Keresés

Részletes keresés

almodhi Creative Commons License 2001.03.05 0 0 249
egy kis OFF

"Amugy meg ez teljesen igaz. A tudomany is mindenfele elofeltevesekre epul, meg tobbek kozott arra a feltetelezesre, hogy ha megcsinalsz egy kiserletet 100-szor azonos eredmennyel, akkor 101-szerre is ugyanaz fog kijonni."

Ez egyáltalán nem igaz. A tudomány előfelteveésekre épül és megvizsgálaja, hogy egy-egy előfeltevésből kiindulva mennyire írható le - a lehető legjobban - a _valóság_. Olykor ez nem megy elsőre, de a módszer bevált.

Kicsit profánabbul:

A tudomány segítségével lehet hidat (és sok minden mást is) építeni. Még akkor is ha egy-egy híd a hibás előfeltevések miatt összeomlik.
Vallási alapon nem. Legalábbis ha lenne egy "tudományos" és egy "vallásos" alapon épülő híd, akkor az előzőt választanám. (Ez persze nem jelenti azt, hogy másra nem "jó" a vallás).

ON

Előzmény: trancsiloz (245)
pasa_ Creative Commons License 2001.03.05 0 0 248
Ja, a vegere gondolsz. Az eleg erdekes, engem a Frigylada befejezesere emlekeztetett, a hivatal kodosit es megeszi a bizonyitekokat. A vallasra egyaltalan nem sikerult annal a resznel aszocialnim, de igy utolag nem allitom hogy nem is lehetne. Ezzel egyutt tovabbra is nagy tulzasnak tartom hogy a film a vallas vs tudomuany temarol szolt volna.

Pasa

Előzmény: trancsiloz (245)
wice Creative Commons License 2001.03.05 0 0 247
nem, a kapcsolat nem arrol szolt, h a tudomany olyan mint a vallas, hanem, h attol, h vmire nincs bizonyitek, meg nem biztos, h nem igaz, es ezzel osszefuggesben a hivoket nem kene bizonyitekert baszogatni, az o szubjektiv valosagukban isten letezik, es kesz. es ezzel szerintem semmi gond.

masreszt viszont, eszkozeiben nem teljesen tiszta a film. az utazas megtortentere igenis van bizonyitek, legalabbis a kivulallo nezo szamara. egyreszt az, h rendkivul latvanyos jelenetek sorozatan at _megmutatjak_ nekunk, masreszt, h a videokamera, bar nem rogzitett semmit, de azt mittomen hany oran keresztul rogzitette, es ezt a tenyeket eltitkolo bizottsagon kivul csak a nezo tudja. ilyen tudas birtokaban persze mar konnyu a filmbeli hitetlenkedoket hulyeknek tekinteni, es ezzel parhuzamosan a nezok egy reszeben valoban elindulhat vmi olyas gondolat, h akkor talan az istenhit sem feltetlenul alapul puszta kitalaciora. ami termeszetesen gatlastalan csusztatas, hiszen az emberek donto tobbsegenek hite nem szemelyes megtapasztalasbol, hanem egyszeruen neveltetesukbol fakad.

Előzmény: trancsiloz (245)
Deepfreeze Creative Commons License 2001.03.05 0 0 246
A Dark Cyty-vel én is pont így jártam :)))))))
Nem láttam az elejét és yo volt. Aztán következőre mondom a barátnömnek nézzük meg mert lesz a negint TV-ben. Erre látom + hallom, hogy yol elmongyák a lényeget. Gyorsan be is fogtam az asszony fülét meg szemét :))))))))
Előzmény: trancsiloz (245)
trancsiloz Creative Commons License 2001.03.04 0 0 245
Nem latom be, hogy arra lenne kihegyezve. Egy kis mellekszal foglalkozik ezzel, a ket orabol talan 5 perc sem jut ra.

Szerintem jut rá vagy 8 is. Ráadásul az utolsó 8, aminek azért van némi jelentősége.

Amugy meg ez teljesen igaz. A tudomany is mindenfele elofeltevesekre epul, meg tobbek kozott arra a feltetelezesre, hogy ha megcsinalsz egy kiserletet 100-szor azonos eredmennyel, akkor 101-szerre is ugyanaz fog kijonni.

Ebben persze egyetértünk, csakhogy engem éppen az dühített fel, hogy egy teljesen elképzelhetetlen szituációt (ami a könyvben - nem olvastam - biztos nagyon izgalmasan és mondanivalóban bővelkedően volt megírva) használtak fel ara, hogy a tudomány és a vallás közé egyenlőséget tegyenek, holott az egyiknek éppen az örök kételkedés a másiknak meg az örök igazságok szajkózása a sajátja.

És tényleg nem akarom az ügyeletes faszfej szerepét átvenni, de nekem komoly gondjaim voltak egy másik sokat dicsért filmmel, a Dark Cityvel is. Amikor először láttam, lemaradtam az első néhány percről, már a bukszáját kereste a csávó, mikor bekapcsolódtam, és egész jól szórakoztam. Aztán derült ki, hogy ezek a barmok az egész sztorit elmesélik a legelején, nyílván, hogy azok se csalódjanak, akiknek esetleg nincs fölös 90 percük egy filmre. Ez olyan, mintha egy Agatha Christie történet elején elmesélnék, ki lesz a gyilkos.

Előzmény: pasa_ (244)
pasa_ Creative Commons License 2001.03.04 0 0 244
>Látom, hogy nagyok a nézetkülönbségek a Kapcsolattal kapcsolatban. Kapcsolódnék (jaj, ez mán erőltetett) azokhoz, akik átkozták a filmet. Szánom-bánom amióta csak megnéztem, hogy több mint két órát elpazaroltam egy olyan filmre, amelyet szemlátomást arra hegyeztek ki, hogy a tudomány is csak olyan, mint a vallás,

Nem latom be, hogy arra lenne kihegyezve. Egy kis mellekszal foglalkozik ezzel, a ket orabol talan 5 perc sem jut ra.

> csupán hit kérdése,

Amugy meg ez teljesen igaz. A tudomany is mindenfele elofeltevesekre epul, meg tobbek kozott arra a feltetelezesre, hogy ha megcsinalsz egy kiserletet 100-szor azonos eredmennyel, akkor 101-szerre is ugyanaz fog kijonni.

>s akkor már maradjuk inkább istennél, az legalább megváltást ígér.

Mar amelyik, felo hogy a megvaltosok kisebbsegben vannak. ;-)

Pasa

Előzmény: trancsiloz (243)
trancsiloz Creative Commons License 2001.03.04 0 0 243
Sikerült hát erre a topikra is rátalálnom..
Látom, hogy nagyok a nézetkülönbségek a Kapcsolattal kapcsolatban. Kapcsolódnék (jaj, ez mán erőltetett) azokhoz, akik átkozták a filmet. Szánom-bánom amióta csak megnéztem, hogy több mint két órát elpazaroltam egy olyan filmre, amelyet szemlátomást arra hegyeztek ki, hogy a tudomány is csak olyan, mint a vallás, csupán hit kérdése, s akkor már maradjuk inkább istennél, az legalább megváltást ígér.

Másik téma: Ráma. Erre nagyon kíváncsi vagyok ám! Emlékszem, amikor először olvastam, órákat fantáziáltam a hengerről, hogy miként is festhet az középről, meg, hogy micsoda nagy filmet lehetne belőle csinálni, úgy félmilliárdból.

pasa_ Creative Commons License 2001.03.02 0 0 242
>(Nagyjából) végigolvastam az előzményeket. Érdekes, ha jó sci-fi filmről van szó, nekem a Stalker és a Solaris jut eszembe először.

Namtom, de a Solaris szvsz aligha nevezheto jo filmnek, vagy legalabbis jo Solaris filmnek. HJE volt az egyik Galaktikaban vagy valamiben egy interju Lem-mel, neki sem volt rola nagy velemenye. (A cikk kulon erdekes volt, ugy remlik az Rtodisszeiat vetette ossze a Solarissal, ezek nagyjabol egyudoben keszultek. ) A Stalker viszont valoban jol sikerult.

>Egyszer fél szemmel láttam egy lengyel filmet (csupa nő között ébred fel egy hibernált férfi) de az eleje kimaradt, s így a címét sem tudom.

Szexmisszio. Nagyon rulez film.

>Néhány magyar tv-film: Az orchideák bolygója, meg egy Zsoldos adaptáció, a "Feladat", ha jól emlékszem.
>Vagy akár ide vehetjük az "Erőd"-öt is.

A feladat meg az erod nem volt rossz, sot, az utobbi kifejezetten kilogott az akkortajt keszult magyar filmek kozul.

A mostanaban mutatott mars filmet lattatok? Megint sikerult egy teljesen agyament marsos filmet elkovetni. :-((

Pasa

Előzmény: almodhi (240)
Mbrio Creative Commons License 2001.03.02 0 0 241
Szexmisszió. Rulez film volt! :))
Előzmény: almodhi (240)
almodhi Creative Commons License 2001.03.02 0 0 240
(Nagyjából) végigolvastam az előzményeket. Érdekes, ha jó sci-fi filmről van szó, nekem a Stalker és a Solaris jut eszembe először.

Vajon volt-e még jó "szocialista" sci-fi?

Egyszer fél szemmel láttam egy lengyel filmet (csupa nő között ébred fel egy hibernált férfi) de az eleje kimaradt, s így a címét sem tudom. Tudja valaki?

Aha. Most már kezdenek eszembe jutni:

Volt egy cseh időutazás-vígjáték (csak csehül láttam, a címe kb. "Holnap felkelek és leforrázom magam teával") gyerekkoromban nagyon tetszett.

Egy másik cseh film egy emberevő növényről ("Adél még nem vacsorázott")

Néhány magyar tv-film: Az orchideák bolygója, meg egy Zsoldos adaptáció, a "Feladat", ha jól emlékszem.

Vagy akár ide vehetjük az "Erőd"-öt is.

Emlékeztek még másra?

zalus Creative Commons License 2001.01.10 0 0 239
sztem, eXistenZ elégg jó volt.
GALA Creative Commons License 2000.10.26 0 0 238
Köszi , a pro7en egyébként már új részek mennek , bocs az offért.
Előzmény: alric (237)
alric Creative Commons License 2000.10.26 0 0 237
Itt. Bár amióta ismétlik, nem nagyon írnak bele.
Előzmény: GALA (236)
GALA Creative Commons License 2000.10.25 0 0 236
Hol?
Előzmény: alric (235)
alric Creative Commons License 2000.10.25 0 0 235
Végtelen határok: az egyik kedvenc sorozatom. Van saját topicja is.
Előzmény: GALA (231)
Munchausen Creative Commons License 2000.10.24 0 0 234
Olvasgatom a topic-ot, még csak az elején tartok, de mint sci-fi kedvelőknek szeretném felhívni a figyelmeteket a most készülő on-line regényemre a teleportálási tanácsadóra nemsokára néhány illusztrációval és egy kis animációval fogom bővíteni, ugyan nem film, de egy klikket talán megér. Később is érdemes visszanézni ide, mert naponta-kétnaponta írok hozzá egy kicsit, már amennyire időm engedi. :-(
dr_strange Creative Commons License 2000.10.24 0 0 233
persze, tudom, hogy volt belőle film, méghozzá igen jó, épp ezért vetettem fel, mennyire kísértetiesen emlékeztet az új film sztorija az A.T-re.
Előzmény: Pirx (229)
Pirx Creative Commons License 2000.10.24 0 0 232
A végtelen határok tôlem meglehetôsen távol állnak...
:)))))
Előzmény: GALA (231)
GALA Creative Commons License 2000.10.24 0 0 231
a végtelen határokról kinek mi a véleménye ?
linkek ?
GALA Creative Commons License 2000.10.24 0 0 230
Jaja
ott tünt fel Michael Chrichton.
Talán a legjobb film a könyveiből
Előzmény: dr_strange (228)
Pirx Creative Commons License 2000.10.24 0 0 229
Mintha olyan kékes illusztráció lenne a keménykötésű borítóján. Film is volt belôle.
Előzmény: dr_strange (228)
dr_strange Creative Commons License 2000.10.23 0 0 228
Most olvasom: "Ivan Reitman új alkotásában, az Evolutionben hatalmas meteor száguld a Föld felé. A legnagyobb gondot nem a becsapódás, hanem a meteor "utasa", az egysejtű organizmus jelenti."

Hm. Androméda-törzs, emlékszik még valaki?

Youwine Creative Commons License 2000.10.18 0 0 227
Sok mindenre és sem emléxem, voltak benne normál emberi lények és óriások, ezek kékek vltak. Gyilkolták, üldözték, talán még meg is ették a normál méretű embereket. A végén úgy győznek a kicsik, hogy miközben az óriások meditálnak, valahogy elbánnak velük. Vagy valami ilyesmi...
Előzmény: GALA (226)
GALA Creative Commons License 2000.10.18 0 0 226
Én láttam de már csak homályos zsigeri élményemklékeim vannak , no story.
De beugrana ha valaki kidolgozná ide....????
Előzmény: Youwine (224)
Red Squad Creative Commons License 2000.10.15 0 0 225
"Asimovot felkapták"

(forrás: Magyar Nemzet tv-magazin)

Az amerikai filmgyárak tervei:
Warner:egy korai novella, amiben egy Neander-völgyi fiú a jelenbe kerül(én ezt nem olvastam, de ez elég rosszul hangzik, képzelem, milyen filmet csinálnak belőle)
20th Century: Én, a robot(ez is elég furcsa) és igen, az Alapítvány(!)
Columbia: rajzfilm a robotos történetekből
Paramount: ők is készülnek valamilyen Asimov-filmmel

Asszem kiváncsain várhatjuk a további híreket...

Youwine Creative Commons License 2000.10.13 0 0 224
A Vad bolygó című francia sci-fi rajzfilmet látta valamelyikőtök? A 70-es évek elején ment a mozikban. Esetleg meg van valakinek?
dr_strange Creative Commons License 2000.10.13 0 0 223
Orion fanoknak egy kis meglepetés:

pár másodperc nosztalgia...

dr_strange Creative Commons License 2000.10.13 0 0 222
jaj, csak az én konyhanémetem (KüchenDeutsch...:-) nem teszi lehetővé, hogy Tamarát és MacLanet eredetiben élvezzem...
Előzmény: Pirx (221)
Pirx Creative Commons License 2000.10.13 0 0 221
Német nyelven egész biztosan kiadták, tényleg nem ártana beszerezni. S nem tsak viccból :)))
Előzmény: dr_strange (218)
Red Squad Creative Commons License 2000.10.12 0 0 220
Ja, dehogynem. Tudod, milyen közel van az "i" betű az "o"-hoz?
Amúgy az aalapíványos nevek amúgy se erősségeim. Hari Seldont is mindig kevertem a lent említettel.
Előzmény: Laa-Yosh (219)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!