Van, ami olcsóbb a HAM-bazárban, mint a boltokban, illetve csak ott kapható. És vannak olyan tételek is, melyek az alkatrészboltokban olcsóbbak. Át kell nézni a listát. Legutóbb én is a LOMEX-től vettem két darabot, mert éppen volt nekik.
Lenne egy kérdésem : Van valakinek Maycom FR-100 -as szkennere?? Valamit nagyon elszurtak ebben a rádióban. Nem tudom ,hogy észrevettétek-e, de a suhogás olyan eröteljesen jön, hogy sok helyen (2m -en) még a zajzárat is kinyitja. Söt a beszédet is elnyomja. Mit lehetne tenni??
Ha ez olyan erősítő ( mert olyannak van értelme ) ami rögtön fent van az antennánál és távtáplált akkor meg kell nézni, lehet hogy ha simán csak nem adsz neki tápot akkor az adás-vétel váltó relé adás pozícióban marad és akkor simán átmegy rajta minden, de ha nem ilyen akkor át kell alakítani hogy így működjön. Ha az erősítő lent van a szobában akkor szerintem el kell felejteni, nem szabad a kábel végén megjelenő gyenge jelete erősíteni, abból jó már soha nem lesz. A másik hogy városi körülmények között amúgy sem sok esély va arra hogy egy ilyen cucc jól működjön, mert még előerősítő nélkül is agyoncsapja a nagy jel a vevő bemenetét. Viszont szerezni kell az FM301-es 400-as BRG rádiókban használt helikális szűrőt, vobbleren behúzni 446-ra, és az egészen biztos hogy 100x annyit érne mint egy előerősítő, hidd el. Mikor bekötöttem 145MHz-re a szűrőt a kézim elé a nagy antennával, a zajból előugrottak olyan átjátszók, amiket a szűrő nélkül még nyomokban sem vettem. Ennyit számít hogy csak az megy be aminek kell és nem terheli minden a vevőbemenetet.
Ezt jól elszúrtam! Az előző hozzászólásomat a PMR topicra szántam, de nem bántam meg hogy idetévedtem vele. Eddig csak olvasgattam a topicot. Köszönöm a válaszokat. Glbtech! teljesen egyetértek veled. Bennem is felmerült ez a kérdés mert én is egy 50 ohmos műszerrel mértem. Az Alan gyári volt, eltekintve a bnc csatitól.
Lenne egy kérdésem: van egy 2m 70cm-es GaAs FET előerősítős erősítőm. Sajnos azt tapasztaltam, hogy távoli adások vételekor annyi zaj rákeveredik, hogy alig hallom őket. Megoldható -e az előerősítő kikapcsolhatóvá való átépítése ill. mekkora munkával járna ez? Előre is köszi: Puding
Hát ezt jól elszúrtam! Az előző hozzászólásaimat a PMR topicra szántam, de nem bántam meg hogy ide keveredtem vele. Eddig csak olvasgattam ezt a topicot. Köszönöm a hozzászólásokat. Gl-btech! Teljesen egyetértek veled. Ugyanez nekem is megfordult a fejemben mert én is 50 ohmos műszerrel mértem. Az Alan gyári volt, eltekintve a bnc csatitól. Legközelebb megismétlem a kísérletet, hátha elszúrtam valamit.
Lenne egy kérdésem. Van egy kétsávos 2m 70cm-es erősítőm GaAs FET előerősítővel. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a távoli adásokat alig értem annyi zaj rákerül az előerősítőből. Azt kérdezném : megoldható-e az előerősítő kikapcsolhatóvá való átépítése illetve mekkora munkával járna ez?
A teljesítménybeli különbség fontos, de még fontosabb a gyakorlati téma, hogy aksi így, töltés úgy, cellapótlás amúgy. Ezt csak Te tudod, aki már kezébe is fogja, használja, prosiról nem igazán jöttek le ezek a dolgok nekem.
Nos egy kicsit megnéztem a két rádió adatlapját. Nem mondom, hogy mindent összevetettem, lehet, hogy lényeges dolgok felett elsiklottam, de azért néhány dolgot leirok:
VX2.
Aksija 3,7V 1000mA/h
külső táp max 7V-ig, jellemzően 6V.
telj: saját aksival 1,5W 2m-en
1W 70cm-en
külső táppal 3w 2m-en
2W 70cm-en
nem olvastam, hogy lenne teljesitmény állitási lehetőség!
RH-n 9khz step, AM, ez a müsorszóró állomások vételére jó csak, akkor meg minek?
Van benne 50Mhz, egyelőre ott nincs sok lehetőség amatőröket venni legalábbis Pest környékén, nálunk nem is engedélyezett még. Azért a 6m az jó benne:-)
A szkennelési funkció nagyjából hasonló, a VX-nél nyilván szélesebb a frekitartomány.
Ára: 185 euro a Thiecomnál
Ft60.
Aksija 7,2V 1400mA/h
külső táp 16V-ig de csak kis áramú szabad legyen, vagyis töltés céljára.
Ha ráteszed pl. a kocsi 12V-ját irtóra melegszik, mert túl nagy árammal tölt!!
Ugyanis 7V-nál leadja a max teljesitményt, 11V felett tölti az aksit. Tehát töltéshez
11-16V kell de kis árammal, legjobb a saját töltője. Külső tápról használni 7-9V között kell, ekkor nem melegszik, nem is tölt, de nem is fogyasztja az aksit.
Telj: mindkét sávon 5W hi, 2,5W mid, 0,5w low 7V-nál, tehát a saját aksijáról is leadja ezeket a teljesitményeket, le is mértem, vagyis 3 fokozatban állitható a teljesitménye.
Ezenkivül lehet hozzá külön hátlapot kapni hozzá, amibe 6 db AA aksit (akár 2200mA/h-sat)lehet beletenni és igy megoldható a pótlása az eredeti aksinak, ha az tönkremenne. Úgy veszem észre, hogy az eredeti hátlapba is bele lehetne ügyeskedni az aksikat, némi müa faragással és ügyeskedéssel, ha egyszer tönkremegy az eredeti, érdemes megpróbálni, veszteni nem lehet vele. Ez lényeges előny más rádiókkal szemben.
Való igaz csak 108 megától megy, lépésköz ua, mint VX-nél, szinte minden egyéb paraméterük megegyezik, vagy nem releváns eltérések vannak csak.
dcs, ctcss, memóriabankok, stb mind vannak.
Még valami: az Ft60 hangfrekis kimenője 400mW, szemben a VX 100mW-jával (ez is 6V-on), ez számithat.
Tartozékok az akkupack kivételével egyformák, ha jól láttam a leirásoknál.
Nos ennyi az összehasonlitás, ez alapján én inkább az Ft60-at venném (vettem).
Szvsz RH-ra nem kézirádiót kell használni, ssb és folyamatos hangolás hiányzik belőle.
Én 9V-os külső tápról használom stabilban is és kocsiban is, igy semmi melegedés, a hosszú periódusok alatt sincs jelentős melegedés. Tölteni csak a saját töltőjével töltöm a fentebb irtak miatt. A teljesitménye lényegesen nagyobb a VX-nél.
A tetőn lévő antennákkal (kollineár) is normális a vétele, nem tapasztaltam rossz nagyjelü viselkedést, mármint ami egy kézinél rossznak számit. A VX-et nem volt módomban kipróbálni.
Hirtelenjében ennyit tudtam összeszedni a két rádióról, remélem tudtam segiteni!
Hát ez az, én is egy hitelesített Schlumberger 4040 essel dolgozom többek között, hoztak hozzám már több PMR-t mérni, de általában kijött mindegyikből a 260-330 mW, ezért írtam, hogy furcsállom a dolgot.
Ez érdekes kísérlet. Már több típusú PMR-t alakítottam át, és én mindig komoly műzerrel ( R&S teljesítmény illetve Marconi rádióteszter ) mérem az eredményt, és azok 50Ohmmal zárják le a kimenetet. Azon az 50 ohmon megjelenik a 250-300mW. A jól kiilesztett antenna a kábellel együtt szintén 50 ohmos lezárást biztosít, tehát annak a 250-300mW-nak kutya kötelessége elmenni a rádióból. Tehát nem értem a dolgot, valami más hibát sejtek a jelenség mögött.
Akkor úgy tünik a gyártok a külső antenna "rácsatlakozását" nem csak a beépített antennával, hanem a kimeneti inpedanciával is nehezítették ?! Persze a kimeneti körök hangolásával valószínű megközelítehtő az 50 ohm, de ennyit már nem ér az egész, főleg ha belegondolok hogy a PMR rádióknak milyen pocsék a vevőbemente (tisztelet a kivételeknek). A kétsávos kézi meg egy kicsit túlzás csak PMR-nek, igaz hogy ott is sokkal jobban megy mint a PMR. Bár vannak talán olcsóbb 70cm-es rádiók, talán az Alinco, és a Maycom gyárt ilyet. Igaz ezek nem tudják a "PMR rasztert" (12,5K lépés+ 6,5K) és egyébként is amatőrsávra készülnek.
- es mennyire vagy biztos benne, hogy az alan kis pmr radio 300mW-ot ki is nyomott magabol? es ha ennyit ki is nyomott, mekkora teljesitmeny 'szakadt' le az antennarol..? - nem volt keznel egy kis PWR/SWR muszer? nem egy draga cucc es ott lehet latni mekkora a refl. teljesitmeny PMR eseteben.
A Yagi témára szeretnék reagálni. Az adás-vételi eredmények elég soktényezősek. Ha valaki egy Yagit illeszt a rádiójához és nem érzi a kiugró teljesítményt, nem biztos hogy az antenna a hibás.
Elvégeztük a következő kisérletet: 12 elemes Carant Yagi 4m 50 ohm H 155 koax Alan 456R /kb 300mW/. Az ellenoldalon ez a felállás a zajzárat sem nyitotta, kinyomott zajzárral az adás érthető volt.
Ezután megpróbáltuk ugyanezt Kenwood TH-F7-tel, 50mW!!!!!!!!! teljesítménnyel.
Az ellenoldalon 4-5 S értéket produkált kristálytiszta vétellel.
Látható hogy csaknem egy nagyságrenddel kisebb adásteljesítény ellenére az átvitel klasszisokkal jobb volt. Egy magyarázatot tudtunk csak adni a jelenségre: a PMR végfoka valószínűen nagyon nem illeszkedik az 50 ohm impedanciájú koaxhoz, ellentétben az 50 ohmos kimenetű amatőrrádióval.
Más: DNT! Még régebben írtad, hogy Guardsnál sikerült megjavíttatni valamilyen készüléket. Nekem is szükségem lenne rájuk. Nem tudod ki végezte a javítást? Fel kéne vennem vele a kapcsolatot. Megjöttek már a cuccaid?
Üdv mindenkinek: Puding
UI: holnap egész nap rádióvégen leszek, főleg 4/12-n. Az antennám Budáról a keleti országrész felé tekint jó rálátással. Összehozhatnánk egy jó DX-et :-)
Szia Kovsebi! Nos, ha valóban felkészültél, akkor jól ismered a vizsgaanyag 8/2002... idevágó részét: "3. § (3) Rádióamatőr vizsgát a hatóság - jelentkezés esetén - legalább két havonta tart. A vizsga idejét és helyét a hatóság határozza meg, és ügyfélszolgálati helyiségében közzéteszi." Pontos információt ( hely, idő ) pl. Tarkovács Sándor, az NHH ( www.nhh.hu ) alkalmazottja ad. vy 1001001 de Gábor hg9ieg.
sziasztok! Melyik rádio érdemes megvenni Yaesu FT-60R vagy a VX-2E-t. Olyan rádiot szeretnék, aminek jo a vételi érzékenysége, és nem kopik el egy év alatt. És ne kezdjen el recsegni a potmétere fél év mulva se. Segitsetek döntenni! Köszönöm előre is!
:) 857d Köszönöm a feajánlást ha el tudok menni érte akkor ki is használom :) Még1 kérdés. Lehet, hogy nem kell feltalálnom a "viaszt", hogy megépítsem a vezérlő és data kábelt, csinált már valaki közületek ilyet ami jól működik? Én egyenlőre a cat kábelt néztem ki, van is elektronika max233-al illesztve, de hátha valakinek jobb van. Esetleg data kábel rajz? Persze a táp a rádió 13V-járól menne... meg nincs benne a csatlakozó bekötés. 73 de HG4GGV/7 Feri