Keresés

Részletes keresés

Vass Tibor2014 Creative Commons License 2022.06.19 0 0 182786

Kinek van ötlete ?

Saeco Moltio, amikor megindulna a meghajtó motor kávét főzni, rossz irányba indul, ez persze kilöki a helyéről a KPE-t. Amint visszatolom, már megy a jó irányba és főzi a kávét.

A Test mode-ban szépen, gond nélkül megcsinálja a HOME és WORK módot. Megnéztem a fogaskerekeket, a mikrokapcsolót, motort, látszólag minden rendben van.

 

Mi okozhatja ezt ?

janijani Creative Commons License 2022.06.17 -1 0 182785

Nem hinném, hogy a lejárat lenne a probléma. Inkább valami meghatározhatatlan műanyag vaníliás vagy tejbegríz mellékízt érzek benne, hasonlót mint némelyik dobozos fagylaltban. Talán pácolják valamivel a kávét és ezt nem szeretem. 

Egyszer kaptam ajándékba valami kávéízesítőt, valami por volt elegáns kis fémdobozban mint egy sószóró. Annak is ilyesmi pocsék íze volt, elrontotta a jó kávét. Úgy látszik vannak akik szeretik ezeket az ízeket.

Előzmény: ogrEicsab (182783)
H_G Creative Commons License 2022.06.16 -1 2 182784

Német kávénál tökmindegy, hogy friss-e vagy döglött.

 

Előzmény: ogrEicsab (182783)
ogrEicsab Creative Commons License 2022.06.16 0 1 182783

Ha ez a lejárata, akkor az már 14 hónapos pörkölés. Enyhén szólva is döglött. 

Előzmény: janijani (182782)
janijani Creative Commons License 2022.06.16 0 1 182782

Sziasztok

 

A Bellarom Barista Origins Ethiopia & Brazil kávét ismeri valaki? Szerintem pocsék.

Lidl 400 grammos zacskó, a lejárata 2023.04.17, kétszer főztem belőle, először furcsa volt de megittam, másodszor már megutáltam és inkább kiborítottam.

Dr.Platon Creative Commons License 2022.06.08 -1 1 182781

Bocs, átolvasva magam télreérthető voltam. Még mielőtt belekötnél, a takarékláng "végig" alatt nem azt értettem, hogy köpködésig hanem hogy nem full lánggal indítjuk a folyamatot. :) És igen, le kell venni időben ahogy írtam, nem szabad megvárni míg prüszkölni kezd. Csak az acélból készülteknél kevés a tárolt hő, így a vége előtt kicsivel kell levenni. Nálam ez kb. 10-15  másodperc lehet, de sosem mértem. 

Előzmény: H_G (182779)
Dr.Platon Creative Commons License 2022.06.08 -1 0 182780

Igen, a "töménység" szó szándékos volt. :)
Szerintem te a vastagfalú alumínium kotyogósra gondolsz. Nekem saját csak rozsdamentes Bialettik voltak (és van is egy kicsi) aminek ugyan nem olyan vékony a fala mint egy kínai sz@rnak de nem is tartalékol annyi hőt, hogy le lehessen kapni a kifolyás megindulásakor. Ha azt tennéd akkor nem fejezi be a dolgot, a víz nagy része a kazánban marad. Az ilyeneknél az a jó ha takaréklángon nyomod végig. Egész lassan megindul a kávé és az ember szemre már tudja, hogy mikor vegye le a lángról a vége felé.  

Előzmény: H_G (182779)
H_G Creative Commons License 2022.06.08 -1 1 182779

Tévedés, a kotyogóst igenis ajánlatos már a kifolyás megindulásakor levenni a lángról és a maradékhőre bízni a befejezést.

 

Töménységen meg tényleg a kozmás ízt érted alighanem, mert a testesség a szarvasi löttyből annyira hiányzik, hogy annyira csak a filteresből még rajta kívül. Az úgy folyik, mint a víz, éppcsak még égett is közben.

 

Előzmény: Dr.Platon (182776)
heted7 Creative Commons License 2022.06.08 -1 0 182778

"A kotyogósnál ha időben leveszed nincs ilyen gond."

Igen, erre utaltam én is.

Előzmény: Dr.Platon (182775)
Ződarany Creative Commons License 2022.06.07 0 0 182777

Kiváncsi lettem.

Szombaton tesztelem a három fajta kávéfőzőt.

Előzmény: Dr.Platon (182776)
Dr.Platon Creative Commons License 2022.06.07 -1 0 182776

Az előbbiből kimaradt, hogy a kotyogósnál nem elég időben levenni hanem türelmesen ki kell várni míg teljes takaréklángon lefolyik a kávénk. Kevésbé lesz tömény mint a szarvasival de legalább egy pici ízelítőt kapunk abból, hogy milyen lehetne belőle egy espresso.

Dr.Platon Creative Commons License 2022.06.07 -1 0 182775

A kotyogósnál ha időben leveszed nincs ilyen gond. A szarvasi viszony bármit teszel bele ugyanazt az égett pótkávé ízt produkálja.
Egyébként sokan félreértik az "égést". Nyilván nem arról van szó csak annyi, hogy magasabb hőmérsékleten olyan dolgok oldódnak ki az őrleményből amiket jobb lenne nem kioldani ezért lesz keserű és egyfajta egyen-cucilista irodakávé ízzé torzul az egész. Tejjel cukorral meg lehet inni de anélkül felér egy mazochizmussal.
A szarvasi hátránya viszont az előnye is. Tök mindegy milyen kávét raksz bele, mindig ugyanaz az eredmény. Még több éves döglött kávéból is hajszálra pont ugyanazt főzöd vele mintha frissből csinálod. Nincs stressz, hogy jaj, öregszik a kávé meg porciózgatás, mélyhűtőzgetés, kinek mi.
Aki megszokta a szarvasit az elvan a legolcsóbb kávén míg az espressomániások minden nap azon stresszelnek, hogy jaj a kávé! :D
Aki viszont megszokta a szarvasit annak nem annyira élvezet a kávé mint inkább megszokás, napi legális dopping. 

Előzmény: heted7 (182774)
heted7 Creative Commons License 2022.06.07 -1 0 182774

"A szétégetett kávé alatt mit gondolsz?"

Ha túl meleg víz éri, megég, pontosabban hát megváltozik az ital. Nem tudom elmondani, van egy jellegzetes szaga és íze. Rakj fel egy kotyogóst a tűzhelyre és szagolgasd. Egy darabig minden oké, de a vége fele már nagyon más az illata és az íze is.

Előzmény: Ződarany (182773)
Ződarany Creative Commons License 2022.06.07 0 0 182773

Köszönöm. 

Használjuk, praktikus. A kávé ízét is megszoktuk.

A szétégetett kávé alatt mit gondolsz?

Előzmény: heted7 (182771)
Ződarany Creative Commons License 2022.06.07 0 0 182772

Kössz!

 

Előzmény: Varshi (182770)
heted7 Creative Commons License 2022.06.06 0 2 182771

Szerintem megszoktad a szétégetett kávét. A Szarvasi ebben jó. Nem baj, egy időben én is imádtam ezt, de ma már nem menne le a torkomon. A Saeco talán legalább el nem égeti...

Előzmény: Ződarany (182769)
Varshi Creative Commons License 2022.06.06 0 0 182770

Szerintem (Odea Go-t használ az asszony 10+ éve):

- "jó" sose lesz, amúgy szerintem amihez hasonlítod, a Szarvasi se "jó", csak megszoktad

- lehet állítani rajta elvileg 1 vagy 2 paramétert is az őrlésről (elvileg a tartályában lévő kart még jobban is el lehet tekerni, mint amit alapból enged, de ennek a trükkjére már nem emlékszem)

 

+ nagyon sokat számít a felhasznált kávéfajta. Ugyanazt betöltve nem azt kapod, mint a Szarvasival. Mondom máshogy: van olyan kávé, amit ezzel főzve bármit csinálsz, szar lesz.
Pl. ha Omniát töltesz bele, csak csalódás vár rád.

Előzmény: Ződarany (182769)
Ződarany Creative Commons License 2022.06.05 0 0 182769

Kaptunk a gyermekeinktől egy Saeco Odea Giro felújított kávégépet.

Működik. A kávé íze elmarad a Szarvasival főzöttől.

Akinek van tapasztalata, megosztaná velem, mire számítsunk.

Sprinter CDI Creative Commons License 2022.05.24 0 0 182768

Tudom, már akkor is írtad nekem, hogy cseréljem le. Most jött el az ideje, köszi utólag is!

Előzmény: Mákosmalac (182765)
Mákosmalac Creative Commons License 2022.05.14 -1 0 182767

Igen, sokkal stabilabb a súlya miatt mint a kis i-mini volt. Bírja a pofonokat, nem repül messzire.😁 A lemezkét meg ki kell gyógyítani belőle.

Előzmény: ogrEicsab (182766)
ogrEicsab Creative Commons License 2022.05.13 -1 0 182766

…. meg annyiból is, hogy fém házas. Viszont annyiból pedig rosszabb, hogy ebben van egy őrlemény antisztatizáló lemezke, ami rettentő sok pangót vissza tud tartani. Ilyen a 702-ben nincs 

Előzmény: Mákosmalac (182765)
Mákosmalac Creative Commons License 2022.05.13 -1 0 182765

Ez jó ötlet! 😁 Pár éve én is lepattintottam az Ascasot, azóta egy CM800-t nyúzok teljes megelégedéssel. Ez annyiból jobb mint a 702, hogy rá lehet koppintani a csőrére. Amúgy kell is neki a kopp meg egy-két finom pofon.

Előzmény: Sprinter CDI (182764)
Sprinter CDI Creative Commons License 2022.05.13 -1 0 182764

Rendeltem egy Graef CM800-at (már amúgy is régen tervben volt), még állítgatom az őrlés finomságát, de már most kijelenthető, hogy újra jó kávém van.
Az Ascaso megy a jófogásra :-)
Köszönöm a segítséget mindenkinek!

Előzmény: waxos73 (182763)
waxos73 Creative Commons License 2022.05.12 -1 0 182763

Akkor lehet az őrlő környékén kellene szétnézni. Össze kellene próbálni egy másik őrlővel (lehetőleg olyannal, ami neked van, de talán egy hasonló kategóriás is megtenné), hogy kiderűljön, az őrlő okozta-e a változást.

Előzmény: Sprinter CDI (182762)
Sprinter CDI Creative Commons License 2022.05.11 -1 0 182762

A rendberakástól se lett jobb.
Pontosan 25 másodperc alatt folyik le, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Nincs innen hová állítani.

Előzmény: coffein2 (182761)
coffein2 Creative Commons License 2022.05.10 -1 0 182761

Hozzászólásodból nekem az jött le, hogy a rendberakás után változott a kávé minősége.

Mivel más infót nem adtál, pl, lefolyási idő, azért írtam az a sok mindent.

Én így látatlanba az őrlés finomságán állítanék

 

Előzmény: Sprinter CDI (182760)
Sprinter CDI Creative Commons License 2022.05.09 0 0 182760

Köszi, ezekkel tisztában vagyok. Nem egyik napról a másikra változott.

Előzmény: coffein2 (182759)
coffein2 Creative Commons License 2022.05.09 -1 1 182759

Akkor én megnézném, hogy a kávé mennyisége 8-9 gr. megfelelő e,

Utána a lefolyási idő presszó vagy ristrettó 25- 30 mp . Én a ristrettót szeretem 25 mp lefolyási idővel.

Utána az őrlés finomságával tudsz játszani.

Először mennyiség, utána az őrlés finomsága.

Ha eddig jó volt , akkor ezután is jónak kell lennie.

Ha minden oké , a csésze alján maradnia kell odatapadva a cremának, szépen egyenletesen beborítva.

Előzmény: Sprinter CDI (182756)
Janek__ Creative Commons License 2022.05.09 0 0 182758

Koszonom ma le is adtam.

Előzmény: Giuseeppe (182757)
Giuseeppe Creative Commons License 2022.05.09 0 0 182757

Kifejezetten Isomac-szervízt nem ismerek, de itt szerintem érdeklődhetsz. Arról egész kis listájuk van, hogy mit nem javítanak, és azon nincs rajta az Isomac.

Előzmény: Janek__ (182755)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!