Pestről nincs azért olyan messze Szolnok, pláne mióta megépült az új 4-es út! Vannak olyan klubtársaim akik onnan járnak. A lejárt szakszót sem tart olyan sokáig reaktiválni ha nem kell elméleti vizsgát tenni, akkor pár üzemnap alatt megtehető. Nálunk K-7 az alap oktató gép, van egy Twin Astir mint kétüléses műanyag, ezen felül van együléses gyakorlónak pár Pirat és egy kis Astir, teljesítménynek meg Cirrus VTC és Jantar-III, meg a privát gépek.
Alapon csörlővel dolgozunk, de a hosszú reptér miatt 1800m-es kötelünk van, amivel 800-850m-re is tudunk csőrölni egy K-7-est például, de a szokásos csörlések ~1600-as kötéllel is 6-700m-esek! ...szinte iskolakörből megvan a "C" vizsga ;-)
Van egy klubos Falke amivel vontatni szeretnénk majd ha elkészül (orrfutós sárkány és most szeretetnénk bele egy 100 lovas Rotax motort) és van egy többgazdás Falke is amivel a TMG képzést csináljuk.
Én SPL szakszó mellé csinálom most a movit kiterjesztést Szolnokon a saját klubomnál. Falke letiltások miatt csak most tudom majd kezdeni a gyakorlati képzést. Általánosságban elmondhatom viszont, hogy a karbantartás és biztonság szempontjából szinte mindegy hova mész, az mindenütt egyformán jó!
Egy vitorlázógépbe szerelt transzponder sok áramot fogyaszt? Hetek óta rendszeresen látok egy vitorlázót Dunakeszin, hogy néha hajnalban is ott virít a flightradaron. Nem kellene szólni a gazdájának, hogy kapcsolja le? :)
Csak megerősíteni tudom. Az angol versenyzőt kényszeroldató gép az oldás után tartályt váltva (az üres tankra kapcsolva szállt fel) újraindította a motort és a reptéren leszállt.
Pár nappal korábban az egyik magar versenyző a felszállás közben sebességet kért (more speed) mert a 115 km/h-t keveselte, erre az a marha még bele is húzott. A vészoldás után néhány tíz méteren, átesés határon kellett visszafordulni és a reptérre beérni. Mint később kiderült a vontatópilóták döntő többsége semmit nem ért angolul- még ezt sem. A versenyvezetőség kiírta az eligazításon, hogyan kell sebességet kérni franciául. A mezőnynek sikerült megtanulnia! És ezek csak a vontatópilótáik voltak... (Ja az érintett vontatópilóta az elvárt bocsánatkérést is megtagadta...)
Klub/Standard/15m világbajnokság volt most Franciaországban. Az ukrán színekben versenyző Oleg itt klubtag nálunk. Hihetetlen szervezési, és repülési káoszról, és nemtörődömségről számolt be. Már a gyakorló napon volt egy összeütközés. 10 vontatópilótából kb kettő beszélt valamennyire angolul. Amikor a vizes gépek halálfélelemben üvöltve kértek sebességet, nem kaptak, mert tanulja meg franciául hogy gyorsabban, majd akkor megoldódik a szocproblémája. Olegnek kétszer is ugyanaz a vontatógép jutott, ami billentett egy irányba, majd ugyanoda folytatva azonnal le is borított. Amikor ezt szóvátette a repbiztonságinál, az épp csak ki nem röhögte. De a legdurvább amit Oleg említett, hogy vizes gépet hiper alacsonyan leoldott a vontatópilóta, mert rájött, hogy nincs elég üzemanyaga. Csakhogy a leoldás egy gigantikus napelem-farm felett történt, ahonnan visszafordulás közben a szárnyvég elcsapott egy táblát. A winglet letört, de a gép nem perdült le (szerintem köszönhetően a tömegének), és sikeresen visszaszállt a reptérre. Ezeket csak futtában említette, de elmondása szerint az egész verseny hemzsegett a rémálomszerű tapasztalatoktól. Ehhez már csak bónusz, hogy nem volt kézmosószer, és vécépapír. Utóbbira az volt a magyarázat: érthetetlen, mi reggel tettünk be!
Szia , nem nagyon láttam igazán jó megoldást.Végül is a Pik kocsit használtuk évtizedeken át és kisebb sérülésekkel átvészeltük.
Gondolom ha valakinek a sajátja és odafigyeléssel pakol , illetve a megfelelő óvintézkedéseket megteszi pl.szivacsokat a sérülékeny részekre stb. akkor használható.
A súlypont volt még elég rossz.
Ha a Pik20 volt benne gyakorlatilag 100-110-el lehetett vontatni belengés nélkül,ha a 2b volt benne akkor a 70 is mer nagyon bátor dolog volt.
Extra súllyal a vonóhorognál lehetett orvosolni.
Használtuk még a HHHi gerenda kocsit is , de a vezérsíknak nem volt hely , azt mindig az UAZba tettük.
Vagy csinálni kell egyet a saját elképzelés szerint , de annál egyszerűbb a Pik kocsi talán.
Jó hír, hogy április 19-től folytatódhatnak a gyakorlati képzések is, már csak megfelelő időjárás kellene :)
Én az LAPL-t javaslom Neked, azt sok helyen csinálják, Budapesten is, szinte mindenütt.
Nem hiszem, hogy SPL + TMG olcsóbban jönne ki, időben biztos sokkal több és nem nagyon fogod tudni megspórolni a repült órákat sem.
Az egy dolog, hogy elvileg SPL-ből 5 óra repüléssel lehet TMG kiterjesztést csinálni, de a gyakorlatban ez nem szokott működni. Igaz lehet egy 10 éve repülő sok száz órás oktatóra, de nem egy friss vitorla szakszósra.
Ahhoz, hogy biztonságosan repülj a géppel és ne törd össze se magad, se a gépet, hidd el, kell annyi óra repülés, ami az LAPL képzésben van. Illetve az sem elég. Én még nem láttam olyat, aki a minimum óraszámból megcsinálta volna nulláról.
Ha nem fér bele 35-40 óra repülés a géppel, akkor érdemes átgondolni, hogy belekezdj-e. Készülj fel rá, hogy nem nagyon fogd megúszni 1 millió alatt.
És ez csak a szakszóig, utána fogod majd az igazi gyakorlatot megszerezni, amihez 3 dolgot kell csinálnod: Repülni, Repülni, Repülni ... :) :) :)
Szia , Dunakeszin a Malév klubnál van egy szerintem,nem tudom használják e még.Én 5 éve már nem dolgozom ott.Esetleg kérdezz rá.Mint ha egy nem régi fényképen láttam volna a garázsok előtt használaton kívüli állapotban.
Ez a Pik kocsi úgy volt használva , hogy nem lett megmagasítva,így kicsit necces volt a kilépő élnél.Elég közel volt a kocsi ajtó a kilpőélhez.
Amikor még HHH.-n dolgoztam ott készültek Pik kocsi átalakítások.Akkor el lettek vágva vízszintesen és bele toldottunk kb.15-20 cm-t.
A kocsi belsejében pedig lett a középszárnyakra egy kaloda , az tartotta a füleket.A vezérsíknak egy vezérsíktartó és a középszárnyakból kilógó főtartó csonkoknak pedig az ajtót kivágtuk.
Nem volt a leg ideálisabb , de nagyon sokat használtuk.
Sziasztok! Van valakinek információja a Jantar 2b szállítására átalkított PIK 20 kocsiról? Esetleg van fényképe, rajza, vagy tud ilyen kocsiról, hogy valahol még használják. Minden információt megköszönök! kisszoltan@hotmail.com
Az új rendelet - Part SFCL - lehetővé teszi a TMG képzést nulláról, aminek eredményeképpen SPL (Sailplane) szakszolgálati engedélyt kapsz TMG bejegyzéssel.
Ismereteim szerint jelenleg nincs olyan képzőszervezet Magyarországon, ahol ilyen képzést nyújtanának.
A másik lehetőség - LAPL(A) szakszolgálati engedély - TMG osztályjogosítással. Ilyen képzésből sokat találhatsz akár Budapest kornyékén, akár Szolnokon, akár országosan.
Viszont - ahogy lejjebb írták - a covid miatt a képzések állnak. Illetve az elméleti képzés online módon mehet, és erről biztosan tájékoztatnak is a képzőszervezetek. Tehát ha döntöttél akár a tettek mezejére is léphetsz.
Teljesen nulláról szerintem nálunk sem mehet a képzés TMG-re. Előbb csinálj meg egy vitorla képzést, azután a vitorla szakszódhoz egy TMG kiterjesztést. Ez szerintem egyszerűbb és költséghatékonyabb is egyben. Azonban most a Covid szituáció miatt fel vannak függesztve a képzések, vitorla és motoros is!
Szia Octi! Igen, ettől tartottam sajnos. Nulláról kezdeném egyébként, az még nem teljesen tiszta, hogy milyen jogosítvány volna a megfelelő, szerinted SPL + TMG vagy LAPL az ami szóba jöhet? Szanda a B terv, ha nincs Budapest környékén, mert amúgy szolnoki vagyok (de már nem lakom ott). :)
...most a Covid miatt azzal se! Egyébként szerintem nálunk Szandán simán meg lehet csinálni. Ha jól értem akkor neked egy meglévő SPL jogosítás mellé kellene TMG kiterjesztés?
Szeretném elkezdeni a repülést motoros vitorlázóval. Tud esetleg valaki olyan egyesületről ahol ilyen típusra oktatnak és indítanak valamikor tanfolyamot? Budapest és környéke volna a legjobb, de megfontolnék akár távolabbit is, tekintve, hogy a saját keresésem alapján nekem úgy tűnt, hogy sajnos mindenki csak vitorlázóval foglalkozik. :(