A tollakon található SZ betű nekem már egy jó ideje a "szabvány" szót jelentette. Most megtaláltam az MSZ rövidítést is, ami a magyar szabvány rövidítése (is lehet).
Mit gondol erről?
A számok jelentése még nem bizonyított, de én a konkrét toll szabvány számára gondolok.
Nem tudom, mikori és milyen ez a Pix, viszont ismerem a Cross ceruzák történetét. Az első mechanikus ceruzájuk tekerős volt (propel), ami csak előre tudta tekerni a hegyet, visszafelé nem volt lehetőség. Újdonság volt az ilyen mechanikus ceruza, az emberek szerettek játszani vele, és rendszeresen beletörték a hegyet, aminek rendbehozatala aztán költséges szervizmunkát igényelt. Alonso Cross a XIX. század vége felé szabadalmaztatta a propel-repel ceruza mechanikát, ami nem csak előretolni, de visszahúzni is képes volt a ceruzahegyet. Ennél sokkal később is készültek olyan ceruzák, melyek forgatással tudták előtolni a hegyet, de a visszahúzásra nem volt funkció. Nagyon kíváncsi vagyok a ceruzád javításának kimenetelére, és hogy milyen is a szerkezete.
Nekem van egy 1 mm-es gold filled propel-repel Cross ceruzám, nagy élmény írni vele, de nem sokat használom, mert nem találok tartalék hegyet hozzá. Vannak 1-es hegyek a magyar piacon, de ez egy igazán hosszú hegyet használ, amilyet sehol nem találtam, még a hazai Cross forgalmazó sem tudott szerezni nekem.
Rejtélyes módon eddig két hsz.-emet elnyelte a fórum, most nekifutok harmadjára is.
Köszönöm szépen a gratulációt, örülök, ha tetszett.
Szathmáry István és Kiss Csaba segítségével az interjú több platformon is megjelent, népszerűsítve ezzel közös hobbinkat a töltőtollazást.
Idő hiánya miatt lassan, de készül a magyar gyártású töltőtollakat egy helyen összegyűjteni szándékozó honlapom is. Több mint 40 saját tollam és a netről leszedett további képek jó alapot adnak hozzá, de a szöveges információ jóval kevesebb.
Emlékszem a korábbi biztatásra:"Aki keres az talál." Hát én nem jó helyen keresek, úgy tűnik. Köszönöm szépen az eddigi segítséget is, de örömmel vennék további hasznos információkat a magyar töltőtollakkal kapcsolatban. E-mail címem publikus. Előre is köszönöm a magyar töltőtollakat kedvelők nevében is.
Bár mindig is vonzottak a szép íróeszközök, nem kerültem velük szorosabb kapcsolatba, ráadásul a kézzel történő írás is ritkaságszámba megy már manapság.
Ugyanakkor úgy alakult, hogy hozzám került egy 149 mm hosszú Montblanc Meisterstück Pix ceruza.
Az óramutató járásával megegyező irányva történt forgatás esetén, ami folyamatos, nem szakaszos és klikkelő, kijött a ceruzabetét, de vaz ellenkező irányba történt tekerésnél a ceruza belseje csavarodott ki. Megnéztem egy videót, ott azt mutatták, hogy nyitva tartva (ott klikkelős volt a nyitás) függőlegesen simán egy kemény felületen vissza kell nyomni a betétet. Megtettem, de nem ment vissza teljesen, egy kb. mm-es rész kint maradt. Valahogy egy gémkapoccsal megpiszkáltam, utána nem fogott, de azóta nem jön ki egyáltalán! :( Ami még érdekes, hogy egyszer észrevettem egy kb. 3-4 mm-es betétdarabot az asztalon, ami felett tevékenykedtem...
Most az van vele, hogy hiába szedtem szét, a betöltött betéteket nem kapja el a belső részen semmi, így nem jön ki, használhatatlan, sőt, előfordul, hogy nem tudom tovább tekerni sem, mert megfeszül.
Mit csináltam rosszul?
Mit tehetnék, hogy megfelelően működjön?
Szakemberre lenne szükség? Ha igen, akkor ki és hol? Én Budapesten vagyok. Néztem, hogy a Montblanc viszonteladója a Watch De Luxe...
Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!
nem mindig tudom sűrűn nézni a fórumot, ezért elnézést, ha nem reagálok azonnal!
Kedves Laci, nagyon köszönjük a jó szót és a bíztatást! Ez a fórum mindig a nagy testvér lesz számunkra. Hálásak lennénk, ha a csoport tagjait egy-egy cikk erejéig vendégszerzőként üdvözölhetnénk! A Budapest Pen Show oldalán szerepelnek az elérhetőségeim. Szép estét!
Rég használtam töltőtollat, és bizony a tintáim elfogytak vagy beleszáradtak az üveg aljába. Lehet normális, igazán fekete színű tintát kapni? Látom a J. Herbin már nem beszerezhető és a Noodler's feketéje sem kapható. Esetleg van valakinek ötlete beszerzési forrása? (Külföldről sajnos nem tudok rendelni.)
Kedves Fórumtársak, örömmel szeretném megmutatni Nektek a Budapest Pen Show weboldalt ( https://budapestpenshow.hu/), a töltőtoll, golyóstoll, töltőceruza és egyéb írószerek gyűjtőinek közösségi magazinját.
Várunk szeretettel mindenkit, aki bemutatná kedvenc tollát, a gyűjteménye legféltettebb kincseit, vagy csak szívesen mesélne, sztorizna az írószerekről! A tervek szerint foglalkozunk majd márkatörténettel, tervezünk teszteket, interjúkat, tollbemutatókat, foglalkozunk kalligráfiával, tintákkal és a legkülönfélébb írószerekkel, legyen az új, vagy régi, egyedi, vagy tömeggyártott.
Üdvözletem! Van valakinek valami katalógus-szerűsége, hogy mit is gyártott a Schuler művek és az Irószergyár tollszem fronton? Van néhány típusom, de gondolom, töredéke.
Az árkalkulációt nem volna szükség más analogiák alapján végezni. Nyilván részben a gyártási költségek, tervezett modell élettartam és profit alapján nagyon sok minden kijöhet.
Ha elfogadjuk, hogy ezt a magas árat a titán kis szériás, "kisüzemi" megmunkálása indokolja, akkor belátható, hogy egy fröccsöntött ,ABS alkatrészekből épülő darab ára ettől teljesen független lehet.
Persze ha az ár tisztán presztízs kérdés alapján van meghatározva, akkor el lehet ettől messzire rugaszkodni. Viszont efölött az ár fölött a piac"szelleme" mindenkor ítéletet fog hozni.
Idős embertől hallottam legtisztábban megfogalmazva egyszer, vagy több mint negyven éve az "alaptörvényt":
A francia STYPEN például készített Harley-Davidson ihlette tollakat, de azok messze nem kerültek ilyen sokba. (Nekem is van ilyen töltőtollam és jó minőség. 20 €-ért vettem használtan, de most is hibátlan.)
A Lockheed SR-71 törzse és burkolata valóban titánból készült, de más párhuzamot én nem találok.
Ha olyan sok pénzem lenne, hogy megvegyem a Lockheed nevet, inkább Dubajban bérelnék egy boltot és ott árulnám a tollat garantáltan nagyobb sikerrel.
A LAMY honlapján a Safari ára 22,00 €, az Al-staré 26,90 €.
Ha a műanyag Capillaris árát ezzel arányosan számítjuk, akkor kb. 680 €-ba kerülne.
30 db Safarit vehetsz ennyi pénzért.
Az ETELBURG r.feather nettó 702 €, a jóval olcsóbb de semmiben sem hasonlító DPAF I. (Digital Pasts Analog Futures I.) 149 €. Ennél az áraránynál kb. 180 €-ba kerülne a fröccsöntött Capillaris ugyanolyan kinézettel csak műanyagból. Még ez is 8 db Safari ára.
Ez a toll nem átlag felhasználóknak készül, (sajnos) sosem lesz belőle tömegtermék.
Pataki Zsolt vagyok, a capillaris készítője. Köszönöm Csabának a meghívást valamint, hogy terjeszti a capillaris nevét.
Örülök, hogy felkeltette a toll az érdeklődéseteket. Bár a capillaris honlap nagyon tömör lett, szerencsére a háttértörténet meg tudott jelenni Csaba blogján. Igazából - ahogy ott is írtam - a toll azon túl, hogy egy alaposan kigondolt használati tárgy, szervesen tartozik hozzá az elkészítésének folyamata is. Az ehhez kapcsolódó szösszeneteket az instagram-on publikáltam és ha van kedvetek merüljetek el Ti is benne - már 329 posztnál tart és akinek elég türelme van hozzá vissza tud utazni 2019 januárjáig, egészen a műhely kezdetéig :) https://www.instagram.com/manufactura.capillaris/ Ha bármi konkrét kérdésetek van a capillaris világával kapcsolatban szívesen válaszolok. További jó kutatást az írószerek végtelen történetében! Zs