Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2003.04.26 0 0 70

Két okból is köszöntöm nagy tisztelettel atyai jóbarátomat, Marko Peić bátyámat, a legnagyobb élő bunyevácok egyikét Szabadkán.

Egyrészt a névnapja miatt, másrészt mivel a közelmúltban töltötte be kilencvenedik életévét!

Kedves Marko bácsi, ezen az úton kívánom, hogy éld túl az angol anyakirálynőt, és maradj meg mindvégig a bunyevác nép javát szolgáló olyan vitálisnak, amilyen eddigi életed során voltál :).

Szeretettel: Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2003.04.21 0 0 69

'Feladta magát a "vukovári mészáros"

Korridor 2003-04-21 17:12

Miroslav Radic az 1991-es vukovári vérengzéssel vádolt három volt jugoszláv katonatiszt egyike

Önként feladta magát a szerb hatóságoknak az 1991-es vukovári vérengzéssel vádolt három volt jugoszláv katonatiszt egyike, Miroslav Radic. A rendőrség arról tájékoztatta a belgrádi médiumok főszerkesztőit, hogy Radic önként a belgrádi kerületi bíróság vizsgálóbírója elé állt. A hágai Nemzetközi Törvényszék azért tartja felelősnek a jugoszláv hadsereg három volt katonatisztjét - Radicon kívül Veselin Sljivancanint és Mile Mrksicet -, mert 1991 őszén, az ostromlott Vukovár eleste után a város melletti Ovcara mezőgazdasági telepen kivégeztek több mint 200, többségében horvát nemzetiségű személyt, akik a vukovári kórházban rekedtek a harcok idején.

Mrksic már egy évvel ezelőtt önként feladta magát. A vukovári trojka tisztjei közül már csak Sljivancanin van szökésben, aki a város környékén harcoló alakulatnak volt a parancsnoka.

Radic önkéntes jelentkezése nyilvánvalóan kapcsolatba hozható azzal, hogy a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolása után indított rendőrségi hajtóvadászatban - Belgrád szerint - elfogták azokat a személyeket, akik gyaníthatóan ténylegesen felelősek a vukovári vérengzésért. Dusan Mihajlovic szerb belügyminiszter kedden jelentette be, hogy a mészárlásért nem a jugoszláv hadsereg tisztjeit terheli a felelőség, ahogyan Hágában gondolják, hanem a helyi területvédelmi egységek parancsnokait. Ovcara ugyanis - mondta - a történtek idején nem volt a katonaság ellenőrzése alatt. Mihajlovic felszólította Sljivancanint és Radicot, hogy önként adja fel magát a hatóságoknak, s a szerb kormány megszervezi védelmüket Hágában, s mindent latba vet, hogy bebizonyosodjon ártatlanságuk.

Az 1991-es vérengzés tisztázása sürgető feladat Szerbia számára. Washington azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben Belgrád június közepéig nem adja ki Hágának a legkeresettebb hágai vádlottakat, közöttük a vukovári trojka tisztjeit, akkor elesik pénzügyi támogatásától. A hétfői rendőrségi tájékoztatón nyilvánosságra hozták Ivan Stambolic néhai szerb elnök gyilkosainak kilétét. Stambolicot 2000. augusztus 25-én rabolták el, holttestét néhány hete találták meg egy Újvidék melletti erdőben. Az emberrablás és a gyilkosság tettesei mind a belügyi elitalakulatnak (JSO), az úgynevezett vörössapkás elitosztagnak voltak a tagjai. A bűncselekményben közreműködött Dusan Maricic, a nemrégiben feloszlatott kommandó parancsnoka is. A gyilkosságra Rade Markovic, a milosevici titkosszolgálat egykori teljhatalmú főnöke adott parancsot. A hatóságok gyanúja szerint a kémfőnök Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő vagy neje, Mirjana Markovic parancsára cselekedett.'

Mijo Creative Commons License 2003.04.16 0 0 68

"Vízumkönnyítésről tanácskoztak a szomszédok

PN 2003. április 16., szerda
Baja

Mindkét térségnek az az érdeke, hogy Szerbia és Montenegró lekerüljön a vízumkötelezett országok listájáról. Egyebek mellett ebben is egyetértettek a vajdasági nyugat-bácskai járás és Zombor, valamint a Bács-Kiskun megye és Baja vezetői pénteki megbeszélésükön. A tanácskozásról Széll Péter bajai polgármester elmondta: mindkét oldalon azt javasolják a kormányoknak, hogy addig is fél-egy évre érvényes vízumokat adjanak ki. A kapcsolatok élénkítésében fontos szerepet játszana a hercegszántói határállomás teherforgalom előtti megnyitása. Ezt erre az esztendőre tervezték, ám a fejlesztés megvalósulását veszélyezteti a déli szomszédok forráshiánya. Zombor vezetői most megígérték, tárgyalnak a kormánnyal. Így heteken belül eldől, jut-e pénz a határátkelőre a szomszédoknál. Az egyeztetésen Jovan Vujicsity, Zombor polgármestere beszámolt a település kezdeményezéséről, mely szerint a Duna–Tisza–Kőrös–Maros Eurorégió mellett a folyó bal partján fekvő térségeknek kérni kellene a csatlakozást a Duna–Dráva–Száva Eurorégióhoz is. Megítélésük szerint így segíteni tudnák az európai források jobb felhasználását."

Mijo Creative Commons License 2003.03.16 0 0 67

"Elfogták az egyik szerb klánvezért

március 15. 19:43
[MTI]

A Zoran Djindjic néhai szerb kormányfő gyilkosai után folytatott hajtóvadászatban a hatóságok letartóztatták a zimonyi klánként ismert bűnbanda egyik vezetőjét, jelentette szombat esti közleményében a szerb belügyminisztérium.
A hatóságok egy kis szerbiai faluban, Smoljinacban vették őrizetbe Mladjan Micicet, ragadványnevén "Pacov"-ot. A hatóságok a zimonyi klánt vádolták meg a merénylet megszervezésével és elkövetésével. Megjegyzendő, hogy Zoran Zivkovic volt jugoszláv belügyminiszter - Djindjic várható utódja - a néhai miniszterelnök temetésén mondott búcsúbeszédében több ízben megemlítette három maffiózó nevét, közülük az egyik éppen Pacov volt (a szó magyarul patkányt jelent)."

Előzmény: Muity Mijo (66)
Muity Mijo Creative Commons License 2003.03.15 0 0 66

Szombaton temették Zoran Djindjicet

MTI
2003. március 15., szombat 9:56

Belgrádban szombat délután helyezik végső nyugalomra Zoran Djindjic meggyilkolt szerb kormányfőt, Szerbia, Montenegró és a boszniai Szerb Köztársaság területén országos gyászt tartanak. Medgyessyt Lamperth Mónika képviselte, Orbán személyesen ment el Belgrádba.

Több tízezres gyászoló tömeg kísérte végig a koporsót Zoran Djindjic holttestével a belgrádi Szent Száva székesegyházból a fővárosi Újtemetőhöz, ahol hamarosan nyugalomra helyezik a szerdán meggyilkolt volt miniszterelnököt. Zoran Djindjic holttestét a belgrádi Szent Száva székesegyházban ravatalozták fel, a főtemplomban a halott családtagjai, külföldi és szerbia-montenegrói közjogi méltóságok, politikusok sokasága rótta le kegyeletét a meggyilkolt szerb miniszterelnök előtt. A ravatal idején a szerb kormány tagjai váltottak őrséget a koporsónál. A ravatal után Pavle szerb pátriárka Amfilohije montenegrói-tengermelléki püspök és más szerb ortodox főpapok jelenlétében halottbeszentelést tartott. Amfilohije gyászbeszédében azt hangoztatta: Djindjicre arról fognak emlékezni, hogy "abban a pillanatban, amikor legmélyebben megalázták népét, baráti békejobbot nyújtott Európának". A miniszterelnököt "a vak és rövidlátó gyűlölet gyilkolta meg".

A gyászmenet 13 órától indult a székesegyháztól végig a Bulevar Kralja sugárúton a fővárosi Újtemetőhöz, ahol végső nyugalomra helyezték a meggyilkolt politikust. A hatóságok már pénteken 21 órától lezárták azokat a városrészeket, amerre szombaton elhalad a gyászmenet. Felszólították a polgárokat és a vállalatokat, hogy a helyszínről távolítsák el a gépkocsikat.

Harmincöt ország képviselteti magát

Pénteken és szombaton a világ minden tájáról, 35 országból érkeztek magas rangú politikusok Belgrádba, hogy végső búcsút vegyenek a merénylet áldozatává vált miniszterelnöktől. Magyarországról Medgyessy Péter miniszterelnök megbízásából Lamperth Mónika belügyminiszter képviseli a magyar kormányt a temetésen, a küldöttség tagja lesz Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára is. Orbán Viktor volt miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó részt vesz a kormányfő temetésén. A temetésre Szerbia legkülönbözőbb részeiből buszokkal érkeznek a gyászoló polgárok. Újvidékről ingyenes buszjáratokat indítottak Belgrádba."
__________________________________________________

"Mádl is fejet hajtott
Mádl Ferenc köztársasági elnök Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke társaságában szombaton kora délután látogatást tett Szerbia-Montenegró budapesti nagykövetségén, hogy fejet hajtson a meggyilkolt szerb miniszterelnök, Zoran Djindjic emléke előtt. Az államfő Szili Katalin nevében is részvétét nyilvánította a nagykövetség emlékkönyvében."

Előzmény: jujo01 (65)
jujo01 Creative Commons License 2003.03.12 0 0 65
Lelőtték Szerbia miniszterelnökét

2003. márc. 12., 15:19 - 172 olvasás


Belgrádban eddig ismeretlen okokból lelőtték Szerbia miniszterelnökét, Zoran Djindjic-et. A parlament épületénél kitört lövöldözést követően a kormányfőt válságos állapotban szállították kórházba, ott azonban belehalt sérüléseibe. Rádióhírek szerint a hatóságok két személyt letartóztattak a lövöldözés kapcsán.
A szerb kormány rendkívüli állapot bevezetését javasolta és három napos gyászt rendelt el Zoran Djindjics halála miatt. Belgrádban hivatalosan bejelentették, hogy meghalt Zoran Djindjics szerb miniszterelnök. A kormány üléséről kiadott közlemény szerint a kabinet mindent megtesz, hogy megvédje a békét és a demokráciát Szerbiában.

A szerb kormány ülésén Nebojsa Csovics miniszterelnökhelyettes közölte a kormány tagjaival, hogy meghalt Zoran Djindjics miniszterelnök, aki ellen nem sokkal egy óra előtt követtek el merényletet. Erről először azok az operatőrök számoltak be, akik felvételeket készítettek az ülés kezdetéről. Szavaik szerint a bejelntést követően a kormány tagjai egy perces néma felállással adóztak Djindjics emléke előtt. A szerb kormány Djindjics haláláról értesítette az Egyesült Államok kormányát és javasolta az elnöki tisztséget betöltő Natassa Micic asszonynak a rendkívöli állapot bevezetését. Miroljub Labus a szerbiamontenegrói miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy sokkolta a Djindjics elleni merénylet híre. A közismert politikus, aki a nemrég párttá alakult G17-es csoport vezetője, azt mondta: ez a merénylet is bizonyítja, hogy a szervezet bűnözés Szerbia egyik legnagyobb problémája. A koszovói szerbek kinyilvánították, hogy Zoran Djindjics halála pótolhatatlan veszteség számukra. Milan Ivanovics az Észak Koszovói Szerb Nemzeti Tanács elnöke azt mondta, hogy Djindjics halála különösen amiatt nagy veszteség számukra, mert a szerb miniszterelnök ellenezte Koszovó függetlenségét.

*

A szerb kormány Nebojsa Csovics eddigi kormányfő-helyettest nevezte ki ügyvezető kormányfőnek.

Csovic a kormány rendkívüli tanácskozása után bejelentette, hogy a kabinet egész Szerbiára kiterjedő rendkívüli állapot bevezetését javasolja az ügyvezető köztársasági elnöknek. A szerb kormány ülését követően Kasza József a Hír televíziónak azt mondta: a kabinet ülésén olyan döntés született, hogy a kormány tagjai nem nyilatkoznak a sajtónak.

***

Életút:

Zoran Djindjic 1952 augusztus elsején született a boszniai Bosanski Samacs városban. Djindjic Belgrádban nőtt fel, apja a Jugoszláv Néphadsereg tisztjeként szolgált.

Az 1970-es években a Belgrádi Egyetem Filozófia Szakán tanult. Az Egyetem akkor Tito Marsal ellenzéke melegágyának számított. 1974-ben egy év börtönbüntetésre ítélték, miután zágrábi és ljubljanai egyetemistákkal közösen megpróbált megalakítani egy független diákszövetéget. Diplomája megszerzését követően nem találkt állást, még eladóként sem alkalmazták.

1977-ben elhagyta Jugoszláviát és Németországba költözött. A németországi Konstanz Egyetemén doktorátust szerzett filozófiából. Csak húsz év múlva, a berlini fal leomlását követően tért haza.

Szerbiai disszidensekkel, köztük Vojislav Kostunicával közösen 1989-ben megalakította a Szerb Demokrata Pártot.

1996-ban, miután Milosevics elnök nem ismerte el az ellenzék választási győzelmét, két másik ellenzéki vezetővel,

Vuk Draskoviccsal és Vesna Pesics-csel szövetkezve nagyszabaású utrcai tiltakozó akciókat szerveztek.

Belgrád utcáin 88 napon át tömegek tüntettek, de Milosevics erővel verte le a mozgalmat.

1997-ben megválasztották Belgrád első nem kommunista polgármesterének, de később távoznia kellett posztjáról a Milosevics elleni pártok között kipattant ellentétek miatt.

Szerbia 1999-es NATO általi bombázása idején a szomszédos köztársaságba, Montenegróba menekült.

Visszatérése után a DOS nevű 18 tagú pártszövetség, amely megynerte a választásokat. A DOS választási eredményét Milosevics nem akarta elismerni. Végül azonban az ellenzéki DOS nemcsak a szavazás győztese lett, hanem megszerezte a miniszterelnöki és az elnöki posztokat

Mijo Creative Commons License 2003.03.10 0 0 64

"Kettős állampolgárságban reménykednek a vajdasági magyarok

2003-03-10 13:59 MTI

Spanyolország például jogot formált arra, hogy hatékony kapcsolatot tarthasson fenn a más országokban élő spanyol származásúakkal

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke szerint van arra lehetőség, hogy Magyarország az Európai Unió tagjává válva kettős állampolgárságot adjon a határon túl élő magyaroknak.

Ágoston a Gradjanski List című újvidéki lapnak nyilatkozva rámutat arra, hogy Spanyolország az uniós csatlakozási szerződéshez csatolt memorandumban jogot formált arra, hogy a lehető leghatékonyabban tarthasson fenn a kapcsolatot a más országokban élő spanyol származású személyekkel.

"Ezt olyan példának tekintjük, amelyet Magyarország is alkalmazhat az Európai Unióba való belépéskor, mert ezt nem csak a vajdasági magyarok akarják" - mondja Ágoston, aki minden magyar parlamenti pártnak küldött levelet azzal a kéréssel, hogy Magyarország kövesse Spanyolország példáját. Ágoston szerint ha ezt a kérést méltányolják, akkor legfeljebb másfél év múlva megkezdődhet a kettős állampolgárság odaítélésének folyamata.

A lap emlékeztet arra, hogy szombaton a szabadkai magyar főkonzulátusnál tiltakozott a Három Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevű ifjúsági szervezet, követelve egyebek mellett a magyar állampolgárság odaítélését a vajdasági magyarságnak."

Mijo Creative Commons License 2003.02.09 0 0 63

"Modern Szerbiával Európába!

Branislav Kovacevic, a Sumadija tartomány, Kragujevac főváros elképzelés kezdeményezője nyilatkozik a Magyar Szónak

A Sumadija Koalíció kezdeményezésére nemrégiben megkezdődött az aláírásgyűjtés, amely a Sumadija tartomány, Kragujevac főváros elképzelés megvalósítását szolgálja. A fővárosi státus és Sumadija egykori jelentőségének visszaállítását elsősorban azok támogatják, akik Szerbia decentralizációjáért harcolnak, hangsúlyozván, történelmi, politikai, sőt gazdasági szempontból az ötlet igenis megalapozott. Ez utóbbiak között élen jár Nenad Canak, a Vajdasági Képviselőház elnöke, aki szerint a legnagyobb városnak nem kell feltétlenül fővárosnak is lennie, amit más országok, köztük az Egyesült Államok példája is bizonyít. A kezdeményezést támogatja a hagyományokat előtérbe helyező Vladan Batic vezette párt, miközben Sumadijában a sandzakiakra is számítanak. A Sumadija Koalíció egyébként 1997-ben alakult meg dr. Ivan Djuric kezdeményezésére, akit halála után a tömörülés tiszteletbeli elnökévé nyilvánítottak.

A kezdeményezés lényegéről Branislav Kovacevictyal, a Sumadija Koalíció elnökével beszélgettünk.
-- Regionális párt vagyunk, még 2001-ben elfogadtuk a Sumadija- deklarációt, melyben igyekeztük meghatározni a térség státusát. Ebben a dokumentumban kimondtuk azt is, hogy vissza kell állítani Kragujevac fővárosi státusát, mint ahogyan az 1818 és 1841 között volt. Itt teremtődtek meg a modern szerb állam alapjai, többek között itt indult be az első újság, és itt nyílt meg az első szerb színház is. Kragujevacnak minden feltétele megvolt, és meg is van ahhoz, hogy ismét Szerbia fővárosa legyen. Követeljük, hogy Sumadija mint tartomány Vajdasághoz hasonló státust kapjon, tehát hogy legyen saját képviselőháza, kormánya és költségvetése.

MEGALAPOZOTT JAVASLAT

» Nenad Canak nem történelmi, hanem inkább földrajzi okokra hivatkozva támogatta kezdeményezésüket, hangsúlyozván, Kragujevac az ország szívében fekszik, és nem határövezet.
-- Canak érvei valójában megegyeznek azzal, amire Milos kenéz hivatkozott, aki valóban Szerbia központi részében kereste a fővárost. Ez geostratégiai és katonai szempontból egyaránt megalapozott, amire akkor valóban szükség volt. Napjainkban ezek nem döntő, de nem is elhanyagolható érvek. Nincs igazuk azoknak, akik azt állítják, hogy csakis Belgrád tesz eleget a főváros diktálta követelményeknek. Nem lehet csupán a Knez Mihajlova utcát nézni, miközben a központot elhagyva tapasztaljuk, mennyire rendezetlen Belgrád. Ilyen szempontból semmivel sem jobb a helyzet, mint bármelyik más városban, beleértve Kragujevacot is. Ma is egyetemi, valamint egészségügyi központ vagyunk, megvannak a saját intézményeink, a szükséges káderállomány, és eleget tudunk tenni a főváros feltételeinek. Lényegében azt szorgalmazzuk, hogy Kragujevac protokolláris főváros legyen, hogy itt lássa el hivatali teendőit Szerbia elnöke. Emellett négy minisztérium kihelyezését követeljük: a privatizációs, vagyis a gazdasági, a helyi önkormányzati, az oktatási, valamint a művelődési minisztériumot. Természetesen támogatjuk azokat a javaslatokat is, hogy például a kisebbségügyi minisztériumot Novi Pazarba helyezzék ki, a környezetvédelmit Pancsovára, a mezőgazdaságit Újvidékre vagy Szabadkára. Ez jelentené a valódi decentralizációt, és a többi szerbiai város egyenrangú fejlődését szolgálná.
» A decentralizáció mely formáját tartja a legmegfelelőbbnek a Sumadija Koalíció?
-- A régiók sajátosságait tartva szem előtt jelen pillanatban Szerbiában az aszimmetrikus decentralizáció jelentené a legjobb megoldást. Szerintünk Vajdaságot, Sumadiját, esetleg Sandzakot azonos státus illeti meg, míg például Macva nem tesz eleget ezeknek a feltételeknek, ez a térség tehát másfajta régió lehet. A tartományi státussal rendelkező régióknak természetesen saját képviselőházzal, végrehajtó tanáccsal és költségvetéssel kell rendelkezniük. A Szerbiai Képviselőház kétházas lenne, a Polgárok Tanácsa és a Régiók Tanácsa alkotná, melyben az öt--hat körzet képviselői kapnának helyet, és figyelemmel kísérnék a köztársaság egyenrangú fejlődését. A decentralizáció nemcsak a tartományok és a régiók, hanem a helyi önkormányzatok hatáskörének a növelésére is vonatkozik, hiszen az egésznek így van értelme.

TÖRVÉNYHOZÁSI HATÁSKÖR

» Ön teljes mértékben kiegyenlíti Sumadiját és Vajdaságot. Nem gondolja, hogy ez utóbbi mégis sajátságosabb térség, elsősorban a nemzeti összetétel szempontjából?
-- Véleményem szerint a különbségek ellenére Vajdaság és Sumadija nagymértékben hasonlítanak egymásra, ezért a decentralizáció folyamán azonos kiindulópontokat kell szem előtt tartani. Éppen a regionális státusnak köszönhetően rendezhetné Vajdaság önállóan a csak rá jellemző tevékenységeket. Így például külön törvényt hozhatna a nemzeti közösségekre vonatkozóan, amely nem kötelezné az etnikailag szinte tiszta Sumadiját. Éppen ebben rejlik a regionalizmus előnye, tehát hogy a sajátosságokat egy területen belül rendezhessék azok, akik azt a legjobban érzik és értik, és hogy ezek a törvények csak ezen a területen belül legyenek érvényben. A tartományoknak ezért törvényhozási hatáskörrel kell rendelkezniük.
» Egyre szorosabb az együttműködés a Sumadija Koalíció és a VSZL között. Ennek kapcsán már olyan vádak is elhangzottak, hogy társulnak a szeparatisták.
-- Canak és én "háborús" barátok vagyunk, közösen harcoltunk a Milosevic-rezsim ellen. A sajátságos barátság politikai együttműködéshez vezetett, hiszen nagyon hasonlóan tekintünk az államberendezés koncepciójára. Ez már a Demokratikus Pártok Szövetségén belül kifejezésre jutott, melyben rajtunk kívül a VMSZ, a Sandzaki Demokrata Párt, az SZDU és a VDRP található. Ez volt az egyetlen szövetség, amely a nemzeti kisebbségeket is tömörítette, és íly módon is kinyilvánítottuk, hogyan viszonyulunk a kisebbségekhez. Ezt a tőkét -- mert mi gazdagságnak tartjuk a nemzeti kisebbségeket -- mi vittük be az SZDE-be. Ami konkrétan a VSZL-t és pártomat illeti, a főbizottságok együttes ülésén meghozott döntéssel beindítottuk a két párt egyesülésének folyamatát. A kapcsolat szorosabb lesz, mint egy koalíció esetében, viszont ezen belül megőriznénk mindkét párt autonómiáját. Nyitottak vagyunk mások előtt is, véleményünk szerint ugyanis tömörülésre van szükség ahhoz, hogy jelentősebb erőt tudjunk képviselni Szerbia politikai színterén. Ami viszont a szeparatisták társulására vonatkozó vádakat illeti, ez olyanok szájából hangzik el, akik a "Jugoszlávia Horgostól Dragashig" eszmét hirdették, és jól tudjuk, hogy jártunk. Mi nem úgy társulunk mint szeparatisták, vagy autonomisták, hanem mint olyan emberek, akik Szerbiát modern európai államként látják, tehát az eurorégió programja tömörít bennünket. Minden más csupán a milosevici időkből származó rágalom.

OROSZ Klára
Magyar Szó közéleti napilap
[Újvidék, 2003. február 9., vasánap]"

Mijo Creative Commons License 2002.12.29 0 0 62

Örömmel tudatom, hogy P.Unyi Bernárdin tollából, a SOKÁCOK-BUNYEVÁCOK és a bosnyák ferencesek története című kiadvány, megjelent Szabadkán szerb fordításban is.


Kicsit büszke vagyok magamra, lévén egy eredeti példányt jómagam juttattam atyai jó barátom, Marko Peić bátyám kezébe, aki mint a Bunjevačka Matica vezetője rendelkezett akkora befolyással, hogy ki tudta adatni bunyevácaink legfőbb életterében is.
Ebben komoly asszisztenciát vállalt zombori nagybátyám, Karlo Dujmović is.

Alább* a könyv impresszuma látható.
Valamint itt* tanulmányozható érdekességként, a kiadvány térképmelléklete is.

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2002.11.07 0 0 60

Nem tudom volt-e, Gabifijam. Én sem voltam. Azaz a Boban Markovic Orkestar koncertre este tízre megjelentem, végigfotóztam, és tűz-box tovább ..
Amúgy jól emlékszel, valóban ott is voltunk a Józsival együtt. Nem emlékszel: ő a zombori információs köpont főszerkesztője. A munkahelye, azaz a régi városháza tömbje éttermében - Gradska Kafana - is voltunk vele, ahol a kör közepén az orrunk alatt sütötték a húsokat.

Mijo

Előzmény: Törölt nick (59)
Mijo Creative Commons License 2002.11.05 0 0 58

Régi kedves "zombori" barátom munkásságára hívom fel ismét a figyelmet. Mindenképpen megérdemli.


FEKETE J. JÓZSEF

Muity Mijo

Mijo Creative Commons License 2002.10.24 0 0 56

Jól gyanítottam, a Zvonko műsora a Duna magas vízállása miatt elmaradt

"ODLOŽENO ZBOG VISOKOG VODOSTAJA DUNAVA !

VELIKA ČARDA NA DUNAVU
dana 23.08.2002. (petak)
u 20 časova
gostuju

ZVONKO BOGDAN"
__________________________________________________

Viszont a csárda főnökasszonya újságolta, hogy holnap, azaz 2002. október 25-én pénteken,

MIROSLAV ILIC

ad ismét műsoros estet.

Mijo

Előzmény: Muity Mijo (52)
Mijo Creative Commons License 2002.10.24 0 0 55

Arra a vérszegényes vékonykára gondolsz :)?

Előzmény: Thernitibi (54)
Thernitibi Creative Commons License 2002.10.24 0 0 54
Hát a Didát még csak-csak, de ki mellette az a kopasz faszi?:-DDD
Előzmény: Mijo (53)
Mijo Creative Commons License 2002.10.24 0 0 53
Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.22 0 0 52

Nem tartom kizártnak, hogy az általam alább jelzett műsor elmarad, lévén ma reggel láttam a Duna TV-ben, milyen keményen próbálkoznak Batinában az árvíz ellen védekezni. A csárda meg közvetlenül a Duna partján ezzel a faluval pontosan szemben van, és tekintve a bajai 943 centis tetőzésre, szerintem éppen holnap fogja a víz elárasztani az étterem körüli területet.
Látván milyen határozott korlátozó intézkedések zajlottak az elmúlt napok során a térségünkben, én nem igazán javasolnám most senkinek sem ennek a területnek, azaz a bezdáni Duna-híd környékének a látogatását!

MM

Előzmény: Muity Mijo (51)
Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.19 0 0 51


VELIKA ČARDA NA DUNAVU
dana 23.08.2002. (petak) u 20 časova gostuju

Z V O N K O B O G D A N

i TAMBURAŠKI ORKESTAR RADIO NOVOG SADA.

U pauzi programa nastupa grupa "GOLD".

Cena ulaznica 300 dinara [5 euro].

Prodaja ulaznica:
BEZDAN - Uprava "Turist"-a, Crkvena 6;
BEZDAN-DUNAV - Velika čarda;
SOMBOR - Hotel "Sloboda", radnim danom od 08-14 čas.

Informacije: (00-381) 25/810-957, 25/812-020


Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.07 0 0 50

BUNJEVACKO KULTURNO UDRUZENJE NEVEN, KACMAR

P O Z I V N I C A

Mijo Creative Commons License 2002.07.21 0 0 49

Ezt nevezik eklatáns elbambulásnak és alulinformáltságnak.
A bácskai bunyevácság egyik kedvenc jugoszláv énekese Miroslav Ilic. Nos, teljesen véletlenül netbarangolás közben vettem észre Zombor honlapján, hogy ma este a sztár koncertet ad, egyik előszeretettel látogatott éttermünkben, a bezdáni Duna-híd tövénél található csárdában. ( Carda na Dunavu. )
A nótaestről történő lemaradásom külön bosszúság számomra, lévén Miroslav-val személyes jó ismeretségben vagyok, a két évvel ezelőtti, New York-ban tartott koncertjén sok kedves nótánkat énekelte el, készítettem is vagy 150 felvételt róla, a vendégénekeseiről, és az őket kísérő zenészekről.


( Miroslav Ilic )

Mijo

Mijo Creative Commons License 2002.07.18 0 0 47

Tragikus hírt kaptam Zomborból, egy értelmetlen baleset következtében 47. életévében elhunyt régi jó barátom, dr. Svetomir Trifunov, a Zombori Egészségügyi Központ főigazgatója.
Kellemes emlékek fűznek Svetomirhoz, aki az előző ciklusidőben a zombori önkormányzat képviselője volt, így hivatalból is több ízben együtt töltöttük az időt. Egyénisége emlékét meg fogom őrizni.

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2002.05.10 0 0 46

Meglett az elrabolt traktor
Jugoszlávia

Petőfi Népe Online

Megtalálták azt a mintegy 20 millió forintot érő traktort, amelyet alig másfél hete raboltak el egy katymári gazdától a jugoszláv zöldhatár közelében. A szerb rendőrség értesítette a honi bűnüldöző szer-vet, hogy a traktort Zombor térségében meglelték, és szeretnék visszaadni tulajdonosának.

Fényes nappal jött át a jugoszláv zöldhatáron az a négy férfi, akik a katymári gazdát egyszerűen kirángatták a traktorjából. Az éppen munkában lévő férfit sokkszerűen érte a támadás. A vagyont érő gépet a négy szerb bűnöző egyszerűen áttolta a zöldhatáron. Sajnos még mindig vannak olyan tereprészek, ahol ez az autók és traktorok műszaki meghibásodása nélkül is megtehető. Az eljárást és az ügy kivizsgálását a Magyar–jugoszláv Fővegyes Bizottság azonnal megkezdte. Az esetről értesült környékbeliek ennek ellenére nemigen bíztak az ügy megoldásában, ugyanis eddig ami egyszer a határ túloldalára került, az nem került vissza többé – mondogatták. Tény, hogy tavaly februárban a zöldhatáron történt géppisztolyos átlövés elkövetőjét – a szerb oldalról négy lövést adtak le magyar határőrökre — a szerb hatóság nem tudta elfogni.
– A hét elején a szerb hatóság jelezte a bajai rendőrségnek, hogy az elrabolt magyar traktort Zombor térségében megtalálták és szeretnék mielőbb visszajuttatni jogos tulajdonosának. Jelenleg még szervezik az átadás pontos helyét és idejét – tudtuk meg Vakulya Ottó alezredestől, a bajai rendőrkapitánytól. A traktort a Bajai Rendőrkapitányság illetékese és a károsult fogja a napokban átvenni Jugoszláviában. A későbbiekben döntenek arról, hogy az eljárás lefolytatását a magyar rendőri szerv átadja-e a jugoszláv hatóságnak.
Berki E.

Mijo Creative Commons License 2002.04.17 0 0 45

"Lemondott a holland kormány
Hollandia és az ENSZ is felelős a srebrenicai mészárlásért

Király András
2002. április 16., kedd 16:29

Lemondott a holland kormány. A kabinet azt követően döntött így, hogy kiderült: egy, a jugoszláviai polgárháborúban történt srebrenicai vérengzés okait vizsgáló jelentés jelentés a holland politikai és a katonai vezetés közvetlen felelősségét állapította meg a közel nyolcezer muzulmán férfi halálát okozó vérengzésben.

Lemondott a teljes holland kormány, miután egy holland kutatóintézet jelentést készített a Srebrenicai mészárlásról. A múlt héten publikált dokumentum a holland kormány és a katonai vezetés felelősségét emlegeti a boszniai háború legvéresebb mészárlásában. Wim Kok miniszterelnök kabinetje keddi válságtanácskozását követően döntött a lemondás mellett. Az országban egy hónap múlva tartottak volna általános választásokat - írja a BBC.

Lehetetlen küldetés

Azok, akik döntéseket hoztak a kelet-boszniai muzulmán enklávé, Srebrenica sorsát illetően - így a holland politikusok és a katonai vezetés is - felelősek a város szerb kézre kerüléséért és az azt követő mészárlásért - áll a holland Háborús Dokumentációs Intézet hat év alatt készült jelentésében - írja a Beta jugoszláv hírügynökség. A dokumentum készítői szerint a kormány a katonákat "lehetetlen küldetésre" küldte, megfelelő fegyverzet és utasítások nélkül.

Az enklávé aktív védelme a szerb támadásokkal szemben nem szerepelt a mintegy kétszáz főnyi holland katona feladatai között, mi több, utasításaik szerint a katonáknak óvakodniuk kellett a konfliktusoktól. Mladics tábornok boszniai szerb hadserege 1995 július 6-tól ostromolta a várost, mely július 11-én esett el.

Az ENSZ is felelős

A jelentés a holland kormány mellett az ENSZ felelősségét is felemlíti. A kérdésre, hogy az ENSZ miért nem próbálta jobban felszerelt fegyveres alakulatok térségbehelyezésével megakadályozni a boszniai szerb hadsereg előretörését a jelentés szerint a válasz az, hogy a nemzetközi szervezetnek nem volt felhatalmazása a beavatkozásra - idézi a Beta J. H. C. Blomot, az intézet vezetőjét. Ezért a zágrábi ENSZ-képviselők határozatlanok voltak a város védelmére indítandó légitámadások kérdésében.

Sem ők, sem a holland csapatok parancsnokai nem döntöttek a mandátum kibővítéséről, a harc felvételéről - nyilatkozta Blom. A legszörnyűbb része a város elestét követő történéseknek a legkevesebb hét és félezer muzulmán férfi eltűnése, akik közül hatezren tömeges kivégzések áldozatául estek.

Nem a hollandok előtt végezték ki a férfiakat

A jelentés tagadja, hogy a kivégzésekre a holland hadsereg szeme láttára történt volna. (A srebrenicai vérengzések idején egyes beszámolók szerint sok gyilkosság történt a holland katonák közvetlen közelében). A holland csapatokat aggasztotta a férfiak sorsa, de nem készültek fel tömeges kivégzésekre - nyilatkozta Blom a Betának.

Srebrenica túlélőinek képviselői tiltakozásukat fejezték ki a jelentés miatt, ami szerintük a felelősség alóli kibújást szolgálja - írja a Beta. A jelentés szerint a meggyilkoltak nagy része a bosnyák hadsereg katonája volt. Ezt az állítást azonban cáfolja a Srebrenicai Asszonyok nevű szervezet. 12-16 éves fiúgyermekek teljes generációját veszítettük el - tette hozzá a szervezet. A kelet-boszniai város 1995 július 11-i eleste után húsz-harmincezer asszonyt és lányt deportáltak a szerb csapatok, és férfiak ezreit mészárolták le. A Háborús Dokumentációs Intézet jelentése hétezer hatszáz oldal, hat éves munka eredménye."

Mijo Creative Commons License 2002.01.27 0 0 44

Jugoszláviában közlekedők figyelmébe ajánlom a Magyar Szó mai írását. ( 1 YUD = 4,50 Ft )
__________________________________________________

Ha piros -- kilenc piros

A közlekedési szabálysértésekért kiróható büntetéseket legutóbb 1996-ban módosították. Már a startnál sem voltak nevelõ hatásúak, hogy elrettentésrõl ne is beszéljünk. Talán épp ez az oka annak, hogy az elmúlt majd hat év alatt maga a szabálysértés kifejezés is nevetségessé vált -- nálunk már régóta közúti bûntények történnek, nem szabálysértések.
Mire ezek a sorok megjelennek, az átnevelés már megkezdõdik. Egy Európához dörgölõdzni akaró országnak a fegyelem, a törvénytisztelés szempontjából is meg kell próbálnia lépést tartani a világgal. Ha másképp nem megy, kezdetnek a megszigorított büntetések is megfelelnek. Nyomós oka volt a törvény megszigorításának: tavaly a szerbiai utakon 1273 személy halt meg.
Az alábbiakban a leggyakrabban elõforduló és megtörténõ közlekedési vétségeket és az értük kiróható új, megnövelt büntetéseket soroljuk fel. Eddig 30 dinár bírsággal büntették, de ezután 300 dinárt lesz kénytelen fizetni az, aki kórház elõtt kürtöt használ, alagútban nem kapcsolja be a tompított fényt, megálláskor vagy parkolóban úgy nyitja ki a kocsiajtót, hogy másokat veszélyeztet vele, vagy ha sáros az autó rendszámtáblája, esetleg csak egy rendszámtábla van a kocsin, vagy ha nem jól látható helyre van felszerelve. Az eddigi 60 dinár helyett 600-at kell fizetnie annak, aki túl közel halad el egy másik kocsi mellett, aki az úton levõ akadályok láttán mégsem lassít le, továbbá ha útkeresztezõdésben nem alkalmazza a jobbkézszabályt vagy ha szabálytalanul áll meg az úttesten, villamossínek mellett vagy az út közepén. A gyorshajtást is a tízszeresével büntetik ezután. Ha a vezetõ a lakott területen 10 kilométerrel, nyílt úton 30 kilométerrel túllépi a sebességkorlátozást, és ha lemérik, 1000 dináros büntetéssel számolhat. Ugyanennyit fizet, ha járdán, gyalogátjárón, vasúti átjárón, kerékpárösvényen, alagútban vagy hídon parkol, ha szenny- és vízvezetékhálózat utcai fedõlemezén áll meg. A gyalogosok is ezer dinárral büntethetõk, ha az úttesten szabálytalanul közlekednek, ha tilos jelzés alatt kelnek át vagy ha akadályozzák a jármûforgalmat olyan szakaszon, ahol nincs a közelben kijelölt átjáró. Ezer dinár büntetéssel sújtható az a vezetõ, aki útkeresztezõdésen az úgynevezett feltételes zöld jelzés utasításait betartva ugyan, de mégis mások forgalmát akadályozva vezeti autóját, vagy nem adja meg az elõnyjogot a zebrán haladó gyalogosnak. A követési távolság be nem tartása is ennyivel büntethetõ. A gyalogátjárón történõ elõzés ára is ezer dinár!
Eddig legtöbb 1800 dinár büntetést fizetett az az autós, aki a tiloson áthajtott. Most egy ilyen pirosba ruccanás akár 9000 dinárba is belekerülhet, a legkisebb büntetés erre 1800 dinár. Annyi, amennyi eddig a legnagyobb volt. Az elõzés és kerülés közben elõforduló szabálysértésekért járó büntetéseket szintén 1800 és 9000 dinár között határozták meg. 9000 dinárral büntethetõ az is, aki ittasan (a felsõ határ 0,5 ezrelék véralkohol, azaz legfeljebb egy sör vagy egy rövid ital) ül kormánykerék mögé, vagy ha kábítószert, bódító hatású gyógyszert fogyaszt indulás elõtt. Ugyanennyi a büntetése annak is, aki jogosítvány nélkül vezet autót.

A gyalogátkelõhelyeken és azok közelében elkövetett szabálysértések legtöbbje 9000 dinárig terjedõ bírságot von maga után. Ezek az esetek valószínûleg mind szabálysértési eljárás alá esnek majd, nem feltételezhetõ ugyanis, hogy minden autótulajdonos e célra készenlétben tartogat a zsebében egy szép havi keresetnek megfelelõ összeget.
Az európai országokban az ittas vezetést és a gyalogosok veszélyeztetését ennél is tízszerte szigorúbban büntetik. A mûszakilag hibás jármûvekért kiróható büntetések is sokkal nagyobbak. Nem tudni, miért nem határoztak meg itt is nagyobb büntetéseket legalább ez utóbbi három súlyos vétségért. Annál inkább, mert ezek a szabálysértések csak ellenõrzésnél válnak láthatóvá, és csak a baj megörténése után derül ki, hogy a vezetõ szabálysértést követett el. A kétórai csúcsforgalomban a belsõ sávról egy rendõr sem fog kiszúrni valakit, csak azért, mert nem világít a féklámpája. Ha még egy ilyen autó mögött egy olyan valaki vezet, aki elõtte koktélpartin volt, és elõugrik egy balga gyalogos, aki át akar rohanni az úton, hogy elérje az induló buszt, kész a tragédia. Két összetört autó, megbénított csúcsforgalom, egy halott (vagy sérült) az úttesten, egy közveszélyesen hibás kocsi tulajdonosa és egy részeg -- aki csak hajtogatja, hogy nem volt féklámpája az elõtte levõnek -- várja a forgalmi dugóban lassan utat törõ rendõröket, mentõket. Érdemes-e meghalni, nyomorékká válni az öt-tíz percenként járó buszok miatt? Érdemes-e szétveretni a saját kocsit egy hatdináros biztosíték vagy egy ötvendináros féklámpakapcsoló miatt? Megéri-e akár egy italt is meginni, ha bárhol, bármelyik pillanatban megtörténhet a baj? E kérdésekre itt, nálunk most még aligha lehet vállvonogatáson kívül más választ adni. A büntetések a tízszeresére nõttek ugyan, de tudni kell, ha egy szabálysértés következtében baj is történik, akkor ezután már sokkal súlyosabb büntetés is kiróható. Nagyobb börtönbüntetés, a vezetõi jogosítvány hosszabb bevonása is megtalálható az új törvényben, de még mindig nagyon szégyenlõsen. Nincs benne például az, hogy ha valaki felelõtlensége miatt más munkaképtelenné válik, nem tudja a családját vagy magát eltartani, akkor a bajt okozó vezetõ egész életében tartásdíjat fizet neki. Ez nálunk továbbra is a polgári perrendtartásra hárul, magánvád, bírósági pereskedések és nagyon bizonytalan végkimenetel a folytatása egy ilyen balesetnek. Amerikában nemigen szokták ellenõrizni, hogy ivott-e az autós, de õ tudja, hogy mi vár rá, ha ittasan gázol... Egy egész életre szóló büntetés. A svédek is kíméletlenek ebbõl a szempontból.
Ez az új törvény még most sem a biztonságot, az emberi élet megóvását célozza. Inkább az állami pénztár feltöltését. A mûvelt,becsületes, öntudatos és teljes felelõsségérzetû autós embert egyáltalán nem érinti, ha a törvény az ittas vezetésért tízmillió dinárt vagy akár tíz év börtönbüntetést is kimond. Nem törõdik vele, nem rá vonatkozik. De bizony mindaddig rá is vonatkozik, amíg a vele szemben haladó vagy a mögötte vezetõ, vagy a gyalogátjárón feléje közeledõ másik autós nem így gondolkodik.Addig pedig más nem marad, mint a büntetések állandó szigorítása és a törvény kivétel nélküli alkalmazása.
Egy-két esetben biztosan be is tartják majd az új törvény szakaszait. A szállítóvállalatokat, cégeket, ezek autóit, sofõreit és a felelõs személyeket eddig legfeljebb 450 000 dináros büntetéssel sújthatták szabálysértések elkövetéséért, ezek után akár hárommillió dinár büntetést is kiszabhat a bíróság. A magánszállítót például négyszázezer dinárral is megbüntethetik, ha a busz vagy a teherautó sofõre egyfolytában öt óránál tovább ül a kormánykerék mögött. Ha egy vállalat elmulasztja a meghatározott idõben elvégezni a kötelezõ mûszaki vizsgálatot, vagy ha a sofõrnek nem tesz lehetõvé tízórás, megszakítás nélküli pihenõt, mielõtt útra küldi, akkor akár hárommillió dinárral is megbüntethetik. Lehet majd ezt ellenõrizni? Nem kell aggódni, nagy pénzekrõl van szó, megtalálja a módját az állam, hogy feltöltse a pénztárcáját. Az elsõ egy-két hónapban nemcsak a vállalatok, hanem az autós polgár, de a gyalogos is tapasztalni fogja ezt a saját bõrén. Mostantól jó lesz odafigyelni, mennyit iszunk, mennyivel hajtunk, hol és mikor elõzünk.

SZELI Miklós

Mijo Creative Commons License 2001.08.15 0 0 43

Az elmúlt 10-11 év során, ellenére hogy folyamatosan látogatom az országot, ha az időközbeni, esetenkénti igencsak zilált időszakok alatt még egyszer sem, múlt szombaton első ízben összerándult a gyomrom.
Barátaimmal ülvén az egyik vendéglő teraszán, délután öt-hat körül döbbenetemre egy két-három sorozatból álló gépfegyverropogás törte meg az idilli csendet, majd ezt rövidesen követte néhány egyes lövés is, no nem a közvetlen közelségből hallatszott, de egyértelműen Zombor területéről.
Asztaltársaim rezignáltan legyintettek, mondván: lícsáni ..., szvátove ! Hát, igen, lakodalomkor mulat így a násznép, az itt letelepült/telepített menekültek dobják fel ekként a hangulatott, szokásaiknak megfelelően :(.

Idehaza Baján is észlelhető ennek a fajta mulatozásnak a megfelelője, bajai újgazdagék hétvégi napjai telnek partijaik során hasonlóan, petárdás tűzijátékokkal verve fel esténként a kisváros viszonylagos csendjét, ropogásokkal, süvítésekkel, durrogásokkal tarkítva.
Ez abban az időszakban tűnt meglehetősen ízléstelen "mókának", amikor az ominózus közelmúlti évek során, a szinte mindvégig tagadott légifolyosó alatt volt szerencsénk ilyenkor képzettársításokba bocsátkozni, különösen ha még vizuálisan is észlelhető volt esténként, éjszakánként a repülők, és a rájuk lőtt rakéták fénycsóvás útja.

Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.08.02 0 0 42

Országimázs ... blablabla ...!
Nem kívánom most itt fotóval illusztrálni, de mivel hivatalból meglehetős gyakorisággal lépem át a magyar-jugoszláv határt a Hercegszántó-Backi Breg-i átkelőhelyen, a felületesség és nemtörődöm hanyagság jegyében tekintek azokra a határátkelőhelyet jelző, kirívóan betűhiányos táblákra, melyek elvileg pontosan adnának tájékoztatást arról, ki hol lép ki honunkból, illetve ki hol lép be hazánkba.
Csupán figyelmesség és minimális pénz kérdése, hogy itt is "európaiskodhassunk" :(((!

( Amúgy a környék gondosan kezelt: folyamatosan nyírt gyep, folyamatosan takarított környezet - ebből a szempontból, le a kalappal előttük ! )

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.04.28 0 0 41

SomborNet, Dunatáj 2001.28.03.

Hogyan tovább nyugat-bácskai magyarság?

Mijo Creative Commons License 2000.10.14 0 0 40

Kétszázmilliós gyorssegély Jugoszláviának ... Külpol
október 13. 20:43

[MTI] Az EU-tagországok állam- és kormányfői pénteken Biarritzban úgy határoztak, hogy 200 millió eurós gyorssegélyt nyújtanak Jugoszláviának, elsősorban a tél közeledtével várható nehézségek áthidalására. Bizottsági illetékesek tájékoztatása szerint a segély elsősorban az élelmiszer- és az egészségügyi ellátás javítását, a fűtő- és üzemanyaghiány enyhítését szolgálja. Vojislav Kostunicát, az új jugoszláv elnököt szombatra várják Biarritzba. Az idei évre az EU összesen 542 millió euró összegű támogatást irányzott elő a balkáni térségnek, amelyből 310 millió jut Koszovóra, 203 pedig különböző nemzeti programok megvalósítására (Horvátországban, Macedóniában, Albániában és másutt). A most Jugoszláviának nyújtandó 200 millió eurós támogatás ezen felül értendő mint a legfontosabb szükségletek kielégítését szolgáló, semmilyen konkrét feltételhez nem kötött gyorssegély.


Mijo Creative Commons License 2000.10.10 0 0 39

Feloldották a Jugoszlávia elleni szankciókat

Hamarosan átmeneti, szakértői kormány alakul
Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn a Jugoszlávia elleni szankciók részleges feloldásáról döntöttek. Az Egyesült Államok továbbra is Milosevics kiadatását követeli, Kostunica pedig hamarosan átmeneti, szakértői kormányt alakít.

Szlankó Bálint
2000. október 9. hétfő 13:04

Hétfőn este a szerb parlament épülete előtt az ülésről távozó Vojislav Seselj ultranacionalista politikus testőrei néhányszor a levegőbe lőttek. Az tüntető diákok állítólag gúnyos megjegyzéseket tettek a viharos parlamenti ülésen obstrukciós beszédek sorozatát mondó Seseljre, és azzal vádolták, hogy megpróbálja elgáncsolni a jugoszláv forradalmat.

Rövid dulakodás után a politikust védő testőrök egyike figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe, szerencsére senki sem sérült meg. Az egyetemisták egy része, mintegy 1000 fiatal azután vonult vissza a parlamenthez, hogy a rendőrök megakadályozták elvonulásukat a bukott elnök, Slobodan Milosevic fallal körülvett rezidenciája előtt.

Oldódhat az ország gazdasági elszigeteltsége

Hétfői luxemburgi találkozójukon az Európai Unió külügyminiszterei több Jugoszlávia elleni szankció feloldásáról is döntöttek. Sor került az olajembargó és a repülési tilalom feloldására, a Szlobodan Milosevics volt elnökkel és a hozzá közel álló személyekkel kapcsolatos rendelkezések azonban maradnak - tudósított az MTI. Többen attól tartanak ugyanis, hogy a szankciók – amelyek 1999-ben vetettek ki Jugoszláviára – azonnali és teljes feloldása a bukott rezsim embereinek kedvezhet. A lépéshez az elkövetkező napokban az Egyesült Államok is csatlakozik – nyilatkozta egy szóvivő a CNN-nek.

Az amerikai védelmi miniszter kijelentette, hogy azokat az intézkedéseket, „amelyek a szerb népnek okoznak kárt, meg kell szüntetni. Miloseviccsel és embereivel szemben azonban továbbra is fel kell lépnünk”. William Cohen hangsúlyozta: a volt szerb elnöknek Hágában kell felelnie tetteiért. A külügyminiszter, Madeleine Albright azonban azt mondta, nem kötik a szankciók feloldását Milosevics kiadásához, és Kostunicának időt kell adni, hogy megerősítse helyzetét. A külügyminiszterek később várhatóan egy segélycsomagot is előterjesztenek, amelynek célja Jugoszlávia a bombázásokban megrongálódott infrastruktúrájának helyreállítása volna.

Az orosz államfő hétfőn köszöntötte jugoszláv elnökké történt beiktatása alkalmából Vojislav Kostunicát, s egyben moszkvai látogatásra hívta meg a belgrádi vezetőt.

Kouchner: Milosevics bukása nem változtat Koszovó helyzetén

A külügyminiszteri találkozón Koszovóról is szó esett. Bernard Kouchner, tartományi ENSZ-főmegbízott hangoztatta, hogy a tartományban a helyzet egyelőre nem változott, "a háború még nem ért véget". Az etnikai gyűlölködés számos élő forrásból táplálkozik, a koszovói albánok szinte egyöntetűen függetlenséget akarnak - jelentette ki Kouchner, aki szerint ezért a nemzetközi közösségnek egyelőre mindenképpen érvényben kell tartania a tartománnyal szemben vállalt katonai és gazdasági kötelezettségeit.

A koszovói különmegbízott kifejtette, hogy bár a belgrádi demokratikus fordulat az egész térség számára sorsdöntő fontosságú, önmagában még egyáltalán nem eredményezheti a Balkán azonnali stabilizálódását. Ez különösen érvényes Koszovóra, ahol az albánok nem egyszerűen Milosevics, hanem a szerb elnyomás ellen harcoltak - szögezte le Kouchner. Közölte, hogy meghívást kapott Kostunicától, s mielőbb szeretne találkozni vele - jelentette az MTI.

Ellenzéki győzelem a Vajdaságban

Fölényes győzelmet aratott a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (SZDE) a vasárnap megtartott vajdasági tartományi választáson. Jól szerepelt a Vajdasági Magyarok szövetsége (VMSZ), jelöltjeik Adán, Topolyán, Becsén, Kanizsán, Kishegyesen, Zentán, Szabadkán és Csókán arattak győzelmet. Pénteken megalakulnak az új helyi képviselő-testületek – tudósít az MTI.

Lemondott a kormány, átmeneti, szakértői kabinetet állítanak fel

Hétfő délután benyújotta lemondását a Momir Bulatovics miniszterelnök vezette jugoszláv kormány, és lemondásához csatlakozott a szerb kabinet is. Az újonnan felesküdött elnök, Vojislav Kostunica környezetéből hétfőn közölték, hogy hamarosan átmeneti, szakértői kormány felállítására kerül sor. Kostunica hétfőn részt veszt a parlament ülésén. Várhatóan az új vezetés kísérletet tesz Vlajko Sztoiljkovics, Milosevics-hű belügyminiszter eltávolítására. A szövetségi törvényhozást még mindig Milosevics és szövetségeseinek emberei dominálják. Kostunica támogatói azt szeretnék elérni, hogy a parlamentet oszlassák fel, és új választások kiírására kerüljön sor.

Van mit megreformálni köztársasági szinten. „Szerb kormányra, szerbiai választásokra, szerbiai demokratikus intézményekre van szükségünk. Csak akkor lehetünk elégedettek” – idézi a Reuters Kostunica egyik legfőbb támogatójának, Zoran Djindicsnek szavait. Zoran Djindjics bejelentette azt is, hogy a megállapodás értelmében december 19-én parlamenti választásokat tartanak Szerbiában.

Kostunica összetűzésbe kerülhet Montenegró és Koszovó vezetésével

Kostunica többször kijelentette: határozott célja Szerbia és Montenegró föderációjának megerősítése. Montenegró vezetése azonban még mindig nem ismerte el Kostunicát Jugoszlávia elnökének. Milo Djukanovics, Montenegró elnöke szerint a kisebbik tagköztársaság szerepének átértelmezésére van szükség Jugoszlávián belül.

Az új elnöknek Koszovóval is „meggyűlhet a baja”. A nacionalista Kostunica többször hangsúlyozta, Szerbiának vissza kell kapnia a szerb nép bölcsőjének tartott, ma az ENSZ felügyelete alatt álló tartományt. Koszovó Demokrata Pártjának vezetője, a korábbi UCK-vezér Hasim Thaci, azonban kijelentette: „Kostunica hatalomátvétele nem változtat semmin. Függetlenséget akarunk.”

Hétfőn este az új államfő a TF1 francia magántelevíziónak nyilatkozva ellenezte Montenegró és Koszovó függetlenségét. "Alkotmányunk tiltja Koszovó és Montenegró függetlenségét, mert mindkettő Jugoszlávia alkotórésze" - mondta Vojislav Kostunica. Koszovó és Montenegró kérdését "Jugoszlávia területi integritása keretén belül kell rendezni" - tette hozzá.
__________________________________________________

Milosevics Moszkvában, a fia Pekingben?

Alig két órát tartózkodhatott Pekingben a bukott jugoszláv elnök, Szlobodan Milosevics fia, mivel a kínaiak visszaküldték őt Moszkvába. Marko Milosevics hétfőn reggel érkezett a kínai fővárosba, ám onnan rövid úton visszairányították Moszkvába, hivatalosan "vízumproblémák" miatt. A Reuters jelentése szerint az ifjabb Milosevics, akit az amerikaiak nemrég vezető szerb maffiózóként bélyegeztek meg, már Moszkvába is vízum nélkül érkezett az elmúlt hétvégén, de segítségére sietett nagybátyja, Jugoszlávia oroszországi nagykövete, így repülhetett el hétfőn Pekingbe diplomata útlevéllel.
A Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés egyik vezetője szerint Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök Moszkvában tartózkodik. Velimir Ilic, az újvidéki "021" független rádiónak nyilatkozva, megbízható forrásból szerzett értesülésére hivatkozva számolt be hétfő este a volt jugoszláv elnök - állítólagos - Moszkvába érkezéséről – adta hírül a távirati iroda. A politikus úgy tudja, hogy Milosevic felesége, Mirjana Markovic Szerbiában maradt, és a volt elnök egyedül Milutin Mrkonjiccsal, a szerbiai újjáépítési kormánybizottság vezetőjével tart kapcsolatot.

(forrás: MTI)

Mijo Creative Commons License 2000.10.09 0 0 38

Mint érdekesség:

Pár napja még 1 DM = 45 YUD

Tegnap, vasárnap délelőtt már 1 DM = 22-25 YUD

Délután 1 DM = 16-20 YUD

Azt mondja egyik barátom lent: kezünk a kilincsen ..!

Amúgy Zomborban és környékén nyugalom van, az emberek zöme örül a kialakult helyzetnek, hogy a jövő mit hoz, azt viszont csak találgatni tudják, és nem minden esetben pozitív előérzettel. Az események példátlan gyorsaságára és viszonylagos komlikáció mentességére viszont kifejezetten büszkék, hiszen a világ nem ezt "várta" tőlük.

Mijo

aktual Creative Commons License 2000.10.08 0 0 37

magyarszo.com

a Magyar Szó amerikai kiadása.
Előzmény: Mijo (36)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!