Keresés

Részletes keresés

mamagáj Creative Commons License 2000.02.12 0 0 51
Kérlek nevesitsd a "kutya farkát"!
Csak nem Torgyán mesterre gondoltál?
Róla meg a kutya nemiszerve jutott eszembe.
Ez lenne a jövő Közt. elnöke? Kikérem magamnak! Ennyire azért nem állunk rosszul!
Előzmény: speaker (37)
csőcselek Creative Commons License 2000.02.12 0 0 50
Pedig a közvetlen egy forduló mindennél egyszerűbb.
Előzmény: Darrow (49)
Darrow Creative Commons License 2000.02.08 0 0 49
Kedves R.Daneel

Nem került semmibe,a robotika 3 törvénye nálam kötelező irodalom.
A 3 egyforma forduló meg kötelező törvény.

Előzmény: R. Daneel Olivaw (48)
R. Daneel Olivaw Creative Commons License 2000.02.08 0 0 48
Kedves Darrow,

OFF
Köszönöm, hogy felismertél. Jól esik az ilyen a robotnak is...

ON

Igen, igazad van. Ha már nem választunk közvetlenül államfőt, akkor legyen meg a 2x2/3. macerásabb, de nehezebb mellébeszélni is, nem?

Üdv,

R. Daneel Olivaw

Előzmény: Darrow (47)
Darrow Creative Commons License 2000.02.08 0 0 47
Asimov robotjának!

Ezt a törvényt meg lehet változtatni. Legyen meg a 3-szori kétharmad.
Ha ebbe merő ellenkezésből nem megy bele a koalíció, onnantól minden MSZP-s mondhatja: látjátok, ennyire akarják ők Torgyánt.
Ami nem igaz, de jól hangzik.

Előzmény: R. Daneel Olivaw (46)
R. Daneel Olivaw Creative Commons License 2000.02.08 0 0 46
Kedves Tappancs,

Azért nem módosították a törvényt, mert 72%-os többségük volt és azt mondták, hogy nem tenne jót a magyar demokráciának, ha erőből módosítanának, vagy hoznának meg 2/3-os törvényeket.

R. Daneel Olivaw

Előzmény: Tappancs (45)
Tappancs Creative Commons License 2000.02.08 0 0 45
Miért nem módosították a törvényt 1994-98 között? Javasolni persze javasolhatnak. Utólag mindenki okos.
Előzmény: sarpy (-)
salk Creative Commons License 2000.02.08 0 0 44
Kedves M_Árpi!

"Nekem még mindig szimpatikusabb lenne alkotmányos uralkodó, mint egy vén hájfejű, akit a színfalak mögött oda osztanak be."

Nem tudom mi a biztosíték arra, hogy az "odaszületett" nem vén hájfejű, akit a színfalak mögött oda születtettek. A történelem során a "kékvérűek" egymás közötti sokasodása, sok torzszülöttet és torzgondolkodású embert alkotott.

Ennél azért jobb, ha időközönként választják.

salk

Előzmény: M_Árpi (41)
salk Creative Commons License 2000.02.08 0 0 43
Kedves Mercurius

A józan logika szerint azok a politikai erők szokták szorgalmazni a "rendkívüli választásokat" amelyek az adott időszakban biztosak a győzelmükben.
Vagyis Te úgy érzed, hogy ma az MSZP lenne a nyerő, vagyis nem igaz a FIDESZ és az OVI nyilatkozata és országelemzése.

Egy ilyen "rendkívüli választásokat" valóban sokba kerülhet. Azt viszont érdemes lenne elemzés alá venni, hogy nem kerül e többe, ha a jelenlegi kormánykoalició nem kerül lecserélésre.

Vajon az olasz vagy francia "rendkívüli választásokat" nagyon negatívan ítélte meg a világ? Lehet, hogy oda se figyeltek, mert a nemzetközi helyzet elemzése alkalmával, már tudják, hogy mi lesz a változás fő iránya és annak alapján felkészűlnek. Úgy tudom szerte a világban ez a külügyesek egyik fő dolga.

Annak viszont lehet nagyon pozitív hatása a belpolitikai életben, ha egy kormányon levő politikai erő megtapasztalja, hogy menetközben is le lehet váltani a kormányzásból. Rendkívűl undorítónak tartom, hogy a "rendszerváltás" egyik első törvénymódosítása arról szólt (és ezt nem az MSZP hozta meg), hogy a képviselőket ne lehessen visszahívni. Vajon miért? mert eleve tudták, hogy hazudtak a választási ígéreteik kapcsán. És sajnos ez helyzet azóta sem változott. Épp ezért kellene minden politikai erővel éreztetni, hogy a négy év az nem "négy év hazudozásokra épült nyaralás"! És ez azért hozna annyi hasznot a konyhára, mint amennyibe a "rendkívüli választások" kerülnének.

Na és persze a "rendkívüli választásokat" annak alapján kellene kiírni, hogy a jelenlegi képviselők egyike sem indulhat. Ennek az az oka, hogy ha olyan, hatalmi erővel szinte fel sem ruházott, a politikai életre hatással allig bíró tisztség vonatkozásában sem tudnak megegyezni, akkor alkalmatlanok az ország ügyeinek intézésére.

Talán felnőttként kellene kezelni a társadalmat és nem egyes politikai irányzatok bábújaként.

salk

Előzmény: Mercurius (3)
M_Árpi Creative Commons License 2000.02.08 0 0 42
Nemcsak hogy legitim lenne egy közvetlen választás után, hanem azonnal belepofázna mindenbe. Mondván, hogy "engem a nép fiai válaszottak". És akkor borul a bili, mert a kormányzó pártok nem rendelkeznének törvények és mindenek felett álló kizárólagos politikai hatalommal.

Egy kinevezett mókus nem fog egy igazi lépést sem tenni, ha valamit szemet szúróan rosszul csinálnak.

Illetve, egy esetben mégis léphet a "kinevezett" köztársasági elnök is. De ahhoz előbb vagy hadiállapotot vagy rendkívüli állapotot kell kihírdetni.

Előzmény: atyus (40)
M_Árpi Creative Commons License 2000.02.08 0 0 41
Nem, én nem szoktam kokárdát viselni. De ebből ne vond le azt a következtetést, hogy akkor én egy büdös geci vagyok, akinek nem feszíti a mellkasát a honfiúi büszkeség.

Egyétként Magyarországon négyszer mondták ki a Habsburg ház trónfosztását. Nem tudom, ki tudja ezeket esetleg dátum szerint felsorolni...?

Nekem még mindig szimpatikusabb lenne alkotmányos uralkodó, mint egy vén hájfejű, akit a színfalak mögött oda osztanak be.

Egy kicsit nézzetek már körbe a világ fejlettebb részén! Nincsen olyan ország, ahol olyan köztársasági elnök van, mint amiről itt Magyarországon beszélünk. Ahol van köztársasági elnök, ott annak reális hatalma és mindennapos feladatai is vannak. Az USA-ban ő egyben a kormányfő, Franciaországban nap mint nap belebeszél a kormány dolgaiba, stb.

Szerintem egy-két éven belül egy helyreállított monarchia ugyanúgy tudna működni, mint Hollandiában, Dániában vagy Spanyolországban. Az uralkodó nem saját maga viszi a napi ügyeket, de tekintélyével és súlyával befolyásolni tudja azokat. Mivel nem a párthűsége alapján nevezték ki, nem a háttérből mozgatnák névtelen, arctalan politikusok.

Előzmény: Kekec (34)
atyus Creative Commons License 2000.02.04 0 0 40
Sajnos a Közt. Elnök parlamenti kijelölése ez a speciális állatság. Minden törvény megszavazása folyamatos szivatások sorozata 2/3, 50%+1, összes képviselő százaléka, jelenlévő képviselők százaléka szerint. Kizárólag a Legfőbb Közjogi Méltóság ilyen kutya futta szimbólum.

Hát jobb volna egy jó kis közvetlen választás. Az egy személyi, vagy legalábbis igen szűkkörű kipaktálásnál feltétlenül egészségesebb-, ráadásul úgy legitim lenne.

Előzmény: Abelard (39)
Abelard Creative Commons License 2000.02.04 0 0 39
Lehet, hogy rosszul tudom, nem tv-könyvből idéztem, csak fejből. De ez a szabály amit írtál, nem a képviselők megválasztásához van? (ott 2. forduló). Ha neked van igazad, akkor engem azt téveszthet meg, hogy parlamenti szavazásnál csak a fél+1 esetén lehet törvénybe iktatni bármit.
Előzmény: atyus (38)
atyus Creative Commons License 2000.02.03 0 0 38
Abelard!

Rosszul tudod, és ezért megtéveszted a többieket. A harmadik körre a következő szabályok vonatkoznak - (nem feltétel az 50%+1fő), hanem:
"(4) Ha a második szavazás alkalmával egyik jelölt sem nyerte el a megkívánt többséget, harmadszori szavazást kell tartani. Ez alkalommal csak arra a két jelöltre lehet szavazni, akik a második szavazás alkalmával a legtöbb szavazatot kapták. A harmadik szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki - tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára - a szavazatok többségét elnyerte.".

Tehát, ha Torgyi, vagy bárki éppen egyedül tartózkodik a teremben, akkor 100%-os eredménnyel befutó.

Atyus.

Előzmény: Abelard (35)
speaker Creative Commons License 2000.02.03 0 0 37
Szerintem elég komikus, ha kisebbség veri a nyálát, hogy legyen még több kétharmados törvény. Elnökválasztás ügyben 4 éve jól jött nekik, hogy nem volt ilyen, most mire fel akarják? A farok nem csóválhatja a kutyát.
Előzmény: Abelard (35)
sarpy Creative Commons License 2000.02.03 0 0 36
Abelard,
Lehet, hogy szelektív a hallásom, de azt határozottan hallottam, hogy a parlamentnek
fel kellene oszlatnia magát ha a harmadik forduló is sikertelen. Épp ez volt amin
kapásból megütköztem. Arról Vasthag nem beszélt, hogy sikertelenség esetén új jelöltet kell keresni.
Előzmény: Abelard (35)
Abelard Creative Commons License 2000.02.03 0 0 35
Sarpy! Teljesen félrehallotad. Jelenleg a szabály: 2 fordulóban 2/3-os, a harmadikban elég a fél + 1. A szocik javaslata: mindhárom forduló legyen 2/3. Ha akkor sem jön be, attól a Parlamentet nem kell feloszlatni, legfeljebb új jelöltet kell keresni, akinek meg lesz a 2/3. A jelenlegi szabályok szerint, ha TJ jól zsarolja a többieket (már pedig ezt jól csinálja), akkor az összes magyar szégyenére ő képvisel majd minket a világ előtt. Undorító!!!!
Előzmény: sarpy (-)
Kekec Creative Commons License 2000.02.03 0 0 34
Te M_Árpi!
Te szoktál március 15-én kokárdát viselni? És ha igen, akkor mi a fenének? Rémlik neked az a szó, hogy trónfosztás?
Kekec
Előzmény: M_Árpi (30)
M_Árpi Creative Commons License 2000.02.03 0 0 33
Alapból lehet, hogy nem lenne neki. De volna lehetősége megszerezni. Senki nem szólhatna be neki barátilag, hogy "Már elfelejtetted, hogy mi nyomtunk be oda?" Mint ahogy senki se mondhatná azt, hogy "Téged a mi ellenzékünk állított oda!"

Nemzetközi szinten viszont (ahol az államfő szinte mindennap ellát valami funkciót) vitathatatlanul nagyobb tekintélye van egy uralkodónak, mint egy politikusnak.

Ez utóbbiról meggőződhetsz magad is. Kérdezd meg a rokonaidat vagy a kollégáidat, hogy ki az Egyesült Királyság, Hollandia, Dánia uralkodója. És kérdezd meg, hogy hívják Franciaország, Portugália és Finnország elnökét!

Előzmény: cinquecento (31)
Csülök Creative Commons License 2000.02.03 0 0 32
Mercurius, írod: "Idönként a FIDESZ-MSZP koalició lufiját is felenegedik
Nono, azért ezt illene bizonyítani...
Előzmény: Mercurius (29)
cinquecento Creative Commons License 2000.02.03 0 0 31
Furcsa dolog a tekintély. szerintem nem attól lesz vkinek, hogy uralkodónak vagy köztársasági elnöknek hívják.
SzVSz ma egy uralkodónak dem lenne nagyobb tekintélye, mint bárkinek.
Előzmény: M_Árpi (30)
M_Árpi Creative Commons License 2000.02.03 0 0 30
Én már csak azon mélázom, hogy mi a fenének nekünk egyáltalán köztársasági elnök?

Cromwell után Angliában, Franco után Spanyolországban, a francia megszállás után Hollandiában visszatértek a legjobban bevált államformához: a monarchiához.

Nincs vita, hogy ki legitim és ki nem. Az államfő személyéről nem politikai paktumok, hanem a természet rendje szerint gondoskodnak. Momentán nem is lehetne jobb "nemzetközi ügyvédet" találnunk, mint Habsburg Ottó. És mennyivel nagyobb tekintélye van egy uralkodónak, mint egy parkolópályára állított politikusnak!

A baj csak az, hogy a politikusokra várhatunk, mire elfogadnának valakit a fejük föle a saját mocskos köreiken kívülről.

Mercurius Creative Commons License 2000.02.03 0 0 29
Nem értem ennek mi köze ahhoz, amit írtam, hogy az MSZP mindáron válságot szeretne produkálni, hátha mégis valahogy sikerülne visszakapaszkodnia a hatalomba. Idönként a FIDESZ-MSZP koalició lufiját is felenegedik. Torgyánt már támogatva, meg most támadva is felhasználták. Nekik mindegy. Fő az, hogy rossz legyen. Nem felelős politikusokra valló magatartás.
Előzmény: picur (28)
picur Creative Commons License 2000.02.03 0 0 28
Ne haragudj, de nem tok mindegy neked, hogy az MSZP miket mond, mikor kit tamogat? A csapdaba a Fidesz maszott bele, az MSZP csak kivulrol drukkol neki ;)
Előzmény: Mercurius (27)
Mercurius Creative Commons License 2000.02.03 0 0 27
Bocs, de a kérdés az volt, hogy az MSZP miért váltogatja 2-3 havonként az alláspontját. A váalsztások elött is hol anyázta Torgyánt, hol emlegette, hogy a Kisgazdák tanképpen nem álllnak távol az MSZP-től.

Most pár hónapja még kézzel lábbal támogatták, egy kormányválság és előrehozott választások reményéban - TJ.-t. Most visoznt megint támadják és megint előre hozott választást akarnak kifacsarni valahogy az ügyből.

Más: Nem Vastagh Pál volt aki 90-ben is azt hirdette, hogy a demokratikusan megválasztott Parlament az újonan megnyitott recski táborban fog összeülni (csakhogy tudjuk, hogy kivel állunk szemben).

Előzmény: HJM (26)
HJM Creative Commons License 2000.02.03 0 0 26
....a MIÉP "külső" támogatásának elfogadásáról már nem is beszélve...
;-))
Előzmény: HJM (25)
HJM Creative Commons License 2000.02.03 0 0 25
Egyébként nem is tudom, hogy ki feküdt össze Dr.Monnyonle-vel a hatalomért?
Hmmmm....
Segítenél?
;-))
Előzmény: Mercurius (3)
Mercurius Creative Commons License 2000.02.03 0 0 24
" Úgy tűnik Te egy belső emberük vagy"

Kinek ? Az MSZP-nek ?

Előzmény: salk (23)
salk Creative Commons License 2000.02.03 0 0 23
Úgy tűnik Te egy belső emberük vagy, ha ílyen pontosan tudod az eseményeket.
Előzmény: Mercurius (3)
Csülök Creative Commons License 2000.02.03 0 0 22
Nem hallottam, de ha mondta, késett vele néhány évet, 95-ben (ugye akkor választották újra Göncz Árpádot?) mondhatta volna! Ráadásul akkor nyugodtan megtehették volna...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!