Keresés

Részletes keresés

Good_times Creative Commons License 2020.10.24 0 0 12610

Köszi! Sajnos én mindig a kivételekbe esek és nem segít sem a minox, se a fina, se a hajátültetés (mivel diffúz hajhullásom van), se a fejbőrtetoválás (mivel pikkelysömöröm van). Jól megvert az Isten!:) Már csak a duta van hátra kipróbálásra, ha az sem segít, akkor részemről befejeztem és beletörődöm a sorsomba.

Előzmény: Fomate (12608)
Fomate Creative Commons License 2020.10.24 0 0 12609

Diffuz hajhullás esetén sztm ez pont fordítva van, lásd: https://ibb.co/TP5RZQj

 

Nyilván ez hosszú v hosszabb hajjal esélytelen, de diffuzként ha van egy jó hajvonalad, megcsinálod a pigmentálást 150-200.000 Ft-ért, majd offolod a minoxidilt, dermarollert, mezoterápiát, ru-t, duta/finát 4-5 évig. És ezzel spórolsz egy vagyont + nem terheled a szervezeted semmivel, majd 5 évente csinálsz a frontra egy apró hajbeültetést, amivel természetessé teszed a hatást és amit ismételten lekövet a mikropigmentáció, és konkrétan hajhullás problem solved, max az őszülés zavarhat be (de még 1x mondom, hogy ez az ilyen buzz-cut jellegű hajra vonatkozik, ha hosszú haj a cél, akkor ez nem járható út).

Előzmény: tekergo93 (12589)
Fomate Creative Commons License 2020.10.24 0 0 12608

Igen, van. Elvileg 10ből 1-2 férfinél hiányzik bizonyos jelátmeneti sejt/fehérje/receptor akármi, amin keresztül a minoxidil hat, tehát nagyjából 10-20%-ra tehető az, akinél nem hoz pozitív eredményt (amúgy fun fact, hogy a pozitív hatás egyik jele az, hogy a minoxidil alkalmazását követően megemelkedik a hajhullás üteme és mérete, szóval örülni kell nagyon, ha minoxot követően jobban hullik a hajad, mert az azt jelenti, hogy hat a szer, és jönnek az erősebb hajszálak)

Előzmény: Good_times (12603)
Mozzo94 Creative Commons License 2020.10.24 0 0 12607

Köszi az infokat, nagyon jól összefoglaltad. Persze, azzal tisztában vagyok, hogy a finaszterid alapvetően nem marad sokáig a véráramban, emiatt is kell napi szinten szedni az 1mg-ot, vagyis valaki napi 0.25 vagy 0.5 mg-ot szed. A duteszterid szerintem kicsit már sok, bízok az FDA-ban, nem véletlenül csak az 1mg-os finaszteridet engedélyezték. 

 

A Propecia a hivatalos gyógyszer a hajhullásra, de viszont bármelyik finaszterid gyógyszer jó, hiszen ez a hatóanyag. Pl. én TEVA-t szedek, amit negyedelek.

 

Viszont sajnos nem tudok egyetérteni azzal, hogy a csökkentett heti bevitel megemelné a kockázatokat. Igen, nyilván a naponta történő szedés az hatékonyabb, ettől a heti 3x csak egy kicsivel tér el.

 

A hormonváltozásokkal kapcsolatban jogos, nem jó, ha folyamatos variálásoknak van kitéve, de én ennek ellenére is úgy tudom, hogy a heti 3x szedés az épphogy a mellékhatások kilövésére van kitalálva. Jópár orvost vagy személyes tapasztalatot láttam fórumokon, akik ezt a módszert javasolják probléma nélkül. Ennyi erővel az sem lehet "egészséges", hogy a DHT szintünket folyamatosan lenyomjuk napi szinten, de hát be kell vállalni ha valaki meg akarja tartani a haját.

 

NCBI-t olvasom néha, de sajnos nem nagyon találtam olyan kutatást sem olyan orvosi ellenjavallatot ami a heti 3x szedés ellen lenne. 

Előzmény: tekergo93 (12604)
hajajajaj Creative Commons License 2020.10.23 0 0 12606

Naggyon korrekt. Na ezért kezdeném az egészet azzal hogy megvizsgálnám a vérben a hormonok szintjét, hogy legyen egy default referencia képem.

Előzmény: tekergo93 (12604)
Good_times Creative Commons License 2020.10.23 0 0 12605

Lehet, hogy a Kirkland a leggyengébb minoxidil, de ha valakinél hat a minox, akkor annál valszeg a Kirkland is hatni fog.

tekergo93 Creative Commons License 2020.10.22 0 1 12604

A mennyiséggel nincs gond. Azt több kutatás igazolja, hogy 0.25mg fina közel azonosan gátolja a DHT-t mint 5mg (10% a különbség csak a 2 érték között).

 

A gond az, hogy nem naponta szeded, így ingazodik a DHT szinted mivel a fina gyorsul kiürül a szervezetből amit több kutatás is alátámaszt: 

 

 Így egyrészt a DHT szinted nem folyamatosan van alcsony szinten, ami ahhoz kéne, hogy lassítsa a hajhullást - tehát nem hiszem hogy ugyanolyan eredményt lehet így elérni mintha napotna 1mg-ot szednének. Hairlosstalkot én is olvasom évek óta, a legtöbb ember 1-5mg finát szed naponta. Az egyetlen FDA által jóváhagyott fina márka a Propecia 1mg -os változata ami engedélyezve lett hajhullásra szintén napi adagolású 30-60 vagy 90 napos kiszerelésben. A hajadnak így biztos jobb lenne mint a jelenlegi módszereddel.

Másrészt ha ingadozik a DHT szint az növelheti egyes mellékhatások kockázatát (mint a gyno-ét). Erről régebben egy bazi hosszú kutatást olvastam ami a finasterid mellkhatásait vizsgálta felül - de már nem emlékszem a részletekre. Viszont gondolj bele kicsit logikusan: gondolom arról tudsz, hogy a fina és duta úgy működik, hogy az 5-alfa-reduktáz 2-es enzimet blokkolja, így nem tud a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná alakulni, a végeredmény pedig kevesebb DHT és megemelkedett szabad tesztoszteron szint - a szabad tesztoszteron egy részét pedig ösztrogénné alakítja az aromatáz enzim - és valamilyen úton a progeszteron szintje is megemelkedhet - ez pedig a vérellátást növeli a hajszálerekben amitől könnyebben vérezhet a fogíny, vagy orrban lévő erek is könnyebben elpattannak. Az ösztrogén vérrögöket eredményezhet, növelheti a mellrák kockázatát és még lehetne sorolni. De szerencsére ezek kockázata igen alacsony, a libido csökkenés és gyno kockázata viszont jóval magasabb. Tehát amire ki akarok lyukadni, hogy számtalan dologért felelősek a hormonjaink - és minden összefügg mindennel. De a hormonjaink szintje viszonylag állandó - a kor haladtával évek alatt lassan változik csak, olykor évszak hatására enyhén változhat - de nem ugrál ekkorákat napi szinten mint a fenti grafikonokon. Az erősebb hormonkezelések során (pl.: előrehaladott prosztataráknál a teljes tesztoszteron hormon blokkolása) pedig nem véletlen, hogy az 1. év mindig magasabb kockázattal jár mint a következő évek, mivel hírtelen változik meg a hormon szintje nem természetes úton, és ezért van az is, hogy alacsony dózissal indítják a kezeléseket és fokozatosan emelik csak meg. Tehát logikusan következik ebből az, hogy magasabb a kockázata a hormonos gyógyszereknek ha abbahagyják, majd újrakezdik ismét - és bár te nem hagyod abba, de mivel a finasterid gyorsan kiürül a dutával ellentétben a szervezetből így majdnem olyan mintha abbahagynád - és újraindítanád megint pár nap múlva. Dutánál ez nem lenne baj, de finánál igen.

Néha olvass egy kis NCBI-t is - rengeteg kutatási anyag van publikálva.

 

Előzmény: Mozzo94 (12602)
Good_times Creative Commons License 2020.10.22 0 0 12603

Van valami tudományos magyarázata annak, hogy akinek nem használ a minoxidil, annak miért nem használ?

Mozzo94 Creative Commons License 2020.10.22 0 0 12602

Abban igazad van, hogy a minox és minox között valószínűleg van különbség és én is úgy vagyok vele, hogy szívesen megvenném a jobbat. A helyzet az, hogy a Kirkland számomra a legolcsóbb és a leggyorsabban elérhető, szóval inkább ezt használom. Szerencsére ez is kifejti a hatását, azért jegyezzük meg, hogy 5 hónap óta folyamatosan alkalmazom minden egyes este. 

 

Arról, hogyha heti 3x szedem a finaszteridet és annak kockázata lehet, még nem hallottam. Jelen vagyok néhány külföldi hajhullás elleni fórumon is (hairlosstalk, reddit/tressless), és habár igen, az ajánlott adag a napi 1mg, sokan heti párszor szedik, vagy 0.25-0.5mg-ot is használnak naponta. Azért hiszek ebben a módszerben, mert egy nagyobb ausztrál klinika is így adagolja a pácienseit és azt mondták, semmi gond nem volt, az eredmények jók és kevesebb a mellékhatás. Ha érdekel a videó és megy az angol: https://youtu.be/ekeRPx0TJqE Amúgy az egész csatornájuk elég hasznos.

 

A többi dolgot nagyon jól összefoglaltad! 

 

Előzmény: tekergo93 (12601)
tekergo93 Creative Commons License 2020.10.21 0 0 12601

1 hét alatt persze, hogy semmi mellékhatása :D A legtöbb esetben minimum 1 év mire kialakulhat valamilyen mellékhatás. De volt itt fórumon is valaki aki 5 évig szedte semmi baja nem volt, majd libidó csökkenése lett, meg gynoja - bár azt se hiszem, hogy egyik napról a másikra történt.
Amúgy szerintem minden nap szedjed a finát, mert a finasterid nem képes napokig tartatni a DHT szintet - gyorsan kiürül a szervezetből. Kb. 65-70%-ban képes csökkenteni a DHT szintet a beszedés után, ami másnapra már csak 40-50% lesz. És ez a szervezetnek se jó ha ugrál a DHT szinted, (1. nap még 70% 3-nap már csak 10-20%), így nagyobb esélyel alakhulhat ki gyno is. Vagy szedjed minden nap, vagy ne szedjed a finát, így ne szedd.
Dutával viszont ezt nyugodtan meg lehet csinálni, az hosszabb távon a szervezetben marad - 2-3 nap múlva is ugyannnyira blokkolja a DHT-t, amelett hogy 90%-ban gátolja is a termelődést.

Előzmény: Mozzo94 (12594)
tekergo93 Creative Commons License 2020.10.21 0 0 12600

Ha férfi mintás hajhullása van, akkor tök mindegy, hogy van -e DHT emelkedése vagy nincs. Ez csak annyi, hogy akinek magasabb a DHT szinje annak jobban beválhat a fina/duta - de akinek normál a DHT szintje az se lövöldözik árnyakra mert nem a magas DHT szint miatt hullik a haj - nincs semmi köze hozzá . A DHT csökkentése csak pozitívan járul hozzá a hajhullás megelőzéséhez vagy inkább lassításához, de nem ez az oka. A tesztoszteronnak és ösztrogénnek és a prosztagladinok csoportjának is jelentős szerepe van a hajnövekedés / hullás szempontjából - de attól még nem lehet azt állítani, hogy kizárólag a prosztagladin D2 vagy a Tesztoszteron, vagy DHT miatt hullik ki a haj mert nem. Vannak emberek akiknek magas a DHT és tesztoszteron szintjük mégse hullik a hajuk. Nekem se magas, mégis hullik - de a finától és más dolgoktól kevésbé. Újabb kutatások már őssejtekkel kapcsolatosak. A DHT-vel való kutatások ezer évesek..

Előzmény: hajajajaj (12597)
tekergo93 Creative Commons License 2020.10.21 0 0 12599

Azért érdekes lenne bevizsgáltatni pár minox márkát külsős laborban és megnézni a tényleges minoxidil hatóanyag tartalmát. Rogain / Regain / Foligain / Kirkland márkákat. - Vajon van-e különbség a hatóanyag tartalom között, és jelentős különbség van-e, érdemes-e a drágábbat venni vagy ugyanolyan mint az olcsóbb. De gyanítom a hatóanyag tartalom ugyanannyi lesz mindegyiknél, csak úgy mint más termékeknél. Ami különbség lehet az a többi összetevő ami segítit a bőrbe való bejutást - de jelentős különbésg itt se lehet. Amerikában sokan használnak Kirklandot egyébként, viszont olvastam, hogy a Cost-Co szupermárketben vásárolt verzió minősége jobb mint az Amazonról vásárolt terméké.

Előzmény: Mozzo94 (12594)
Good_times Creative Commons License 2020.10.21 0 0 12598

Teljesen egyetértek azzal, amit írsz!

Én mondjuk a fina helyett dutát szednék, mert sokkal hatásosabb.

Előzmény: Mozzo94 (12594)
hajajajaj Creative Commons License 2020.10.21 0 0 12597

Értem én..de lehet eleve nem is volt releváns dht emelkedésed. Magyarán lehet, hogy árnyakra lövöldözöl. Másrészt én inkább próbálnék képben lenni: értsd ha már hormonokba nyulkálsz nem árt skálázni, hogy mi hogyan változott...honnan hova.

Az is érthetetlen, hogy az orvosok miért ódzkodnak az egésztől, de ugyanilyen felfoghatatlan számomra ez a vaktában lövöldözés is.

Előzmény: Mozzo94 (12596)
Mozzo94 Creative Commons License 2020.10.21 0 0 12596

Nem. Annyira nem érzem szükségesnek, mert tulajdonképpen mindig minden rendben van/volt velem egészségügyileg. Testsúly ok, libidó teljesen ok, merevedés ok, vérnyomás, cukor, egyéb rendellenesség nincs, szóval belevágtam.

 

Nyilván ha lett volna valami apróbb baj, akkor csináltam volna tesztet. Az igazság az, hogy a finaszterid hatása elég nyilvánvaló: nagyban csökkenti a DHT-t, de emeli a sima tesztoszteront és ösztrogént egy kicsivel. Aki ezekre érzékeny, biztos fogja érezni a mellékhatását, én jelenleg nem. Ha jelentkezni fog valami komoly később, természetesen abbahagyom. 

Előzmény: hajajajaj (12595)
hajajajaj Creative Commons License 2020.10.21 0 0 12595

Azért.mielőtt dht blokkolót kezdesz szedni, egy vérvétellel csekkoltad a dht szinted? Meg akkor a többi hormont is egyúttal?

Előzmény: Mozzo94 (12594)
Mozzo94 Creative Commons License 2020.10.21 0 1 12594

Saját tapasztalataim és kisebb tisztázás:

 

Kizárólag Kirkland minoxot használok 5 hónapja. Az eredményeim eddig stabilak, a hajvonalamnál babahaj kezdett megjelenni, ami folyamatosan erősödik és kissé sűrűbbnek is érzem a hajam. Mivel az arcomnál is használom, így az arcszőrzetem is sűrűbb lett, ott jóval szebb az eredmény.

 

A múlt héten sikerült finaszteridet receptre kapnom, szóval kezdődhet a kúra. 1mg minden hétfőn, szerdán és pénteken. Igaz csak 1 hete szedem, de az égvilágon semmi mellékhatás nincs. A kúrát azért kezdtem, mert habár a minox is nagy segítséget nyújt hajhullásra, ez nem akadályozza meg a kopaszodást okozó DHT hormon súlyát. A DHT a fő probléma, szóval elsőkörben itt kell kezelni a dolgokat. 

 

Úgy érzem, hogy ezek a csodálatos magyar hajklinikák (tisztelet a kivételnek) inkább démonizálják és direkt elhallgatják a tényleges gyógyszereket a hajhullás ellen és üzleti érdekből inkább a csöves mezoterápiát, lézerjanit és társait promózzák. Ugyanez vonatkozik az egész kozmetikai iparra egyébként általában, mert ha ezeket a gyógyszereket mindenki ismerné és könnyebben elérhető lenne (mint pl egyes fejlett országokban), akkor ki vásárolná meg a humbuk samponokat és hajszeszeket. 

Good_times Creative Commons License 2020.10.19 0 0 12593

Ha 110 dollár értékben rendelek minoxot az USA-ból, akkor kell valamit ráfizetnem? ÁFÁt vagy akármit.

És honnan tudják, hogy mennyit ér, amit rendeltem?

Good_times Creative Commons License 2020.10.19 0 0 12592

A mezoterápia szerintem felesleges, ha minoxot és vagy finát/dutát használsz. Ezek a hatásos szerek, a többi mind parasztvakítás.

Nem hiszem, hogy a minoxtól korpás lesz valaki, de ha az is lesz, az nem vékonyítja el a hajszálakat.

 

Előzmény: ANDRE92 (12590)
kísérleti patkány Creative Commons License 2020.10.17 0 0 12591

A kirkland a leggyengébb minőség. Mindenki azzal kezd aztán panaszkodik. 
A minoxidil max túlságosan szaritja de ha mástól korpás akkor azt kell “nyomozni”
vedd meg a foligaintől a low alkohol változatot az nem fogja szárítani a fejed. Plusz nizoral 1-2-szer hetente. Ha van hajad a hab nem lesz jó. 
a mezoterpia drága és max addig jó amíg kapod a kezelést de neked a hátralevő életedre kell megoldás...

 

Előzmény: ANDRE92 (12590)
ANDRE92 Creative Commons License 2020.10.16 0 0 12590

Sziasztok!

 

Ma voltam professionalhair klinikán konzultáción. Azt javasolták, hogy mezoterápiás kezelést csináljak 10 alkalmasat mivel beültetni nem tudnak. A hajam elvékonyodva van és beültetéshez nincs elég hely. 

 

Valaki próbálta már? 

 

Másik kérdésem az lenne, hogy minoxidil habot ti honnan szoktatok rendelni?

kirkland minoxidil csepegtetőset használtam de azt is megállapították, hogy nem szerencsés mert korpás lesz tőle a fejem ami miatt még inkább elvékonyodik a hajam.

 

 

köszi előre is a válaszokat! 

 

Üdv

tekergo93 Creative Commons License 2020.10.14 0 0 12589

Nem nagyon látom az értelmét ennek. Nekem mindegy lenne, hogy skinhead lennék vagy 300-400 ezerért apró pontokkal színezném a kopasz fejem - az majdnem ugyanaz. hajsűrítésnek meg nem tudom mennyire jó... 10 év múlva mi lesz? - kihullik addigra a maradék haj is, a tetkó pedig marad a fején, sőt megnyúlhat a bőr és már nem lesz olyan szép se. Én inkább akkor levágnám kopaszra mindig, vagy ha nagyon színezném a fejem akkor már inkább egy normális tetkóval tenném - ennyi pénzért a fejemről a nyakamig/hátamig lefutna az a tetkó :D Vagy gyűjtenék tovább egy normálisabb hajbeültetésre - sűríteni pedig testszőrrel is lehet hajat - igaz többe kerül de jobb is mint a hajpigment.

Előzmény: Fomate (12587)
Fomate Creative Commons License 2020.10.13 0 0 12588

Mmint addig felejtheted el, amíg a hajvonalad ennyire szép, és elég csak optikailag feltuningolni.

Tuti nem szednék a helyedbe semmit

Előzmény: Fomate (12587)
Fomate Creative Commons License 2020.10.13 0 0 12587

Csináltass hajpigmentálást egy normális helyen (pl. art n hair) és konkrétan elfelejtheted a hajhullást egy jó 10 évig

Előzmény: Good_times (12586)
Good_times Creative Commons License 2020.10.10 0 0 12586

Pár kép a diffúz androgén hajhullásomról. A vakus és vaku nélküli képek közt elég nagy a kontraszt. A vaku nélküli fotók jobban adják vissza a valóságot.

Csinálhatok bármit, ez besűrűsödni már nem fog. Ilyen fajta hajhullásnál a hajbeültetés is felejtős. Marad a minox és a fina vagy duta, de ezek sem hozzák vissza a kihullott hajszálakat, max. a meglévők elvékonyodását és kihullását késleltetik.

 

 

Good_times Creative Commons License 2020.10.10 0 0 12585

Jó ötlet. B-komplexet amúgy szedek is, nem tudtam, hogy ez a "ABM ComplexTM" 2 fajta B-vitamint jelöl. Mindent agyon bonyolítanak.

Koffeinos samponom is van és a táplálékkal csomó A-vitamint eszek.

 

Előzmény: tekergo93 (12583)
tekergo93 Creative Commons License 2020.10.10 0 0 12584

Amúgy szerintem ezek közül a Minox-nak meg a Fina-nak van nagyobb jelentősége a többi sokat nem számít. Talán még a ricinus olaj. PGE2 növekedési faktort támogatja. a Koffein enyhe DHT blokkoló de arra ott a fina ami sokkal hatékonyabban blokkolja, vagy ha nem tudod feliratni akkor szedj nagyon erős fűrészpálmakivonatot az is erős DHT blokkoló (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840915/) - kiváltható vele a fina ha elég erős és minőségi (min. 90% Streol és min. 2x200mg /nap).

Én valamilyen gyulladáscsökkentőt adnék még hozzá ezzel a kezeléssel - főleg diffúz hajhullásnál mert a haj a hajhagymákat érintő gyulladásos reakció miatt hullanak jobban. Olyat ami PGD2 blokkoló és nem az egész COX / COX2-ot blokkolja mert azzal a PGE2 növekedési faktor is blokkolódik - szóval nem jó az általános gyulladáscsökkentő de bizonyos antihisztaminok igen mint a cetricizin vagy bimatoprost vagy gyengébb növényi alapú vegyületek is blokkolják a PGD2-t mint a Luteolin (kamilla kivonat/kapszula, ),  omega-3 zsírsav, vagy mégjobb a Quercetin biofalvonoid kivonat.

Előzmény: tekergo93 (12583)
tekergo93 Creative Commons License 2020.10.10 0 0 12583

mért nem veszed meg külön ezeket itthon vagy európán belül?

- Minoxidil 15% = 3x többet használsz 5% -os Minoxból
- Finasterid-et fel tudod írattatni 1mg vagy 5mg-osat
- Azelaic acid = búzábanrozsbanárpában is van. Vagy oxidált ricinusolaj (ha ricinusolajat eszel az anyagcsere során oxidálódik, a ricinus olaj amúgyis jó a hajnak, gyógyszerkönyvi minőséget meg is eheted, de túl sok belőle hashajtó hatású)

- ABM ComplexTM = Biotin, Nikotinamid (ezek vitaminok)
- Retinol = az A-vitamin egyik biológia vegyülete. Vitaminként is kapható de csomó kajában is van nagyobb mennyiségben retinol
- Caffeine = erre használhatsz koffein tartalmú sampont

Előzmény: Good_times (12582)
Good_times Creative Commons License 2020.10.09 0 0 12582

https://www.minoxidilmax.com/topical-finasteride-minoxidil-Dualgen-15-NO-PG-Plus

 

A belinkelt oldalról ez tűnik a leghatásosabb szernek. A 3 havi adag 110 dollár, ami 33.180 ft + posta + adó.

Sajnos ez nagyon drága:( 

Ez a szer nem kapható európai oldalon, hogy legalább az adót meg lehessen spórolni?

 

MAIN INGREDIENTS

 

Előzmény: Fomate (12563)
DaNiel888 Creative Commons License 2020.10.09 0 0 12581

:) Klafa oldal!:)
Az egyik szer a minoxidil oldat hígítására alkalmas. 
- Tehát a különféle minoxidil készítmények túl tömény koncentrátumúak.
- Nem feltétlen érdemes napi kétszer használni, bár ez a séma sokunknak rutin. 
- Ha némileg hígítom az oldatot, akkor hatásosabb is lehet, mivel nem olyan progresszív koncentrátumban kerül fel a hajas fejbőrre, ami alapvetően érzékenyebb.
-A gyártók kicsit itt is profit orientáltak, mivel a megfelelő adagolási mennyiség ezek alapján nem volt bekalibrálva, csak azt szajkózták eddig, hogy napi kétszer, DHT blokkolás időtartalma, hány mL kerüljön az applikátorba. 

Szerinted?! 

Előzmény: Fomate (12563)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!