Keresés

Részletes keresés

LátoGató Creative Commons License 2023.11.08 0 0 14680

Írd meg légyszi a régi és az új dioptriát! Könnyebben ki tudnám bogozni. :-)

Előzmény: visione (14679)
visione Creative Commons License 2023.11.06 0 0 14679

Multifokális szemüveget használok régóta, két-három évente csináltattam új szemüveget a 15 év alatt, soha nem volt problémám egyik szemüvegnél sem.  A most elkészült ottani optikus által bemért szemüvegnél kb. 10 fokkal balra kel fordítani a fejem, hogy előre élesen lássak. Jeleztem a problémát az üzletben, ahol arra a megállapításra jutottak, hogy a régi szemüvegeim (63) pupilla távolsága nem azonos az általuk bemérttel (66). Hajlandóak új lencsét csiszoltatni 63 értékkel, de erre nem vállalnak garanciát, vagy próbáljam megszokni az újat. Megpróbáltam, totál kikészített. Minden más megoldásra irányuló kerestem elutasították. 

 

Fradista Utazó Creative Commons License 2023.10.21 0 0 14678

Nem, a két szemüveg teljesen ugyanaz (5 fok szögeltérés van az egyik szemnél, de azt kizárt, hogy megérezze). Ez ilyen "optikus-titkosírás" ;-)) 

De tényleg, viccen kívül, bár első ránézésre ez egy laikusnak nem nyilvánvaló, de a két szemüveg ugyanaz. 

Előzmény: Kircsi32 (14677)
Kircsi32 Creative Commons License 2023.10.21 0 0 14677

Sziasztok!

 

Kis segítséget kérek, gyereknek (12 év annyira már nem gyerek) tegnap vettük át az új szemüvegét, aminek ugyan olyannak kellene lennie mint az előző, mert nem változott a szeme az orvos szerint. ( gyerek szemész orvoshoz járunk nem optikushoz)

 

A régi szemüvege: SPH -1,25   cyl: -0,50  AXE:095°

                              SPH -1,50   cyl: -0,50  AXE:065°

 

Az új pedig ez lett: SPH -1,75  cyl: +0,50 AXE:180°

                               SPH -2,00  cyl: +0,50 AXE:155°

 

Nem esik jól neki viselni, és a recepten amit felírt az előzővel megegyező értékek szerepelnek nem pedig az ami az újnak a kártyáján szerepel.

 

Jól gondolom, hogy teljesen más a két szemüveg?

 

Segítsen valaki aki ért hozzá.

 

Köszönöm

 

 

 

mithogyan Creative Commons License 2023.10.01 0 0 14676

Óh, bocs' rég' jártam itt, most látom, hogy nekem szól a válaszod. 

Igazán örülnék már egy banális véletlennek, ha végre valaki rájönne mi az ördög van az én szememmel. Most a jelenlegivel úgy-ahogy látok, néha teljesen jól, néha kevésbé, úgyhogy agyalok állandóan, hogy mi lehet. Egy barátnőm egyik nap kétségbeesve hívott telefonon, hogy reggel arra ébredt, hogy villogásokat, foltokat tapasztal a szemében, azonnal megy a kórházba, mert attól fél, hogy levált a retinája. Szerencsére nem ez történt, de megállapították, hogy "leszakadt" az üvegtest hártyája és azért lát így. Nincs rá kezelés, majd később jobb lesz.

Na, ezek után gyorsan előkerestem a szemész orvosi papírjaim, mert emlékeztem rá, hogy valami határhártya akármit nekem is megállapítottak szemészeti ultrahang vizsgálattal. Szó szerint ezt: hátsó póluson a macula előtt mko. üvegtest leválóban, itt apró üt-i homály. OCT vizsgálat mko hátsó ÜT-i hártya leválóban. Teljes leválás után panaszok csökkenése várható. 

Ez 2021. novemberében volt. Érdekes módon voltam azóta is ennél a doktornőnél magánban, csakhogy a számítógépes rendszerében ez az ultrahangos vizsgálat nincs benne, mert neki nincs ilyen műszere és a vizsgálatot a szakrendelőben végezte el, így aztán szerintem fel sem merült nála, hogy ez lehet probléma. Elolvastam mindent erről az üvegtesti határhártya leválásról, én konkrétan nem úszkáló homályokat látok, hanem néha teljesen homályosan, szóval nem tudom, hogy még mindig leválóban van-e és ez okozhatja a panaszaimat. Ezt a leletet egyébként megmutattam annak a dr-nőnek is, aki ennél a mostani szemüvegemnél az optikában bevizsgált, nem szólt semmit, igaz én sem kérdeztem rá, mert eszembe sem jutott akkor már ez a határhártya dolog. Arról nem beszélve, hogy ő az optikának dolgozik, naná, hogy az a lényeg, hogy új szemüveg készüljön, lehetőleg 2x annyiba, mint ami előzőleg volt. 

Előzmény: Concise (14675)
Concise Creative Commons License 2023.09.14 0 0 14675

Csak egy érdekesség/tipp:  nekem még az itt ajánlott optika is csak többedik alkalomra jött rá, hogy azért nem lesznek tökéletesek a multifokálisaim, mert van egy olyan kancsalságom, ami csak néha kapcsol be, jellemzően fáradtságnál.

 

A vicc az volt, hogy mivel egyszer a márkás gyártó cseszte el a lencsét, egyszer meg az optometrista írta fel rosszul az adatokat, ezert a harmadik megrendelése előtt egy nagyon szkeptikus vizsgálatot tartott a másik optometrista, s így bukkant rá erre a kamcsalságra, amire egy másik optikában egyik vizsgálatnal sem, s itt sem kétszer.

 

Szóval néha egészen banális véletlen kell egy jó multifokálishoz.

Előzmény: mithogyan (14668)
LátoGató Creative Commons License 2023.08.30 0 0 14674

Nem. Nem tudunk rá magyarázatot adni. Ha kérsz egyet tartalékba, miért ne kaphatnál? Fizetsz érte nem igaz? 
Hajrá!

Előzmény: Vetesi75 (14670)
LátoGató Creative Commons License 2023.08.30 0 0 14673

"Egy várossal arrébb van egy jó szaki"  Két várossal odébb! :-DDDD

Előzmény: opticus (14666)
opticus Creative Commons License 2023.08.30 0 0 14672

Ez nem egészen így van, már századpontos lencsék is készülnek. 

Előzmény: ruzsa janos (14671)
ruzsa janos Creative Commons License 2023.08.28 0 0 14671

Örvendek, hogy sikerült a művelet. Ugyan nem vagyok szakember, de 0,25 dioptria nagyon kis érték (konkrétan ekkora lépcsőkben készülnek a lencsék), szvsz önmagában ettől nem lett volna akkora változás. 
Inkább azt gondolom, járulékos megoldásként minden egyebet betartottak :) 

 

Előzmény: Lyvillae (14669)
Vetesi75 Creative Commons License 2023.08.28 0 0 14670

Sziasztok! Tudna valaki magyarázatot adni arra a környékemben évek óta fennálló jelenségre, hogy ha beesek egy üzletbe szemüveget csináltatni és a választott keret mellé kérek egy ugyanolyat tartalékba ("ablaküveggel", akár "utánrendelésre" és színeltérés sem számít bizonyos mértékig), akkor nem elég, hogy hülyének néznek (mindenáron le szeretnének beszélni róla), de megoldhatatlan feladat elé is állítom őket?

Egyfókuszú lencse, kb. sph.+2 cyl-4,5 , a keret is az olcsóbb kategóriájú, most pl. a régim JH10290.

Sajnos, hála az agresszív ipari környezetnek, a keretek (ált. a szára meg a szárarugója) nem nagyon bírják a strapát, a lencse jobban, azt "csak" a korundszemcse veszélyezteti...  (Lencsére így a barkácsolással kb. 1 éves csereciklus adódik, amire még azt mondom, hogy költségek szempontjából viselhető.)

Előzmény: Lyvillae (14669)
Lyvillae Creative Commons License 2023.08.28 0 0 14669

Köszönöm a részletes útmutatást! A jövőre nézve is hasznos lesz mindenképpen:)

Időközben utánamérték még egyszer a szememet. 0,25 dioptriával erősebb szemüveg kell. 

Cserélik mindkét szemüveget garanciában. A monitoros már készen is van, és jól, valamint jó helyen látok vele.

 

 

 

Előzmény: ruzsa janos (14658)
mithogyan Creative Commons License 2023.08.19 0 0 14668

Tudod, sok ilyen optikus kellene, mint Te, de sajnos az elmúlt 4 évben nekem sincs jó tapasztalatom. Igaz, hogy 2022. novemberében végre készült egy tökéletes multifokális szemüvegem, és a "kemény" papucs miatt 2 hónap múlva már majdnem sebes volt az orrom, ezért kellett visszamennem. No, akkor ismét elkezdődött egy oda-vissza mászkálás, mert nem csak a papucsot cserélték ki, hanem széthúzták a támaszt is és ezt az én érzékeny szemem megérezte. Aztán újra mentem, akkor megszorították a szárát, majd miután ez iszonyú szoros volt, újra visszamentem és ezután meg lötyögött rajtam, újra vissza, akkor megint állítottak rajta és csak úgy mellesleg megemlítették, hogy a dőlésszögén is állítottak. 

Igaz, hogy február 1-én itt írtam, hogy tökéletes, de ugye az a pillanatnyi érzés volt az előzőhöz képest. Azóta még 5x mentem vissza, előtte telefonáltam, hogy kizárólag az üzletvezető optikussal szeretnék beszélni. Mivel 2 üzlete is van a városban a lakhelyemhez közelebbinél találkoztunk. Megint papucsot cserélt, mondván egy nagyobb jobban felfekszik, de ez meg ugyanolyan kemény, mint az eredeti volt. Szóval júniusban voltam utoljára, mert nem érti, hogy miért volt jó 2 hónapig, miután átvettem, hiába mondtam, hogy azóta egy csomó állítgatáson átesett a szemüvegem. Kiállított az ajtóba, hogy olvassak távolra, meg azt az olvasó "füzetet" adta a kezembe, aminek a szövegét már szinte fejből tudom, de a napi használatban rettenetesen elfárad a szemem, mert szerintem egyáltalán nem ott van a fókusz, ahol kellene.

Akkor most én is vessek magamra? Milyen utat kell még bejárnom? Én szégyellem magam, mert ennyiszer megyek és már látom rajtuk, hogy terhes vagyok számukra. Mit tehetnék még? 

Ezt egy korábbi hozzászólásomból másoltam ki, ez a jelenlegi szemüvegem, de a sok állítgatástól megint ott vagyok, ahol korábban voltam

HOYA Hoyalux ld Mystile V+ (1.60 MSV6 Á:70) lencse

J: Sph +1,50 cyl +0,50 ax 60 add 2,50

B: Sph +0,75 cyl +0,50 ax 100 add 2,50

Mindenféle akciós/üzleti kedvezménnyel 315ezer Ft-ot fizettem, ebből a keret 29.900 Ft volt.

Ez a 9. szemüvegem 2019. óta a 4. optikában készült 2022. novemberében.

Hidd el, az előző háromnál végig jártam az utat, mindig visszakaptam az árát, mert nem tudtak mit csinálni, ha cserélték sem. A 8.-nál buktam el a 177ezer forintot, mert oda már én nem mentem vissza, mert úgy bántak velem (csináltattam 2 fókuszút náluk, majd miután nem bírtam elviselni, visszakértem a multit és nem találták meg a lencsét, én pedig nem kaptam vissza. Nagy kegyesen készítettek újat, s szerintem ezzel elismerték, hogy nem adták vissza, egyébként az Zeiss volt.) 

Kérlek, mondd meg nekem, mit tegyek még? Extrém érzékeny a szemem, direkt széles csatornásat kértem enné a Hoyásnál, mondtam nem számít az ára, csak végre lássak. (Az utóbbi 2 hónapban csak azért nem mentem, hátha megszokja a szemem, az agyam, mert ugye ez is mindig elhangzik.)

Visszamérhető a multifokális, ha most ebben az állapotában rájelöltetek? Mert ezt megkérdeztem még attól az optikustól, aki igazgatta (nem az üv-től) és azt mondta nem lehet. 

 

 

 

 

Előzmény: opticus (14666)
ruzsa janos Creative Commons License 2023.08.17 0 0 14667

Pont erről van szó: NEM kell értenie a teljes folyamathoz - viszont azzal tisztában kell lennie, melyik méresi érték mennyire igényel pontosságot (pl tompa hegyű filccel nem jelölünk be látómezőt a multifokálison, miért kell PONTOSAN merőlegesen nézni a feljelölő lapot, miért kell többször visszaellenőrizni a mért cilinderszöget (vagy hogy pl a cilinder szögállása annál fontosabb, minél nagyobb a dioptriaérték), miért fontos, hogy a vizsgálókeret (az, amibe a próbalencséket rakjátok), ne legyen eltorzulva sötöbö.

Már írtam korábban: az ofotértes lány több, mint egy órán át vizsgálta a szemem - mert ő SZEMÉLY SZERINT alapos volt.

És természetesen végére jártam az eredeti problémának

Ha már antireflex réteg: azt talán nem árt tudni tanácsadáskor, hogy pl. miért kell az a kékszűrő, hogy attól, mert több gyártó használja, meg látod, hogy visszaveri a kéket, százalékosan igencsak nagy lehet az eltérés (amit független tesztelő kimutat, a gyártó nyilván elintézi egy markeringszöveggel), végül pedig, hogy bizonyos szakmáknál , ahol fontos a szemkontaktus, ilyen szemüveg nem használható, mert a beszedpartner nem látja a szemedet).

És biztosan van optometrista, aki ezeket tudja.

De a magánban sem mindegyik. :) 

 

Előzmény: opticus (14666)
opticus Creative Commons License 2023.08.16 0 0 14666

Wow. Nyilván az optometristának is képben kell lennie, de a helyes korrekció felírásának mégis mi köze van a multifokális lencse gyártásához? És az antireflex réteghez? Ez totál a vásárló igénye, mit engedhet meg magának, mi a fő szempont. Egy jó látszerész aki meg nem a nevezett 2 cégnél ül és ismer 4 alapanyagot meg 3 réteget, maximálisan ki tudja szolgálni a vevő igényeit, vagy tudja terelgetni. 

Nem is értem, hogy lehet egy asztalon említeni egy 10 perces "jóvanazúgy, kérem a következőt" vizsgálatot összehasonlítani egy nem multival.

Nálunk ha nagy ritkán van reklamáció, biztos nem így oldjuk meg mint ahogy írják többen, nem engedjük el mint LátoGató, isten hírével 🫢🤣 tudod abból élünk, hogy visszajárnak 15-20 éve a törzsvevők, és ők hozzák a többi vásárlót. Az elmúlt 6 évben több mint 20000 szemüveget csiszoltam le, pont 2 ujjamon meg tudom számolni ki az akinek nem tudtunk segíteni. Hozzáteszem 2 ember kell ehhez is, itt nem működött. 

Aki meg nap mint nap szív a szemüvegével az magára vessen ha nem járja végig az utat. Persze hozzáállás kérdése is az egész, dehát a szemét csak a pénzre hajtó maszekok akik szegények kénytelenek képezni magukat és esetleg a látszer sulit is kijárták csak addig jók míg megkapják a pénzt. Nem tudom milyen helyekre jársz de próbálkozz tovább. Csak ne felénk 🤪 Egy várossal arrébb van egy jó szaki 🤗

Előzmény: ruzsa janos (14664)
Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2023.08.16 0 0 14665

Nem a közepes, hanem a lutri.

Olyan, mintha Harry Potter féle mindenizű cukorkát választanál és nem tudni mi lesz a vége.

Előzmény: ruzsa janos (14664)
ruzsa janos Creative Commons License 2023.08.16 0 0 14664

Én csak annyit mondanék, nem szabad általánosítani.

A legrosszabb optika élmenyem, aminek tényleg fogyasztóvédelem lett a vége, az a Vision Express. A legjobb, ahová többször visszamentem, egy Ofotért. (Nem AZ ofotért, hanem egy konkrét bolt. Tehát akkor most a multik átlaga a közepes lenne? :) 

És az egyik ismert budai volt, ahol a jobb oldali lencsét csiszolták balra és viszont. Most akkor MINDIG szarul dolgoznának? Nem, csak tévedtek.

Viszont ott is jött először a "meg kell szokni" szöveg, na abban már hibáztak, mert alig akarták visszaellenőrizni.

Optometristának lenni szvsz nem azért nehéz lenni, mert tudni kellene, hogyan működik a legkorszerűbb multifokális üveget gyártó gépsor, vagy a tükrözésmentesítés fizikai hátterét - hanem mert ha pontatlanul mér, vagy bármit elhanyagol a vizsgálat során, akkor a néhány százezer forintos multifokális lencse is lehet rosszabb, mint egy áruház polcáról levett, 2 dioptriás eldobható olvasószemüveg - viszont utóbbit legfeljebb eldobod, előbbivel meg nep mint nap szívni fog valaki.

Az én említett ofotértes optometristám elment a cégtől - vagyis jókora pácban vagyok.

Előzmény: LátoGató (14662)
Garfield007 Creative Commons License 2023.08.16 0 1 14663

Ne haragudj, de nem győztek meg. Ha éppen arra van szükség, akkor keret javításra vagy ötlet gyűjtésre beugrom, sőt már szemüveget is csináltattam, de azért nehogy már ők legyenek az etalon. Olyan szemorvos vizsgált meg az egyik alkalommal, hogy a 12 éves lányom véleményében jobban bíznék. 

Ettől még természetesen, itt is ajánlott kis optikából is fordultam ki, hogy ide soha többet, de az már egy egyéni probléma, nem szaktudás.

Évente párszor kibírjuk, hogy utazunk egy karikát a szemüvegekért.

Előzmény: ruzsa janos (14661)
LátoGató Creative Commons License 2023.08.16 0 0 14662

Igen, ezt mondjuk azért, mert le akarjuk vakarni a vevőket. Semmilyen felelősséget nem vállalunk a szemüvegért amit elrontunk, mert nekünk így jó! Fizess és ha bajod van, húzzál ahová akarsz!
Nekünk kényelmes, ha valaki életében csak egyszer jön be hozzánk szemüveget készíttetni, majd legközelebb máshová megy.
Mi a francért foglalkozzunk vele tovább, úgysem lesz jobb!
Hajrá, hajrá, egyszeroptika.hu


Előzmény: ruzsa janos (14661)
ruzsa janos Creative Commons License 2023.08.15 0 0 14661

Az optikákban megiscsak azok kú... , bocsánat, tolják el a szemüvegeket, akiknek ez a szakmájuk. Majd jön a "hozzá kell szoknia az agynak" szöveg. 

Előzmény: LátoGató (14660)
LátoGató Creative Commons License 2023.08.15 0 0 14660

Ja! Hát igen, van aki jobban ért itt ehhez mint mi, akiknek ez a szakmájuk. :-DDDD
A középpont tologatásra gondolok. 

Előzmény: Lyvillae (14654)
kuyarashi Creative Commons License 2023.08.14 0 0 14659

Aha. A régi már annyira romokban áll, hogy elmondani nem tudom. :)

Előzmény: LátoGató (14657)
ruzsa janos Creative Commons License 2023.08.14 0 0 14658

1. Menj el MÁS BOLTBA. Tökmindegy, hogy magán, vagy sem, felejtsük már el azt a városi legendát, hogy a magánoptikákban varázslók dolgoznak, a nagyobb cégeknél meg csupa kókler. Ez így NEM igaz. Készíttess egy vizsgálatot, fizesd ki érte azt az 5-10000 forintot. Kérj egy feljelölést ERRE A KERETRE. Abban a pozícióban, ahol TE AKAROD hordani. Külön figyelj arra, hogy senkinek a feje sem szimmetrikus - vagyis az, hogy az össz pupillatávolságot elosztják kettővel, majd azt írják a bal és a jobb lencsére, az általánosságban nem felel meg a valóságnak. A távoli állásnál a fejed egyenesen álljon, és úgy a közellátó rész kezdetébe, a csatornába nem láthatsz bele - ha jobbra- balra forgatod a fejed, miközben ugyanarra az 5-10 méterre lévő pontra nézel, a kép nem változhat. 

Ha olvasó állásban próbálod, akkor a pontosan középen lévő szöveget ugye lefelé nézve olvasod - és ekkor a jobb és a bal szemeddel külön külön élesen kell látnod, kicsit jobbra-balra nézve is - tehát az olvasó résznek is a KÖZEPÉRE kell esnie a szemed optikai tengelyének.

2. Hasonlítsd össze a két vizsgálat eredményét. Sokat segít ebben egy kis excel vagy word tábla.

3. A feljelölést fotózd le - ennek meg kell egyeznie a legyártott szemüvegen lévő markerek alapján visszajelölhető értékekkel.

Három féle hiba lehet: rosszul gyártották a lencsét, rosszul állapították meg már eleve, illetve mindkettő egyszerre.

Csak nyugodtan, de határozottan. 

 

Előzmény: Lyvillae (14654)
LátoGató Creative Commons License 2023.08.14 0 0 14657

Egy hónapot vártál erre a lencsére? :-O Kb 10 napon belül meg szokott érkezni.
A másik kör valóban két hét. 

Előzmény: kuyarashi (14655)
LátoGató Creative Commons License 2023.08.14 0 0 14656

Kötelesek garanciát vállani.
Ha továbbra sem felel meg vissza kell vinni és kérni, hogy újabb bemérés után, készítsék el a szemüveget. Ha ezt nem akarod, akár a vásárlástól is elállhatsz. 
Legközelebb magán optikába menj. Ha megírod merrefelé mozogsz, tudok ajánlani kollégát. 

Előzmény: Lyvillae (14654)
kuyarashi Creative Commons License 2023.08.10 0 0 14655

Hát, elkészült a szemüvegem. Elmentem érte és ahogy kinyitottam a tokot, azonnal megláttam, hogy a jobb lencse bevonatán tök szabályos, dupla sáv fut végig, mondjuk úgy 60°-ban, majdnem az "üveg" közepén. Felvéve persze nem zavarja a képet, de nyilván visszaküldik. (Essilor Crizal Sapphire.)

 

Eddig kb. 1 hónapot vártam, most megint lesz vagy 2 hét tuti, mire gariztatják. Nem nagy probléma, de azért sok idő.

Lyvillae Creative Commons License 2023.08.08 0 0 14654

Hétvégén voltam bent az optikában, ismét visszamérték a szemüveget, szerintük jó. A visszamérés mondjuk furcsa, mert egy lapon jelölik vissza, nem a használati helyzetben, majd úgy mérnek... Nem mindenkin másként áll egy kicsit a szemüveg, pláne egy félszemes tompalátón? Bár lehet, hogy laikus vagyok ehhez. Döntögették, állítgatták, otthon láttam, hogy úgy állították be közel használhatóra, hogy feltolódott a szemöldökömre, picit a fölé a felső keret. Persze ez hiúsági kérdés, de azért szeretnék valahogy kinézni. Ott úgy tűnt jó, az utcán is tudtam is közlekedni vele, de tv-hez továbbra sem találom a fókuszt és a munkaszemüvegen is csak elég felszegett fejjel.  

Azt beszéltük meg, pénteken hívnak, hogy megszoktam-e? Reggel bejöttem dolgozni, és forgatom a fejem a monitor előtt, hogy hol éles a kép. Kb. egy óra után megszokom, hogy hol látok ki, és ehhez hol és hogy üljek, de szerintem ez nem normális. És nem is tökéletesmert estére a szemem teljesen kikészül, ég, és egész nap meresztem, meg ráncolom a homlokom.

Mik a lehetőségeim? Dobjam ki az új szemüvegeket és csináltassak újat? Már az sem érdekel, ha elbukom az árát, csak lássak. Egész nap monitor, papír, monitor, papír, fel-le-fel-le nézni. Nem tudok dolgozni. És kihez menjek, ahol nem járok ugyanígy?

Előzmény: opticus (14651)
opticus Creative Commons License 2023.08.06 0 0 14653

Jó pihenést 🤗🌴🌞

Előzmény: LátoGató (14652)
LátoGató Creative Commons License 2023.08.05 0 0 14652

Erre céloztam építő jelleggel innen a tengerpartról, ahol bizony meleg van. 

 

Előzmény: opticus (14651)
opticus Creative Commons License 2023.08.05 0 0 14651

Ez igazán építő hsz kolléga 🤪

A lencse pedig nem jó így, esetleg még ha megdöntöd úgy nem javul a helyzet? Ha nem a füledre rakod a szárat hanem mellé, és alá fölé, esetleg úgy javul e a helyzet. Ha nem akkor a jelölés nem jó, és neked van igazad, hogy el van jelölve mert minden jel arra utal.

Előzmény: LátoGató (14650)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!