Keresés

Részletes keresés

Hatospista Creative Commons License 2019.12.13 0 0 3202

Sziasztok .Tanácsot kérnék hozzáértőktől.telkem  3 oldalán 120+ 2x60 méter hosszú és 1,5 m es magasságú drótkerités a térelválasztó.Arra gondoltam hogy befuttatnám valamilyen kúszónövénnyel amely gyorsan nő, 2-3 éven belül takar ,virágzik,szeretik a méhek ,és nem igényel sok karbantartást.Tatár iszalagra gondoltam.Véleményeket tanácsokat szivesen elfogadok

Ali-bá Creative Commons License 2019.11.08 0 0 3201

Ennél keskenyebb és jobban takaró 'sövényt' nem ismerek. 10 cm szélesre és bármilyen magasra is lehet nevelni.

Közelíti a narancseper és a tűztövis, de azok inkább védő, telekhatároló funkcióban jeleskednek.

Előzmény: ZsuR (3199)
ZsuR Creative Commons License 2019.11.08 0 0 3200

Volt lonc a kertemben, valami gombas betegeg megtamadta... ki kellett szedni mind... pedig, jajj az illata!!! Szeretik a mehek is meg a darazsak...

Előzmény: Prézlivagány (3198)
ZsuR Creative Commons License 2019.11.08 0 0 3199

Borostyan...hat lehet ritkitani... kell a karbantartas minden novenynek...

Mert attol fugg, kinek mi az igenye: romantikusan elhanyagolt, vagy precizek fazonirozott :))

Előzmény: Prézlivagány (3198)
Prézlivagány Creative Commons License 2019.11.08 0 0 3198

A lonc hajlamos a felkopasztodásra. A borostyán tényleg szuper, de ha befutja a kerítést nagyon nagy tömegű lesz. Ezt vedd figyelembe. 

Nálam régi növényből szedett hajtások lettek ledugva kb. fél méteresek, sokkal jobban és erősebben nőttek.

A vadszőlőből is több van, a sima kacsos a legjobb, bár ugye az lombhullató.

Előzmény: SZ!A. (3197)
SZ!A. Creative Commons License 2019.11.05 0 0 3197

A vadszőlő nekem is nagyon tetszik, viszont a téli látványa már kevésbé. Ezért gondolkodom valami másban, vagy másban is.

Előzmény: ZsuR (3196)
ZsuR Creative Commons License 2019.11.04 0 0 3196

Hm... sok borostyan van a kornyezetemben - ha valahova megy ahol nem szeretnem  -konnyu kihuzni.  Nem tapasztaltam az elburjanzast...  Viszont... a szomszedaimnak sok volt... ok azok a szomszedok, akik pachysandra-borostyan-orokzold-fu kertet szeretnek.  No azt lattam, hogy a borostyan a kornyezetunkben teljesen kipusztult a telen!  Nem tudjak kitalalni, miert... sajnalom, mert kellemes latvany, ahogy beno dolgokat, felfut keritesekre.  Nekem nincs keritesem, nincs hova futtatni...

Borostyan es vadszolo... imadom a vadszolo oszi szineit..

Előzmény: SZ!A. (3190)
ZsuR Creative Commons License 2019.11.04 0 0 3195

Nagyon jo - foleg ott ahol kell az orokzold es nincs sok hely...

Előzmény: zsorsz (3191)
zsorsz Creative Commons License 2019.11.02 0 0 3194

A szomszéd nemrég nyírta meg.De a Megyeri Szabolcs kép is kerítésre van futtatva.

Előzmény: SZ!A. (3193)
SZ!A. Creative Commons License 2019.11.01 0 0 3193

Kerítésre van futtatva?

Tudnál esetleg pár képet mutatni?

Előzmény: zsorsz (3191)
zsorsz Creative Commons License 2019.11.01 0 0 3192

Futólonc,de időnként ezt is kell igazítani.Nagyon finom illatos virágai vannak.

https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/japan_futolonc_a_kertben

Előzmény: SZ!A. (3188)
zsorsz Creative Commons License 2019.11.01 0 0 3191

Borostyánnal több évtizedes tapasztalat alapján mondom,semmi gond vele,könnyű kordában tartani,az egyik leghálásabb növény.

Előzmény: SZ!A. (3190)
SZ!A. Creative Commons License 2019.11.01 0 0 3190

A Borostyántól tartunk, mivel elég könnyen elburjánzik és előbb-utóbb mindenhol ott lesz.

Más ötlet?

Előzmény: Ali-bá (3189)
Ali-bá Creative Commons License 2019.11.01 0 0 3189

Borostyán.     A borostyán kerítésdrótra futtatva kevés gondozást igényel és télen-nyáron zöld, átlátszatlan, keskeny.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=100140802&t=9005610

(felső kép)

Előzmény: SZ!A. (3188)
SZ!A. Creative Commons License 2019.11.01 0 0 3188

Sziasztok,

Kerítésre szertnék örökzöld növényt futtatni, ami egész évben jól takar. Sövényt nem szeretnék a nagy helyigénye miatt.

Mit javasoltok?

Köszi

Prézlivagány Creative Commons License 2019.10.02 0 0 3187

A babérmeggy (kaukázusi) egyáltalán nem kényes. gyorsan nő, örökzöld. 

Nem tipikus webshop, de nagyon sok szép növénye van és fényképpel illusztrált.

https://borhykert.hu/

Előzmény: kozso1 (3181)
araucana Creative Commons License 2019.10.01 0 0 3186

Sziasztok! Tudtok olyan oldalt ajánlani nekem, ahol gyümölcsfákat és bogyóstermésű bokrokat is tudok rendelni?

Ali-bá Creative Commons License 2019.09.26 0 0 3185
Előzmény: Ali-bá (3184)
Ali-bá Creative Commons License 2019.09.26 0 0 3184

Ebben az esetben a tűztövist (pirracanta coccinea) ajánlom, ami télen a narancssárga vasgy piros bogyóförtjeivel szépen díszít.

Előzmény: kozso1 (3183)
kozso1 Creative Commons License 2019.09.26 0 0 3183

Köszönöm válaszod!

Lényegében jó lenne nem örökzöld is.

Utca felől lesz ültetve az én kerítésemmel párhuzamosan.

Fő funkció, hogy takarjon, főleg nyáron.

Előzmény: Ali-bá (3182)
Ali-bá Creative Commons License 2019.09.26 0 0 3182

A szomszéd felől tudod nyírni? Örökzöldet képzelsz, hogy télen is fedjen, vagy mi a fő funkciója? Csak díszítés?

Előzmény: kozso1 (3181)
kozso1 Creative Commons License 2019.09.26 0 0 3181

Sziasztok. Kerítés mellé szeretnénk sövényt ültetni. Csodasövényt elvetettük, mert állítólag kiirthatatlan, kezelhetetlen. Babérmeggy kényesebb mint a fagyal. Fagyal mennyivel nő lassabban mint a babér, esetleg hátrányai?

Köszönöm.

robida Creative Commons License 2019.08.21 0 0 3180

A tiszafánál ne csak a közönséges tiszafában gondolkodj (taxus baccata). A tiszafának vannak fajtái, amik gyorsabban növekednek, és nagyon jók sövénynek. Ilyen a taxus media Hicksii, vagy a Hilli is. Az előbbi hosszú karcsú ágakat hoz, ő nő nagyobbra, 5-8 méterre, az utóbbi bokrosabb, 3-5 méter magas lesz. Mindegyik metszhető, és évente olyan 30 centi körül nőnek. 

Előzmény: Andrea555 (3177)
Prézlivagány Creative Commons License 2019.08.20 0 0 3179

Szia,

Én is sokat filóztam és azóta már többször átvariáltam és átültettem a növényeimet.

Azt tudnbod kell, hogy a babérmeggy nagyon szép és ellenálló, de hatalmasra nő. 

Mármint, ha nem alacsonyt, hanem magasat, sövénynek valót választasz. Sokat kell metszeni, nagy tömegű a levágott rész, ami azért hátrány.

Én a sarokba babérmeggyet raktam, mellé gyertyánból 5 métert, aztán 5 méter leylandi green rocettet.

Ezeket követi egy tövében többször tisztíított magas törzyüre hagyott "aranyeső" ez nagyon igénytelen és így nem szaporodik el. ezután már betonkerítésem van. Ez előtt fotánia sövényem van , még ez sem lombhullató. A telek végén pedig hibiszkusz sövény és kacsos vadszőlőm van, ezek is csodásak, bár lombhullatók, de hátul nem érdekes. A sövények előtt pedig alacsony növények pl. miami sárga kecskerágó, fekvő boróka, levendula és még sorolhatnám. Hamarosan összenőnek, na akkor lesz szép.

Évente minden növényemet permetezem, gomba és kártevő ellen. Mivel nem szeretem a sok metszést a foténián kívül mindent augus végén, zpetemberben metszek.

ZsuR Creative Commons License 2019.08.18 0 0 3178

En az oszi ultetessel vagyok szerencses... a tavasz az "vegso esetben" kategoria.  Pl a gyuszuviragot ha tavasszal arrabb!!! utettem, elpusztult.  Igy aztan azokat mindig osszel.

Fakat, bokrokat szinten... mikor kezdenek leallni.

Van negy azaleam - varom a huvos idot, szeptember kozepe-vege, at kell ultetnem oket...

Andrea555 Creative Commons License 2019.08.18 0 0 3177

Igen ezt jól meg fogom gondolni, már most biztos :) Épp azt kezdtem megbeszélni magammal, hogy lehet a tavaszi telepítés jobb lenne. A tavasszal elültetett növényeknél biztosabb az életben maradás?     A leg-leg nálam a tiszafa,de ott az idő ami kicsit leszorítja a dobogóról. Tetszenek is ZsuR képei! Most nádat tettünk fel és az legjobb esetben is 5 év. Ennyi idő alatt pedig nem lesz a tiszafából szép takaró sövény. Akkora keret pedig nincs rá, hogy már szép nagy példányokat vegyek.

A gyertyánt nézegettem neten,de valahogy nem voltak túl meggyőzőek a képek. Leírása alapján szimpatikus pedig. Babérmeggyben a Novitát találtam,ami most népszerű és állítólag jó tulajdonságokkal, magas ellenálló lépességgel rendelkezik.Ráadásul viszonylag gyorsan növő örökzöld. Az évi 2 metszés pedig még belefér.

Előzmény: CBNora (3169)
ZsuR Creative Commons License 2019.08.18 0 0 3176

Imadom oket... annyira eletre valoak.

Amikor a hazat vettuk, korbe volt ultetve tiszafaval - es rosszul metszettek, az alja kopasz volt.  Szoval nem volt szep latvany es nem is okos dolog olyan kozel ultetni a hazhoz.  Szoval kiszedtuk.  Volt ami jott, volt amit Jeeppel is alig tudtunk kihuzi...aztan volt olyan ami ki sem jott, maradt a haz sarkanal... oriasi, de csak annyit vagok belole, hogy el tudjak menni alatta.  Oreg bokor... es egszseges, szep, pedig hatvanon felul lehet.  Levagtuk foldig - es ez lett belole, nem adta fel.

A tobbiek is szepek voltak - a terulok - de az ozek tavaly is ettek belole, iden tavaszra meg mar csak a csupasz agak maradtak... de ugy nez ki, helyrejonnek.  No meg az ozek ellen is van vedekezes, remelem tartos.  Ez a telekhataron van a "bio fence" :))...

Aztan itt van a nagyon megvagott resz... ugy szeretnem, hogy a teraszon szep dus legyen a tiszafa kerites - es mivel oregek es agas-bogas, kopaszkas, igy alaposan megvagtam oket.  Ha tulelik... szeretni fogom oket tovabbra is! :))

Itt a picike Upright Japanese plum yew (Cephalotaxus harring-tonia 'Fastigiata').  Sokat nott (relative) mert nem terdig er, hanem majdnem bugyiig :)) tavasz ota...

Előzmény: CBNora (3175)
CBNora Creative Commons License 2019.08.18 0 0 3175

A szomszédban Taxus baccata sövény faj, az alapfaj, nem oszlopos, nem terülő. Nem vették, a szülők kertjéből hozták, minden irányban nő, és szép, sűrű sövény lett belőle. Nem is nő nagyon lassan. Szóval szerintem a legközönségesebb tiszafa tökéletes sövénynek.

Szerintem a mi oszloposunkból (amit be is linkeltél) nem lenne olyan szép sövény, annak keskenyebbek, nem annyira szép színű zöldek a tűi. Viszonylag helytakarékos szoliter örökzöldnek viszont szép.

Előzmény: ZsuR (3173)
ZsuR Creative Commons License 2019.08.18 0 0 3174

Ilyen lesz nagykoraban:

Előzmény: ZsuR (3173)
ZsuR Creative Commons License 2019.08.18 0 1 3173

Tiszafara... nekem negy fele van a kertemben -  a legoregebbek 40+ evesek, hatalmasra nottek zelteben, hosszaban.  Az elozo tulaj oket is metszette... en nem.

Aztan ott vannak a terulok - ez volt a haz korul - ezek nem nonek sokkal magasabbra mint 120-150.  Oket metszem, nem engedem terulni oket... ok is a kertben voltak mikor megvettem a hazat.

A harmadik fajta az oszlopos, ez nem lesz terjedelmes szelteben, magassagra megy.

https://www.thetreecenter.com/hicks-yew/?gclid=CjwKCAjw7uPqBRBlEiwAYDsr14smp82WSU5gH1rM_o8OPOIZq2S1AJDo8qGffAaSDC4Zvdvqc7iqBhoCONoQAvD_BwE

Most kaptam egy erdekes fajtat V alakban no, es allitolag gyorsan (?).

https://www.wilsonbrosgardens.com/Fastigiata-Japanese-Plum-Yew-Cephalotaxus.html

Erdekes fazonja van - meg eleg kicsikek, terdig, fel combig ernek...

Előzmény: CBNora (3172)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!