SZIA, én az Árpád utca,11 laktam. És a facebookon, írom a településem történetét.
Előre is elnézést kérek a tolakodásé, A Tojás por készítő üzemről kéne egy információ, Annyit tudok, az 50, években tűz volt ott. Előre is köszön9m a segítséget.
Erzsébet híd roncsainak kiemelése Magyarország, Budapest, Budapest Budapest, 1950. szeptember 6. Munkások kalapáccsal a II. világháború alatt lerombolt Erzsébet híd roncsainak kiemelésén. MTI Fotó/Magyar Fotó: Farkas Tamás Az eredetileg Nagy Virgil tervei alapján épült, szecessziós díszítésű hidat 1945. január 18-án, a reggeli órákban robbantotta fel a Pestet kiürítő német haderő. A mintegy 8000 tonna roncs kiemelése 1958-ig tartott. A híd újjáépítése Sávoly Pál tervei alapján 1961 és 1964 között történt meg.
A kalapácsos ember az apám. A híd építőtől , a Csepeli autóba ment dolgozni mint maros, és innen ment nyugdíjba,
Szabó József48-as honvéd, vámügyi főtanácsos. 104 holdas földbirtoka volt a Nagykőrösi út mellett. Szabó József felparcelláztatta és 300 négyszögöles telkekként eladta földjét. Az új telepet róla nevezték el Szabó telep. Pesterzsébet része. Á Szent Imre herceg utca a Nagysándor József utcától - Virág Benedek utca - Átlós utca - Vágóhíd utca - Tinódi utca - Vörösmarty utca - Nagysándor József utca a Szent Imre herceg utcáig. A földet 1907-ben parcellázták fel. Az új telep házait és utcáit új építési szabályrendelet értelmében tervezték, így itt szabályos utca szerkezet alakulhatott ki. Szabó József villája 1897-1898 között épült. Az épületet 1936-ban bontották le, mivel megcsúszott az alatta lévő homokdomb.
Pesterzsébet.Impresszum.A Erzsébet Wiki egy lokálpatrióta gyűjtemény. Célja Pesterzsébet másfél évszázados életének, történelmének összefoglalása rövid leírásban, sok magyarázó képpel. Nem cél a részletességre törekvés, csak a minél szélesebb bemutatása hogy mi Erzsébetiek honnan is jöttünk. Ha valaki mélyrehatóbb ismeretre törekedik, utalás fog kapni a bővebb leírásra.
Külön köszönet az Index PESTERZSÉBET - a hazám fórumán tevékenykedő topiktársaimnak, akik megosztották velem tudásukat, élményület életüket: Atillás - Árpádutca - Birgitf - Erzsébeti - James 36 - Kiskiskosutis - Laci/Zápolya - Tekon - Tojpli - T.R. - Tujasofőr ... és még sokan mások.
Boldog Anyák napját, minden Anyáknak ,Nagyinak ,és Dédinek, Az Anyák Napja világszerte ünnepelt nap, melyen az anyaságot ünnepeljük. Magyarországon ez a nap május első vasárnapjára esik, de az országok többségében május második vasárnapján ünneplik. Minden évben van e kedves nap, amiről sosem feledkezünk meg. Ekkor köszöntjük Édesanyánkat. A gyermekek és a felnőttek szívében az édesanya különleges helyet foglal el. Ő az, aki számára mindig mi, a gyermekei vagyunk a legfontosabbak, ő az, akivel örömünket, bánatunkat mindig megoszthatjuk, akiben mindig bízhatunk.
Pesterzsébet. Baross utca története. Pesterzsébet egyik főútvonala a Határ úttól a Tinódi utcáig. Az 1910-es évekig nem volt összefüggő utca, csak a János utcáig tartott. A további szakasz a volt Úri utcától ment a Tinódi utcáig. Ennek Szilágyi Lajos utca volt a neve. Amikor lefektették a Hév vonalat, összenyitották a két utcát. Ekkor lett a neve Baross utca. Az 1970-es években a Zilah a Határ útig szinte minden házat, lebontottak. Ekkor szűnt meg a villamos forgalom is. A sínek kezdetben a Kossuth Lajos utcánál a semmibe vesztek, majd a déli útszakasz felújításával a maradék síneket is felszedték. Ma már csak néhány felsővezeték tartó vasoszlop emlékeztet a hajdani villamos forgalomra. Az utca névadója Baross Gábor (1848 – 1892) gazdaság-és közlekedés politikus. Á mai Baross utca szakasza az Úri utca és a Tinódi utca között Névadója: Éradonyi Szilágyi Lajos főszolgabíró (1847-1901). Erzsébetfalva, ő alatta alakult önálló községgé. Pest-vármegyének a legtöbb közintézményt alkotott főszolgabírói közé tartozott. A Budapest - Dunaharaszti - Ráckevei hév építtetője. 1900-ban Erzsébetfalva első díszpolgárra lettek. az 1910-es évekig viselte a nevet. Amikor a városrendezés során megnyitották a Határ út felé, és a Hév síneket lefektették, a teljes szakasz a Baross utca nevet .Az én időmben, nem-volt ilyen egyenes az utca. Emlékszem mikor a 31, villamos elindult az Ónodi utcai megállóból, meredek lejtőn gurult-le, a János utcai megállóba, és innen igencsak kapaszkodni kellett az Úri utcáig a villamosnak. Á képen a mostani Baross utca látható.
Pesterzsébet. Még óvodás voltam, ebbe a kultúra házban ,láttam a Jánosvitézt, Majd később az 1950-évek vége felé, itt volt előkészítő barátságos Ökölvívó meccsünk, a szorító színpadon volt felállítva. Mielőtt beléptünk a pofozó kötelek közé, a sport újságból ezt olvastunk , Miska barátommal. Mint ismeretes Papp László megint ki ütőssel győzött.
Fortepanra felkerült a BRFK bűnügyi technikai osztály archívumából sok régi kép, köztük találtam ezt, még nincs megcímkézve hogy hol készültek, de ez Pacsirtatelep a villamosvégállomás.
ha esetleg a link defektes, a 284225-ös kép a fortepanon, de előtte-mögötte is van pár erről a helyről. Gondolom a Falatozó előtt történhetett valami bűn.
Ilyen bengáli villamosok nem sokáig jártak a 31-esen, ha jól tudom, a fotó 1971-es.