Keresés

Részletes keresés

fotograbb Creative Commons License 2013.03.16 0 0 87

Szia !   Lehet hogy ismerkedsz meg a berázásos életlenséggel ?  

Skálázd végig a zoomtartományt..    valamint a záridőket..  az 1/200 -ad   még berázást adhat  210mm-n.

Úgyszintén  a rekeszeléskor is keresheted a sweet pontot, /  melyik rekesznél a lejobb a rajz.

Keresd azt az ISO-t  ahol  nagy zársebességeket használhatsz  /   1/500,   1/1000  /    na ott nem lesz berázás

expo közben, hacsak nem direkt próbálod  elhúzni a gépet.

Még támpont..  ha nincs éles pontod  a  képen, az berázás, illetve  objektívhiba..  netán valahol éles csak nem a kívánt helyen,

az fókuszálási gond. 

Vakuval is tehetsz próbát..   a vaku villanóideje  elég gyors , az is tesztelheti az élességet. /  megeshet hogy a tele beárnyékol

a képbe ha csak a felnyitható vakucskát használod. 

Előzmény: Mescalin (86)
Mescalin Creative Commons License 2013.03.15 0 0 86

Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Nikon D3000-hez vásároltam egy Tamron adaptall 80-210mm-t. Beállítom az élességet, full élesnek látom a témát és mégis homolyos a kép.
Valakinek valami ötlet? Létezik, hogy így is mellé lő vagy én látom rosszul. (1/200 záridőnél is)

Rábalta Creative Commons License 2013.03.10 0 0 85

Nem tudom mit értesz megbizhatóságnak? Nem is tudom hány éve használok egy Leica Digilux 1-et. Gondom nem volt vele, pedig már a2. akku fogy el! Visszont boszantó, hogy mennyire nincs info, tartozék a gépekhöz. Pl. bartellba felkináltak két kompaktot. Egy fuji x10-et. ( öröm kézbe venni. ha nagyobb zoomja lenn ezt választanám) és egy Leica V lux-20-at. Szét egerésztem magam egy Leica használati utasitásért, kábelért. Túl okosak a gépek, vagy én vagyok hülye?, hogy nem tudom megfejteni a funkcióit?

Ez úgy  általában jellemző- a softverekre is-, hogy a fejlesztők bacnak szabatos ismertetöt csinálni.

Előzmény: Venyerin (7)
fotograbb Creative Commons License 2013.02.28 0 0 84

Szia !  Akkor most megismerkedtél e zenitek egyik fő problémájával.. :( 

Figyelni kell, hogy a áll a kazetta  szája amikor becsukod a hátlapot..  régen a műanyag kazettákat rühelllte leginkább a zenit  /  NDK filmek  /   Ahogy szorulni kezd a  felhúzás, figyeld a  gép  balfelét, forog-e felhúzáskor  a visszacséve gomb teteje.

Nem mozdul akkor már biztos lehetsz  a filmszakadásban. 

Van hogy  utolsó kockáig minden rendben, csak nem figyeltél oda, és az utolsót követően  még ráhúzol egyet  és akkor , 

kiszakad a film a kazettából..  ezt ellenőrizni is lenne játék,   ráteszed az obivédőt az obira , visszacsévélsz valamennyit, legalábbis megpróbálod,  majd  újra felhúzod a  gépet, és figyeled forog -e baloldalon aminek forogni kéne  felhúzáskor  exponálgatsz párat  obisapkásan,  

Anno jobb helyeken léteztek az ofotérban.. hozzáértő hölgyek urak, akik  muffra emlélekeztető  holmiban, kivették a filmet a gépből, és  becsomagolták , hogy  előhívható legyen.. 

Én  a  WC-ben tettem ugyanezt.. 

Filmednek nagy valószinűnéggel annyi.. a  perforációkon át mélyre jutott a fény.  Nyomokban  lesz rajta ez az , csak hogy bosszankodhass.. 

Előzmény: ZFerenc (82)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.27 0 0 83
Előzmény: jmercike (78)
ZFerenc Creative Commons License 2013.02.25 0 0 82
Sziasztok.
. Volna egy olyan problémámm hogy a zenitem eltépte a filmet és mivel nem tudtam vissza csévélni 2 x 10 mp re fényt kapott a telercs. Ezen a tekercsen az összes kép menthetetlen?
Giacómó Creative Commons License 2012.12.18 0 0 81

Hali szeretnék sötétkamra lámpát csinálni fekete -fehér képek előhívásához,valaki tud infot hogy mien szűröt tegyek elé,és honnan lehetne olyan anyagot venni.Ugyanis boltba nem lehet kapni csak arany árba.köszönöm a választ

telescoper Creative Commons License 2012.12.17 0 0 80

A kérdésre nincs, nem is lehet válasz. Jó válasz nem lehet rá. 

 

Mik a fotózási szokásaid, milyen témmák érdekelnek? Ehhez milyen objektíveket szeretnél venni? Ha erre tudod a választ, akkor meg kell nézned, hogy melyik márkánál mennyibe kerül az obipark megvétele. Ha annyi az elképzelésed, hogy megveszed az egyiket egy darab kitobjektívvel, akko teljesen mindegy, melyik gépet választod, nem fog hiányozni az egyik gép olyan szolgáltatása, ami a másikban megvan.

Előzmény: zs20 (79)
zs20 Creative Commons License 2012.12.16 0 0 79

Sziasztok. Véleményeket szeretnék kérni azzal kapcsolatban, hogy szeretnék venni egy DSLR fényképezőgépet, és hát két gép van ami közül nem tudok választani. Az egyik a Nikon D5100 és a másik a Canon EOS 600D. Szerintetek melyiket érdemesebb megvenni?

jmercike Creative Commons License 2012.12.13 0 0 78

Canon PowerShot SX150 IS vagy Nikon Coolpix L310?

Üdv !! Bridge Fényképezőt szeretnék venni, de tanácstalan vagyok. Tud valaki tanácsot adni , hogy a két gép közül melyik a jobb , vagy ezeken túl milyen gépet ajánlotok ilyen árkategóriában ? ( hobbi fotózás, inkább sport és tájkép témában) 
Előre is köszönöm ! :) Remélem jó helyre írtam.

gregbacsi Creative Commons License 2012.12.10 0 0 77

Sziasztok!

 

Az alábbi problémára keresek megoldást: Panasonic FZ-20-at és egy Raynox HD-6600-as előtétlencsét kéne összepárosítani.

 

A Panasonic FZ-20-as tubusmenete 64 mm. A tubus szűrőmenete, amire effektíve fel lehetne tekerni szűrőt, vagy előtétlencsét 72 mm. A Raynox HD-6600-as előtétlencse menete 55 mm. Tudom, hatalmas a különbség.

 

Ameddig eljutottam:

 

"A" variáció: a tubusra keresek egy 72 mm-ről 55 mm-re szűkítő adaptergyűrűt. Egy darabban nem megy (tudtommal ilyen nem létezik), legalább 2, de inkább 3 lépésben lehetne megoldani (72-ről 62-re, 62-ről 55-re, jó esetben). Ilyenkor valószínűleg erős vignyettálás lépne fel.

 

"B" variáció: létezik a Raynox-nak pontosan ehhez az előtétlencséhez egy saját tubusa, amely a Raynox RT5264P névre hallgat. Ez sem tökéletes, hiszen "túlszűkít" 52 mm-re, de erre már csak egy, 52 mm-ről 55 mm-re tágító adapter kéne (vagy megfaragtatom esztergályossal). Sajnos itthon eladót nem találtam.

 

"C" variáció: barátom szerint hagynom kéne a tubust (mind a gyárit, mind a Raynox félét), helyette közgyűrűsorral kéne próbálkoznom. Egy olyannal, amely elég hosszú és belül széles ahhoz, hogy a gép által kitolt objektív elférjen benne, és amellyel, akár több lépcsőben áthidalható legyen a 64 mm és az 55 mm közötti különbség.

 

Bármilyen jellegű tanácsot szívesen vennék a problémára, köszönöm előre is!

ZFerenc Creative Commons License 2012.12.08 0 0 76

Szia.

 

Van egy RICHO RX-1 es gépem is, onnan jött az ötlet..:D

 

 

Előzmény: fotograbb (75)
fotograbb Creative Commons License 2012.12.07 0 0 75

:-)   Minden tükör sima !   kivéve a foncsorvesztett, karcosat..      beállítóábrák  ,   célkeresztek 

csak az ún mattüvegen vannak.

Tükör helyett mattüveget keress.  A komolyabb gépekhez  kínálnak csereüvegeket is. / többnyire műanygból vannak /

Nagyon olcsón jó állapotú  filmes gépeket kapni, majd még megkívánsz egy komolyabbat is mint a  Zenit. Vagy többet ,

 

 

 

Előzmény: ZFerenc (74)
ZFerenc Creative Commons License 2012.12.07 0 0 74

Tükör reflexes gépbe hol lehet  gravírozott tükröt tetetni?

A Zenit 3M be hondoltam a sima tükör helyett eg "célzósat"..:D

Sforza45 Creative Commons License 2012.12.07 0 0 73

Üdv!

Köszönöm  válaszodat!

A mechanikája müködik. Majd elviszem egy hozzáértőhöz (nehogy elrontsam).

Köszönöm tanácsaidat és a segitségedet!

Előzmény: fotograbb (69)
ZFerenc Creative Commons License 2012.12.07 0 0 72

Szia.

 

Igen már kezdem érezni ezt a  blende nyílás dolgot..:)

A kotyogás meg csökkent miután meg húztam a 4 csavart a  befogadó gyűrün a gépen. igazábol most ahogy nézem meg is szünt..:D

 

Jó kis gép ez, kiváncsi leszek ha filmet teszek bele milyen lesz az első kép..:)

Mivel most  kezdem ezt a  hobbit a gitározás mellet még filmet nem vettem, odáig még nem jutottam el, még ismerkedem a gép mehanizmusával, persze szét nem szedem..:D

Nagyon tetszik az alkotó munka ezen ágazata..:)

 

 

 

Előzmény: fotograbb (71)
fotograbb Creative Commons License 2012.12.06 0 0 71

Kiegészítés az előválasztós rekeszelésről.. egy gyűrű, ami nehezen jár.. racsnis.. netán teneglyirányban kel kicsit mozdítani hogy könnyebben csavard...   ezzel állítod a kívánt értékre,    a másik a könnyen járó, a nyitó , behúzó gyűrű !

 

Előzmény: ZFerenc (67)
fotograbb Creative Commons License 2012.12.06 0 0 70

Szia  !    Zenit 3M : nem hiba , ha  tükör zárt míg fel nem húzod.. sok gyártó élt ezzel az ötlettel.. 

A helios használatára figyelj,, ún.. előválasztós a rekesz, attól hogy a kívánt értékre húzod, a pöttyöt oda állítod.. pl  8-asra, 

attól még  nyitva maradhat, a segéd gyűrűt is csavarnod kell a  lerekeszeléshez.. akkor jó  ha besötétül a kép, illetve szemből ránézve látod hogy a lamellák beszűkültek.   Megvan a logíikája.. pl ha a fénymárő szerint 11-es rekeszre állítod..   nincs ki pontosan látná a besötétült keresőben az élességet, vagy akár a képkivágast. 

Tehát egyik állás az élesre állítás , és komponálás, majd munhelyzetbe csavarva exponálsz..   cseppet fura, de így tették akkoriban.

A frontlencse lötyögése nem ok.. vagy  alátét veszett el anno, vagy a szorítógyűrűt kell rácsavarnod, ha lehet.. a szűrőmenet tövében van egy gyűrű , ha igaz onnan szedik szét az obit elölről, talán azon kellene húzni.. 

Előzmény: ZFerenc (67)
fotograbb Creative Commons License 2012.12.06 0 0 69

Szia  :)  A képek alapján nem javaslom , hogy használatba vedd , kezdőnek elég  nehézkes /  meg nehéz a masina.. 

Nagyjából a következőket tedd, skálázd végig a zárat, minden záridőt exponáld le.. figyeld a kinyitott hátlapon  lefutnak -e rendesen 

a redőnyök.. nem lassul, vánszorog  záródáskor.. ellenőrizd az obit,  végtelen -e a végtelen, ezt könnyű látni.. ütközésig csavarva  / vegtelenre a gyűrűt.. a távoli  valamiket élesnek kell látnod... jó esetben éles , mejd életlenné válik.. rosszabb ha  már ütközött, 

de életlen maradt.. ellenőrizd a rekesz lamelleák beugranak -e  a beállítottra.. ez is  látható nyitott hátlapon át nézve.. 

Netán minden ok.. jöhet a film.. Fénymérő kellene.. !!!   Iso/asa  rekesz záridő összefüggések.. fénymérő híján vannak akik  kompaktdigivel  helyettesítik a  múszert.. leolvassákk az expodatokat és ráviszik a manuális gépre. Persze csak olyanok jók erre, amin  legalább az isot magad választod.. a zárat és rekeszt kerekíted.. és beállítod a sixre.

Szerintem.. el is adhatod.. felkínálhatod itt a középformátumú fkgépek topikban.. szerintem a külső miatt 20 ezernél nemigen kapsz többet. /  csúnya az obi, buhera nyomok vannak rajta, hozzáértő szaki így nem nyúl hozzá.. 

Előzmény: Sforza45 (68)
Sforza45 Creative Commons License 2012.12.06 0 0 68
ZFerenc Creative Commons License 2012.12.05 0 0 67

Szia.

 

Köszi az infót.

Barátnőm ma hozott egy M8 ast de a symbol jobban bejön szal szerintem javítom...

De most van egy Zenit 3M is aminek a tükre csak akkor van lent ha  felhúztem a kart tehát exponálásra kész.

Addig semmi és miután el lőttem a  kockát  megint  nem látok ki a keresőn csak ha  felhúzom.

Ennek ez a menete vagy mint a  Ricoh-RX-1 esemen ennek is egyből vissza kell csapódnia a tükörnek automatikusan?

 

És a heliosz lencse eleén ahol beállítom a rekesz nyílást ott van még egy kis gyűrü ahhol ugyan úgy állíthatom viszont az túl könyen jár és simán el állíthatom ha fókuszálok..

Ez is normális?..:D

 

Amúgy a lencsánek van egy 1-2 mm-es kotyogása...:(

Előzmény: fotograbb (66)
fotograbb Creative Commons License 2012.12.05 0 0 66

Szia !   A Szmena zárhibája tipikus, a rég nem használt  fkgépek  belassulnak beragadnak.. bármilyen egyszerű is a masina , mert a szmena az az..   Talán "  bejárathatod "   a  max zársebességre állítva . Akkor is  vánszorog a  lefutás ? 

Sufnituning javaslatom, felelősség nélkül..  Zippo benzinnel  beecseteled  kicsit a lamellákat, oldani az esetleg oda száradt  kenést.. 

és  csettegtetni.. /  kinyitott hátlappal hozzáférsz a zárlamellákhoz./  Amúgy Soósnál , olcsóért  kaphatsz  jó állapotút is,  mondhatni  olcsóbban mintha szervizeltetnéd. 

Előzmény: ZFerenc (63)
fotograbb Creative Commons License 2012.12.05 0 0 65

Szia ,  szerintem mellékelj egy fképet a Sixről..  a hozzáértő látja a képről  miről is van szó.. mármint

csak a kereső háromféle is lehet, ami meghatározó lehet  árat illetően..  /  fénymérős prizma, prizma, vagy tükörakna /

Nagy nehéz gép, tekercsfilm illik bele..  nem  a megbízhatóságáról híres a mechanika..  zárhibák, filmtovábbítás gondok

kockák átfedése..       Ára úgy   20-35 ezer , állapottól  kereslettől függően.

Előzmény: Sforza45 (64)
Sforza45 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 64

Üdv mindenkinek!

Nemrég kaptam egy fényképezőgépet, de nem tudom, hogy milyen értéket képvisel.

A márkája Pentacon six TL , az objektiven pedig ez áll:Biometer 2.8 / 120 9341405 Carl Zelse Jena DDR.

A kérdésem az lenne, hogy mennyi az értéke és hogyan kell használni (sajnos sosem foglalkoztam fényképezőgépekkel).

Ha valaki tud segitteni azt nagyon megköszönném!

ZFerenc Creative Commons License 2012.12.01 0 0 63

Sziasztok.

 

Most  kezdett el érdekelni a  régi fotók  és gépek világa.

Szereztem is egy ismerőstől egy Smena Symbol fényképezőgépet de a zár nem  jó rajta lassan záródik az "irisz"...:D Van hogy össze sem zár...

 

Mit lehetne tenni ezzel a hibával anélkül hogy a gép csak egy szobadísz lenne.....

ktsda123 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 61

Bocsánat. A második könyv címe lemaradt:
Fejér Gábor - SkyCourt (1000 Ft + postaköltség)

 

A könyveket személyesen is át lehet venni Budapesten (Árpád híd környéke) vagy Esztergomban.

ktsda123 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 60

Sziasztok! 

Van három eladó fotóalbumom - nem csak a repülés szerelmeseinek:

- Dávid Gábor - Hardy Mihály: Ferihegyi pillanatok (1000 Ft + postaköltség)
- (1000 Ft + postaköltség)

- Cseke Csilla - Jászai Csaba - Virágvölgyi István: 12 hónap legjobb képei (sajtófotó képek, angol-magyar szöveggel) (1400 Ft)

 

Érdeklődni a kisspe (kukac) gmail pont com e-mail címen lehet!

 

  

 

Üdv,
Péter

woodpecker. Creative Commons License 2012.09.13 0 0 59

Sziasztok!

Dianézőt keresek megvételre, amin vágatlan diát és negativot tudnék nézni.

 

DS21 Creative Commons License 2012.09.10 0 0 58

 

Hol lelhetők ezek fel?

Mármint Te melyik városban vagy?

 

Előzmény: hegyipl12 (57)
hegyipl12 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 57

Sziasztok.

 

Fotózással kapcsolatos könyvek albumok eladóak.

Sajnos kénytelen vagyok megvállni tőlük.

 

hegyipl@yahoo.com

 

Üdv,mindnekinek.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!