Már száríthatod is, hiszen újra hajt, s lesz friss is. Mi nagyon szeretjük a teáját, vegyesen szoktam készíteni. A fodormenta pedig jó a gyomornak, az emésztésnek stb. A citromfűből készült tea pedig nyugtató, stesszoldó hatású, segíti a nyugodt alvást.
Szerintem ha most leszárítod, még kihajt, és lesz frissen is. Valamennyit meg lehet hagyni, hogy addig is legyen friss.
A fodormenta teát pedig meg kell kóstolni. Sokan úgy is használják a mentát, hogy beáztatják vízbe vagy limonádéba. Én nem nagyon szeretem, csak nagy melegben szoktam inni a teáját egyebekkel vegyesen, de pont fodormentám nincs, csak egy kerek levelű, és a kert végében magától nőtt lómenta, ezeket használom.
Meg tudnátok mondani, hogy a füszernövényeket mikor szüreteljük?
Azt tapasztalom, hogy a nyár elörehaladtával elöregszenek, megfoltosodnak, elsárgulnak a levelek. Viszont frissen még mindig jobb, mint már most leszárítani. Hogyan intézzük ezt?
Menta, citromfü, stb.
Meg tudnátok még mondani, hogy a fodormenta mire használható? A teája milyen ízü?
Tudnátok nekem segíteni szeretnék egy fűszerkertet kialakítani. Abban szeretném kérni a segítségeteket hogy melyek azok a növények amik télállók? Eddig van metélőhagyma, Oregon, rozmaring, borsmenta és citromfű csak azt nem tom hogy melyek a télálok a citromfű és a borsmenta az tudom hogy az mert tavaj került ki a kertbe. szeretnék még ezeken kívűl bazsalikomot, mentát, kakukkfüvet és még sok mást is.
Nekünk kertben van két klón, az alföld szívében lakunk, de meg van mindkét bokor idén már a 3. éve, hogy meg vannak, az egyiket Szegedről hoztam azután az ominózus 2012-es február után amikor -20-nál hidegebb volt. Márciusban szedtem, a másik klón Csanyteleki(Csongrádhoz közelről származó) növény, ezek nem egyszerre szoktak virágozni, és külsőre sem egyformák.
Egy ráérő hatvan literes dézsában szeretnék rozmaringfát nevelni..
...van egy kis rozmaringfám a kertben, sőt bokor is, de most tavaszra a végeik megbarnultak, elfagytak...ezt szereném elkerülni, biztonságos téli elhelyezéssel....
Itt Budafokon sem vagyok védve a tél hidegétől, bármilyen fagy befigyelhet...láttam a piacon egy tiszteletre méltó rozmaringfát, ötezerért kínálta a kertész...ő is mondta, hogy ha kint hagyom, akkor vagy elfagy, vagy nem...
Rozmaringja válogatja, hogy melyik mennyire bírja a telet. Mindenesetre a "hagyományos", mindenféle megjelölés nélküli rosmarinus officinalis egész jól, nekem a városban az erkélyen volt két különböző forrásból egész télen, és egy levelük szála sem görbült meg :) Valamelyik tengeren túli gyűjtemény honlapján olvastam, hogy minél világosabb a virágja, hüvelykujj-szabály alapján annál jobban bírja a hideget.
Ha van kert, érdemes lenne legalább a cserepet beásni, mert a szabadon álló cserépben könnyebben elfagy a gyökér, mint a földben. Egyébiránt teleltetést tapasztalataim szerint nem igényel, ezt mutatják azok a rozmaring bokrok is, amik a kertészeti egyetem arborétumában vannak, ebből adódóan viszont érdemesebb nem cserépben tartani. Így öntözést nem igényel, de a víztől sem rohad el a gyökere.
Nekem az a problémám, hogy hiába próbálkozom a hagyományos módszerrel a rosmarinus officinalis 'barbeque' esetén, esze ágában nincs gyökerezni. Se föld, se víz, se hormonnal, se anélkül, se félárnyékban, se sötétben, se napon, se fóliázva, se anélkül :( Pedig eszméletlen jó illata van.
Még én is eléggé kezdő vagyok, ám a rozmaringot én kint teleltettem a kertben - tavaly nyáron egy ágacskát leszúrtam, szépen befakadt és hajtott - átvészelte a telet, semmi baja, gondolom idén nagyot fog nőni :)
A szomszédomtól kaptam, neki is kint telel.
Keresztanyámnak is van (más országrészen) már hosszú évek óta a kertben......
Szobában teleltettem a babéromat (sajnos ellenjavallatot nem olvastam - elég korán - sehol). Kb. másfél hete vettem észre, hogy tömegesen száradnak el a levelei, emellett mérharmat jellegű csillogó valami volt a levelein. Reflexből leszedtem az összes levelét, levágtam az érintett száraz részeket, lemostam erős vízsugárral langyos vízzel (a lemetszett bokrot sajnos könnyedén be tudtam már tenni a zuhanytálcába), majd kénnel lefújtam, akkor még úgy gondoltam, hogy valamilyen atka lehet érte felelős.
Egy kb. 20 centis épnek látszó rész maradt, viszont néhány levél ezen is elkezdett kívülről befelé száradni. Ma olvastam, hogy hűvösben kellett volna teleltetni, és ritkán öntözni. Ez utóbbi nagyjából meg is volt, de 25 fokban telelt közvetlenül egy északra néző ablak előtt.
Szerintetek meg lehet még bárhogy menteni? Nagyon a szívemhez nőtt :(
Sziasztok!A fodormentám levelének aljàn ilyen apró barna pöttyök jelentek meg és ugyanezen a helyen a felső részén sàrgul.Ezt mi okozza?mentarozsda vagy màs ?mit lehet ezzelcsinàlni?Köszönöm
Egy masik fajta menta szosz - az angolok igy csinaljak:
Hozzávalók csokor menta csipetnyi só 4 evőkanál forró vizet 4 evőkanál fehér borecet 1 csapott evőkanál porcukor Elkészítés módja A mentalevelet megmossuk, megszórjuk sóval és vágjuk apróra. Adjuk hozzá a cukrot, és öntsük a forró vizet, keverjük meg, és hagyjuk kihűlni. Keverjunk hozzá az ecetet.
A mentaszószok többsége valamilyen savanyított tejtermék (tejföl, joghurt, kefír) és nagy halom mentalevél összeturmixolva hidegen. Ecettel vagy citrommal, illetve cukorral vagy mézzel ízesítik. A sűrűségét a mentalevelek adják, szép zöld színe van, készen nem érdemes tárolni, mert gyorsan veszít a zamatából. Készíthető szárított mentából is, ekkor nem lesz szép zöld színe, hacsak nem teszel bele némi spenótot. Ha tényleg sok mentád van árnyékos helyen szárítsad meg, morzsold le a szárról a leveleket, jól záró dobozban el teheted későbbre.
Segítséget kérnék. Ezt a topikot nem olvastam vissza, ehelyett gúgliztam receptekért..de sehol nem találok igazi citromfű szószt, vagy menta szószt..
Olyan sok van a kertben mindegyikből, és oly' gyönyörűek, hogy tányérba kívánkozik mindegyik szál...a nejem kiadta, kerítsek receptet..
Nos szörpikét, teát, (kamu)szószt találtam, de amolyan igazit nem, ami nem hókuszpókusz keverék majonézzel, meg mittudoménmivel, hanem csak úgy magában..... értem ez alatt, hogy olyan mennyiséget lehet-e főzni, mintha sóska lenne, vagy spenót..levél-levél..gondolom, csak ezek aromásabbak..vagy ehetetlenül tömény?
Ha valakinek megesne a szíve, és küldene egy linket, receptet.
Tudtam szerezni második generációs Sárpo-t, van egy kicsi kimaradva, szívesen odaadom, ha kéred, merre laksz? Ha dobsz egy mailt, egyztethetünk. Jó lenne személyesen, mert csírázott...