Előzmény: majom_ (219)
majom_ Creative Commons License 2001.10.26 0 0 219
Budapest-Bukarest, magyar szarmazasu!!! Nemetorszagban elo ismeros keveri a kettot.

Par honapja egy chaten egy angollal es nehany amerikaival beszelgettem, szoba kerult egy amerikai sorozat a '80as evekbol. Kerdes felem: nalunk szinkronizaljak e a filmeket/sorozatokat?
Mondtam, hogy persze, es rakerdeztem hogy tisztaban vannak e Magyarorszag es keleti szomszedai kozti kulombseggel. valasz: nem, semmi kulombseg, Magyar o. es pl Ukrajna egy es ugyanaz minden tekintetben. Anyazas helyett kulturaltan probaltam eloszlatni tevhituket. Nem sokkal kesobb a chaten kivul talaltam magam.

Ezek az emberek feketen-feheren elnek, egesz eletukben jo ha 2-3 egymastol jol elhatarolhato eleterzest megismernek, es a szurkeseg boritja be mindenuket hiaba vannak tele penzzel. Nem lennek amerikai vagy angol semmi penzert, soha.

Lehet hogy nekunk nehez, de jobb. aki nem erti miert az irjon es elmeselem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!