Kedves eomer!
Nagyon egyet tudok érteni veled. Úgy látszik a t. kormánypárti Tasztaltársak még sohasem alkudoztak, de még olyan emberrel se találkoztak aki valaha alkudozott volna.
Ha egyszer nagyon jó kedvem lesz, kipróbálom orbávviktor módszerét a piacon...
Nem mondta senki, hogy nem kemény alkudozás lesz, de a stílus, a stílus...
Persze az maga az embör.
Kedves Okoska2!
L. L. ténykedéséről nekem is megvan a különvéleményem, de itt speciel kénytelen vagyok igazat adni néki.
Viszont úgy tűnik nem elég figyelmesen olvastad a cikkét. Az eleje ui. egy idézet attól az embertől, akit a legnagyobb magyarnak szokás nevezni.
L. L. pedig sehol sem butáz le bennünket, sőt.
Kedves eomer!
Nagyon egyet tudok érteni veled. Úgy látszik a t. kormánypárti Tasztaltársak még sohasem alkudoztak, de még olyan emberrel se találkoztak aki valaha alkudozott volna.
Persze az maga az embör.
Kedves Okoska2!
L. L. ténykedéséről nekem is megvan a különvéleményem, de itt speciel kénytelen vagyok igazat adni néki.
Viszont úgy tűnik nem elég figyelmesen olvastad a cikkét. Az eleje ui. egy idézet attól az embertől, akit a legnagyobb magyarnak szokás nevezni.
Kedves eomer!
Persze az maga az embör.
Kedves Okoska2!
Kedves eomer!
Persze az maga az embör.
Kedves Okoska2!
Lehetőségünk van
az alkura
Orbán Viktor a The Economist konferenciáján
Lefegyverző és káros az országra nézve, ha azt a képet akarjuk elhitetni saját polgárainkkal, hogy nincs érdemi kérdés, amiben tárgyalhatnánk az EU-val, hanem mindössze egyoldalú alkalmazkodás felvételi eljárásunk hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Budapesten újságírók előtt, az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásokról. A kormányfő azután nyilatkozott, hogy előadást tartott a magyar gazdaság és a politikai élet aktuá-lis kérdéseiről a The Economist brit gazdasági hetilap Budapesten rendezett konferenciájára érkezett 120 üzletembernek és multinacionális cégek menedzsereinek.
A miniszterelnök három kérdéskört említett, amelyben az Európai Unió még nem közölte hivatalosan álláspontját, de a sorok között olvasni tudók világosan láthatják az Unió véleményét. Ilyen a munkaerő szabad áramlása, valamint a mezőgazdaság és a strukturális alapok kérdésköre. E tekintetben az Európai Unió részéről várhatóan lesznek majd komoly kérések, vagyis olyan felvetések, amelyekben az Unió el akar térni az integráción belül szokásos szabályoktól állította Orbán Viktor. Ezekről azért fontos beszélni, mert a mezőgazdaság és a strukturális alapok kérdéseit nem az EU jogszabályaiban rendezték mondta. Nem ad például az EU jogrendje eligazítást arról, hogy mekkora pénzügyi támogatás jár egy elmaradott országnak.
A mezőgazdasági támogatási rendszer problémaköre sem az EU-jogrendjében található, következésképpen ezek nyílt alkuban dőlnek el mondta Orbán Viktor.
Van olyan félelmünk, hogy nem akarják megadni azt a lehetőséget, hogy a magyar munkavállalók már a csatlakozás másnapján ugyanúgy vállalhassanak munkát a nyugat-európai országokban, mint ma azt megteheti például egy portugál Finnországban fogalmazott a miniszterelnök. Az MTI jelentése szerint elmondta: a mezőgazdaság ügyében is nagy küzdelem zajlik az Európai Unión belül. Van egy határozott vélemény, amely szerint az integráción belül különbséget kell tenni a belépők és a már bent lévő államok között. Vagyis az EU-ba igyekvő országoknak nyújtandó támogatás és az Unióban már bent lévő országoknak adott pénzek között tegyenek különbséget.
A strukturális alapok vonatkozásában olyan javaslat formálódik az integráción belül, hogy az újonnan belépő országok más normák, illetve más kvóták szerint kevesebb pénzt kapjanak, mint az EU jelenlegi tagállamai. Ez azt jelentené, hogy nem egyenlő mértékkel mérnének, amikor a támogatási rendszert kialakítják. Olyan nézet uralkodik, hogy mivel mi akarunk csatlakozni a klubhoz, nekünk kell átvenni a szabályokat. Ez így igaz, de léteznek olyan kérdések, amelyeket nem írtak le a klub szabályzatában állította a miniszterelnök.
A The Economist konferen-ciáján Orbán Viktor hitet tett amellett, hogy Magyarország 20022003-ra készen áll az EU-ba való belépésre. Az EU tagállamaitól azt várja Magyarország, hogy világos időpontot szabjon meg a belépés határidejére. A továbbiakban aláhúzta: a jelenlegi magyar kormány programjának egyik alapja, hogy fenntartsa a Magyarországra irányuló külföldi működőtőke nagyságát, illetve annak ütemét. Ennek érdekében hozott olyan döntéseket a kabinet, amelyek határozottan segítik a korrupció elleni fellépést, a kormány minden tekintetben a gazdaság átláthatósága mellett tör lándzsát. A mai Magyarország gazdasága már átláthatóbb, mint amilyen a kormányváltás előtt volt emelte ki Orbán Viktor. Az is a gazdasági szereplők tevékenységét segíti, hogy a kormány négy év alatt felére akarja csökkenteni a társadalombiztosítási terheket. A jövő évi költségvetésben e cél egynegyedét már teljesítjük, egyúttal a jövedelmadót is csökkentjük tette hozzá.
Az energiaszektor eddigi privatizációs döntéseit firtató kérdésre válaszolva aláhúzta: a kormány fenntartja az előző kabinet által kötött szerződéseket, ahol azonban kölcsönösen meg lehet állapodni bizonyos módosításokról, azt igyekszik elérni. A munkanélküliség helyzetére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: a kormány olyan adókedvezményeken gondolkodik, amelyek lehetővé teszik, hogy a kelet-magyarországi térségben növekedjenek a külföldi beruházások. Ennek érdekében a kabinet célul tűzte ki, hogy négy év alatt 180 kilométer autópálya épüljön ki a régióban.
Végezetül a kormányfő kiemelte: a választások utáni kormány nincs lekötelezve az üzleti világnak, kizárólag a nemzet érdekeinek. Olyan időket élünk, amelyben a kormány a reformok érdekében akár konfliktusokat is vállalhat, és ez vonatkozik az egész államigazgatásra is hangsúlyozta Orbán Viktor.
Csengery,
Hasonló gondolatok motoszkálnak bennem is. Úgy érzem, a tárgyalások során felvettük "a farok csóválja a kutyát" mentalitást. Sajnos, jelen esetben mi vagyunk a farok...
medwe,
Micsinyájjak, én nem vagyok rutinos topicnyitó...
dyzs,
Én a brüsszeli apparátus targjairól beszéltem, nem is túl magas szinten. Ők, azt hiszem, tényleg tényként kezelik a csatlakozást, így is dolgoznak. Hogy a diplomaták mit gondolnak, azt nem tudom.
okoska2,
Azt hiszem, hogy ebben a folyamatban tényleg mi vagyunk az eladók... Pontosan ezért érzem súlyos hibának a kormány hozzáállását. Ha én el akarom adni a kissé szakadt autómat, akkor higgadtan beszélgetve dícsérem a jó tulajdonságait, a műszaki állapotát. De a világért sem kezdem el cseszegetni és kioktatni a vevőt, mert erős annak a veszélye, hogy a vevő feláll az asztaltól. Főleg akkor, amikor a szomszéd hasonló állapotú autót kínál és közben nem ugatja le a vavőt...
Korovjov,
Végre valamiben egyetértünk :-)) (98-12-01 19:33) "Engedtessék meg nekem azonban, hogy megjegyezzem", a buta mosoly és a realitások figyelembevétele között azért van némi különbség... A kemény tárgyalópartner pedig nem azonos a hőzöngő eladóval. A mostani kormány-megnyilatkozások pedig nekem sajnos hőzöngésnek tűnnek. Klaus tiszteletéről. IMHO nem Klaust tisztelte a nyugat, hanem az ügyes PR- ral eladott cseh gazdasági látszateredményeket. A befektetők azonban már akkor sem ették meg a maszlagot. Megint más: a nyugat kötelessége hazánk iránt. Na ez az, ami súlyos tévedés. Semmiféle politikai, vagy akár csak morális elkötelezettségük nincs a közép-európai országok felé. Esetleg volt egy kis fellángolás 1989-90- ben, de aztán gyorsan észhez tértek. A választóik pedig IMHO magasról lesz@rják magyarországot. Az EU politikusai pedig a saját választóik érdekét tartják szem előtt, nem holmi nem létező elköztelezettségeket.
Jobb a jobb,
Ha csak fikázni tudsz, akkor tényleg hagyjuk... :-(
NICK,
Köszönöm. 1et értünk.
Árnyék,
Lama válaszolt helyettem is.
Üdv
eomer
Gombperec hídlakó,
Én sem fogadnám le sem az időt, sem a teljes jogú tagságot, pusztán a tapasztalataimat osztottam meg a T.asztallal. A kemény alku híve vagyok én is. Ami viszont nagyon zavar, az a felelős kormánykörök néha rendkívül dilettáns, viszont nagyképű és kioktató megnyilatkozásai. Ezek IMHO csak rontják a kemény alkut folytató szakemberek tárgyalási pozícióit.
Árnyék, Koroljov és Okoska2! Egyetlen egy dolgot nem szabad elfelejteni: Igaz, hogy mi piacot jelentünk az Eu-nak, de ehhez nem kell csatlakoznunk, ugyanis a WTO-ból következően nagyon minimálisak a Magyar Állam rendelkezésére álló piacvédelmi lehetőségek. Azaz az Eu és más országbeli multiknak nagyon megfelel a mostani állapot. Ők exportálhatnak ide és tőkeerőbeli fölényüket kihasználva azt csinálnak a belföldi piacainkon amit csak akarnak. Az Eu-nak jelenleg éppen ezért sokkal inkább érdeke a jelenlegi állapot fentartása, mint gyors beengedésünk. Sajnos itt mi nem eladók, hanem vevők vagyunk. Kereskedő lévén sokszor tapasztalom, hogy tudok az Eu-ban is versenyképes árut forgalmazni, de a határok okozta akadályok miatt belföldre kényszerülök, mert nem számolhatok úgy az Eu területén lévő partnereimmel, mint belföldi vevőimmel. Épp ezért engem kukk nem érdekel a szabad munkaerő mozgás korlátozása és a mezőgazdasági termékek Eu támogatási rendszere, már csak azért sem az Eu mezőgazdasági politikája amúgy is változóban van - azaz nem is lehet biztosan tudni, hogy mihez csatlakozunk a mezőgazdaság vonatkozásában. Ezért szerintem nem is érdemes a jelenlegi Eu mezőgazdasági támogatásokat számon kérni. A szabad munkaerő vándorlásról meg annyit: létezik kölcsönösség is a világon, tehát ha ők korlátoznak, akkor nem fogják rosz néven venni, hogy mi is fejkvótát fogunk előírni. Ezzel aligha késleltetnénk a csatlakozást, mert úgysem akarnak idejönni dolgozni, ergo simán elfogadják. Egy a lényeg: nem szabad elfelejteni, nekünk van szükségünk az Eu-ra és nem nekik ránk. Lehet keménykedni nyilatkozatokban, de a tényleges tárgyalásokon a valós erőviszonyokból és érdekekből kell kiindulni. Érdekünk a támogatás, de ezt követelni = koldulás. Azért ennyire ne alázkodjunk meg.
A helyzet az, akár hiszitek, akár nem, hogy mi szertnénk belépni az Únióba, és ők, ha úgy gondolják, hogy kellünk, felvesznek, ha másképp gondolják, akkor nem. Akkor meg nem kellene úgy viselkedni, mintha mi tennénk szivességet nekik, ha hajlandóak vagyunk belépni. Ha nem sikerül a csatlakozás, marad nekünk partnernek Oroszország, Ukrajna, Románia, stb. De klasz lesz!
Fogalmam sincs, mi volt a LL cikkben, es amugy utalom az OVIs kormanyt, de ebben most reszben igazuk van. Az ugyanis igaz, hogy az EU csatlakozas kozben kemenyen kell alkudozni. A baj csak a megnyilatkozas modja szerintem.
Ugyanis, ha tenyleg jo uzleti poziciokat szeretnel, akkor legritkabb esetben jo kiteregetni a kartyaidat. Az EU kormanyait kell a szinfalak mogott kemeny targyalasokkal meggyozni, nem pedig tarzankent kiallni a szinpadra melletdongetni, mert akkor felig mar elcsesztuk az egesz strategiat, mert a masik targyalo fel szamitani fog ra, es ugy keszul. Ennel sokkal hatekonyabb, ha a valosagban tapasztaljak, hogy oroszlanok targyalnak es nem nyulak.
Hat csak ennyi a hiba szerintem.
Koroljov és okoska2
Egyetértek veletek a Lengyel Lászlóval kapcsolatos állításaitokban. Edomernek meg köszönöm a linket.
Okoska2: jól látod azt, hogy a Nyugat sem élte volna meg jobban a törököt stb., mint mi. És ha jól megnézzük az egész középkori politika mögött az állt, hogy meg kell védeni Ny-Eu-t a keleti hordáktól, oroszoktól, törököktől stb. Ezért kellett nekik az erős Habsburg Monarchia, és elsősorban Magyarország. Gondolom hallottál már az actio-radius elméletről, mely a törökökkel kapcsolatban merült fel. A lényege az, hogy a törökök télen visszavonultak, tavasszal pedig hódítottak, és a fizikai akadályok miatt csak bizonyos távolságokra voltak képesek eljutni. És Északon pont mi voltunk azok.
A II. vh-t leginkább azért szívtuk meg, mert megálltak a frontok Kelet-Közép-Európában, és az itt harcoló felek mindent leromboltak. És a kommunizmus számlájára írhatjuk azt, amit '89-ben az ország lett a semmiből.(Megjegyzem, nem kívánom vissza a rendszert stb.)
Hogy miért álltunk mindig rossz oldalra, jó fejtegetést találhattok Bibó István: Zsákutcás magyar történelem... c. művében, melyet még a komcsi rezsim előtt 1948-ban írt meg, és szerintem még ma is aktuális.
Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy a mostani külpolitikánk jó. Szerintem sokkal job, mint a Kovács-féle. Ez erőteljesebb, karakánabb, bár OVi-t egyelőre nem csípem...De tény, hogy ha van, amit jól csinál, akkor ez az.
Az előző kormányzat egyik nagyon jó húzása volt, megtenni őt az Integrációs Bizottság elnök.ének, a mostani Szájerről nem kívánok nyilatkozni inkább :-(
Csatlakozom azokhoz, akik azt mondják, hogy igenis érvényesítsük az érdekeinket az EU felé.
Úgy látom a helyzetet, hogy az EU egy zsákutcába került az intézményi válságával, és a Mezőgazdasági politikájával. Ebből nagyon nem sikereddzik neki kimásznia. Plusz a gazdasági világversenyben is pozíciókat vesztett, amit bővüléssel, majd újabb mélyüléssel kívánna orvosolni. Ám - lehet, hogy tévedek,de - egy hidegháborús intézményrendszert megreformálni nem megy egyik napról a másikra, ha lehet egyáltalán. Eddig ugyanis elhitethették magukkal azt, hogy azért kell fenntartani ezt a rendszert, mert a háború kitörhet a két blokk között, és az élelmiszerrel bajban leszünk, ha reformálunk.
Teljesen újak lettek az erőviszonyok, és ez az egész nemzetközi intézményrendszerre vonatkozik, amit a II. vh. után hoztak létre.
Igenis védhetjük az érdekeinket a totojázó eurokratákkal szemben, és igenis ne csatlakozzunk addig ehhez a "klubhoz", amíg nem látszik, hogy ők hogyan is gondolják.
Szükségük van a KKEu-i térségre a felvevőpiac miatt, és geci dolognak tartom - bár ez a bevált rendszer - hogy külön-külön tárgyalnak velünk, mintha nem tudnák, hogy utána mi is egyenjogú tagok leszünk és nekik sem jó, ha nem adnak derogációt pl. agrár kérdésben stb., mert utána igenis meg fogjuk pumpolni a strukturális alapjaikat!
Bocs, ha egy kicsit sokat szövegeltem, de érdekelt vagyok a témában.
Üdv
Árnyék
Korovjov!
A Horn legkevésbé sem ideálom.IMHO egyszerűen ismerem a pozitívumait és a gyengéit is.
Antallról nem a saját véleményemet írtam,hanem az általad nagyra tartott nyugati politikusokét.Az ő "becsületességükbe" meg jobb nem belemenni. (Olaszországtól Belgiumon,Franciaországon,Németországon,Nagy Britannián,Hollandián...stb.át,Görögországig)
A politika és az idealizmus roppant távol állnak egymástól.
Nick,
ha csak a biznitz ist biznitz érdekli oket, akkor mért gondolod, hogy Gyulával kivételt tesznek?
Horn valóban ismertebb még például Németországban, de mit akarsz ezzel mondani? Ahogy mennek az évek, változni fog a helyzet.
Csak egy kis történet Horn diplomáciai zsenijérol. Berlinben sikerült a megállapodás közelébe jutni egy valamikori, azóta iszonyú értékuvé vált Berlin-belvárosi magyar telek visszadásáról. Ekkor megérkezik Gyula, és elmegy taláxani Berlin polgármesterével. Azzal kezdi, hogy kiqr az asztalra egy 1 márkást. Jelképesen most megvette, gondolja.
Megfagyott a levego. Utána majdnem elölrol kellett kezdeni a tárgyalásokat.
Meciarkával való találkozásai fergeteges sikereirol ne is beszéljünk.
Megjegyzéseidet arról, hogy kit mi érdekel, annak tulajdonítom, hogy Gyula-féle politikához szoktál.
A nyugati politika néhányezerszer becsületesebb, mint ideálod, ott még valódi elveknek is van helyük, képzeld, többek közt ezért jutottak kicsit többre, mint más országok.
Szegény Antall, akit jobb, ha nem gyalázol, ebbol az emberi tartásból adott leckét az elvtársaknak, de nem vette be a gyomruk, mert nem volt konyakszaga.
Korovjov!
Még a magyarokat sem érdekli,hogy mi van a magyarokkal.:-(
Az EU országok lakóit meg igen magasról nem érdekeljük.
Téged plö mennyire foglalkoztat a szerbek,a románok,a bolgárok,vagy az ukránok ugye?
Az EU-t csak a biznisz iz biznisz szinten érdekeljük.
Antall 7-8 évvel ezelőtt már megpróbált történelmi érdemeinkkel operálni.Beszéde közben mindenki csak azt várta,hogy mikor hagyja már végre abba.
1989 az egyetlen valóban hivatkozásra érdemes érvünk.Az meg ugye a Gyulus nevéhez fűződik.
Kíváncsi lennék egy közvéleménykutatás eredményére,amely mondjuk azt vizsgálná,hogy Horn vagy Orbán az elismertebb politikus nyugaton.
IMHO Viktor számára roppant kiábrándító lenne az eredmény.
S akkor mondjuk a Kovácsról még nem is beszéltünk.
u.i.:Orbán az oroszokkal,meg a németekkel kapcsolatban is olyan diplomáciai bakikat követett el,hogy egyszerűen hülyének nézték.
Nick,
mi ez a Primakovtól Schröderig?
Egyébként, meglehetosen rossz képet festene magáról az EU kifelé, ha pont Magyarország maradna ki a bovítésbol. Elkötelezték magukat. Ismered ezt a kifejezést? Az állampolgáraik és a kelet-európai állampolgárok elott. És nem ma, nem tegnap, hanem az elmúlt 5O évben folyamatosan, amikor azt ígérték a keletieknek: számoljatok le a kommunista rendszerrel, és befogadunk benneteket. Segítünk nektek.
A politikusok Nyugaton is úgy muxenek, mint nálunk: ha eljátszod a szavad, vége a dalnak. És valóban a legnyomorultabb dolog volna, ha cserben hagynák Közép-Európát.
Hogy gondolod, hogy visszautasíthatják Magyarországot, amikor megérkezik a kapuhoz 1956-tal és az 1989-es nyitással a batyujában? Milyen szomszédokat csinálnának maguknak a visszautasítással? És hogy tudnának megbirkozni a saját állampolgáraik megvetésével? Vagy szembenézni vele, hogy kiröhögi oket a világ?
El lehet rontani a csatlakozást, tény, de ahhoz iszonyúan nagy idióta balfácánnak kellene lenni. Orbán Viktor nagyon jól érzi, hogy a két országcsoportot nagy erok vonják egymás felé, és azt mondja: használjunk ki minden elonyt, amit csak lehet, az adott kereteken belül.
A hunozók gyalázkodók, az EU témája nem is érdekli oket igazán - ami folyik az egyetlen dolog: belpolitikai hecckampány. Eközben nyilván sikerül majd meggyozni néhány embert, hogy egy magyar csak kis fingok vagyunk egy némethez képest. Szerencsétlen Lengyel László most ebben segédkezett.
Néhány +jegyzés:
Nemrégiben (igaz nem is tegnap) az EU-tól érkezett egy ajánlás arról,hogy szerencsésnek tartanák,ha a tagjelölt országok egységesítenék a náluk forgalmazott gyümölcsök áfa-ját.Mármint akképpen,hogy 1 országon belül ne legyen más-más adókulcsa a különféle gyümölcsöknek.
A lengyelek azt válaszolták,hogy ők egy 40 milliós nép,s e témában bizony önállóak maradnak.
Nemsokára érkezett a válasz:Semmi gond!
Lengyelországgal elmarad a következő egyeztető forduló.
Másnap érkezett a lengyel válaszL:Jaj,bocs!Biztosan valami félreértés történt,s természetesen minden rendben lesz.
Magyarország szeretne csatlakozni egy normális államközösséghez.Jelenleg nincs túl sok választási lehetőség,hogy hová.
Az EU szeretné bővíteni tagságát.Bőven van választékuk,hogy kivel.Nem feltétlenül ránk van szükségük.
Egyébként néhány vezető politikusnál (nem csak EU-soknál) már sikerült antipátiát kiváltania OV-nak.
Primakovtól,Schröderig.
Eomer,
elolvastam Lengyel László cikkét, ritka szerencsétlen írás egy tehetséges embertol.
Egyetlen megjegyzés: Klaus állandóan odamondogatott az EU-nak, és talán ettol is tisztelték annyira ot is, meg az országát is, abban az idoben.
Orbán világosan megmondja, hogy mit akar az országa. Ettol lehunozni? A megjegyzései valószínuleg növelni fogják a tekintélyét nyugaton. Ha az ellenkezojére utaló jeleket látunk, nyilván el kell gondolkodni. Addig viszont a hunozás nem tisztességes dolog.
Elolvastam idokozben a Lengyel fele cikket es ha nem sertek meg senkit, reagalnek arra is, mert szerintem olyan orultsegeket tartalmaz, hogy ha a Torzsasztal tagjai irtak volna, bizony le kene kemenyen szurni, hogy ilyen szelsoseges irasokat miert rak be.
Tehat: utalom az egesz cikk alapgondolatat, hogy mi azert vagyunk csorok, mert benak vagyunk, a nyugat meg azert gazdag, mert ugyesek es szepek. Ez marhasag! A helyzet az, hogy nalunk 150 evig volt torok, 200 evig Habsburg, 40 evig meg szocializmus. Ezt Anglia se birta volna ki. Meg kell nezni az europai terkepet: azok az orszagok a gazdagok, akiket elkerultek a haboruk (Svajc, Anglia). Az ellenpelda persze Nemeto., de akkor nezzuk meg a kulonbseget Kelet es Ny-Nemeto. kozott. Ugyanaz a nep, csak az egyik a szocializmusban toltott 40 evet, a masik meg mazlista volt. Mert nem azert huztak meg a hatart ott kozepen, mert a benabbak keletre laktak, a jok pedig nyugatra. Nem! Csak es kizarolag a szerencse dontott! Eppen ezert az, hogy LL kihagyja a szamitasbol a 40 ev szocializmust, szandekos rosszindulat es ferdites!
Micsoda marhasag, hogy K-Europaban most az euroszkeptikusok kerultek hatalomra!!! Ki itt az euroszkeptikus? Se a lengyel, se a cseh, se a magyar kormany nem az! De a mostani kormanyok nem hodolnak be es kemenyen megmondjak a velemenyuket, mert mindenkinek kutyakotelessege a sajat erdekeit vedelmezni. A magyar erdekeket a magyar kormanynak kell vedenie, senki nem fogja ezt helyettunk elvegezni. Ezert hala Isten, hogy kemeny targyalasokra szamit OVi, nem pedig gyorsan akarja az egeszet letudni, mint a Gyula annak idejen.
Hogy ki a felkeszuletlenebb, Mo.-e vagy a Nyugat, azt nem tudom megallapitani. Azt se, hogy Mo. tenyleg jobban all-e, mint Gorogo., Spanyolo., Portugalia, vagy Irorszag allt a felvetelekor. De ne mondja mar senki, meg ha tortenetesen epp Lengyel Laszlonak is hivjak, hogy a Nyugat fel van erre keszulve. Hat az EU minden egyes donteshozo szerve keves tagallamra van kalibralva. Mar a jelenlegi 15-ot is alig tudjak kezelni. Most vajudnak, hogy a konszenzusos elv felol elmozduljanak. Ezt biztos tudja a LL is, csak nem irja, mert a nepbutitashoz es a kormany lejaratasahoz nem ezt kell irnia.
Vegre itt egy kormany, aki hangsulyozottan akarja kepviselni az erdekeinket. Miert kell a kakan is csomot keresni a cselekedeteiben? Miert nem lehet legalabb a kulpolitikaban beken hagyni? Miert nem lehet az orszag erdekeit a parterdekek ele heleyzni? Csak egy pelda, hogy mutassam, nem vagdalkozasok ezek a kerdesek: amikor a Clinton a legjobban benne volt a Monica Lewinsky dologban, akkor figyelem-elterelokent lebombazott par helyet szerte a vilagban. Mindenki tudta, hogy ez csak figyelem-eltereles, azota se derult ki semmi bizonyitek az adott gyarak bunos mivoltarol. De az am. ellenzek, aki elozo nap meg Clinton lemondasanak lehetosegeit ecsetelte, nem hasznalta ki ezt a ziccert, hanem egybol, gondolkodas nelkul odaallt az elnok moge es tamogatasarol biztositotta.
Mikor jutunk el ide vegre?
par valasz: eomer-nek: 1.) Azert érzed azt a "hivatalos" (értsd: kormánypárti) médiából, hogy úgymond "örüljön Európa, hogy tagja leszünk...", mert ezzel lehet javitani alkupozicioinkat. Persze, hogy kell alkalmazkodnunk es fejlodnunk, de azert kell a jo alkupozicio! 2.) Valóban diktál nekünk Európa, amikor mindenféle követelményeket, elvárásokat támaszt a tagságunkkal szemben, de kerdes, mi mennyire vagyun kepesek visszavalaszolni, ill. kibujni a szoritasbol. Erre valok a jo alkupoziciok. 3.) azert diktal, mert az EU is jobb alkupoziciot akar.
medwe: irigylem azokat, akik nem hallottak meg LL-rol. Jo ugyan a stilusa, de fuggetlennek ballitani... Akkor mar inkabb kozmopolita mikieger!
dyzs: megakadas lehet, hogy lesz a targyalasokban, de attol meg kell az erdekeinket kepviselni. Ha inkabb mindent rajuk hagyunk, csakhogy ne akadjon meg, az se jo am! Vagyis a jelenlegi kormány külpolitikával kapcsolatos megnyilatkozásai valami olyan elementáris hozzáértésről tanúskodnak, amire nagy szuksegunk van!
Hm. Kenytelen vagyok Kovacs Laszlot idezni. Egyelore Magyarorszag szeretne ez EU tagallama lenni, es nem az EU jelezte: a tovabbiakban Magyarorszag huszadik megyejekent csak elkepzelni mukodeset. Teny: sokat javitana ezzel targyalasi eselyeinken, de sajnos, sajnos... Ami pedig a targyalasi szituaciot illeti: kepzelje el mindenki a kovetkezot: Martonyi ul a hosszu osszetolt asztalok egyik felen(na jo, adott esetben ott a tolmacs is), a masikon meg nem egy nagy kodos EU csekely ertelmu kepviseloje, hanem 15 (tizenot) masik allam minisztere. Akiket ugye mind meg kell gyozni arrol, hogy az EU jon nekunk eggyel, es mi milyen marha fontosak vagyunk. Sajna a szervezet ugy mukodik, ha csak egy is a kulgymiszterek kozul nincs elhalva a meg annyira jogos igenyeinktol, akkor cseszhetjuk. Szoval lehet hangzatosakat mondani itthon, no meg kint is, de hogy ennek sok ertelme lenne, az szerintem ketseges.
Meg1szer, a topichoz:
Egyébként Orbán ma az Economist nemzetközi konferenciáján elmondta ugyzanezeket, és közvetve bírálta az EU-t a lacafacázásért.
Véletlenül én is arra jártam. A miniszterelnök minden jel szerint jó benyomást tett a nyugati üzletemberekre, és nemigen nevezték magyarkodónak, pláne nem Adolf Hitlernek, miként ez a Törzsasztal legtöbb politikai topicjában szélesen elterjedt divat.
Speaker,
kösz a sajtószemlét, ez nagyon is a helyén volt. Ez csak annyit bizonyít, hogy a csehek se hülyék. Orbánnak igaza van, nyomulni kell, különben lemaradunk, mint a borravaló.
En csak annyit szeretnek hozzaszolni ehhez a dologhoz, hogy erre az egeszre illik az a vicc, hogy
A cigany hazamegy, s latja, hogy ott van az asztalon egy zsiroskenyer.Megkerdi a feleseget:
-Te annyuk kie ez a NAGY zsiroskenyer?
-Hat a tied!
-Ez a kicsi!
Kedves Csengery,
mi a legsötétebb MDF-es duma, és ki a fene mondta, hogy nem kell alkalmazkodnunk az EU-hoz? Ezt valamelyik belso füleddel hallottad?
És ki mondta, hogy az EU-nak kéne valamit átvenni tolünk?
Arról van szó, hogy értsd, bár magad is jobban odafigyelhetnél, hogy az új tagokkal szemben milyen megkülönböztetéseket használnak majd a már tagországokhoz képest.
Egy csomó ühyben már látszik, hogy lesz ilyen megkülönböztetés, és mindenkivel külön-külön tárgyalnak. Azt kapod, amit elérsz. Ha mamlasz vagy, még az is elofordulhat, hogy a csahek, vagy a lengyelek jobb feltételeket kapnak.
Egyébként az EU-n belül komoly erok vannak, akik szívesen késleltetnék a felvételünket, más erok viszont az oldalunkon állnak.
Elég hülyék lennénk, ha mi éppen azokkal muködnénk egyet, akik nekünk kevesebb jót akarnak.
A támogatók jóindulatát nem megorizni szintén hülyeség, de a támogatást nem kihasználni is.
Errol beszél Orbán, valahányszor azt ígéri: kemény tárgyalópartnerek leszünk. És erre is van szükség.
PRÁGA – A Respekt cseh politikai hetilap szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek az Európai Unió címére intézett bírálata az elmúlt hét nagy eseményei közé tartozik. Az Orbán nem Klaus címu kommentár megállapítja: egy közép-európai ország magas rangú vezetôje elôször lépett fel ilyen élesen az európai politikusokkal szemben. Brüsszelben legalább elkezdenek azon gondolkozni, hogy jelenlegi stratégiájuk idôvel nem fordul-e szembe magával az unióval. Ha a brüsszeli hivatalnokok a felvételre váró országokat évente osztályozni szeretnék, miközben kitunik, hogy maga az unió sem tesz a bôvítésért semmit, fennáll a veszélye, hogy Brüsszel az unió határaitól keletre – lehet, hogy a sikeres nacionalisták hatására – teljesen elveszíti hitelét.
A cseh diplomácia hivatalos álláspontja kifejezôen eltérô Magyarországétól, mutat rá a Respekt. S ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a Cseh Köztársaság hanyatlási szakaszában van, a reformok megakadtak. Egy ilyen országnak valóban nincs miért hangoskodnia. Egyedül Václav Klaus bírálja élesen az EU-t, egyes lapok ôt Orbánhoz hasonlítják. Ez azonban alapvetô félreértés. Orbán olyan ember pozíciójából beszél ôszintén, aki országát az unióhoz szeretné kapcsolni, s aki számára bántó, ha ehhez az unió elveszíti a politikai akaratot. Ezzel szemben Klaus mindig is euroszkeptikus volt, s nem világos, hogy bármikor célja lett volna az EU-tagság. Klaus professzor a legtöbb esetben bírálja az európai politikusokat, szerinte a közös pénz terve rossz, a brüsszeli szocializmus és az arrogáns bürokraták csak ártanak, a tôkepiac szabályozása túl kemény. Azonban Klaus bírálatában nincs semmi közös Orbán sürgetô felhívásával, összegez a prágai hetilap.
Eomer,
a brüsszeli apparátusról való személyes tapasztalatoddal kapcsolatban komoly kételyeim vannak.
Én viszont valóban személyesen, a bovítésért felelos fohivatalnoktól hallottam, ezért el tudom mondani neked: jobban óvakodnak attól, hogy bármilyen idopontot említsenek, mint a háborútól.
A hivatalos EU-álláspont a következo mondat: "Felvétel, azonnal, amint készen lesznek rá."
Egyébként, nagyon érezed, a hivatalos álláspont egyáltalán nem az, hogy örüljön Európa, hogy csatlakozunk.
Mindösszesen arról van szó, hogy nagyon kemény tárgyalásokra lehet számítani, ahol részünkrol nem pragmatikus a buta mosoly.
Nem olvastam meg a lengyel L cikket (igerem, potolom), de OVI mult heti szovegerol az a velemenyem, hogy az EU csatlakozas egy alkufolyamat. Ebben minel jobb poziciokat kell szereznunk, hogy minel tobb kedvezmenyt sikeruljn kicsikarnunk. Ezert szerintem helyes, hogy neha kormere nez az EU-nak, hogy ugyan miket mondanak mar es hogy mi milyen jok vagyunk, orulhetnek ha felvehetnek, stb. Ha eladok egy autot, vagy lakast, azt is ugy allitom be, hogy a vevo lehet halas, ha megveheti. Itt most OVI az elado, Mo. a lakas, vagy auto, az EU meg a vevo. Szerintem semmi euroszkepticizmus nincs ebben, hisz mindenki tudja, hogy az EU-val csak nyerhetunk. (A MIEP-et, mint egyetlen anti-EU partot szerintem nem kell szamitasba vennunk a maga kb. 14 kepviselojevel.)
Sajnos az én brüsszeli ismerőseim (akik maguk is tárgyalnak a csatlakozásról) mind azt mondják, hogy a hivatalos álláspontokban mindenütt ott van a sorok között az időhúzás lehetősége és szándéka. Ők jövő őszre teszik az első komolyabb megakadást.
IMHO a jelenlegi kormány külpolitikával kapcsolatos megnyilatkozásai valami olyan elementáris hozzá-nem-értésről tanúskodnak (kivéve Martonyit - csodálom, hogy még nem állt fel) ami egyszerűen hihetetlen.