Keresés

Részletes keresés

Matula bácsi Creative Commons License 1999.09.01 0 0 6
Ettől függetlenül az őr a bűnös hiszen magát a tettet ő követte el, ő szúrta át a szerencsétlen nőt.
Gróf Úr Creative Commons License 1999.09.01 0 0 5
anarchy, mon vieux, hallottál már az "Én csak parancsot teljesítettem" érvről? Nürnberg?

Szitu: középkor. Őr feladata: be nem engedni senkit, akkoriban ebben a fegyverhasználat is benne volt.

De tényleg nem egyértelmű....

Üdv: LeComte

nyman Creative Commons License 1999.09.01 0 0 4
Bocs Grof Ur!

Ez valoban kimaradt.

Ha a ferj megtudja, hogy a nonek szeretoje van, akkor megoli.

Havária Creative Commons License 1999.09.01 0 0 3
Az őr. Nürnberg óta nem lehet azzal védekezni, hogy bocsi, én csak parancsot hajtottam végre. És én ezzel egyet is értek. Az őr fejében is lötyögni kellene némi észnek, érzésnek, gondolatnak, stb.
Gróf Úr Creative Commons License 1999.09.01 0 0 2
Jogilag? Morálisan? Ha jogilag, akkor a középkori jog szerint, vagy a mai szerint? Ha morálisan akkor a középkori morál vagy a mai szerint?
Ha komoly a játék, akkor több információ is kellene: mit tett volna aférj, ha kiderül, h a feleségének szeretője van? És még sok kérdés... Persze ha Te akarod megadni a választ, mint az indítóban írtad, akkor mindez felesleges... :-))))

Üdv: LeComte

anarchy Creative Commons License 1999.09.01 0 0 1
Ezt én kicsit más kontextusban hallottam Francia órán. De a lényeg itt sem más. ugyan lehet rész felelősségeket meg enyhítő körülményeket keresni, de a fő bűnös az, aki magát a tettet elkövette. Azaz az őr. Gondatlanságból elkövetett emberölés. akárki akármit parancsol neki, ez akkor is az.
Más kérdés, hogy a nő sem volt elég körül tekintő. De ez akkor sem baleset, ahol , a nő a szerető, vagy bárki felelősségét kéne firtatni. Ez gondatlan emberölés.
S.h.s.
Matula bácsi Creative Commons License 1999.09.01 0 0 0
A feleség elég hüjén próbálta megoldani a dolgot hiszen azért mert ő kijött a kastélyból még nem feltétlenül jelentette volna azt a férje számára, hogy a szeretőjéhez ment.
nyman Creative Commons License 1999.09.01 0 0 topiknyitó
Van egy erdekes elgondolkatto jatek, egy apro tortenet, amit par honappal ezelott hallottam az egyik tanaromtol. A politka rovatban a zamolyi romakrol szolo hibakereses inspriralt arra, hogy egy kulon topicot nyissak.

A tortenet. Egy nemes es fiatal felesege egy varkastelyban el. Egy napon a faszi vadaszatra megy es mivel sejti, hogy a felesegenek szeretoje van, megparancsolja a testorenek, aki mellesleg rendkivul lojalis, hogy ne engendjen se ki se be senkit.

A no egy ovatlan pillantaban kiszokik a kastelybol es elmegy a szeretojehez. Majd mikor menne vissza a varba latja, hogy az or ott all a kapuban. Mivel ugyan van meg egy hatso bejarat is, de a varat vizesarok veszi korul, csak egy "revesz" segitsegevel juthat be. A revesz 5 aranyat ker a munkaert, de a nonek nincs penze, hitelbe pedig nem dolgozik.

Elmegy a szeretojehez es penzt akar kerni, de az nem ad neki. Aztan elmegy egy gazdag nagybacsihoz kolcsonkerni, de o sem ad neki.

Mivel a ferje hamarosan visszaer, neki be kell jutni a kastelyba. Amikor odaer a hidhoz, akkor elkezd szaladni. Az or meg akarja allitani ezert kitartja a dardajat. A no beleszalad es meghal.

A kerdes, hogy ki a bunos? A megoldas majd kesobb.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!