Sőt a mienk is amit egy barátomtól kaptam ! Hogy oszt majd az új szerek mit érnek na az még a jövő zenéje ! Innen ollóztam ! Jelenleg esik az eső . A hosszú távú szerint nem igazán áll el jó darabig !
A szilvadarazsakra a virágzás második felében, vagy végén kell permetezni. Amikor a virágok megtermékenyültek és a pici szemkezdemény már elkezd növekedni, akkor kell ott lennie a szernek!
Nálam szombaton már csaknem teljes virágzásban volt a Topend. Gondolom mára ez bekövetkezett. Pénteken küldöm meg Mospilan-nal, de ebben a következő xar időjárás is közrejátszik, ilyenkor a darazsak is maradjanak a seggükön!
Szerintem ne pazarold rá a Calypso-t, mert gondolom a Te készleted is véges.
Ebben van igazság. Ha a szilvadarázs miatt nem hullana le a termés 15-20 %-a, akkor megszakadna a fa. Ez a Stanley az egyetlen a kertben, amelyik mindig annyi termést ad nekünk, ami bőségesen elég (még gombóchoz is lett lefagyasztva). A cseresznye is tartott már nemrégen egy "pihenő" nyarat, a kajszit már meg se említem (tavaly egy szem se volt - 2 fa).
Amúgy most este 8-ra 30% virágba borult a Stanley. Mehetne a Chorus, ha nem esne az eső:-((
Már rettegek hogy megint fagy lesz ,ide havat igérnek ! Most virágzik az őszi barackom ,de még csak az elején van ,ha most megint hideg lesz és eső akkor hiába menekedett meg a fagytól nem fog megtermékenyülni !
Tavaly, és azelőtt se fújtam a szilvadarázs ellen. Mindkét évben rengeteg kis gyümölcsöt megszúrt a szilvadarázs. Ezeket leszedtem a fáról, ami lepotyogott azokat meg összeszedtem. Nem kis munka volt, de ráértem. 2-3 szilva fánál meg lehet csinálni. A szilvamoly nem jár errefelé. Eddig volt elég szilvám. Ettünk amennyit akartunk, lekvárnak is volt elég. Az a helyzet, hogy a szilváim mindkélt évben olyan túlkötöttek voltak, hogy szerintem vagy a szilvadarázs miatt kell ritkítani, vagy egyébként is.
Most kezd virágzani a Stanley. Terveztem ma estére egy Calypso-t szilvadarázs ellen, de úgy látom megjön az eső:-((.
Korábbi években a darázs kártétele után rengeteg szilva megmaradt, no azt jól lepusztították a szilvamolyok. De még így is maradt elég a szerte családnak, szomszédnak.