Persze, tervbe vannak már véve új cuccok, és idővel szépen lassan mindenre beruházok, de egyelőre nem láttam szükségesnek csipeszt, bambusztálcát, szűrőt, kiöntőt, teamutatót, teakanalat (a lapos fajta, amivel kiszeded a mutatóból a teafüvet a gaiwanba), teáskanalat (azt a hosszú fajtát, amivel kiméred a teát a teamutatóba), szóval tényleg csak a legalapabb dolgaim vannak - meg persze hülye lennék több tízezerért egy bambusztálcát venni, amikor azt a pénzt költhetném teaára is. :D No meg más apróságok, amiknek nem látom szükségét: pu-erh bontó kés, pu-erh bontó tálca, fém teásdobozok... De szépen lassan minden lényegesebbet megveszek egyesével.
Amit itthon is lehetne csinálni (és nem nélkülözhetetlen eszköze a teázásnak, de nem lenne rossz) az a zen kert. Csak csinálsz fából egy kis keretet + kis gereblyét, veszel szép fehér homokot, pár lapos követ és kész is vagy. Nekem most ez van betervezve.
Én úgy próbáltam, hogy ugyan annyi teafüvet felöntöttem csapvízzel és ásványvízzel is. Egyértelműen finomabb volt alacsony ásványianyagtartalmú vízzel. Lehet, meg kéne próbálnunk Nestle Vera-val vs. 500mg/l alatti ásványvízzel is. De a nestle termék elég durva áron fut... Kristályvízzel is finom volt, de abból is vagy 135 Ft 1,5 liter... szó szerint többe kerül a hús mint a leves :D
A Carpe Diem elég luxus kategória, mondjuk a Flying Bird is :D
A gaiwan még nem jött meg, Kínából jön, lassú és olcsó postával :D
Én a műanyagban nem bízom, csak gyógyteát szűrök műanyag szűrővel, bár lehet azt sem kéne :) fémmel tartósan nem érintkezhet a tea, de ha csak átfolyik a szűrőn, az elvileg nem baj.
Azért 135ml-t egy literes kiöntőbe kissé durva, nagyon gyorsan lehül a teád. Esetleg nagymama porcelán teakészletéből ajánlom a tejeskancsót :D vagy üveg kiöntő a helyi 100 forintos, vagy műszaki boltból. Van porcelán is. Az, hogy másnak hívják, hát nem nagy gond :D
De a gaiwanból én egyenest önteném a csészébe is, szűrő nélkül ha minőségi a teafű. A port még a legjobb mikroszűrő sem szűri ki. Taiwani mikroszűrő a F.B. Teaháztól, de még a minőségi teáfűből is jöhet némi por, azt az utolsó kis kortyot nem iszom meg, hanem kiöblítem a csészét, általában a végére marad a por :D
Sajnos sok teás fórum nem működik az országban, de erre van egy tervem, vagy bejön vagy nem :D
Köszönöm a részletes választ - legalább ketten életben tartjuk a fórumot. :D
Szóval ha jól értem, akkor még nem jött meg a gaiwan (vagy már megjött, csak a csészék nem), de mindenesetre írj róla véleményt, mert biztos sokat fog változni a kannában készített teához képest.
Én eddig mindig úgy csináltam (most extrém sok időm van itthon), hogy nekiültem, és hadd melegedjen 1,5 l víz a kannában, és egymás után sorra készítettem a felöntéseket (tehát a tea nem állt sokáig önmagában). 135 ml-es gaiwan, elvileg 80 ml-es csésze, a "kiöntőm" egy hőálló üvegből készült kancsó (szerintem 1 liter bőven belefér), és a szűrőm is sajnos csak gagyi műanyag, közepesen nagy nyukakkal, szóval nem az a passzentos fém, V alakú mikroszűrő, amit sok YouTube-os teás videóban látni. ( https://www.youtube.com/watch?v=F8FMHudkfU0 ) Egy felöntés a gaiwanban, leszűröm a kiöntőbe, majd abból 2 csészényi jön ki (kb. 4/5-ig töltöm csak).
Úgy tudom, hogy a pu-erhek akár 24 óra elteltével is vígan felönthetők, nem beszélve arról, hogy szinte mindegyik legalább 10-et kibír, és extrém esetekben 20-at is.
A Nestlé Vera rendelkezik ma Mo.-n a létező legalacsonyabb ásványianyag-tartalommal, de ez a 162 mg még lehet, hogy így is sok (pl. a Carpe Diem teaház 50 mg-osat ajánl). Házi víztisztítóra nem akarok beruházni, és itt most elsősorban nem az ára miatt.
Én hétvégenként ittam egy-egy kóstolót, így hónapokig elég volt :D próbáltam visszafogni magam :D meg egy-két hétköznap, amikor nagyon ráértem :D
Ha tele van a gaiwan levéllel, az jó.
Vízzel tuti nincs baj, én 500mg/l alattit használok. Nekem nagyon drága a 162-es... kb. 1000 Ft-ba kerül 6*1,5 liter, az sem olcsó amúgy a csapvízhez képest :S nálam ugye 1,5 liter az egy napi tea, hétköznap nem mindig van időm teázni. Kb. szeptember óta nem teázom, költözés közben vagyunk, de elvonási tüneteim vannak :D
Én kb. 0,75 litert felforralok adott vízfokra, hőfokszabályzós vízforralónk van, a legolcsóbb (kb. 6-7 ezer huf). Ha felforrt, jön az első leöntés. Megiszom, majd a második. Van, hogy egy óráig tart, de nem tartom adott hőfokon, langyosabb vízzel is finom, új ízek jönnek elő. Mivel finomnak találtam, nem forralom fel még egyszer a vizet. Használhatsz termoszt is ha gondolod. Kiöntésnél alapból zuhan vagy 10°C-ot a víz hőmérséklete.
Szóval ez a napi 1,5 liter tea kétszer két kancsót jelent nálam, ami két forralást jelent. A levélnek meg úgy vettem észre, sőt talán a Flying Bird Teaház blogján is írták, hogy nem árt ha fél napot állnak a szűrőben.
3,75 dl víz jut egy kancsóba, néha több, néha kevesebb, attól függően hogy sikerül feleznem a palackot. Ez pont belefér egy 350-400 ml-es kancsóba, nem emlékszem hirtelen mekkora, de a kancsókat nem úgy jelölik, hogy maximálisan mennyi fér bele - üveg, háztartási boltban vásárolt, relatív olcsó (kb. 1800 Ft), tehát nem yixing -.
Egyszerűen így alakult, ekkora volt a legkisebb és legolcsóbb kanna a piacon, futottam érte pár kört... aztán a mennyiség és a tapasztalat úgy hozta, no meg így is tanácsolták, hogy kb. 2 púpos evőkanál teafű kell ehhez a mennyiséghez, a szűrőt szoktam harmadáig-feléig pakolni. De veszek még egy kancsót, ha nem gaiwanozok majd, mivel eddig fém szűrőben ázott a teafű...
80 ml csészét vettem, 4,5-5 csésze jön ki egy kancsóból, mivel a csészébe is több fér, mint 80 ml :D
Most rendeltem a már megszűnt Shirinda webáruháztól - boltjuk a fővárosban megmarad, a webshopot meg nem megszűntették, mint előzőleg írták, hanem átadták másnak, shirinda.hu-ról átírányít, de nincs még kész -, mivel egy ezresből 2 csészét vettem, meg az ezres szállítási díj mellett vettem még 2*50 gramm teát is, ha már ott voltam :D szóval most lesz a 120ml-es gaiwan mellé egy 115ml-es, meg egy talán 100ml-es csészém, de rohadt nagyok :D :D :D
Nekem 4-5 csésze egy leöntésből elég, bár lehet csökentenem kéne a vízmennyiséget, de ugye a vízforralóba minimum fél liter víz kell... ja, lehet harmadolnom kéne a 1,5 literes palackot :D 2*250ml az ugye 3 csésze 80ml-es, vagy talán kettő csésze 100ml-es, ezt még le kell tesztelnem :D meg azt is tesztelnem kell, hogy a gaiwanhoz a két új közül melyik csésze passzol...
Huhh, lehet sok lett :D szóval az első meg a negyedik csésze, ami ugyan úgy első leöntés, már ott is vannak ízbeli különbségek, pedig ugyan annyit áztak, csak egyre többet hül a tea. Meg az első és a második leöntés között is eltelik vagy fél óra, így a második leöntés langyosabb vízzel történik. Meg a töményet is csak tisztán szeretem - víz szerű ital, pl. vodka vagy pálinka :D -. Így max 4 leöntésig elvagyok. Tényleg csökkentenem kell a víz mennyiségét, két sor alatt összefoglaltam múltam és jövőm, amit eddig 8-szor annyiban elrizsáztam az elején :D
De hozzá kell tennem, sem a Híres Kínai Teák Mintakollekció egyik darabját sem bántam meg, igaz egyet talán elsiettem a második kóstolóból, határozottan gyengébbre sikerült, mint a zacskó első fele... szerintem az összeset sikerült a lehető legjobban elkészítenem, annak ellenére, hogy talán többet is gyakorolhattam volna előttük :D no de kellett egy normális szűrő, meg egy normális csésze... bár a shirinda webshopból sokkal olcsóbban megúszhattam volna, nekem a Flying Bird Teaház volt a tanulópénz...
Jövőre szerintem újra ásványvizet kell keresnem, év végén a szokásos helyen - Lidl - egyszer sem láttam amit venni szoktam... megpróbálok a Metróból egy 20 literest szerezni, nagyon olcsó, és nagyon alacsony ásványianyag tartalmú. Bár ha nincs, lehet megrendelem netről... állítólag házhoz hozzák... bérelni nem bérelek adagolót, hegesztek egyet magamnak ha kell :D
Igen, de úgy tudom, hogy ők kannákhoz számolják 2 adagnak, és én inkább harmadolok, mert így 2 helyett 3 alkalommal dobhatom fel a héten a napom. :) Szárazon a gaiwan alsó részét éppen hogy csak elfedte a tea, a végére pedig teli lett levéllel a gaiwan. Talán az is baj volt, hogy most 400 mg/l-es ásványvizet használtam, de szerintem inkább visszaszokok a 162-esre. Gondolom a túl sok melegítés sem tesz jót neki: én nem vízforralózok, hanem egy nagyobb fém teáskannába (ilyesmibe http://bit.ly/1tuqtIj ) teszek fel a gázra vizet, és ételhőmérővel mérem a hőmérsékletet, de majdnem minden felöntésnél újra kell melegítenem, mert leesik 5-15 fokot. Be kéne fektetnem egy vízforralóba, ami sokáig ugyanolyan hőmérsékleten tartja a vizet, vagy ez a folyamatos hőmérséklet-ingadozás nem befolyásolja a teát? Te hogyan csinálod?
Az is egy kiváló tea, bár én semmi extra ízt nem tudok azonosítani a teákban, csak a dió jellegűt, meg a szénaízt :D meg esetleg a jázmint, ha tudom, hogy jázmint kellene felismernem :D
Ha nem bírt ki 9-10 felöntést, akkor egy kicsivel több teafüvet kell hozzáadni. Azért is jó a Flying Bird Teaház kóstolója, mert könnyen tudod felezni a kis zacskóban lévő adagot, meg ugye meg is írják, hogy két adag egy zacskó :D ezért jó a kis kancsó vagy a gaiwan, könnyen látod, meddig kell tölteni teafűvel. Itt kis golyók vannak, az kisebb helyet foglal, mint pl. egy sencha. Kínában talán 2/3 részig tölti a gaiwant teafűvel.
Így az ünnepek alatt igyekszem a lehető legtöbb teát megkóstolni, tehát jöjjön is az új beszámolóm.
Tie Guan Yin, azaz Kegyelem Vas Istennője oolong teát kóstoltam (a kínai, enyhén sütött változatot - sajnos a szedés idejét nem tudom). Illatra erős orgona, ízre nagyon lágy, itt is orgona, egy pici édességgel és kesernyésséggel (ami nem túláztatás miatt volt, hiszen 10-30 másodpercig hagytam a gaiwanban). Harmadik felöntés körül az orgona mellé jön egy szénás illat. Utóízében egy kis fémességet éreztem, ami nem minden felöntésnél jelentkezett. Finom, nyugtató hatású tea, legalább is én nagyon ki tudtam kapcsolni.
Itt már melegebb (91-94 fok körüli) vízzel dolgoztam, és a levelek egyszerűen óriásira nyíltak ki a végére. A Flying Bird 10 felöntést ír, én 9-nél abbahagytam, de nekem már az utolsó 2 is túl vizes volt. Továbbá megtörtént életem első gaiwan-szerencsétlensége, az ujjam félrecsúszott, és kicsit ráfolyt a tea, ami ilyen meleg víznél különösen nem esett jól. :D
Új kóstolás: Xi Hu Longjing zöld tea (Dragon Well, azaz Sárkány kútja a jelentése). Valószínűleg Kína leghíresebb zöld teája, számos legendával - ezeknek érdemes utánaolvasni, nagyon jók. :) Több fajta Longjing van, ezek közül a Xi Hu (West Lake) területén szedett az egyik leghíresebb, de ennek is számos minőségbeli besorolása van. Amit én ittam annak elsőre főtt szelídgesztenye illata volt, hasonló ízzel, de a 2.-3. felöntés körül egy nyers halas illat is megjelent, és átvette az uralmat a gesztenye fölött. Édesnek csak kicsit volt édes, és talán nagyon kevés füves íz is érződött. Meleg fürdő után összesen 6 vagy 7 felöntést csináltam, a levelek pedig nagyon szépen kinyíltak, legfinomabb pedig az 1. 2. és 3. felöntés volt, nagyon intenzív ízzel. Finom zöld tea volt, de a Bai Mu Dan fehér tea nekem jobban ízlett. :)
Tealevél megy a komposztra.
A mennyiseget ki kell tapasztalni, én 250-300 ml vízhez adok két teaskanallal. Fehérből és zoldbol tobbet, vorosbol és feketebol kevesebbet. Ha gyenge lett fél-két perc azas után, akkor kevés lett a teafű.
Gaiwan meg nem jott meg, majd jövőre. Vannak teák amik úgy kinyilnak, hogy tele lesz a gaiwan.
Sok vagy kevés, annyira nem számít, mert az azasi idővel lehet korrigálni. Persze ajánlott egy natúr, olcsó zölddel kiserletezni.
A reggelt egy könnyed fehér teával (Bai Mu Dan - fehér bazsarózsa) indítottam. Ez életem első igazi teája. :)
Illatra édes volt, avar és istálló-szag keveréke, illetve oregánó. Ízre is édes volt, picit citromos és füves. Ha jól számoltam, akkor 6 felöntést csináltam, a vége felé egyre édesebb, de egyre vízízűbb volt, ezért nem csináltam többet. Apropó, a kiázott levelekkel/rügyekkel ti mit csináltok? Kuka, esetleg speciális tea-komposzt a kertben? Egyes növényeknek (mint pl. a kávézacc esetében) odatehetó a földjére, vagy inkább hanyagoljam?
Több helyen többfélét lehet olvasni, valaki 5 grammot ír gaiwanhoz a Bai Mu Danból, valaki csak 2-3-at. Nekem 135 ml-es gaiwanom van, abba tettem 5 grammot. Lehet, hogy ez már "pazarlás" volt ekkora gaiwanhoz, vagy kell az az 5 gramm?
Én egy oolongosat és az általad említett híres kínai teásat vettem meg a kollekcióból. Amúgy nagyon jó ötlet ez a kóstoló, főleg, hogy olyan teák vannak benne, amik valóban drágák (3-4 ezer ft/50g), de így legalább kis adagban próbálhatom ki őket (ha valamelyik meg nagyon ízlett, akkor meg tudod, hogy melyikből érdemes nagy kiszerelést venni). A rendelés mellé az ajándék meg külön bónusz. :)
Ha már a Flying Bird teaház. Van 3 mintakkollekció, azokat érdemes berendelni.
Én a középsőt próbáltam ki, 1800 Ft, ezért kapsz 5*2 adag teát. Mivel ezek között van különlegesség is, így 5 hétvégén nagyon finom teákat ittam, a második adagokat meg szigorúan akkor ittam, ha ráértem. Nézzük:
White Silver Needle - nem tudom eldönteni, ünnepnapokra való, hihetetlenül egyszerű, ugyanakkor ütős íze van. No meg az ára miatt sem innám minden nap :D
Dragon Well - a legjobb amit valaha ittam :D igaz nem vagyok nagy teás, de nekem ez a csúcs
Iron Goddess of Mercy - egy fokkal azért elmarad a long jing-től - előző :D -
High Mountain Oolong - határozottan finom, kellemes taiwani oolong
Keemun Mao Feng - kissé erős vörös, de jó ez is :)
+1: Formosa Everspring - ajándékba kaptam a rendelés mellé. Alkalmi teának könyveltem el, kissé ,,erjedős'' :D talán pont azért issza az ember az ilyen teákat, mert nem tudja hová tenni őket, próbálja megfejteni a titkukat ;)
Ha azt nézed, 180 forintra jött ki egy adag tea. Tehát egy napi tea. Ami nálam kb. 1,5 liter. Azért nem mondanám, hogy eszeveszettül drága :D még a filtereshez sem, főleg mivel az úgy van kitalálva, hogy egy filter egy bögre tea, csak a spórolós magyar egy filter egy-másfél liter arányban issza :D
Na igen, ha kellően egyforma a gaiwan és a csésze űrmértéke :D a shirinda webshopból sikerült szereznem ezresért két csészét, 100 meg 115 ml-esek. Eddig 80 ml-es volt, és választhattam, vagy 90es gaiwant veszek, és poharanként öntöm a teát, vagy növelem a mennyiséget :D a 80 ml-est szerintem meghagyom a kinöntőhöz, csak kell még egy :D yixing kicsit drága, egyszerű teásnak elég ez is :D
Mármint zöld teákból is csak filtereseket ittam eddig, igazi szálasat még nem. A gaiwan meg nekem kifejezetten alkalmas, mert egyedüli teázásokat tervezek, ahol is a gaiwanból egyenesen a csészébe töltöm az adagomat, így a kiöntő el is hagyható a műveletből. Valamiért ez a gong-fu teakészítés nagyon megfogott, de ha rákattanok esetleg a puerhekre, akkor később talán egy Yixing kannára is beruházok (mivel azzal ellentétben a sima gaiwan nem jegyzi meg az ízeket, szóval abban bármilyen teát lehet készíteni, míg Yixingben csak egyfélét ajánlott).
Vissza is hűtheted, én csak 80°C-ra melegítem fel. A zöld teákat teának lehet nevezni, sőt ott kezdődik a tea. Az említett bolt a drágábbak közé tartozik, ahol inkább különlegességek vannak. Ha 100 grammot veszel egy ezresért, az már minőségi teának mondható.
A kellékek. Nem kell feltétlen gaiwan, keresgélj utána neten, talán csak a zöld teákat isszák abból. Háztartási boltban kapható 200-250 ml-es üveg kiöntők béven elegendőek. Illetve a gaiwannak is kellhet egy, amennyiben leöntés után azonnal le szeretnéd szűrni.
Víz. Sok különbség van a csapvíz meg a max 500mg/l ásv.anyagot tartalmazó vizek között. HA megteheted, idd a drágább ásványvízzel. A lényeg, hogy 500 alatti legyen. Én 20 literes ,,hordósat'' szeretnék venni, az olcsó, és alacsony ásv. anyag tartalmú.
Én Kínából rendeltem gaiwant, a postaköltséget úszom meg a magyarhoz képest, mert nem a legegyszerűbbet rendeltem. Igaz egy hónap mire ideér, majd jövőre várható.
Ha fővárosi vagy, akkor előbb pár csészével meg kellett volna kóstolnod. A lágyabb zöldekkel nem lesz gond, de pl. a vörös már erősnek tűnhet... jó, nem hagyod annyit ázni, másnap meg kevesebbet teafüvet használsz.
A filteres teákkal sincs nagy gond, csak ne tartalmazzon aromát, meg legyen benne tea :D de ha megnézed, és a dobozos filteres árát visszavetíted 100 grammra, lehet nem is olcsóbb, mint a minőségi szálas tea.
Új vagyok a fórumban, de elég sokat visszaolvasgattam, és örülök, hogy újra beindult a társalgás. :)
Eddig sajnos én is csak a filteres teákat ittam (de legalább méz, cukor, citrom meg hasonló borzalmak nélkül), illetve az olcsóbb Twinings teákat, de ennek vége. Karácsonyra rendeltem a Flying Bird-től gaiwant, csészét, és nagyon sok különböző teát. Nem béreltek fel vagy ilyesmi, de az ő webshopuk tetszett a legjobban, mert minden teáról elég részletes leírás van (származás, íz, elkészítés, mi mellé ajánlják, milyen alkalmakra...), no meg a kínálat is elég széles volt.
Eddigi ízlésem alapján a fehér és a zöld teák ízlettek legjobban, már amennyire ezeket teáknak lehet nevezni. Sajnos oolongot és puerhet még nem kóstoltam, ezekre roppant kíváncsi vagyok, és hamarosan tesztelhetem is.
Abban segítenétek, hogy pl. ennél a teánál ( http://bit.ly/1t0Zfsr ) mit értenek az alatt, hogy "a yunnani vörös teákhoz a vizet vissza kell hűteni, mert elmegy az illatuk"? Felforralom olyan 100 fokra, és onnan hűtöm vissza az ajánlott 85-90 fokra, vagy eleve el se érjem a 100-at? Víz kérdésben csak annyit, hogy Nestlé Vera vizet tervezek használni (elsősorban kisbabáknak ajánlják), ami 162 mg/l ásványi anyagot tartalmaz összesen. Sok helyen olvashatunk Evianról is, csak az hosszú távon nekem túl drága lenne.
Az áztatási időt és a mennyiséget illik betartani, aztán próbálkozni egy-két finom változtatással, ha jobban tetszik, azt megjegyezni :D
Mert máshogy nem találom...
Én mindig úgy szoktam, hogy 100 grammra próbálom vetíteni a filteres teák árát. Van, hogy a dobozos drágább, mint egy minőségi szálas tea. Meg ugye hogy látod a tealevelet, nem csak a port a filterben :D
Azért ha én google-ban rákeresek, nincs a környéken teaház :D a fővárosban van :D lehet, hogy ugyan úgy fél órát utazunk érte, de azért mégsem mindegy hogy én egy-két boltba mehetek, vagy a fővárosban kb. 10-be, ahol minden van.
Na a lényeg, hogy megvan a kedvenc. Az én kedvencem meg drága :D miért van az, hogy ami rohadt drága, az nagyon finom? :D
álljálljállj...az, hogy pest, vagy vidék, azt nem kell szétválasztani...látod, nekem itt két kerülettel odébb lövésem sem volt, hogy van egy profi bolt..(illetve több, hála neked)
de...ha az osanban kapok olyan teát, vagy a teszkóban, akkor oly' mindegy...megvan a neve, egyéb adatai, most már csak keresgetni kell.. titokban elárulom, nagy kedvencem a bergamottos íz.. ez nem az, talán finomabb is, de mint tudjuk, ízlések, és főleg a pofonok igen különbözőek...megasztán változunk(is)
aszongya: (kézzel írta rá a kisasszony)...Bai Long Gong Fu...Kína, vörös tea...
szálas, sodrott, szép nagylevelű, és finom...kicsit erősre sikerült az első, de majd belejövök...
a mintát képező teát, , amit kaptam, valamilyen közönséges áruházban vették...-jó, elismerem, innen kétezer kilométerre.. :-)
Na de mi volt az a tea? Egyre több kávézó nyilik, ma láttam kettő kirakataban, hogy szálas tea is van. Haladunk kerem vidéken is... néhol meg egy-két teas cucc is van. Persze nem yixing meg gaiwan, de van... mondjuk inkább a hagyományos teák felé terelik a.hangsúlyt...