Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2003.06.09 0 0 37

Jut eszembe, Dunaújvárosban alig maradt rendőr, ki utcára küldhető :((.... Székesfehérvár is egy felettébb érdekes város, ebből a szempontból :(. Menjünk körbe-körbe ....

Mijo

Előzmény: Mijo (36)
Mijo Creative Commons License 2003.06.09 0 0 36

Pár ismerősöm kiröhögött, szerintük minden várhatóan komolyabb horderejű hatósági ellenőrzés időpontja, kivétel nélkül időben kiszivárog :(! Hát igen, nehéz szólóban pl. razziát tartani ...

Nekem meg, mint nyugati filmeken nevelkedett fazonnak erről a következő jut az eszembe. Hol vannak az ősidők óta bevált konspiratív módszerek?

Példánk legyen külhonosan szomszédos. Lehúzós mondjuk rá a jugó rendőr? Hát miért nem ülteti be a szabadkai rendőrkapitány egyik megbízható emberét civilben egy magyar, vagy német rendszámú kocsiba többedmagával (netán más hatóságok embereivel), és küldi péntek délután Zombor környékére főútvonalon haladni az ország belseje felé? Vagy vasárnap délután fordítva. Talán félő, hogy nem lenne emberanyag utánpótlás :(!? A helyszín tetszés szerint behelyettesíthető.

Mijo

Előzmény: Mijo (31)
Mijo Creative Commons License 2003.06.09 0 0 35

Ezzel a tömör reakcióval, és a nem tudom miként értelmezendő emotikonnal zavarba hozol, Zoli.
Most akkor kiket ösztönzöl és mit vársz ki ..? Szoktál te bőbeszédűbb is lenni, nosza :)!

Mijo

Előzmény: zvajda (33)
Mijo Creative Commons License 2003.06.09 0 0 34

Pardon, korrigálok: Márfai Péter az Informatikai és Távközlési bizottság alelnöke, én léptettem alább elő elnökké :).

Ugyanakkor meg az imént vettem észre, hogy a másik országgyűlési képviselőnk, Zsigó Róbert is a felsorakoztatásba illik, ez elég sajnos, ugyanis ő meg Kábitószerügyi albizottság elnöke.

Bizony tocsogunk Baján a narkóban, és ez is olyan köztudott körülmény, mint sok egyéb más negatívum, melyekkel nem igazán kívánkoznak szembesülni hivatalosságaink. Jó volna okként csak azt képzelni, hogy struccpolitikát folytatni kevésbé macerás, így kifizetődőbb :(.

Mijo

Előzmény: Mijo (32)
zvajda Creative Commons License 2003.06.09 0 0 33
Mijó irta:

Nem létezik, hogy ennyi potenciális segítő mellett, ne lehetne ezt a régóta vajúdó "gyermeket" megszülni!
Mondom a biztosítók. Nem igazán jellemző, hogy ezek csődhelyzetbe jutnának, ugyanakkor mindegyik olyan csodapalotában lakik, hogy az ügyfél csak tátja a száját. Van okunk feltételezni módosságukat, ami zsebünkből történő gyarapodásukat. Hát akkor nosza, nyúljanak ők is zsebbe! Érdekük! Úgy a megelőzés, mint a károkozók kézrekerítése. Nekik az nem biznisz, ha nincs meg a tettes. Vajon volt-e már valaki is, ki megkísérelte volna igazolható módon koordinálni ezeket a kérdéseket!?

Hááát csak ügyesen uraim. Rajta!!o:)
Én megvárom.

Előzmény: Mijo (32)
Mijo Creative Commons License 2003.06.09 0 0 32

Érdekfeszítően izgalmas "szolgálati jelentést" olvastam "Több rendőr lesz a város utcáin" címen a Petőfi Népe internetes verziójában, mely tartalmában automatikusan emlékeztet Tölgyesi erdészkapitány érája alatti lakosságcsitító frázisokra, szívbőlfakadó felhőtlen kacagást okozva anno a nép körében. Ez az a cím egyébként mely minden nyáron igaz, hiszen az állandó állomány évente bővül időszakosan a "rendőripari" tanulók szakmai gyakorlati idejével.

Beidézem az írás teljes tartalmát, majd hozzáfűzöm gondolataimat.
__________________________________________________

"Több rendőr lesz a város utcáin
PetofiNepe 2003.06.08

Nappal és éjszaka is több rendőr lesz a város utcáin. Ettől a közbiztonsági helyzet és biztonságérzet javulását várja Vakulya Ottó kapitány. Beindul a strandrendőrség is...

– A jövő hétvégétől ismét cirkálnak a strandrendőrök a Sugovica-partján – válaszolta érdeklődésünkre Vakulya Ottó rendőrkapitány. Fő feladatuk az alkalmi lopások, illetve a motorosok, autósok behajtásának megakadályozása lesz. A vízirendőrökkel egyeztetjük a szolgálatot, amitől azt várjuk, hogy a strandolók a vízben és a parton is nyugodt körülmények közt élvezhetik a nyarat. Jelenleg olyan fiatalokat toborzunk, akik a Tourist Police szolgálatban csatlakoznának járőreinkhez. Várhatóan júliustól 3-4, legalább érettségizett, idegen nyelvet beszélő civil fiatalt vonunk be a munkába, amiért természetesen fizetünk – tette hozzá az alezredes. Ismét érkeznek nyári gyakorlatra a rendőri szakmát most tanuló fiatalok, akik a szabadságolások idején enyhíthetik a létszámhiányt.

A kapitány arról is beszámolt, hogy éjszakánként több rendőr áll majd szolgálatban. A három gépkocsizó járőr mellé csatlakoznak a bűnügyisek, amikor nincs más elfoglaltságuk. Alkalmanként razziákat tartanak. – Eredményt hozhat a fokozott jelenlét és a gyors reagálás, amit bizonyít, hogy ilyen módszerrel a piacról sikerült kiszorítani a zsebes társaságokat – érvel Vakulya Ottó. Ennek alapján a randalírozások, rongálások csökkenésére számít a belvárosban és egyéb éjszakai szórakozóhelyek környékén. Véleménye szerint javíthatna a helyzeten, ha kiépülne a térfigyelő rendszer, amiről évek óta szó esik. Erre némi esélyt adhat, hogy megszületett az önkormányzat közbiztonsági koncepciója, amivel már lehet pályázni a szaktárcánál.

Kubatovics Tamás"
__________________________________________________

Nincs okom kételkedni az új rendőrkapitány, Vakulya Ottó jóindulatában, hiszen rövid egyéves bajai múltja is több esetben kemény, a lakosság részéről szimpátiával találkozó intézkedésekről tanúskodik.
Egy pillanatig sem irigylem rendőrségünk mai vezetőjét, mert azt az örökséget, amit Tölgyesi hagyott maga után, évtizedes reformterv keretén belül is nehéz lenne talán gatyába rázni. Ennek a kétes egzisztenciának az ügyködése alatt, városunk közbiztonsága kataszrofális szintre zuhant alá, nem beszélve azoknak a kiváló belügyi szakembereknek a kirívóan magas számáról, kik abban az időszakban menekültek el, lettek távozásra kényszerítve a bajai testületből. Hány de hány, drága pénzen iskolázott szaakember hagyta el fiatalon a pályát, kallódott el, vagy állt a legkülönbözőbb nívójú őrző-védő formációk lobogója alá. Tölgyesi óta annyi változás mégis történt, hogy legalább saját személye és elit sleppje által elkövetett esetek száma csökkent :((...., megjegyzem, már ez is valami!

Visszatérve az írásra: új színfolt a strandrendőrség kvalifikált civil ifjakkal történő segítése. De nagyon jó lenne, ha valóban arra méltó és alkalmas fiatalok köréből kerülnének ezek ki, és nem a különböző frekventált pozícióban lévő szülők "beajánlása" érvényesülne. (Nem én tehetek arról, az elmúlt évtizedek reflexszerűen ilyen gondolatokat képeznek az agyamban :(...) Talán nem is kéne a fizetésre hangsúlyt fektetni, hanem a rendőri munka iránt affinitást érző, és szándékuk szerint majdan rendőri tanulmányokat folytatók köréből kerülnének ki karitatív jelleggel ezek a segítők.

Igen. Valóban üdvös, a gyakorlatukat töltő rendőrtanulók jelenléte. Feltételezem, ezek a fiatalok még nem foghatók éjszaka szolgálatra. De nappali számszerűségükkel és egyenruhás jelenlétükkel mindenképpen visszatartó erőt jelentenének, ugyanakkor meg az állomány tagjai egy része valóban növelhetné az éjszakai munkát végzők számát, hiszen köztudott, hogy az az időszak a legveszélyeztetettebb, a legtöbb gazember és erejével nem bíró zömében az éjszaka óráiban érzi magát legaktívabbnak. (Persze és sajnos, nappalra is akad mocsok bőven :(....)
Persze csak olyan rendőröktől várható el tényleges változás bekövetkeztével járó munka, kik távol állnak a bűntől, a bűnözőktől, kik nincsenek függő viszonyban munkájuk ellenpólusa egyetlen területétől sem!

Idézek: "Ennek alapján a randalírozások, rongálások csökkenésére számít a belvárosban és egyéb éjszakai szórakozóhelyek környékén."

Igen! Nagyon jó lenne, ha "minden egyéb éjszakai szórakozóhely KÖRNYÉKE" rendőrségi védelmet élvezhetne. Mondom rendőrségi védelmet ..., A LAKOSSÁG JAVÁRA, ANNAK BIZTONSÁGA ÉS NYUGALMA MEGTEREMTÉSÉRE IRÁNYULÓ, és NEM "egyes" szórakozóhelyek érdekében, azok zavartalan működése érdekében történő rendőrségi védellem!!!

Zene füleimnek: "Véleménye szerint javíthatna a helyzeten, ha kiépülne a térfigyelő rendszer, amiről évek óta szó esik. Erre némi esélyt adhat, hogy megszületett az önkormányzat közbiztonsági koncepciója, amivel már lehet pályázni a szaktárcánál."

Rendőrkapitányunk nem tudom látta-e már, informatikát gyakorlóként fórumunk eme témakörét: WEBKAMERÁT A BAJAI VÁROSHÁZÁRA IS !

Ebben már évek óta történt kivesézési kísérlet úgy webkamerák telepítése, mint térfigyelő rendszer kiépítése tárgyában.
Webkamerák időközben frekventált helyeken kihelyezésre kerültek, ugyan megítélésem szerint inkább kellett volna, hogy ezzel szemben privilégiumot élvezzen közterületeink figyelése, szerintem akkor dicsekedjünk vizuálisan, ha biztonságos környezetet áll majdan módunkban kínálni a városunk után érdeklődők számára. Messziről mutatni úgy a füvet, hogy az abban rejtőző kutyaszar ne látszódjék, csak önmagunk és mások inkorrekt ámítása :(!

Térfigyelő rendszer! Nem hinném, hogy ennek visszatartó erejét részletezni kéne, ha valahova, akkor Bajára ez égetően hiányzik, mégpedig igen nagy területet felölelően.
Nos, mikor, ha most nem!???? Belügyminiszterünk bajai; parlamentünk informatikai bizottsága elnöke, országgyűlési képviselőként bajai; megyei rendőrfőkapitány helyettesünk bajai; önkormányzatunk közbiztonsági tanácsnoka, egyik legrangosabb egykori bajai rendőrtisztünk; és hány az olyan bajai biztosítótársaság, melyek csontkemény érdeke tükröződne e kérdésben!?

Nem létezik, hogy ennyi potenciális segítő mellett, ne lehetne ezt a régóta vajúdó "gyermeket" megszülni!
Mondom a biztosítók. Nem igazán jellemző, hogy ezek csődhelyzetbe jutnának, ugyanakkor mindegyik olyan csodapalotában lakik, hogy az ügyfél csak tátja a száját. Van okunk feltételezni módosságukat, ami zsebünkből történő gyarapodásukat. Hát akkor nosza, nyúljanak ők is zsebbe! Érdekük! Úgy a megelőzés, mint a károkozók kézrekerítése. Nekik az nem biznisz, ha nincs meg a tettes. Vajon volt-e már valaki is, ki megkísérelte volna igazolható módon koordinálni ezeket a kérdéseket!?

Jó szándék ide, jó szándék oda, rendőrkapitányunk csak abban az esetben lehet képes hatékony intézkedéseket tenni, amennyiben több más fórum részéről is segítő partnereket talál. Korrupt, bűnözőkhöz közelálló, profitot a zavarosból halászó, gazdagodást a káoszból és anarchiából nyerő "segítő" körök nem a lakosság javát fogják szolgálni ...

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.06.04 0 0 31

"A Bajai Rendőrkapitányság 2003. május 24-én éjszaka közbiztonsági akciót tartott Baja város szórakozóhelyein. Pozitív eredményként könyvelhetjük el, hogy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény ( terjesztés, fogyasztás, tartás ) elkövetése miatt eljárás nem indult, mivel ilyen jellegű eset az akció során tartott nagyfokú ellenőrzések ellenére sem merült fel."

Költői kérdésem: vajon mi lehet az oka annak, hogy városunk egy-egy ellenőrzés során, többségében olyan tiszta drogok terén, mint a legtisztább hófehér heroin :(!????

Mijo

Muity Mijo Creative Commons License 2003.05.22 0 0 30

"Tábort ver Baján a kapitány
PetőfiNépe 2003.05.14

Egy éve vezeti a bajai rendőrkapitányságot Vakulya Ottó. Az alezredes májustól már nem megbízott, hanem kinevezett kapitány...


– Egy éve azt nyilatkozta, hogy meg kell ismernie az embereket, a körülményeket.

– Nem ismertem a várost, amikor megbízatásomat kaptam. Pontosabban, jártam már a Petőfi-szigeten, amikor úttörőtáborban voltam. Úgy érzem, gyorsan beilleszkedtem. Kollégáimmal jó munkakapcsolat alakult ki, bár egy-két vezetőváltásra sor került.

– Milyen tervekkel érkezett?

– Mindig pozitív gondolkodású voltam, szeretek újítani. Tisztában voltam vele, ehhez egy ember nem elég. A rendőrségnek nyitni kell a civil szféra felé. A mi munkánk is egy áru, amit el kell tudni adni a lakosságnak. Fontos feladatunk, hogy megismertessük munkánkat, akár napi gondjainkat is.

– Sikerült?

– A visszajelzések alapján a lakosság ezt jó néven veszi. Természetesen, akit jogsérelem ér, az nem kedvezően bírálja el a rendőrséget. Aki viszont azt látja, hogy bejelentésére azonnal reagálunk, hamar felderítjük esetét, az jobbnak ítéli meg munkánkat.

– Mit tart legfontosabb döntésének?

– Mindegyik az, mert távlatokban kell gondolkodni, a kialakult képet nem tudjuk máról holnapra megváltoztatni. Reagáló rendőrségre van szükség. Azonnal ki kell menni, foglalkozni az ügyféllel. Ezért alakítottam ki a panaszirodát, ami hivatali időben van nyitva. De említhetem a bácsalmási és nagybaracskai gyakorlatunkat. Havonta találkozom az önkormányzatok vezetőivel és rövid időn belül lépni tudunk a felmerülő igények, problémák ügyében. Dolgozunk egy bűnmegelőzési projekten, belügyi pályázatokon szeretnénk pénzt szerezni a közbiztonság javítására. Az újítások közé tartozik a bajai strandrendőrség, az internetes honlap létrehozása, az újvárosi körzeti megbízotti csoport visszaállítása. Kábítószer bűncselekményekkel kapcsolatos ügyek felderítésére létrejött a mobil akciócsoport.

– Elégedettek a bajai rendőrökkel?

– Nem tisztem értékelni saját munkámat. Viszont kinevezésem előtt valamennyi önkormányzattól pozitív véleményeket kaptam. Szintén kedvező jel, hogy a települések segítséget nyújtanak munkánkhoz.

– Mit szeretne megvalósítani?

– Látható, azonnal reagáló, kulturáltan és szakszerűen intézkedő rendőröket szeretnék. Nem büntető, hanem segítő szemléletet akarunk kialakítani. Kísérletként nyáron egyhetes vízitábort tartunk a Petőfi-szigeten. Itt 10-14 éves gyerekeket bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági kérdésekre kívánunk felkészíteni. Lényeges a családon belüli erőszak kapcsán a térség két városával kötendő együttműködési megállapodás, amiben az együttműködő szervezetek munkavégzését, egymás tájékoztatását szabályozzuk.

– Megbízásának kezdetén sátor-, és nem táborverésre készült. Elárulta, szeretne megtanulni teniszezni. Mi változott egy év alatt?

– Mostmár táborverésről van szó, de bármikor vezényelhetik az embert más feladatra. A főkapitányság vezetése bizalmat szavazott, így hosszabb távra gondolkodom. Nagyon jól érzem magam a városban. Teniszezésre nem volt idő. Nem hittem volna, hogy ennyi munkám lesz. Több helyre is beiskoláztak, most mestervezetői képzésre járok.

– Hogy áll a halászléfőzéssel?

– Gyakorlom a technikát. A Tisza mellől jöttem, az ottani főzési módszert itt nem ismerik el. Tavaly karácsonykor Tiszakécskén a családomnak már bajai módra készítettem a halászlevet. Jól sikerült, elégedettek voltak velem.

Kubatovics Tamás"

Mijo Creative Commons License 2003.02.25 0 0 29

Már internetes honlapon is elérhetők: Bajai Rendőrkapitányság.

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.02.23 0 0 28

Alábbiak tekintetében, de jó volna azt feltételeznem, hogy de jó, végre változott valami! Remélhetően mindannyiunk javára.
Jómagam 1994-1998-ig, a bajai szerb kisebbségi önkormányzat elnökeként, három másik bajai kisebbségi önkormányzat elnökével egyetemben, automatikusan váltam Baja város e bizottsága tagjává - de minek :(((.....!?
Tisztségviselésem négy esztendeje alatt, egyetlen egy alkalommal sem kaptam meghívót semmi olyan alkalomra, mely rendeltetett volna e bizottság ténykedését igazolni. Ha Patyomkin jut erről eszembe, akkor egyáltalán nem egy történelmi alakra, vagy a nevét viselő finom vodkára kell gondolni :(!
Meggyőződésem szerint bevonásommal/bevonásunkkal, arra irányuló valós szándék esetén tudtunk volna a bűnözési műfajok egyes területein, a bizottság célkitűzésének megfelelő tevékenységet folytatni. Mint mondottam: mindannyiunk javára!

Muity Mijo

Előzmény: Mijo (27)
Mijo Creative Commons License 2003.02.23 0 0 27

"Bemutatkozik a Bajai Rendőrkapitányság BŰNMEGELŐZÉSI SZOLGÁLATA
rendorseg 2003.02.21

Már évekkel ezelőtt felismertük, hogy nem elég a hagyományos eszközökkel felvennünk a harcot a bűnözés ellen, tennünk kell valamit annak érdekében is, hogy a felnövekvő generációk lehetőleg ne lépjenek a bűn útjára, de áldozattá se váljanak. Kulcsszó tehát az általános széleskörű megelőzés. A prevenciós munka napjainkra már a rendőri feladatok fontos részévé vált, ezen belül is állandó prioritást élvez az ifjúságvédelem és a kábítószer-keresletcsökkentés. Gyermek eltűnésekkel és veszélyeztetéssel is foglalkozó részletes ismertető a Továbbiakban...>

2002-es évben Bács-Kiskun megyében összesen 111 személlyel szemben indult eljárás kábítószerrel való visszaélés alapos gyanúja végett. Ebből 36 Bajai Rk-hoz, 33 Kecskemét Rk-hoz, 20 Kiskunhalasi Rk-hoz, 12 Kalocsai Rk-hoz, 6 Kiskőrösi Rk-hoz, 2 Kiskunfélegyházi Rk-hoz, 2 Kunszentmiklósi Rk-hoz tartozik. Ez nem azt jelenti, hogy Baja az egyik legfertőzöttebb területe Bács-Kiskun megyének, hanem itt a legeredményesebb a felderítés. Bár az sem elhanyagolható tény, hogy határmenti település vagyunk.

A Bajai Rendőrkapitányságon is működik a Bűnmegelőzési és Ifjúságvédelmi csoport, mely az elmúlt időszakban megerősítésre került. Tagjaik ennek a propaganda munkának aktív résztvevői. Az egész város alsó-közép és felsőoktatási intézményeit bevontuk a megelőzési munkába, hisz a gyermek és fiatalkorú személyek a legveszélyeztetettebbek.

Segítségnyújtás, információ a 79/321955 6752 mellék ill. a 06-30/9534827 telefonszámon kérhető Katona Boldizsár r.őrnagytól és Valentinné Groll Mónika r. főtörzsőrmestertől.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy védjük, óvjuk a gyermekeket a veszélytől. Fokozottabb a veszély, ha a gyermek nem áll a család védelme alatt, elcsavargott, vagy szabadidejét őrizetlenül tölti.

A rendőrség évente egyre több gyermek eltűnési ügyében folytat eljárást. Az esetek 90%-ában a gyermek még aznap, vagy legkésőbb másnap reggel hazakerül.

Baja és térségében az eltűnés, szökés miatt körözött kiskorúak száma az elmúlt évben az alábbiak szerint alakult. Gyerekkorúak 11 fő - ebből 3 lány és 8 fiú - , fiatalkorúak 36 fő - ebből 20 lány és 16 fiú .

A gyermekkorúak kivétel nélkül - körözés elrendelése esetén - két napon belül feltalálásra kerültek.

2002-es évben a Bajai Rendőrkapitányságra, 5 fiatalkorú személy előállítása történt csavargás, szökés végett.

Kiskorú veszélyeztetése esetében a bűncselekmény elkövetéséről általában más intézmény ( iskola, védőnői hálózat, gyermekjóléti szolgálat) bejelentése alapján értesültünk. Az elmúlt egy évben a kiskorú veszélyeztetetése végett 13 esetben indult eljárás, mely eljárásokban 13 kiskorú személy érintett.

Baja Rendőrkapitányság működési területén a büntetőeljárások fiatalkorú és gyermekkorú elkövetők ellen szinte minden esetben tulajdonelleni bűncselekmények valamint visszaélés kábítószerrel bcs. elkövetésének alapos gyanúja miatt indult. A csoportos elkövetés volt megfigyelhető.

A gyermek és fiatalkorúak bűnelkövetését minden esetben anyagi haszonszerzés motiválta. A bűncselekmények elkövetéséből szerzett javakat, szórakozásra / sok esetben játékautómatázás/ költötték.

A korábbi évektől eltérő új módszerek tendenciák nem alakultak ki.

Közösen tevékenykedünk a bűnmegelőzés terén
ˇ Baja Város Önkormányzatával
ˇ Bajáért Közalapítvánnyal
ˇ Kábítószer Egyeztető Fórum
ˇ Echó Oktatási Műhellyel
ˇ Eötvös József Főiskola Pedagógiai Fakultással
ˇ Családsegítő és Munkaügyi Központtal

A Családsegítő és Munkaügyi Központtal napi kapcsolatban állunk és kölcsönösen tájékoztatjuk egymást a felkutatott személyekről és a szakiránynak megfelelően intézkedünk.

Együttműködő szerveinkkel rajzpályázatokat illetve kábítószer-ellenes vetélkedőket hirdetünk meg.

Egyre több - a bűnmegelőzés eredményes munkáját elismerő - publikáció jelenik meg a sajtóban.

Bűnmegelőzési tevékenységeink és előadásaink célja a felnövekvő generációnak a társadalmi együttélés szabályainak elfogadása és elsajátítása, valamint alkalmazása a kriminalitás szempontjából. Az önbecsülést javító, a helyes életmintát közvetítő magatartási modellek megtanítják a fiataljainkat az érzelmi feszültségek kezelésére, a probléma megoldására, amely segítséget nyújt a drogmentes élet kialakítására.

Már 7 éve működik a bűnmegelőzés körében a D.A.D.A. személyiségfejlesztő, helyes önértékelésre nevelő, önbecsülést építő program.

Célja, hogy a gyermekek mindenkor felismerjék a veszélyhelyzeteket, meg tudják különböztetni a pozitív és negatív befolyásolásokat. Ki tudja számítani döntéseik cselekedeteik következményét, eredményét. Képesek legyenek ellenállni a kortársaktól érkező csábításnak, kínálásnak is. Konfliktushelyzeteiket úgy oldják meg, hogy abból kikerülve ne érezzék vesztesnek magukat. Mindezeket a megoldási módokat az oktató rendőr szituációs játékokkal oly módon próbálja közvetíteni a gyerekeknek, hogy azt készségszinten, rutinszerűen alkalmazhassák.

A D.A.D.A. oktatást speciálisan képzett rendőr végzi, meghatározott tananyag szerint. Attól eltérni - csak a helyi sajátosságokból adódóan, a gyermekektől érkezett kérdések, reakciók végett - lehet. A foglalkozás osztályfőnöki órák keretében történik. Alsó tagozatosoknak (3-4) 14 órát, a felső tagozatosok (7-9) 23 órát tartalmaz. A D.A.D.A. oktatás tematikája a két tagozat között eltérő.

Egyre több iskola csatlakozik a programunkhoz és kapunk elismerő leveleket az előadásuk megtartásának módjáról.

Reményeink szerint az Ifjúságvédelem és bűnmegelőzés a jövőben még dinamikusabban fejlődik és közösen más társadalmi szervezetekkel és természetesen a családokkal együttműködve közösen még hatékonyabban tudunk fellépni a gyermekeket veszélyeztető cselekmények ellen.

6500 Baja, Köztársaság tér 3. Tel.: +36 79 321-955 E-mail: police@baja.hu"

Mijo Creative Commons License 2003.02.19 0 0 26

"2003. február 17-i rendőrségi munkaértekezlet
rendorseg 2003.02.19

2003. február 17. napján a Bajai Rendőrkapitányság vezetője, Vakulya Ottó r. alezredes megtartotta 2002-es évi munkaértekezletét.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Bajai Rendőrkapitányság Vezetője, Vakulya Ottó r. alezredes Úr 2003. február 17-én megtartotta 2002-es évi munkaértekezletét.

Az értekezleten a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság Vezetője, Gergényi Péter r. dandártábornok, Széll Péter Baja Város Polgármestere, Zalántai Endre Bácsalmás Polgármestere, Barna György a Bajai Vagyonvédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke, Király Sándor Nagybaracska község Polgármestere, Dr. Csordás Pál a Bajai Városi Bíróság Elnöke, Dr. Radványi János a Bajai Városi Ügyészség Vezetője, Pestalityné dr. Csanádi Ibolya Vezetőügyész helyettes, Papné Fehér Júlia a BKKM-i Rfk. BRDSZ Titkára, Túri Sándor közbiztonsági szakreferens és a teljes személyi állomány vett részt.

Vakulya Ottó r. alezredes Úr beszámolója elején elmondta, hogy a Bajai Rendőrkapitányság igen nehéz évet zárt, nagyon sok rendőri feladatot kellett végrehajtaniuk, ellátniuk, azonban véleménye szerint a civil szférától kapott informális és formális visszajelzések alapján a lakosság megítélése a rendőrséggel szemben sokat javult. A kapitányságvezető értékelése során megköszönte az önkormányzatok elmúlt év során nyújtott anyagi és morális támogatását.

Baja város közigazgatási területén 2001-ben 2398 bűncselekményt regisztráltak, mely 2002-ben 2551-re növekedett. A megemelkedett keletkezési szám több sorozat-jellegű bűncselekménynek tudható be.

Az ismertté vált bűncselekmények kriminalisztikai szempontú szerkezeti megoszlásában döntő többségben a vagyon elleni bűncselekmények szerepelnek, melynek meghatározó része a lopás. A vagyon elleni bűncselekmények száma a korábbi 1472-ről 1327-re csökkent. Hangsúlyozni kell, hogy az elmúlt években mind a lopások, mind pedig a betöréses lopások száma nőtt, de ugyanakkor az idei évben ez a növekedés megtorpant, és jelentős csökkenés figyelhető meg mindkét lopási kategóriában ( lopás 868-ról 689-re, betöréses lopás 358-ról 339-re ).

Az elmúlt időszakhoz képest csökkent a személy elleni bűncselekmények száma, nőtt viszont a közrend elleni bűncselekmények száma, mely emelkedés főleg a közbizalom elleni bűncselekményi kategóriának tudható be, ugyanis az elmúlt év során több sorozat jellegű közokirat-hamisítás, visszaélés okirattal cselekmény miatt kellett az eljárást lefolytatni.

A vagyon elleni erőszakos bűncselekmények köréből a rablások felderítési mutatói bizonyítják, hogy a 2001-es évben elért 81,8%-os eredményt kis különbséggel a 2002-es esztendőben is teljesítette a kapitányság 77,8%-os értékkel. Az ismeretlen tettes ellen indított ügyek száma 2008-ról 1843-ra csökkent.

A kapitányság felderítési eredményessége a 2002-es évben 54,8% volt, amely az előző évhez képest 4%-os emelkedést mutat. A nyomozás eredményessége 59,4%-ra emelkedett.

Kapitány Úr elmondta, hogy a Bajai Rendőrkapitányság az ország 153 kapitánysága közül az ügyeredményességi mutató alapján a 48. helyről a 30.helyre került. Az ügyfelderítési mutató adatai is javulást mutatnak,hiszen a kapitányság a 32. helyről a 23.helyre került. A felderítési mutató a korábbi időszakban elért 51. helyhez képest a 41. helyet hozta. Ezen adatok jelentős elmozdulást jelentettek a kapitányságok közötti rangsorban.

A Vizsgálati Alosztály munkáját értékelve a vezető Úr három fontos fokmérőt emelt ki, úgy mint a nyomozások időszerűségét, a pótnyomozások és a felfüggesztett ügyek számát. A pótnyomozások száma 50-ről 36-ra,a felfüggesztett ügyek száma 54-ről 29-re csökkent.

A Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály és a Bácsalmási Rendőrőrs által feldolgozott bűnügyek száma 568 volt. A felderített ügyek száma 261, a felderítési eredményesség 52,8%, a nyomozási eredményesség pedig 55,5%.

Közlekedési helyzetünket tekintve az összes balesetek száma 159-ről 151-re csökkent, ebből a halálos balesetek száma szintén csökkent 13-ról 11-re. A súlyos sérüléses balesetek száma 64-ről 62-re, a könnyű sérüléses balesetek száma 87-ről 78-ra csökkent.

A Bajai Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának tevékenységével kapcsolatosan Alezredes Úr elmondta, hogy a 2000. év óta folyó profiltisztítás következményeként és az uniós jogharmonizációs előírásoknak megfelelő átalakulás következtében az alábbi feladatok maradtak: szabálysértési eljárások, fegyverengedélyezés területe, a vagyonvédelem területén a tevékenységi engedélyek kiadása és a mellékbüntetés nyilvántartásának vezetése. A megnövekedett leterheltség ellenére az elbírálási tevékenység javult.

A hivatásos személyi állomány feltöltöttsége a Bajai Rendőrkapitányságon 2002-ben 95,7% volt, a jelenlegi állomány 180 főből áll.

Az elmúlt év során 4 fő hivatásos nyugállományba vonult, 1 fő közalkalmazott rokkantnyugdíjasként távozott és 4 fő tiszi kinevezésére került sor.

A lakosság, illetve a város idegenforgalmi jellegéből adódóan bevezetésre került a Tourist police ún. "strandrendőrség", mely 2 fő jelenlétével szolgálja és segíti a város, illetve a turisták tájékozódását.

Már az ókorban Platon felismerte azt az igazságot, ami kapcsolódik bűnmegelőzési programunkhoz: " Tudod-e..., hogy a kezdet a legfontosabb, általában is, de különösen a fiatal és zsenge lényeknél? Hiszen leginkább ilyenkor lehet Őket formálni, s ilyenkor vésődik beléjük az a forma, amelyet bennük kialakítani akarunk." Platon

Ennek ismeretében az elmúlt év során kiemelt területként volt kezelve a bűnmegelőzési tevékenység, hiszen a városban az oktatási intézmények széles skálája, szinte minden korosztály jelentős létszámmal megtalálható. Ennek érdekében egy bűnmegelőzési csoport lett felállítva, mely a 2 város, illetve a községekben élő fiatalság oktatását, felvilágosítását végzi el.

Az illetékességi terület teljes lefedettségét egy komoly bűnmegelőzési hálóterv elkészítésével biztosítja a kapitányság.

A Bajai Polgármesteri Hivatallal és a Vagyonvédelmi Alapítvánnyal közösen "A kábítószer károsító szennyező hatása embertársainkra és környezetünkre" címmel rajzpályázatot szerveztünk illetékességi területünkön található iskolák tanulói számára.

2003. január 01-től állandó panasziroda működik a kapitányságon. A folyamatos tájékoztatás végett létre lett hozva egy internetes honlap, melyen keresztül tájékoztatva vannak az itt élők a napi aktuális bűncselekményekről, valamint állandó sajtószóvivő kijelölésére került sor. Elérhetőség: www.police.baja.hu

Kapitányságvezető Úr megköszönte a teljes személyi állománynak a választásokkal, az árvízvédelemmel kapcsolatos, valamint az év utolsó, illetve a 2003-as év elején kialakult rendkívüli hó-helyzetben való emberfeletti munkavégzését.

Célok és feladatok 2003-ban

A jövő év feladatait tekintve különösen nagy kihívást jelent a rendőrség számára a hatályba lévő új jogszabályok alkalmazására történő átállás és az EU-hoz való csatlakozással összefüggő rendőri feladatok végrehajtása.

Vakulya Úr elmondása szerint a rendőrség 2003-ban is minőségre törekszik, határozottan cselekvő, ügyfeleivel kulturáltan bánó közösségi rendőrtípus kialakításának folytatása a további cél. Lényeges a közösségi mentalitás erősítése, különösen azokon a településeken, település részeken, melyek lakosai maguk is valódi közös értékeket valló, összetartó közösséget alkotnak.

A feladatok között szerepel a garázda jellegű bűncselekmények megelőzése és visszaszorítása, ezek elérése céljából a közterületen való jelenlétet kell növelnünk.

Értekezletét Kapitányságvezető Úr azzal zárta, hogy a minden szakterületen elért mutatókat a lehetőségekhez mérten szinten kell tartani és amennyiben a rendőrségben rejlő tartalékok még előhívhatók, azokat is be kell vetni.

A beszámolót követően dr. Radványi János a Bajai Városi Ügyészség Vezetője szólalt fel, aki a bűnügyi munkának egy kis "szeletét", a vizsgálati munkát értékelte, és gratulált az elért eredményekhez.

Széll Péter, Baja Város Polgármestere elismerő hangon szólt a Bajai Rendőrség munkájáról, illetve az árvíz során és a rendkívüli hó-helyzetben nyújtott rendőri segítségért köszönetét fejezte ki.

Szabó Ferenc a Bűnügyi Osztály Vezetője felszólalásában a Bűnügyi Osztály tevékenységét értékelte.

Gergényi Péter r.dandártábornok Úr, a főkapitányság vezetője értékelésében kitűnőre minősítette a Bajai Rendőrkapitányság személyi állományának munkáját, gratulált az eddig elért eredményekhez, illetve az Igazgatásrendészeti Osztály Vezetőjének kiemelkedő, színvonalas munkájának elismeréséül jutalmat adott át."

Mijo Creative Commons License 2002.11.17 0 0 25

Ugyan én is tisztában vagyok azzal, hogy Baján nem találhatók kurtizánok, de sosem lehet tudni alapon, rendőrségünk figyelmébe kívánom ajánlani a pécs rendőrség figyelmességét, e műfajt gyakorló hölgyek okosodására.

Eszerint az Index.RAJTAPÉCS honlapon, a következő figyelemfelkeltő sorok láthatók:

"A RAJTAPécs! szerkesztősége gyanítja, hogy kevés, magát üzletszerű kéjelgésből fenntartó hölgy olvassa ezeket az oldalakat. Ennek ellenére közzétesszük az alábbi információkat, hogy virtuális térben repkedő éjjeli pillangók megismerjék a rájuk vonatkozó szabályokat, elvárásokat.

A rendőrségi tájékoztató megtekintése"

Mijo

Mijo Creative Commons License 2000.09.02 0 0 24

Kedves Gyurosovics Józsi, kedves Pokker Zoli, hasonképpen az összes szolgálatot teljesíto rendor ! Engedjétek meg, hogy gratuláljak, Baján, a Banara Panziónál tanusított helytállástokért az elmúlt nap során !

Muity Mijo

Mijo Creative Commons License 2000.08.30 0 0 23
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.19 0 0 22
Mijó!

A rendőrkapitány NEM tudja olvasni az internetet, ezt már a polgármester is megirta - és nincs is benne a szolgálati szabályzatban - igy nincs is értelme felé bármit irni!!!

Z.

Mijo Creative Commons License 2000.08.19 0 0 21
Előzmény: Mijo (20)
Mijo Creative Commons License 2000.08.19 0 0 20

Egy-két érdekes példaa világból:

FBI's Most Wanted

The World's Most Wanted

És a mi hatékonyságunk: "A" Garamvölgyi

Mijo Creative Commons License 2000.08.18 0 0 19

Na, most meg az FBI az augusztusi választékával ! Még jó, hogy túl sok magyar nincs közöttük !

Mijo

Mijo Creative Commons License 2000.08.18 0 0 18

No lám, az INTERPOL is megtalált bennünket, azt mondják, ki tudja ezek melyike bukkan fel a kertünk alján, és nekik éppen jól jönne, ha átszólnánk ekkor nekik :))!?

Wanted by INTERPOL

Mijo

Mijo Creative Commons License 2000.06.18 0 0 17

Csabikám, kicsicsibém, jól vagy ilyenkor :(((( ??
Miért nem mártózol meg inkább a kellemes vizű Sugovicában, ott van tőled az is egy köpésre !?

Mijo

Előzmény: lecsó (16)
lecsó Creative Commons License 2000.06.18 0 0 16
Bajai LSE-MTE Motim 1-0 (Orbán).
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.16 0 0 15
Kapitány úr!

Remélem nem veszed zokon, de megjegyzem, hogy elfelejtettél válaszolni a kérdéseimre!
Tudom, hogy a hatalom és a szolgálat nagy dolog, de a demokrácia talán kicsit fontosabb!

Kérem gondolkozz el ezen és ha időde engedi válaszolj!

Köszi: Maros Zoltán

ui: tudomásom szerint az alapítványon keresztül nemsokára lehetőséged lesz a modem megvásárlására és utána semmi akadálya nem lesz a rendszeres ittlétednek!

lecsó Creative Commons License 2000.03.06 0 0 14
Nehéz szolgálat

Nem könnyű a rendőrélet. Szolgálat és védés a nap 24 órájában. Nehéz körülmények között. Betörések, rablások, balesetek. Igaz, a statisztikák az esetek számának jelentős csökkenését mutatják. Ebből akár téves következtetést is levonhatunk. Még azt is gondolhatjuk, az egyenruhások érdekeltek az intézkedést igénylő esetek számának növelésében. Baján péntek reggel majdnem sikerült összehozniuk egy közúti kalamajkát. A Balesethelyszínelő feliratú rendőrautó hirtelen fékezett, majd kipattant a sofőr. - Most voltunk érted, mert a Zoli megkért bennünket! - kiáltott a rendőr az utca túlsó oldalán gyalogló hölgynek. A sikerélmény mosolyt csalt arcukra. Ráleltek a keresett a személyre. Arról megfeledkeztek a hivatali autóval taxizók, hogy az őket követő autó alig tudta kikerülni a rendőrségi járgányt. Hirtelen balra rántotta a kormányt, és a záróvonalat átlépve úszta meg a koccanást. Szerencséje volt. Nem bírságolták meg. Hiába, no! Nem lehet mindenre figyelni.

Kubatovics Tamás (Petőfi Népe, 2000. március 6., 2. oldal)

Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.18 0 0 13
Tisztelt Városi Kapitány úr!

A kérdésem, hogy helyenek tartja e a rendőrség viselkedését a Czirok féle tiltott parkirozás ügyében? Lesz e lehetősége mindenkinek a városban ugyanezen a helyen egy ingyenes bliccelésre az elkövetkező időben?

Ez a polgárbarát magatartás minden bajai polgárnak kijár vagy csak az illetékes uraknak?
Ha legközelebb ilyen helyzetbe kerülök hivhatom-e én is a rendőri vezetőket?

Üdv: Maros Zoltán

Széll Péter Creative Commons License 2000.02.18 0 0 12
Zoli! A rendőrkapitány úrral beszéltem és felhívtam a figyelmét erre a lehetőségre.Az anyagi korlátok miatt még közvetlen belépésre nincs lehetősége, de ha lenne kérdés akkor azt továbbíthatnám neki. Tudom nem ez az igazi, de... Persze, lehet valakinek ennél sokkal jobb ötlete is. Péter
Előzmény: Törölt nick (10)
Széll Péter Creative Commons License 2000.02.18 0 0 11
Zoli! A rendőrkapitány úrral beszéltem és felhívtam a figyelmét erre a lehetőségre.Az anyagi korlátok miatt még közvetlen belépésre nincs lehetősége, de ha lenne kérdés akkor azt továbbíthatnám neki. Tudom nem ez az igazi, de... Persze, lehet valakinek ennél sokkal jobb ötlete is. Péter
Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.16 0 0 10
De Polgármester úr, hol itt a rendőrkapitány?

Zoli

Előzmény: Széll Péter (8)
lecsó Creative Commons License 2000.02.15 0 0 9
Igen, ez itt a kérdés!
Hol a kérdés?
Előzmény: Széll Péter (8)
Széll Péter Creative Commons License 2000.02.15 0 0 8

De Hölgyeim és Uraim! Hol itt a kérdés?
Péter
Előzmény: lecsó (7)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!