Keresés

Részletes keresés

mmormota Creative Commons License 2025.01.01 0 7 63320

Nem így van. Kicsit komplikált lesz.

Egy nem 50 Ohm-os antenna azt jelenti, hogy valamilyen valós ellenállás és képzetes rész az impedancia. A valós rész egy része  sugárzási ellenállás, legyen Rs, a cél az, hogy ebbe a részbe küldjünk be minél nagyobb teljesítményt, mivel ez kerül kisugárzásra. Másik része az antenna veszteségi ellenállása, legyen Rv, pl. a huzalantenna ohmos vesztesége. 

Veszteség számunkra minden, ami nem az Rs valós sugárzási ellenállásra jut. Az adó mint genarátor által kibocsátott teljesítmény a következő módokon oszlik meg: hasznos ami Rs-re jut, minden egyéb veszteség, tehát ami a tápvonalon, az antenna ohmos részén, és visszaverve az adóban vész el. Utóbbi még veszélyes is,  ha nem optimálisan kezeli az adó a visszavert teljesítményt. (Konstrukció függő, hogy ezzel mi lesz.)

Minden esetre nehéz lenne matematika nélkül végigmondani, nézzünk egy gyakorlati esetet. Az antenne egyszerű huzalantenna, de túl rövid, sokkal rövidebb negyed hullámnál.

Egy ilyen antenna helyettesítő képe közelíthető egy kis Rs sugárzási ellenállással, egy Rv ohmos veszteséggel, meg egy elég kis soros C kapacitással és L induktivitással. Minél rövidebb az antenna, annál kisebb L és C, ezek rezonanciája ott lenne, ahol a huzal lambda/4, vagyis feljebb mint az adás, mert a drót rövid.,

Hajtsuk ezt meg az egyszerűség kedvéért egy tisztán 50 Ohmos adóval. Az eredmény borzalmas, lesz egy kis majdnem tisztán kapacitív áram a kis értékű kapacitáson, ezt ejt valami nagyon kis  feszültséget a sugárzási ellenálláson meg az antenna ohmos veszteségén, kisugárzásra kerül mondjuk 100W-ból 1W, a többi kis része ohmos veszteség az antennán, nagy része visszaverődik az adóba, az meg vagy bírja vagy nem.

Na most, megpróbáljuk leilleszteni. Az illesztés fő része egy soros induktivitás, meg némi párhuzamos kapacitás. Ez képez egy rezonáns transzformátort, így az adó valós 50 Ohm-ot lát, nem verődik vissza az adóba semmi. Ebből következik, egyrészt az adó biztonságban van, másrészt a teljes teljesítmény, a példában 100W, az antenna valós ellenállásán megjelenik, Rv+Rj megkapja a teljes 100W-ot (!).

Most szép az élet, az adó kiadja a 100W-ot, vissza semmi se jön. Az antenna valós Rv+Rj megkapja a teljes 100W-t, és ez most két részre oszlik, az ohmos veszteségre meg a sugárzásra. Az eredmény most nagyságrendileg jobb, egy jó vezető és nem durván rövidebb antennánál elmegy akár 80W, szemben az előző 1W-tal. Ez azért nagyon nem mindegy.

Eddig nem volt szó a tápvonalról. Ha az illesztő nem az adónál, hanem a tápvonal antenna felőli végén van, akkor minden nagyon szép, pont ahogy feljebb leírtam, annyi veszik el, amennyi a tápvonal vesztesége. Sajnos prektikus okból ritkán ez a helyzet, az antenna betáplálási pontja időjárásnak kitett helyen van a magasban, nehéz oda több sávos automata illesztőt tenni.

Ha viszont az illesztés az adó oldalon van, a tápvonal vesztesége sokszorozódik, mivel a tápvonal most része az illesztő körnek. Ide-oda verődik a jel az illesztő meg az antenna között. Minden áthaladásnál valós veszteséget szenved. Minél nagyobb az oszcilláló rész és a kisugárzott rész aránya, annál nagyobbat.

De itt is igaz, hogy illesztve jóval nagyobb lesz a kisugárzott teljesítmény, mit illesztés nélkül.

Érdekes példa erre az egészre a magnetic loop. Itt egy totál illesztetlen induktív hurkot illesztenek le magában a konstrukcióban két eszközzel. Egyik a kondenzátor, amellyel rezonanciába hozzák, másik a kisebb loop mint transzformátor. A rezgőkörben a betáplált teljesítmény sokszorosa (akár ezerszerese) oszcillál (az indktív hurok és a kondenzátor között hol egyikben, hol másikben van a teljes energia), és ennek kis hányada kerül kisugárzásra. Ezért kell piszkos vastagra készíteni a hurkot, hogy kellően kicsi legyen a veszteségi ellenállása, a skin effektus miatt a cső átmérő és anyag számít csak, a falvastagság alig.

És ezért kell nagyon nagy feszülségű kondenzátor, hogy ne üssön át.

Van a dolognak még egy érdekessége: közeltérben az oszcilláló energia nagyságrenddel nagyobb EM térerőt generál, mint ami egy normál negyedhllámú antenna közelében van. Vagyis van egy nagy közeltéri elekromágneses térerő.

Előzmény: HA5OPI (63318)
XANTIi Creative Commons License 2025.01.01 0 6 63319

Jól látod, de ha az árbóc tövében van pl. a vertikálnál, akkor a kábel már közel tiszta 50 Ohmot lát, ergo nem okoz külön veszteséget. Csak persze akkor időjárás álló és automata/távvezérelt kell. (OFF:a mai telekáraknál egy félhullámú dipól már luxuscikk. Bocs!))

Előzmény: HA5OPI (63318)
HA5OPI Creative Commons License 2025.01.01 -2 4 63318

Az illesztő (sem automata, sem kézi) nem csökkenti a veszteséget, hiába lát a rádió 50 Ohm+0j-t. Mindössze csak a tápvonalon durran el az illesztetlenség miatt kialakuló visszaverődés, az "SWR". Na meg persze a tuner alkatrészeket is fűti. Amit mondasz az a megoldás, dipól antenna, eleve jól belőve a használni kívánt sávra és akkor alig van veszteség a tápvonalon. Nyilván ha ez nem megoldható, akkor kell a tuner, de csak azért, hogy megvédje a végfokot.

Előzmény: radiodj66 (63310)
atika001 Creative Commons License 2025.01.01 0 3 63317

Eredményekben Gazdag, Békés, Boldog Új Évet Kívánok!

_nyunyuka Creative Commons License 2025.01.01 -3 2 63316

Ugyanúgy mint az R-123 harckocsi-rádió. Gömbvario nincs, de mindenhez ugyanígy "odateker".

Előzmény: XANTIi (63315)
XANTIi Creative Commons License 2025.01.01 -1 4 63315

Az AN-2-es repülőkben voltak R-842-es rövidhullámú rádiók. Azokat 4 frekire lehetett előre betanítani és a távkezelőről váltani. Úgy a frekvenciák mint a hozzá tartozó antenna lehangolások kézi beállításúak voltak, amiket MECHANIKUSAN megjegyzett. Csodás gömb-variométer, motorok, bolygóműves áttételek, kuplungok. A hangolórész nem mért, csak nagyon precizen visszaállt az előre beállítotthoz.

Hasonlóan mint a régi mechanikus programozású autórádiók.

Előzmény: Qqberci (63314)
Qqberci Creative Commons License 2025.01.01 -1 4 63314

Egy profi antennaillesztő:...

Előzmény: radiodj66 (63310)
_nyunyuka Creative Commons License 2025.01.01 -4 3 63313

HNY!

Malaguszti Creative Commons License 2024.12.31 -1 3 63312

Ezelőtt 40 évvel már lehangolt automatikusan az orosz Leszir URH , amikor csatornát váltott a Háp távolról, az adókocsiban beindultak vinnyogó szervó motorok. 2-3másodpercig hangolászott.

radiodj66 Creative Commons License 2024.12.31 -2 4 63311

Pár adóvevőn van mód menüben beállítani a hangolási teljesítmény.

Ha nincs, akkor is van okosság pl. Icom adóvevőknél 706  7000 stb van egy apró 3alkatrészes hardver amit házilag is meg lehet csinálni 5 perc alatt, azt a készülékbe dugva a tune gomb megnyomásakor redukálja a powert 10 W ra.

Az ATU 100 az meg más téma.

Némelyik megy hibátlanul 500mW hangoló teljesítménnyel, de van amelyik kb.5W-ot kér.

Ha jól tudom, akkor ez firmware kérdése..

Mni73!

Előzmény: oregbela (63309)
radiodj66 Creative Commons License 2024.12.31 -2 3 63310

A jó sávantenna a lényeges.

Amúgy ha érzékeny vagy a 100W-nál kb.10W veszeségre, mert épp nem a legdrágább automata illesztőt vetted meg csillagászati áron és a tápvonal is hosszú, akkor olyan automata illesztőt vásárolj magadnak, ami pár nyomógombbal lehetőséget ad számodra az utófinommításra.

Ebben az esetben rendkívül kis veszteség érhető el.

Ilyen pl.   ez:

https://www.wimo.com/en/mfj-998

Persze lényegesen olcsóbb is kapható, ami hasonló elven működik.

Sok sikert!

Búék.

73!

Előzmény: omega482 (63307)
oregbela Creative Commons License 2024.12.31 0 0 63309

Ha már antenna tunerről beszélünk...

Szemezek egy tunerral amin a hangolást kézzel, a TUNE gombbal lehet indítani, de amúgy van benne némi automatika is. 16 ezer méréspontot eltárol és ha valamelyik eltárolt közelében van az adási freki, akkor tized másodpercek alatt végzi el a lehangolást. Van viszont egy kikötés, a hangolást csak 5 - 10 watt körüli teljesítménnyel szabad indítani, míg lehangolt állapotban 120 wattot visel el.

Jól sejtem, hogy a relék, az induktivitások és a kapacitások terhelhetősége határozza ezt meg ezt a teljesítményt?

Ugyanez a cég gyárt automata tunereket Yaesu, Kenwood, iCom rádiókhoz is.

Ott hogyan hajtja végre a lehangolást? Van a rádión dedikált gomb a hangolás indítására és ilyenkor az első metódus az, hogy leveszi az adóteljesítményt, elvégzi a hangolást majd visszatekeri a teljesítményt?

Előzmény: XANTIi (63308)
XANTIi Creative Commons License 2024.12.31 -2 3 63308

Nem jelenthető ki kategorikusan. Esete, antennája, tunerje és kezelője válogatja. Vannak occógizdaságos automaták és hebrákolt kézik is. De vannak mindből igényes és jó darabok.

Előzmény: omega482 (63307)
omega482 Creative Commons License 2024.12.31 -1 0 63307

Előző hozzászólásomban felvetett kérdéseimre részemre nem kaptam választ, csak általános reagálá-

sokat olvastam, beleértve a finomított kioktatást.

Most akkor ismételten kérdezem: Ugyanazon antennánál melyik tunernál (hagyományos illetve

automatát figyelembevéve) nagyobb a sugárzási veszteség, azonos nagyságu beállított teljesítménynél?

Ui: saját mérési tapasztalataimat szeretném kontrollálni.

Prof Creative Commons License 2024.12.28 -1 1 63306

Nem egészen értem. Én simán elküldtem a vízteres cserépkályhát foxposttal. Bubis borítékéban.

Boldog új évet!

Előzmény: _nyunyuka (63305)
_nyunyuka Creative Commons License 2024.12.28 -8 1 63305

félig OFF 

Ez a csalási módszer, ami a vízcsapból is folyik, sokan mégis megeszik. Akár repülőgépet, mozdonyt, tengeralattjárót is hirdethetsz, foxposttal vagy GLS futárszolgálattal kéri. Ráirányít egy adathalász oldalra, majd csapolja is a banxámlát.

Csupa lopott/kamu profilos, a konyhabútort, gáztűzhelyt, konvektort, falikazánt is foxposttal kérte. Visszaírtam, van flex meg láncfűrész, bármekkorára összevágom, tetszőleges számú dobozba becsomagolom, miután kifizette! Erre mailcímet kért, meg is kapta, brfk kukac police.hu, el is tűnt egyből.

ON

Előzmény: Édesanyám mondjad gyorsan (63303)
Qqberci Creative Commons License 2024.12.28 -2 2 63304

Van hőtárolós kályha, Gárdonyban nekem is volt, alig 4 mázsa. Kérdés, hogy a Rókaposta elhozza-e...

Előzmény: Édesanyám mondjad gyorsan (63303)
Édesanyám mondjad gyorsan Creative Commons License 2024.12.28 -6 1 63303

Na várjál, akkor most van hőtárolós kálya azt kamu?

Előzmény: _nyunyuka (63299)
SchultzGizi Creative Commons License 2024.12.28 -2 0 63302

Ennek az oldalnak van egy szerzője: https://www.radiomuseum.org/r/mechanikai_telrad_200.html , a szerzőre meg van az oldalon egy link, azon pedig néhány elérhetősége, FB is. Nem néztem utána, de hátha.

Előzmény: Veterán kezdő (63301)
Veterán kezdő Creative Commons License 2024.12.27 -1 0 63301

Valakinek megvan e a Telrad 200 alias Delta-A tápegységének kapcs. rajza?

Egy széttúrt példány eredeti állapotra hozásához volna nagy segítség

egy hívójeles ismerős számára. A'70-es RT évkönyvben csak a Trx rajza van.

Előre is köszönet!

SchultzGizi Creative Commons License 2024.12.27 -2 1 63300

Azt láttátok, hogy az ITU1-ben 70 MHz-en van kijelölt vészhelyzeti frekvenciánk? :-) Talán csak a táblázat rossz, meg kellene nézni a forrását, de ha az ITU1-et nézem és nem a másik két oszlopot, egy csomó "fontos" sávon nincs kijelölve ilyen freki.

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9szhelyzeti_frekvenci%C3%A1k#V%C3%A9szhelyzet_eset%C3%A9n_haszn%C3%A1lhat%C3%B3_r%C3%A1di%C3%B3amat%C5%91rszolg%C3%A1lati_frekvenci%C3%A1k[2]

_nyunyuka Creative Commons License 2024.12.27 -6 2 63299

Ilyen új "kedvező" ajánlatnál ez az első mindig, domain/whois, e-cégjegyzék, streetview, közösségi oldalak, gugli stb. Utóbbi egyből dobta cseh, lengyel hirdetési oldalakon is, bemászott a német funkbörzére is, az admin onnan gyorsan kivágta. Elég dörzsölt vagyok ahhoz hogy ne egyem meg az ilyen maszlagot, éppúgy mint a hőtárolós kályha  foxposttal küldését 🤣.

Ha már egyvalaki benyalta ezt, már megérte! (A csalónak.)

Előzmény: SchultzGizi (63296)
radiodj66 Creative Commons License 2024.12.27 -3 4 63298

Igen.

Lehet.

Remélem 25ben nem húznak le senkit!

Figyelnünk kell(ene) az ilyenekre...

BÚÉK!

Előzmény: SchultzGizi (63297)
SchultzGizi Creative Commons License 2024.12.27 -2 1 63297

Már nem látom a hirdetést - úgy tűnik, azért hatott a kérés, csak valamilyen önérzetet sérthetett. :-)

Előzmény: radiodj66 (63294)
SchultzGizi Creative Commons License 2024.12.27 -2 2 63296

Ja, én is megnéztem, mert magas labda volt a cím. :-) Felülről egyébként nem ilyen elegáns.

Mondjuk, egy bejegyzett cím kinézete nem jelent túl sokat, vannak lakásirodák bőven, de összességében ez pont az ellentéte a bizalomgerjesztőnek.

Előzmény: _nyunyuka (63295)
_nyunyuka Creative Commons License 2024.12.26 -5 2 63295

Tegnap néztem én is a domaint, magánszemély két nappal előtte regisztrálta:

A megadott címen pedig ez a többemeletes ház van, semmilyen boltra utaló jel nincs:

Szóval a múltkori radiodigital V2.0. A mai világ áldása és átka egyszerre, két perc alatt kibukik hogy kamu.

Előzmény: SchultzGizi (63293)
radiodj66 Creative Commons License 2024.12.26 -3 4 63294

Igen.

Így igaz.

Láttam német osztrák és cseh oldalon is.

A 7MAC oldalon köszönöm helyett elmarasztalást kaptunk amikor jelentve lett a disznóság.

Pedig egy köszönöm is elég lett volna.

73!

Előzmény: SchultzGizi (63293)
SchultzGizi Creative Commons License 2024.12.26 -2 2 63293

Ezzel a domain névvel nincs működő bolt, már megnéztem, amikor láttam a hirdetést, sőt jelentettem/kértem is, hogy törölni kellene. Nem hiszem, hogy bármi történni fog, plusz ott egy csomó másik ország, ahol ugyanígy próbálkoznak.

Előzmény: radiodj66 (63291)
XANTIi Creative Commons License 2024.12.26 -2 2 63292

bevált trükk. Amikor egy néven, címen nagyon verik az asztalt a megrendelők, eltüntetik és új néven, címen folytatják az átverést.

Előzmény: radiodj66 (63291)
radiodj66 Creative Commons License 2024.12.26 -2 4 63291

Ezúttal más az email  elérhetőség.

De az átbxás maradt.

Úgy látszik elfogyott a pénz.

Vigyázzon mindenki!

Nagyon bűzlik.

73!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!