Keresés

Részletes keresés

loading Creative Commons License 4 napja 0 0 70953
Akartam is kérdezni, hogy esetleg kenyértartóban tárolta a borokat, de láttam nem így volt.
Nem tudom melyik évjárat volt, mert ha 2010 utáni, akkor nagyon nagy hit volt mögötte. Úgy az évtized elején már ment a kóstolókon a diskurzus (-látogatói egymás közt), hogy a száraz furmintok nem úgy fejlődnek, mint sokan várták: konkrétan szétesnek. Megemlítve a száraz tokajik két ikonikus borászát.
Mondjuk Demeter Z. borokkal magam is megjártam, de az hárslevelű volt.

Nem lettem a tokaji nagy száraz bor (de főként a furmint) kedvelője. Egyik oka talán az az "útkeresés", amelyet Táncoló Medve kb. 1hete remekül összefoglalt egy posztjában.

+1: tudtommal senki sem vállal szavazossági időt a boraira és talán 1 bortermelő vállal ízgaranciát, igaz az is Demeter (Eger)
Előzmény: Hepci (70897)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 4 napja -5 0 70952

A fehéreket nem csipazod?

Előzmény: Jocó0423 (70950)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 4 napja -4 0 70951

Na végre egy jó bor a lidlbol és jó áron!

Egy kicsit már kezdtem aggódni érted és vitaminert, akartam is írni, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy szar borokat igyunk.-;)

Én már nem merek magamtol kiserletezgetni ebben az arkategoriaban a hiper polcairól.

Nem várok kellemes meglepetéseket.

Kosz a tippet, megpróbálom, holnap pont oda tartok!

Előzmény: Hepci (70947)
Jocó0423 Creative Commons License 4 napja 0 0 70950

Megmondom neked őszintén, hogy ritkán vásárlok bort, hiszen elég sok saját palackom van.

Viszont ha külföldön tartózkodom akkor elég sokat kóstolok de tényleg nem jegyzem meg, ez van.

Tudod ez úgy működik nálunk, hogy beülünk mondjuk egy spanyol étterembe és a pincér ajánlatát elszoktam fogadni. Aztán vagy bejön vagy nem de másnap máshol már mást iszom. Csak kevés feltételem szokott lenni, legyen vörös, Caberné vagy pino, vagy egy jobb rozé, ennyi.

Itthon ajándékba kapok jobb borokat és a pincében tárolom őket, lesz egy kis időm akkor összeírom mik vannak :)

Hála Istennek megengedhetem magamnak, hogy sehol ne az árakat nézzem, így nem igazán tudom, hogy ittam e már 8 ezres bort, valószínűleg igen de leszarom :)

60 év felett már nem igazán a címke érdekel, inkább a tartalom. A világon biztos van pár ezer nagyon finom bor, eszemben sincs bemagolni.

Még egy szörnyűséget bevallok neked, ha valamit nagyon élvezni akarok (valamit!!) akkor felbontok egy finom single malt  whiskyt, egy Langavulint pl.

Ezért képes vagyok 1-2 évente elmenni pár üvegért Andorába :)

Előzmény: Hepci (70949)
Hepci Creative Commons License 4 napja 0 0 70949

Nem ambícióm téged oltani, de mi a fenét írhatnék, ha magad ismered be, hogy azt se tudod, mit ittál tegnapelőtt?

Ezt egyébként k. nehezen tudom elképzelni, de tegyük fel, a borokat is a feleséged veszi a teszkóban, hát így történhet.

Ha vennél végre néhány 3-5000 forintos komoly bort szaküzletben, megjegyeznéd őket.

 

Hirtelen nem jut eszembe más, talán Ujvári Vivien (akinek még természetesen nem hallottad a nevét :D) egyik palackján láttam, hogy felvásárolt szőlőből készült, de ebben nem vagyok biztos.

Előzmény: Jocó0423 (70948)
Jocó0423 Creative Commons License 4 napja 0 0 70948

Már megint beleszaladtam a késbe :). Szánom bánom, hiába én már csak az alsó polcos 600 Ft-osokat ismerem :( meg a Varga rozét.

Mondjuk azt nem értem, hogy miért hiszed azt, hogy megrekedtem ezen a szinten de lelked rajta :)

Valóban nem ismertem ezt a bort, hiába na, képzeld el még teniszezni sem tudok :(

Tudsz még egy pár ilyet sorolni? Már csak a tanulás végett.

Előzmény: Hepci (70943)
Hepci Creative Commons License 4 napja 0 0 70947

Kislaki (Légli Géza) Jánoshegy Kékfrankos 2017

Nem sok szerencsém volt eddig Légli Géza boraival, de most vagy ő van jobb passzban, vagy én, vagy befizetett nálam a "Felszopás" kategóriában elérhető írásos produktumra, mert ezzel a borral nagyon elégedett vagyok.

Közepesen koncentrált, intenzíven gyümölcsös és ugyanakkor érett kékfrankos, szép savakkal. Az áráért best buy, de abszolút értelemben se sok egyértelműen jobbat ittam nála magyarban (ilyenekre emlékszem: Vida Hidaspetre 2013, Wassmann 2012, Heimann Alte Reben 2013, és még néhány, de azok nem ennyibe kerülnek).

6 pont, 2000 Ft (Lidl)

BZoltan Creative Commons License 4 napja 0 0 70946

Itt nem arról van szó, hogy igazam van-e avagy sem. Én ezt hallottam és olyan forrásból aki nem érdekelt ilyen témában kamuzni, ahogy nekem sem érdekem. Az érintett jött, írt sok pszichedelikus badarságot, de a konkrét témát érthető módon kerülte.

Tényleg és őszintén sajnálom, ha itt és pont tőlem kell megtudnia, hogy úgy amúgy a felszopó viszhangkamrán kívül bizony ilyen dolgokat mondanak róla. Amúgy ez is egy bőven 6-8 éves sztori.


Ez van, ez történik ha a valódi, nyílt és egyenes borsajtót felváltja a felszopókórus akik soha nem kérdeznek rá semmire és így soha nincsen lehetőség magyarázatot adni az ilyen hírekre.


Ahogy az is gáz, hogy lejön 3-4 felszopó blogposzt úgy, hogy meg sem említik, hogy a borász az bizony a borvidék legkártékonyabb, közpénzkazán, fostalicska cégnél igazgató... annál a cégnél aki első kézből felelős azért, hogy ilyen botrányosan gáz felvásárlási árak és gyakorlat van a borvidéken. De én értem és tudom, hogy a magyar boros közélet vastagon leszar mindent... ha fincsi a bor és jó dumája van a borásznak akkor elnéznek bármit. Nem hiába vagyunk következmények nélküli ország. Nálunk bármit meg lehet csinálni... b-á-r-m-i-t ...

Előzmény: Hepci (70941)
BZoltan Creative Commons License 4 napja 0 0 70945

Épp őt akartam én is mondani. Vannak ilyen borok. 

Előzmény: Hepci (70943)
BZoltan Creative Commons License 4 napja 0 0 70944

Nehogy félreértsél itt valamit :) Én ugyan el nem ítélek senkit. De én hitelességi deficitnek tartom az ilyen gyakorlatot és ami engem illet nagyon érzékeny vagyok az ilyenre és ha tehetem akkor nem vásárolok olyan termelőktől akiknél ilyenről hallok.

Előzmény: Jocó0423 (70940)
Hepci Creative Commons License 4 napja 0 0 70943

Láttam, persze.

Pl. Kispál Helén szőlőjéből készítette Bakó Ambrus.

Te is láthatnál, ha vennél ilyen árfekvésű borokat, és esetleg meg is jegyeznéd, hogy mit iszol...

Előzmény: Jocó0423 (70942)
Jocó0423 Creative Commons License 4 napja 0 0 70942

Te láttál már olyan boros-címkét, amin az szerepelt, hogy Józsi bácsi szőlőjéből készítette Ferenc borász?

Olyat már láttam, hogy a barackos dűlőből származó szőlőből készült de ez a legtöbb amit hajlandóak ráírni.

Előzmény: Hepci (70941)
Hepci Creative Commons License 4 napja 0 0 70941

Ez nyilván erősen függ attól, hogy milyen kategóriában érdekelt valaki.

"Tokaji kézműves sztárborász" kategóriában szerintem is ciki, ha nem tünteti fel valaki, hogy a szőlő nem a sajátja. Tehát Balassánál ciki, ha igaza van BZolinak és az őt informálóknak.

De nem biztos, hogy igaza van.

Meg nyilván ciki az is, ha valaki a Kopár dűlőről készít 18000 forintos bort állítólag 80 deka/tőke terméskorlátozással, és kiderül, hogy ebből a cuccból évi 240000 palack készül, miközben az egész dűlő 5 hektár, és nem is az övé az egész.

(ex has számokat írtam, de aki a sztoriban felfedezni véli a valóság elemeit, nem feltétlen téved)

Előzmény: Jocó0423 (70938)
Jocó0423 Creative Commons License 4 napja 0 0 70940

Szerintem ez akkor vérciki ha a bor címkéjén szerepel a dűlő, vagy a terület neve ahonnan származik és ez valótlan.

 

Mondjuk a te helyzeted speciális, hiszen egyedi módszerekkel termeled a szőlőt, azonban semmi elítélni valót nem látok abban ha a saját szőlőjéhez vásárol valaki ugyanarról a területről. Legfeljebb kockáztatja a minőségromlást az idegen tételnél.

Azt viszont mindenképp hangsúlyoznám, hogy csak a fer felvásárlást tudom elfogadni, ahol a termelő is megtalálja a számítását.

Előzmény: BZoltan (70939)
BZoltan Creative Commons License 4 napja 0 0 70939

Ha én ilyent csinálnék akkor külön tételként hoznám a bort forgalomba, valamilyen módon jelezve, hogy a szőlő nem az enyém volt.

De én nem vásárolnék fel szőlőt, mert a mi pincénk manifesztumának alapvető része, hogy mi szőlő- és bortermelők vagyunk. Nálunk a sztori elválaszthatatlan része az, hogy hol és hogyan műveljük a szőlőt.

Mondom, ha valaki úgy kommunikálja a saját küldetését, hogy ő egy integrátor borászat akkor ez egy szép és korrekt modell. Sok ilyen van, nincs is ezzel semmi baj. De ha valaki arra építi fel a borászatát, hogy neki ebben és abban a dűlőben van ennyi és annyi hektárja akkor szerintem vérciki, ha kiderül, hogy felvásárolt szőlővel növeli a kapacitását.

 

Előzmény: Jocó0423 (70938)
Jocó0423 Creative Commons License 4 napja 0 0 70938

Magyarázd már ezt nekem légy szíves.

Ha mondjuk a szomszédod hasonló módszerekkel termel 50 mázsa juhfarkot mint te és éppen nem akar bort készíteni belőle, hanem neked felajánlja egy tisztességes áron, ami az Ő költségeit is fedezi, akkor ebben mi a rossz, elítélendő?

Egy szőlőtermelőnek kötelező bort készítenie? És aki felvásárolja és saját boraként adja, az miért is szar ember?

Előzmény: BZoltan (70937)
BZoltan Creative Commons License 4 napja 0 0 70937

Itt azért két dolog van. 

Egyrészt vannak integrátor borászatok akiknek az az üzleti modelljük, hogy szőlőtermelőktől vásárolt alapanyagból készítenek bort. Ezzen nincsen semmi baj. Ezek a cégek rendszerint büszkén vállalják az integrátor szerepüket.

 

Az amit tőlem idéztél az arra vonatkozik, amikor egy szőlész-borász ember aki kézműves borásznak is tartja magát az valójában felvásárolt alapanyagból készít bort. Ez nyilván kisebb kockázattal, kevesebb munkával és sokkal kevesebb költséggel jár.

 

Ez olyan minthogy mondjunk nekünk van egy hektár juhfarkunk amiről terem úgy 50 mázsa juhfark szőlő. Ezzel melózunk, küzdünk egész éven át. Néha elveri a jég, megcsípi a fagy, megrágja a lisztharmat, eláztatja az eső. Melós, küzdelmes dolog megtermelni az 50 mázsát. Ezért is kerül annyiba a Juhfark borunk amennyibe. Namost én simán, de tényleg nagyon simán tudnák venni másik 50 mázsa juhfarkot lényegében szaréhugyé és akkor mondjuk nem 4000 hanem 8000 palack juhfarkot tudnék eladni... ugyanazzal a dumával és ugyanazon az áron.

Namost, ha én megtudom egy borászról, hogy ezen utóbbival él (amúgy nyilván tök legálisan) akkor az nálam nagy rossz pontot jelent.

Előzmény: blend11 (70936)
blend11 Creative Commons License 4 napja 0 0 70936

"Számomra hitelességi deficit nem saját termelésű szőlőből készített borra is ráírnia a nevét egy borásznak. "

 

A Domäne Wachau számtalan külső szőlőtermelővel van leszerződve,  és persze nem csak megfelelően megbecsülik őket, hanem teljeskörűen nyomonkövetik a munkájukat. Így is lehetne borkombinátosat játszani itthon...

 

 

Előzmény: BZoltan (70935)
BZoltan Creative Commons License 4 napja 0 0 70935

Számomra hitelességi deficit nem saját termelésű szőlőből készített borra is ráírnia a nevét egy borásznak. 


A Grand Tokajban semmi átláthatatlan nincsen. Kristálytiszta az egész. Van egy állami vállalat aki szőlőt vásárol fel (már amikor nem kúrja át a leszerződött termelőket, akikre aztán ráröppennek az alázó áron hiénázó cégek) és ebből a felvásárolt szőlőből bort csinál.  Amely bort ezután ugyanazon a piacon értékesíti ahol a többi tokaji bortermelő is küzd a fogyasztók kegyeiért.

Maga a képlet teljesen unikális. Sehol Európában állami vállalat ezt nem csinálja. Konkrétan tiltja is a törvény az EU-ban, hogy a versenyszférában jelen levő állami cég veszteségeit az állam finanszírozza. Ez ugyanis durván korrumpálja a piaci viszonyokat. Konkrétan emiatt döntötték be a Malévet. A Grand Tokajnál biztos valami ügyes trükkel oldják meg ezt okosba. De a lényegen ez nem változtat. Az 

államnak semmi helye nincsen egy ilyen szektorban. Nem is tudok az EU-ban állami borászatról. Ennek a cégnek a létezése és működése egyszerűen vállalhatatlanul nagy gáz.

Az EU-s pályázatokból kistafírungozott borászatok nagyon-nagyon más terep. Azok alapvetően az EU kohéziós alapjának a megcsapolása. A Grand Tokaj pedig simán a költségvetésből fosik bele a borpiacba.

Ez nem politikai kérdés és nem is politikai téma. 

 

A Grand Tokajnak dolgozni nem probléma. Nyilván sok szimpatikus, kedves, okos és dolgos ember dolgozik ott, ahogy a MÁV-nál, BKV-nél meg a többi állami vállalatnál. De borászként a Grand Tokajnak dolgozni az nálam kiiratkozást jelent a vállalható borászatok közül. Áts Károlyt is lehúztam a listáról és a Balassa Istvánt is.

Előzmény: Hepci (70933)
Hepci Creative Commons License 4 napja 0 0 70934

A fészbuk lényege nem az, hogy a résztvevők egy langaléta, unszimpatikus amerikai zsidó srác faszát szopják?

Az a mulatságos, hogy erre még a hivatásos antiszemiták se jöttek rá. :)))

Előzmény: BZoltan (70920)
Hepci Creative Commons License 4 napja 0 0 70933

Szerintem Balassa István nem hisztizett, csak (joggal) nem tetszett neki a hozzászólásod tartalma/hangneme. Ráadásul nem saját borra céloztál a palackjaiban, ami azért több annál, mint a nem saját szőlő felhasználásával való meggyanúsítás vagy éppen tényközlés.

Ez a Grand Tokaj-téma nekem némiképp átláthatatlan, de aligha unikális. Szükségük van a helyi kistermelőknek arra, hogy legyen egy cég, aki megveszi a szőlőjüket és bort készít belőle? Nincs más projekt a honi borászatban, ahol jelentős közpénzt égetnek valakik közreműködésével/javára? Milliárdokkal stafíroztak ki arcokat pl. különféle (kamu) pályázatokban, akiknek erre pont nem is volt (akkora) szükségük.

Balassa elvállalta ezt az állást, gondolom, jó fizuért. Talán a sajátjából nincs elég pénze, talán a sok pénznél is jobb a több. És akkor mi van? Ha valaki (én?) például azt gondolja, hogy az utóbbi 20 év magyar kormányaival nem lehet közösséget vállalni, akkor nevezzen jellemtelennek mindenkit, aki munkát vállal állami vagy államközeli állásban?

Előzmény: BZoltan (70914)
shiraz3 Creative Commons License 4 napja 0 0 70932

ezt írtam én is :)

Előzmény: BZoltan (70931)
BZoltan Creative Commons License 4 napja 0 0 70931

Én a facebook-ot kizárólag mint marketing csatornát használom. Finomabban fogalmazva a borászatom fogyasztóival és a munkánk iránt érdeklődőkkel való kapcsolattartásra. 

 

Ezen a fórumon pedig mint fogyasztó írogatok és olvasok.

Előzmény: shiraz3 (70925)
shiraz3 Creative Commons License 4 napja 0 0 70930

pedig kellene

Előzmény: Z-vitamin (70929)
Z-vitamin Creative Commons License 4 napja 0 0 70929

"nem kell"

Értő olvasás.

Előzmény: shiraz3 (70928)
shiraz3 Creative Commons License 4 napja 0 0 70928

sokan névvel vállalják 

Előzmény: Z-vitamin (70927)
Z-vitamin Creative Commons License 4 napja 0 0 70927

Csak ez annyival jobb itt, h nem kell névvel vállalnia senkinek a véleményét :)

Ez némileg rossz, etikátlan, viszont őszintébb :)

Előzmény: shiraz3 (70922)
shiraz3 Creative Commons License 4 napja 0 0 70926

nem kötelező :)

Előzmény: syntaxerror (70924)
shiraz3 Creative Commons License 4 napja 0 0 70925

persze az FB így működik, te is reklámfelületnek használod :) ez a jelen egyétek, hogy régi klasszikust idézzek.

Előzmény: BZoltan (70923)
syntaxerror Creative Commons License 4 napja 0 0 70924

manapság ott is a politizálás megy sajnos

Előzmény: shiraz3 (70915)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!