Példának BASIC-ből így néz ki az SD kártya gyökerébe lépni:
OPEN 15,8,15
PRINT#15,CD//
CLOSE 15
Azt keresem, hogyan lehetne ilyen utasítást küldeni a soros buszon a meghajtónak CP/M parancssorból. Ha nem lehet, akkor jön az, hogy írok rá egy programot. :-)
A COMPUTE!'s 128 Programmer's Guide 5. fejezete vége felé talán vannak információk, amik továbblendíthetnek a DOS parancsok kérdésében. Szerintem a pdf ~320. oldala után kezdődnek az érdekesebb részek.
A kínai DC-DC konverter árama pont elég a 1541-II-höz. A ráírt 3,5 A az hazugság, kb 1 A lehet a maximuma. Legalábbis nálam se a C64, se a Plus/4 nem indult el róla.
Az elég érdekes lehet. Emlékezve arra, hogy (mi is volt a neve?) a Star Commander is csak valami csűrve-csavarva tudta összeszinkronizálni a PC-t az 1541-gyel.
Relés C64 savert nem használnék. Lassan emelkedő táptól védhet, de gyorsan emelkedőtől nem. De amúgy sem költenék rá, egyszerűen elkészíthető otthon is.
Egy kapcsolóüzemű DC-DC konverter nagyságrendekkel megbízhatóbb, mint egy 40 évvel ezelőtti feszstab IC. Jóval hatékonyabb, ezért sokkal kevésbé melegszik, így szinte elhanyagolható, hogy emiatt tönkre menne.
Ha ezek mellé tszünk még mondjuk diódás védelmet, akkor biztosan örök életű lesz.
Én a C64-et egy C128 tápról használom, ami eredetileg is kapcsolóüzemű. Az 1541-II floppy meghajtót pedig egy modern 12 voltos dugasztápról. Az 5 voltot kapcsolóüzemű DC-DC modullal állítom elő.
En fordulatszam csokkentot probaltam zener diodaval csinalni a kis kezifuromhoz, amikor meg csak tankonyvben lattam zener diodat. :D Viszont ha mar ez igy szoba kerult, en nem ertem annak a c64 savernek a hasznat. Egy relevel szakitja meg a tapot, viszont az elektronika addigra mar reg tonkre mehet, mire a rele elenged. Szerintem. En olyanon agyaltam, hogy az eredeti tapot ujragyartani es rendesen meghuteni a szabalyozo kort. Egyszeru, mint a lejto.
Az SD2IEC-k legjobb tudomásom szerint szoftveresen azonosak, csak a NYÁK-ból készült 2-3 eredeti változat és ezeket variálták tovább az egyes gyártók a saját modelljeikben. Nagy meglepetést semelyik sem kell okozzon. A Manosoftos az olasz, amiről szó van? Arról emlékeim szerint jókat írtak.
Nem ismerem a XUM-ot, de szerintem talán siz használ valami effajta ketyerét.
Meg lehet próbálni összehasonlítani a másolat tartalmát az eredetivel. A kártyának van lemezszerkesztő funkciója, azzal megkeresni az eredetin a betöltő fájlt és ellenőrizni, hogy a másolaton is ugyanaz-e a tartalom.
Kaptam pár nem eredeti lemezt, rajtuk egész oldalas másolt játékokkal (Süsü, Street Fighter II stb.). Egy Epyx Fast Load kártyám van, itt a teljes lemezes másolást indítottam, de hiába másolom át a lemezt, amikor a másolatot indítom el, ott pár pillanat után visszadob a kurzorhoz. 2 Floppy-val (1541C - Commodore szervízben teljesen felújított darab, 1541-II - alig használt tökéletes darab) is ezt csinűlja. Mit rontok el?
Sz'tem ez sem igaz. Az S-Video csatlakozó ugyan úgy a Luma/Chroma jeleket viszi át, mint a 3 RCA-s kábeledből az a kettő, ami a 1084S megfelelő bemeneteire volt kötve. A hangot külön kell bevinned.
De én a helyedben megjavíttatnám azt a monitort, azzal autentikusabb. Azt olvastam, hogy a Commodore Szerviz és Restaurátor jó munkát szokott végezni. Más gépek rajongói is elismerik a tevékenységét.