volt egy haverom, akinek az apukája nagyon értett hozzá, és annakidején sokat jártunk együtt kirándulni. A gomba is olyasmi, ahol az ember gyakorlati képzésre (is) szorul.
de jó Neked,hogy így ismered a gombákat!
Egyszer vettem egy gombakönyvet,de attól még bizonytalanabb lettem,amikor végignéztem,hogy mennyi rengeteg féle van.
kétféle - a bimbós és az óriás. mindkettő ehető és finom.
nyáron szoktunk gévagombát is szedni, ami tulajdonképpen nem gomba, hanem egy tapló - de frissen nagyon finom. rendszerint korhadó fűzfákon, - vízparton nyől.
Gyerekkoromban Bagolyirtáson nyaraltunk egy egyházi nyaralóban,ahol volt apácák isteni gombás ételeket tudtak főzni!!!Az ott nyaraló tisztlendők reggel elmentek gombát szedni és délben már ott illatozott az asztalon ...
Te Kovi és mi történt összetörted magad,vagy még idejekorán megálltál előttük?Nehogy úgy járj mint az ecceri éticsiga az erdő ösvényének keresztezésekor:))
Előkészítés: szőlőt megmosom, lecsöpögtetem és leszemezem. A krémsajtot a borral, a dióval és a porcukorral simára keverem.
Elkészítés: salátás tálba szórom a szőlőszemeket, és leöntöm az ízesített krémsajttal, majd villával átforgatom. Végül rászórom a reszelt sajtot, és jól behűtöm. Piros szőlővel is nagyon jó.
Előkészítés: A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az almákat megmossuk, tetejüket levágjuk, és a belsejüket kanállal kikaparjuk. Az ehető szép részeket összevágjuk, és félre tesszük. Az almákat tepsibe tesszük, és a sütőben 5 percig sütjük. A húst megmossuk, csíkokra vágjuk. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, szintén csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, fél karikákra vágjuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk a vajat, lepirítjuk benne a húst, rátesszük a paprikát, a pórét, és összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a kurkumát is. Ráöntjük a tejszínt, beletesszük a kapribogyót és a dióbelet, valamint a félretett almadarabokat, és 1-2 percen át forraljuk. A ragut betöltjük az almába, ha maradna belőle, köré tesszük, és a sütőben még 15-20 percig sütjük. Ha elkészült, tálaljuk.
Munka: kb. 20 perc Fogyasztható: kb. 40 perc múlva 1 adag: 358 kcal
kerítek a föld alól is!!!
van itt egy iráni fűszerbolt a majdnem szomszédban,csak ma olyan korán voltam a piacon,meg a CBA-ban,hogy még nem volt nyitva.Isteni gyros-t is árul!
a Nagycsarnokot nem láttam,amióta felújították ,itt az ideje,hogy elmenjek!
a Vámház körúti csarnok alagsorában van egy kínai bolt, ott biztosan találsz többfélét is. Azért szeretek odajárni, mert millióféle fűszerük van kis celofánzacskóban, sokkal olcsóbban, mint a drága Kotányi fűszerek.