Keresés

Részletes keresés

lxt Creative Commons License 2018.08.24 0 0 8378

Jó, legyen (ez egy ilyen este), akkor tételezzük fel, hogy a (leg)jelentősebb sci-fi filmek forgatókönyveinek ötlete, egyáltalán az ötletgazda, nem földi eredetű – a feldolgozott téma fikciónak álcázott valóság; amelyek ismertetésére más felülteken (Spectrum, National Geographic) esély se volna.

Nem nagy ötlet, nem kell milliókat ügyvédre költened – használd. Ahogy egyébként is használsz mindent, amiről csak tudsz.:-)

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.10 -1 1 8377

"A legutóbbi experimentális metódusok sine dubio dokumentálták, quasi de facto, hogy az a hipotézis, miszerint az ebből - canis domesticus - szalonna válhat, par excellence, biológiai imposszibilitás"

https://www.youtube.com/watch?v=rAxdyNPUbmA

Előzmény: vermont11 (8351)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.23 0 0 8376
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.15 0 2 8375

Lehet, hogy már volt. De nem film, hanem főzős műsorok. Ha elhangzik az, hogy "Most egy nagyon egyszerű ételt mutatunk be, amit bárki bármikor könnyen elkészíthet otthon, a hozzávalók olcsón, könnyen beszerezhetők" - akkor biztosan olyan hozzávalókat fognak felsorolni, aminek a feléről még csak nem is hallottál.

Törölt nick Creative Commons License 2018.06.15 0 0 8374

A stadionban meg egy bazi nagy kattanással, egyszerre kapcsolják be az összes reflektort, mindjárt teljes fényerővel. 

Aki járt már esti meccsen, az tudja, hogy a valóságban nem így van. Vagy az USA-ban másképp csinálják/csinálták?

Előzmény: Vajk (8371)
Quantumleap Creative Commons License 2018.06.15 0 0 8373

Valaki azt mondja a főhősnek a film eleje fele: "Hidd el, az a legjobb, ha senkiben sem bízol. Résen kell lenni." Elég jó esély van rá, hogy a végén ő árulja el, vagy legalábbis fordul ellene. És gúnyos mosoly keretében emlékezteti az általa korábban tanácsoltakra. A Han Solo-filmben is eljátszák ezt.

Quantumleap Creative Commons License 2018.06.15 0 0 8372

Ez azért kell, hogy láthassuk vonalban vagy panorámában, ahogy kihuny a fény az egymás melletti házakból.

Előzmény: Vajk (8371)
Vajk Creative Commons License 2018.06.15 0 0 8371

Amikor elmegy az áram a lakótelepen, vagy a városban, sosem egyszerre megy el, hanem egymás után.

És mindig bazi nagy kattanás kíséri :)

Törölt nick Creative Commons License 2018.06.15 0 0 8370

Most kezdődik egy film a Galaxy 4-en. Mutatják a Holdat: nem telt meg! Ilyen hogy lehet? Aztán látom, ez egy német filmsorozat, Utolsó zsaru.

(A zenét "lopták" a Rendőrakadémia filmekből)

Quantumleap Creative Commons License 2018.05.08 0 0 8369

Nem mindig következik automatikusan, hogy azért azt veszti el, mert azt használja többet. Néha olyan a szituáció, hogy símán lehetne a bal is.

Még egy kivétel jut eszembe: A smaragd románcában a krokodil a genya bal kezét harapja le.

 

Ha az illegális verseny egy kisvárosban van, akkor egyszerű a megoldás: az összes zsernyák le van fizetve. És ha te, mint a főszereplő nagyvárosi rendőr, elmész jelenteni nekik a dolgot, akkor hirtelen fegyvert szegeznek rád, leütnek, és a versenyt üzemeltető genya elé visznek.

Előzmény: Törölt nick (8367)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.08 0 0 8367

hogy egy szereplő elveszíti a fél kezét vagy karját, az szinte mindig a jobb. Ez vajon miért van így? 

 

Talán mert az emberek többsége jobbkezes? Vagy azért, amit a 8341-ben írtál.

 

Más. Illegális versenyek, fogadások: 

Ezekről mindenki tud, csak a helyi rendőrség nem. Hirtelen két film ugrik be. Az egyik a Rex felügyelő egyik régi epizódja, ahol illegális kutyaviadalok körül forog a cselekmény. Aztán Rex és a felügyelő eljut a bűnbarlangba, annyi ott a kutya és annyi a néző, hogy kb. fél Bécs tudhatott a dologról.  

A másikban (talán valamelyik Amerikai ninja?) egy amerikai férfi Hongkongba utazik egy illegális kumite harcversenyre (a szabály egyszerű: a túlélő jut tovább). Egy helyi nő leszólítja:

- Amerikai vagy?

- Igen.

- A kumitére jöttél?

- Mi? Izé... Neeem....

- Ugyan már, mindenki arra jön!

Szóval semmilyen más célból nem lehet Hongkongba utazni.

 

Ha a filmben valami nagyon nagy, szenzációs doiog történik:

- 1950-60-as évek: az újságok pörögve repülnek a mozivászonra/képernyőre, és a narrátor felolvassa a címlapsztori címét.

- 1970-80-as évek: kattognak, csattognak a nyomdagépek, telenyomtatott, óriási papírlepedők, majd a szépen összehajtogatott újságok jönnek futószalagon, láthatjuk a címlapsztorit, esetleg a főszereplő(k) is ott állnak a nyomdában, elveszn(ek) egy újságot és kommentálják a szenzációt.

- 1990-es évektől már tv-híradó(kat), beszélgetős műsor(oka)t láthatunk, a főszereplő esetleg több csatornán  is végigmegy, hallhatjuk címszavakban a sztorit.

Előzmény: Quantumleap (8366)
Quantumleap Creative Commons License 2018.03.24 0 0 8366

Ha egy filmben vagy sorozatban úgy adódik, hogy egy szereplő elveszíti a fél kezét vagy karját, az szinte mindig a jobb. Ez vajon miért van így? Talán a Twin Peaks-et tudom kivételként írni, de ott belejátszik az, hogy a színész a valóságban is elvesztette a bal karját. :)

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.24 0 0 8365

Szoktam nézni a Légikatasztrófák dokusorozatot (NatGeo). Egyik részben, egy utas lelőtte az utaskísérőket, a pilótákat, majd a gépet a földbe csapta. De hogyan tudott fegyvert vinni a gépre? Kiderült, hogy a légitársaságtól kirúgták, de még nála volt a belépőkártya... simán, átvizsgálás nélkül átengedték.

Rögtön eszembe jutott, hogy a filmeken hogyan "őrzik" a kórházban a Nagyon Fontos Tanút, akihez bárki bemehet, akin fehér köpeny van. (Ez már sokszor volt itt a topikon, és az is, hogy az ilyen őrzés hogy is néz ki a valóságban.)

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.23 0 0 8364

- Hibáztál!

- Főnök, ígérem, soha többé nem fordul elő!

- Tudom. DURRRR!!!

vagy

- Tudom. Intézzétek el!

- Neeeeee...!!!!

Előzmény: Quantumleap (8349)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.16 0 0 8363
Degeczi Creative Commons License 2017.04.15 0 0 8362

Igen, többnyire kérik, de adott esetben (ha mondjuk hölgytársasággal veszed ki a szobát) magánszállásadó könnyen eltekint az igazolványtól.

Előzmény: Törölt nick (8360)
Quantumleap Creative Commons License 2017.04.15 0 1 8361

A gépeltérítők is mindig beépítenek így egy utaskísérőt.

 

Na igen, pl. 57-es utas. Egyszerűen csak ott van, meg se tudjuk, hogy került oda, de azt igen, hogy ez az első útja. Még ha tényleg fel is vetette magát egy épp megüresedő stewardess állásra, honnan tudta, hogy pont arra a gépre osztják be?

Előzmény: Törölt nick (8360)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.15 0 0 8360

Szállás: tőlem mindig kértek igazolványt. Még ott is, ahol hivatalosan be sem jelentettek (üdülési adót nem kértek). Lehet, hogy USA-ban máshogy van?

Nagyvállalatnál takarító: miért ne? Ha kórházban magadra kapsz egy fehér köpenyt, már orvos vagy! Igaz, ha én be akartam menni egy nagyvállalathoz (állásinterjú, látogatás, tanulás), mindig kiállítottak egy névre szóló, ideiglenes belépőt.

Ha beépülni kell egy nagyvállalathoz, vagy milliomoshoz, csak oda kell menni és annyit kell mondani, hogy "én vagyok az új asszisztens/kertész/titkár/testőr/akármi" - simán alkalmazni fognak, senki sem fog gyanút. A gépeltérítők is mindig beépítenek így egy utaskísérőt. 

Előzmény: Quantumleap (8359)
Quantumleap Creative Commons License 2017.04.15 0 0 8359

Ha egy filmben valaki be akar jutni egy vállalat épületébe (valamit ellopni, kutakodni a computeren stb.), a legpraktikusabb mód általában, ha egy egyengöncnek kinéző öltözékben, és egy vödörrel meg valami tisztítóezközzel (kefe, partvis stb.) a kezében magát takarítónak álcázva lazán bemegy a főbejáraton. Na most, én több helyen dolgoztam már takarítóként, illetve dolgozom jelenleg is munkaközvetítő által,de eddig mindig az volt a standard, hogy amikor először megyek oda, akkor irány a recepció, ahol beregisztrálnak, majd ideadják a léptető kártyát. Egyes helyeken ezt meg kell ismételni minden nap. A göncöt is elég gyakran ők adják, és az mindenképp feltűnő, ha valaki eltérőt visel. De oké, ebbe ne kössünk bele, mert az kileshető, hogy milyen ruhát hordanak a takarítók, és valahol lehet sajátot viselni. De a lényeg, hogy ha valaki ismeretlen megpróbálna besunnyogni, kapásból rászólnának. Arról nem is beszélve, hogy minek vinné magával a takarítóeszközöket, amikor azok ott vannak? Persze én nem az USA-ban élek, lehet, hogy ott ez az egész másképp van? Ez ugyanolyan kérdés számomra, mint az, hogy ott tényleg ki lehet-e venni szállást bármiféle igazolvány felmutatása nélkül? :)

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.12 0 0 8358

Jut eszembe, nemrég néztünk egy modernizált Moby Dick történetet a tévében. (Moby Dick, a fehér bálna, 2010.) Itt Ahab kapitány egy hiper-szuper tengeralattjáróval indul Moby Dicket levadászni. Azt se tudtuk, hogy sírjunk, vagy röhögjünk ezen a filmen, főleg mikor a bálna lazán átrepült a sziget fölött. (Lehet, hogy ismerték a Republic slágert?)

Vagy mikor a torpedó a bálnát elkerülve a szigetet robbantja fel, de úgy, hogy a szigetnek nyoma sem marad, senki sem éli túl, csak a főhősnőnk, de ő azért sérülés nélkül megússza, csak kicsit vizes lett.

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.12 0 0 8357

Egy rejtélyt kell megfejtened, de valamiért sehogy sem jössz rá a megoldásra. Pedig ilyenkor csak ezt kell tenni:

Egy barátodat/barátnődet/kollégádat/ismerősödet meg kell hívnod vacsorára, lehetőleg a város legelegánsabb és egyben legdrágább éttermébe. Vagy neked kell magadat meghívatnod, de akkor nem étterembe mentek, hanem a másiknak a lakására. Ilyenkor őt még arra is rá kell beszélned, hogy valami nagyon különleges ételt készítsen/rendeljen, amit nagyon nehezen és csak nagyon drágán tud beszerezni.

Mikor leültök a vacsorához, kezdjetek bármiről beszélgetni, csak a rejtélyről ne. Valamelyikőtök biztos mond valami fura, esetleg vicces megjegyzést, vagy csak egy szót... ha te mondtál érdekeset: "Igen! Ez az!" ha barátod mondta: "Igen! Ez az! Zseni vagy! Megoldottad!" és rohanj el "Később mindent megmagyarázok!" felkiáltással.

Ha ez étteremben történik, elrohanásod után rögtön megjelenik a pincér és a vendégedtől követeli a pénzt. A vendég ilyen esetben csak hebeg-habog (De? De? Mi ez? Mi történt?), esetleg hülyén körbe nézeget.

 

Nemrég A hidegsebész egyik epizódjában volt ilyesmi: halott fiatal férfit találtak, akit leitattak, bedrogoztak, összevertek, de volt annyira erős, hogy mindezek még együtt sem okozhatták a halálát. 

Az orvosszakértő nő egy vacsorán magyarázta a barátjának, hogy a férje el akarja szakítani a lányától "ez annyira szíven ütött"

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.07 0 0 8356

Na, meg Barnaby felügyelő vagy a családja majd minden ügyben személyesen is érintett. (Ott volt a helyszínen, találkozott az áldozattal, vagy csaldájával, ismerőseivel, stb)

Előzmény: Törölt nick (8355)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.06 0 0 8355

Most nézem a Kisvárosi gyilkosságok egyik epizódját. Szeretem ezt a sorozatot, de klisék ebben is vannak.

A nyomozó megkérdi az egyik tanút, ki a gyilkos. Ahelyett, hogy megnevezné, vagy utalna rá, ehelyett: "Tudni akarja ki a gyilkos? Akkor kérdezze a fákat!" (A fák tényleg elárulták a gyilkost. A gyilkosság éjjelén fagy volt, a gyilkos fái elfagytak - azaz nem lehetett a kertben)

 

De eszembe jutott egy másik epizód, ahol videón mutatták be a végrendeletet. Ahogy a filmekben illik, az öreg a videóról beszélgetett a nézőkkel: ("Ha ezt látjátak, akkor már meghaltam. Ugye örültök neki, igaz? Tudtam! Remélem valami jó bulit szerveztetek a temetésemre?" - stb.) 

vermont11 Creative Commons License 2017.04.05 -1 1 8354

Még jobban meg kell mutatni, hogy egy sorozatgyilkos, nagyon gonosz és elveteműlt, akkor utalni kell rá hogy náci is. Mondjuk pl., hogy az egyik jelenetben látszik, hogy egy horogkeresztes tetkója van (Szemtől szemben),  vagy hogy horogkeresztes ágyneműje van (bárányok hallgatnak):

vermont11 Creative Commons License 2017.04.05 0 0 8353

"Legvalószínűbb származások:

 

Főhős: amerikai

Főhős barátnője: brit

Főhős barátja: afro-amerikai

Főhős felettese: amerikai(déli államok)

Főhős riválisa: francia

 

Főgonosz: kínai/orosz

Főgonosz jobbkeze: orosz

Tudós(jó/gonosz): német"

 

 

Kis változtatás:

Tudós (jó): néger vagy zsidó

Tudós (rossz): német

Előzmény: -kozi- (8226)
vermont11 Creative Commons License 2017.04.05 0 0 8352

Van a "magyarázzuk el a nézőknek a dolgokat"-effekt, mikor két szereplő elmagyaráz egymásnak egy nekik valószínüleg, triviális, nyilvánvaló dolgot. Pl. Avatar.

 

A tudós Sigourney Weaver bemegy a buissnisman Giovanni Ribisi-hez, aki mutat neki egy kavicsot, valami ilyesmi szöveg (nem szószerinti idézet)

- Ez itt az Unobtánium, ezért vagyunk itt, hogy ezt kibányásszuk, mert x csilliótrillióbilliót ér.

 

Mivel ott vannak évek óta, csak tudja miért vannak ott. 

Dr. House-ban is szoktott hasonló lenni, de azt megpróbálják megoldani.

 

- Lupus, autoimmun betegsége van, tehát a szervezetet megtámadja a saját immunrendszere....

- olyat mondjon amit nem tudok!

 

vágja rá House. 

vermont11 Creative Commons License 2017.04.05 0 0 8351

"A tudós karakter fontos jelenetkor szinte mindig szakzsargonban és speciális kifejezésekben beszél, a legegyszerűbb dolgokat is képes a normál ember számára érthetetlen módon közölni.

Párbeszéd:

 

Másik szereplő: Mi a gond?

Tudós: Tanulmányozást végeztem. Úgy néz ki, hogy a biponukleáris termosztetikus plazmakohézió túl fogja telíteni a hemoglobinplazma négyszázötvennegyedik megaerekciós pixelbázisát.

Másik szereplő: Izé...lehetne úgy, hogy én is értsem?

Tudós: Öt percen belül az egész épület felrobban, ki kell jutnunk."

 

 

:)

 

Batman beginsben is volt hasonló. Imádom azt a filmet, de ezt máshogy is megoldhatták volna. 

Tehát a gonoszok meg akarják mérgezni a várost gázzal, amitől majd hallucinál mindenki. Hősünk, Bruce Wayne is kap a méregből, de a tudós Morgan Freemain megmenti, mert bead neki egy ellenszert, amitől immunis lesz a méregre.

 

Valami hasonló párbeszéd:

- A testében lévő fehérvérsejtek, katalizátorként működve...

- Ezt most értenem kéne?

- Ön már immunis a szerre.

 

Előzmény: Quantumleap (8265)
NevemTeve Creative Commons License 2016.09.23 0 0 8350

De ha azt mondja, hogy 'most a család kér tőled valamit', akkor ne arra gondolj, hogy a nagymamát kell orvoshoz kísérni... Amit tenned kell, az valószínűleg törvénytelen, vagy életveszélyes, vagy mindkettő.

Quantumleap Creative Commons License 2016.08.13 0 0 8349

Vagy előkap egy stukkert és fejbelő, esetleg int az emberének, hogy ő tegye ezt meg.

Előzmény: NevemTeve (8348)
NevemTeve Creative Commons License 2016.08.13 0 0 8348

Ha egy bandafőnök külsejű ember nagy mérgesen azt mondja neked, hogy 'Elfelejtetted, hogy ez nem egy banda, hanem egy család?!', akkor jó eséllyel ez lesz a következő mondat: 'Te pedig ki vagy rúgva!'

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!