Sima szőlőt nem javasolnák mert azokat permetezni szakszerüen metszeni kell de ha vadszőlőt ültetsz az már nem macerás kersze öntözni azt is kell . két fajtáját ismerek a 3 karéjut ennek szép a levele és nagyon jó árnyékot ad gyenge növekedésü. 5 karéju ez gyorsan és nagyon intenziven növekedik ezt néha vissza kele metszeni évente egyszer. Őszre a zöld levelei bepirosodnak. Vannak még a borostyán ez nagyon lassan növekedik és a különbözö loncok némelyiknek nagyon szép a virrága is van .
Szerintem, ahogy leírja ez a mézkörte, vagy cukorkörte. Ez pedig szotyósodásra hajlamos. Nem tárolható, azonnal kel fogyasztani, nem elálló. Felénk az öregek elsősorban pálinkának termelték. Az érik ilyenkor. Én tegnap néztem ilyen fát, és az is barnult belülről.
Szia! Gondolom, a szerződéseteket ügyvéd készítette! Ha igen, ez az ő mulasztása! Neki kell gondoskodnia arról, hogy az APEH felé szükséges nyilatkozatok elkészüljenek! Ha nem volt ügyvéd, akkor tényleg csak a méltányosságban reménykedhettek, és feltétlen személyes ügyintézésre lenne szükség!
Jó lenne egy kép, látni, milyen módon rothad. Pl. lehet kukacos (hivatalosan évi 18 permetezés jár a körtének, legalábbis ahol árunak termelik), vagy lehet, hogy nem rothad, hanem szotyósodik, ilyen fajta is van.
Van egy Marantha leuconeura Massangeana-m és nagyon sok virága volt.Nyár elején abbahagyta a virágzást és az elszáradt virágok + a hozzá tartozó szár még mindig ott csüng és nem esik le. A kérdésem,hogy mit csináljak?próbáltam finoman leszedni,de nem jött le.Levágjam, vagy mit tegyek?
Sziasztok Van egy körtefám(nem tudom milyen nemrég vettük a telket) Tavasszal metszettük majdkétszer permeteztük(a mezőgazdasági boltos utasítása szerint) Rengeteg gyümölcs van rajta de van egy kis gondom Amelyik megérik annak a belselye el van rohadva a kölső fél centis réteget kivéve Mit rontottam el? Zs
Mindig zöld volt, és csak az utóbbi időben sárgult be? Ha nem így van, akkor sztem sárga levelű fajták is keveredtek a többiek közé, mert van olyan fajtája is.
Nem mintha értenék hozzá, de úgy látom, más sem. Amikor először írt az APEH, jan. 6-án, akkor mi szerepelt a levélben? Nem volt valami olyan, hogy 8 vagy mittudoménhány munkanapon belül fellebbezhetsz? Mert akkor, bár nyilatkozatot nem töltöttél ki, de jelezted a szándékot feléjük, és ezzel lehet próbálkozni, de inkább személyesen, hátha úgy jóindulatúbbak.
Segítségeteket kérném. Szerződés szerint december 15.-vel vásároltunk a párommal egy üres építési telket. Építési telek vásárlása illeték mentes, amennyiben a vásárlástól számított 4 éven belül (...) feltételeknek megfelelő lakóház épül rajta. Január 6.-án levelet kaptunk az APEH-tól, melyben a vételár 10%-ának megfelelő illeték befizetésére köteleztek. Ez kiverte a biztosítékot, hiszen az illetékmentességgel nyilván nem csak én, hanem az APEH is tudott. Kérésüket visszautasítottuk az ITV 26.§ 1. bekezdése alapján, továbbá csatoltuk a törvény által említett nyilatkozatot is: "Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint ilyen ingatlanon alapított vagyoni értékű jognak a megszerzése, ha a vagyonszerző az ingatlanon a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat épít és a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%-át. A vagyonszerző lakóházépítési szándékáról legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat az állami adóhatóságnál. [Itv. 26. § (1)bekezdés a) pont.] "
Tegnap megérkezett az APEH válasza, melyben visszautasították a megkeresésünket és köteleztek a befizetésre a következő indokkal: "(...) A vagyonszerző lakóházépítési szándékáról legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat az állami adóhatóságnál.
Tekintettel arra a tényre, hogy sem az adásvételi szerződés nem tartalmazza a vagyonszerző lakóházépítési szándékát deklaráló nyilatkozatot, sem a fizetési meghagyás jogerőre emelkedését - azaz 2009. január 6. napját - megelőző időpontban nem került postára adásra a nyilatkozat, az illetékmentesség nem alkalmazható"
Van még 1-2 további körülmény, ami a javamra szól, pl. hogy az adásvétel január 10.-én jött csak létre, mivel akkor utalt a bank, de ebbe egyenlőre nem akarok belemenni, mert nem tudom elhinni, hogy ez az érvelés védhető. Ezt tényleg megtehetik? Tényleg az adásvételi szerzősés pillanatában nekem egy nyilatkozatot kellett volna küldenem az APEH-nak, hogy elkerülhessek egy olyan illeték kötelezettséget ami a törvény értelmében nem is létezik? Jogerőre emelkedett a fizetés meghagyás azzal, hogy január 6.-án megküldtek egy fizetési meghagyást, amit 3 napon belül lereagáltam? Ez tényleg így van? Tudtok ebben segíteni? Így is nyakig el vagyunk adósodva, nem tudok kikaparni 1 millió Forintot sehonnan!
Négy évvel ezelőtt építkeztünk, a telken állt egy betonkeverő, ami mellett lapátolás közben kiszóródott némi cement, és mész. Azóta befüvesítettem a telket, már nyoma sincs, de sajnos az ide ültetett fák egyike sem fejlődik rendesen. Próbálkoztam gesztenyével, aztán cseresznyével, de egyik sem bírja. A földcserén kívül van valakinek ötlete, hogy mit lehetne csinálni? Talán van olyan fa fajta amelyik nem érzékeny a cementre és/vagy a mészre, vagy ha mégis földet kell cserélni, mennyit cseréljek? Előre is köszi!
A kérdésem az lenne h tudtok e ajánlani vmi növénylámpát szobanövényeknek?Az ismerösömék lakása kicsit sötét viszont nagyon szeretnének növényeket a szobába.Elöre is köszi
Próbáld meg beöntözni vagy lepermetezni egy kis vaskeláttal (mg-i boltból), vagy citrustáppal, ha nem sokról van szó, és figyeld az új leveleket. Hátha...
Sziasztok! Lenne egy kis gondom. Van egy bugás csörgőfám. Csúnyúlnak a levelei. Öntözöm, de semmi változás. Homokos talajban van, de úgy láttam, hogy a lakótelepi sittes talajt is bírja. (Békásmegyer)
Van egy kis gondom a fagyalommal. Nehány helyen szép zöld (1. kép), vannak viszont helyek ahol sárgák (2. kép). Tavaly is ugyanígy volt. Vizet, lombtrágyát egyformán kapnak.
A "Házi veteményes (konyhakerti tanácsok" topikban Gox ír róla, néhány hozzászólással korábban fotót is tett fel. Ez a téli sarjadékhagyma (csokroshagyma).
Tanács kerestetik.... tisztelettel érdeklődöm, hol lehet beszerezni gazdasági hagymát?
...ez az a hagyma, amelyik kint maradhat a földben, nagy bokor lesz belőle, magzik is rendesen, de ha nem fagy bizony bármikor lehet újhagymát szedni a tövek közül...gyerekkoromban volt egy óriási tövünk...aztán kifújt...és senki nem ismeri...amiket kaptam, az "csak" vöröshagyma volt....
köszönöm, hogy ilyen gyorsan írtál és felajánlottál hagymákat.
Gödöllő nincs túl messze, de azért vagy 40 km-re biztosan van tőlem, autó nélkül ebben a hidegben, lehet, hogy lemondok a hagymáról ....
de írod, hogy gyüjtögetted, jut eszembe ezt én is kipróbálhatom... a piacokon öreg nénikétől aki néhány darabot árul, talán olyat tudok venni ami még soha nem találkozott a kínai hagymákkal, valami apró fajtát az még olyan igazinak tűnik (talán).
Gödöllőn vannak ezek a fokhagymák. Még túl kevés a fény a palánta ültetéshez. Ha jól emlékszem, salátát tavaly jan. közepén vetettem ládába, fűtetlen szobában, déli alakban. Viszont elég korán kitettem üvegházba, ahol volt egy kis fűtés. Szobában minden mást febr. közepe után érdemes.
Igaz, hogy remek fokhagymáim vannak, csak nem tudom a nevüket. Amit Il-től kaptam, az Makói őszi, ha jól emlékszem. A többit innen-onnan gyűjtögettem. Mind őszi, és majdnem mind kemény szárú, a virágzatban sarjhagymákat fejlesztő fajta.
'a füge meddig bírja a fagyot ?' Nem sokáig: z7a, tehát -17.5 C°-ig legjobb esetben, földre szokták lehúzni az ágait és kartont rá, majd 20-30 cm-nyi lomb, mulcs, miegyéb, akkor többet is kibír. Éppen mostanában fognak - vagy már most fagynak - tövig itt-ott, köszönhetően az éjjeli kemény mínuszoknak.
Multiba meg nem hinném, hogy a legtélállóbb fajtákat szállították ki, bár ki tudja... Szerintem jobban jártál, hogy a kicsiket nem tetted ki ennek a télnek, jobb, ha április végén elülteted, őszre már begyökeresedve fogják várni a zimankót.
az ócsónban vásárolt cserepes füge az lehet komoly füge termő növény vagy csak az áruház és a termelő járt jól, nekem marad majd 2 üres cserepem ?
jelenleg még nem ültettem ki a két palántát, ahogy jött a hideg a leveleit eldobta, a 3 termés rajta van még, és még az első fagy előtt bevittem védett helyre ahol jelenleg 1 fok van.
jól csinálom vagy ki kellet volna ültetnem még októberben ?
Ha kint hajtottak ki, akkor ez nem gond, fel vannak készülve a télre, legfeljebb a hajtásuk fagy le. Védett helyre, fal mellé tedd a cserepüket, esetleg ablakba, mert az a kevés föld könnyen átfagy, de a ház sugároz némi meleget. A nedvesség-utánpótlásról gondoskodj.
Jaa, sima, kerti liliom, csak cserépben nevelem. Át akartam ültetni őket a következő szezon előtt, de erről asszem már lemaradtam. Sőt, van egy olyan cserép is, amelyikben már 2 kihajtott vagy 15 centit (még az ősszel). Szegények még mindig kint vannak, nem tudtam eldönteni hogy behozzam-e őket, itt talán még lenne belőlük valami, bár gondolom megnyúlnának a tűző nap nélkül. Köszi.
Attól függ, hogy milyen fajták. Ha rendes télállók, akkor legjobb a szabadban, földbe süllyesztve tartani, vagy kert híján erkélyen, védett helyen tartani. A pince szerintem nem lehet olyan hűvös, hogy ne hajtsanak ki, a szobát meg nem fogják bírni.
Tudnátok segíteni, hogy mit csináljak a tavasszal cserépbe ültetett liliomhagymákkal? Sajnos most jutottam el oda, hogy kiszedjem őket, így most vettem észre, hogy az új hajtások már épp a talajfelszín alatt vannak.. :-( Le tudom még állítani a növekedését, mondjuk, ha elviszem őket egy vaksötét és hűvös pincébe, vagy mostmár jobb, ha beviszem a lakásba, hadd nőjön? Vagy egyéb ötlet?
Ahogy látom, a neten 10-12 fokos hőmérsékletet ajánlanak neki, ha van télikerted, az a legjobb. Nálunk a lakásban van, de a legkevésbé fűtött helyen. Érdemes világos helyen tartani, különben megnyúlhat, bár ezt tavaszi metszéssel orvosolhatod.