Keresés

Részletes keresés

Czimbalmos_Huba Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3574
És mi áll benne?
Előzmény: szenyor Lopez (3573)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3573
Levelet kaptam tőlük.
Előzmény: Czimbalmos_Huba (3572)
Czimbalmos_Huba Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3572
Neked volt már konkrét "ügyed" a BSA-val?
Előzmény: szenyor Lopez (3571)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3571

Igazad van. Mindent lehet. Én nem azt írtam, hogy kell, hanem hogy illene. Már csak magad miatt is. Értem, hogy itt most a bsa-ra van kihegyezve az egész téma és hidd el, én is utálom az egész eljárásukat és a céget, de ha te elfogadtad a licenszerződésben, hogy ellenőrzéskor együttműködsz velük, akkor ez alól kibújni egyoldalú szerződésszegés.

Szerintem arra gyűjtsünk tippet, hogy hogyan lehet ezt a legkisebb fájdalommal megúszni az ellenőrzést. Azt leírják ide sokan, hogy szemét bsa, meg nincs joguk hozzá, de kíváncsi vagyok, hogy hányan válaszolják ezt vissza. És ha ezt teszik, mi a reakció. Én a magam részéről amellett vagyok, hogy egy nagyon egyszerű listát kaphatnak, licenc számok és egyéb kívánt infok nélkül. Megnevezés, licenc fajtája, darabszám, aztán ennyi.

Felmerült itt az is, hogy pl. a Media Player a windows része vagy sem. Illetve ráhúzhatjuk ezt akár a defenderre is, amit az xp frissítésként lehúz. Én a magam részéről nem tenném a listára ezt. Adobe readert nem használok, van helyette ingyenes, ami ráadásul fényévekkel gyorsabb. Már termékünk nekünk nincs, amihez a bsanak köze van.

Előzmény: aamen (3570)
aamen Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3570
"szvsz legalább a megnevezésben illene feltüntetni, hogy pl.számítógép windows xp home oprendszerrel."

nem tuntetem fel.
azt se, hogy milyen fajta merevlemez van benne.
a nyilvantartott "1 db ROMA tip. iratszekreny , barna, leltari szam 123/45" eseten se tuntetem fel hogy van neki egy kromozott fogantyuja, az neki az integrans resze, attol el nem valaszthato, ha minden eszkoz minden sallangjat fel kellene tuntetni, bele is orulnenek a konyvelok.
viszont a szt-bol nem tudom kiolvasni, hogy mas reszletezettseggel kellene analitikusan nyilvantartanom a kompjutert, mint az iratszekrenyt, azt ki tudom olvasni az szt-bol, hogy azonosithatonak kell lennie az eszkoznek, meg eszkozonkent nyilvan kell tartani a bekerulesi erteket meg ecs-t, meg az ertekadatok egyezoseget a fokonyvvel biztositani kell, de azt nem, hogy ha az egyik eszkoznek van egy "szoftver" vagy egy "fogantyu" vagy egy "merevlemez" nevu resze, azt kulon nyilvan kellene tartanom.
persze ha a cegnel lopjak a fogantyukat, nyilvan ezt megtehetem, es jol nyilvantarthatom a fogantyukat, ugyanigy az oem szoftvereket is, ha eppen ehhez van kedvem, ehhez fuzodik erdekem, vagy monnyuk a szoftver szerzoje nekem a szjt-vel tamogatva ezt irja elo, ez a fajta nyilvantartas azonban nem lehet a szt-ben eloirt eszkozanalitika (bar ahhoz technikailag kapcsolodhat), hiszen az szt az analitika-fokonyv ertekadatok egyezoseget irja elo.

Előzmény: szenyor Lopez (3569)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3569

Naigen, az oemeknél valóban van ilyen helyzet. De ha így teszel, akkor szvsz legalább a megnevezésben illene feltüntetni, hogy pl.számítógép windows xp home oprendszerrel.

Igazából én úgy látom, hogy mivel a bsanak joga van adatot kérnie, azokat el lehet küldeni. De nem úgy, ahogy ők kérik. Jól írta a topictárs: a bankkártya pin kódja nem érdekli őket? Engem is boszant, hogy csesztetik a jónépet, sőt fenyegetőznek, de ha muszáj, hát megkapják. Igazából úgy is érzem, hogy akinek van félnivalója (lopja a szoftvereit), annak nincs alapja leugatni a bsa-t. Esetleg a módszereit...

Előzmény: aamen (3568)
aamen Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3568
"A bsa a számviteli törvény szerinti nyilvántartást kéri"

aminek van egy olyan igenerdekes aspektusa, mely szerint siman levezetheto a szamviteli torvenybol az is, hogy oem szoftvert immat javkent nyilvantartani szigoruan tilos, hiszen az a szamitogep erteket noveli, annak bekerulesi ertekebe kerul be, a szamitogeptol el nem valaszthato, tehat a targyieszkoznyilvantartasban onallo poziciokent nem szerepelhet, pont.
:-)


Előzmény: szenyor Lopez (3567)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3567

A bsa a számviteli törvény szerinti nyilvántartást kéri. Hisz más nyilvántartás készítésére nem kötelezhet. Ez viszont a sima állóeszköz nyilvántartás, amiben nem kell feltüntetni pl. a licenc számot. Az, hogy kitől vettem a szoftvert az én dolgom és lehet üzleti titok is. Semmi közük hozzá.

 

"A levél tartalma azt sugallja, hogy a Szoftver Nyilvántartási Adatlap rovatait kell kitöltened. "

 

Erre írtam, hogy ők akarhatnak valamit, de az messze nem az, amit a törvény lehetővé tesz;)

Előzmény: blr (3566)
blr Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3566
A számviteli törvényhez semmi köze a BSA infókérésének, kizárólag a Szjt. alapján kérhet tőled bármit.
A levél tartalma azt sugallja, hogy a Szoftver Nyilvántartási Adatlap rovatait kell kitöltened. Maga a rovatlista is erős gondokkal küzd:
1. A szoftver gyártóját neki kéne megadnia (nem kérhet be egy lapon több gyártóról információt, mert nem közös jogkezelő, még ha azt is állítja/sugallja magáról, de a Szjt. a szoftverek esetében erre nem biztosít lehetőséget).
2. A szoftver neve és verziószáma: szintén nekik kéne egy listát adniuk, mikről kérdeznek. Az IE7 a Windows XP része (automatikus frissítéssel érkezett), vagy külön fel kell tüntetnem? Az XP-vel asszem 9-es MP jön. Most 11-es van fent. Külön fel kell tüntetnem vagy sem? Az Adobe Design Collectiont egy dobozban árulták, azt tüntessem fel vagy a tételeket?
3. A szoftver sorozatszáma alatt valószínűleg a "serial-key"-t kell érteni. A hitelkártyám PIN-kódjára nincs szükségük?
4. A három "licenc" oszlopnak kb. 0 értelme van külön-külön. Mi a "frissítés" licenc?
5. Eredetiséget igazoló okirat. No, ez egy jó kérdés, ugyanis általában nem a szoftver gyártójától vásárolsz, így a számla csak a jószándékod igazolja, az eredetiséget nem (lásd hamisított CD-k). A neten rendelt (letöltött) cuccok még érdekesebbek, ugyanis arról többnyira csak egy e-mail-t kap a vásárló (Norton Antivirust pl. kb. 8 éve vettem utoljára dobozban). Igazolni csak a kártyaszámla-kivonattal tudod a vásárlást, de nehogy már egy havi kivonat másolatát bekérhessék. Milyen okirattal igazoljam pl. az Adobe Reader "eredetiségét"?
Előzmény: szenyor Lopez (3562)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3565
Ezt tudjuk, csak az a kérdés, hogy ki fogja végre megfingatni őket:)
Előzmény: Czimbalmos_Huba (3564)
Czimbalmos_Huba Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3564
Ez akkor megint nem arról szól mint aminek látszik.
Előzmény: szenyor Lopez (3562)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3562

A számviteli törvényben nincs kitétel arra vonatkozóan, hogy felhasználónevet vagy emailcímet kell nyilvántartani. Ha elküldesz egy listát, hogy a cégnél van 5db Windows XP Professional és 3db MS Office Basic, azzal szvsz teljesítetted a kötelességedet. Az, hogy ők mit ajánlanak, az az ő gondjuk. Hogy a törvény mit ír elő, az meg egy másik történet;)

A levelükben azt írják, hogy bizalmasan kezelik a nyilvántartást. Azt is írják, hogy visszajezlést csak mi és az érintett bsa tagvállalatok kapnak. Hogy milyen visszajelzést, arról természetesen hallgatnak.

 

Az meg egyenesen botrányos, hogy az apeh lepaktált ezekkel. Nem értem, hogy hogyan lehetséges ez, mivel ők csak a szoftverpiac egy részét képviselik (talán nem is a jelentősebb részét, de ez totál mellékes).

Előzmény: blr (3560)
Czimbalmos_Huba Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3561
Hogy van ilyen?
Előzmény: blr (3560)
blr Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3560
Szerinted tudnák prezentálni?
Ez a "cég" még csak nem is létezik Magyarországon, érvényes adatkezelési azonosítója sincs, márpedig a "szoftvernyilvántartó" lapon bekérik a felhasználó nevét és e-mail-címét, ez pedig személyes adat.
Előzmény: szenyor Lopez (3558)
Czimbalmos_Huba Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3559
Az alapvető baj ezzel a dologgal, hogy pontosan azért amiért itt fenyegetőznek, meg félinfókat közölnek azt is hibásan nincsen meg a hitelük és nem veszik komolyan őket.
De szerintem erre ők is ráéreztek ezért kezdik most ezt a kampány dolgot :)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3558
Ezek jogosak, csak azt nem tudom, hogy mennyire érdemes velük kekeckedni. Mert ha prezentálják neked ezeket az adatokat, utána tutira bosszún törik majd a fejüket. Szóval lehet erősködni, csak nem tudom, hogy érdemes e.
Előzmény: blr (3557)
blr Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3557
Egy ügyfelem is kapott ilyen levelet, javasoltam, hogy egy válaszlevélben a következőket kérje be:

1) A BSA (Mo. vagy akármi) mely szoftverek szerzője?
(Tudtommal egynek sem.)

2) A BSA mely cégek (jogutód esetén a korábbi cégek is!) szerzői jogi képviseletét látja el (természetesen a megbízási szerződések üzleti titkokat nem tartalmazó részeinek másolatával, ha idegennyelvű, akkor közhiteles magyar fordításban is, mert messziről jött ember azt mond amit akar...)
(Ennyi erővel én is kopogtathatnék náluk, hogy én vagy a MS képviselője.)

3) A bekért adatokhoz tartozó Adatkezelés nyilvántartási azonosítót.
(Az adatvédelmi nyilvántartásban még csak hasonló sem szerepel.)

4) Nyilatkozatot, mely szerint az átadott személyes és üzleti információkat kizárólag a megbízói felé - megbízónként szelektálva - továbbítja, de nem továbbítja az országon (EU-n) kívülre, és azt harmadik fél (még ha megbízó is) számára sem teszi lehetővé.
(Na nehogy már a cég belső működését jelentős mértékben leíró információkat osztogassanak mindenfelé.)

És ha már ilyen-olyan jogi dolgokkal jönnek, legalább megadhatnák a cégek nevét hivatalos formájukban. Ugyanis nem ismerek cégeket a következő nevekkel: Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Graphisoft, Microsoft, Symantec, UGS.


Ja, a gépeken egyébként Kubuntu fut, az érdeklődési körükbe legfeljebb az Adobe Reader tartozik :)
Előzmény: Törölt nick (3524)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.06 0 0 3556
Én beszéltem ügyvéddel, ő azt tanácsolta, hogy adjuk át a nyilvántartást. Mivel rejtegetnivalónk nincs, ezt is teszem. De azért bosszantó.
Előzmény: pilath (3555)
pilath Creative Commons License 2007.11.06 0 0 3555
Információ nálam még nincs sajna, pedig vadászom. A tipikus "mi történik ha..." kezdetű mondatok jutnak eszembe, illetve ha nem történik semmi, akkor... :))
De tényleg, ha tud valaki valamit, akkor azt ossza meg velünk is plz...
Burritto Creative Commons License 2007.11.06 0 0 3554
Igen Pityke őrmester az 1 goromba úr. Neki általában mindig engednek.
Előzmény: Marha_ (3553)
Marha_ Creative Commons License 2007.11.06 0 0 3553
Úgy úszta meg, hogy ki sem mente hozzá :)
Hát szerintem semmi joga nincs hacsak nem Pityke őrmesterrel a karján érkezik :)
Előzmény: Burritto (3552)
Burritto Creative Commons License 2007.11.06 0 0 3552
H úszta meg?
Meg egyáltalán h h végezhet házkutatást a BSA?
Előzmény: Marha_ (3551)
Marha_ Creative Commons License 2007.11.06 0 0 3551
Nekem van egy haverom akinél fenyegetőztek de úgy tudom nem lett belőle semmi pedig egy teli wincseszter illegális cucca volt :)
Burritto Creative Commons License 2007.11.06 0 0 3550
Sziasztok!

Ismertek olyan valakit akit már elkapott ez a BSA?
Ha igen milyen büntetéseket szabnak ki?
pilath Creative Commons License 2007.11.04 0 0 3549
A szoftverhasználat kb olyan mint az úrivezető, meg a hivatásos közötti különbség. Az előbbinek nem kell sokmindent tudnia, de ha lerobban a semmi közepén, akkor nem azon kell töprengenie, hogy miért nem oktatták azt az iskolában, hanem a problémát kell megoldani. A szoftveres problémák adottak, azért vannak a júzerek, hogy használat közben a szoftverproblémákat észrevegyék és szóljanak rendszergazdiknak, fejlesztőknek stb.
Előzmény: Jahno (3548)
Jahno Creative Commons License 2007.11.02 0 0 3548
Jogosultságkezelés net felé? Frissítések? ki az erősebb, oprendszer vagy a tűzfal? Júzer érteni fog hozzá?
Előzmény: Herold (3545)
Jahno Creative Commons License 2007.11.02 0 0 3547
Legtöbb cucc azzal kezdi, hogy mivelnem ismerik fel, így szépen kikapcsolja, aztán töltögeti le a többi hozzávalót. Magától.
Előzmény: Herold (3546)
Herold Creative Commons License 2007.11.02 0 0 3546
Vírusirtót meg tűzfalat kell használni.
Előzmény: Jahno (3542)
Herold Creative Commons License 2007.11.02 0 0 3545
Te hülye vagy. Miért ne lehetne W98-al internetezni, elmagyaráznád? Tudod mit, inkább ne, az is akkora sületlenség lenne,mint a többi.
Előzmény: Jahno (3540)
Jahno Creative Commons License 2007.10.29 0 0 3544
Jogi szempontból futtatható. Anno megvetted, számlát nem vagy köteles ilyen hosszan eltenni, aztán kész.
Előzmény: pilath (3543)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!