Keresés

Részletes keresés

szaguldo kacaj Creative Commons License 2008.08.06 0 0 222
Na igen.

Te, jó nagy marhaságot írtam a 216-os hsz-omban. Csak most vettem észre, hogy 4 és fél "liter"-t írtam a "dl" helyett. Szép is lenne.... :)
Előzmény: szokimi (220)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2008.08.06 0 0 221
MOndd meg a potyautas ismerősödnek, nyugodtan mehet, mert szerintem a véradásnak semmi köze ahhoz, hogy fizetjük-e a hozzájárulást vagy sem. (Csak az új nyilvántartás miatt van, mert taj-szám alapján keresnek az adatbázisban. Mondjuk, ez is furcsa, mert mondjuk valaki "csak úgy" beesik egy véradásra és éppen nincs nála taj-kártya, akkor már nem is kell a vére? Unokatesóm így járt szombaton. Pedig ő már benne van a nyilvántartásban. Na mindegy.)

Gondolkodtam ezen a taj-számos dolgon is. Tudjátok, van egy portál, amin nyomon lehet követni, hogy adott taj-számon milyen ellátások lettek elszámolva. Érheti az embert meglepetés, ha utánanéz. Nos, én nézegettem, nézegetem néha. Még soha nem láttam olyan vizsgálatot, ami a véradással kapcsolatos lett volna. Ebből gondolom, hogy itt nem számít a jogosultság megléte vagy éppen nem léte. Fogalmam nincs egyébként, hogy ez hogyan működik, csak ezt látom.

Na, akkor te példaképe lehetnél mindenkinek, aki arra hivatkozik, hogy fél a tűtől. Komolyan gratulálok, hogy a "sírás-rívás" ellenére mégis vállalod a véradást. Ez nagy teljesítmény.

70 km? Nem számít. Mindig ott kell adni, ahol vagyunk, vagy ahol "jól esik". Az én lakóhelyemhez is kb. 70 km-re van a legközelebbi véradó állomás, onnan jönnek ki háromhavonta. Általában ugyanazok az emberek jönnek, úgyhogy már ismerős mindenkinek mindenki.
És valóban. Nincs az az ember, akinek nem esik jól a kedvesség.
(Én egyszer az ország másik végében laktam, elmentem ott is vért adni. Nagyon-nagyon kedvesen fogadtak, meg kérdezték, hogy hogyan keveredtem ide. Nagyon boldog voltam, hogy így örülnek nekem.)
Előzmény: rózsaszín pitbull (218)
szokimi Creative Commons License 2008.08.06 0 0 220
arról nem beszélve, hogy az ember valamilyen szinten biztonságban érezheti magát, mivel egy-egy véradás alkalmával teljesen átszűrnek minket...
Előzmény: szaguldo kacaj (216)
szokimi Creative Commons License 2008.08.06 0 0 219
jajjj, szokimi megint úgy maradt :))
Előzmény: rózsaszín pitbull (218)
rózsaszín pitbull Creative Commons License 2008.08.06 0 0 218
igen, ezt én is furcsának találtam......van potyautas ismerősöm, aki emiatt nem megy

mások meg azt tartják furcsának, hogy 70 km-el odébb megyek vért adni.....az a kedvenc városom, és oda járok kórházba mindeféle bajommal.....ott már ismernek....ha meglátnak, csak annyit mondanak: itt a sírós.. :)))
nem nagyon bírom a tűszúrást, és néha kificcen egy-két könnycsepp
na, mindegy.....ezzel csak azt akartam mondani, hogy nekem nagyon jól esik a kedvesség, amit ott kapok, és idegen környezetben nekem ez nagyon nehezen menne...
Előzmény: szaguldo kacaj (217)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2008.07.30 0 0 217
Ide még arról is akartam írni, hogy szerintem nincsenek túlságosan megbecsülve a véradók. Csak nem tudtam, hogyan fogalmazzak, hogy ne tűnjön úgy, hogy mindenféle érdekből járok véradni. Az előbb szilvát szedtem, gondolkodtam a dolgon.

Gondoljunk csak a mostanában oly szigorúan vett jogosultság-ellenőrzésről. A mostani világban könnyen megesik, hogy olyan helyzetbe kerülünk, hogy nem tudjuk fizetni a tb-járulékot. Neadjisten éppen abban az időszakban szorulunk hosszabb, bonyolultabb, költségesebb orvosi kezelésre. Hiába vagyunk rendszeres véradók, hiába gyógyították vérünkkel mondjuk a dohányzás, ital miatt megbetegedett embereket évekig, senki nem fogja a kezelésünket garantálni, véghezvinni, ha nem tudunk százezreket kifizetni, mert éppen nem vagyunk jogosultak semmire a nyilvántartás szerint.

Ez most durva volt tőlem, tudom, de lássuk be, bármikor előfordulhat (mondjuk, én éppen közel állok ehhez, mármint a jogosultságom megszűnéséhez)
De félreértés ne essék, még egyszer hangsúlyozom, semmiféle kedvezmény, jutalom nem érdekel, azért adok vért, hogy segítsek, mert szerencsére megtehetem, mert szükség van minden csepp vérre.

Egyébként most nagyon kihangsúlyozták az értesítőn, hogy a tb kártyát mindenképp vigyük magunkkal (nálunk eddig még sose kérték). Arra gondoltam, lehet, hogy ők is ellenőrzik, jogosultak vagyunk-e. És aki "potyautas", az már vért sem adhat, mert nincs fedezet vérének vizsgálatára...

Na, majd holnap kiderül.
Előzmény: szaguldo kacaj (216)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2008.07.30 0 0 216
Hát igen. Ilyen szempontból igazad van. Dehát az emberek már csak ilyenek. Senki nem gondol a rosszra. Aztán amikor vele, vagy a családjában valakivel történik valami súlyos baleset, akkor rájön, hogy ő is sebezhető. (Ez persze mindenben így van, de most maradjunk csak a véradásnál.) Én sem fogom fel, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy odaadok 4 és fél litert a véremből. Valószínű, akkor döbbennék rá, ha én kerülnék olyan helyzetbe, hogy szükségem lenne vérre.

Igen, hallottam, meg olvastam is, hogy vérhiány van, emiatt rendkívüli véradásokat is szerveznek. Ez minden nyáron így van.

Régen, amikor még volt sorkatonaság, a laktanyákban is szerveztek véradásokat. Aki elment, az kapott 2 nap extra kimenőt. Naná, miért ne mentek volna a kiskatonák. Biztosan volt olyan is köztük, aki amúgy is ment volna, de az biztos, hogy olyan is, akit a kimenő sem érdekelt, mert egyszerűen nem foglalkoztatja a véradás.
Ha így nézzük, akkor valóban fölösleges a "sok" reklám, mert aki megy, anélkül is megy. De ha csak 1-2 új véradót szereznek egy-egy alkalommal, valószínű, az is megéri nekik.

Nem tudom. De nem is akarok ezen őrlődni. Az biztos, hogy én megyek, ameddig szükség van véradókra és ameddig egészségem engedi.
Előzmény: szokimi (215)
szokimi Creative Commons License 2008.07.30 0 0 215
Nekem sem az iskolában tanították.....de mindenki tudja, hogy vannak súlyos autóbalesetek, és komplikált műtétek.....ezek szerint, mindenki annyira szuper szerencsés, hogy ilyen nem fordult elő a környezetében......szerintem, egyszerűen csak figyelmetlenek, és önzőek az emberek.....ha kicsit másra is figyelnének néha, nem kellene reklámozni.....
Tudom, feleslegesen vagyok felháborodva, hogy erre is pénzt költenek, de a többi mutyizáshoz képest, ez igen keveset visz el a kasszából......tényleg mindegy, csak menjenek

Azt hallottad, hogy el kell halasztani a műtéteket, mert vérhiány van? ...múlt héten mondták be

Jó, hogy Te rá tudtál beszélni valakit, nekem nem nagyon sikerült.....egyedül a legrégebbi barátném jön el velem rendszeresen (igaz, 2 évig győzködtem őt is), de már háromszor előfordult, hogy nem ment át a gyorsteszten...
Előzmény: szaguldo kacaj (214)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2008.07.16 0 0 214
Nem akarok veled vitatkozni, tiszteletben tartom a véleményedet. De én szerintem igenis kell a hirdetés. Ha hiszed, ha nem, az emberek nem tudják, vagy egyáltalán nem gondolnak rá, hogy lehet vért adni. (alapvető dolgokat nem tudnak, nemhogy a véradásról) HOnnan is tudnák? Ilyesmiket nem tanítanak az iskolában. Na jó, manapság már egyre jobban tevékenykedik az ifjúsági vöröskereszt is és (pl. nálunk) külön eljönnek a gimnáziumba, úgynevezett "ifjúsági véradást" szerveznek. De például az "én időmben" ilyenről hallani sem lehetett. Én is úgy kezdtem el véradásra járni, hogy láttam anyukámtól, no meg láttam a plakátokat, hirdetéseket. Na de mi van azzal, akinek a családjában pl. sose adott senki vért? Annak csak a reklám marad...
Ismerek olyanokat, akik sose gondoltak a véradásra. Egy kis rábeszélés után eljöttek, azóta járnak. De olyan ismerősöm is van, aki alig várta, hogy 18 éves legyen és mehessen.

Végülis igaz, mindegy, hogy ki, miért megy vért adni, tényleg az a lényeg, hogy az emberek legyőzzék az előítéleteket, félelmeket és minél többen menjenek.

(Szerintem egyébként kevés is a reklám. És nemcsak nyáron kellene sűrűbben "könyörögni", hanem egész évben egyenletesen.)
Előzmény: szokimi (213)
szokimi Creative Commons License 2008.07.16 0 0 213
nem úgy gondoltam! a hirdetés pedig igenis szánalmas! nem a munkahelyi, az nem kerül semmibe.....3 plakát elfér a liftben, de a rádió és a tévé hirdetések akkor is szánalmasak..... „Adj vért és ments meg három életet!” ....nem értem, ezt miért kell elmondani az embereknek.....nyilván mindenki tisztában van vele, hogy a műtétekhez vér is szükséges....szerintük azt honnan szerzik a kórházak?
Mindegy, nem érdekel.....az a lényeg, hogy minél többen menjenek el.....lassan én is megyek megint
Előzmény: szaguldo kacaj (211)
szokimi Creative Commons License 2008.07.16 0 0 212
valószínűleg......nekem mindehogyan belilul......de, ez nem hiszem, hogy akkora gond lenne, egy hét múlva már semmi sem látszik
Előzmény: kazuár (210)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2008.06.28 0 0 211
Persze, hogy nem az ajándékért megyünk! Szép is lenne...
Szerintem egyáltalán nem szánalmas a hirdetés. Olyan helyen kifejezetten muszáj, ahol nincs állandó véradási lehetőség (mondjuk véradó állomás).
Pl. hozzánk is évente 4x szoktak kijönni, ilyenkor kell a hirdetés.

A következő július 31-én lesz. Idén még nem voltam, de ezt már nem fogom kihagyni!
Előzmény: ...szoszi (209)
kazuár Creative Commons License 2008.06.14 0 0 210

Kicsit megkésve, de azért talán más is hasznát veheti.

Magam is véradó vagyok és úgy tudom, hogy attól lilul be ha behajlított karral tartja valaki nyomva a gézt a tű helyén. Én mindig nyújtott karral tartom és még soha nem volt ilyen problémám. Ha nem nyomja rá rendesen,akkor egyszerűen nem áll el a vérzés. Persze lehet hogy eddig csak szerencsém volt? :-)

Előzmény: packages (199)
...szoszi Creative Commons License 2008.05.13 0 0 209
azóta is utalványt adnak + csokit
...de nem hiszem, hogy emiatt lenne több vagy kevesebb véradó.......elég szánalmasnak tartom, hogy hirdetni kell, mert egyre kevesebben mennek..
Előzmény: szaguldo kacaj (208)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2007.06.11 0 0 208

Szia.

Nálunk évente 4x van városi véradás. Ilyenkor eleinte kajajegyet adtak, amit a helyi étteremben lehetett beváltani. Mikor legutóbb voltam (sajnos még tavaly), akkor vásárlási utalványt adtak. Gondolom, azóta is így van.

Szoktak szervezni intézetekben is (pl. az én mh-emen is) véradást, akkor kis kajacsomagot osztogatnak. Bár tavasszal ebben esetben is vásárlási utalványt adtak már, meg 1-2 csokit.

Hát ez van. Kicsit kacifántosnak tűnik. :)

 

Üdv

Előzmény: Prof (206)
H_G Creative Commons License 2007.06.11 0 0 207
A jövő :)

Prof Creative Commons License 2007.06.11 0 0 206
Szia!

Én tudtam konkrétan. Hasznos lehet, bár a törvényt is el kellene olvasni.

A donorétkeztetés nálatok hogy megy? Kajajegy vagy visznek kaját vagy...?

Üdv,


Prof
Előzmény: szaguldo kacaj (205)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2007.06.11 0 0 205

Nálunk a véradáson mindig felhívják a figyelmet, hogy csak este vegyük le a kötést. (Itt mindig délelőtt van, "házhoz" jönnek.) Ezzel is csökken az esélye a lilulásnak. Persze ettől függetlenül előfordul, hogy mégis megtörténik. De - szerintem - ezért senkit nem kell okolni, majd elmúlik és kész. És főleg senki kedvét ne vegye el egy ilyen kis malőr.

 

Azt tudtátok, hogy aki eléri a 30. véradását, annak már nem kell vizitdíjat fizetnie? Azért van még becsülete a véradóknak. :)

Előzmény: Prof (202)
Prof Creative Commons License 2007.05.29 0 0 204
Szia!

Sajnos pont az ilyenek miatt sok az egyszeri, vagy csupán néhány alkalmas véradó.

Asszem nagyjából egy éve a Karolina úton még mesésen jó kis donor-ellátmányt
adtak (finom kenyér, mindenféle földi jóval, nyilván, a körülményekhez képest),
ezt azóta -- részben a HACCP előírások okán -- egy üveg egyébként szintén remek
ásványvízre és egy szelet csokoládéra, továbbá egy 500 forintos étkezési utalványra
redukálták.

Jó dolog vért adni. Férfiaknak meg kvázi kötelező (ha másért nem, hát azért, mert
mérhetően növeli a várható élettartamot).


Üdv,

Prof
Előzmény: packages (203)
packages Creative Commons License 2007.05.25 0 0 203

Köszi, most már nem aggódom. Persze mondhatták volna neki, mikor levették a vért, hogy számítson ilyesmire.

Remélem rendszeres véradó lesz. És majd én is ha már nem leszek terhes.

Előzmény: Prof (202)
Prof Creative Commons License 2007.05.24 0 0 202
Sziasztok!

Sajnos előfordul akkor is (odanyomás ide vagy oda), ha az ápoló kicsit figyelmetlenül
húzza ki a tűt és ezzel kis többlet-roncsolást csinál a szövetekben. Nekem ezzel csaknem tenyérnyi foltot alkottak legutóbb (előtte három alkalommal semmi nem volt, csak a kis heg).

Arra számíts, hogy szép színjátszó lesz és kb. 7-10 napig még látható lesz. A hosszú
ujjú ingen kívül nincs más ellenszere.

És a párodnak üdv a csapatban! :-D


Prof
packages Creative Commons License 2007.05.24 0 0 201
Köszi a gyors választ! Csak furcsának találtam a dolgot, mert sima vérvétel után nem szokott ilyen lenni.
Előzmény: M6TTL (200)
M6TTL Creative Commons License 2007.05.24 0 0 200
Nyugi! Teljesen normális!
Én úgy szoktam megadadályozni a kialakulását, hogy amikor kiveszik a tűt és ráhelyezik a gézt, 2-3 percig nyomva tartom. Ennyi idő alatt az vénán található lyuk "hegesedik" és nem szivárog a vér bőr alá.
Persze ha a vérvétel közben a cubitalis véna eldurran, akkor nincs mit tenni...
Előzmény: packages (199)
packages Creative Commons License 2007.05.24 0 0 199

Üdv mindenkinek!

 

Történt már valakivel olyan, hogy véradás után egy nappal a karján egy nagy vörös folt lett? Férjem most adott vért először és most szörnyen néz ki a keze. Van egy kb. 4cmx2cm-s folja, ami úgy néz ki, mintha kiszívták volna. Ez normális?

szaguldo kacaj Creative Commons License 2007.04.11 0 0 198
Nálunk még sose kérték a taj-számot... (Vagy lehet, de csak a legelső alkalommal)
Előzmény: Contempt (195)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2007.04.11 0 0 197
Azt nem tudom, van-e a kettő között összefüggés, elképzelhető. Tény, hogy egyszer én is így jártam: véradás után nagyon náthás lettem. Lehet, hogy előtte lappang az emberben egy "nyavalya", amikor meg megfogyatkozik a vére, kijön rajta.
Előzmény: ripper (194)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2007.04.11 0 0 196

Mindenkivel előfordulhat ilyesmi, pláne, ha első véradó. Biztos nagyon izgultál. Mondjuk velem ilyesmi még nem történt, de olyan már volt, hogy az átlag 4-5 perc helyett 20 perc alatt csorgott le a vérem.

Azért ne add fel! Ne hagyd, hogy ez az első élmény elriasszon! Menj el, amikor teheted és úgy érzed, egészséges vagy. Szükség van a véradókra! :-)

Előzmény: Henk. (193)
Contempt Creative Commons License 2007.04.11 0 0 195

Na én többet nem megyek vért adni.

Pár éve voltam utoljára, most elmentem.

Kiderült, hogy TAJ kártya nélkül nem lehet vért adni, a személyi igazolvány nem volt elég.

 

Hülye barmok.

Aztán sírnak, hogy nincs elég véradó.

 

Én mindenesetre többet nem fogok zavart okozni a véradó gépezet csodálatosan működő rendszerében.

ripper Creative Commons License 2007.04.09 0 0 194
Sziasztok!

Voltam már többször is véradáson, legutóbb múlt hét közepén.

Lehetséges-e, hogy a véradás után az immunrendszer kicsit legyengül? Szerdán voltam, és szombat óta hőemelkedésem van. Lehet, ilyenkor könnyebben elkapok valamit?

Előre is köszi!
Henk. Creative Commons License 2006.12.14 0 0 193
sziasztok, most voltam először véradáson. Az történt hogy egyszercsak nem jött több vér, erre mondják pumpáljak stb... hát pumpáltam, aztán csak nem indult (valami 6mili keleltt volna hogy meglegyen 1E)... erre bejelenti összeesett a vénád valszeg, mondom remek. tök ideg lettem emiatt, mert ugye első, az meg jo ha sikerélmény, és igy se nem vizsgálják ki a vérem, se nem adható senkinek, amint lehet megint megyek ezt nem hagyom annyiban :) aztmondta előfordul, hát ezse vigasztaLT, járt már igy valaki?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!