Keresés

Részletes keresés

AgathaChristie Creative Commons License 2014.06.10 0 0 36563

Hűűű! Ez nagyon jó kérdést! :D Édes lehet, és megérdemelte ezt a nagy boldogságot! Nagyon rendes volt a kislányokkal, hogy azonnal befogadta őket, itt a jutalom! :D

Vemhes anyát láttam már más gyerekeit szoptatni, de ott a hormonok adva vannak, és a kereslet kiválthatja a tejtermelést.

Álvemhesnek kéne lennie ahhoz hogy teje termelődjön, kivéve, ha róka van a tyúkólban, és valóban vemhes... Remélem egyik sem, csak a picik cumiznak, érzelmi okokból.

De ha kétlábra állítod mindkét degut, a mamin látod a tejjel teli ciciket, ellenőrizheted, hogy az öreglánynál is van-e tejcsi.

 

De ellenőrizted, mielőtt összeeresztetted őket, mindenki lány. Úgy nehéz vemhesülni. Legalábbis deguéknál...

Előzmény: szedmák bakter (36561)
szekelya Creative Commons License 2014.06.10 0 0 36562

Látod, tényleg milyen jó pótmama lett? :)

A szoptatásról én nem tudok nyilatkozni. Hogy képződne-e teje a pótmamaságtól... Talán Kriszta okosabb lesz e téren.

Előzmény: szedmák bakter (36561)
szedmák bakter Creative Commons License 2014.06.08 0 0 36561

Megvannak a picik, ma egy hetesek. 8 darab, szerencsére mind egészségesek. Az öreg degu azóta átment pótmamába, a kölyköknek minimum a felére mindig ő ügyel:-) Ami nagyon érdekes, sokszor úgy tűnik, szoptatja őket! Létezhet ilyen, vagy csak a kicsik próbálkoznak?

AgathaChristie Creative Commons License 2014.05.29 0 0 36560

Dehogy! :D

Bármit ehetnek, amit a nagyok. Az enyémek az anyatej mellett friss füveznek, soha nem volt ebből sem gond.

1 hetesen elkezdenek kóstolgatni, 3 hetesen már el is tűnik a kaja, nem csak nyalogatják, és ha már nem szoptat a mami, vagy kevés lesz nekik a tejcsi, akkor inni is elkezdenek.

Az ilovedegu.hu-n van menü tenyésztők címmel! Azt olvasgassad!

Mekkora a mamik súlya? Van seggük is a pocak mellé?

 

Ha rákapatod őket a Crock Complete Herbs-re, azt bele lehet keverni a pempőbe, azzal együtt bármit befalnak... Erősen függők...

Előzmény: szedmák bakter (36559)
szedmák bakter Creative Commons License 2014.05.28 0 0 36559

Nos, az első kanállal még szépen ette, de most már magában nem fogyasztja, kénytelen leszek trükközni. Ha megszülettek a picik, nem gond, hogy a nagyok szárazkajája ott lesz a közelükben? (Elvileg egy ideig csak anyatej.) Oldjam meg elkülönítve a nagyok etetését?

Előzmény: AgathaChristie (36556)
szekelya Creative Commons License 2014.05.26 0 0 36558

Nyugodjon békében! :(((

Előzmény: MINIOR (36557)
MINIOR Creative Commons License 2014.05.24 0 0 36557

Meghalt a Bambuvár királya II.BAMBU, azaz Bendzsó papa, szeretett atyuskánk, született ifj. Becsei Benőcske. :-((( Élt 6 évet, 9 hónapot és 1 napot. Gyászolják: hű társa és fia, Kismuckó-kapitány és a vár összes lakója, valamint a gazdi és a "keresztmami" :-(((

AgathaChristie Creative Commons License 2014.05.19 0 0 36556

Ha megjött, szoktasd rá, és amikor már úgytűnik, hogy vagy szül, vagy kipukkad, akkor etess vele naponta 2x 1 kávés kanálnyit. Ha nehezen szül, akkor két gyerek között töltsél bele egy adagot. :) Az ellést a stabil vércukor eléggé megkönnyíti. Gyerekek között szoktak maguktól is szünetet tartani és enni.

Előzmény: szedmák bakter (36555)
szedmák bakter Creative Commons License 2014.05.19 0 0 36555

Szerencsére mindkettő új tuti lány, ellenőriztem, és itt az eladó is hozzáértőnek tűnt. Végigolvastam a tenyésztésnél írtakat, rendeltem Critical Care-t és BioLapis is van itthon. Remélem a legjobbakat. Az étvágya mondjuk kifogástalan:-)

Előzmény: AgathaChristie (36554)
AgathaChristie Creative Commons License 2014.05.19 0 0 36554

Ahogy Andi mondja.

Ahol viszont erősen vemhes degukat árulnak, ott nem biztos, hogy a nemeket jól határozzák meg. Ellenőrizd a nem vemhes identitását a saját szemeddel! :)

 

Az ilovedegu-n találsz egy tenyésztőknek szóló részt, arra most szükséged lehet!

 

Ha a maminak csak a hasa nagy, segge nincs, akkor sos el kéne kezdeni segget rakni rá, hogy legyen ereje kinyomni a piciket. (Extra széna, lucerna, Critical Care, Bio Lapis) mert ha az emésztése rendben akkor beépül a fehérje is, ha túlfehérjézed, vagy megborul az emésztése, akkor hiába a fehérje.

 

(Szénhidráttal nem hizlalunk, az olajos mag meg megboríthatja az emésztést, mértékkel...)

Előzmény: szedmák bakter (36552)
szekelya Creative Commons License 2014.05.16 0 0 36553

Semmiképpen nem kell őket elkülöníteni, együtt fogják nevelgetni és gondozni a kicsiket! Nagyon szociálisak! Az idős lány pedig különösen jól jön majd a nevelésben, ha még a 2 lány maga is fiatal, lesz, aki jó példát mutasson.

 

Kereskedésből vannak? Onnan jött vemhesen? :((((

 

Az egyedül maradt idős deguk általában nagyon örülnek a friss társaságnak (szerintem ez a legideálisabb összeszoktatási helyzet), a 2 másik csajszi meg még fiatal és bohó, nem kell meglepődni, hogy ők hamarabb civakodnak. Az idősebbek általában toleránsabbak is, és nem fitogtatják a korukat meg a rangjukat.

Előzmény: szedmák bakter (36552)
szedmák bakter Creative Commons License 2014.05.16 0 0 36552

Sziasztok, a héten szereztünk 2 lányt az elárvult öreg mellé. Lekopogom, az összeszoktatás gyorsan és problémamentesen lezajlott - azért persze még óvatosak vagyunk - az öreg gond nélkül elfogadta őket, még arra se szólt semmit, hogy a táljából ettek, és az edényében fürödtek. Már összebújva alszanak. Kisebb nézeteltérések azért néha vannak (furcsamód az új jövevények között, nem az öreg és köztük..) de harapni nem harapják egymást. Mivel az egyik új lány vemhes, nemsokára szaporulat is lesz. Mit tanácsoltok, különítsük el ebben a helyzetben a másik kettőtől ellés után?

AgathaChristie Creative Commons License 2014.05.13 0 0 36551

A lányok között ritkán előfordul a meddőség, vagy az hogy nem veszik fel a hímet, de sokkal gyakoribb, hogy felveszik akkor is, ha belepusztul utána a vetélésbe, ellésbe. És persze a kisfiúk, gyilkolják egymást a fedezés jogáért, szóval csakis lányokat, és összeszoktatva!

A kettő vagy több lánytesó mindenképp jó ötlet, azzal megúszod a következő összeszoktatást.

Az ilovedegu.hu

-n találsz a tenyésztés rovat végén egy nem határozót. A fórumban meg esetleg tenyésztős / mentett degukat.

És ne higgy senkinek! Mindenképp nézd meg saját szemeddel. És persze az összeszoktatást se felejtsd el!

 

szekelya Creative Commons License 2014.05.12 0 0 36550

Sajnálom. :(

Szép kort ért meg.

 

Az azért elég gáz, ha a kereskedő nem tudja megmondani, milyen neműek a degui!!! Így árulni őket...!!!! Felháborító! Ennyi erővel zsákbamacskát is árulhatna. :(((

 

És te sem tudod megállapítani a nemüket? Hiszen te degutartó vagy hosszú évek óta. Válaszd ki te a lányokat! A kereskedőnek meg mondd meg, hogy enyje-bejnye, irgum-burgum, de nagyon!!! Ez nem lutri!!!! Tessék érteni ahhoz, amivel foglalkozunk, nem csak a pénzt kell bezsebelni!!!

(Egyébként sem hiszünk a kereskedőknek, hiszen hány olyan esetről hallottunk már, hogy tévesen adtak el más neműeket, vemhes lányokat stb.)

Ja, és akkor gondolom, együtt tartja ez a kereskedő a fiúkat és a lányokat. Na, ez a másik óriási szarvashiba!!!! Tessék felhívni a figyelmét arra, hogy külön kell őket tartani, mielőtt meglesznek a nagyon fiatal leányanyák (ivarérettség: kb. 8 hét, tenyészérettség: kb. 6 hónap!!!!!!!), a beltenyésztés (testvérek bepárzása!!!!), a fiúk meg elkezdenek verekedni és szétszedni egymást, ami fölött ő meg majd értetlenül fog állni!!! Elvihetnéd neki is az ismertetőt! (Az ilovedegu.hu-ról letöltheted.)

Óriási, remek, megint egy "felelős" kereskedő!!! :(((((((((

 

A kicsik sajnos elég hamar ivaréretté válnak (a fiúk kb. 12 hetesen)! A kérdés az, hogy az öreglány fogamzóképes-e még, mert ha igen, és annyira megörül az újoncoknak, hogy nem áll ellen, akkor komoly komplikációk léphetnek fel esetleges vemhesség esetén. (Az ő ivartalaníttatása ebben a korban már kizárt szerintem.)

De még azelőtt a srácok meg is ölhetik egymást, hiszen még mindig érvényes az, hogy csak egyetlenegy hím tartható nősténnyel vagy nőstényekkel együtt, fordítva nem, mivel a nőstényekért rivalizálnak, nagyon komolyan!

Ivartalaníttatásuk sem biztos, hogy kiküszöbölné ezt a problémát!

Tehát a válasz erre a kérdsésre, hogy igen, nagy gáz lenne az 1 idős nőstény + 2 hím kombináció! Vagyis jól nézd meg, mit veszel!

Előzmény: szedmák bakter (36549)
szedmák bakter Creative Commons License 2014.05.10 0 0 36549

Nem szeretnénk egyedül hagyni a harmadikat. Ma a 2 kereskedés egyikében néztünk kicsiket, 7 hetesek, de az eladó még nem tudta megmondani,milyen neműek. Hétfőn megnézzük a másik boltban. Nagy gond szerintetek, ha mégis 2 kisfiú kerül a 8 éves öreg nőstényhez? Mi leginkább 2 lányt szeretnénk..

szedmák bakter Creative Commons License 2014.05.10 0 0 36548

Sajnos a halál csak haladékot adott:-(

 

Két napja ismét nagyon leromlott az állapota, első nap még kézből eszegetett, és pipettából ivott is, de már nem nagyon mozgott. Raktunk mellé forróvizes palackot, adtunk vitamint, de nem kapott erőre, tegnap már alig bírta tartani magát, és nem evett-ivott egyáltalán. Napi 10 grammot fogyott...

 

Ma délelőtt még élt, de mire hazaértünk, sajnos már odaát volt...

 

Találtam a bőrén egy kb. 1-2 mm-es fekete hegyes vékony kinövést, ami körül ritkább lett a szőr, lehet, hogy rákja volt szegénynek?

szekelya Creative Commons License 2014.05.09 0 0 36547

Ja, és még valami. Az sosem árt, főleg ilyen állapotban, ha némi plusz vitamint juttatsz nekik. Az Immunovet pl. nagyon jó. (Van madaras-rágcsálós kiszerelése is, de abból 1 heti adag kerül annyiba, mint a kutyás-macskásból egy nagy doboz, és összetételben nem találtunk különbséget köztük a dokival, szóval én azt adtam, és elég volt egy évig egy dobozzal. Kb. 0,5 ml-nyi volt a napi adag.)

Előzmény: szekelya (36546)
szekelya Creative Commons License 2014.05.09 0 0 36546

Én kenderkócot szoktam nekik betenni fészekanyagnak. Ha egyebet nem mersz, ezt nyugodtan használhatod. Rágcsáló-ágy vagy valami hasonló fantáziadús néven van forgalomban. Meg ha kapsz, létezik kókuszrost változatban is.

 

Én is a pépes ráetetést tudnám javasolni, bár azzal vigyázni kell, mert ha rákap, utána nem fog enni rendesen, mert így kényelmesebb, szóval csak akkor javaslom, ha magától nem eszik rendesen! Meg ilyenkor azért jöhet egy kicsit több nasi is, mint egyébként. Persze erre is ugyanúgy érvényes, sajnos, hogy könnyen rákaphat, szóval csak módjával! Ha a nem evés kiváltó okát most sikerült megszüntetni, és elkezd rendesen enni, akkor amúgy is fog magára szedni magától.

De nagy valószínűséggel újra nem lesz már 180 g sosem, bármilyen rásegítés mellett sem.

Előzmény: szedmák bakter (36542)
AgathaChristie Creative Commons License 2014.05.08 0 0 36545

Termo anyagból tegyél be nekik bújót. Vagy 2 tekercs WC papírt.

És a melegítő párnát is fixen beszerelheted, ha meg tudod oldani, hogy ne érjék el foggal. (Nálam egy fém tepsibe van rejtve.) 120 grammosan már nem tudja tartani a hőt, jól jön neki az aktív meleg.

 

Pépesített kajával tudod hízlalni. A Complete amihez könnyen hozzájutsz és elég rostot tartalmaz, de nem beteg állatra van szabva.

Jobb lenne a Hungarovet rendelőből rendelned Critical Care-t. Ezt postázzák is neked.

Igazi csodatápszer. Pipettával beletudod tölteni, de kanálból, kistányérból is megeszik, ha lassú vagy a félkaroddal együtt...

Fűevő rágcsálók roborálására fejlesztve. A pocit is optimalizálja.

A deguk elképesztőek gyógyulás terén. Egy ismerős degu 2 év után adta fel, pedig rendszeresen hasonló állapotba jutott, mint a tied.

Aranyárban van, (amerikai cucc, kerozin, vám, vámáfa, minden van rajta) de nekünk hülyéknek megéri. :D

 

Illetve ha van ismerősöd német vidéken, akkor Rodicare instantot szerezzél, az nagyon hasonló, csak német gyártmány. Magyarországra nem postázzák, kell hozzá valaki, aki megrendeli magának, aztán feladja neked.

http://www.amazon.de/Alfavet-RodiCare-instant-170-g/dp/B007H9J6MK

 

Ezen túl lucernával hizlalhatod a fűevőt. A keksz, magok csak újraélesztésre alkalmasak, a gabona etetéstől furamód nem hízni, hanem fogyni szoktak.

:)

 

Előzmény: szedmák bakter (36542)
AgathaChristie Creative Commons License 2014.05.08 0 0 36544

Egyetlen egyszer láttam ilyet, hogy a hátsók rendben voltak, az elsők túlnőttek, és nyáladzott a jószág. (Szerencsére ő nem fogyott.)

De 99 esetben a 100-ból a hátsó tüskék okozzák. A hisztisebb lányoknál a leghátsó fog egészen pici túlnövésére is hasonlóan tudnak reagálni, azért erőltetem a témát.

Hát nyilván ő a 101. aki nem ismeri a szabályokat...

 

Előzmény: szedmák bakter (36543)
szedmák bakter Creative Commons License 2014.05.07 0 0 36543

Egyébként 2 doki is rendben találta a hátsó fogakat. De szerintem az elsőkből egyikük se vágott eleget, majd lefényképezem és feltöltöm, szerintem Ti meg tudjátok mondani, normális-e...

Előzmény: szedmák bakter (36542)
szedmák bakter Creative Commons License 2014.05.07 0 0 36542

Képzeljétek, túlélte. (Lekopogom gyorsan, és remélem még sokáig...) Gubbasztott a doki után másnap egész nap, este kekszet ropogtatva odamentem ránézni. Hirtelen rámnézett, és máris a jól megszokott két lábon álló könyörgő pózban pitizett egy kis kekszért, aztán mintha mi se történt volna vele azelőtt. Azóta változó az állapota, habzás-fulladás nincs, eszik-iszik, időnként meglepő fürgeséggel rohangál, kerekezik, és nagyokat ugrik is, máskor csak pihenget hosszasan. De sajna általánosan elég csapzott, és ami nagyon idegesít, borzasztóan lefogyott. 2 hónapja mértem, akkor 184 gramm volt, most csak 128...mivel tudnám kicsit hizlalni, ami nem árt neki? A gatya is nagyon hiányzik neki, ami alá bebújtak ezelőtt, de nem merek ruhát berakni, nehogy nyeljen megint..Most szalmával takaróznak, és amikor hidegebb van, berakok egy forróvizes palackot. Van egy melegítőlámpám is. 

szekelya Creative Commons License 2014.05.05 0 0 36541

Hát, figyelj, 8 év nálunk kb. annyi, mint nálunk 80...

 

A többit meg már Kriszta leírta.

A pépes ráetetés életmentő lehet!

 

Én azon csodálkozom, hogy a doki nem nézett bele a szájába (legalábbis ezt nem említetted). Mert ha érdeklődik még a kaja iránt, de mégsem eszik, akkor könnyen lehet, hogy azért nem, mert nem tud. Csúnya gyulladás okozhat komoly fekélyt, habzó szájat is. (Nekem is volt egy nyálzó, habzó szájú, enni nem tudó degum, de mire észrevettük, mi a baj (vagyis mire ezek a tünetek jelentkeztek, előtte teljesen rejtett minden tünetet!), addigra már bekerült a szervezetébe egy fertőzés, valószínűleg a sebén keresztül, és szegénykémet nagy-nagy kínok közeppette el is vitte! :((( Ezért nagyon fontos megnézni a fogaikat, különösen ilyenkor!) Viszont ha emiatt nem tud enni, akkor hiába kap étvágyfokozót meg probiotikumot, a helyzet nem fog javulni, sőt, csak romlani fog, ha nincs megoldva a kiváltó probléma!

 

Kíváncsi lennék, mi történt azóta, hogy jelentkeztél.

Előzmény: szedmák bakter (36538)
AgathaChristie Creative Commons License 2014.05.05 0 0 36540

A 8 év, szép kor! De gondolom ettől egy cseppet se könnyebb neked! :(

Nagyon össze lehet velük nőni. :(

Előzmény: szedmák bakter (36538)
AgathaChristie Creative Commons License 2014.05.05 0 0 36539

Hűűű. Borzasztóan sajnálom! :( Gondolom már túl vagytok rajta. :(

Ha kértél boncolást, akkor valószínűleg már tudod mi volt. Az én tippem a túlnőtt hátsófog.

Ha szerencséjük van, akkor kitörik maguknak a tüskéket, ha nincs, akkor elég durva szenvedéseket okoz. 

 

Ha bármikor erőtlen degut láttok, az első, hogy aktívan melegíteni kell: melegítő párnára rakod, pulcsi alá a saját hasadra vagy 40-es hagyományos izzó alá... (Betakarni nem elég, mert a saját hőtermelésük akadozik ilyenkor. Végig ellenőrizni kell, hogy ne süssük meg csórit, de többnyire hőguta előtt még jobban lesznek, és ha már melegük lesz, kimásznak. Amíg fáznak, meg bele a melegítő eszközbe...)

 

A második, hogy 1 csepp mézzel, vízben feloldott tápot beletolunk az állat első fogai mögé. (Rodicar instant, Critical Care, Trovet, Chinchilla Complete, vagy ha semmi más nincs, ami "zöldrudacska" a kezed ügyébe kerül.)

 

Utána megpróbálunk telefonon segítséget kérni egy exotikus szak-állatorvostól.

Ha rendben van a vércukra, hőmérséklete, utána a stabil deguval indulunk el arra, amerre már vár minket a doki. Ha nem lehet rajta segíteni, akkor nyilván a sarki doki is túl tudja altatni, de ha van rá mód, akkor az egzotikus dokik csodákra képesek...

Előzmény: szedmák bakter (36538)
szedmák bakter Creative Commons License 2014.04.30 0 0 36538

Szia, elvittük tegnap. Adott neki 2 injekciót, gyomorra és étvágygerjesztőt. A dokinál kifejezetten élénk volt. Ma reggel adtam egy pici almát neki, amiből keveset evett, de rosszul lett, nyál jött a száján-orrán, erőlködve "öklendezett"..Most pihen, tud mozogni, relatíve fürgén. Nem habzik a szája. Kínáltam neki most egy kis friss levelet, érdeklődött is iránta, de nem láttam belőle enni, csak egy kis szénát majszolt. Mit tudok még tenni vele? Itassam meg fecskendővel, pár cseppet?Esetleg egy pár csepp étolajat? Szerintem 8 évesen már nem műtik, pláne nem itt a kisvárosban...

Előzmény: szekelya (36536)
szekelya Creative Commons License 2014.04.30 0 0 36537

(Műszálas dolgok, ha lenyelik, okozhatnak bélelzáródást, amibe keserves kínok közepette belehalhatnak. Ezért nem teszünk be nekik, csak természetes illetve pamut, nem szöszölős dolgokat. A kukoricacsutka-alom pedig teljesen természetes és szokványosan használt alom, rágható és emészthető, nem szokott vele probléma lenni.)

Előzmény: szedmák bakter (36535)
szekelya Creative Commons License 2014.04.30 0 0 36536

Villámgyorsan doki!!! Azonnal!!! Ez az egyetlenegy szóba jöhető tipp jelen esetben!

 

(Nem eszik, nem iszik, levert, gubbaszt, habzik a szája, nyújtogatja a nyakát (nem fullad????) - mire várnál még??????)

Előzmény: szedmák bakter (36535)
szedmák bakter Creative Commons License 2014.04.29 0 0 36535

Jajj, már megint gond van az egyik öreglánnyal. Tegnap semmi gond, ma reggel pedig teljesen bágyadtan és erőtlenül találtam, fehér-barna hab volt a száján, és nyújtogatta a nyakát. Most tudtam ebédszünetben megint ránézni, még mindig gubbaszt, de már nem habos a szája, és nem nyújtogatja a nyakát. Amikor megfogtam, kapálózott, nem is erőtlenül. (Nem nagyon van oda a kézbevételért amúgy sem.) Szaporábban szedi a levegőt egy picit, kínáltam neki vizet, de nem kért. Viszont relatíve határozottan mozgott, aztán bebújt a házába gubbasztani. Nemrég raktam be nekik 2 rossz alsógatyát, azt olvastam, hogy előfordul,hogy szálat nyelnek belőle, illetve hétvégén forgács helyett zúzott kukoricacsutkával (Panzi) almoztam alájuk. Híg, vagy füzéres székletet nem találtam. Van tippetek? Vagy ez is az öregkor? :-(( 

Előzmény: szekelya (36530)
szekelya Creative Commons License 2014.04.17 0 0 36534

Persze. :)

(Pontosabban Szikes u., Vezér Állatorvosi Rendelő.)

Előzmény: AgathaChristie (36533)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!