A Lugana-k Verdiccio-ból vagy Turbiana-ból készülnek, nem is tudom, melyik a jobb. Rossz Lugana-t még nem ittam, ez is mínimum 3,8 pontos.
Talán nem a legintenzívebb citrusok, savak jellemzik, de gyönyörű kiegyensúlyozott, kellő maradékcukorral legömbölyített borocska ez, bármelyik olasz étterem vino de la casa-ja lehetne. Egészen szép, smaragd felé tartó aranysárga színe van. Kellő vastagság, olajosság van benne, az utóíz sem rövid. Akciós 2900,- Forintjáért ajándék...
Az a bizonyos rettegett 21'-es év, amikor ezeket az 1000 eurós tőkéket védeni kellett a fagytól...
Emlékszem, milyen felháborodást váltott ki itthon ez a mutatvány. Persze ott Burgundiában a gömbcigány nem ad támogatást a zöldszüretért, meg a fagykárokért a lédig NERborászoknak. Kénytelenek dolgozni még éjjel is a termésért...
Csak annyi probléma van vele, hogy nem elég ízgazdag/intenzív - bár nem szeretem a különféle sportszerűtlen módszerekkel turbózott, nagyon populáris olaszokat sem.
Az olaszrizling nagymesterének legolcsóbb dűlős darabja megbízható választás, de nem mindig populáris: az egészen kiváló 2018-as évjárathoz képest kóstoltunk már sokkal halványabbat-neutrálisabbat is.
Ez sem kiemelkedően illatos, ízben pedig az ásványosságnak nevezhető karakter talán enyhén dominál jelenleg a gyümölcsösség felett, de szerencsére nem jut odáig, mint egyes csopaki menők szikáran savas, neutrális olaszai. Magyarán finom.
Fakó szalmasárga szín, közepes test, láthatóan van benne anyag. Erős alkoholos illat, a 14,5%-os alkohol büntet. Ízben már az első korty keserű, marő tanninokat hoz, túl sok rossz hordó, gyümölcs szinte semmi. Pici citrus, alma, méz felfedezhető, de semmi konkrét, szőlőre emlékeztető íz. Lecsengése rövid, kicsit parasztborra emlékeztető érzet marad az ember szájában. Kár érte. Drága, rosszul kezelt, elb.. ott bor.
Bükki pince, a zweigeltjükkel találkoztam először pár éve étteremben, nagyon jó volt és nem drága. Ez utóbbit ma már nem lehet elmondani a boraikról.
Tehát drága a Blanc is, egyébként pinot blanc és zenit fele-fele arányú házasítása. Amikor belekóstoltam, elsőre az jutott eszembe, hogy nemzetközi kitekintésű cucc: citrusos, de nem citromlé, látott hordót, de ízlésesen, tartalmas-ízes, de nem lusta.
A palackos ára 7000 Ft, jó étteremben, kidecizve pedig annyiba kerül, mint egy komplett ebédmenü egy jobb kifőzdében.
A Lidlben volt Sauska 7-es cuvée 11.500, - helyett 7.300,-ért, és a blanc de blancs olcsón. Utóbbiból kétszer ittam, és elég gyenge, ezért nem is vettem. (Azt sem értem hogy lehet blanc de blancs egy 50% Furmintot tartalmazó pezsgő, de mindegy...) A borból vettem egyet - meglátjuk...
Én levettem a TESCO-bana polcról egy Lajvér Brut Blanc de Blanc peszgőt 2250 Ft, annyit bőven megért. Csak azt nem értem hogy korábban nem láttam, csak most, amikor 50%-on adják.
Ugyanott Lanson 14000 a korábbi 20 eFt helyett, nem rossz, de kipipálva és nem vágyom rá,
Egy újabb hiperes betli, nem is értem magam, de tudom, h legközelebb is, hátha majd .... most... :)))
Gondolom, összeöntöttek minden pincei maradékot, aztán hadd menjen a proletariátusnak, az Aldiba... Nem azt mondom, ha kibontás után rögtön elfogy, akkor egy jó beszélgetőbor. Nem több, de nem rossz - 4 pont. Másnap viszont... megbarnul, keserű iz dominálja - 1p a lefolyóba.
Csak abból tudtam kiindulni, ami a csavarzáron van feltüntetve:) ha Jóskabá bora ilyennel volt lezárva, akkor az lesz, én is Hársra tippeltem egyébként.
Szabó Zoli (Bajnár) elszegődött Ausztriába dolgozni, bezárja a cégét. Ez az utolsó évjárata, és az egymást követő harmadik évjárat, amikor nagyon kedvemre való a rajnaija. Tehát hozza azt a kissé trópikus-citrusos karaktert, amit a nálam kifinomultabb szájú bloggerek narancshéjasnak és hasonlóknak szoktak nevezni, és magyar rajnaiban igen ritkán jelenik meg.
Jó, ha nem is németes savak, minimális maradékcukor - picit lágyabb, mint a 2021-es, és vékonyabb-szárazabb, mint a részben késői szüretből származó 2020-as. A pályája elején jár, valószínűleg fejlődik-ízesedik még pár évig.
Nem igazán értem, de a szakma egy részének a fejében valószínűleg az van, hogy ezzel a buzis németes megnevezéssel elkülönítjük a rajnait az olaszrizlingtől.
Amíg nem jött a Grapefruit azt hittem Palya Beáról szól a story:)))
Vadászvölgy Birtok - Göcseji Zamatos 2019: Szerintem még az első rajtad keresztül beszerzett szállítmányban jött még mindig nagyon rendben van a bor. Illatos fajta, de nem a nyomulós Irsai, annál finomabb és tartalmasabb is. Savak is rendben vannak, szép tartás adnak a bornak, ami itatja magát, a 12.5%-os alkohol pont elég neki. 4-5p között
Szabó Pince - ??? 20xx: Cimke nélküli bor, nagyon szép érett kései szüret jegyeit mutató tétel, van bőven maradékcukor, a sav már nem elég ellentartani, de így is kellemes élmény inni. Aszalt sárgabarack és egy gondolatnyi kamilla, nem megy el a gejl irányba, nagyon itatja magát. 5-6 pont között
Látom szóba jöttek a Villány+Szekszárd nagyok. Gere Kopar utóbbi pár évben nekem is kellemes csalódás, nincs túltolt hordó, kellemesen szálazható, gyümölcsösebb vonal. Az már más kérdés, hogy a korábbiaknál filigránabb a cucc, és teljes áron nem venném meg.
Wachauban igen jókat ittunk ettől a pincétől, de az újabb boraik közül nem akadt azóta olyan, ami felért volna a 2018-as évjáratú smaragdokhoz (Bergdistel zöldveltelini és Loibenberg riesling). Ez sem, pedig 2022 elvileg jó évjárat volt ott és az ára rengeteget emelkedett.
Szóval falubornak (ami a T-betűs cégnél Dürnstein néven fut) elmenne ez a dűlőválogatás, szokás szerint szépek a savai, de ennyi pénzért nem elég koncentrált, nem elég ízes, nem elég hosszú és sok benne a sav, reggelre enyhe refluxom is lett utána.
Légli Gézától nem is láttam még olaszrizlinget, ezt a Zwacknál leltem. Hegybor kategória és igazán zamatos darab, a mesterséges tuningolás érzete nélkül, viszont némi rajnais karaktert is érzékelni vélek benne. Savmennyiségben nagyjából a két legutóbbi birtokbor-évjárat (2021 és 2022) között helyezkedik el.