Keresés

Részletes keresés

Halászkirály Creative Commons License 2000.03.01 0 0 43
Múltkor néztem a Pesty Fekete Dobozt a tévében. Benne Szabó 'Bőrfej' Albert szent komolysággal magyarázta a riporternek, hogy az elsüllyedt Atlantiszt is ősmagyarok lakták.
Legközelebb kiderül majd, hogy a következő távoli rokonunk a pingvin!
Túlélő Creative Commons License 2000.03.01 0 0 42
T.Purusa ! A finnugor rokonság nem lenne szégyen,ha nem erőszakkal,politikai okokból kényszerítették volna ránk németek,oroszok,szomszéd népek,leigázóink,zsarnokaink !!!
Előzmény: Purusa (40)
Túlélő Creative Commons License 2000.03.01 0 0 41
Sorsunk közös,olyan értelemben,hogy a nagy népirtás OTT már lezajlott,minket ITT még nem teljesen irtottak ki.De.
Ami késik--nem múlik.

Purusa Creative Commons License 1999.08.24 0 0 40
Tisztelt Rapid!

Bár nagy igazságok szeletei jelennek meg az általad írtakban, azért kíváncsi lennék arra milyen forrásokra alapozva jelented ki ilyen határozottan és biztosan azt, hogy "...a legmeghatarozobb elem valoszinuleg
egy torok eredetu lovasnomad nep volt, akik a Kaukazus felôl erkeztek...".
[...Egyébként itt kikre gondoltál? A késôbbi Magna Bulgaria népelemei között vezetô szerepet játszó – a kínai forrásokban kao-ku tie-lö ("magas kocsijú türk") névvel illetett – népek egyikére, az onogur-bolgárokra? Vagy a kutrigurokra? Szabirok..? (Bár ôk – ha jól rémlik – nem tisztázott eredetűek...) Más avar (var-hjon) elemekre? – Hiszen az i.e. I. évezred óta folyamatosan áramlottak Belsô-Ázsia felôl – a Kaukázus mellékét érintve – a különféle lovasnomád népek... Másrészt a kabarok három ´törzse´ is menekült kazár (azaz nyugati türk, azaz török) népelemekbôl állt...]

Ráadásul hogy mikortól lehet beszélni ´magyarságról´, az 1 yó kérdés. Elôször talán definiálni kellene, hogy mit értünk a fogalom alatt. Antropológiai kategória? (ha-ha...) Ilyen "nemzeti-népi" identitástudattal rendelkezô népcsoport? (lásd Szűcs Jenô...) A külföldi források szemében határozottan elkülönülô népegység? (a jó Bíborbanszületett forg az sírjában...) Homlokukon műanyag matricát – I´m a megyeri, hujj, hujj, hajrá! not a bloody tourist – viselô turultollas lovasok kacagányos csoportja??? Vagy mi? : )

A pentaton dallamokkal kapcsolatban – tisztelt MVR – pedig azt hallottam, hogy általában a törökség (jó nagy egység) zenéjére jellemzôek. Többek között. Meg egy csomó afrikai csoportéra. Meg amerikaiakéra (..elég magánhangzót írtam? : ). [Szvsz az emberi zenekultúrák 1 bizonyos fejlôdési stádiumában szinte mindenhol elô kellett, hogy kerüljenek.]

Az meg, hogy "a finnugor eredet szvsz egy megkövült baromság, legfeljebb finnugor rokonságról beszélhetünk.." szintén érdekes kijelentés. : ) [Nem tudom miért szégyenli valahogy mindenki ezt a finnugor rokonságot. : ))) Ez irracionális. Egyszer valaki a Politikában összegyűjtötte, hogy ki mindenkivel rokonítottak már bennünket buzgó amatôr történészek.... Hát, a világ összes magaskultúrája ott figyelt.. : ) – Ami végsô soron igaz is, hiszen mindannyian emberek vagyunk.. : )))))]
Valamint érdekelnének azok a források is, amelyek szerint "...a régészeti ásatások szerint abban az idöben belso Ázsiában nagy területeket teljesen europid jellegü emberek népesítettek be..". Melyik idôben? Milyen területeket? Milyen "europid jellegű emberek"?

PETYUS Creative Commons License 1999.08.24 0 0 39
Rapid!
A magyarság Kárpát-medencébe kerülésére öt db. különböző, de jól megindokolt elméletet hallottam, beleértve azt is, amit te írtál, és azt is, miszerint itt őshonos a magyarság.
Állítólag régészeti leletek bizonyítják, hogy a székelyek már jóval a honfoglalás állítólagos ideje előtt is ott éltek, ahol most.
Hallottam (ill. olvastam) olyat is, miszerint a magyarok egyenes leszármazottai a suméroknak, és olyat is, miszerint az egyiptomi koptokkal lennénk rokonok.
A magyar rovásírás és a vikingek kőbevésetei közötti hasonlóság döbbenetes.
A kelta, etruszk, baszk stb. rokonság kérdése is érdekes.
Vannak ugyancsak megalapozottnak tűnő vélemények, miszerint Kőrösi Csoma Sándor jó helyen keresgélt Nyugat-Kína környékén.

MVR!
Ilyen szempontból érdemes megvizsgálni a kínai és koreai zenét is. Érdemes összevetni a japán, indonéz, és egyéb szigetországbéli zenei világokkal is.
Én úgy találom, hogy bizonyos dél-amerikai, kínai, koreai, magyar zenék közel állnak egymáshoz, ugyanakkor az említett szigetek zenéje más világ.
Érdemes lenne a kopt zenét is elemezni ilyen szempontból, de eddig még nem állott módomban.

Arról se feledkezzetek el, kedves honfitársaim, hogy a ti felmenőiteknek is csak egy elenyésző része tartozott ahhoz a népcsoporthoz, akik Árpád apánkkal bejöttek (ha bejöttek egyáltalán).

MVR Creative Commons License 1999.08.24 0 0 38
Azért említenék egy felettébb érdekes dolgot: a dél-amerikai (és bizonyos észak-amerikai) indián népzenékben meghatározó ugyanaz a pentaton-skála (skálák), ami(k) a régi stílusú magyar népdalokra is jellemzo(k). Mi több, gyakran elöfordul a kvintváltás, és a hasonlóan ereszkedö dallam. Mindenesetre jóval több a hasonlóság, mint például a magyar és a finn népzene között, amiröl Kodály is kénytelen volt belátni, hogy gyakorlatilag nem sok közük van egymáshoz, akárhogy is próbálták eröltetni a dolgot. Márpedig a zene a kultúrának a nyelvnél is mélyebb és korábbra nyúló rétege. Ebböl persze veszélyes lenne messzemenö következtetéseket levonni, de a közös ázsiai származásra magyarázat lehet.
A magyarság eredetét tekintve alapvetöen Rapid véleményével értek egyet, azzal a különbséggel, hogy valószínüleg a Kaukázustól még jóval keletebbre lévö területröl is jöttek a magyarság kialakitásában késöbb meghatározó szerepet játszó elemek. Ezek a közhiedelemmel ellentétben azonban nem (vagy legalábbis jórészt nem) voltak mongolidok, mert a régészeti ásatások szerint abban az idöben belso Ázsiában nagy területeket teljesen europid jellegü emberek népesítettek be. A finnugor eredet szvsz egy megkövült baromság, legfeljebb finnugor rokonságról beszélhetünk, az is igen távoli.
lujza Creative Commons License 1999.08.24 0 0 37
Annak idejen, mikor hallottam rola, hogy a japanok rokonainknak tartanak minket, eloszor elkonyveltem egy jo nagy marhasagnak. Azonban en ugy vagyok vele, hogy nagyon oda kell figyelnem, hogy a beszed, amit hallok, az finn-e, vagy japan. S mindig, mikor finn, vagy japan beszedet hallok, felotlik bennem, hatha megse akkora marhasag a japan-magyar rokonsag.
Chavo Creative Commons License 1999.08.24 0 0 36
Ők nem vérrokonok voltak, csak olyan szesztestvérek.
Roni Creative Commons License 1999.08.24 0 0 35
Hi All!

Es az orosz(szovjet) testvereinkel mi a helyzet? :))))

Chavo Creative Commons License 1999.08.24 0 0 34
Ebben lehet valami!

Gondoljátok el: A Winnetou nem tipikus magyar név. Inkább az indiánhoz áll közel (a legújabb kutatások szerint). A Kolopmpár sem teljesen magyar, (inkább egy kisebbség képviselője lehet)
De eme kisebbséghez tartozó egyén Magyarországon él, sokunkkal kellő rokonsági viszonyban.
Eme tények alapján kijelenthető, hogy az indiánok és a magyarok - igaz meglehetősen távloli - rokonok.

Rapid Creative Commons License 1999.08.24 0 0 33
Felhivnam a T. hozzaszolok figyelmet egy aprosagra.

A magyar nevvel a tortenetiras kizarolag azt a nepcsoportot illeti, amely isz. 895-900 kozott a Honfoglalas nevu akciot, ill. kesobb a kalandozasokat vegrehajtotta, majd a Karpat-medenceben allamot alapitott. Ez a nepcsoport az isz. 5. szazadban alalkult ki, a Kazar birodalom E-Nyi hatarvideken, ahova a kazarok tobb nepet is hatarornepkent letelepitettek. A magyarok szamos kis nep osszeolvadasabol jottek letre, a legmeghatarozobb elem valoszinuleg egy torok eredetu lovasnomad nep volt, akik a Kaukazus felol erkeztek, de ide kerultek a kabarok is, illetve olyan nepek is, akik mar ismertek valamilyen finnugor nyelvet.

Szoval a lenyeg, hogy ez elott magyarokrol meg rokonsagrol beszelni imho komolytalan.(Ez vonatkozik a finnugor rokonsagra is)

Tee Creative Commons License 1999.08.24 0 0 32
Wazull
Igazad van. Ezért nyilt ez a topic, hátha valakinek kicsit több információja van ezügyben.
A kísérlet eddig nem sikerült.

Tisztelettel:
Tee

Wazull Creative Commons License 1999.08.24 0 0 31
Tee,

ez amolyan jerevani radio szeru hir. Amerikaban igen sok prof. van. Indian is, de azok eleg sokfelek a Tuzfoldtol Alaszkaig. A magyarok eredeterol igen keveset tudni, nem nagyon el(t) olyan nep a foldon, vagy azon kivul, akikkel nem hoztak volna rokonsagba bennunket. Habar ha jobban belegondolok, hallottam valami Kolompar Winnetou-s tortenetet...

Agglegény Creative Commons License 1999.08.23 0 0 30
Amerikai Indiánok ?

Egy kicsit pontosabban, ha lehet !

Aztékok, Maják, Apacsok, Sziúk, vagy másezer ?
Egyébként kizártnak tartom ! Legfeljebb arról lehet szó, hogy vannak világszerte elterjedt sémák : ősapa, ősanya, túlvilág, fűben-fában orvosság, stb. Ezeket le lehet vezetni azokból a kérdésekből, amit a gyerekek feltesznek amikor ismerkednek a világgal : …és a nyagypapa előtt ki volt ? És mi lett velük amikor meghaltak ? stb.

Én a magam részéről tudom azt, amit a közép-amerikai indiánokról tudni illik, de az észak-amerikaiak vallásáról csak annyit tudok, hogy totemoszlopokat faragtak …, a dél amerikai indiánok vallásáról meg még annyit se !

Aggl.

Tee Creative Commons License 1999.08.23 0 0 29
Most elmentem haza.
Holnapig nyugidtan kivitatkozhatjátok magatokat, de ne essetek egymásnak. Holnap reggel újra itt leszek, és figyelem, hátha jön egy használható név cím, egyetem, stb.

Üdvözlettel:
Tee

borka Creative Commons License 1999.08.23 0 0 28
Azt nem tudom, hogy közös nép-e a magyar, meg az indián, de az biztos, hogy az én üknagyanyám amerikai indián volt, úgyhogy bennem biztosan folyik indián vér....és jó is ez így!
Gawain Creative Commons License 1999.08.23 0 0 27
na ne már, ezek a frányák egymástól is annyira különböznek, hogy az már kurvára. Nekünk már 4 féléve nyomatják az antropomesterek, de ilyen baromságot még nem hallottam. Amúgy is, az afrikaiak kivételével mindenki kivándorló és bevándorló, óóóóhhhh, mitokondriális Éva, ősanyánk, segíts rajtunk nemsokára megint világvége, jaj.

Komolyra fordítva a szót, imádom a szenzációhajhász tudósokat, akik ezt mondanak meg azt, az újságok is leírják, és az már bizonyíték és érv, hogy ezt egy professzor mondta.

Amit én tudok: a régész bácsik és a régész nénik, már egy ideje azon vitatkoznak mifelénk, hogy mikor is jött ide az emberlény, a Holocén elején (jelen előtt 10-11.500 között) avagy a Pleisztocén végén, azaz még régebben. Neves, sörcimbi prof mondta, hogy nemsokára lesz bizonyíték a Pleisztocénos változatra, most ássák meg datálják a chilei Monte Verdében talált nyomokat, pattintott kő, tűzrakásmaradék, sőt a Minas Gerais-i Ördögárokban is úgy tűnik, hogy járt ember 12000 éve. Ha a leletekről bebizonyitják, hogy emberművek és valóban 12000 évesek, akkor az azt jelenti, hogy a Pleisztocénben is jöttek őshapsik és ősnőcik a Beringi szoroson, merhogy nem kicsi idő, míg északról ideérnek. A Martin- modell szerint 3,45 %-os évemkénti népességnövekedés mellett évi 16 kilométert lehet előrevándorolni, ebben az optimista esetben is legalább 1000 év kell, mire Chilébe érnek (egyéb meggyőzőbb modellek, Haynes-féle, Hassan-féle, stb., viszont 0,7%-os szaporasággal és 6,4 km előretöréssel számolnak ). Mindez Turner Kriszta tanárúrnőnek ciki, mert cáfolódik rendesen a modellje, melyben három mongoloid bevándorlóhullámról beszél (az első, a Clovis kultura vadászai 115000 körül, az utsó 10000 éve). Valszeg tehát volt előttük egy nem mongoloid emberhullám is, kik hősi módon átmásztak a jégen. Leletek nincsenek, és nem is nagyon lesznek, ugyanis egész amerika területén a vándorlási útvonalakat víz fedi, a Würm óta 100 métert emelkedett a víz szintje, ami többszáz kilométeres elöntött partszakaszokat jelent tele jó kis csontokkal, sírokkal, táborhelyekkel.

Még akkor is valószínűtlen az amcsi prof állítása ha elfogadjuk, hogy 10.000 éve volt az utolsó nagy bevándorlás. Egy nagy rakás idő mire belső Ázsiából kiérnek a partra, a szoroshoz, ráadásul arrafelé kurva hideg volt, meg amúgy is, akkoriban a a magyart még idézőjelesen használták.

gaw antropomokus

mud Creative Commons License 1999.08.23 0 0 26
Szegeny Tee...
Itt valoban elkel egy bocsanatkeres, de csak azert, mert a topicod eleg csunya lett itt es ehhez eleg sok kozunk van. Ugyanakkor nem hinnem, hogy miattunk tortent, mivel mi (bocs getom a tobbesert) nem gyalazkodtunk. Az ironiat elismerem, de lasd be, volt alapja. Szoval, norika, bar verzik a szivem, de ellent kell mondanom arra a kijelentesre, amit tettel. Mindenki tudja, akinek az IQ-ja 10 fölött van, hogy nem vagyunk gonoszok.
Nos, aki pedig a 10 alatt van, az ugyse tudja elolvasni, amit itt leirtam....
Most verzo szivvel bar, de atvonulok arra a bizonyos topic-ra....
getom Creative Commons License 1999.08.23 0 0 25
A pápuákkal már kicsit távolabb vagyunk csak rokonságba. Az a helyzet, hogy ők japábból úsztak le. Tehát: legközelebbi rokonaink a japánok és az amerikaiak. A pápuák, akik a japánoktól származnak, kicsit távolabbi rokonaink, olyan unokatestvérféléink. Az ausztrál benszülöttek meg, akik a pápuáktól származnak még távolabbi rokonaink (3-ad unokatestvéri rokonság.) Így nagyon könnyű kiszámolni, hogy például a finnek meg az ausztrál bennszülöttek 5-ös fokozatú unokatestvéri rokonságban állnak egymással. (Mivel, mint tudjuk, a finnek nekünk első unokatestvéreink.)

Bibliogr.: Nkosi Seiko: The Papuas from Japan? What's the Truth? Ny. Penguin Books. 1992. 789 p.

Tee Creative Commons License 1999.08.23 0 0 24
Bocs bentmaradt a vége. Csak egyszer akartam elköszönni.
Tee Creative Commons License 1999.08.23 0 0 23
Khm.
Idéznék magamtól.

1999-08-23 12:16:35

"Tisztelt Hölgyek és Urak!
Nem szeretném, ha ebben a topicban bizonyos szakértelmek és ezek hiánya miatt egymás gyalázása történne. Lehet nyitni egy topicot a ki a jártassabb etnologia tárgykörben, és még egy csomó mindenben, de itt kérlek benneteket, hogy a fő kérdésre koncentráljatok. "

Ezt kiegészíteni csak formálisan tudom, belevéve a sovinisztázás, stb-t. A lényeg változatlan.

Köszönöm.

Tee

Tisztelettel:

Tee

nori Creative Commons License 1999.08.23 0 0 22
Getom, mud! Ti gonosz emberek vagyok, kedvenc helyünkön megmondom, miért
getom Creative Commons License 1999.08.23 0 0 21
Kedves csávó,

Milyen soviniszta eszmékre célozgatsz te itten nekünk. Hát hol sovinizmus az, amikor épp aztat akarom beleverni némely szűk agyakba ( nem rád célzok, csávókám itten), hogy az emberiségnek, ahova mindenféle egyedek beletartoznak, még te is, szóval mindenki ( bár egyesek esetében ez kérdésesnek tűnik; megint csak nem rád célozgatok) egyazon közös bölcsőből származik. Tudod követni? Javasolom teneked, hogy szaladj el egy idegen szavak szótáráért valahova a közelbe, - feltételezem a szűkebb rokonságodban nem található ez a néha oly hasznos alapmű - aztán nézd meg benne a soviniszta címszó értelmit.

A banánt meg köszünjük szépen. Aztat szeressük. És innen a fa tetejiből, ahol vagyok, te olyan aprócska kis mikulásnak látszol.

mud Creative Commons License 1999.08.23 0 0 20
soviniszta eszmék????
Topicgazdi, itt valami baj van. Es nem velem.
pancho Creative Commons License 1999.08.23 0 0 19
"a nyelvünkben is nagyon sok a hasonlóság"
Hát, annyiban igen, hogy alaphelyzetben mindkét nép a szájában tartja.
Ja, szerintetek mi az alapja annak, hogy a pápuák és a magyarok is rokonok? A pápuák is - állítólag - Ázsiából kerültek Új-Guineába.
Cibetcica Creative Commons License 1999.08.23 0 0 18
Kedves Tee!

Valami hasonlót én is halottam, de nem tudok semmi konkrétumot. Hanem most olvasok egy könyvet a magyarság őstörténetéről, amiben az etruszkokkal való kapcsolatunkat magyarázta az író. Sajnos még csak az elején járók, de ha az indiánok is szóba kerülnek, akkor szólok.

Cc

Tee Creative Commons License 1999.08.23 0 0 17
Tisztelt Hölgyek és Urak!
Nem szeretném, ha ebben a topicban bizonyos szakértelmek és ezek hiánya miatt egymás gyalázása történne. Lehet nyitni egy topicot a ki a jártassabb etnologia tárgykörben, és még egy csomó mindenben, de itt kérlek benneteket, hogy a fő kérdésre koncentráljatok.
Eddig Getom-tol jott a leghasználhatóbb info amit ezúton megköszönök.

Tisztelettel:

Tee

Chavo Creative Commons License 1999.08.23 0 0 16
Kedves mud!

Ha neked is kell banán, szólj nyugodtan. Olyan rosszul még nem állok, hogy két kilóra ne futná.

A nagy fát, amibe fejszéteket vágtátok, már régen kivágták sőt el is tüzelték. Talán rossz időben születtetek, mert az ilyen soviniszta eszméknek - remélem - már nincs jövője!

mud Creative Commons License 1999.08.23 0 0 15
Hat getom, megintcsak nagy faba vagtad a fejszedet. Ezeknek a fijuknak az alapmuveltsege eleg hianyos....keveve talan ezt a Mr Tee-t...
Ez a kisCsavo meg még mindig nehezen juthat a nethez onnan a szuezi ovezetbol....
Zaxxon Creative Commons License 1999.08.23 0 0 14
Nem hinném!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!