Keresés

Részletes keresés

Lehel kürtje Creative Commons License 1998.07.14 0 0 33

Surányi egy politikailag is elkötelezett bankár, és mivel saját maga állította fel a követelményt, miszerint a Nemzeti Banknak politikamentesnek kell lennie, ezért elsőként saját magát kellene eltávolítani a bankból.
Úgy is fogalmazhatnám: Surányi monnyon le.
(Bod Péter Ákos, aki nem feltétlenül izlésem szerinti politikus, a Horn kormány felállása után tudta a kötelességét és lemondott. Sajnos Surányinak ez nem jut eszébe, persze biztos rászorul a szerény köztisztviselői havi fixre. Négy vagy öt miilió?)

ZöPö kérdésére: ha jól emlékszem Demokratikus Charta volt a neve a Surányi által feltétlenül csatlakozásra érdemesnek tartott mozgalomnak.
Meg is szüntette működését a Horn érában, nyilván azért, mert 1994 és 1998 között csak úgy tombolt a demokrácia Magyarországon.

Banktársadalmi szerződés: ez utalás akart lenni a Társadalmi szerződésre (Kádárnak mennie kell), de úgy látom a liberális elődök ténykedését már utódaik is feledik.

madar Creative Commons License 1998.07.14 0 0 32
Uraim!
Egy percre visszatérnék aTom (korábbi) beszólásához:
"madár! Ne feledkezz meg arról, hogy Surányit meg a Duplaelles Jocó kényszerítette távozásra, mert ba**ta a csőrét, hogy pénzügyileg (csak?) nagyobb tekintélye volt külföldön, mint az egész bagázsának.
Az akkor nem volt erkölcstelen?"
De bizony erkölcstelen lett volna, ha egy szó is igaz lenne belőle. De ez biza hazugság. Surányi úr azért távozott a bankelnöki székből, mert lejárt a mandátuma és a kutya se kényszerítette távozásra. Az már az akkori miniszterelnök úr joga volt, hogy erőszakkal ne őt tartsa a bank elnöki székében, azaz hatalmi szóval ne nevezze ki újra (egyébként ezt meg se tehette volna) ha már Surányi úr volt akkora marha, hogy mindeféle chartás nyilatkozatokat irogatott alá.
A parlamentben mást jelöltek Surányi helyett és Antall nem tiltakozott, ("hogy márpedig azt a kormányt antiszemitizmussal és más baromságokkal rágalmazó Surányit csak-azértis, továbbra is meg kell tartani"), hanem aláírta az új jelölt kinevezését.
Hazudozni felesleges, mert akárhányszor megismétlitek is a rágalmakat mindig akad egy jómadár, aki a fejetekre borítja a bilit.
Goldhand Creative Commons License 1998.07.14 0 0 31
Átmegyek a másik topicba me ottan is vannak érdekes dógok. "ilyen egy kormány?", vagy mi?

GHAND(i)

38 Creative Commons License 1998.07.14 0 0 30
Szerintem nem okossághoz van az kötve! Minél magasabb a polc, annál okosabb valaki? Nem ezt tapasztaltam.
Goldhand Creative Commons License 1998.07.14 0 0 29
Harmincnyóc!

Onnan, hogy ha okosabb lennék akkor én lennék a jegybank elnöke vagy a pénzügyminiszter.

GHAND(i)

38 Creative Commons License 1998.07.14 0 0 28
De honnan tudod, hogy nagyobb a tudása? Pl. a végeredményből. Tesztet iratsz? Azonkívül van olyan is, hogy józan paraszti ész. Meg fogalmad nincs, hogy készült a rántotta (mert be sem engednek a konyhába), de azt mondod: -ez qrva szar! Meghallgathatod, hogy az elismert szakács mi miatt nem tudta megcsinálni a rántottát fogyaszthatóra (például lenyúlta a tojást és csak a sót szolgálta fel).
Goldhand Creative Commons License 1998.07.14 0 0 27
38 !

Akkor úgy fogalmazok, hogy nem vagyok rá méltó. Én tisztelem azt, akinek nagyobb a tudása mint nekem, meg azt is akinek kisebb. (Hát sajna ebő van kevesebb).

GHAND(i)

38 Creative Commons License 1998.07.14 0 0 26
GOLDHAND, abszolút van jogod kritizálni, nyugodj meg! Lsd. rántotta esete! A nemzeti vagyon meg elillant, idegenek és kiszolgálóik kezében van döntően. Pont mert ilyen elittel és ilyen adóssággal kellett belekezdeni a privatizációba. Talán egyszer valaki ezt is feltárhatja majd.
Csülök Creative Commons License 1998.07.14 0 0 25
And67!
Csúnya kételkedő vagy! Tudd meg, a kisgazdákál igenis egyszerűen mindenre van szakember! Ha más nem akkor Józsi bá! Ért az úgy a bankszakmához, mint a mezőgazdasághoz! Legendás munkabírása mellett meg se kottyanna nek a két (három?) pozíció maradéktalan ellátása.
Goldhand Creative Commons License 1998.07.14 0 0 24
Surányiról csak annyit, hogy addig nincsen jogom kritizálni egy ilyen szakembert, amíg be nem bizonyítottam, hogy jobban is tudnám csinálni.
/Ezt meghagyom a kritikusoknak./

GHAND(i)

And67 Creative Commons License 1998.07.14 0 0 23
Lehel kürtje!

Ahhoz a chartához minden jóérzésű ember csatlakozna ma is.

Mi az banktársadalmi szerződés? Már a szót sem értem, de az biztos, hogy nem tudok róla, pedig bankár is vagyok meg a társadalom tagja is.

Az MNB-be most egy alelnök kinevezése esedékes, a kisgazdák javasolhatnak valakit, ennyit az MNB állítólagos függetlenségéről. Az külön kérdés, hogy a kisgazdák holdudvarában van-e olyan szaktekintély, akiből lehet alelnök. A Phare-miniszter, az szakember, már volt is az MNB-ben, más kérdés, hogy egyéni stiklijei miatt lejáratódott.

ZöPö Creative Commons License 1998.07.14 0 0 22
Lehel kürtje: nem emlékszel véletlenül, miről is szólt az a charta? Legalább a teljes címére?
ZöPö Creative Commons License 1998.07.14 0 0 21
Vazze, Quarelin nélkül partra vetett bálna vagyok! Tegnap is majd szét rohadt a fejem a melegfront miatt.
Menek is a patikába, de üstöllést, oszt veszet egy raklap Quarelint.
Lehel kürtje Creative Commons License 1998.07.14 0 0 20

Surányi egy szakember, Elsősorban abban, hogyan lehet a világbank és az IMF érdekeit kiszolgálni, kétes ügyleteket lebonyolító bankároknak ( Kuno, Kovács, Princz) tanácsokat és segítséget adni, természetesen a mi pénzünkből.

Surányi szerint az MNB-nek függetlennek kell lennie a politikától. Ez a megállapítása nyilván abból következik, hogy néhány éve valami chartához azonnal csatlakozott, csak úgy politika mentesen.

Banktársadalmi szerződés: Surányinak mennie kell!

Goldhand Creative Commons License 1998.07.13 0 0 19
38 !

1. Vagyonvesztés? Mire gondolsz? Csak nem a privatizációra? Az mióta vagyonvesztés? Tudod mit? Akkor majd a Te pénzedből vedd meg a Richter Gedeon Rt-t és termelj gyórgyszert a rászorulóknak! Kb. 1 éven belül csődbe mész én meg Quarelin hiányában majd fájós fejjel irom ide a hülyébbnél hülyébb gondolataimat!
2. Nem a profi bankárok csinálták azt a hatalmas nagy adósságállományt, hanem az előző rendszer!
Ne vedd pimaszságnak, de Te ezen a bolygón élsz?

GHAND(i)

38 Creative Commons License 1998.07.13 0 0 18
Hú ez sok egyszerre, megpróbálok rövid lenni és mindenkihez szólok:
A külföldi adósságállomány csökkenésének a forrása: vagyonvesztés, a mi termelésünk és belföldi adóssággá konvertálása. De kik is csinálták ezt az adósságállományt? A mi profi bankárjaink (meg a mögöttük levők). És mi az, hogy csökkent az adósság az elmúlt 4 évben? Hát ez az: volt honnan! Semmi gond az adóssággal, vannak előnyei, de szerintem meg a bankárok jártak jól és nem a PÓGÁROK. KSH: a törlesztés+kamatok több, mint a beáramló (nem ajándékba!) "külföldi tőke".
Legyek demagóg, de a forint igenis alulértékelt. A nyugatiak nem lerohaszatnak egy gazdaságot, hanem minél kisebb tőkével minél kisebb kockázattal minél több nyereséget akarnak. Ebben nagyon hasonlítanak a keletiekhez. A magyar forint, munka, föld, vagyon igenis erősen alulértékelt, ha Ti jártok-keltek a világban. Nem lennének multik lukas lenne a gatyánk? Kik ők? Gatyastoppolók? Aláírom, hogy van akinek az is öröm, hogy egyáltalán dolgozhat éhbérért, addig sem "megélhetési bűnözik". De az értéktöbblet már egy idegené.
Goldhand Creative Commons License 1998.07.13 0 0 17
38 !

Már ne is haragudj, de mikor Bokros leértékelte a forintot egyszeri 9%-kal, akkor az volt a baj. Most az a baj, hogy folyamatosan értékelik le a forintot (az exportőrök és importőrök legnagyobb szerencséjére). Most akkor ez is baj meg az is? Aki meg azt állítja, hogy nincsen szükség a magyar gazdaság jelen állapotában a leértékelésre az szerény véleményem szerint demagóg.
Bokros, Surányi : hát persze, hogy unszimpatikus mindenki számára, ha egyszer nekik kellett bevezetni a konszolidációs csomagot. Nekik szerinted jó volt? Ők is tudták előre, hogy ennek az intézkedéscsomagnak a bevezetésével a népszerűségi lista legaljára fognak kerülni.
Más.
Eladósította az országot??????????
Már ne is haragudj, de így nem tudok Veled vitatkozni, hogy az alapvető KSH adatokkal nem vagy tisztában !!!!!!!
Csak azt nézd meg légy'szi, hogy az utóbbi 4 év alatt mennyivel csökkent a külföldi nettó adósságállományunk!!!!! (Szerintem több mint 10 milliárd USD-vel)

GHAND(i)

Csülök Creative Commons License 1998.07.13 0 0 16
38!
1. Kis hazánk adósságállománya jelentősen csökkent az utóbbi két évben.
2. A nyugatiaknak nem érdeke lerohasztani egy gadaságot, mert azzal piacokat vesztenének.
3. Ha nem telepedtek volna ide a multik akkor baromi szabadok lennénk, lyukas gatyában! Ld. Petőfi: Farkasok dala.
"Átlőve oldalunk,
de szabadok vagyunk."

Hát azért ez nem egy perspektíva 2000-ben.
MGperY Creative Commons License 1998.07.13 0 0 15
1). a csúszó leértékelés pl. arra is kiválóan alkalmas, h a ne tartogassák a bankok a külföldi fizető eszközt csak azért, mert valami csókos párttikár +tutta, h 2 napmúlva 100 $ nem 100 Ft-ot ér, hanem 120-at. ebben az esetben nagyon kevesen nagyon jól járnak (azok akik közel vannak a tűzhöz/mnbhez/párthoz/kormányhoz) mig sokan leszopják, mert nem nem 60 Eft lesz a lábáztatás krétán hanem sity-suty 72 eft. és akkor jogosan küldik a kurva anyjába a kormányt/pártot/mnbelnököt.
na most akkor a köcsög bankárok járjanak jól, vagy a POLGÁROK ?????

2). még annó kb. 8 éve egyedül a surányi monta a tv-be (HÉT) hogy ha a világpiacon olcsóbb az olaj, akkor nálunk miért drágul a benzin c. kérdésre h azért mert akik ezekkel az ügyekkel foglalkoznak (nki árútőzsdék stb) "nem értenek hozzá".

na ennyit a samulenson-ról.

38 Creative Commons License 1998.07.13 0 0 14
Goldhand, egyetlen ellenérv: tudatosan és folyamatosan higítja a forintot, azaz leértékeli a magyar gazdaság teljesítményét. Kb. olyan mintha előre bemondanák a lottószámokat, látszólag mindnki nyer, de csak virtuálisan. Azt hogy a Surányi elismert szakember? Akkor a Németh Miklós és a Bod Péter Ákos, sőt a Bokros is az! Nem inkább így köszönik meg Nekik "kulturáltan" az áldásos tevékenységüket. Tegnap a brit nagykövet ki is mondta: Magyarországon igen jó a gazdasági klíma a külföldi befektetőknek. Általában és röviden ez a nagyon elismert bankár brancs (mert többen vannak) eladósította az országot és évtizedekre megterhelt minket a konszolicójukkal szinte ellenállás nélkül. Persze, hogy jár ezért elismerés, nimbusz és persze pénz is. És higgyétek el, ezek könyvek nélkül is tudják mit kell tenni.
Goldhand Creative Commons License 1998.07.13 0 0 13
4. Tudsz a csúszóleértékelés helyett jobb megoldást ?
/1általán miért nem tetszik? Szakmai indokot kérek!/
Dilidodó Creative Commons License 1998.07.13 0 0 12
Bocs, 38-nak mondtam.
Dilidodó Creative Commons License 1998.07.13 0 0 11
Hát ez az!
Ha nem is tudod, milyen könyveket kell olvasni, akkor jobb is, ha nem ülsz ott.
Egyébként, ha elolvasod Samuelson közgazdasági könyveit, még nem lesz belőled MNB elnök :(

Dodó

Goldhand Creative Commons License 1998.07.13 0 0 10
Madár !

1. Surányi világszerte elismert szakember
2. Orbán Viktor kijelentette, hogy az MNB függtlen lesz továbbra is a politikától.
3. Gábor ! Kicsit finomabban is közölhetted volna mondanivalódat.

GHAND(i)

38 Creative Commons License 1998.07.13 0 0 9
Surányi megy, de lesz helyette más. A pénzipar és főleg egy Nemzeti Bank nagyon misztikus világ, sok irracionális elemmel is. Csak egy pontosítás: először azért kellett távoznia SGY-nek, mert ellenzéki röpiratot írt alá többetmagával, egy elvileg "független" (mitől?) intézmény fejeként. Az az ellenzéki irat volt az SZDSZ-MSZP kormány bölcsője. Csodák csodájára nem esett össze a gazdaság, a globalizációs erők (akkor még nem így hívták) nem vágtak vissza, ment minden tovább. Akár Bod Péter Ákos ellenére is. Nem tudom milyen könyveket kell elolvasni, de akár én is ülhetnék ott, annyira öntörvényű világ az. Az más kérdés, hogy a Kunos-Surányi-Kovács persze egy brancs, na ebbe próbáljon a FIDESZ belepiszkítani (már, ha akar - szerintem nem, sőt).!
Gábor Creative Commons License 1998.07.13 0 0 8
Madár!

Nem tudom, hogy egyszerűen hülye vagy, vagy pedig csak tetteted magad.
Eszméletlen baromság, amit mondtál. Surányi és Bod Péter Ákos között csak egy pici különbség van: az egyik ért a bankszakmához és a makróökonómiához, a másik nem.
A te döntésedre bízom, hogy melyik szerepet kire osztod.

Esik Creative Commons License 1998.07.13 0 0 7
Kedves madar!

Felre ne ertsd, nem szemelyeskedni szeretenk, de meg szeretnem kerdezni: hol tanultal, tanulsz, vagy mi a vegzettseged. Ill. nem bantodnal-e meg, ha nehany konyv cimet elkuldenem Neked, amelyek elolvasasa esetleg segitsegedre lehet bizonyos topicok eseteben...Nem ketlem a jo szandekodat, de igy konnyen eppen ellenkezo hatast ersz el, mint amit szeretnel. Termeszetesen a cimeket csak akkor kuldom, ha kered.

And67 Creative Commons License 1998.07.13 0 0 6
Jaj madár, már megint ezzel az egyszerű szöveggel jössz, hogy négyéves kártevés, meg a hasonlók.

Annak idején Bod Péter Ákos nem kifejezett szaktekintélyként került az MNB élére, sokkal inkább pártfunkcionáriusként. El kell ismerni, hogy igyekezett, de gyengén muzsikált.

A csúszó leértékelés szerintem igenis jót tett a gazdaságnak, annyira, hogy már az új kormány is belátta, hogy fenn kell tartani. (A magas inflációtól szenvedő országok pedig irígykednek miatta.) Madár, komolyan gondolod, hogy a csúszó leértékeléstől volt magas az infláció? Összekevered az okot az okozattal.

Csülök Creative Commons License 1998.07.13 0 0 5
A csúszóleértékelés marad (helyesen!) Monnyonle mindenki azonnal!
aTom Creative Commons License 1998.07.13 0 0 4
Ja, és mégegy. Netán Te is az időnként nagy forint leértékeléssel üzleteltél, hogy annyira visszakívánod?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!