Keresés

Részletes keresés

Lovrin Creative Commons License 4 napja -1 16 483201

 

Kijött volna a TT árából a villamosítás de minek? A Tramtrain utasszáma a teljes vonal nagyvasúti utasforgalmát meghaladja. Sokkal jobb fejlesztés volt megvalósítani, nincs az a villamositási projekt ami ennyi új utast és ekkora minőségugrást hoz. Egyébként jobbnak tartottam volna ha a vonal bevillamosodik a vonal a TT által érintett szakaszon (a projekt egyik nagy hiányossága) de a vonal többi részét tekintve nem látom a nagy nyereséget amit a villamosítás adna a Szeged-Békéscsaba közlekedéshez.

 

---

 

Az utast nem érdekli mi húzza a vonatot, nem lesz csak amiatt több utas mert villamos vontatású lesz egy vonal.

Az utast a személyszállítás színvonalának minősége érdekli.

Ami a következő dolgokat takarhatja:

 

- kulturálttá váló környezet: magasperonok, utastájékoztatás, esetleg új/áthelyezett megállók, felújított állomások. Ezek nem a drót meglétéhez köthetők, a TramTrain projekt is ugyanúgy biztosította az érintett szakaszon. Simán csak annak az eredménye hogy fejlesztési pénzt kap a vonal.

 

- jobb minőségű járművek: ez a magyar vasüt egyéni szoc problémája hogy a dízel járműpark hiányosságait infra oldalon akarja kezelni és mindenáron villamosít, csak azért mert az elmúlt 20 évben nem érkezett minőségi dízel jármű, így a személyszállítási szolgáltatás növeléséhez a villamosítás a beugró. De valójában lehetne simán egy új dízel v. hibrid járműsorozattal rendes szolgáltatást biztosítani. Ja várjunk csak, a Tramtrain is ezt csinálja. (Egyébként nincs garantálva a jobb jármű, járhat M41+2kocsi helyett V43+2kocsi)

 

- hasonlóképpen a villamosítási projektek általában a menetrend sűrítésével válnak utasvonzóvá, ami szintén inkább annak tudható be, hogy a projekt árnyékában kialakul valami szolgáltatási koncepció, nem annak hogy dízel v. villany járművek járnak.

 

- további pluszt adhat a menetrend integrálása a csatlakozó fővonallal amikor a trakcióváltás okoz időtöbbletet, átszállási kényszert, vagy gazdaságtalan fővonali dízelezést. Itt a vonal egyik végén sem áll fenn ilyen időnyereség, se továbbközlekedés igénye, mint a 29 vagy 80c vonalakon volt. Bár ott is megfontolando lett volna hibrid motorvonatok vásárlása.

 

- javít általában a menetidőn a villamos járművek dinamikusabb gyorsulása. Pl Esztergom felé így van. Itt aligha, a megállók ritkán vannak. Az átszállások és keresztek miatt nagyon kötött a menetrendi struktúra, érdemi menetidő faragás vagy a csatlakozásokat rontja el vagy a keresztre / csatlakozásra várás idejét növeli. Nem tudsz kihozni egy sokkal gyorsabb menetrendet, egyedül Oh-Bcs között vannak tervek 120-ra amivel beleférne egy gyulai forduló is. Írod a késések mérséklését, azt pályafelújításaal kell biztosítani a leromlott Hmv-Oh szakaszon.

 

- Teherforgalomban nincs olyan jellegű tranzit teherforgalom, mint mondjuk a 17-es alján hogy csak ezt a dízel szigetet kéne befoltozni. Nem látom azt a tranzit útirányt ami erre akarna jönni, csak most a drót hiánya miatt kerülnie kell. Ha mondjuk a románok akarnának Belgrád felé menni ott van Stamora Moravica felé a közvetlen kapcsolatuk, egyébként aligha jönne le tehervonat Szegedre minthogy kilépjen Szerbiába.

 

---

 

Itt a villamosítás csakis arról szólna hogy a járműhelyzet tarthatatlanságát plasztikázzuk tripla pénzből infra oldalon, főleg ha nincs jobb alibi arra hogy lehívjunk fejlesztési forrást. Az utas nagyjából ugyanazt a menetrendet, járatsűrűséget kapta volna. Ha V43 jár, még a jármű is ugyanaz lenne. Flirttel sokkal jobb lett volna, de ha csak ezen múlik akkor sokkal költséghatékonyabb dízel/méginkább hibrid/ motorvonatokat venni, amiket amúgy is kell. Nincs az a villamosítási ütemterv amivel le lehetne követni a dízel járműpark amortizációját.

Előzmény: 1047 005-2 (483195)
1047 005-2 Creative Commons License 4 napja -8 0 483200

"- Rossz a pálya a 29-es..................."

 

 

Konkrétan a 135-ös vonalról volt szó,a TT megvalósítás szempontjából elsőnek kiírt villamosítási tender kapcsán.

 

 

 

"A tramtrain ellenben komplex projekt volt, tartalmazta az új járműveket, a pályát, a sűrűbb követést,"

 

 

Kiinduló terv szinten meg a villamosítást is.

 

 

 

 

" Feljebb kifejtve, hogy nem csak a megállások száma nőtt. "

 

 

Valóban nem csak az,sok esetben a menetidő és az átszállások száma is.

 

 

 

"Jelenleg azt a mentalitást látom megjelenni a hozzászólásaidon, amit egy elég elavult, de a vasútnál még ma is elterjedt hozzáállást képvisel:"

 

 

Azt látsz bele amit szeretnél,de nagyon messze vagy tőle.

Előzmény: Fizolti (483199)
Fizolti Creative Commons License 4 napja -1 11 483199

Aminek az árából kijött volna a villamosítás is  - Műszaki tartalom függő, és az is, ér-e valamit. Jelenleg jobb pályára van szükség, és a meglévő járművek nagyobb üzembiztosságára. Egyik sem következik a villamosításból autómatikusan: 

- Rossz a pálya a 29-es vonal fél-villamosítása után

- A járműállomány nem lett jobb a 101-es vonal felújítása és villamosítása után.

- A 108-as vonal most épp álló részleges villamosítása és pályafelújítása nagy eséllyel egyiket sem fogja tartalmazni. 

 

Ellenben mindkettő lehetséges lenne függetlenül a villamosítástól. 

 

A tramtrain ellenben komplex projekt volt, tartalmazta az új járműveket, a pályát, a sűrűbb követést, ezen felül kezdett valamit az akadálymentesítéssel és eddig nem létező - valóban használt - átszállásmentes kapcsolatokat ad. 

 

éppen neked passzoló szempontokról? - Vagy az épp neked passzolókról? 

 

Nem nagyon?Az,mint jelent? - Sehol sem volt leírva? Lehet cáfolni, ha van mivel. 

 

Az utazásuk színvonala nemcsak a valami megállási darabszámától függ,annak kiragadása hogy is írtad,mi lehet? 

 

- Feljebb kifejtve, hogy nem csak a megállások száma nőtt.   

 

Az,akkor nem volt az,a mai viszonyok között viszont már az a kategória lett. -

 

Jelenleg azt a mentalitást látom megjelenni a hozzászólásaidon, amit egy elég elavult, de a vasútnál még ma is elterjedt hozzáállást képvisel: 

Legyen a Megyeszékhelyet Budapesttel összekötő fővonal kétvágányú villamosított, mert így épültek vonalak a évtizedeken át. Legyenek a kisebb forgalmú (megyeszékhelyek közötti, meg nem túl baráti országok felé vezető) fővonalak egyvágányú, villamosított vonalak, mert így épültek évtizedekig. 

Megállók, állomások jó helyen vannak ott, ahová évtizedekkel korábban a vasútüzem akkori követelményei alapján kerültek. 

Legyen kb. ugyanaz a színvonal az utasnak Algyőről Békéscsabára, vagy épp Orosházi Tanyákról Szegedre, mint Hódmezővásárhelyről Szegedre, mert így szokás és mert ez egy fővonal, és vastagon van húzva a térképen. Ami meg "mellékvonal" arra nincs szükség, függetlenül attól, hogy elővárosi forgalomban hasonló, vagy akár sokkal jobb lehetőségekkel rendelkezik, mint egy Budapestre vezető fővonal mentén. 

A nagyállomásnak lesz forgalma, mert nagy épület, meg a fővonalon van, a városközponttól kb. ugyanannyira (méterre és tömegközlekedéssel mért időre) lévő mellékvonali fejállomáson meg nem lesz utas. 

 

Nagyjából ezek mentén csinálták és csinálják a 80C, 101-es és a 120-as, 150-es vonali projekteket is (utóbbinál pár állomás pótlás nélkül megszűnik, 2-3 esetben lesz jobb helyre téve a személyforgalom). De még a rendszeresen körbedícsért GYSEV is hasonlóan csinálta pl. a 16-os vonal villamosítását. 

 

Ezekhez képest előrelépés a tramtrain. 

 

Azzal, hogy mi minden bajom van a 136-os ebben a formában történő felújításával, már a 483081-as hsz-ben kifejtettem, Lovrin is hozzátetette a maga részét. 

A 135-ös vonali projektet messze nem tartom hibátlan projektnek. Hosszasan lehetne értekezni a szükségtelen túlbonyolításoktól a menet közben néha értelmezhető koncepció nélkül változó műszaki tartalmon keresztül a kihagyott lehetőségekig, mindehhez hozzá lehet még tenni a magas költségeket is - nem mintha más projekt mindennel együtt jobb ár-érték arányú lenne,  

Ugyanígy a maga korában gyakorlatilag minden első/minta projektbe bele lehet kötni. 

 

 

 

Előzmény: 1047 005-2 (483195)
Grgabácsi Creative Commons License 4 napja -1 0 483198

Khmmmm....

Állítólag ETCS-t is teszteltek vele....

Előzmény: Domi-V63-138 (483193)
timetable Creative Commons License 4 napja -1 1 483197

Hmm.

Televonatban pedig jártak ilyenek, az márpedig nem közszolgáltatás, csak közforgalmú...

Előzmény: Domi-V63-138 (483193)
sssey Creative Commons License 4 napja -1 1 483196

Domi-V63-138

 

A Flirt beszerzésnek 10 éves az uniós utánkövetése, és az egyik záradék szerint kizárólag közszolgáltatásra lehet használni.

 

A KISS-nek nincs ilyen záradéka?

Egyébként mit értünk közszolgáltatás alatt? A szerelvénymenet még belefér? :-))))

 

sssey

 

Előzmény: Domi-V63-138 (483193)
1047 005-2 Creative Commons License 4 napja -4 0 483195

"A 135-ös vonali tramtrain pl. nem az, hanem egy megvalósult projekt és valódi fejlesztés."

 

 

Aminek az árából kijött volna a villamosítás is.Bármennyire próbálod eljelentékteleníteni van sok ember akinek nem lett jobb,sőt rosszabb lett az utazása miatta.

 

 

 

 

"Ellenben pl. a 135-ös villamosításával, ami utas szempontból nem igazán tudna hozzátenni a színvonalhoz. "

 

 

Most akkor fejlesztésről beszélünk vagy mindig az éppen neked passzoló szempontokról?Egyébként a teljes vonal villamosítása,mind menetidőben,mind a késéseket,mind az elmaradt vonatok számát tekintve kedvezőbb lenne az utasoknak.Arról nem beszélve,ha időben (sokkal korábban) megtörtént volna,akkor az áruszállítás is sokat profitált volna belőle.

 

 

 

 

"Ilyenről szerintem -  mint 10 perces ütem - nem nagyon volt szó."

 

 

Nem nagyon?Az,mint jelent?

 

 

 

"Minimális részüket érinti negatívan az, hogy jó esetben óránként 1 helyett 2-3 megállás van. "

 

 

Az utazásuk színvonala nemcsak a valami megállási darabszámától függ,annak kiragadása hogy is írtad,mi lehet?

 

 

 

" Tehát neked ez nem realitástól elrugaszkodott, de a most tervezett szakaszos kétvágány az. "

 

 

Az,akkor nem volt az,a mai viszonyok között viszont már az a kategória lett.

Előzmény: Fizolti (483184)
gunji jackdaw Creative Commons License 4 napja -1 0 483194

Köszi!

Erre gondoltam: https://erdihirek.hu/elso-nagy-erdi-mikulasvonat/ Az időpontok alapján nem menetrend szerinti vonat lehet.

Előzmény: Domi-V63-138 (483193)
Domi-V63-138 Creative Commons License 4 napja -1 0 483193

061 psz és a felettit nem is tudsz.

 

A Flirt beszerzésnek 10 éves az uniós utánkövetése, és az egyik záradék szerint kizárólag közszolgáltatásra lehet használni.

Előzmény: gunji jackdaw (483186)
rezignált Creative Commons License 4 napja -1 0 483192

amúgy június 9-én lesz a választás

Előzmény: alex_86 (483190)
schlumberger Creative Commons License 4 napja -1 0 483191
alex_86 Creative Commons License 4 napja -4 2 483190

OFF

Olyan mozgósítást fog bevetni a Fidesz nyáron, hogy a jelenlegi polgármesternek esélye nem lesz a helyén maradni. Minden mozdítható, félkezű ember az urnák elé lesz állítva 10.000 Ft-ért, szóval ez a forgatókönyv nem tűnik reálisnak.

Előzmény: H_CS (483189)
H_CS Creative Commons License 4 napja -2 0 483189

A 135-ös vonali tramtrain pl. nem az, hanem egy megvalósult projekt és valódi fejlesztés.

 

OFF

 

Vajon megszűnik a TramTrain, ha Hmvh-n a jelenlegi polgármestert újra megválasztják?

A közlekedési miniszter megfenyegette az ott lakókat.

 

ON

Előzmény: Fizolti (483184)
koller andor Creative Commons License 4 napja -3 1 483188

Felesleges erőlködnöd , minden úgy rossz - ahogy van , vagy lesz. :-)

Előzmény: Fizolti (483184)
alex_86 Creative Commons License 4 napja -3 3 483187

Ja, "Hívd fel a Stadlert, érdeklődd meg!" :)

Normális politikai kultúrában már ezért repülne egy miniszter, mivel a korrupció gyanúja is felvetül. Nesze neked EU, közbeszerzés, csak velük lehet üzletelni, ők számláznak jól...

Előzmény: 1047 005-2 (483181)
gunji jackdaw Creative Commons License 4 napja -1 0 483186

Üdv, bocs ha nem jó hely a kérdésre :)

Nagyságrendileg kb. mennyiért lehet elméletben vonatot bérelni a MÁV-tól az adventi időszakban, mondjuk egy hármas Flirt-szerelvényt, gondolom per óra egységben? Csak az összegre lennék kíváncsi, nem szeretnék bérelni is.
Köszi.

bzmot281 Creative Commons License 4 napja -1 2 483185

Tegnap kiderült, hogy Balassagyarmat környékén több helyen is bevezetik a feltételes megállást. Viszont eddig egyetlen motor/mellékkocsival sem találkoztam ott, amin lenne leszállásjelző készülék.

De mondhatnám a 142-es alsó szakaszát is, amit szentesi Bz-vel szolgálnak ki, azok szintén nem rendelkeznek ilyennel.

Akkor ez most azt jelenti, hogy elkezdik őket felszerelni, mint néhány celli Bz-t?

Vagy hogyan képzelik el ezt a rendszert?

 

Fizolti Creative Commons License 4 napja -1 5 483184

 realitástól elrugaszkodott tervek 

valódi fejlesztések lennének.

 

A 135-ös vonali tramtrain pl. nem az, hanem egy megvalósult projekt és valódi fejlesztés. - Ellenben pl. a 135-ös villamosításával, ami utas szempontból nem igazán tudna hozzátenni a színvonalhoz.  

 

10 percenként jár a TT - Ilyenről szerintem -  mint 10 perces ütem - nem nagyon volt szó. Olyanról igen, hogy lesz néhány sűrítő, amivel egy irányban lesz egy kb. egy órányi 10 perc körüli követés, napi egy időszakban. 

 

Az algyőiek is örülnek a rosszabb menetidő,eljutás miatt. - Elég demagóg dolog rájuk hivatkozni. Minimális részüket érinti negatívan az, hogy jó esetben óránként 1 helyett 2-3 megállás van. 

 

A 2000-es tervek szerint végig 2 vágány van Cegléd-Kkfháza között. - Tehát neked ez nem realitástól elrugaszkodott, de a most tervezett szakaszos kétvágány az. 

 

 

 

 

Előzmény: 1047 005-2 (483172)
nememlexemki Creative Commons License 4 napja -1 1 483183

mert azt már újjá kell építeni

ehhez kő kell, géplánc, építési kapacitás, jó áron...

 

a gemenc már igencsak üres lenne ott, bár ez máshol nem probléma...

Előzmény: sosiforda (483182)
sosiforda Creative Commons License 4 napja -1 6 483182

"a vonal folytatását jelentő Szabadka–Baja-összeköttetésről már megállapodtak a szerbekkel, „ez már nem kérdés”, harmadik városként újra össze fogják Baját is kötni Szabadkával és Szegeddel vasúton. "

 

Ez miért prioritás?

 

Jelenleg az 55-ös úton az autóbusz gyorsjárat 1 óra 45 perc alatt, a két város között meg nem álló expresszbusz 1 óra 25 perc alatt ér Szegedről Bajára.

Az Uzsgyi ennyi idő alatt még csak Szabadkán van.

 

Közben nincs kocsi, nincs dízel motorvonat oda sem, ahol megvan a sín.

 

Ha meg Baja vasúti elérése ennyire fontos, akkor az utolsó GEMENC IR miért csak Bátaszékig megy Sárbogárd felől az új menetrendben is?

Előzmény: 1047 005-2 (483181)
1047 005-2 Creative Commons License 4 napja -3 9 483181

„Csinálnunk kell egy bérletet, ami jó erre is, holnap kormányülés lesz, elő is vezetném. Kitalálod holnapig?” – kérdezte Lázár János építési és közlekedési miniszter Pafféri Zoltán MÁV-vezérigazgatótól "

"jegyezte meg Lázár, hogy"

„arra, hogy valaki minden nap ingázzon, valóban nem olcsó a 2350 forintos menetjegy”.

"Lázár azt kérte az igazgatótól, hogy beszéljen a szerbekkel erről, még ma. Pafféri látszólag rábólintott a miniszter ötletére, és hozzátette, akkor egy gyors termékfejlesztést kell csinálniuk."


https://telex.hu/belfold/2023/11/28/sza ... tor-balint

 

 

 

 

Alapos,átgondolt szakmai munka folyik.

1047 005-2 Creative Commons License 4 napja -3 0 483180
Előzmény: 1047 005-2 (483173)
1047 005-2 Creative Commons License 4 napja -4 2 483179

De a vonatok az állomás épületnél állnak meg,onnan érkeznek a szervek és ott van hely autóknak is.

Előzmény: Lovrin (483178)
Lovrin Creative Commons License 4 napja -1 4 483178

Az eredeti állomásépület a faluval átellenes oldalon van, nagy kerülővel érhető el úton, kieső helyen van.

Bár nem okoz gondot egyes projektekben hogy ezt ész nélkül konzerválják (Bodrogkeresztúr, Murony) de itt a tervezők meglépték azt az előremutató dolgot hogy az utasforgalmi létesítményeket a falu felőli oldalba tették át. Került oda valami biciklitároló, parkoló, fedett hely jegyautomatának(?). Ugyanannak a peronnak a túlsó vége.

Előzmény: 1047 005-2 (483177)
1047 005-2 Creative Commons License 4 napja -2 0 483177

https://www.mavcsoport.hu/mav/8-ev-utan-indul-ujra-vasuti-szemelykozlekedes-szeged-es-szabadka-kozott

 

 

Tessék mondani a Röszke állomási kép az melyik Röszkén készült,főleg,hogy terjesztik más hírközlők?

 

 

Mert az eredeti ehhez hasonlóan néz ki:

 

https://szegeder.hu/pix/peron-vasutallomas-szegedszabadka-vasut-roszke-19172661.jpeg

siófoki35 Creative Commons License 4 napja -1 0 483176

Az sem kevésbé ciki...

Előzmény: koller andor (483175)
koller andor Creative Commons License 4 napja -1 0 483175

Nyugati - Köki miatt van .

Előzmény: siófoki35 (483174)
siófoki35 Creative Commons License 4 napja -2 1 483174

Pedig Szeged felé 2 hónapos vágányzár volt. Így sem tudták megelőzni a menetidő-többletet?

Miskolc felé meg ciki, hogy évekig szívtak az utasok a hatvani vonal átépítése miatt, erre meg a Hatvan utáni rész esik szét, emiatt nem lett tartós a felújítás miatti menetidő nyereség.

Előzmény: 1047 005-2 (483173)
1047 005-2 Creative Commons License 4 napja -2 0 483173

https://hvg.hu/gazdasag/20231128_mav_uj_menetrend

 

"Itt a MÁV új menetrendje: Miskolc 7, Debrecen 5, Szeged 4 perccel kerül távolabb Budapesttől"

 

 

 

https://hvg.hu/itthon/20231128_vitezy_lazar_szeged_szabadka

 

 

Vitézy nekiment Lázárnak, azt állítja, hogy a zsúfolt lajosmizsei vonalról vittek vonatokat a szeged–szabadkaira

1047 005-2 Creative Commons License 4 napja -5 1 483172

"A kérdés Szegedre vonatkozott. A városba 4 vonal fut be, 2010-es évekhez képest mindegyiken volt, illetve van tervben fejlesztés:"

 

 

Úgy hivatkozol ezekre a realitástól elrugaszkodott tervekhez,mintha:

 

 

- jelentenének bármit is,

 

- több évtizedes koncepció elemei lennének,

 

- következetesen végrehajtanák őket,

 

- kőbe lennének vésve,

 

- valódi fejlesztések lennének.

 

 

Már az 1992-es tervek szerint 1999-re villamosítva lett 135-ös vonal.

 

A pár évvel ez előtti tervek szerint mára villamosítva lett a teljes 135-ös vonal.

 

A pár éve kiírt tender szerint villamosítva van az Sg-Rendező--Hmvhely szakasz.

 

A 2007(?) kormányhatározat szerint 2010-re visszaépítették Sg-Rókus--Röszke szakaszt.

 

A 2000-es tervek szerint végig 2 vágány van Cegléd-Kkfháza között.

 

 

10 percenként jár a TT.

 

30 perc a menetideje a TT-nek.

 

A kínálat szűkítés a közúti közszolgáltatásban mindenkinek passzol.

 

Az algyőiek is örülnek a rosszabb menetidő,eljutás miatt.

 

 

Stb-stb.

 

 

 

 

Előzmény: Fizolti (483165)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!