sziasztok. egy közeli ismerősöm állandóan sír hogy ilyen kezelés meg olyan kezelés kellene neki... nyilván nem az kellene - nekem meg így is tökéletes- de közeleg a neve-napja, s szeretném meglepni valami ilyesmivel, de annyira nem vagyok tájékozott hogy lipo vagy zsírfagyaszás vagy ultra- microbontásos vagy mi is kellene neki ami legalább minimálisan hatásos, hogy egy picit jobban érezze magát a bőrében. Kuponos oldalakon egy rakat ilyen kezelés van, egy két hozzáértőnek megköszönném ha irányt tudna mutatni
Köszi a könyvajánlót! Beleolvasok és megveszem, ha van benne gyilkosság is. ;) (tehát nem csak vega kaják vannak benne). Kölcsön nem szeretek könyvet kérni, mert ha jó, akkor úgyis kell nekem egy. Azért persze köszönöm a felajánlást!
Abszolút igaz, hogy a kajálás a legfontosabb. Bármennyit mozoghat az ember, ha rosszul táplálkozik...
Nekem valahogy azt kellene megoldani, hogy mindig a szükségleteimnek megfelelő mennyiséget egyek. Mert most sokat mozgok, de lehet sérülés, munka, bármi miatt olyan időszak, amikor megint csökken a sport. Remélem, csak napokra...
Ha egy ilyen ketyerét föltalálna valaki, akkor a világ egyik leggazdagabb embere lehetne. Mármint olyan ketyerét, ami valahogy szól, ha a bevitel túl akarja haladni a fogyasztást.
Elméletileg indirekt módon lehetne ilyen, mert a szervezet ugye tudja, hogy mikor kell átállni zsírtárolásra. Ha ennek első jelére lehetne mondjuk vérvétel nélkül is valahogy reagálni, az nagyon király lenne.
Néha pihentető, néha intenzív, ahogy jól esik, a lényeg, hogy legyen változatos, élvezzed, és el is fáradj többnyire. Ha kontkrét (sport)célod lenne, akkor persze lehetne cizellálni.
Ha már fogyás, akkor fontosabb a kaja, neked is javaslom ezt a könyvet elolvasni. Én nagyjából eszerint próbálok kajálni, ha nem is mindig sikerül. Szerintem jó könyv, alapvetően nem könnyű olvasmány mindenhol, viszont megindokol mindent, miért éppen azt javasolja, amit. Nekem megvan, ha gondolod, kölcsönadom.
Kipróbáltam úszás és futás esetén is az intenzívebb mozgást. Bejött. Legalább is mindenképpen színt visz a dologba. Főleg úszás esetén.
Eddig azt csináltam, hogy gyorsúszásban nyomtam fél órát szépen komótosan és közben azon gondolkodtam, hogy beleőrülök az unalomba. Fél óra után benéztem a szaunába, hogy vannak-e ott jó csajok (nincsenek) és utána megint úsztam fél órát kompótosan.
Tegnap este úgy csináltam, hogy a csajcsekkolás előtti és utáni fél órában is 50m rettenetesenmindentbeleadok tempóban, majd 50m végrelassíthatokdejónekem tempóban úsztam. Természetesen volt némi bemelegítés előtte, de az nem számít. Ha másra nem jó ez a módszer, akkor legalább unalom ellen mindenképpen bejön. Ráadásul az első fél órában tenyérellenállással úsztam, utána meg anélkül. Régen ezt sem váltottam edzés közben. Olyan érzés volt, mint amikor bringán az első váltón fölfelé helyett véletlenül lefelé váltok egyet a lejtőn :)
Reggeli (előtti) futásnál azt csináltam, hogy amikor bemelegedtem, futottam 1-200 métert jó erős tempóban. utána pihi, amíg 130 közelébe nem ment vissza a pulzusom. Aztán megint futás... A kutyámnak ez marhára bejött. Meg van róla győződve, hogy miatta csináltam :)
Az egész távot 5 perccel korábban letudtam ezzel a módszerrel, mint korábban és rohadtul ki is purcantam :)
Máskor is csinálok ilyet...
Köszönöm az eddigi tanácsokat és jöhet a többi is!
Amikor én (jó régen) foglalkoztam ezzel a témával, akkor az volt az elterjedt szemlélet, hogy aerob módszerekkel lehet fogyni, izmot építeni pedig a rövid ideig tartó erőkifejtéssel és a kettőt keverni nem nagyon érdemes. Van persze logika abban, amit mondasz. Utánaolvasok ennek is.
Mondjuk én most jó buddhistaként az arany középút felé húzok most már...
Futni nagyon szeretek újra, ezt föl nem adnám, ha nem kényszerülök rá mondjuk sérülés miatt. Vigyázok inkább nagyon.
Találtam valami pörgős erősítő gimnasztika videót, azt majd este kipróbálom a lányaimmal. Nekik sem árt. Futás mellé van ugye az úszás és a bringa is néha, ami télen nálam inkább spinning. (3x ütöttek el úton, amíg azzal jártam dolgozni és most már félek egy csöppet)
Régen sokat voltam konditeremben is. Oda is ellátogatok majd, most éppen ehhez is lenne kedvem... Aztán majd alakulnak a dolgok. Nagy teljesítményekre már úgysem török, inkább a lányaim sportos apukája címre hajtok, bár a kisebbik most is azt szokta mondani, hogy "Apa, te vagy nekem a világon a legszebb apukám!" :)
Gyanús vagy nekem ezzel az úszásBicikliFutás dologgal. Csak nem egy nyári tikkasztó versenyre készülsz? ;) Még nem csináltál olyat?
Nekem van egy ilyen pólóm:
Nem loptam. Szurkolásért/segítésért kaptam. 12 óra 31 percet kellett szurkolnom érte. Kemény volt. Majdnem leszakadt a lábam és le is égtem kicsit :) Meg izgultam is, hogy mindent jól csináljak és ne rajtam múljon a siker.
Asszony unokatesója szerezte nekem a pólót és hihetetlenül profin csinálta végig. Úgy futott be, mint egy félisten. Komolyan! Péter Attila még a nevét is bemondta, mert annyira ritkásan érkeztek akkor még a befutók. Ott kaptam meg a végső lökést ahhoz, amin most dolgozom... Persze nekem nem célom AZ a verseny. Majd 5 év múlva átértékelem... :) Akkor 2 év alatt felkészülök és 50. szülinapomra.... de nem hiszem... nagyobb esélyt látok arra, hogy 50km-t fussak majd a jeles alkalomra.
Természetesen a pólót csak erdőben hordom, ahol kevesen látják, bár nyáron nyaralás közben (úgy 15 kilóval ez előtt...) is próbálkoztam kocogással és akkor összetalálkoztam valakivel, aki tudta, hogy mit jelent a felírat. Onnan tudom, mert marhára elkerekedett a szeme, hogy miért van egy bojlernek ilyen csomagolása. :)
Elöljáróban leszögezném, hogy fogyásban - fogyókúrázásban - konkrét tapasztalatom ugye nincs, csak osztom az észt.
Bizonyos értelemben egyet kell értsek a dokiddal, illetve szomival. Ha pusztán a hatékonyságot nézzük, akkor a fogyáshoz valóban jobb a rövidebb, nagyobb intenzitású edzés, mint az "aerobozás". Ez még mindig egy masszív tévhit, ami nem nagyon akar múlni, hogy futni/kerékpározni/úszni hatékonyabb a fogyáshoz. Nem. Nem hatékonyabb, viszont sokkal kevésbé megterhelő és sérülésveszélyes, márpedig ez egy kezdő, se kardiovaszkuláris rendszerével, se izületeivel a terhelésre fel nem készült fotelkrumplinak a fogyihoz jobb. Kezdetben mindenképpen, csak aztán tudni kell váltani. Aki ötödik éve tapossa a lépcsőzőgépet, és csodálkozik, hogy nem fogy, pedig annó milyen jól ment az első tizenöt kilónál, na az már nem hatékonyan csinálja (vagy mást ront el, mondjuk a kajáláson lazít). Bármilyen súlyzózást - nem csak a kettlebellt - meg kell tanulni, nem csak rángatni a vasakat, óvni a gerincet, etc, etc, ezt kezdőnek, főleg egyedül otthon nem igazán ajánlatos.
Hogy miért hatékonyabb, abba most nem mennék bele, több oka is van, elsősorban a magasabb intenzitás mindenképpen magasabb kalóriafelhasználást ad, legtöbbször hiába _arányaiban_ kevesebb zsírból, abszolút értékben még ilyenkor is több, mint "aerobozgatásnál", másrészt nem is ez a fontos, hanem az edzés utáni órák, amikor a szervezet magasabb fordulaton dolgozik a homeosztázis visszaállításához, márpedig ezt zsírból csinálja, és a hossza sokkal inkább az intenzitástól függ, mint az edzés időtartamától.
Én futni szeretek - meg bringázni, úszni is -, de ettől még nem ez a hatékony fogyáshoz. Nekem a lelkemnek van rá szüksége, ettől termelődnek az endorfinjaim. Más meg utál futni. Nem vagyunk egyformák, aki nem szereti ne fusson - viszont attól, hogy futok, még nem az az ideális edzés a fogyáshoz szerintem.
A konkrét kérdés, hogy van-e értelme futás közben fekvőtámaszozni, vagy ilyesmi, hát, nem tudom, ha a fenti hatékonyságot nézzük, akkor van, ha kifejezetten a fogyásért futsz, és nem zavar, hogy közben tornázol, akkor lehet. Intenzitást felpörgeti, más izmokat bekapcsol, még izmosodhatsz is, mondjuk Te nem nagyon, mert az azért nagyjából nálad van, csak még elrejtve a zsír alatt gondolom... :o)
Ha a kettlebell nem jön be (őszntén szólva én kétszer próbáltam ki profi oktatókkal, de nekem se jött be), akkor én javasolnék egy fegyencedzés szerűséget. Önmagában a saját testsúlyos gyakorlatok is nagyon jók (fekvőtámasz, hasprés, hátemelés, húzódzkodás), a TRX-szel mókás feladatokat lehet csinálni (bár ezt is tanulni kell, nagyon figyelni a testtartásra gyakorlatok közben, nekem is van otthon, szeretem). A fegyencedzés, ha a könyv alapján csinálja valaki, akkor egy jól felépített fokozatosságot is bele tud vinni, ha betartja a szinteket, akkor nem terheli túl magát nagyon.
Szerintem mindenképpen csinálj 30-40 perces edzéseket 2-3x egy héten, de azok pörgősek legyenek, nincs tévénézés, nincs fetrengés. Erőgyakorlatok közé pihenésképpen :o)) mehet a négyütemű fekvő, vagy burpee, csak hogy a keringés is felpörögjön néha (kettlebellnél ezt adják a dinamikus gyakorlatok), vagy ilyesmi. Én fekvő-hasprés-húzódzkodás-hasprés kombókat szoktam csinálni, variált számokkal, és külön edzés a hátizom. Néha, legalábbis, mostanában kevesbb időm van rá, nem sajnos, mert másra készülök, úgyhogy inkább úszok, biciklizem, és futok... :o)
Ráadásul az is a bajom a kettlebellel, hogy nagyon meg kell tanulni a mozgásokat, mert eszetlenül csinálva többet árthat magának az ember, mint amennyit használ. Azt pedig nem tudhatom, hogy a hozzám legközelebb eső teremben, ahol van ilyen óra, milyen szakemberrel hoz össze a jó sorom. Videóról ezt elég nehéz úgy megtanulni, hogy biztosan nem csináljam rosszul a gyakorlatokat. Tévedek?
Sajnos nem tudom elképzelni magam, ahogy vaskörtét rángatok. Ennél az A pontból B pontba történő tökfelesleges átszaladás/átúszás is izgalmasabbnak tűnik, pedig megnéztem már a Youtube-on egy csomó kettlebell edzést, hátha kedvet kapok... Nem kaptam. Ma majd fekvőtámaszozom futás közben, bár marhára utálom, amikor a kutyám belenyal a fülembe... :)
A lassan futás relatív. Dimbes-dombos területen futok, így a lassú tempó is 130 és 165-ös pulzus között történik általában. A keringésemnek ez olyan, mintha sík terepen résztávoznék. (szerintem)
Azt értem, hogy érdekesebb lehet vegyes edzéseket csinálni és nemcsak futni, mert más testrészeimet is érdemes megmozgatni, de miért jó egyben csinálni az aerob és erőnléti edzést? Nekem úgy lenne logikus, hogy egyik nap pl. futok, másnap izmozok... Egyelőre a munkám engedi, hogy minden nap sportoljak.
Amúgy most nagyon tetszik a futás. Min. 45 perceket futok és nem unom egyáltalán. Régen sem untam, bár amikor már 20km fölötti távokat futottam edzésnek, az már nem mindig volt vidám. Főleg nyáron, de akkor maratonra készültem és az más tészta... Most inkább csak vidám és egészséges akarok lenni.... de mellette érdekel, hogy mit miért csinálok és hogy lesz hatékonyabb.
Szerintem nyugodtan cserélj le heti egy vagy két futóedzést erőedzésre. TRX, fekvőtámasz, súlyzó tulajdonképpen mindegy.
Sőt SZVSZ, ha csak kéthetente az egyik futóedzésedet átalakítod egy 15 perces sprint edzésre: 6x15s max 30s 100%-os sprint, már azzal is nagyot lépnél előre a változatosság útján.
De ha mindenképpen egybe akarod csinálni, szerintem az is jobb mint állandóan lassan futni.
Közben gondolkodtam a dolgon és arra jöttem rá, hogy nem kell feltétlenül mindenben a legnagyobb hatékonyságra törekedni. Valszeg természetesebb dolog az aerob és erőnléti dolgokat keverve csinálni, akkor is, ha nem a leghatékonyabb. A dokim egy izmos, szikár pasi. Tőle valahogy könnyebben elfogadom a tanácsokat, mint a kövér háziorvosomtól, aki múltkor nagy egyetértésben beszélte meg a szintén dagadt asszisztensnőjével, hogy sajnos diétázni nem mindenki tud és milyen jó nekem, hogy nekem megy... Ahogy elnézem őket, életükben nem volt egyetlen óra sem, amikor kizárólag az egészségükért képesek lettek volna valami fizikai tevékenységet folytatni. Amúgy aranyosak és gyógyszert is szívesen írnak föl... :-)
Ma reggel voltam a fogyidokinál és azt mondta, hogy az nagyon rendben van, hogy futok és úszni járok, de most már valami erőnléti mozgást is végeznem kellene. Azt hittem, hogy konditerembe küld, de meglepőt mondott.
Ne menjek konditerembe, hanem futás közben álljak meg néha és csináljak fekvőtámaszokat.
Ennek mi értelme van? Izmot valszeg nem fogok építeni egy dekát sem aerob mozgás közben. Vagy igen?
Ajánlotta még a TRX/GFlex (nekem utóbbi van otthon) edzést is. Elkülönítve látom értelmét (mondjuk naponként váltogatva), de egyben is lehet neki értelme? Úgy meglepődtem, hogy nem kérdeztem meg tőle... 2hétig hülye maradok, ha ti nem segítetek :)
Amúgy most a reggeli turmixot kezdhetem elhagyni. Egy darabig még a vacsora turmix marad.
"I’ve been thinking I should start doing some cardio.
My doctor told me I should. I think he said it would help me avoid death or something like that. But the whole idea doesn’t make any sense to me, because doing cardio makes me wish I was dead anyway. So what’s the point?"
Bocs, hogy félrérthető volt. A triglicerid szint önmagában egy nagyon erős marker. Ha az magas, akkor az már önmagában egy erős rizikófaktor. Tehát ebből a szempontból OK vagy.
A HDL arányt meg úgy számolod, hogy elosztod az összkoleszterin szintet a HDL szinttel. Estedben ez 5,2/1,86=2,79, ami kisebb mint öt. Tehát a kolszterinjeid több mint ötöde HDL, így ebből a szempontból sem vagy veszélyeztetett.
Tegnap sikerült eladnom valamit az apródon (vagy a balfogáson, nemtom...), ezzel megalapozódott az anyagi fedezet az Omron BF511-re. Tényleg ki vagyok váncsi a zsigeri zsíromra.
Hajnalban csöngetett egy szomszéd, hogy ébresszek föl egy 3. szomszédot (sorház), mert szól az autójának a riasztója. Mi lakunk legtávolabb a parkolótól (itt a sorház végében van), úgyhogy abszolút logikus lépés volt engem fölkelteni, de kihasználtam a korai kelést és olvastam kicsit erről a zsigeri zsír dologról.
Sok helyen a szumósokat említik ezzel kapcsolatban, hogy amíg sportolnak, addig tök normálisak a vérzsír és egyéb eredményeik, mert kettévágva a törzsüket lehet látni (néha ezt CTvel csinálják), hogy alig van rajtuk zsigeri zsír, hanem csak a bőr alatti zsírtól néznek úgy ki, mint a Michelin bábu.
Egyes helyeken olyat is olvastam, hogy a zsigeri zsírral az a mák, hogy nem olyan makacs jószág, mint a bőr alatti és könnyebben le is épül. Ezt a tulajdonságát nagyon tudnám támogatni.
Azt is olvastam, hogy a zsigeri zsír számít leginkább a vérzsírok tekintetében. Ha meglesz a mérlegem, akkor össze tudom vetni a koleszterin és a zsigeri zsírom változását. Szerintem ez tök zsír lesz :)
Szóval a lényeg az, hogy ki kellene próbálnom, hogy 20 alatti zsírszázalékkal hogy muzsikál a lipidháztartásom. Akkor kiderülne, hogy érdemes volt-e lefogyni :)
Tegnap amúgy történelmi pillanat volt. Évek óta először éreztem indíttatást arra, hogy begyűrjem a gatyámba a pólómat. Ti ezt nem érthetitek, de csodálatos érzés volt. Föl is hívtam az asszonyt, aki hűvös hangon gratulált. Ő sem érti :)
Nekem olyan magas tud lenni pont a trigliceridem, hogy mesés. Utálom a zsíros kajákat, de ezt kitűnően előállítja a szervezetem szénhidrátból is. Na, azt pedig szeretem, sajna...
Ráadásul az a vicces, hogy a koleszterin alattomosan, évek alatt fejti ki áldásos hatását, a magas triglicerid hasnyálmirigy gyulladást tud okozni. Szerencsére ilyenem nem volt, de lehetett volna. Mellékesen pech, hogy egyetlen gyógyszer viszi le igazán, aminek Omacor a neve. Ez egy halolaj kapszula csak baromi tiszta halolajat tartalmaz. Szóval, akár szedegethetném is, ha nem lenne a havi adagom belőle 12.000 Ft.
Állítólag a fogyás nagyon gyorsan le tudja vinni a TG szintet, de a dokim azt mondta, hogy előbb a koleszterinnel foglalkozzunk, mert a TG lehet, hogy magától megoldódik a fogyás által. Úgy legyen. Szóval, most még szedegetem a halolajat, aztán majd megnézem, hogy mi van, ha elhagyom.
A HDL/LDL és egyebek arányairól nagyon megoszlanak a vélemények.
Nekem először 25 éves korom körül volt magas a koleszterinszintem, amikor szintén éppen dagadt voltam. Akkor a Telki magánkórházba járhattam a jó munkahelyemnek hála és az ottani főorvos azt mondta, hogy a koleszterinszint szerinte csak egy rizikófaktor. Lehet rohadtul magas is és úgy is el lehet élni 100 évig.
Ha akarok, szedjek gyógyszert, de ő nem tenné. Fogyjak le. Lefogytam, elmúlt...
Aztán visszajött a pocakommal együtt...
Van, aki szerint a HDL/LDL arányára kell csak figyelni és a szintjük tulajdonképpen mindegy is.
A fene se tudja eldönteni, hogy kinek van igaza. Abba még senki nem halt bele, ha egészségesen, vegyesen táplálkozott és mellette értelmesen sportolt, úgyhogy én most ezzel próbálkozom, most kivételesen hosszú távon.
Eddig vicces volt, hogy ha sportoltam, gyakorlatilag bármennyit/bármit ehettem, de ez most a korom előrehaladtával már nem biztos, hogy megy. Emiatt jobban kell figyelnem. Első, hogy lefogyjak és akkor majd meg lehet nézni, hogy milyen gyógyszerre van szükségem, ha egyáltalán van.
Azt tervezem, hogy amíg le nem fogyok még egy 10-est, nem parázom különösebben a koleszterinszintemen. Ez 1-2 hónap lehet. Az alatt állítólag nem alakul ki olyan károsodás a koleszterintől, ami végzetes lehet. Amúgy meg kb. hetente méretem a patikában. Azt mondták, hogy azért 7 fölé ne menjen (összkoleszterin). Eddig nem ment...
Ja, a dokim szerint ráadásul simán fogyással nem csökken a koleszterinszint, mert nagyon lassan ürül ki a szervezetből. Ehhez a diétát plusz rostokkal kell kiegészíteni. Na, rajtam nem múlik. Ráálltam a zabkorpára. Ráadásul tök finom... Reggelente nyerítek tőle egy keveset, de ez még szerintem elviselhető... A sörényem is egyre szebb :)
Most megnéztem a vérképemet, amit pár hónapja csináltattam. Triglicerid 0,46 (tartomány : 0,7-2,26), szóval ez az alsó határnál is kevesebb. Annak ellenére, hogy mostanában nem eszem kevés zsírt. Vagy legalábbis azt hiszem...
Összkoleszterint 5,2 (2,6-5,2), tehát pont a felső határ, HDL 1,86 (0,9-3,6). Nem pontosan értem mit kellene számolni, mert először triglicerid szint és HDL arányát írtál, aztán meg összkoleszterin százalékot. Utóbbi szerint az összkoleszterinnek 36%-a HDL, több mint a negyede. De akkor ha jól értem az 5-ös szorzót, akkor a jó az, ha _legfeljebb_ 5 ez a szám, és inkább kevesebb (mondjuk 2 esetén 50% lenne a HDL), hiszen akkor nagyobb a HDL aránya a teljeshez képest. Nem?
Ez most nekem jó vagy nem jó amúgy, mármint a koleszterin adataim?
Igen, ezeket is tudom. Az arányaimmal is baj van egyelőre... Ezen is dolgozik a dokim. Sok sikert kívánok neki és igyexem segíteni neki diétával, mozgással, ahogy csak tudok...
Szerencse, hogy ilyen dokival hozott össze a sorsom. A háziorvosom csak sopánkodni tud. Mondjuk elküldött lipidológiára is, ahol viszont szintén sokat sopánkodtak és gyógyszert írtak föl. Egyszer megemlítették, hogy akár fogyhatnék is, de nem volt túl hangsúlyos a dolog.
"Akkor meg miért hökkentél meg, amikor azt írtam, hogy nincs értelme a sportra úgy nézni, mint kalórialedolgozó eszközre?"
Mert a sport(olás) jelentősen növeli a pihenési állapothoz képest az energiafelhasználást. Emiatt mindenképpen kalórialedolgozó eszköz. Nem hatékony, de sokkal jobbat nem ismerünk... vagy csak én nem...
"Miért érdekes neked, hogy mennyi kalória fogy futáskor?"
Mert össze tudom hasonlítani más sportokkal, pl. úszással. Nem bírok olyan tempóban úszni megfulladás nélkül, hogy annyi kalóriát égessek el, mint pl. futással. (itt az órám által pulzus alapján mért értékekre utalok)
"Mindig ez van a fórumokon. Mindenki szépen felmondja a kalóriadeficit mantrát, de amikor rákérdezek a konkrét számokra, akkor semmilyen adatot nem tudnak mondani a felhasznált kalóriával kapcsolatban."
Ilyet senki sem tud. Eleve a kajákhoz megadott értékek is csak közelítésnek jók. Egyéni eltérések vannak az emésztésben is. Én pl. ehetek mogyorót, mert átszalad rajtam valami miatt. Nem hiszem, hogy sok hasznosul belőle, pedig a kalóriatáblázat szerint sok benne az energia.
A kalóriafelhasználást legjobb esetben is csak a pulzushoz és testsúlyhoz/korhoz mérve lehet megadni, de ez is csak közelítás a valósághoz. A mérlegem is kiszámolt valami olyat, hogy 1700 kCal a napi igényem, de persze nem tudja, hogy mennyit mozgok aznap és pl, hogy milyen stressz ér vagy bármi más, ami a kalóriafelhasználást befolyásolja.
Ezek miatt pontos értékeket nem is lehet megadni.
Ahogy írtam, én is a táplálkozást tekintem elsősorban a fogyásom alapjának. A sport mellette csak a hab a tortán. Segít, de amikor túlzásba viszem, olyan éhes leszek, mint a fene és ekkor még lehet, hogy többet visszazabálok, mint ami lement. Ilyenkor kell odafigyelni, hogy legalább ne gyors szénhidrát legyen, amit visszaeszünk. Én igyexem fehérje irányba menni ilyenkor, de ez lehet, hogy hitvita... Nekem ez jön be a mérleg szerint is...
"Ehhez képest Te nagyon jól viseled a dolgot. :)"
Persze :) Próbálj meg a 90 napos topicban található hölgyekkel ellenkezni vagy elmagyarázni nekik, hogy miért nem jó a jelentős izomvesztés fogyás közben. Megtanulsz higgadt maradni, azt tuti :)
Hogy konstruktív legyek, még egy dologra felhívnám a figyelmedet.
Nem igazán az összkoleszterin szintje számít, hanem a koleszterin profil. Az összkoleszterin szint az csak nagyon gyengén korrelál a szív és érrendszeri betegségekkel. Az infarktussal korházba vitt embereknek kb a felénél teljesen normális kolesztrerinszintet mérnek.
Amit nézni kell az a triglicerid szint és a HDL aránya (összköleszterinszint osztva a HDL szinttel). A trigliceridre ott van a vérképen a normál tartomány, ne legyen magas. A HDL hányadosnak meg legalább 5-nek kell lennie azaz a koleszterin legalább ötödének HDL-nek kell lennie. Ha ezek az értékek rosszak, akkor normál (vagy kicsit magas) koleszterin szint esetén is veszélyben vagy.