Keresés

Részletes keresés

taormina001 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 6670

Fodormentából lehet ugyanúgy teát készíteni, mint a borsosból? Vagy nagyon más ízü?

Előzmény: krnemarika (6669)
krnemarika Creative Commons License 2015.07.15 0 0 6669

Citromfűből, mentából szörpöt is készíthetsz.

Már száríthatod is, hiszen  újra hajt, s lesz friss is. Mi nagyon szeretjük a teáját, vegyesen szoktam készíteni. A fodormenta pedig jó a gyomornak, az emésztésnek stb. A citromfűből készült tea pedig nyugtató, stesszoldó hatású, segíti a nyugodt alvást.

A mentalevéllel ízesítheted az ásványvizet is.

Előzmény: taormina001 (6666)
taormina001 Creative Commons License 2015.07.15 0 0 6668

Ipari mennyiségü fodormenta van; sose tudtam, mire jó:-(

Előzmény: CBNora (6667)
CBNora Creative Commons License 2015.07.15 0 0 6667

Szerintem ha most leszárítod, még kihajt, és lesz frissen is. Valamennyit meg lehet hagyni, hogy addig is legyen friss.

A fodormenta teát pedig meg kell kóstolni. Sokan úgy is használják a mentát, hogy beáztatják vízbe vagy limonádéba. Én nem nagyon szeretem, csak nagy melegben szoktam inni a teáját egyebekkel vegyesen, de pont fodormentám nincs, csak egy kerek levelű, és a kert végében magától nőtt lómenta, ezeket használom.

Előzmény: taormina001 (6666)
taormina001 Creative Commons License 2015.07.15 0 0 6666

Meg tudnátok mondani, hogy a füszernövényeket mikor szüreteljük?

Azt tapasztalom, hogy a nyár elörehaladtával elöregszenek, megfoltosodnak, elsárgulnak a levelek. Viszont frissen még mindig jobb, mint már most leszárítani. Hogyan intézzük ezt?

Menta, citromfü, stb.

Meg tudnátok még mondani, hogy a fodormenta mire használható? A teája milyen ízü?

krnemarika Creative Commons License 2015.07.09 0 0 6665

Szia!

TÉLÁLLÓAK: oreganó, metélőhagyma, metélőfokhagyma, mentafélék, citromfű, tárkony, kakukkfű, levendula, zsálya, lestyán.

Rozmaringból van télálló is. A majorannában nem vagyok biztos, nálam nem maradt meg. A csombor elveti magát, az elpotyogott magból tavasszal kikel.

A babérlevelet teleltetni kell.

A metélőpetrezselyem áttelel, de hamar magszárat hoz. (Sokkal ízletesebb a "hagyományos".)

A zsázsa, a bazsalikomok egynyáriak.

 

A magokat a legtöbb gazdaboltban megkapod. Növényeket pedig tavasszal a piacon, vagy kertészetekben.

 

Vagy pl. innen:

 

http://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/

 

Mentát, citromfüvet, metélő hagymát szívesen küldök.

Üdv.: Marika

Előzmény: laller25 (6663)
Fiatal88 Creative Commons License 2015.07.03 0 0 6664

A menták, levendula, rozmaring télálló/évelő.A snidling tuti nem.A többit kérdezd meg google barátunktól.:-) 

Előzmény: laller25 (6663)
laller25 Creative Commons License 2015.07.03 0 0 6663

Helló mindenkinek

Ezeket szeretném tartani:

OREGANO

ROZMARINK

METÉLŐHAGYMA (SNIDLING)

BORSMENTA

CITROMFŰ

BAZSALIKOM

MAJORANNA

TÁRKONY

METÉLŐPETREZSEJEM

KAKUKFŰ

MENTA

BABÉRLEVÉL

LEVENDULA

ZSÁLYA

ZSÁZSA

CSOMBOR

LESTYÁN

EZEKET SZERETNÉM NEVELGETNI ÉS FELHASZNÁLNI 

HONNAN TUDNÁM BESZEREZNI EZEKET?

ÉS MELYEK AZ ÉVELŐK ÉS TÉLÁLÓK?

A SEGÍTSÉGET ELŐRE IS KÖSZIKE

 

Fiatal88 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 6662

15-20 tő.Szabadgyökeres is jó, mivel kiültetném.Palánta koruak is megfelelnek, csak virágozzon jövőre.:-) 

Előzmény: FantasyLandia (6661)
FantasyLandia Creative Commons License 2015.06.24 0 0 6661

Mekkora mennyiségre gondoltál? Szabad-gyökerű vagy konténeres érdekel? Milyen idősek legyenek a Levendulák?

Előzmény: Fiatal88 (6660)
Fiatal88 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 6660

Sziasztok!Tud valaki ajánlani webkertészetet, ahonnan tudnék nagyobb mennyiségben levendulát rendelni?

laller25 Creative Commons License 2015.06.19 0 0 6659

Most egy kicsit vissza olvastam majoránnát és levél petrezselymet is szeretnék de tervbe van a medvehagyma is.

Szeretném a lehető legtöbb fajtát tartani.

Gyógynövényeket is szeretnék orvosi zsálya. levendula stb 

Minden segítséget elfogadok

 

laller25 Creative Commons License 2015.06.19 0 0 6658

Helló mindenkinek.

Tudnátok nekem segíteni szeretnék egy fűszerkertet kialakítani. Abban szeretném kérni a segítségeteket hogy melyek azok a növények amik télállók? Eddig van metélőhagyma, Oregon, rozmaring, borsmenta és  citromfű csak azt nem tom hogy melyek a télálok a citromfű és a borsmenta az tudom hogy az mert tavaj került ki a kertbe. szeretnék még ezeken kívűl bazsalikomot, mentát, kakukkfüvet és még sok mást is.

KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET ELŐRE IS

unartis: Creative Commons License 2015.04.04 0 0 6657

Nekünk kertben van két klón, az alföld szívében lakunk, de meg van mindkét bokor idén már a 3. éve, hogy meg vannak, az egyiket Szegedről hoztam azután az ominózus 2012-es február után amikor -20-nál hidegebb volt. Márciusban szedtem, a másik klón Csanyteleki(Csongrádhoz közelről származó) növény, ezek nem egyszerre szoktak virágozni, és külsőre sem egyformák.

Előzmény: nézek (6652)
nézek Creative Commons License 2015.04.03 0 0 6656

nos ez lestyán szeretne lenni, tíz literes vödörben van, tiszta komposztban...nől mint a veszedelem.

nézek Creative Commons License 2015.04.01 0 0 6655

Egy ráérő hatvan literes dézsában szeretnék rozmaringfát nevelni..

...van egy kis rozmaringfám a kertben, sőt bokor is, de most tavaszra a végeik megbarnultak, elfagytak...ezt szereném elkerülni, biztonságos téli elhelyezéssel....

Itt Budafokon sem vagyok védve a tél hidegétől, bármilyen fagy befigyelhet...láttam a piacon egy tiszteletre méltó rozmaringfát, ötezerért kínálta a kertész...ő is mondta, hogy ha kint hagyom, akkor vagy elfagy, vagy nem...

Előzmény: rzsoka (6653)
Maeg Creative Commons License 2015.04.01 0 0 6654

Rozmaringja válogatja, hogy melyik mennyire bírja a telet. Mindenesetre a "hagyományos", mindenféle megjelölés nélküli rosmarinus officinalis egész jól, nekem a városban az erkélyen volt két különböző forrásból egész télen, és egy levelük szála sem görbült meg :) Valamelyik tengeren túli gyűjtemény honlapján olvastam, hogy minél világosabb a virágja, hüvelykujj-szabály alapján annál jobban bírja a hideget.

 

Ha van kert, érdemes lenne legalább a cserepet beásni, mert a szabadon álló cserépben könnyebben elfagy a gyökér, mint a földben. Egyébiránt teleltetést tapasztalataim szerint nem igényel, ezt mutatják azok a rozmaring bokrok is, amik a kertészeti egyetem arborétumában vannak, ebből adódóan viszont érdemesebb nem cserépben tartani. Így öntözést nem igényel, de a víztől sem rohad el a gyökere.

 

Nekem az a problémám, hogy hiába próbálkozom a hagyományos módszerrel a rosmarinus officinalis 'barbeque' esetén, esze ágában nincs gyökerezni. Se föld, se víz, se hormonnal, se anélkül, se félárnyékban, se sötétben, se napon, se fóliázva, se anélkül :( Pedig eszméletlen jó illata van.

Előzmény: rzsoka (6653)
rzsoka Creative Commons License 2015.04.01 0 0 6653

Még én is eléggé kezdő vagyok, ám a rozmaringot én kint teleltettem a kertben - tavaly nyáron egy ágacskát leszúrtam, szépen befakadt és hajtott - átvészelte a telet, semmi baja, gondolom idén nagyot fog nőni :)

A szomszédomtól kaptam, neki is kint telel.

Keresztanyámnak is van (más országrészen) már hosszú évek óta a kertben......

 

Előzmény: nézek (6652)
nézek Creative Commons License 2015.04.01 0 0 6652

Új versenyző vagyok... romaringból szeretnék fácskát nevelni egy nagyobb dézsában.  Hogy ne fagyjon el télen, ezért fagymentes helyre vinném télen...

 

ha valakinek van így nevelt fácskája, legyen szíves bíztasson..

Maeg Creative Commons License 2015.03.26 0 0 6651

Sziasztok,

 

Szobában teleltettem a babéromat (sajnos ellenjavallatot nem olvastam - elég korán - sehol). Kb. másfél hete vettem észre, hogy tömegesen száradnak el a levelei, emellett mérharmat jellegű csillogó valami volt a levelein. Reflexből leszedtem az összes levelét, levágtam az érintett száraz részeket, lemostam erős vízsugárral langyos vízzel (a lemetszett bokrot sajnos könnyedén be tudtam már tenni a zuhanytálcába), majd kénnel lefújtam, akkor még úgy gondoltam, hogy valamilyen atka lehet érte felelős.

 

Egy kb. 20 centis épnek látszó rész maradt, viszont néhány levél ezen is elkezdett kívülről befelé száradni. Ma olvastam, hogy hűvösben kellett volna teleltetni, és ritkán öntözni. Ez utóbbi nagyjából meg is volt, de 25 fokban telelt közvetlenül egy északra néző ablak előtt.

 

Szerintetek meg lehet még bárhogy menteni? Nagyon a szívemhez nőtt :(

 

Köszönöm a tanácsokat!

SzikiPeti Creative Commons License 2015.02.11 0 0 6650

Szívás nyom,és másodlagos fertőzésként egy gomba faj.

Le kell terra vágni vagy kétszer.

Előzmény: Jump88 (6649)
Jump88 Creative Commons License 2014.07.19 0 0 6649

Sziasztok!A fodormentám levelének aljàn ilyen apró barna pöttyök jelentek meg és ugyanezen a helyen a felső részén sàrgul.Ezt mi okozza?mentarozsda vagy màs ?mit lehet ezzelcsinàlni?Köszönöm

 

ZsuR Creative Commons License 2014.07.12 0 0 6648

Egy masik fajta menta szosz - az angolok igy csinaljak:

 

Hozzávalók
csokor menta
csipetnyi só
4 evőkanál forró vizet
4 evőkanál fehér borecet
1 csapott evőkanál porcukor
Elkészítés módja
A mentalevelet megmossuk, megszórjuk sóval és vágjuk apróra.
Adjuk hozzá a cukrot, és öntsük a forró vizet, keverjük meg, és hagyjuk kihűlni.
Keverjunk hozzá az ecetet.

nézek Creative Commons License 2014.05.13 0 0 6647

köszönöm szépen, ezek elkerülték a figyelmem...

Előzmény: kisszszoros (6646)
kisszszoros Creative Commons License 2014.05.10 0 0 6646

menta:

A mentaszószok többsége valamilyen savanyított tejtermék (tejföl, joghurt, kefír) és nagy halom mentalevél összeturmixolva hidegen. Ecettel vagy citrommal, illetve cukorral vagy mézzel ízesítik. A sűrűségét a mentalevelek adják, szép zöld színe van, készen nem érdemes tárolni, mert gyorsan veszít a zamatából. Készíthető szárított mentából is, ekkor nem lesz szép zöld színe, hacsak nem teszel bele némi spenótot. Ha tényleg sok mentád van árnyékos helyen szárítsad meg, morzsold le a szárról a leveleket, jól záró dobozban el teheted későbbre.

 

citromfű:

http://jokaja.hu/citromfu-pesto-edesen/

itt is van egy nem majonézes mártás: http://www.mindmegette.hu/citromfu-19081 A hal alaplé helyett húslevest is használhatsz...

Előzmény: nézek (6645)
nézek Creative Commons License 2014.05.09 0 0 6645

Tisztelt fórumozók!

 

Segítséget kérnék. Ezt a topikot nem olvastam vissza, ehelyett gúgliztam receptekért..de sehol nem találok igazi citromfű szószt, vagy menta szószt..

 

Olyan sok van a kertben mindegyikből, és oly' gyönyörűek, hogy tányérba kívánkozik mindegyik szál...a nejem kiadta, kerítsek receptet..

Nos szörpikét, teát, (kamu)szószt találtam, de amolyan igazit nem, ami nem hókuszpókusz keverék majonézzel, meg mittudoménmivel, hanem csak úgy magában.....   értem ez alatt, hogy olyan mennyiséget lehet-e főzni, mintha sóska lenne, vagy spenót..levél-levél..gondolom, csak ezek aromásabbak..vagy ehetetlenül tömény?

 

Ha valakinek megesne a szíve, és küldene egy linket, receptet.

 

Köszönöm

 

 

unartis: Creative Commons License 2014.05.07 0 0 6644

Szia kisszszoros!

 

Akkor nem érdemes vele próbálkozni, mert meddő kísérlet az egész, köszönöm az infót, keresni fogom virágboltokban is.

 

Előzmény: kisszszoros (6643)
kisszszoros Creative Commons License 2014.05.07 0 0 6643

A fűszerként árult borsfélék nem alkalmasak magvetésre.

 - A fekete és zöld bors éretlen.

 - A fehér érett, de a héja el van távolítva, az áztatás-hántolás során a csíra elpusztul.

 - A piros érett, de magas hőfokon szárítják, ez gyakorlatilag megöli a csíráját.

 

Talán botanikus kertben tudol palántát vagy növényt venni...

Előzmény: unartis: (6613)
baby-lon Creative Commons License 2014.05.03 0 0 6642

Szia!

 

Tudtam szerezni második generációs Sárpo-t, van egy kicsi kimaradva, szívesen odaadom, ha kéred, merre laksz? Ha dobsz egy mailt, egyztethetünk. Jó lenne személyesen, mert csírázott...

 

Előzmény: Xenil (6639)
baby-lon Creative Commons License 2014.05.03 0 0 6641

Néhány kép a vihar előtt...

 

Ánizskapor:

 

 

Sztívia liget:

 

 

Citromfű:

 

 

Menta kert (öt féle):

 

 

Snidling:

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!