Keresés

Részletes keresés

heted7 Creative Commons License 2020.10.12 -3 1 181400

Cuki, ahogy körbepattogja az asztalkát darálás közben :)


Jó videó! Azért fura nekem, hogy 14 g kávéból 20 g ital lesz.

Előzmény: Swel125 (181398)
heted7 Creative Commons License 2020.10.12 -3 2 181399

"Örülnék neki ha nem kellene hosszasan kísérletezni és kaphatnék egy optimális beállítást"

Én is így kezdtem. Csak egy nyomorult eszpresszót akartam inni, ami iható. Kiröhögtek itt a hozzáállásomért, de segítettek.

 

Most PID-en állítom a fokokat, tizedgrammra mérem az őrlemény súlyát, másodpercre a lefolyását. Így is sem mindig érzem úgy, hogy "Na ez az!"

Ugyanakkor azért valahol már tartok, ugyanis ha elmegyek egy random kávézóba, vagy egy jó étteremben iszok egy kávét az ebéd után, nos szinte mindig elszomorodok, hogy ezért pénzt kérnek. Azoknál sokkal-sokkal jobbat főzök.

 

Holott ha előtte nem romlik el a Szarvai Eszpresszóm, még most is azt az agyonégett híg lötyit innám teljes boldogságban.

 

A piros vagy a kék pirulát választod, Neo?

 

De félek, már döntöttél. Benn vagy a csávában :)))

 

Nagyon ajánlom, hogy ezt nézd meg: http://eszpresszo.com/

 

LaPavonim sosem volt, de szerintem nem mondok nagy butaságot, ha azt mondom, úgy tekints rá, mint egy régi versenyautóra. Kényelmetlen, nem kezdőnek való, de ha valaki ért hozzá, még ma is sokat ki tud hozni belőle. Vagy inkább -- villamosmérnök hasonlattal -- mint egy analóg oszcilloszkópra: nem írja ki a mért értéket, nincs rajta Auto gomb, de aki tudja használni, annak jó kis eszköz. Ma már nem véletlenül nem ilyeneket árulnak.

Amúgy ne érts félre, csodás cucc, a James Bond film óta vágyok egy ilyenre, de csak játékból.

Végül a tipp: ha iható kávét szeretnél egyszerűen, akkor Brikka. Nekem nagyon bevált az is.

Előzmény: Engineur (181390)
Swel125 Creative Commons License 2020.10.12 0 2 181398

Ez tényleg ilyen 🙂 ebbe ez a lényeg. 

https://youtu.be/4sSOVoYMR9k

Mondjuk itt még segítségnek van egy nyomásmérő és egy komoly PID ahogy valahol lejjebb írta valaki.

De az biztos hogy ez a gép egy kis csoda. 

Előzmény: Engineur (181391)
H_G Creative Commons License 2020.10.12 -2 1 181397

Azzal igazából nem egy szintet léptél, hanem kb. hármat! Az Europiccola egy kézműves eszköz, sokkal nehezebb vele finom eszpresszót készíteni, mint a hobby-baristáknak kezdésre ajánlott pumpás gépekkel. (Gaggia Classic, Rancilio Silvia.) Ha jól sikerül, akkor viszont egészen pompás lesz, igazi élmény, nem várt ízgazdagasággal.

 

A televízió nagyon rossz hasonlat, gondolj inkább egy hegedűre. Senki sem tudja úgy leírni/beállítani neked, hogy megspórold a rengeteg gyakorlást.

 

Nekem volt Europiccolám, és szégyenszemre föladtam. Ui. én ragaszkodom a kézi daráláshoz, megnyugtató csendes bevezető rituálé a nagy szertartás előtt :) és a kézi darálóm, ami megfelelt előtte és utána egy sor (persze nem automata, nem nyomásfokozós) géphez, a Pavonihoz kevés volt. (Azóta lehet kapni jobbakat, amik fölveszik a versenyt bármelyik elektromossal, mondjuk nem normális árakon.) Ehhez muszáj a friss és igazán jó minőségű őrlemény.

 

 

 

Előzmény: Engineur (181390)
Swel125 Creative Commons License 2020.10.12 0 1 181396

Azt azért tudd hogy ha megtanulsz bánni a LaPavonival akkor nem olyan kávét fogsz főzni mint egy jó kávézóban.

Inkább az lessz a valóság hogy nagyon kevés kávézóban iszol olyan jót mint amilyet otthon főzől.

Van értelme vele játszani. 

Sok sikert. 👍

 

 

Előzmény: Engineur (181391)
Swel125 Creative Commons License 2020.10.12 0 1 181395

https://prohardver.hu/tema/kave_topic/friss.html

 

Nem 18+ csak kávémániákusok gyülekezete. 😉

Érdemes olvasgatni mert az alapelvek kiderülnek.van összefoglaló. És ha belejössz a LaPavonival mindent meg tudsz csinálni. Egy káros gép azért már ad mozgásteret rendesen. Csak eleinte ez a nehézsége is. Sokan álmodozunk róla itt a fórumon (én legalábbis biztos ) 🙄 Nagyon jó gép de külön iskola. 

 

 

Előzmény: Engineur (181391)
Giuseeppe Creative Commons License 2020.10.12 0 1 181394

Őrlőből kezdetnek jó lehet a már említett Iberital Challenge, az ezzel megegyező felépítésű Lelit Fred, ezek 50000 Ft körül kaphatóak. Újabban sokan ajánlják a Graef CM 702-est is, ami ezeknél olcsóbb, viszont nem állítható fokozatmentesen.

 

Ha erre jár valaki, aki használt már Pavonit, biztosan tud adni tippeket, de alapvetően nem lehet megúszni a kísérletezést.

Előzmény: Engineur (181390)
Herenyi147 Creative Commons License 2020.10.12 0 0 181393

Nagyon köszönöm! 

Előzmény: Giuseeppe (181382)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.10.12 0 4 181392

Igen, otthon is lehet jó kávét főzni, de nem megy egyik napról a másikra, ezzel a géppel meg főképp nem. Lehetetlen megspórolni a hosszas tanulást egy Europiccolával, nulla tapasztal mellett meg aztán főleg.
Nem létezik "optimális beállítás", a paraméterek az éppen adott kávéra jellemzőek, de még úgy is változnak. Ezen a gép pedig abszolút semmilyen támpontot, visszajelzést nem ad ha nem számítom a kar ellenerejét. 
Ha nem akarsz barista tanfolyamra menni, olvass utána az alapoknak és próbálkozz egyetlen kedvenc kávéval, hogy mi a jó őrlési finomság, hogyan szereti ha kezeld a kart (előáztatás, nyomásprofil, hőmérséklet, stb.) és jegyzetelj, mert el fogod felejteni. Nagy könnyebbséget jelent, ha veszel egy fejmanométert és legalább egy fejhőmérő matricát az Europiccolára, de ha belendülsz, a PID-elésre is rá fogod magad szánni hamarosan.
Őrlő tekintetében azt mondanám, hogy kezdetnek tök mindegy hogy mit veszel, bármilyen belépő szintű, espresso képes őrlő megfelel. 
 

Előzmény: Engineur (181390)
Engineur Creative Commons License 2020.10.12 -1 0 181391

Hol van ez a hard-core topic? Szeretek olvasni, ez csak nem korhatáros, 18 éven felülieknek szól?

Előzmény: Swel125 (181387)
Engineur Creative Commons License 2020.10.12 0 0 181390

Én egy egyszerű agyú villamosmérnök vagyok, aki elhatározta, hogy igazán jó kávét otthon is lehet főzni.

Már sokféle kávéfőzőnk volt (szarvasi, kotyogó, stb.). Főztünk gáztűzhelyen, rezsón, kemping gázpalackkal.

Most már régóta a DeLongival főztünk, amit már kétszer felújítottak a szervizben.
Kaptunk egy LaPavonit, amivel most szintet léptünk, de hiányzik hozzá a tapasztalat.
Örülnék neki ha nem kellene hosszasan kísérletezni és kaphatnék egy optimális beállítást

(őrlés minőség, tömörítés, hőfok, plusz a nyomásprofil stb.)
Lehet, hogy rosszul gondolom, de a Samsung UHD televíziónkhoz is található paraméter beállítás, amit műszerrel kimértek, és illeszkedik a nappali méretéhez, a filmnézési szokásainkhoz.

Szívesen tanulok új dolgokat, de a barista tanfolyamot egyelőre kihagynám.
A bolti darálás csak kényszermegoldás volt a kipróbáláshoz.
Gondoltam, hogy ez kiveri nálatok a biztosítékot.
Melyik darálót kellene beszerezni, ami passzol minőségben (egyenszilárdságú) a LaPavoni-val?

 

Előzmény: Swel125 (181387)
nohab Creative Commons License 2020.10.12 0 1 181389

Még a topic hőskorában az Iberital Challenge volt az az őrlő, ami korrekt áron tudta hozni a jóval magasabbra pozícionált gépek őrlési minőségét. Én már jó régen lecseréltem a sajátomat egy puccosabb La Scala készülékre, de maximum a tartósság szólhat a kávéházi gépek mellett, részemről minden kompromisszum nélkül vissza tudnék állni amarra ha kellene (sőt, az őrlési finomság fokozatmentes állításának lehetősége így utólag óriási dolog az Iberitalon, a mostanimon két fokozat közé legalább még egy vagy két lépcsőt tennék ha lehetne).

Az Expolygon árulta akkor is és ma is.

Előzmény: Engineur (181388)
Engineur Creative Commons License 2020.10.12 0 0 181388

Melyik őrlőt vegyem, amin állítani lehet az őrlés finomságát, passzol a Pavonihoz, és nem kérnek érte horror árat.

Előzmény: Freedom of mind (181386)
Swel125 Creative Commons License 2020.10.12 0 1 181387

Jól értelek hogy egy automata delonghi után, nulla kávéfőző tapasztalattal, kezdésnek egy LaPavonival, előre darált "bolti" kávéból?

Nagy valószinűséggel sehogy.

De ez inkább a hard-core topikba kérdezd, vagy ott olvass kicsit. (De ott meg se említsd az előre darált kávét egy LaPavonihoz) 

Örlés minőség, tömörítés, hőfok, plussz a nyomásprofil (amit te nyomsz) mind elég durván befolyásoló tényezők. Nem csak a kávé. 

Előzmény: Engineur (181379)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.10.12 0 3 181386

Az előző írásodból bárki leszűri, hogy most lépsz be az otthoni espresso világba, ráadásul túl magasra tetted magadnak a mércét. Nem a Herendi és nem is az adott gép, hanem a jó minőségű, friss, profi módon pörkölt kávé és a gép mögött álló barista tudása és gondossága az ami a kávéban megtestesül. Ne kapkodj. Először az alapokkal és saját kávés szokásaiddal kéne tisztába jönnöd, mert úgy pl. igen könnyen lehet, hogy nem az Europiccolát választanád, főleg nem első gépnek.
És ha már az alapokról van szó, először is vegyél magadnak egy őrlőt otthonra mert azzal a kávéval amit előre őrölnek maximum nyomásfokozós kosárban tudsz valamit kezdeni - felejtős - másrészt az őrölt kávé nagyon hamar elveszíti az aromáját, majd oxidálódni kezd, azaz magaddal szúrsz ki.

Előzmény: Engineur (181383)
Giuseeppe Creative Commons License 2020.10.12 0 1 181385

A Pavoni mellé kell még otthonra egy jó őrlő is, és akkor eleve frissebb őrleménnyel dolgozol, aminek a finomságát magad tudod a gép igényeihez igazítani. Ezt a részét ki kell tapasztalni, ez minden gépre érvényes. Nekem amúgy soha nem volt Pavonim, de fórumbejegyzésekből kiindulva nem könnyíti meg a felhasználó dolgát: sok kísérletezés kell a jó eredményhez.

Előzmény: Engineur (181383)
ton____jo Creative Commons License 2020.10.12 -2 0 181384

A Herendibe jò a Pavoniba nem?🤔

Mivel nem otthon darálod, illatot esetleg vehetsz is.

https://www.specialscent.hu/bolt/food-illatok-illat-aromak/kave/

Előzmény: Engineur (181383)
Engineur Creative Commons License 2020.10.12 0 0 181383

Boltban veszek Arabica kávét, amit ott helyben közepesre darálnak.

Előzmény: ton____jo (181380)
Giuseeppe Creative Commons License 2020.10.11 0 0 181382
Előzmény: Herenyi147 (181381)
Herenyi147 Creative Commons License 2020.10.11 0 0 181381

Sziasztok, Hario mini mill-hez az átlátszó alsó részt lehet valahol külön szerezni, rendelni? Meg egyben van, de 6-7 éves, most már vagy húsz helyen be van repedezve, sokáig szerintem már nem fogja bírni.

ton____jo Creative Commons License 2020.10.11 -2 1 181380

A Herendibe milyen kávét használsz?

Ugyan azt a darálòt használod majd ehhez is mint a herendihez?

Saját fotòt tudsz készíteni a csapolásròl.

Előzmény: Engineur (181379)
Engineur Creative Commons License 2020.10.11 -3 0 181379

Nagyon megköszönném, ha elárulnátok, hogyan lehet az Olaszországban vásárolt La Pavoni Europiccola kávéfőzőnkből legalább olyan finom eszpresszó kávét varázsolni, mint a herendi mintás Transelektro kávégépből, ahol persze nem a herendi porcelánborítás a lényeg.
Finomhangolás kellene.
Milyen kávéból, mennyire finomra őrölve, milyen beállításokkal az Europiccolán?

Mit tegyek hogy finom kávéillat lengje be a konyhát?

Szeretnék egy magasabb szintre lépni a DeLonghi automata kávéfőző után.

ton____jo Creative Commons License 2020.10.11 -3 2 181378

Igazad lehet :)

Valamelyik konkurencia az, de melyik? (Lidli, Aladi, Penni?)

Ilyen kávékat biztos nem dobna piacra, ez nem jellemző rá.

Vegyél egy zacsival, valamelyik MM-be és már is kiderül ki áll a háttérben, ennyit megér ;)

 

Előzmény: Freedom of mind (181374)
silver25 Creative Commons License 2020.10.10 -3 3 181377

Gyárthatsz elméleteket, mindenkinek szíve joga. 

Én viszont évek óta vásárlójuk voltam. És ahogy mondod ez a minőség szerintem még az Auchan-nál is lejjebb van, ez szét van égetve (szerintem).

Menj be a médiába hátha kapsz még ebből a szállítmányból, és láthatod saját szemeddel.

 

 

Előzmény: Freedom of mind (181374)
72lakiluk Creative Commons License 2020.10.10 -2 2 181376

Érdekes ez a fórum. Néha benézek. Hogy mekkora űr keletkezne, ha nem lenne ? Szerintem semmi. Mindenki el tudna lépni le vagy fel, ahogy érzi, hol a helye.

Freedom of mind Creative Commons License 2020.10.10 -2 0 181375

Félbeszakítottak, jav: "rendszeres vásárolja" = rendszeres vásárlója sem vagyok.

Előzmény: Freedom of mind (181374)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.10.10 -3 6 181374

Bocs, de vajon miért van olyan érzésem, hogy itt valami nem kóser? Egyik céget sem szoktátok ennyire vadul támadni. Ráadásul mi az, hogy hirtelen amikor átállnak a világ legjobbjának mondott pörkölőgépére, felbukkan itt két, neki tulajdonlított tippinges tétel is egymás után melyek közül az utóbbi inkább hasonlít valami Auchanos szarra mint rendes kávéra. Hát nem furcsa ez? Nem akarok elméleteket gyártani, a helyzet az, hogy név nélkül bárki feltehet ide bármit hitelrontás végett és szerintem a topicgazda feladata volna, hogy az ilyesmit kimoderálja. Kivéve azokat az eseteket, ha valaki jogos reklamációját nem kezelik elfogadható módon, persze.

Mielőtt valaki megkérdezi, nem kaptam semmit az AVX-től, sőt rendszeres vásárolja. Viszont egész egyszerűen tele már a hócipőm, hogy olyanok akiket vélhetően zavar a cég piaci jelenléte névtelenül írogatnak ide, hogy végre orgazmusuk lehessen. Szerintem nem erről kéne szólnia ennek a fórumnak. UFF

H_G Creative Commons License 2020.10.10 -6 1 181373

A halak tudtommal a másik oldalon vannak, még a hajó aljához képest is :)

 

Előzmény: silver25 (181372)
silver25 Creative Commons License 2020.10.10 -3 4 181372

Milyen cserekávéról beszélsz ember? Ilyen kávéból csere se kellene.

Rájöttem hal szagot is azért érezhetek, mert a hajó aljáról seperhették össze. Ilyen töredezett hulladékot meg ember legyen a talpán aki egyenletesre tud pörkölni, de hogy pénzt mer kérni érte.....

Előzmény: GAgyiXyXy (181366)
zsorzs1970 Creative Commons License 2020.10.09 -1 0 181371

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!