Nekem van egy nagyon régi Tungsram Rádiótanácsadó című könyvem, ebben benne vannak a 1936 előtti rádiók is (amik sajna hiányoznak a Kádár sorozatból), de kép nincs róluk, csak a csöveik vannak felsorolva. Szal ha megmondod a csőtipusokat, esetleg rá lehet bukkanni...vagy legalább megközelíteni a tipust:)
Ehhez a szép régi Standard rádióhoz keresek kapcsolási rajzot és elektroncsöveket felújítás céljából. Azt is megköszönném ha valaki meg tudná mondani, hogy mi a típusa, ráírva sajnos nem volt.
bakter! kardomba dőlök.....A dosos program xp alatt nem megy, alapban fütyül , mint állat, és a billentyűzet lenyomásával csak egy más frekijü hangon fütyül. plussz tegnap az egész estémet egy ilyen progi becserkészésével töltöttem. Hülye kérdés: hagyoményos távíró billentyűs adást ma már nem is nagyon használnak? Aki cw-zik, az ilyen karakter/morze kódoló és dekódolóval él?
Tavaszi 15%-os kedvezmény! Katonai antenna árbócok - teljes felszereléssel, 4.5-10,5m közötti méretben - és orosz katonai berendezésekhez elektroncsövek eladók.
A RT cikkét nem olvastam . AZ az igazság , hogy tizen-huszon éve még amatőrködtem, aztán abbahagytam, most meg a gyereket érdekli a morze maga. Valami HW -t most nincs kedvem összedobni, gondoltam letöltök egy ilyen egyszerű sw-t, de csak sokkal spécibbeket találta. A linkben megadott CWType-t már próbáltam, de azzal "csak" a leírt karaktereket fütyüli el, meg még nagyon sokat. Olyat, hogy morze billentyű helyett mondjuk az f12-t nyomogatva fütyül a gép még nem találtam. Vagy én vagyok a béna? ( A CW typeon van sok beállítás az inputra, de a pc saját billyntyűzetét nem leltem sehol)
hali! Tudtok ajánlani valami olyan morze gyakorló szoftvert, amivel a szgép valamelyik billentyűjét nyomogatva fütyül a hangszóró? Egy fél délutánt rászántam, de szöveg/morze átalakítóval, morze jel-> szöveg visszaalakítóval találkoztam egy csomóval., de ilyen egyszerűvel nem. :(
Az antenna tartó szerkezetekre és antenna berendezésekre az általános építésügyi szabályok és különös szakhatóági eljárások együttesen vonatkoznak. (A különös szót most jogi értelemben értelmezzétek, tehát nem furcsaként!)
Az általános szabályok azt jelentik, hogy az építési engedélyért a létesítés helye szerinti elsőfokú (lakhely, telephely) építésügy hatósághoz kell fordulni építési engedélyért, ha a tartó mérete a 6, vagy az antenna bármely kiterjedése a 4 métert meghaladja. Ehhez terv kell, benyújtási illeték van, stb., vagyis az általános államigazgatási szabályok szerint kell eljárni.
A különös szabályozás pedig ez esetben azt jelenti, hogy nem egyszerű építményként kezeli a hatóság, hanem be kell hozzá szereznie több szakhatóság egyetértő állásfoglalását (légirendészet, ÁNTSZ, NHH, és még több más - de ez függ a tervezett építmény helyétől és méreteitől is, valamint a helyi szabályozástól is.)
Ezen állásfoglalások beszerzése jelenleg nem az építtető, hanem az engedélyező feladata, de a felmerülő költségek az építtetőt terhelik.
Például: ahol én lakom, ott a területre engedélyezett beépítési csúcsmagasságot (nálunk jelenleg 9,50 méter) 2 méterrel meg nem haladó magasságú tartóhoz (pld. TV antenna árbóc) nem kell építési engedély. De ez területenként változik a helyi önkormányzat érvényes határozata szerint.
Tudni kell, hogy korábban az engedélyeket a HIF (ma NHH) adta ki. Ez megváltozott.
Az NHH állásfoglalással kapcsolatos tudnivalókat itt találhatjátok: