Én kaptam négy viszonylag nyugodt évet a Horn kormánytól!
Igen kedves mások, én így értékelem az előző négyet.
Végre változást az azelőtti négy év etelközi ősmagyar, ostorcsattogtatós, 15 millió magyaros, huszármundérba bujtatott, nagyságos vitézgrófbáró, kiazatyaúristen haénnem, Liebmann Katalinos, mindentjobbantudok, aki nem velünk van mocskoscoclib, ugyanakkor hozzá nem értő mitöbb dilettáns, komolytalan, magamutogató stílusához képest.
Tény szerintem továbbá, hogy voltak elképesztően nagy hibák, ezek a hibák nem voltak megfelelően orvosolva, sokkal inkább törődtek a problémák elkendőzésével, mint orvoslásával. Le a kalappal Herényi Károly előtt, sajnos az előző négy évben gyakran nem tették meg ugyanezt az elvtársak...
Viszont helyreállni látszott a gazdaság, egy az ellenzéknek is helyet adó politikai légkör kezdett megvalósulni, néha még mosolyogni is mertem, a sajtó szerintem kimondhatta azt amit akart, tényleg mintha megmozdulni látszott volna valami.
Továbbá kaptam egy hatalmas csalódást a választásokkor, egy harmatgyenge coclib kampány után.
Nos urak lehet reflektálni, kard ki kard.
batmanus
u.i.: A népesség alakulásával kapcsolatban van egy érdekes cikk a Mai Magyar Hirlapban az alábbi címen, akit esetleg érdekel ...
http://www.mhirlap.hu/m0/hirszent3.html#cikk
Ami az egyik félnek "a volt kormany altal elkovetett zavaros ugylet utan nyomozni"-t jelenti, az az ellenérdekeltségű másik társaságnak könnyen "az aktualis kormany valamilyen stikaja elol elbujni es visszamutogatni"-val egyenlô. A személyi konzekvenciák levonásáról úgy tűnik máshogy emlékszünk. Nekem úgy rémlik, hogy ebben a szocik sosem voltak erôsek. Most sem azok (lsd. Nagy Sándor). Abszolút on-topic lenne, ha írnál a frappáns lemondásokról.
Írod:"Nem tudom Ki irta de igaza van, a nepessegcsokkenes a joleti allamokban is eppugy jelenseg mint Nalunk."
Emiatt a kijelentés miatt nyálaztam végig a WHO statisztikákat. Ha végignézed Európa fejlettebb felén a születési és halálozási ráta arányát láthatod, hogy nálunk a helyzet sokkal rosszabb. Önámítás azt mondogatni, hogy máshol is ez a jellemzô.
A kormányok hozzáállásával kapcsolatban nagyjából egyetértek. Most sincsenek túlzott illúzióim. Ugyanakkor beláthatatlan következményei lehetnek, ha nem enyhül ez a "nem".
Hat nehez elerni, hogy az ember ne legyen OFFTOPIC ha egyre masra csak off-okat olvasgat.
A nepszaporulat csokkenesevel kapcsolatban:
Nem tudom Ki irta de igaza van, a nepessegcsokkenes a joleti allamokban is eppugy jelenseg mint Nalunk.
Az en velemenyem ezzel kapcsolatban:
Ez tulajdonkeppen nem is olyan nagy problema. Igy is meglehetosen nagy -vilagviszonylatban- a nepszaporulat.
1978-ban meg azt josoltak, az ezredfordulora foldunk lakossaga eleri az 5 milliardot.. Hat ahhoz kepest mar 1 picit tobben vagyunk pedig az ezredforduloig meg van vagy 1.5 ev.
Igen, mielott egyesek kotozkodni kezdenek: a harmadik evezred 2001. januarjaban kezdodik..
Nos.. a lenyeg. 1 kormany -itt gondolok barmely epp hatalmon levo kormanyra- konkret erdeke az, hogy minel kisebb legyen az un. inaktiv lakossag szama.
Inaktiv= nem kereso. Tehat gyermek vagy nyugdijas. Tekinve hogy ez a ket korcsoport kerul igazan sok penzebe az allamnak. Kiadas van bevetel nincs. Tehat a kormanynak az a jo ha minel kevesebb a nyugdijas es a gyermek.
Ez hosszu tavon nem tul humanus -mit beszelek, rovid tavon sem az- de meglehetosen gazdasagos politika. Es a kormanyok mint tudjuk altalaban eleg ritkan politizalnak hosszu tavra berendezkedve. Tehat az O hivatali idejuknek ami ugye altalaban 4-8 ev. A fentebb emlitett politikai hozzaallas a nyereseges. Talan ezzel magyarazhato a nyugdijkorhatar 'kitolasa' az egeszsegugy (szandekos?) hanyagolasa, a GYED eltorlese, a csaladi potlek 'megvagasa', stb.
Melyik kormany lenne olyan hulye vallalni 1 programot aminek sikereit -ha egyaltalan dijazna vki a sikereket- nem O szuretelheti le? "Termeszetesen" jelen gazdasagi helyzetben egyik sem. Csak az egyik jobban nem a masik pedig kevesbe nem.. A vita mar nem azon van hogy igen vagy nem, hanem azon hogy a nem az milyen merteku..
Lenyegtelen. Helyettesidsd be Horn-t az MSZP-vel.
Hat persze, hogy a volt kormanynak voltak stikai - boven. Es persze, hogy nem jelent az ellenzekiseg tabula rasa-t. De egy dolog a volt kormany altal elkovetett zavaros ugylet utan nyomozni, es egy masik dolog az aktualis kormany valamilyen stikaja elol elbujni es visszamutogatni a szocikra, hogy bezzeg ok! (Raadasul olyan ugyekben, amelyeknel a volt kormany levonta a szemelyi konzekvenciakat - ellenben a mostanival).
OK. Félreértettelek. Bocs.
Viszont az az érzésem, hogy Te is félreérthettél valamit a topic-kal kapcsolatban. Legalábbis a mostani válaszod ezt sugallja. Nem Horn személyérôl folyt a vita, hanem a kormánya áldásos tevékenységérôl. Nem vagy egyedül, engem is izgat, hogy van-e és mekkora a takargatnivalója az új garnitúrának. A mekkora kérdését összevetés nélkül elég bajos megítélni. Mármint, ha nincs prekoncepciója az embernek. És biza az az egyszerű tény, hogy az MSZP-SZDSZ páros ellenzékbe szorult nem jelenthet automatikusan valamiféle politikai/erkölcsi tabula rasa-t a számukra. Bármennyire is igyekeznek az új kormány körül zajló valós vagy álbotrányok mögé bújni, a disznóságaik ettôl még nem évülnek el...
A WHO (World Health Organization) adatai szerint a következôképpen alakult a születési (élveszületések száma ezer lakosra kivetítve) és halálozási ráta (halálozások száma ezer lakosra kivetítve) Európa fejlettebb felén az 1990-1995 közötti periódusban:
A magyarországi születési ráta a nyugat-európai országok alsó harmadának volt megfelelô (!!), míg a keletiekhez viszonyítva az átlag körül mozgott. A halálozási mutató már akkor is katasztrofális volt nálunk. A nyugat-európai országok népessége szinte kivétel nélkül enyhén gyarapodott ebben a periódusban. A kelet-európai országok kb. kétharmadánál enyhe növekedést vagy stagnálást láthattunk. Mi a sereghajtók voltunk...
A KSH adatai szerint az utóbbi húsz évben a következôképpen alakultak a születési és halálozási mutatók Magyarországon:
1980: 13,9/13,6
1990: 12,1/14,1
1997: 9,9/13,7
1998: 9,6/13,9
1999 (elsô négy hónap alapján): 9,2/15,4
Látható, hogy a halálozási ráta 1980 és 1998 között szinte változatlan volt. Emiatt hangzik félelmetesen a mostani hirtelen növekedés. A születések számának a csökkenése látványosan ’97 körül gyursult fel. A Horn-Kuncze-kormány legnagyobb hibájának - e tekintetben - azt tartom, hogy képtelenek voltak felismerni a drasztikus beavatkozás halaszthatatlanságát.
Az egyre rohamosabb népessegfogyás prompt feltartóztatását szerintem elsôsorban a születések számának növekedésétôl várhatjuk.. A halálozások számát érezhetô módon csak hosszabb távon lehet csökkenteni, ill. gyors sikerekhez iszonyatos mennyiségű pénzre lenne szükség az egészségügyben, amit sajnos most sem látok.
Netboy!
Szóval a költségvetési deficit az nem is érdekes ugye? A Kádár kormánynak sem volt érdekes soha. Maradt is utánuk némi adósság. Az infláció pedig akkor lesz igazán magas, ha a deficitet nem tartják kordában. Attól, hogy a nagymagas kormány úgy dönt, hogy holnaptól a kamatok pedig legyenek kisebbek, mondjuk legyen mittudomén 15 %, attól az infláció legfeljebb átmenetileg lesz kisebb, mert (hála istennek) vannak még olyan folyamatok, amik nem OV parancsszavára működnek. A gazdasági folyamatoknak megvannak a maguk törvényei, amiket lehet ugyan befolyásolni, de nem úgy, hogy ráordítok: mennyé össze! Hanem plö úgy, hogy alacsonyan tartom a költségvetési hiányt, a külkereskedelmi deficitet, egyebeket. Nem vagyok közgazdász, úgyhogy lehet lekurvázni, ezek csak a dilettáns gondolataim. De attól félek, hogy itt most ezek a dolgok nem számítanak, csak majd ha (ne adja isten) szarrá megy a gazdaság, és akkor a következő kormány majd megen "csomagolhat".
Kenytelen vagyok kiigazitast eszkozolni mer tha nem teszem elevenen egetnek el /talan mindkettonket : )/ Hat az a terepjaro nem OV terepjaroja volt hanem allami kocsi. Nem tudom egyesek miert horognek /horn villajanal kellett volna horogni/.
Idezem kosane kovacs magduszt: "Szegyellje magat az az orszag amelynek miniszterelnoke.. "
nem folytatom. Azaz folytatom: Szegyellje magat az az orszag amelynek Miniszterelnoke ill. annak gyermekei nem
jarhatnak kozep-kategorias arfekvesu gepjarmuvel!!!
hula!
Miert minek kene hivni?
A DEFICIT-bol Te mit ereztel mondd?
Ird le reszletesen, qrvara erdekelne, tenyleg!
Szoval ez volta a koltsegvetesi deficit..
Akkor beszeljunk az inflaciorol, ok?
Az Teged hogy erintett /akkor es most/?
Hát nem szeretem, mikor az előző kormányt Horn kormánynak hívják, de hívjátok aminek akarjátok, mindegy. Ma hallottam, hogy tőlük harmadannyi deficitet kaptam tavaly az első negyedévben, mint most az Orbán-Torgyán kormánytól... (És akkor üvöltöttetek, hogy elverték az összes 98-as költségvetési pénzt.)
Sok-sok écát, hogyan kell lopni, de nem érek velük semmit, mert becsületes vagyok. Nem úgy mint a Suchmann, aki Princztől cherookie terepjárót kapott korlátlan használatra ingyen, és most letagadja azon az alapon, hogy néhány hét múlva összetörte és totálkárosan visszadata Gáborkának.
Juszt Laci sem különb. Ő is cherookie terepjárót kapott csak ő nem törte össze és nem adta vissza, csak mikor már Princz Bécsbe télakolt.
Namármost, itt sokan verték a nyálukat OV terepjárója miatt, Suchmann és Juszt terepjárója Postabanki közpénzeken nem zavarja őket?
1. Bokros csomagot
2. Ennek reszekent a csaladi potlek elvetelet (pedagogus hazaspar vagyunk:)
3. 60%-ra lertekelodo realjovedelmet...
De legalabb a gazdasag stabilizalodot...(Mar ugy ertem az ovek.) Hogy miert nem meltanyolja ezt a ket gyerekem? Piszkos kis demagog jobboldaliak...
Latom nem ertettetek meg. Nem baj, nem lepodtem meg.
Kedeves BaSand
Ja ertem. Tehat ti kulturaltan, civilizaltan, visszafogottan, ertelmesen kritizalni szoktatok -termeszetesen SOHASEM offtopicolva - a coclibeket, a coclibek meg habzo szajjal, vergozosen ocsaroljak a FIDESZ-t, ahol csak erik (szandekosan nem mondok jobboldalt, mert nekem nem a jobboldallal van bajom, hanem a kormanyunkkal). Hat igen. Ez ugy latszik HIT kerdese.
(Amugy en is tanultam ujat fopolgarainktol: a mutogatast. Tetszik. Olyan jo. Olyan jo egyszeru.)
Ui:
Azt irtam "valamilyen formaban". Ebbe - ha nem tevedek - belefer az altalad velt "mocskolodas" is.
Kedves Azazello
Ugy latszik nem ertetted. En egy atkozott szoval sem fikaztam fopolgarainkat (mar itt, ebben a topicban), es Horn Gyulahoz sincsen hozzafuznivalom. Ennyi. Csupan egy apro megjegyzest fuztem a tortenesekhez. Ilyen egyszeru.
Amugy koszonom szepen az utbaigazitast, majd megtalalom azt a helyet, ahova irok. Biztos nem Horn Gyularol. Ot nemes egyszeruseggel lesz*rom. O mar reg bedobta a lapjait, kiszallt ebbol a jatszmabol. Megvoltak az erenyei, megvoltak a hibai. De egyszeruen mar nem tenyezo. Csupan a jobboldal felol szoktak markolaszni feleje, szerintem amolyan lelkiismeretfurdalasbol, rugdosasbol, szorakozasbol. Csak nehogy tukorba kelljen nezni. Engem sokkal inkabb erdekel az aktualis bagazs rejtegetnivaloja.
Jo Horngyulazast nektek. Hatha megteszi egy kis figyelemelterelesnek/onaltatasnak.
topik OFF
ha már előkerült a demográfia...
vajon melyik kormány volt az 1990 óta amelyik igazán hathatós és látszatos dolgot cselekedett a halálozási ráta visszaszorítására ??? mert a fő baj ez: a 15 ezrelék körüli halálozás. A születési ráta máshol sem jobb a fejlett világban.
mostolvastam a HVG-ben hogy Észak-Koreában az évek óta tartó éhínség miatt a korábbi 6egész akárhányról 9 ezrelére romlott a halálozási ráta
hjakérem dejóis lenne nekünk az a "rossz" halálozási arány...
topik ON
csak egyetérteni tudok destructivussal: ennél nagyobb ajándék már nem is kell a Horn kormánytól mint az Orbán kormány :(
Tökéletesen igazad van abban, hogy ezeket a tendenciákat 50 év múlva sokkal könnyebb lesz megítélni, mint most. Akkor viszont édes keveset tehetünk már a mostani trend megváltoztatásáért... Nagyon örülnék annak, ha a halálozási ráta mostani számottevô hirtelen megugrása és a születési ráta egyidejű csökkenése csupán egy átmeneti, rövid ideig tartó kilengésnek bizonyulna. Azonban tartok tôle, hogy ez nem átmeneti ingadozás, hanem egy komoly zuhanás kezdete, ahonnét nagyon nehéz lesz feltápászkodni (lsd. káosz-elméletben leírt ugrásszerű változásokat, és a "gödörbôl" való visszakapaszkodás nehézségét)... Természetesen nem állítom, hogy a Horn-éra elôtt minden a legeslegnagyobb rendben lett volna. Ugyanakkor a negatív tendencia megállításáért, az esetleges késôbbi zuhanások kivédéséért SZVSZ nagyon keveset tett az elôzô kormány. Ha Te máshogy emlékeznél, kérlek írd le. Errôl szól a topic.
Azazellonak igaza van. Ha ötven év múlva megnézzük a magyar demográfiai adatokat, nyilván világosan fog látszani a Horn-kormány négy éve. Előtte és utána ugyanis évente duplázódott a magyar.
A következő speaker lesz, a Bokros által lemészárolt százezer magyarral.
Ha Téged elégedettséggel tölt el, hogy az európai halálozási statisztikákban a "megtisztelô" harmadik helyen állunk Oroszország és Ukrajna mögött, akkor elnézésed kérem, hogy volt bátorságom elôhozakodni ezekkel az adatokkal. :-(((
Úgy látom az ide írogatók nagy része egyszerűen idegbajt kapott a Horn-kormánytól... Nem baj. Aki hülye, haljon meg. :-))))
Majd megnézzük, hogy ezek a kretén polgárok a saját húsuk sütögetésén túl az országért is tesznek-e valamit. Mert az előző kormány mind a kettővel foglalkozott, a mostani viszont csak az elsővel. Ha már választani kell, akkor az országnak is jusson is valami.
Az meg külön röhej, hogy egyesek a demográfiai adatok tépik magukat, ez a hülyeség csúcsa. Nézzétek meg a többi "fejlett" állam ilyen számait, aztán sírjatok... mindenhol fogy a lakosság, még ahol úgymond jól élnek, ott is...
Hogy mit kaptam a Horn-kormánytól? "Család- és gyerekbarát" politikát valamint az egészségügy "átgondolt" átalakítását. Mindennek lassan, de biztosan be is érik a "gyümölcse". :-((((
<Budapest, 1999. június 21. (MTI) - Az év első négy hónapjában 20.553 fővel csökkent a népesség lélekszáma, ez 4.836-tal több, mint 1998 azonos időszakában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal hétfői közleményéből. A népesség lélekszáma 10 millió 71 ezer fő volt idén április végén. A népesség természetes fogyása számottevően növekedett, 6,2 ezreléket tett ki a vizsgált időszakban, ami csaknem egyharmaddal magasabb mint 1998 első négy hónapjában. Az előző év hasonló időszakához viszonyítva 1999 január-áprilisban csökkent a házasságkötések és a születések száma, a halálozásoké pedig jelentősen emelkedett. Az előzetes adatok szerint 7.868 pár kötött házasságot, 30.464 gyermek született és 51.017-en haltak meg. A születések száma 1.668 újszülöttel volt kevesebb, a halálozásoké pedig 3.168 fővel volt több mint egy évvel korábban. Ezer lakosra számítva mindössze 9,2 élveszületés és 15,4 halálozás jutott. Az élveszületések száma 0,5 ezrelékponttal alacsonyabb, a halálozásoké pedig 1 ezrelékponttal magasabb mint az elmúlt év első négy hónapjában. A csecsemőhalandóság az előző évi 9,9 ezrelékről 8,2 ezrelékre csökkent. A házasságkötési arány 2,4 ezrelék volt, 0,1 ezrelékponttal kevesebb mint egy évvel korábban. +++
A FIDESZ fikázásara számtalan topic nyílt már. Bátran fáradj be valamelyikbe, ha szükségét érzed..
Ha nem, akkor nyugodtan mondd el, hogy mit kaptál Horn Gyulától. Biztosan sok szép emlékkel gazdagodhattál... A FIDESZ-t illetô vádakon lehet önmagukban is kérôdzni. Sôt, így ízletesek csak igazán ezek a falatok többeknek, elfelejtve az elôzô éveket. Hát ezért az MSZP-re való mutogatás. Nem haszontalan ez a memória frissítés, mert úgy tünik az Index-látogatók közül sokaknak nehézséget okoz felidézni, hogy a verébnek vagy a bagolynak van-e nagyobb feje...