Keresés

Részletes keresés

őszszakál Creative Commons License 2024.02.14 0 0 19227

Nem csak a régészeti lelőhelyet, hanem az értékes gázvezetékeket is elpusztítják. (ejnye-bejnye!!)

Előzmény: Hoaxvadász (19225)
Schenouda Creative Commons License 2024.02.14 0 2 19226

Az i.e. 3. évezred közepe táján, tehát az óbirodalmi piramisok építése idején volt egy rövidebb nedves klíma, ami alatt jóval több eső esett, mint manapság. Ez nyilván kedvezett a mezőgazdaságnak, jólétnek, a népesség növekedésnek is. Már az is mutatja, hogy esővízvezető árkot vájtak Hafré piramisdombjáról lefelé, keletnek, a Szfinx irányában. Ma ilyesmire nincs szükség.

 

Viszont volt egy ún. atlantikus korszak (i.e. 6000 és 3000 között), ami különösen fontos korszaknak tartok az emberiség történetében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%ADmat%C3%B6rt%C3%A9net_%C3%A9s_az_emberi_t%C3%B6rt%C3%A9nelem

Ebben a korszakban volt egy hirtelen felmelegedés: több fokkal a mai átlaghőmérséklet felett, a világtengerek szintje a mai fölött volt 3-4 méterrel, a tavak kisebb tengereknek hatottak (Csád-, Kaszpi-tó). A Szahara egy erdős-szavanna volt. Ezen korszak csúcsa i.e. 5000 és 4000 közé esett, ami alatt a Sarkkör jégmentes volt, akár a mai Jeges-tenger is (elárulom, még az Alpok is fagymentes volt akkoriban). Ezen időszak jóval esősebb volt a mainál, ami kedvezett a kibontakozó mezőgazdasági termelésnek.

Már régóta azt gondolom, hogy a mítoszok "Aranykor"-ként jellemzett időszaka ez lehetett! Hogy a két rejtélyes civilizáció: Atlantisz és Hüperborea ebben a korszakban élték virágkorukat, mivel az összes feltétel nekik kedvezett. A görög és más mítoszok szerint Hüperborea az Ural-hegységen túl, az akkori szibériai partokon és szigeten létezett, ahol a klíma is megfelelő volt (éppen Észak- Szibéria átlaghőmérséklete is a csúcsidőszakban a maitól 6-9 fokkal volt magasabb!). Atlantisz pedig ezen korszak végén süllyedhetett el, ahogy azt Kondratov és mások feltették óceáni leletek alapján, és Szolónnak is ezt mondták az egyiptomi papok (s teljesen téves számítás, hogy i.e. 9600 körül süllyedt volna el). Ezen korszakhoz köthetők a nagy prehisztorikus hajózások az Atlanti-óceánon: az Azori-szigetekre vagy a Maderirákra, ill. azok a hajósok, akikről Plutarkhosz beszélt, hogy nekivágtak az óceánnak elérve a túlpartot. Ez mellesleg megmagyarázza, miért jó az a feltevésem, hogy az Argonauták az i.e. 4. évezred közepe táján miért a Jeges-tengeren át tértek vissza: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=106545768&t=9000303

Előzmény: w.ullrichfun (19216)
Hoaxvadász Creative Commons License 2024.02.14 0 1 19225

nem is tudom így hirtelen, hogy honnan lehet ismerős a hosszú, alacsony fal...

Egy kilométer hosszú kőfalat találtak a Balti-tenger fenekén, amit 11 ezer éve építhettek

"A Balti-tenger felszíne alatt 21 méter mélyen találtak rá arra a közel egy kilométer hosszú kőfalra, ami a kutatók szerint Európa legnagyobb kőkorszaki megastruktúrája lehet. Az alacsony fal vélhetően 11 ezer évvel ezelőtt épült azzal a céllal, hogy a rénszarvasokat olyan helyre terelje, ahol könnyebb volt őket áldozatul ejteni.

A felfedezés gyakorlatilag a szerencsének köszönhető, ugyanis 2021-ben a Balti-tengert kutató warnemündei Leibniz Intézet geofizikusa, Jacob Geersen csak azért vitte terepre a diákokat, hogy a német partoknál kipróbálják a tengerfenék feltérképezésére szolgáló többsugaras szonárt.

Miután a laborban észrevették a struktúrát, 2022-ben kamerával is feltérképezték a helyszínt, majd a kőfalak láttán felvették a kapcsolatot a régészekkel, akik elmondták: valószínűtlen, hogy egy modern építményt helyeztek volna a víz alá, ahogy az is, hogy természetes folyamat alakította volna ki a struktúrát. Ez arra utal, hogy a fal akkor épült, amikor ez a terület még szárazföld volt, ami 8500 és 14 ezer év közé teszi az építmény korát – előtte jégtakaró borította a területet, később pedig a tengerszint-emelkedés árasztotta el.

A fal egy egykori tó mentén húzódik, és körülbelül 10 nagyobb (akár 3 méter átmérőjű, több tonnás) sziklát tartalmaz, amiket több mint 1600 kisebb (100 kilogrammnál könnyebb) kőtömb köt össze. Mivel a kövek nem egymáson, hanem egymás mellett helyezkednek el, a fal a letöbb helyen egy méternél alacsonyabb. Mivel a nagyobb darabok egymáshoz képest nem szabályosan helyezkednek el, a kutatók úgy vélik, ezeket nem tudták elmozdítani, ezért kötötték össze kisebb darabokkal.

A régészek szerint a struktúrát a kongemosei kultúrához tartozó vadászó-gyűjtögetők építhették, hogy egy helyre hajtsák a rénszarvasokat. Ilyen alacsony falakat Afrikában, a Közel-Keleten és az észak-amerikai Nagy-tavak mélyén is találtak már, akár több kilométer hosszan, és a konszenzus szerint vadászat céljából építették őket – bár az alacsony falakat például egy antilop simán át tudja ugrani, de ha csordában futnak, mégis elkerülik azokat, így könnyű az állatokat egy helyre terelni.

A kutatók további vizsgálatokat terveznek a helyszínen, például búvárokkal, de ezt a rossz időjárás idáig meghiúsította. Pedig nem lehet sokáig várni, a modern tevékenységek – mint a vonóhálós halászat, a kábelfektetés vagy a szélerőművek építése – ugyanis könnyen elpusztíthatják az értékes lelőhelyeket."

Schenouda Creative Commons License 2024.02.14 -1 2 19224

    Ezt a jelenkori renoválást a Menkauré piramisára értettem, hogy pártolom, aminek számos gránit-burkolóköve ott van a piramis lábainál ill. betemetődve a homokba. Ezek mind egykorúak a piramissal. Ez nem is igazán "renoválás" vagy "újjáépítés", hanem csak a tömbök visszahelyezése, és itt meg is állnak (azaz csak "helyreállítás").

     A Nagy Piramis esetében nincsenek ilyen burkolókövek a piramis lábai körül szétszóródva, azok nagyrészét az arabok a 14-16. században elhordták kairói építkezésekhez. Tehát itt újonnan kellene a turai bányákban kibányászni köveket, hogy burkolótömböket faragjanak belőlük, majd felhelyezzék azokat a piramis oldalára. Ez lényegileg különbözik a Menkauré piramis helyzetétől!

    Hufu piramisán szerintem soha nem folyt különösebb helyreállítás (csak rombolás). Szolón vagy Platón valószínűleg sosem járt a gízai piramisoknál. Az első görög, aki leírta, hogy ott járt, az Hérodotosz volt i.e. 450 körül. A gízai nagy Piramis a szemlélőben gyakorlatilag egészen a 14. századig azt a benyomást keltette, amit építése idején, hiszen a burkolótömbök többsége a helyén volt!

    Gízában valóban folytak helyreállítások, kisebb renoválások a fáraók idejében: először II. Pépi korában az egyik völgytemplomnál. II. Ramszesz idején is több helyen, majd I. Pszammetik i.e. 660 körül végeztetett felújításokat (éppen) a Menkauré piramison és a Szfinxszen.

Előzmény: w.ullrichfun (19216)
Schenouda Creative Commons License 2024.02.14 0 1 19223

A jezsuiták szétmentek a világba, ők hatoltak be a dél-amerikai, afrikai dzsungelekbe. Elsőként jelentek meg Japánban. A terjeszkedésük a 16. századtól kezdődött. Igen, írtak jelentéseket a Vatikánnak, ahogy korunk diplomatái is. Ezeknek is köszönhetjük a világ megismerését. De a középkorban a felek nem nagyon válogattak az eszközökben...

Maga a rend-alapító, a spanyol Loyolai Ignác is egy különös figura volt (Charroux a mennyből leesett, lesántult Luciferhez hasonlította). Én nyilván az értékeikről beszéltem, amikor Kircher Atanázt említettem, hiszen sok minden felhozható az akkor katolikus egyház ellen (abban az időkben vallásháborúk folytak, vagy a fél Európában boszorkányokat égettek ezrével, nevetséges indokok alapján).

Előzmény: w.ullrichfun (19215)
őszszakál Creative Commons License 2024.02.14 0 2 19222
Előzmény: Annaem (19219)
őszszakál Creative Commons License 2024.02.14 0 1 19221

Tudjuk, milyen nagy harcosok a talibánok, meg az iszlám állam katonái. (Ne csak a szomszéd tehene, dögöljön meg, hanem a szomszéd templomostól.)

Előzmény: pk1 (19220)
pk1 Creative Commons License 2024.02.14 0 2 19220

Az ókori értékek manapság inkább háborús okok miatt pusztulnak, a természeti katasztrófák és a barnamezős beruházások csak utána jönnek.

Előzmény: őszszakál (19218)
Annaem Creative Commons License 2024.02.14 0 2 19219

              

            

őszszakál Creative Commons License 2024.02.13 0 2 19218

„ha már van egy (3?) ilyen csodánk több ezer évvel ezelőttről, amit még ma sem tudunk teljesen megmagyarázni, legalább újítsuk fel őket úgy, hogy még kétezer vagy több évig maradjanak.”

 

Ez nem így működik. Az új helyet követel magának. Ha van még hely, akkor ráépítkezik a régire, ha nincs, akkor eltörli a régit. Ez evolúciós törvény, nincs kibúvó alolla. :-(

Előzmény: w.ullrichfun (19216)
őszszakál Creative Commons License 2024.02.13 0 2 19217

„az immár keresztény Római birodalom kifüstölte őket Izrael földjéről, kiirtották, szétkergették őket. Azóta élnek több diaszpórában.) Namost ez így van mai napig is, a zsidók álláspontja a kereszténységről jottányit sem változott. (bár nagyon szerették volna kiirtani őket is, mint annyi más nemzetet, de ezúttal nem sikerült) Sajnos a zsidóknak van igazuk. Milyen érdekes véletlen, hogy a zsidóüldözés végigkíséri a Középkor kezdete óta napjainkig a történelmet.”

 

Ennek tényleg nem sok köze van a hithez. Sokkal több a hatalmi politikához. Egy feltörekvő új vallás, mint a kereszténység, mit tekintett a legnagyobb veszélynek, az írmagjáig történő kiirtásukat. Az ókorban nem teketóriáztak, írmagjáig kiirtottak minden ellenséget. Csak ez biztosított több generációnak békés átmenetet. Ezzel éltek a keresztények is, a tapasztalatok alapján. Az már a zsidóság szerencsétlen sorsa, hogy „visszanyalt a fagyi”. Ez ellen már csak egy ellenszerük maradt, a mártíromság mögé menekülés. Az igazság nem részrehajló, és nem kisajátítható. Azért maradhatott fenn a zsidóság, mert az igazuk biztos tudatában hittek, és mindent elkövettek a túlélésük érdekében. Ami a mai helyzetet illeti, semmi nem változott, csak nem a keresztények, hanem a muszlimok akarják kiirtani a zsidóságot, mert őket tartják „méltó ellenfélnek” magukra nézve.

A kereszténységnek meg a muszlimoktól van félnivalója, mert ők sokat tanultak a történelemből. Olyan vallást és kultúrát hoztak létre, amivel „sakkban tartják” a saját híveiket, és az ellenfeleiket is. Ha a szaporodási rátájuk meghaladja a Földön élő nemzetek mindegyikét, akkor megnyerték az ideológiai, politikai, és katonai csatákat is. A többség uralma, még mindig legyőzi a kisebbség minőségben rejlő előnyét. Azt a kommunista tételt, hogy a mennyiség egy idő után átfordul minőségbe, cáfolja az entrópia törvénye. Mivel a teremtési aktussal, a minőség alakult mennyiséggé, nem pedig fordítva.;-)

Előzmény: Törölt nick (19214)
w.ullrichfun Creative Commons License 2024.02.13 -2 2 19216

"Egyáltalán nem tartom tragédiának a felújítást."

 

 Ahogyan én sem, és a "piramis mániások" döntő többsége szintén. Kerüljön akár 50 milliárd $ vagy többe, de ez végre egy teljesen értelmes alkotás lenne, ami kb nagyon is időszerű - Hufu után ugye nagyjából kétezer évvel (i.e. 500-600 közt?) volt egy teljes, tökéletes felújítás, Szolón(és Platón?) ekkor-ezután láthatta őket --- ha már van egy (3?) ilyen csodánk több ezer évvel ezelőttről, amit még ma sem tudunk teljesen megmagyarázni, legalább újítsuk fel őket úgy, hogy még kétezer vagy több évig maradjanak.

 Hátha jön egy olyan korszak (a Vízöntő mostani kétezer évének közepe, vége táján?) amikor ismét jön egy olyan szellemi-értelmi hullám, pozitív értelemben, mint i.e. 2000 és 4000. közt ...(?) 

 

Előzmény: Schenouda (19199)
w.ullrichfun Creative Commons License 2024.02.13 0 3 19215

"A jezsuiták számítanak ma a katolicizmus legkeményebb magjának. A jezsuita tudósok gyakorlatilag élenjárók voltak sokáig olyan tanulmányokban, mint a csillagászat, egyiptológia, vallástörténet, régészet, térképészet, stb."

 

 Egyrészről, egy oldalról nézve. Másrészről, másik oldalról, ők voltak az első olyan titkosszolgálat, titkos ügynök hálózat a világon, amely tagjainak mindent(és szó szerint MINDENT!) megengedtek, és elnéztek, ami a Vatikán érdekeit szolgálta - politika, gazdaság, tudomány, felfedezés, kultúra, stb. - a cél bármilyen esetben szentesítette az eszközöket, nem véletlenül oszlatta fel maga a pápa az egész rendet a 18. század végén, és fordult el tőlük a fél világ a 19. század elején, de már reménytelenül későn. Addigra körbeért a hálózatuk, és tkp "mindenhol és mindenben" ott voltak, és maradtak.

 Persze kellett a tudás, kellettek az új tudományok, ismeretek, felfedezések, mert igen erősen kerestek(keresnek?) ők is valamit - ezért írhatnak, taníthatnak, kutathatnak mindenről (megfelelő cenzúra persze keményen) mert a 16. századtól durván visszaesett a római katolikus egyház népszerűsége, tekintélye, gazdagsága, amiket ennek a szervezetnek kellett visszaállítani, és meg is tette. Viszont a módszereik és gátlástalanságaik több mint megkérdőjelezhető volta miatt többekben váltott-vált ki ellenszenvet, mint nem, de ez látványosan nem érdekli őket, a mai napig jogosnak tartják szervezetük létét és tetteit - fedőszervként ugye jótékonykodás, tanítás, iskolák, szeretetszolgálat, stb., de ezek háta mögött nagyon alattomos és nem szép tevékenység a másik jellemzőjük. Az a fajta keresztényellenesség, ami Lapajovból is kitört, szorosan kapcsolható a "kétoldalú" szervezetük működéséhez.

 

 Azok a bulldog mód lerázhatatlan titkos szolgák, ügynökök, akik a nemeci várig követték az utolsó inka uralkodók nőtagját, és ott igen durván gyilkolták meg, vélhetően jezsuita "harcosok" voltak, és! azt az inka aranykincset keresték, amit még Pizarro elől rejtettek el (tál kukoricából egy szem ...) quipukat kerestek, és ők nem, de mások később találtak elrejtve ott ... - és ugyan ilyen módszerekkel kutakodnak vélhetően az "ősi tudás", az alkímia, spirituális és aranyelőállítás lehetőségein is. Ehhez pedig ugye ma már nélkülözhetetlen néhány jó egyetem, pár okos zsenivel karöltve. Meg pénz, sok-sok pénz ... ;) 

 

Előzmény: Schenouda (19192)
Törölt nick Creative Commons License 2024.02.13 0 2 19214

Nem az istenhitről volt itt szó, hanem az egyházakról, és legfőképp azok tetteiről. A zsidók vallása illetve szent könyve, egy dolog, hogy be lett építve a keresztényekébe, mint Ószövetség, de a zsidók elég hamar rájöttek már akkor, nem sokkal a Nikaiai zsinat után, hogy át lettek verve. Egy erőszakos kamu államvallás megalkotásához segédkeztek, és meg is tagadták nem sokkal később az Újszövetséget és főleg Jézust, akit ők továbbra is egy csalónak tartottak, aki meg akarta szerezni a hatalmat, azt hazudva hogy a zsidók királya és jogosnak gondolták a kivégzést. (ismét lázadoztak, mitöbb polgárháborút kezdtek és meg is kapták a választ, az immár keresztény Római birodalom kifüstölte őket Izrael földjéről, kiirtották, szétkergették őket. Azóta élnek több diaszpórában.) Namost ez így van mai napig is, a zsidók álláspontja a kereszténységről jottányit sem változott. (bár nagyon szerették volna kiirtani őket is, mint annyi más nemzetet, de ezúttal nem sikerült) Sajnos a zsidóknak van igazuk. Milyen érdekes véletlen, hogy a zsidóüldözés végigkíséri a Középkor kezdete óta napjainkig a történelmet. A görögök vallása és hagyománya meg és a tudományuk nagy része is (alkímia, mágia, természetgyógyászat stb), mind pogány okkult, sátáni dologként el lett ásva, sok dolog tiltva mint boszorkányság ugyebár. A görög és pre-keresztény római őshagyomány miszticizmusa is el lett tüntetve és vagy betiltva, elbagatellizálva (buta babonává és mesévé degradálva). Annyi különbség van a zsidókhoz képest, hogy őket sunnyogva üldözték közvetve, míg a "pogány" dolgokat nyíltan üldözték és tiltották. Mindennek az istenhithez sok köze nincs, sokkal inkább az emberi aljassághoz.

Előzmény: őszszakál (19211)
Trantur- Creative Commons License 2024.02.12 -2 2 19213

Schenouda Creative Commons License 2024.02.12 0 3 19212

Felesleges ilyen nagy feneket keríteni ennek. Egyszerűen nem tetszett, amit írtál, és akkor mi van... Az lenne a furcsa, ha itt mindenben egyetértenénk. Bólogatnánk itt egymásnak, mindenre. Szval egyszer hopp, máskor kopp, ahogy mondják...

Előzmény: Törölt nick (19206)
őszszakál Creative Commons License 2024.02.12 0 2 19211

„Mivel semmi az égvilágon nem bizonyított és nem is nagyon bizonyítható, amiket a keresztények igaznak állítanak.  Önkényesen igazságnak kikiáltott dolgok. Vagy igazak, vagy nem. Nem tudjuk. Bocsánat, de így gondolom, nem tud semmi meggyőzni erről.”

 

Mi lenne, ha elválasztanád az istenhitet, attól a kultúrától, ami a Görög, Zsidó, Keresztény társadalmakban kialakult 2000 év alatt. Az istenhit mindig a személy „befogadó képességén” alapul. A kultúra pedig egy egész társadalom együttműködésének a záloga. Kultúra nélkül még az állatvilág táplálkozási láncának csúcstartói, predátorai lennénk. A kereszténység, még a „sötét”középkorban is tudott csodálatraméltó dolgokat alkotni, mint a gótika, ami Schenouda olvasó társunkat is foglalkoztatja.

Előzmény: Törölt nick (19206)
Törölt nick Creative Commons License 2024.02.12 0 2 19210

off
Haha! Vicces ember vagy!

Előzmény: Trantur- (19208)
Törölt nick Creative Commons License 2024.02.12 0 2 19209

Óó... és akkor még a mínuszolásról szó sem esett... XD

Előzmény: Törölt nick (19206)
Trantur- Creative Commons License 2024.02.12 -2 1 19208

Én főleg miattad, Lapajov miatt írogatok ide évek óta, Mocsári Trollként stb. (bár volt egy 6 éves kihagyás). Örömet okozott számomra, hogy szerintem neked is örömödre váltak a kommentjeim, és lájkoltad az anomáliákat, meglátásaimat.

Előzmény: Törölt nick (19207)
Törölt nick Creative Commons License 2024.02.12 -2 1 19207

*kivétel nélkül mindent

(amúgy is ilyen fos helyet, hogy nem lehet javítani... pff)

Előzmény: Törölt nick (19206)
Törölt nick Creative Commons License 2024.02.12 -2 3 19206

Zavarosan írok bocs, viszont nem esik jól hogy el sem olvasod és hülyeségnek tartod. De hát ez a véleményed, oké. Viszont elnézést, én meg hülyeségnek tartok kivétel mindent, ami a kereszténységtől kikerült a Niceai zsinattól a Francia Forradalomig. Nekem meg ez a véleményem, még amit kérdeztek is hazugság és csalás volt. Publikáltak valamit, az attól nem lett igazság. Könyvet adtak ki, attól az nem lett igazság. A kereszténység és az igazság, számomra egymást kizáró fogalmak. Tehát szerintem te gondolsz egy csomó hülyeséget igaznak, amiket a keresztények hazugságaiból elhittél. Patthelyzet. Mivel semmi az égvilágon nem bizonyított és nem is nagyon bizonyítható, amiket a keresztények igaznak állítanak.  Önkényesen igazságnak kikiáltott dolgok. Vagy igazak, vagy nem. Nem tudjuk. Bocsánat, de így gondolom, nem tud semmi meggyőzni erről. De mivel nyilván egy hülyének tartasz, Repcepista félének... ezt a nézeteltérést aligha tudjuk tisztázni, szóval sok keresnivalóm már nincs itt többé...


Szóval pápá nem jövök ide többé... további jó hiábavaló vitázást az néhány önjelölt szakértő, mindenhez is moderátorral... (nem megsértődtem, csak teljesen értelmetlen már tovább itt olvasnom, pláne írnom ide már, csak miattad követtem ezt a topikot...)
(az emilcímem tudod, ott elérsz, ha akarsz, vagy ha valaki kéri netán, akkor tőled elkérheti)

Előzmény: Schenouda (19204)
Trantur- Creative Commons License 2024.02.12 -3 2 19205

Csak azért írtam, mert - nyilván - csak Egyiptomtól nem lehet elvárni ekkora áldozatvállalást. A nyereségből  természetesen a többi ország is részesülne - befektetéseik arányában. A mai korban már nem a munkáscsapatok száma, létszáma lenne lényeges, hanem a korszerű technológiáé - főleg a felújításnál. A felépítéséhez elég lenne kb. 2000 mérnök, technikus, munkás a technológiával (daruk stb.) De így sem lenne könnyű.

Előzmény: pk1 (19203)
Schenouda Creative Commons License 2024.02.12 -1 3 19204

"Na vajon miért nem hagyta vagy inkább hagyhatta el Rómát? Pont azért mert veszélyt jelentett a keresztényterror agymosásra..."

 

Hagyd ezt a Repcse Pista-szerű szövegelést, úgyse olvasom el.  A többit se olvastam, csak felfigyeltem erre az Atlantisz-ellenes mantrára, ami égbekiáltó hülyeség. Egy olyan konteó, amitől hányingere van az embernek. Láthatólag teljesen felesleges magyaráznom bármit is, hiszen falrahányt borsó esete. Megnyugodhatsz mindenesetre, téged nem nyírat ki ezért a klérus.

Előzmény: Törölt nick (19200)
pk1 Creative Commons License 2024.02.12 -2 1 19203

"az emberiség összefogásával megvalósulhatna"

 

Igen, nyolcmilliárd munkás összefogdosásával seperc alatt meglenne a dolog.

Előzmény: Trantur- (19202)
Trantur- Creative Commons License 2024.02.12 -3 1 19202

A Nagy Piramis felújítása Cris Dunn vezető mérnök szerint akár 25 milliárd dollárba kerülne. A hiányzó mészkőtömbök pótlása és a piramis oldallapjainak turai mészkővel történő újraborítása az emberiség összefogásával megvalósulhatna. Megérné, hiszen a világ legcsodálatosabb műalkotása lehetne, amelyben az antik világ hihetetlenül nagy tudása testesül meg - ma már tudjuk. Az Egyiptomba látogató turisták száma is megsokszorozódna. A plusz bevételekből bőségesen megtérülne a projekt. 

Schenouda Creative Commons License 2024.02.12 0 2 19201

Francis Mazière-nek a "Fantasztikus Húsvét-sziget" c. könyvéből van az alábbi részlet (Fantastique île de Pâques, 1965). A bennszülöttek elvezették őt és társait egy titkos barlangjukhoz a Poiké fennsíkon.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Poike_Volcano.jpg

Heyerdahl könyvéből is nyilvánvaló, hogy milyen titkolózóak voltak velük is a paszkuánok, mikor az ilyen barlangok szóba kerültek.

 

   "Mivel a törmeléket nem tudtuk kint lerakni, úgy döntöttünk, hogy az alján kezdjük, és a bejárat felé rakjuk le a földet. A sárréteg nem volt több 40 centiméternél, és hamarosan az alulról indulva, amely az apszisban végződött, elértük a padlót. Fokozatosan egy rendkívüli, kézzel csiszolt kőszőnyeg tárult elénk, amelyet különös módon egy 10 centiméter széles és 8 centiméter mély központi csatorna tagolt, amelyhez maga is számos finom csatorna csatlakozott, és amelyek mind a boltozat és a padló szélső találkozásánál végződtek. Furcsa módon a csatornát kieával töltötték meg, azzal a különleges vörös földdel, amellyel a férfiak és nők a testüket festették, de amit sebgyógyításra is használtak, vagy a frissen elvágott köldökzsinórra kentek.

     Minél tovább haladtunk, annál inkább láttunk egy igazi, csiszolt márványpadlót. Úgy csillogott a lámpáink fényében, mint egy harmattal borított levél, piros kiea erezettel.

    Így aztán egy óhatatlanul ostoba hajszában kiürítettük az egész barlangot, amely egy nagy lávabuborék volt eredetileg. Vagy egy barlangi kórházban, vagy egy beavatási helyen voltunk. De ez az ide hozott, majd szétszórt kiea tömkeleg izgatott bennünket. Tovább kellett keresgélnünk, a törmelékben, a falak hasadékaiban, a bejárati falban, és ott egy csodálatos tárgyat találtunk, amely egyedülálló a Húsvét-szigeten, és amely megérteti majd egyes kutatókkal, hogy habozunk csak a sziget polinéz népének tekinteni. Ez egy 30 centiméter magas, kis bazalt szobor volt, amelynek sajnos hiányzott a feje, és amely csodálatra méltó stílusban egy nő születését ábrázolta. Barátaim mindannyian felkiáltottak: „Ide jártak a nők, hogy megszüljék a királyok gyermekeit!” Nem tudom, de azt biztosan tudom, hogy egyfajta kórházat néztünk meg, amelyet bizonyára szüléshez használtak. Aztán rábukkantunk néhány obszidián ollóra, amelyeket - nagyon különleges formájukból adódóan - bizonyára sebészeti célokra használtak.

    Ez volt az első ilyen jellegű felfedezés, amelyről a Húsvét-szigetről számoltak be. De ami komoly és szokatlan volt, az a női szobor, amelynek fotóját most reprodukáljuk. Sajnos, hiányzott a fej, ami nagyban segíthetett volna a stílus és a származás meghatározásában. Sok éjszakát töltöttünk azzal, hogy a romok között kerestük. Mindenesetre a törés rendkívül régi volt, és a test többi részének patináját viselte. A fejet sokkal korábban törhették le. Honnan származik ez a szobor? A könyv során végig tétováznunk kell bizonyos következtetésekkel kapcsolatban, mert ha nem csak a Húsvét-szigetről lenne szó, akkor más lenne a probléma. Ugyanez lenne a helyzet, ha cserépedényeket találtunk volna, amelyeket kerestünk és kerestünk, emlékezve Roggeween, az első itt járt európai szavaira: „Ők is agyagedényeket használnak, mint mi, hogy elkészítsék az ételeiket”. Ezek a törékeny nyomok azok, amelyek mindent megkérdőjelezhetnek.

    Ez volt az első tiltott barlang, amit láthattunk. Egy másik világot, a földalatti királyságot készültünk felfedezni. Az utolsó éjszakán mindent gondosan bezártak, a páfrányokat leeresztették, ez a barlang "békésen" aludni fog, talán örökre. Az eső egyre erősebb és gyakoribb lett, ahogy a hideg is. Hamarosan el kellett hagynunk a tábort. Néhány napunk volt még hátra, amit minden reggel azzal töltöttünk, hogy felgaloppoztunk az esőáztatta Poiké-fennsíkon az elhagyatott földekre. Ott, ha erősen esett az eső, néha toki-kat, kőbaltákat vagy házköveket találtunk, amelyek úgy hevertek, mint a tündérkémények. Ezt a fennsíkot jártuk be, ahol átázva és ostobán kóborolt mintegy tízezer birka, akik pánikba estek lovaink miatt, és bégetve rohantak el az örök pusztába, amelyet nap mint nap felfaltak."

 

A könyvben közli a letört fejű nő 27 cm-es bazaltszobrocskáját is. Megjegyezve, hogy ez a rendkívül ritka alkotás teljesen anakronisztikus elemnek tűnik a helyi művészetében:

 

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=110sz_l_337_n_337_.jpg

Előzmény: Schenouda (19193)
Törölt nick Creative Commons License 2024.02.12 -2 1 19200

Na vajon miért nem hagyta vagy inkább hagyhatta el Rómát? Pont azért mert veszélyt jelentett a keresztényterror agymosásra. A tömeg, a nép sehol nem tudta meg amit kutatott renegátként Atlantiszról. Mi bizonyítja ezt? Nem bonyolult. Nem került be soha sehol semmilyen tananyagba... De érdekes nem? Tehát békén hagyták, de szem előtt, hadd csinálgassa, nem akartak híres mártírt csinálni belőle és pont ezzel felkelteni az érdeklődést az iránt, amit titkolni akart a klérus... az egyház kihagyásával nem volt oktatás, csak azt tudhatta meg bárki bárhol a keresztény világban (ami ugyebár a lakott világ kétharmada), amit a klérus engedett... és mutass bárhol hivatalos tananyagot, ahol Atlantisz témába belemennek! Sehol nincs. Egy apróbetűs, hogy van egy mítosz-mese, amiről írt legelőbb Platón... érdekes, de csak mese.. és kb ennyi a tananyag... szegény jó padre hiába kutatta róla végig az életét... nem csak úgy lehet ám valamit eltaposni, meg tiltani, hogy nyíltan és egyértelműen, karhatalmi szigorral tesszük, hanem lehet különféle trükkökkel, manipulációval... pl ignoráljuk, pl degradáljuk ill nevetségessé tesszük... Atlantisz elmélete eme pap partizánkodása ellenére is teljes homályban maradt és nem véletlen... a tudományt, már írtam, persze művelték, mert kisajátították, és kigyomlálták belőle, ami a keresztény dogmákra veszélyes, a tömeg ostobán tartását akadályozná, esetleg gondolatokat ébresztene... és akkor a szépen megkozmetikázott tananyagot kapta a tömeg, maradt hülye... könyvet sokra nem ment, hogy kiadott egy pap a középkorban, illetve a környékén, mert ki olvasott akkor könyvet...? Hát a jobbágy és az épp megjelenő munkásosztály aligha... tehát a pórnép nem.... többségük olvasni sem tudott... a nemesek sem voltak sokkal különbek, felük analfabéta volt, másik felük meg inkább De Sade markit olvasott és nem egy Jezsuita pap unalmas "butaságait"... Érted? Tehát sok vizet nem zavart, amit csinált szegény Kricher, aki amúgy nyilván igazi hős volt, hogy meg merte csinálni ezt, és ki is fogott a klérus vezetésén, mert nem bántották, csak ennyit tettek vele, hogy rögzítették és szemmel tartották Rómában... visszatérve az általános tudományra, a fejlődést gátolták, ami már tudható volt, főleg a görögök jóvoltából és nem volt ártalmas a dogmákra, azt persze hogy tanították, muszáj is volt, mert önleleplezés lett volna, ha az égvilágon semmi tananyag nincs, vagy marhaságok... szépen rafináltan balanszírozni kellett,hogy úgy tűnjön hogy hú de nagy tudományt tanulsz, miközben olyan tudást kaptál, amivel sokra nem mentél... látszat oktatás és látszat tudomány művelés volt... ügyelve arra, hogy nehogy valaki túl okos legyen, nemhogy fejlődés legyen... nem viccből voltak a Szabadkőművesek és egyéb titkos társaságok, ők a klérus elől bujkáltak és a valódi tudást, és fejlődést kutatták... ismétlem egy sor dolgot benne átírtak, meghamisítottak, a lényeges és vallási dogmákat veszélyeztető dolgokat mind kigyomlálták... egy kiherélt tudományt tanulhattak az emberek... és csak az egyháztól, nem voltak világi iskolák ugyebár, csak egyháziak... csak azt tudhattad, amit az egyház engedett, hogy tudd... de egyébként én a sötét középkorról beszéltem alapvetően... nyilván a reformáció után már ez a vasmarok kénytelen volt nyílni... azonban megismétlem, az az ezer év ami alatt blokkolták a civilizációt a keresztények, ha megkaptuk volna, már írtam, hol tartanánk... ezer évet raboltak el tőlünk... és ez még csak egy része a rémtetteiknek, mert a tömegmészárlás, a politikai beavatkozás, hol direkte, hol sunnyogva, manipulálva, az egész bolygó kifosztása stb stb.... hosszú a bűnlajstrom, a vagyonuk jelentős része ma is megvan, senki sem számoltatta el őket, az inkvizíció intézménye MÉG ÉLETBEN VAN! Tudtad? Csak nem alkalmazzák... büntetlenül, következmények nélkül ülünk a kereszténység béklyójában 1500 éve... annyi csak, hogy az utóbbi 3-400 évben jelentősen enyhült, de még mindig erősen tart... megismétlem a keresztények miatt van, hogy a fontos ismeretek többsége eltűnt az ókorból... meg rengeteg fontos épület, eszköz... ezért kell vitázni szánalmas, röhejes, nyomorult mód pl arról, hogy most vajon milyen rámpák meg csigák vagy ufók kellettek a Nagy Piramishoz... nyilvánvaló, hogy ez a tudás is, bárki számára könnyen hozzáférhető és ismert volt, míg a keresztény terror be nem kebelezte a világot...

Bocs Schen de szerintem, nem cáfoltál meg azzal, amit leírtál... naiv vagy és meg vagy te is vezetve, úgy gondolom, bedőlsz a keresztényterror csalásainak, hamisításainak és hazugságainak... még jó hogy úgy tüntették fel magukat hogy ők aztán kérem szépen mindenki számára a legnagyobb tudást megadják tessék jönni lehet fejlődni, kutatunk, tanulunk... bocs hogy politizálok, de ez kb olyan, mint mikor orbán közli külföldön, hogy Magyarországon van a világon az egyik legnagyobb sajtószabadság...

Előzmény: Schenouda (19192)
Schenouda Creative Commons License 2024.02.12 0 4 19199

"A 4500 éves építményt eredetileg 16 réteg gránittömb borította, de mára csak hét maradt meg belőle. Az Arab News szerint 2024 januárjában az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium megkezdte a híres piramis restaurálását, a homlokzat újjáélesztésére összpontosítva a gránittömbök újrapozícionálásával, amelyek állítólag leestek eredeti helyükről, de a helyszínen maradtak. A szakértők szerint a gránitburkolat befejezetlensége arra utal, hogy Menkaure fáraó az építmény befejezése előtt halt meg, és fia fejezte be a munkálatokat."

 

Valószínűleg műbalhé áll a háttérben, olyanok részéről, akik nem is értenek hozzá. Egyáltalán nem tartom tragédiának a felújítást. A gránitkövek 100%, hogy a piramis oldaláról estek le! Ezek leesését földrengések és az időjárástól meggyengült mögöttük lévő amúgyis gyenge állagú helyi mészkövek porózussága okozta. Most akkor várják meg és nézegessék a piramis lábainál a legurult burkolótömböket? Nyilván továbbiak is fognak legurulni. Az egyiptomiak is azért rakták a burkolóköveket sokkal keményebb kövekből a piramisokra, hogy védjék azokat. Nagyjából az is megállapítható, honnan eshettek le. Ráadásul visszahelyezve védené a piramis oldalát (elég megnézni a gízai piramisoknál, hogyan néznek ki, milyen f@s állapotban vannak a belső mészkőtömbök!).

 

Persze, Menkauré fia fejezte be a piramist, de nagyon gyorsan, nem akart rá energiát pazarolni. A piramis mellett halotti templomot, ami hatalmas mészkőtömbökből épült, de szintén befejezetlen volt, sima vályogtéglákkal fejezte be!

 

Előzmény: Hoaxvadász (19198)
Hoaxvadász Creative Commons License 2024.02.12 0 2 19198

Óriási port kavart, hogy Egyiptom elkezdte restaurálni az egyik gízai piramist

"Januárban kezdődött Egyiptomban a gízai főpiramisok közül a legkisebb, a Menkauré-piramis restaurációja, amelyről Dr. Mostafa al-Waziri, az egyiptomi legfelsőbb régiségtanács főtitkára osztott meg képeket a közösségi médiában. A felvételek óriási vitát robbantottak ki a Facebook bejegyzés alatt, és laikusok és szakemberek egyaránt elmondták véleményüket a munkálatokkal kapcsolatban. A negatív visszhangnak pedig meglett a hatása.

Dr. Mostafa Waziri Facebook-bejegyzése szerint egy egyiptomi-japán régészekből álló csapat aktívan dolgozik számos gránittömb visszahelyezésén és az építmény újraburkolásán. A projekt a tervek szerint három évig tart – számolt be róla a Designboom. Kérdés, hogy a felháborodás hatására kitartanak-e mellette.

A poszt alatt több hozzászóló is megosztotta kételyeit a restaurálással kapcsolatban, sokan azt állítják, hogy inkább tönkreteszik az ősi műemléket, mintsem megőrzik annak szépségét."

A Menkauré-piramis az UNESCO világörökség része, és széles körben úgy tartják, hogy a negyedik dinasztia idején élt egyiptomi fáraó, Menkauré sírja. A gízai nekropolisz három építménye közül a legkisebb, eredetileg 65,5 méter magas, ma azonban már csak 61 méteres. A 4500 éves építményt eredetileg 16 réteg gránittömb borította, de mára csak hét maradt meg belőle. Az Arab News szerint 2024 januárjában az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium megkezdte a híres piramis restaurálását, a homlokzat újjáélesztésére összpontosítva a gránittömbök újrapozícionálásával, amelyek állítólag leestek eredeti helyükről, de a helyszínen maradtak. A szakértők szerint a gránitburkolat befejezetlensége arra utal, hogy Menkaure fáraó az építmény befejezése előtt halt meg, és fia fejezte be a munkálatokat.

Dr. Waziri a Facebookon és az Instagramon osztott meg bepillantásokat a restaurálás előrehaladásáról, egy egyszerű mondattal összegezve a képen látottakat: „Az évszázad projektje és a harmadik piramis gránittömbjeinek visszahelyezése”. A felvételeken munkások láthatók, amint gránittömböket helyeznek el a piramis alapzatán. A posztokra adott reakciók vegyesek voltak, egyesek csodálatukat fejezték ki, míg mások elégedetlenségüknek adtak hangot:

„Kérem, ne tegyék ezt” – írta az egyik kommentelő. „Egy ősi műemléket rombolnak le, amely az egész emberiség öröksége, nem csak a mai Egyiptomé. Kérem, tiszteljék a múltat. Ne csináljanak Disneylandet az ősi örökségből”.

A felháborodott nyilvánosságon túl a szakértők is kételyeiket fogalmazták meg a projekttel kapcsolatban.

„A piramis körüli tömbök mind csiszolatlanok és hiányosak. Teljesen alkalmatlanok arra, hogy a piramis felszínén rekonstruálják őket” – mondta az ABC News kérdésére Zahy Hawas egyiptológus és volt régiségügyi miniszter, aki a projekt sorsáról döntő ad hoc értékelő bizottság elnöke. Hawas szerint még ha a tömbök alkalmasak is lennének, a régészeti helyreállítás nemzetközi elvei szerint a műemlék stílusát változatlanul kellene megtartani.

Az egyiptológia egy másik kiemelkedő hangja, Salima Ikram szintén a közösségi oldalán lamentált a projekten, további vitát váltva ki. „El kell-e végezni az anasztilózist? Ez a kérdés a restaurátorokat, a tudósokat és a nyilvánosságot egyaránt foglalkoztatja. Talán igen az anasztilózisra, de nem további új blokkokra?” – említette. (Az anasztilózis célja, hogy a több száz vagy akár több ezer éve romba dőlt történelmi építészeti emlékeket a visszamaradt eredeti anyagokból építsék újjá.)

A növekvő vitára válaszul a Régiségügyi Minisztérium lépéseket tett, amint arról az Al-Manassa hírportál beszámolt. Úgy döntöttek, hogy leállítják a Menkauré-piramison folyó munkálatokat, amíg egy szakemberekből álló bizottság fel nem méri a projekt megvalósíthatóságát, és meg nem határozzák a legmegfelelőbb megközelítést a továbblépéshez.

Az új projekt valószínűleg a piramis topográfiai feltérképezésére és a megtalált gránittömbök dokumentálására fog korlátozódni – mondta Hawas, hozzátéve, hogy a tisztviselők „elkapkodták” a terv bemutatását a nyilvánosságnak. Az ásatásokat azonban folytatni fogják azzal a céllal, hogy a piramis alatti alapkőzet további rétegeit tárják fel – nyilatkozta. A csapat reméli, hogy eközben további fontos leletekre is fényt deríthetnek.

“Senki sem fog a piramishoz nyúlni. A piramisok szentek” – mondta, hozzátéve, hogy a bizottság hivatalos eredményeit napokon belül bejelentik. Az örökségvédelem az utóbbi időben komoly vitaforrássá vált Egyiptomban, miután több ellentmondásos projekt során történelmi területeket romboltak le, és több száz éves mecseteket újítottak fel hibásan."

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!