Keresés

Részletes keresés

Nabucko Creative Commons License 2004.12.05 0 0 96
Azt hol lehet megszerezni? Mo-n
Előzmény: Nabucko (95)
Nabucko Creative Commons License 2004.12.05 0 0 95
Hűha!
Előzmény: Nabucko (94)
Nabucko Creative Commons License 2004.12.05 0 0 94
hi-hi-hi
Előzmény: Nabucko (93)
Nabucko Creative Commons License 2004.12.05 0 0 93
he-he-he
Előzmény: Nabucko (92)
Nabucko Creative Commons License 2004.12.05 0 0 92
haha-ha
Előzmény: Shizuku (91)
Shizuku Creative Commons License 2004.12.05 0 0 91
Háháhhhá!
Sikerült megszerettetnem egy ismerőssel a Värttinä-t:)
Fosveny Creative Commons License 2004.12.02 0 0 90

Meg eleve, Finnorszagban sokkal nagyobbak a nyelvjarasi kulonbsegek, es a Värttinä eredetileg Kelet-Finnorszagbol, Finn-Kareliabol (Karjala) szarmazik. (A karel a finn nyelveszek szerint nyelvjaras, szamos finnugrista szerint kulon nyelv. Bar kulonosen az orosz-kareliai nyelvjarasai.  Nota bene, a Kalevala es a Kanteletar runoit is zomeben Karjalaban, sot, a mai Orosz-Kareliaban gyujtottek anno...)

 

Akarhogy is, nehany dal ertesevel es ertelmezesevel (elsosorban a korai albumokrol) meg maguknak a finneknek is vannak nehezsegeik...

Boy in the dirty shirt Creative Commons License 2004.12.02 0 0 89

Heh :o) Finn barátaim szerint időnként még nekik is meggyűlik a bajuk a Värttinä szövegeivel, néhol annyira fura, régies ugyanis.  Úgyhogy valószínűleg egyszerűbb az angol változatokról fordítani.

Előzmény: Shizuku (87)
Shizuku Creative Commons License 2004.12.02 0 0 88
Ezt a sok szó ismétlést! Bocs, de fogalmazni nem szerettem sohasem....
Shizuku Creative Commons License 2004.12.02 0 0 87
Csak egy... nem akarom azt írni, hogy csaj, de a nő meg mégis csak furcsán hangzik nekem... énekli a szólót? Hát ez új:) Mostantól nyitott füllel hallgatom, nem mintha betudnám csukni.
A finnhun.com nem igazán jó szótár, mert a legtöbb ragozott szót nem tudja lefordítani, csak hasonló szavakat tud ajánlani. Kivétel a värttinä, amit nem értem mért nem tud lefordítani, miközben nem hangzik ragozottnak. Pedig mennyi dalszöveget akartam lefordítani!
szani Creative Commons License 2004.12.01 0 0 86

ja, megnéztem a finnhun.com -on

abban nincs benne a Värttinä viszont kiadta mint leginkább hasonlító szót a Virtanen-t ami a leggyakoribb finn családnév. szerintem innen rémlett, hogy valami név a szó

Előzmény: Shizuku (84)
szani Creative Commons License 2004.12.01 0 0 85

de lehet :)

elég sok dalban van (főleg az ujjabbakban), hogy egyvalaki énekli a szóló részt a többiek pedig főleg csak a refrént. A Miljat ha jól emlékszem Mari Kaasinen énekli

Milja egyébként a szerző kislányának a neve :)

Előzmény: Shizuku (84)
Shizuku Creative Commons License 2004.12.01 0 0 84
Oké, megjegyzem:) Én valami finnhun.com-on néztem, de ez most mindegy.
Most a Milja-t hallgatom, és próbálom megkülönböztetni a hangokat, nekem olyan mintha egyedül énekelné valaki az egészet, a kórust kivéve. De ez ugye nem lehet...
Fosveny Creative Commons License 2004.12.01 0 0 83

Tenyleg orso, nem noi nev :) (Amugy a Papp-fele szotarban benne is van.)

Előzmény: Shizuku (82)
Shizuku Creative Commons License 2004.12.01 0 0 82
Meglehet...bár nekem valaki azt mondta valami női név. Beírtam egy finn-magyar szótárba, de nem adott ki semmit:(
Boy in the dirty shirt Creative Commons License 2004.11.30 0 0 81

Úgy rémlik, azt jelenti, "orsó".

Előzmény: Shizuku (80)
Shizuku Creative Commons License 2004.11.30 0 0 80
Nem tudjátok van valami jelentése a Värttinä-nak?
dglob Creative Commons License 2004.07.05 0 0 79

Képek a tavalyi Szigetes fellépésről:

http://www.underground.pcdome.hu/galeria.php?id=346

 

Marisela. Creative Commons License 2004.07.05 0 0 78

Valaki elküldené nekem a Seleniko cd borítóját? Elő és hátlap is kellene, nagyon köszönöm!

marisela@vipmail.hu

EeToN Creative Commons License 2004.06.21 0 0 77
:((((

Érdekes, gyakorlatilag ugyanarra a hétre volt bejelentve - minden bizonnyal álhírként - egy Oldfield-koncert is Spanyolországban...

Előzmény: szani (76)
szani Creative Commons License 2004.06.21 0 0 76
sajnos, mostmár biztosnak tűnik, hogy mégsem jönnek. Az az Április végi reménysugár nem jött be :(( azt hiszem arról volt szó, hogy egy lemondó fellépő helyett ugrottak volna be.
Előzmény: Kjetill (75)
Kjetill Creative Commons License 2004.05.21 0 0 75
Áááá! Van Värttinä topik!! :)
Szuper.
Én is remélem, hogy jönnek a Szigetre, a tavalyi koncert fantasztikus volt.
szani Creative Commons License 2004.05.18 0 0 74
április végéig biztos volt ,hogy nem jönnek , de most lehet ,hogy mégis :))
Pár napon belül kiderül
Előzmény: morcogi (73)
morcogi Creative Commons License 2004.05.18 0 0 73
Mikor derül ki, hogy jönnek-e a Szigetre? Jönnek, ugye??? :)
EeToN Creative Commons License 2004.05.04 0 0 72
Köszi! :)

Érdekes, úgy látszik, rá kell hangolódnom a koncertekre, mert nagyon nehezen szoktam felismerni az első számokat. A Kollár Attila-koncerten is alig ismertem fel az egyik kedvenc számomat első számként. ;) Biztos ilyenkor túláradó lelkesedésemben nem a zenére figyelek, hanem a zenészekre. :)

És tényleg! Yötulet is volt. :)

EeToN

Előzmény: szani (71)
szani Creative Commons License 2004.05.03 0 0 71
az első dal a Linnunmieli volt és ha jól emlékszem volt még a Yötulet is.
Előzmény: EeToN (68)
A skót Creative Commons License 2004.05.03 0 0 70
Sziasztok!

Én nem vagyok (egyenlőre...:-)) nagy rajongója a Värttinä-nek, de ez a koncert fantasztikus volt!!
Főleg az Aijö!

Boy in the dirty shirt Creative Commons License 2004.05.02 0 0 69
Azt hiszem, a tévében (MTV és/vagy Duna TV) még le fogják adni ismétlésként (legalábbis NAGYON remélem). Hihetetlen nagy volt, imádom őket, olyan kár, hogy csak aligháromnegyed órát játszottak!


Előzmény: EeToN (68)
EeToN Creative Commons License 2004.05.01 0 0 68
Köszi, Szani, az információt! :)

Hát, nem is tudom hol kezdjem... Kezdem talán az elején... nem is, inkább a legelején! (Akit csak a koncert érdekel, az hagyja ki a következő néhány bekezdést. ;))

Szóval az egész ott kezdődött, hogy körülbelül 10-12 éves lehettem, amikor úgy gondoltam, hogy meg szeretnék tanulni valami különleges nyelvet, és megakadt a szemem egy fehér könyvön, amely történetesen egy finn nyelvkönyv volt. Valami kis gyenge kötődést is éreztem már akkor a finnek iránt, ez tényleg nem volt túl erős, de arra elég volt, hogy tetsszen az ötlet, hogy finnül kezdjek tanulni. Nosza, belevetettem magam, és egy ideig haladtam is - ennek eredményeképp el tudok számolni százig finnül. :) De ezen kívül csak egy-két alapszó ragadt meg bennem, illetve kedvenc szavam, a pikkukaupunki (kisvárost jelent). ;) Ezentúl ez a vágyam feledésbe merült jó ideig...
Egészen tavaly májusig, amikor angoltanárnőnknél voltunk szerenádozni. Az ő szíve félig finn, már többször is volt kint Finnországban, és mindig visszavágyik. Az este folyamán valahogy szóba kerültek a zenék is, és megmutatta a kedvenceit: a Jethro Tullt és a Värttinät. A Jethro Tull neve már ismert volt számomra, bár egyáltalán nem rossz zenét játszanak, de olyan nagyon nem is tud megfogni. Ellenben a Värttinät még nem ismertem, de a Seleniko végighallgatása felkeltette az érdeklődésemet - különösen az instrumentális szám (mint később kiderült, a Hoptsoi) tetszett. Ma már elég komikus visszagondolni rá, hogy legalább háromszor kellett megkérdeznem, hogy mi az együttes neve, mert képtelen voltam megjegyezni. Végül egy papírra is leírtam, hogy biztosan ne feledjem. ;) Hazaérve azonnal megkerestem a honlapjukat, és letöltöttem az mp3-ak nagy részét az oldalról. Ezek is mind nagyon kedvemre valók voltak, és olyan sokszor meghallgattam őket, hogy már nagyon kiváncsi lettem rá, hogy vajon hogyan folytatódnak a részletek. Sajnos nem vagyok még pénzt kereső ember, úgyhogy arra gondoltam, hogy könyvtárból fogok kikölcsönözni Värttinä-albumokat. Sajnos azonban egyik általam ismert könyvtárban sem volt tőlük lemez, és a kívánságlistára is hiába írtam fel. :( Így végül egészen októberig nem ismertem tőlük egészben semmit, néha feledésbe is merült számomra a zenéjük. Pedig közben volt még egy augusztusi szigetes koncertjük is nálunk - gondolkoztam, hogy elmenjek-e rá, de ahhoz elég drága volt a jegy, hogy csak erre az egy koncertre elmenjek, ami ráadásul még félig zsákbamacska is lett volna számomra, így végül kihagytam... Aztán októberben már nem bírtam tovább, és rákerestem az Interneten teljes lemezekre, és végre megismerhettem az Aitarát, majd sorban a többit is. Amiatt, hogy így vannak csak meg, lelkiismeret-furdalásom is van, de azzal nyugtatom magam, hogy majd ha lesz rá pénzem, úgyis megveszem az összes lemezüket.
Sokszor vizsgálgattam már, hogy mit szeretek igazán a Värttinäben, hiszen nagy általánosságban sokkal inkább kedvelem az instrumentális zenét, mint az énekest. Arra jutottam, hogy azon kívül, hogy roppant fülbemászó dalaik vannak, hogy telített népzenei elemekben és nagyszerű a hangszerelés, árad a zenéjükből valami finnországi "hangulat" is, amitől mindig jókedvem lesz.
A kedvenc Värttinä-lemezeim a Kokko-Aitara-Seleniko hármas, nagyon kis különbségekkel talán ilyen sorrendben is, a kedvenc számaim pedig a Hoptsoi, az Ottajat és a Nahkaruoska.

Szóval már tavaly október óta sóvárogtam egy Värttinä-koncert után, és nagy öröm volt számomra, amikor megtudtam, hogy fellépnek a Határtalanul rendezvényen a Hősök terén. A koncertre viszont igyekeztem mindenféle elvárás nélkül elmenni, hogy semmiképpen se érjen csalódás. Mint kiderült, ezirányú félelmem teljesen alaptalan volt. :) Sőt, csodálatos élmény volt ott lenni a koncerten! Főleg, hogy a legnagyobb kedvenceim is szerepeltek a műsoron, annak ellenére, hogy sajnos elég rövid volt a koncert. Az Äijö meg félelmetesen jó volt, nem is gondoltam volna, hogy ekkora ereje lehet koncerten. Az énekes lányok végig nagyon jól mozogtak a színpadon, olykor nagy beleéléssel, máskor folyton mosolyogva énekeltek. Mosolyra fakasztó volt a bőgős Hannu folyamatos bohóckodása, majd "megbűnhődése" a Nahkaruoskában is. :) Egyetlen szám, amit hiányoltam, a Hoptsoi volt, de inkább nem telhetetlenkedem. :) A következők viszont elhangzottak, bár a sorrendre nem emlékszem pontosan:

- az első számot nem ismertem fel, de olyan Vot I Kaalina-szerűnek tűnt
- Ottajat
- Mie Oon Musta
- Äijö
- Sepän Poika
- Vihma
- Maahinen Neito
- Tauti
- Nahkaruoska
- ráadás: Seelinnikoi

Azt is jó volt látni, hogy ennyien szeretik itthon a Värttinät. :)

Amúgy leadott a koncertből valamit a televízió? Ha igen, van valaki, aki felvette? Nagy hiba volt részemről, hogy nem szóltam otthon, hogy vegyék fel videóra. :(

Ha valakit érdekel, feltettem a koncerten készített képeket ide. Sajnos a legtöbbjük meglehetősen homályos lett. :(

EeToN

szani Creative Commons License 2004.04.30 0 0 67
szerintem nagyon nem jó helyen kopogtatsz, de azért lehet ,hogy valaki válaszol
Előzmény: drakhall (66)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!