Keresés

Részletes keresés

Szürke Csacsi Creative Commons License 2002.09.19 0 0 68
o Tehát a fekete izét levágom a végeiről, de a héja marad. Nem is tudtam, hogy szúrós a magja...
o Annyi víz, hogy ellepje - ez nem lehet túl sok, ahogy elképzelem, hiszen a megpucolt gyümölcs igencsak tömör masszába állhat össze...
o Na várjunk csak, áttörjük - tehát mégse marad benne a héja, de csak a főzés után (közben?) távolítom el belőle.
o 1 kg gyümölcsre 50-60 deka cukor rengeteg, biztos, hogy kell ennyi? Ne haragudj, hogy kötözködöm, szóval ez 100%?
Amúgy nagyon köszönöm, hogy válaszoltál!

Csacsi

Előzmény: szydi (66)
fintorgó Creative Commons License 2002.09.19 0 0 67
Adripet-nek!
igaz néhány fáziskéséssel, de most olvastam a kérdésedet meggyel kapcsolatban. Jövőre még jól jöhet: Nekem aprószemű meggyem van, ujfehértói fürtös. A recept a következő:
Az egész családot felzavarni a fára, még reggel és beigérni valami finom ebédet, ha lecsupaszították a fát a meggytől.(ez bejön) Azután a megebédeltetett társaságot leültetni, és jöhet a magozás.Ez a leghosszabb és nem szeretem munka. természetesen piros nadrágban és pólóban, mert ugye a meggylé... A kimagozott meggy minden kilójára félkiló cukrot öntök, és egy mokkás szalicilt. jól összekeverem, lefedem, ledirigálom a pincébe, ahová aztán addig járok kevergetni, amig el nem olvadt a cukor. Másnap szűrőmerő kanállal kihalászom a meggyhúst és üvegekbe gyömöszölöm,kevés legyen a lé! A maradék lé kitűnő meggyszörp, szintén üvegekbe kerül.Jó befőzést! fin..
Előzmény: adripet (57)
szydi Creative Commons License 2002.09.19 0 0 66
CSIPKEBOGYÓ LEKVÁR (hecsedli)
A dércsípte bogyókat megtisztítjuk, (2 végét levágjuk, a szúrós-szőrös magokat eltávolítjuk)s annyi vízzel, hogy ellepje addig főzzük,míg egészen puha nem lesz. Ekkor áttörjük és minden kg masszához 50-60 dkg cukrot számítva addig főzzük, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. Ekkor üvegekbe tesszük és kigőzöljük.
A gyümölcs magját bennehagyva is főzhetjük, de akkor szúrós lehet a lekvár.
Üdv: szydi
Előzmény: Szürke Csacsi (65)
Szürke Csacsi Creative Commons License 2002.09.18 0 0 65
Segítség! Csipkebogyóból szeretnék csinálni 1) szörpöt 2) lekvárt. Tudja valaki, hogyan kell?
madvi Creative Commons License 2002.07.24 0 0 64
Köszönöm! Nem tudom, hogy ezt keresi-e az illető, mert nem nekem kellett. Csak most jutottam hozzá, hogy elolvassam, de mégegyszer köszi:)
Előzmény: adripet (60)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.04 0 0 63
Köszi Mulan, te minden témában otthon vagy :)
Előzmény: Mulan (62)
Mulan Creative Commons License 2002.07.04 0 0 62
Éretlen (még kemény) egrest feleannyi cukorral, kilónként egy negyed citrom héjával, 2-3 szem szegfűszeggel főzd fel, üvegbe vele, szalicilt rá, lekötni, szárazdunszt.

Érett (már puha, édes) egreshez kevesebb cukor kell, és nem a főzős, hanem a forrázós technikát ajánlom. Az utolsó forrázás előtt csavarj bele háromkilónként egy citromot. Meggylevélet is lehet az üvegbe tenni.

Előzmény: adripet (61)
adripet Creative Commons License 2002.07.01 0 0 61
Egresbefőtt receptet keresek!
Előzmény: adripet (60)
adripet Creative Commons License 2002.07.01 0 0 60
Sajna, csak ezt találtam.
ZÖLDDIÓ CUKORBAN szirup:1l vízhez, 2,5kg cukor, fahéj, szegfűszeg
A gondosan kiválogatott, szép nagy, teljesen ép diók mindkét végéből levágunk egy kicsit.Ha kötőtűvel át tudjuk szúrni, akkor alkalmas az eltevésre.Tálba tesszük, leöntjük tiszta vízzel, és a vizet mindennap cserélve 10 napig áztatjuk.A tizedik napon 15 percig forraljuk.Leszűrjük róla a vizet, majd 24 órát hideg vizben hagyjuk, majd leszűrjük. Szirupot főzünk, melybe izlés szerint egész fahéjat és szegfűszeget teszünk. A szirupot forrón a dióra öntjük, másnapig állni hagyjuk benne, másnap leszűrjük.Ismét felforraljuk,kis ideig főzzük, hogy besűrűsödjön és forrón a gyümölcsre öntjük.Ezt a műveletet még 2x megismételjük. A 4-dik felforralásnál, mikor a szirup már teljesen sűrű, 10 percig forraljuk benne a diót. Forrón üvegekbe szedjük, ráöntjük a forró, sűrű szirupot és száraz dunsztba rakjuk.
Előzmény: madvi (59)
madvi Creative Commons License 2002.06.30 0 0 59
Sziasztok!
Ismeri valaki a zölddió lekvárt? Nagyon megköszönném, ha ha megosztanátok velem a receptjét.
Köszi
adripet Creative Commons License 2002.06.14 0 0 58
Ja a lényeget lehagytam :), zselés állaga volt a cukornak. Viszont nem volt benne semmi zselésítő szer.
Előzmény: adripet (57)
adripet Creative Commons License 2002.06.14 0 0 57
Ettem egy nagyon finom télre elrakott cukrozott meggyet, nem volt főzve, és csak le volt cukrozva, magnélkül. Darabos meggy volt, valaki ismeri a módját, hogyan tehetnék el ilyen sütibe való/tölthető meggyet?
Előzmény: cat74 (56)
cat74 Creative Commons License 2002.05.30 0 0 56
Itt is lassan szezon.
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.17 0 0 55
...amúgy meg viszont energia- és munkatakarékos megoldás...
Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.17 0 0 54
nem akarlak elkeseríteni, de abban aztán benne van minden...:-(
Előzmény: n0ri (53)
n0ri Creative Commons License 2001.07.17 0 0 53
Remélem, idén is tudok szerezni konzervgyári paradicsomlevet, amit csak át kell főzni, valahol kecskeméten van egy bepárló, onnan hozzák még melegen
Előzmény: Törölt nick (52)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.17 0 0 52
nálam megvolt anno még a pöszméte eltevése, talán egy kis barackot teszek még az idén, no meg majd nyár végén a cca. 50 kg paradicsom kifőzése lesz műsoron...
Előzmény: n0ri (51)
n0ri Creative Commons License 2001.07.17 0 0 51
Nahát, senki se főz be? Délután leszedjük a maradék 30-40 kg barackot, ha nem verte el a vihar
Előzmény: n0ri (50)
n0ri Creative Commons License 2001.07.16 0 0 50
Most csinálom a barackdzsemet, én kb. 30dkg cukrot teszek 1 kg magozott barackhoz, és nem húzom le a héját sem, csak jól megmosom meg kimagozom, pár perc főzés után szépen besűrűsödik, csak addig főzöm, amíg a hab lemegy.

Kicsit elkésett téma
Mit lehet csinálni a meggyel?
Az én módszerem az volt, hogy forrás után lemeregetttem a levét, ez nagyon finom szörp lesz, a visszamaradt meggyet robottal megdarálom (ez nagyon gyorsan megy, egy perdülés szépen felaprítja), ez meg a dzsem. Itt is kevés cukot használok, de a lé lemeregetése után még kb 20 dkg cukrot rádobok, a fazékban kb 5 kg meggy van 25-30 dkg cukor, kiló meggyre számolva. Rengeteg dzsem lett tavaly, idén gyümölcscentrifugába tettem a sűrűjét, így nem lett dzsem, viszont finom rostos a meggyszörp.

Csilla Creative Commons License 2000.09.15 0 0 49
Szisztok!
Senki nem főz be az őszön????
Én tegnap mézes alma lekvárt csináltam az egyik Tina Extra után szabadon (ott befőző zselirozó cukorral csinálták de nekem olyen nem volt igy improvizáltam picit). Leirom hátha valakit érdekel.
Az almát megpucolom, kiszedem a magházát és citromleves vizbe teszem, lemérem (igy kell legyen 1,25 kg), majd apróra kockázom és öntök rá egy citrom levét, némi egész fahéjat, majd hozzákeverek egy tasak 1:2 zselirozó befőzőszert (Oetker zseléfix, Hass Quitin)és felforralom, majd hozzáadok fél kiló cukrot és forrástól számitott 2-3 percig főzöm majd hozzákeverek 5 dkg folyékony mézet (ez kb 3 evékanál)és üvegekbe töltöm, lefedem és száraz dunsztba teszem. Nagyon fincsi lett és a citromlétől szép világos sárga szine van. Na jó befőzést mindenkinek.
Csilla Creative Commons License 2000.07.24 0 0 48
Fura ez az index azt irja hogy itt a hozzászólásom mégsem látni.
Szóval azt akarom megkérdezni kicsi emma, hogy ugy mézesen és fahéjason csináltad a körte lekvárt, esetleg citromot vagy citromsavat is raktál bele.
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.24 0 0 47
A körtelekvár tuti, ahogy írod, én tavaly csináltam 8szintén hasamra ütve), bomba lett.

kicsi emma

Előzmény: Csilla (45)
Csilla Creative Commons License 2000.07.24 0 0 46
Sziasztok!
Eszembe jutott még pár télire eltevős kérdés:
Csinált itt már valaki kandirozott gyümölcsöt? Többfelé olvastam hogy jó pár napig cukorszirupban kell áljon amit naponta leszürsz felforralsz és vissza öntesz a gyömölcsre amig a szirup el nem fogy. Jó ez a módszer? Hogy kell utánna tárolni a gyümölcsöt, mennyi ideig állel?
Milyen gyümölcsöt lehet cukrozva eltenni? Sok süti receptben tesznek a tésztába cukrozott gyümölcsöt, ezért érdekel. Mit lehet aszalni és hogyan?
off, off, off
Megpróbáltam a "befőzőket" átcsalni ide a konyha trükkös topicból, majd kiderül hogy sikeres volt-e a csalogatás :).
Csilla Creative Commons License 2000.07.24 0 0 45
Sziasztok!
Ugy nézki hogy kapok körtét jó sokat és szeretnék csinálni majd belő befőttet és valami dzsmet is. A befőtbe és csak citromot szoktam tenni. Van-e még valakinek valami érdekes finom javaslata? Fahéj, vanilia egyebek esetleg?
Az egyik lapban olvastam egy alma dzsemet amit majd kipróbálok de azon gondolkodom nem lehet-e ugyan igy körtéből is csinálni. Tehát ahoz kell alma, méz, fahéj és zselirozó befőzőcukor. Vajon ezt körténél is megvalósitható? Mi a véleményetek? Várom a javaslatokat...
Csilla Creative Commons License 2000.07.19 0 0 44
Én is raktam citromsavat és egyenlőre szép aranysárgák a barackok. A körtéhez szoktam mindig rakni citromot és szép világos marad mindiga szine. Érdemes kipróbálni rontani nem rontasz vele szerintem.
Előzmény: kicsi emma (43)
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.19 0 0 43
Fog ez menni, remélem. Citromot mindenképpen akarok hozzá tenni, hogy hátha akkor megmarad ez a szép sárga színe, és nem barnul be. Szerinted van rá esély?
Előzmény: Csilla (42)
Csilla Creative Commons License 2000.07.19 0 0 42
Kicsi emma, én Mulan 18-as hozzászólása alpján csináltam az idén csak én egyszerre páéroltam meg a barackot és egyszerre öntöttem rá a cukros lét, nem többszöri leöntéssel. Igy elég hamar megvolt és már egy hónapja szépen áll, semmi baja. Mivel hogy a barack leves és édes én szükön 20 dkg cukrot tettem hozzá és azt javaslom kicsit kevesebb vizzel csináld mert elég sok levet ereszt.
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.19 0 0 41
Átlovagoltam ide a Konyha-trükkökből.
Őszibarackot akarok eltenni befőttnek. De még sosem csináltam. Mit ajánlotok?

ke

Csilla Creative Commons License 2000.06.29 0 0 40
Sziasztok!
Valahol a topik elején olvastam a zseléfixel való befőtt eltevésről. Hallhatnék róla bővebben? Én azt hittem az csak dzsemek és lekvárok eltevéséhez van. A napokban valamikor barackot fogok eltenni, csinálok dzsemet zseléfixel és szeretnék egészbe is eltenni belőle. Erre várok érdekes tippeket. Az eper quittineel szuper lett :).
Csilla Creative Commons License 2000.06.06 0 0 39
Sziasztok!
Én is ide találtam és lenne egy fontos és sürgős kérdésem. Vettem a Hass-tól Quittin (azt hiszem igy hivják) zselirozó befőzőszert. Eper dzsemet szeretnék ma főzni és itt olvastam, hogy nem kell hozzá sok cukor, a tasakon viszont azt irja, hogy 1 kg eperhez 1 kg cukor és 1 tasak ilyen befőzőszer kell. Hogy is van ez? Ti hogy csináljátok, mennyi cukorral? Más befőzőszer nem is kell bele? Nem kell a kapakokat kifőzni felhasználás előtt? Nekem valaki ezt tanácsolt. Tényleg annyi kevés ideig kell főzni? Mennyi ideig áll igy el a dzsem? Ma délután szeretnék is nekilátni, ezért sürgős tanács kellene. Kérlek irjatok. Köszike.
Előzmény: Vajk (4)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!