Azt hiszem, hogy kifulladt, már nem nagyon van amire válaszolni.Egyébként semerre nem akarom már elvinni. Talán igazuk volt azoknak, akik azt mondták, hogy menjünk vissza a "Mélyvízbe". Én is általában Hargita-fürdőre jártam sízni, meg a Bucsinra. Amig Kolozsváron voltunk addig meg Kisbánya, Vlegyásza.
OFF Kellemes hétvégét mindenkinek.
Gondolod, hogy kulfoldon elnek 5 eve, ha ezt gondolnam? Ne vigyuk ebbe az iranyba.
Eppen azt probaltam elmagyarazni, hogy nem erzem ugy, hogy BBF ugy erzi hogy (bocs) barmit elarultunk volna. O az elvandorlas okairol beszelt.
A topic vegig nagyon belterjes volt, 4-5 ember van aki ir hosszabb dolgokat, es talan meg nehanyan olvassak. Szamitottam erre. Nem tartozik az anyaorszagi magyar kozvelemenyt megmozgato temak koze.
A sizo helyekrol es hasonlokrol talan a masik topikban kellene. Egyebkent leginkabb Hargita-furdo. Mert kozel van Csikszeredahoz.
Szia LKV,
lassan kettőnk levelező-fórumává válik ez a topic. De nem a mi hibánk!
Rendesen elértetted a dolgot. Én azt mondtam, hogy BBF tart minket árulónak, hogy elhagytuk Erdélyt. És mégis milyen alapon várná el tőled, tőlem vagy bárkitől, hogy bármilyen körülmények között is ott éljen az ember?
"mert csak akkor vagy igazi
szekely (magyar) ember, ha ott maradsz."-ezt Te gondolod így vagy BBF?
Szerintem most fel kellene tenni valami jó gondolatébresztő kérdést, mert szörnyű, hogy hova süllyesztettük ezt a topiqot. Pl: ki hova járt sízni, miért pont oda stb.
Ujraolvastam a BBF hozzaszolasokat. Nemigen talaltam Erdely arulasrol szolo reszeket. Viszont a harmadik hozzaszolas neked szolo reszeben benne van, hogy "Nekem, az okokkal van bajom. Kérdéseim pontosan ezekre az okokra irányultak!" Vagyis nem varja el toled, hogy barmilyen korulmenyek kozott ott elj, mert csak akkor vagy igazi szekely (magyar) ember, ha ott maradsz.
Bocsáss meg kedves LKV, milyen "ellenzéket" képviselt BBF? Nem is értem. És miért lenne kigolyozva? Senki nem mondott ilyet neki, hogy golyózza ki magát... A lényeg az, hogy talán nem vetted észre, de a szavak mögött az volt, hogy mi mind Erdély -árulók vagyunk, ő az egyetlen és igaz próféta.
Én kizárólag ezért szakítottam vele. szeretném, ha erre reagálnál, és CZIMBI, mit témanyitó, Ő is elmondaná, hogy s mint látja.
BBF egyedul kepviselte az "ellenzeket" ebben a topikban es elso szukszavu hozzaszolasat leszamitva kulturaltan probalta elmondani allapontjat es jopar dologban igaza van. Ugy tunik megis ki lesz golyozva. Nem szep dolog ez.
Erdely csak nekunk jelenti azt amit jelent. Az erzelmileg hozza nem kotodo emberek szamara ez is egy szep hely ahova viszont nem erdemes elmenni, mert sokkal kozelebb vannak nagyon helyek ahol "civilizaltabb" korulmenyek vannak. Mostanaban jottem ra, hogy nemigen tudom elmagyarazni pl egy angolnak, hogy miert menjen oda szabadsagra, ha mehet az Alpokba is. Talan nem is lehet es akkor visszakanyarodtunk az elejehez. Nekunk sokkal tobbet es teljesen mast jelent, mint annak akinek se nem szulofoldje, se mas kotodese nincs hozza.
Ha abban a kiveteles helyzetben vagyok, hogy roman utlevellel barhova elutazhatok Europaban es anyagilag is megengedhetem magamnak, es megis 3 hetre Pestre (Sziget) es Csikszeredaba es kornyekere megyek szabadsagra akkor lehet, hogy megis van abban valami amit BBF mond. Ha nincs is teljesen igaza, azert kiindulopontnak nem rossz a velemenye.
Jó reggelt mindenkinek!
"Kedves gyerekeim", ahogy az öreg Göncz kezdené, látom, levetettétek gondoskodó kezeiteket BBF barátunkról. Ez a kör bővülni fog, mert én is csatlakozom!
Czimbi
Kösz, lalcus a támogatást, szerintem már ideje összefognunk és létrehoznunk egy filozófia nevű topicot. Aztán szépen, csendesen átcsalni valami jó kis vitaindítóval a BBF-eket. Nem mintha kifogytam volna az érvekből, de ez már engem is fáraszt. A vajaskenyér pedig, azért jutott eszembe, mert a nyolcvanas években mindenkit az a vád ért, hogy csak a nagyobb vajaskenyér miatt jön el.
BBF!
Last login feléd, a dédnagyanyáim nem elmenekültek, nem a nyomorból mentek Erdélybe, hanem szerelembül. De lehet, hogy nálad ez is a hülyeség kategoriájába tartozik. Úgyhogy tőled búcsuzom, a többieknek meg kitartást!
Petra
szerintem inkabb nagyobb zsiiros kenyeret,
vagy kissebb koleszterinmentes margarinos kenyeret kellett volna irnod.
Egyebkent a kuvasz osi magyar? kutya, es mintha az remlene nekem hogy valamilyen kapcsolatban van a kunokkal (ha tudja irja meg valaki).
Mindenesetre jo hazorzo, az idegeneket nem szereti.
Miert nem probaltad lekenyerezni (utalas a vajas kenyerre amibol ha egy reszt a blokinek adhattal volna .............).
Lalcus
Oszlik a köd, ugyanis mi mostanig azt hittük, hogy az itt szerzett sérüléseinkről beszélsz. Most már világos, az ottaniakról. Hát ebben tényleg igazad van, rengeteget szereztünk, egyébként biztos ott maradtunk volna. De legalább be van bizonyítva az, hogy nem a nagyobb darab vajaskenyér miatt jöttünk. Amúgy meg, megfogadom a tanácsodat, nem hazudok magamnak: itt is szereztem egy sérülést, 1990 január 31-én, Nyíregyházán a barátnőm kutyája, aki direkt házőrző kuvasz, és biztos utálja az Erdélyi népeket, úgy beleharapott a lábamba, hogy még ma is látszik. Hát erről ennyit....
most is mint az elobb, tul sok ossze nem illo dolgot mostal ossze.
probalok valaszolni, de nagyon nehez fogast talalni az irasodon.
vannak politikai, tortenelmi, kulturalis, tarsadalmi meg pszihologiai dolgok, amit te kovetkezetesen osszefuzol.
a nekem szant uzenet talalt, egy reszere valaszolok:
BBF: Kedves Ialcus! Erdélyben én is mindig otthon érzem magam, de ennek ellenére sem lehetek soha otthon, mert
útlevéllel kell oda mennem és mert nem ad lehetőséget rá a törvény! Vajon vehetek-e földet Erdélyben magyar
állampolgárként? Ha román állampolgár lennék, akkor talán tényleg meglennének, azok a jogaim, amik biztosítanák,
hogy otthon lehessek ott. Kaphatok -e román állampolgárságot anélkül, hogy románul meg kéne tanuljak, anélkül,
hogy oda kéne házasodnom? Engedné-e a román állam a magyar betelepülést (visszaköltözést)?- Szerintem nem.
Minek tartanának ott a magyar emberek? - lökött pesti embernek!
Igen ez igaz, ennek tartananak.
Szemelyes dolgaimrol csak annyit, hogy 90-tol 93-ig en Szekelyfoldon eltem, mert oda akartam koltolzni (az ar ellen), nem kellett hozza sok penz--sot.
volt munkahelyem, autom(Oltcit) sot lakasom is. Ezt ma is nyugodtan megtehetnem/megtehetned, igaz most ehhez mar penz is kellene, viszont az ugyintezes relativen logikusabb lenne mivel mar kialakult egy valamilyen ugyintezesi renszer.
Helyi kozigazgatasban hasznalhatod (en hasznaltam is) az anyanyelvedet (uj torveny), igaz ez maskeppen mukodik szorvanyban.
Megnyugtatlak, hazassag eseten sem kaphatsz allampolgarsagot nyelvtudas nelkul, mint ahogy Magyarorszagon sem kaphatsz.
Es Magyarorszagon kaphatsz-e magyar nyelvtudas nelkul allampolgarsagot?
Hiaba tanusitod, hogy a nagyszuleid mondjuk itt elo svabok voltak, avagy negyedik generacios amerikai magyar vagy (meddig magyar a magyar?).
Le kell tenned az allampolgari ismeretek vizsgat. Ugyanez a helyzet Romaniaban is.
Mas kerdes, hogy magyar allampogar letunkre sem biztos hogy siman le tudnank tenni a magyar allampolgari ismeretek vizsgat.
Meg akkor sem biztos hogy megkapod az allampolgarsagot ha magyar az anyanyelved, es magyarnak vallod magad.
(Talan ha Romaniaban valamikor az allam hivatalos nyelveve nyilvanitjak a magyart, majd akkor le lehet vizsgazni roman allampolgarsagi ismeretekbol magyar nyelven is)
Tudod-e hogy mi a jogi kulonbseg az itt elo LETELEPEDETT kulfoldi es az atlag magyar allampolgar kozott?
Nem vehetnek reszt a parlamenti valasztasokon (sem szavazokent sem kepviselojeloltkent).De a helyhatosagin mar szavazhatnak.(a kulfoldon elo magyar allampolgarok egyiken sem szavazhatnak). Nem lehetnek katonak. Jogi szempontbol mas kulonbseg nincs. Legalabbis en nem tudok ilyenrol. Kulonbseg meg a sz.ig. szine amit egyes emberek esetleg kedvezotlenul reagalnak le (rendor, munkaado stb).
a gyokertelensegrol pedig csak annyit, hogy en budapestinek tartom magam (nagyszuleim 50%-ig pestiek), itt nottem fel jelenleg itt lakom, es szeretem ezt a varost. Nem erzem gyokertelennek magamat.
Ellenben inkabb teged erezlek gyokertelennek.
De van mondjuk egy valasztott hazam is: Erdely.
Es szerintem mindenkinek van valasztott hazaja is, csak a tobbsegnek ez egybeesik a szulohazajaval es nem tudatos a valasztasa.
Az utlevelet formasagnak tartom, es szeretnem, hogy ne kelljen hasznalnom utazaskor, de sajnos a kilatasok azt mutatjak, hogy egy jo darabig meg szuksegem lesz ra.
Ami a Petranak irt reszt illeti, a "serulesek" okaival egyetertek. Vagyis a helyzet Erdelyben nagyjabol olyan, ahogy leirtad. Viszont nezopontod leginkabb arrol szol, hogy miert rossz nekunk, hogy el kellett jonnunk onnan. Lehet h a serules nem megfelelo jelzo arra amit ez nekunk jelent.
Kisse durvanak talalom amikor egy magyar utlevellel rendelkezo ember arrol panaszkodik tobb roman utlevellel rendelkezo elott, hogy neki utlevel kell Erdelybe.
En amikor 24 evesen Budapest mellett dontottem ('94-ben) egyaltalan nem a szulofoldem elhagyasakent eltem meg a dolgot. Ugy lattam, hogy olyan varosban (es nem orszagban, nem Magyarorszag volt fontos szamomra) fogok elni ahol "zajlik az elet" es ahol szakmamban erdekes dolgokkal foglalkozhatok. Utolag jopar dolog kezdett hianyozni, pl hegyek es normalis ho. Rengeteg ismerosom es baratom jott ki akkor amikor en (sok ember akivel egyutt tanultam Temesvaron) es kialakult egy olyan helyzet, hogy Pesten es Csikszeredaban is otthon ereztem magam es mindkettore szuksegem is volt.
Egy kerdes, ha valaki egy eszak-kelet magyarorszagi kis falubol Pestre koltozik azt szulofold elhagyaskent es seruleskent ertelmezed? Szamomra csak kitagultak a horizontok, lehetosegek.
BBF!
"hogy miért nincs olyan egyetem erdélyben, ahol magyarul és magas színvonalon tanítanak. Miért nincs olyan egyetem ahová, akár innen is szívesen mennének tanulni a diákok? Miért nincs áram? Temesvár volt az első város, ahol bevezették a villany közvilágítást." Bevágtam a mondataidat, így könnyebb összeszedettebben reagálnom;
-Szóval első tévedésedre: van olyan egyetem, ahol magyarul oktatnak, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, most már Temesváron és Bukarestben is.
-Villany is van majdnem mindenütt (lehet, hogy a Ceausescu éra áramszüneteiről akartál írni?)
"Nekem, apám, anyám ide született, nagyapám azonban Trianon idején ragadt ide. (Felvinci születésű, ma ezt a falut Unirea -nak hívják, Aranyos szék központja volt)"
-Kicsi a világ, apám ott született 1940-ben; és amit a családodról írsz, (mint már előző hozzászólásomban már írtam), majd minden családban vannak erdélyi és fordítva magyarországi ágak, ez érthető a történelmi hátterünk miatt. Nagyon precíz adatokat, eseményeket idézel a történelemből, ezt tisztelem benned (főleg, hogy Felvinc is így előbukkant!), de a közelmúlt történéseinek mi, akik most itt élünk, otthon részesei, szereplői voltunk és ezt engedd meg, hogy jobban ismerjük! Az érzelmek, indulatok és a félinformációk vezettek oda, hogy ezt írd:
"Ha román állampolgár lennék, akkor talán tényleg meglennének, azok a jogaim, amik biztosítanák, hogy otthon lehessek ott." Nem azért érzi valaki otthon magát, mert neki az illető állam ezt megengedi(!)
"Kaphatok -e román állampolgárságot anélkül, hogy románul meg kéne tanuljak, anélkül, hogy oda kéne házasodnom?" Hát ez a kérdés rosszul indult, mert aki román álampolgárságot akar kérni, annak illik tudni románul, de mondjuk, ha a svédeknél kéred ezt, ott is elvárják, hogy megértesd magad, szóval ez az alap mindenütt. Mi ugye nem kell(ett) ezzel bajlódnunk, mert mi a magyar nemzet része vagyunk.
"Engedné-e a román állam a magyar betelepülést (visszaköltözést)? Szerintem nem. Minek tartanának ott a magyar emberek? - lökött pesti embernek!" Erre hadd mondjak egy ellenőrizhető esetet: Gyergyó mellett fekszik Marosfő, egy hegyi falucska, idegenforgalmi pont, a Maros, Olt forrásai alatt. Itt él egy magyar, utólag román állampolgár is, a főút mellett épített egy szép házat nagy telekkel magának és köszöni, jól van, éli nyugdíjas éveit, igaz tényleg egy ideig mint hallottam, buggyantnak nézték, de látva, hogy komoly a szándéka, most már nevezetesség lett a gyergyói medencében. Pl. vele is jó volna beszélgetni, ő hogyan látja ezeket a felvetéseket...
"Tudom, hogy amit most írtam ez sokatokban felháborodást fog kelteni. Ne keltsen, mert Ti ahogy írásaitokból is kiderül nem ilyenek vagytok."
Nem háborodom fel a véleményeden, esetleg annyit jegyzek meg, hogy egy makacs, elveidből fikarcnyit sem engedő típus vagy; itt erről senki sem fog lebeszélni, csak hozzáteszi a saját lehet, ugyanolyan makacs véleményét, a döntőbíró úgyis az olvasó lesz.
(A makacsságról: Gergyócsomafalviak gúnyneve: "bognyesők", ugyanis ott nagyban ment, megy a fakitermelés és ők, mikor már más otthagyja az értéktelen fát, ők csakazértis addig ütik-verik a bogos-görcsös maradékot, míg az is enged az erőszaknak...nincsenek csomafalvi őseid véletlenűl??:-))
Kedves Petra!
Teljesen félre értettél!! Kérdéseim, ugyanis költőiek voltak és nem az egyének cselekedetei ellen irányultak. (Mindenki a saját szája íze szerint, válaszolja meg őket!) Pontosan tudom, mit jelent, jelentett Erdélyben élni. Amikor azt kérdeztem, hogy miért nem ott jártok-jártatok egyetemre nem veletek volt bajom (nekem teljesen közönbös, hogy Ti személy szerint hova jártok, hova jártatok. Nem érdekel, hol dolgoztok. Nem átkozom az erdélyieket ha ide jönnek. Elférünk itt még többen is! :-)), hanem a helyzettel, azzal, hogy miért nincs olyan egyetem erdélyben, ahol magyarul és magas színvonalon tanítanak. Miért nincs olyan egyetem ahová, akár innen is szívesen mennének tanulni a diákok? Miért nincs áram? (Magyarországon Temesvár volt az első város, ahol bevezették a villany közvilágítást. Jártál már Kommandón? - a század elején itt volt Európa egyik legmodernebb fa kitermelő telepe, most rosszabb állapotban van mint akkor.)
Egy szó, mint száz nagyon jól tudom, hogy többségetek miért jött (menekült, vándorolt) Magyarországra. Tudom az okokat. (üldözés, hátrányos megkülönböztetés, szegénység, a jogrendszer szinte teljes hiánya, balkáni állapotok,direkt és indirekt magyar irtás, stb..) Egyéni döntéseiteket a legtöbbetek esetében megtudom érteni - kivéve azokat, amik csak és kizárólag anyagi érdekek miatt születtek - valószínűleg én is így döntöttem volna a Ti helyetekben. (Bár lehet, hogy nem.) Nekem, az okokkal van bajom. Kérdéseim pontosan ezekre az okokra irányultak! Az, hogy ezek az okok léteznek egyáltalán nem normális dolog. Az, hogy az emberek "elvándorolni" kényszerülnek, egyáltalán nem normális. Amit az Erdélybe való "menekülésről", "bevándorlásról" írsz az nem vigasztal meg, csak azt mutatja, hogy vannak még olyan helyek is, ahol az Erdélyi helyzetnél lényegesen rosszabb állapotok uralkodnak. Általánosságban - ahogy a legelső hozzászólásomban is írtam - nem normális dolog, ha emberek el kényszerülnek hagyni valamiért a szülőföldjüket. Sajnos, akár tetszik, akár nem ez az esetek többségében "sérülésekkel" jár!
Kedves Petra! A Te írásod bizonyítja a legékesebben, mennyi "sérülést" szereztél. Csak úgy árad írásodból a sok baj, viszontagság, "sérülés", amit át éltél és ami erre a cseppet sem könnyű döntére vezetett. Kedves Petra legalább magadnak ne hazudj!!
Kedves Ialcus!
Igazad van, ezek a sérülések az én sérüléseim, ezek a frusztrációk az én frusztrációim, melyet a történelem mért családomra és rám is. Örülnék, ha nektek egyikőtöknek sem lenne ilyen sérülése, de sajnos nem hiszem, hogy így van! Sajnos, nem csak hogy Ti is tele vagytok ilyen sérülésekkel, hanem ezt többé kevésbé át is fogjátok örökíteni a gyerekeitekre! Lebegjen a szemetek elött az én példám! :-) Ne hazudjatok legalább magatoknak ne! Nekem, apám, anyám ide született, nagyapám azonban Trianon idején ragadt ide. (Felvinci születésű, ma ezt a falut Unirea -nak hívják, Aranyos szék központja volt, ma 70-80%- ig román és cigány lakosságú) visszacsatoláskor visszaköltözött családjával Erdélybe. Kolozsvárra. Miután a kolozsvári városházán aljegyző volt, menekülni kényszerült a román megszállás elöl. 45 után soha többé vissza sem mehetett a szülőhelyére, soha többé nem találkozhatott a szüleivel! Kedves Ialcus! Erdélyben én is mindig otthon érzem magam, de ennek ellenére sem lehetek soha otthon, mert útlevéllel kell oda mennem és mert nem ad lehetőséget rá a törvény! Vajon vehetek-e földet Erdélyben magyar állampolgárként? Ha román állampolgár lennék, akkor talán tényleg meglennének, azok a jogaim, amik biztosítanák, hogy otthon lehessek ott. Kaphatok -e román állampolgárságot anélkül, hogy románul meg kéne tanuljak, anélkül, hogy oda kéne házasodnom? Engedné-e a román állam a magyar betelepülést (visszaköltözést)?- Szerintem nem. Minek tartanának ott a magyar emberek? - lökött pesti embernek!
Kedves Ialcus! A lakásról hozott példád, teljesen hamis, mert míg a lakásodat kedvedre választhatod (na jó. pénz is kell hozzá! :-)), addig a kitelepülők jelentős része több-kevesebb, direkt vagy indirekt kényszer hatására dönt.
Tamási példája, egyébként abszolút engem igazol. Gondold csak végig az egész Trilóga értelmét. Ábel ugyanis ott van otthon, ahol született. A hargitai kis és nyomorúságos faluban. Megtehetné mégse marad sem amerikában sem a városban akármilyen "klassz" is ott. A gyökerei nem ott vannak.
(OFF A gyökértelenség sajnos, a jelen világra egyre inkább jellemző! Budapest, a nagy iparvárosok, a megapolisok csak úgy hemzsegnek a gyökértelen emberek tömegétől! Hála a modernizációnak és a XX. századnak! Ezt akarák elérni a kommunista diktatúrák a falvak, a tanyavilágok erőszakos elsorvasztásával, illetve az erőszakos iparosítással. lsd.:Caucescu falu rendezési tervét Ennek meg is lett az eredménye: Zsil völgyi bányász hordák! stb. Sajnos ezt akarja elérni a multi világ és a globalizácó is. Ennek is meg van az eredménye!OFF)
Kedves Mindenki! Akár tetszik, akár nem a gyökereink ott vannak ahol születtünk. Minden jóval és rosszal együtt, ez az (elsődleges) otthonunk. Ha a körülmények folytán elszakadunk, akkor ez több kevesebb sebbel jár.( A sebek, persze idővel begyógyulnak és csak a nyomuk marad. ) Egy ilyen döntés csak olyan embernek könnyű, csak olyan embernek nem okoz fájdalmat és "sérüléseket", aki gyökértelen. (hazátlan, bozgor, stb.) Tudom, hogy amit most írtam ez sokatokban felháborodást fog kelteni. Ne keltsen, mert Ti ahogy írásaitokból is kiderül nem ilyenek vagytok. Titeket erre a döntésre, amit meghoztatok - és amint tanúsítjátok nem könnyen -, többé-kevésbé, direkt-indirekt kényszeritettek.( akár emberek, akár a történelem, akár a kibírhatatlan körülmények) Kedves Tasztaltársak! Ne vegyétek sértésnek, amit írtam. Szerintem ez a fájdalmas igazság! Én éppen úgy közétek tartozom, mint a Ti gyerekeitek.
Remélem nem értitek félre immár sokadszorra írásomat.
Tisztelettel BBF!
Sziasztok!
Nagy éedeklődéssel olvasom hozzászólásaitokat, szeretnék én is írni hosszabban, de sajnos munkám csak azt teszi lehetővé, hogy idönként rápillantok a topicra.
Sajnálom BBF-et. Sok ilyen emberrel találkoztam és az volt a tapasztalatom, hogy sajnos el is hiszik azt amit mondanak, írnak.
Ha lesz sok-sok-sok időm, akkor én is kifejtem a véleményemet.
Előzetesem csak annyit, hogy én is kettős állampolgár vagyok és egyáltalán nem vagyok sérült:))
BBF!
Ahogy a soraidból kiderül, te egy olyan Erdélyt temetsz és síratsz, amely csak a te fejedben létezik, szerencsére...az idős rokonok itt is, otthon is az idő könyörtelen parancsa miatt sajnos meghalnak, de azt azért ne bizonygasd nekem, akinek bátyja magyar-román kettős állampolgár és ennek ellenére tartósan Gyergyóban (Erdély) él feleségével, három gyerekével, hogy "menekülnek" a fiatalok!? Koszovóból menekülnek az albánok, igen, az MENEKÜLÉS!
Örülök, hogy mindenki nagyon sarkosan, határozottan reagált a felvetésedre és szerintem ha lehetne receptet írni a te fejtegetéseidre, én egy hónapos barangolást javasolnék Kovászna és Hargita megyékben; a lepurcant körülmények és makrogazdasági környezet ellenére valami megindult és az otthoni táj, milliő nemcsak a magyarországiakat vonzza, hanem a hollandokat, franciákat, németeket; csak te nyilatkozol az itthon biztonságából...eléggé elméleti ízzel, ezt többen is megjegyezték. Attól sem félek, hogy "Walt Disney paradicsom" lesz Székelyföld, ahhoz sokal több pénzre volna szükség; azért annyira nem sötét a helyzet; ha te 20-30 évet adsz az erdélyi településeknek, az erdélyieknek, akkor visszakérdezhetnék én is pesszimista rálátással, hogy mi lesz Budapesttel, neki még mennyi van hátra, hisz a statisztika szerint a nemrég 2 milliós főváros lélekszáma 1,8 millió alá esett és folyamatosan csökken...Ez a száraz statisztika, de már én is mosolygok ezen, ahogy ezt leírtam...szerintem sokan így vannak a fejtegetéseiddel; nehéz ez a téma és talán ez a kollektív "válaszsor" is bizonyítja, hogy érzékeny felületbe tenyereltél...de ezzel nagyon jó reakciókat, véleményeket hoztál ki a többiekből!
Lehet, hogy egy kicsit offtopic rész következik, de csak leírom, max. átugorjátok:
"...ha nincs legalább 1.000.000 ember ma magyarországon, aki valamilyen úton módon erdélyhez kapcsolódik, akkor egy sincs" írod, hát tévedtél, nagyobb ez a szám és ebben nincs semmi rossz; hisz ugye a mostani kis Magyarország nagy(méretű) fővárosa is bizonyítja, hogy lakossága nemrég (történelmi léptékben!) még 20 millió felett volt és a rokoni szálak több száz éve kialakultak, ezeket a mostani kis országhatár nem vágta el, sőt inkább erősítette; szerencsére az elmúlt negyven év szocialista-kozmopolita-internacionalizmusa után a mindenkori magyar kormányok kötelességüknek érezték, érzik felvállalni a kintiek nyílt támogatását; nagyon sok itteni "honpolgár" őszinte felháborodására. Nem egy alkalommal hallottam olyat, hogy most (csak az aktuálisakat említem!) minek kell a felvidéki magyarokat etetni, fémzárolt vetőmagot adni nekik vagonszám, meg Orbán miért ígérget "felelőtlenül" a délvidékieknek templom újraépítéseket. Csak utalok egy itteni topicra, amely néhai Antal József miniszterelnök cselekedeteit ütköztette; én és gondolom, velem együtt nagyon sokan, erdélyiek és itteniek felnéztünk rá, hibái ellenére méltatlannak tartottam, azt, ahogy egyesek írni mertek róla; persze itt nincs cenzúra, mondhatnák, de valahol mindenkiben lennie kellene egy belső "biztosítéknak", ami jelezne bizonyos esetekben. Sokakban ez hiányzik...
Fájdalom, egy nagy baj még van BBF éspedig, hogy nagyon szeret sírni, keseregni a magyar, a Himnuszunk is finoman fogalmazva, eléggé szomorkás hangulatú; hát te sem vagy kivétel!
Ne légy tele annyira búval, bánattal, mert ez már nekem is fáj!
Üdv!
Czimbi
U.I: Nagyon ajánlom Petra, lalcus és Barthold hozzászólásait, azokat érdemes jól átrágnod!
Én Kolozsváron végeztem 82-ben - Informatikán. Tantárgyaink majd felét magyarul tanultuk, de a román nyelven való tanulás és vizsgázás nem okozott problémát. Nem is gondolnám, hogy valakinek, aki igazán egyetemet akar végezni a nyelv lenne a valódi probléma. Inkább talán az, hogy egyes tanárok plusz szívatják az embert, ha tájszólásban beszéli a románt. Sokan meg - főleg Székelyföldön - tényleg úgy nőnek fel, hogy alig látnak igazi román embert. De ha valaki tanulni akar, ez nem lehet probléma. 10-20 évvel ezelőtt is sokan végeztek - és jó eredményekkel - román nyelvű egyetemeken. Azt meg természetesnek tartom, hogy a tanításban ragaszkodnak a román szaknyelv elsajátításához.
A fő probléma inkább a kisebbségi lét. Ezt aki nem élte meg, az nem is tudja felfogni. Nem tudja elképzelni, milyen élmény volt számomra, amikor először jöttem Magyarországra, hogy itt a TV-ben is, az állomásokon is - és MINDENÜTT MINDENKI MAGYARUL BESZÉL.De ennek ellenére engem nem ez motivált áz áttelepüléshez. Nehéz ugyan a kisebbségi sors, de büszkévé, kitartóvá, edzetté és összetartóvá tesz. Megtanít arra, hogy neked többet, jobbat kell teljesítened, ahhoz, hogy sikeres legyél.
Kedves BBF
A velemenyem lesujto: igencsak nagy butasagokat hordasz ossze, keverve a szezont a fazonnal, persze meg-meg pedzitve egy-egy izgalmas kerdest.
Ezeket kiemelnem:
- A serules fogalma
- A haza fogalma
- Az erdelyiseg kerdese (szellemiseg)
Mindenesetre eleg viccesen hangzik: Meddig erdelyi az ember?
Mi a te valaszod erre?
Elegge furcsan kevered a szavaidat/kerdeseidet amik szerinted mind-mind tortenelmi serulesek. Szerintem ezek a te belso seruleseid. Nem szemelyeskedeskent, de gondold vegig. Ezek a te frusztracioid.
Azt mondod, hogy nem mehetsz haza Erdelybe. En sem ott szulettem, sot a felmenoim sem, egyaltalan. De azert hazamegyek Erdelybe. Sot atlepve a Karpatokat delre vagy keletre, idegennek erzem a tajat. Igen, vallalom, ezek az en frusztracioim.
(-"Azert vagyunk a vilagban, hogy otthon legyunk benne"..-TA-.. ez nem tudom hogyan jutott az eszembe, de azert bent hagyom).
A haza-otthon, mint fogalom a kulcs. ----lakaskulcs--- :-)
Nagyon sokan (en biztosan) Magyarorszagon itthon vagyunk, Erdelyben pedig otthon. (avagy forditva).
Es az otthon nem csak a foldrajzi hely/adottsagok/kornyezet kerdese. Hanem egy belso kapcsolodas, egy belso onazonossag/harmonia.
Gondold vegig mi tortenik ha regi lakasbol ujba koltozol. Tortenelmi serules?
Mint irtam vannak dolgok amiket nem szeretek, sot gyulolok Erdelyben. Vannak szomoru tenyek.
De mindezek ellenere, avagy pont ezert.
Hej BBF, érzékeny húrokat pengetsz és az elején nagyon közéjük csaptál.
De semmi harag, ami neked fáj, az nekünk is, vagy legalábbis nekem. Nem azért írok ebbe a topic-ba, hogy kitelepült erdélyiként nosztalgiázzak és sírva vigadjak, ha lehet egyáltalán, hanem, hogy számba vegyük az Erdélyben élés (=hazatelepedés) lehetőségeit és felhívjuk a figyelmet az itt rejlő gazdasági és turisztikai lehetőségekre.
Nem hiszem, hogy nem változtathatunk a kiszolgáltatottságunkon, el kellene érni, hogy legalább a Székelyföldön a megtermelt jövedelem, adó nagy része ne a moldvai utakra legyen fordítva. Ha végignézzük a székelyföldi falvakat, mondjuk Udvarhely és Barót között, abszolút semmi nem épült az elmúlt nyolcvan évben, esetleg TSZ istálló, de az is a falusiak bőrén. A kilencvenes években, Erdélyben szerintem csak ortodox templomokat építettek, de azt legalább sokat. Elég sok olyan hely van (volt), ahol már többségben van a románság, de nem volt egy templom, az ősiséget bizonyítandó.
Azért beszélek csak Székelyföldről, mert bármennyire is fájó, de Erdély többi részén harminc év múlva alig lesz magyar. Erdély nagy részének jövője attól függ, hogy a sok frusztrált, betelepült román, aki körülnéz a városközpontban és csak magyar, szász vagy zsidó emlékeket lát, de az iskolában megtanulta, hogy itt ők az őshonosak – milyen hangulatban van. Persze ne beszéljünk általánosságban, a románok nem emberevők, stb. de a kolozsvári románok 80%-a, ezt az életérzést megtestesítő Funart választja.
Nem akarlak megbántani, kedves BBF, de azt hiszem Te vagy az egyetlen sérült közöttünk. Már hogy lehet ilyet kérdezni, hogy meddig erdélyi az ember? Én magyar állampolgár vagyok, büszke is vagyok rá, de ettől én életem végéig erdélyinek vallom magam.(csak attól leszek ideges, ha valaki azt mondja, hogy a "román") A gyerekeim természetesen magyarnak fogják magukat vallani, de jó idejében tudatosítani fogom bennük, hogy kik is a szüleik. T.i. bevándorlók, semmiképpen sem menekültek vagy egyebek. És majd, ha elég nagyok lesznek, azt is elmesélem, hogy miért. De Te ebből kimaradsz.
Igen teljesen normális, hogy 100 éve menekülnek az emberek össze-vissza, és az is természetes, hogy nem csak Erdélyből, hanem oda is. És nem csak menekülnek. Pl. az én két dédnagyanyám, oda ment férjhez, és sokkal jobb helyekről.
Miért érzed azt, hogy Erdély szépségének elég megtartó erőnek kell lennie. Megpróbáltál Te -x C fokon étlen-szomjan, áram nélkül vizsgára készülni? Vagy nem is jártál egyetemre. Mi tisztességgel végigjártuk az 5 év egyetemet, úgy, hogy még kenyérjegyünk se volt, nemhogy kenyerünk, de mellette sportoltunk, meg amit lehetett és csak akkor lett elegünk, amikor még munkavállalóként is a szüleink nyakán kellett létezni.
De, igen siratjuk, csak az a baj, hogy Te nem tudod, mi mit siratunk; de hiányzik, csak nem az a megaláztatás, amiben időnként részünk volt; ay;rt megzek vissza időnként, mert ott élnek a szüleim, és végül, de nem utolsó sorban egyetlen dologban egyetértünk. Turistáskodni máshol is lehet. Ha van rá pénzed.
Tudod miért nem megy magyar gyerek erdélyi egyetemre tanulni, majd én megmondom, mert ott általában az állam nyelvén tanítanak. Nekem volt arab, afrikai, görög és szír kollegám, na azok öt év alatt még köszönni se tanultak meg. Pénzük volt arra, hogy diplomát vegyenek, de hogy utána mit csináltak vele, azt senki se tudja. hát ezért.
Bocs a tasztaltársaságtól, ha kicsit off és sok volt, de egyszerűen meg kell az ilyen kérdéseket válaszolni. Természetesen ellenvéleményeket is elfogadok, sőt.
Nagyon szomorú vagyok, hogy írásomat szinte mindenki félreértette. Senkit nem akartam személyében megsérteni és ha valaki magára vette gondolataimat, vagy magába nézzen, vagy olvassa el jobban azt amit írtam.
A sérülés valószínűleg nem a megfelelő szó. (nem én találtam ki)
A tisztánlátás kedvéért el kell, hogy mondjam én személy szerint nem erdélyben születtem, bár felmenőim (dédszülők) kivétel nélkül nem a mai magyarország területén születtek. Többségük erdélyben. (Szerintetek meddig erdélyi az ember? 10-20 év, vagy több, vagy kevesebb? A Ti gyermekeitek milyenek?)
Szerintetek, normális és teljesen rendjén való dolog, hogy 100 éve folyamatosan menekülnek magyarországra erdélyből az emberek? (elsősorban az értelmiség, - ha nincs legalább 1.000.000 ember ma magyarországon, aki valamilyen úton módon erdélyhez kapcsolódik, akkor egy sincs) Mi az az ok, ami miatt ez létrejöhet? Miért nem érhetik el minden tekintetben a vágyaikat és az álmaikat ott ahol születtek? Szerintetek, teljesen rendjén való dolog ez? - annál is inkább mert erdély ezerszer szebb mint magyarország! Miért, kell eljönni egy sokkal szebb helyről, ha egyébként semmi más probléma nincs. Ti akik eljöttetek, nem siratjátok a szívetekben hogy el kellett jönnötök? Nem hiányzik nektek? Akkor minek mentek vissza? Turistáskodni máshol is lehet!
Nekem, fáj hogy én nem mehetek haza erdélybe, mert már nem ott születtem és mert én nem lehetek ott otthon. Fáj, hogy sorra halnak meg az idős rokonaim, a fiatalok meg menekülnek!! Fáj, hogy egyik évről a másikra eltünnek az őseim sirjai az erdélyi temetőkből! (ez nem demagógia, mert ez megtörtént és megtörténik)
Nektek még nem fáj, de ha majd eltelik 20-30 év és a régi otthonaitokban az ismerős házakban, cigányok és románok laknak (nem velük van baj!!!) lehet, hogy fájni fog. Mit mondtok majd, a gyermekeiteknek, ha nem érti meg, hogy miért nem ott éltek? Persze akkor már nem haza fogtok járni, már nem otthon lesztek hanem egy idegen túrista centrumban! Sír a szívem, amikor az elhagyott szász falvakat, templomokat és városokat látom!! Egyre több az ilyen magyar falu és város is. Még mindig nem látjátok a sebeket?? Hol a régi vagy új kolozsvári egyetem? Miért, nem oda jártok, miért nem járnak innen oda tanulni? Miért nem találhatja meg egy erdélyi fiatal a számításait, a karrierjét, a jövőjét erdélyben? Miért nincs erdélynek, az erdélyi közösségeknek megtartó ereje?
Tisztelt mindenki! Ezek mind sérülések!! Ezek a sérülések nem az egyének, nem a Ti és nem Mi és nem az Én hibáimból származnak. A történelem az oka! - Pusztán csak a történelem az oka? Felelősek vagyunk-e érte?
( Egyébként egész közép-európa tele van ezekkel a sérülésekkel!!, sőt országokon belül is, miért kell a falvakból a városokba költözni, miért nem lehet ugyanojan jól élni ott, mint itt. - láttam holland tanyákat!, Jobb-e vajon a havanna telepi lakótelep és a modern rabszolgaság, mint a jászsági kis falu?)
Sajnos, most mennem kell. Nem tudtam minden bánatomat és gondolatomat leírni. Lehet, hogy úgy vélitek ezek csak az én problémáim, nagyon örülnék neki, ha így lenne.
Legközelebb folytatom!
Tisztelettel, és fájdalommal BBF.
Ui.: A helyesírási hibákért bocs!
Légy üdvözölve lalcus!
Jó friss híreket hallani, még ha zippelve is! Hát igen, ilyenkor a Bucsin tetőn még kitart a hó; sikerült már április elején elakadnom autóval arrafele a hó miatt.
Szép lehetett a búcsú, az idén sajna kimaradt nálunk.
Czimbi
Hát mivel te is gyergyói vagy, először is mint földid, köszöntelek, másodszor nagyon jól forgatod a témát; azok a lehetőségek a szabadidőeltöltésére, amik otthon megvannak, itt Mo-on sosem lesznek meg, egyszerűen a földrajzi adottságok miatt; más dolog az, hogy itt a mindennapi szélmalomharcainkban időnk sincs erre az egészre; pl: egy gyönyörű arborétum mellett lakunk, benne teniszpály, amit én kezelek, de játszani alig alig jut időnk...
amit te írtál, az nem romantikus, hanem ez a valóság! Bízzunk benne, hogy föllendül a turizmus, mert akkor a város és környéke sínen van!
Ez viszont már függ az infrastruktúra kiépítettségétől, ami még mindig elég gyenge és ugye a román költségvetés utolsó sorai között szerepel a magyar megyék helyzetének jobbítása, még akkor is, ha tudják, hogy saját maguk alatt is vágják a fát evvel a hozzáállással. Ha átzötykölődsz a Békás szoroson és átjutsz Moldvába, mintha kivasalták volna az utakat; sima, jó minőségű ut vezet a Békás tóhoz, nem beszélve arról, hogy a földgáz már több évtizede ott elérhető a hegyoldalon vegetáló hegyi román paraszt számára, míg Gyergyóba talán jövőre jut el a vezeték, na szóval itt még működik a diszkrimináció...és még sokáig működni is fog.
Más! Tovább működik a másik "Jártál már Erdélyben?" topic is és ha itt a helyzet romlik, át(vissza)cuccolunk oda;
BBF szövege nagyon hamisan cseng, ugyanis egyikünk sem "sérült" és nem "örökre" hagytuk el a szülőföldünket. Sokan közülünk eleve gyakrabban jár haza, mint itt általában az általam ismert fiatal párok, házasok a nyírségi, jászsági "szülőföldre".
Hirek:
Pentek este kb. 2 oras varakozas odafele a hataron...
A hetvegen negy volt a forgalom (Csiksomlyo), rengeteg magyar auto.
Mi (csalad) vasarnap a Bucsin hago melletti csucson (Borzont) hogolyoztunk.
hetfoi program:
Homorod mellett nyilnak a narciszok (Narcisz-mezo) lehet szedni akar kaszaval is.... Siessen aki szedni akar.
Lalcus
En leginkabb anyagi es "kulturalis" okok miatt nem vagyok mar Csikszeredaban. Az utobbi arrol szol, hogy Csikban az egyetlen ami elfogadhato mennyisegben rendelkezesre all az a konyv. Film, szinhaz, zene (minosegi) nagyon ritkan van. Es ha az ember otthon el akkor konnyen elofordulhat, hogy nem engedheti meg maganak a konyvek vasarlasat. Ezt a logikat megforditva szamomra Budapest az egyetlen alternativa Magyarorszagon. Az orszag tobbi resze tulsagosan hasonlit a fent emlitett szempontok menten Erdelyhez (valamivel magasabb az eletszinvonal, de a tobbi hasonlo).
Az anyagi szempont pedig leginkabb arrol szol, hogy a fenti kulturalis igenyeket ki tudjam elegiteni.
szerintem BBF topic-eleji szövege csak hülyéskedés: „Az áttelepülők jelentős részét valamilyen negatív élmény (azaz sérülés) vezérli. […] Az ilyen emberektől óvakodni kell, mert pénzért mindenre képesek!! „
Én a barátnőm illetve az egyetem miatt jöttem Magyarországra, a negatív élmények inkább itt kezdődtek, mikor közölték, hogy mivel saját szakállamra felvételiztem és nem valamelyik alapítványon keresztül, ezért nem adhatnak ösztöndíjat. Majd a kis, sovány, rebegő szemű bürokrata halk beszéde az Idegenrendészeten…mindegy.
Én nem vagyok olyan biztos benne, hogy „Erdélyben nem lehet élni”, ha összehasonlítom mondjuk a volt edzőm gyergyói életmódját az enyémmel, nem vigasztal, hogy kb. háromszor annyit keresek. Kis túlzással mondhatni, hogy a gyergyói értelmiségi egész nyáron teniszezik, egész télen pedig a város melletti sípályán napozik. Persze az, akinek van erre affinitása. Nekem lenne. Én ezzel szemben boldog vagyok, ha már hatra hazaérek és kiszámolom, hogy mennyit kell még dolgoznom és takarékoskodnom, hogy vehessek egy Békásmegyeri lakótelepi lakást.
Tudom, hogy ez egy kicsit romantikus szempont, de arról meg vagyok győződve, ha Székelyföldön kicsivel jobban mennének a dolgok, a vállalkozói szféra, az egészségügy és az oktatás nem lenne teljesen kiszolgáltatva a bukaresti bürokraták packázásainak, ha lenne turizmus, akkor egyáltalán nem lenne vonzó alternatíva a kivándorlás.
Nem tudja valaki, mi a helyzet most diplomahonosítási fronton? SOS írjátok meg, ha van valami friss infó.
Czimbi, kitartás, látod itt vagyunk.
Szakács Levente, te hova jártál egyetemre?
És aztán aki volt, vagy megy érettségi találkozóra, az meséljen.