Üdv! Vettem 3 csomag Faludi paprika magot, gondoltam kipróbálom ezt a fajtát. Milyen tapasztalatotok van ezzel? A leírás alapján jónak tűnik. Ár nem volt rajta, csak otthon vettem észre, hogy 199ft volt darabja... Azaz 600ft-ot fizettem összesen 150 szem magért. Így jár, aki gondatlan. De remélem legalább jó fajta.
De szegény pajornak valószínűleg árt (ha rotálva lesz utána, akkor biztos), úgyhogy amelyiket észreveszem a talicskában, kiszedem, és a maradék komposztba teszem.
Két optimális talajpH-adatsor, az első táblázat konkrétan paprikára:
Most akkor hogy? :)
Azon vigyorgok, hogy a fentebbiek ugye kutatóintézeti, egyetemi adatsorok, a szakszerűség és megfelelő módszertan magasiskolái; és ha mindez nem lenne elég a helyes eredményhez, még ott van a gazdaságossági megtérülés kényszere is (a termelésben) ösztönzőnek -- és még így se kapnak egybehangzó adatokat.
Na és akkor mi beszéljünk arról, hogy vajon milyen is a helyes mulcsozás.
Nem tudom, mi lesz a kicsi hagymából, mert az idén termett elöször. Lilának lila. De ha ledugom és tényleg nagy hagyma lesz belöle, amit én megeszek, akkor sose lesz belöle újabb kishagyma. nem értem én ezt!
Nálunk az érett körtét szokták a ló- és egyéb darazsakkal közösen eszegetni, de nem olyan tömegben, mint írod. A rigókhoz képest elhanyagolható, meg tavaly a jég már megkezdte a gyümölcsöket, úgyhogy nagyjából mindegy volt.
A virágokon többet láttam, főleg a vadmurokon. Haszna csak a komposztban van, de a díszítő értéke sem elhanyagolható. Tavaly rengeteg volt, még lila változat is, más rokon fajjal együtt zúgtak csillogva ide-oda a kertben. Öröm volt nézni.
Tudna valaki adni vagy venni nekem olyan rózsaszín édeshagymát, ami a déli részeken van divatban, és a tetején hozza a kicsi hagymákat? Kellene vagy 50-100 db kicsi.
Természetesen kifizetném a hagymát és a postát is.
Nahát, én meg azt hittem, a cserebogarak egyik fajtája a rózsabogár. Most néztem a Wikipédián, hogy csak rokonok.
Mondjuk, ott nem valami hozzáértő írta a bejegyzést:
"Nem kártevők, inkább hasznos bogarak."
Gyümölcsevéssel bosszantó károkat tudnak csinálni. Már a 3-5 cm-es körtékbe is belerágnak, de főleg az érett gyümölcsöt támadják, néha a naponta szedett barackfáimról 50-100 fős bulizós társaságokat szedtem le.
De csináld, csak esetleg nehezebb lesz művelni. Gondolom, mert én személyesen még nem csináltam (nem lehet rotálni a sorközt), csak figelmettem itt egy öreg kertésznél pár évig.
Akinek ígértem a kései szilvafámból oltóvesszőt vagy mit, légyszi szóljon rám időben, hogy mikor, mit, hogyan vágjak, s hova küldjem! Ha ráér, ráér, csak azért szóljatok időben!
jó kis honlap :) de a kép az elején eredeti? mármint a saját kiskert? :)
....énis gondolkoztam egy ilyen honlap létrehozásán, mivel igény egyre nagyobb van rá de magyar nem sok van, viszont angol honlap annál több, csak hát azt nem mindenki érti.... na meg énis szívesebben olvasok magyart hiába beszélek angolul... viszont lehet én vagyok vaksi de nem látom milyen módon termelitek a zöldségeket? bio? vagy permetezett? a kiskert történetét, kialakulását is jó lenne elolvasni :)
Hát sok sikert hozzájuk... Én azt hiszem, lemondok a dologról. Nálam lehetetlenség átteleltetni a zöldségeket a sajtkészítés miatti penésztől. :( Minden megrohad, a legmelegebb szobában is penészrózsák lesznek a rég (egy-két hónapja) nem használt ruhákon, a bőrruhákat fehér réteg lepi el, ha nem tisztítgatjuk, a plafonról már mállik a vakolat, olyan sokszor tisztítottuk meg - nem is tudom, hogy gondolhattam...
Az enyémek még megvannak, bár nyomokban van némelyiken penész. Kicsit lazítottam a csomagoláson, és figyelem. A végük kezd nyílni, van, amelyiken kilátszik a mag.
Mi múlt hét szerdán jelentettük be a földhasználatot a miskolci földhivatalban. Az ügyintéző pont előttünk kapott egy értesítést, és közölte, hogy épp most törölték el a 6000 Ft-os díjat. Nekünk már nem is kellett fizetni.
"A zártkert kategória, ma már hivatalosan nem használt minősítés, viszont a tulajdoni lapokon ezeket még számos esetben nem írták át, ráadásul a köznyelv is még napi szinten használja.
A zártkerti kategóriába sorolt területek voltak, (ill. vannak) a településhez tartozó szőlők, gyümölcsösök, pincék, zártkerti gazdasági és pihenő célú épületek.
Ma, hivatalosan csak belterületi és külterületi földek léteznek, és a "zártkert" a külterülethez tartozik."
Ennek alapján egyértelműen bejelentésköteles, de azért nem érdemes elkapkodni a bejelentést, mert most törvény szerint még illetékköteles, viszont az ígéretek szerint ezt el akarják töröltetni.
Figyelni kell, mikor változik a törvény, mert ha hamarabb történik a bejelentés, akkor az 6000 Ft-ba kerül, még ha később vissza is fizetik.
Visszatérve a földbejelentéshez. Vejem szerzett tulajdoni lapot. Művelési ág gyümölcsös, aranykorona nincs, nem belterület, nem külterület, hanem zártkert! Ráadásul 2007-ben módosították, 20 négyzetméterrel kisebb, mint amiről a 86-os adásvételi szólt. Na mind1, kicsit várok, aztán bejelentem.
Tehát amelliknek nem szaros a valaga, az a cserebogár? Én találtam párat a komposztban, gondoltam az csak cserebogár lehet, hát elhívtam őket horgászni...
Gergerg, te most komolyan holdnaptárazol? Valamelyik belinkelt weblapra ránéztem, hát el tudlak képzelni:
Gergerg egy dauer közben lábát gyantáztatja, moszatpakolást is kér, mert ezeket mind ma kell a holdnaptár szerint, és fülig érő szájjal vigyorog, hogy ,,na most majd de jól kikelnek azok a paprikák''.
Nekem is ez jött át eddig .Akárhogy is gondolkodom a gyakorlati kivitelezésen örökké oda jutok,hogy ez így nehéz...De ha sikerül kifigyelnem a megfelelő időpontot akkor megpróbálkozom kapával megcsinálni a bakhátat. Ha eltalálom a kellő nedvességét a földnek akkor lehet vele dolgozni ha vizesebb akkor nagyon ragad ha kiszárad akkor meg nagyon kemény
:) Én csupán a kedvenc hámozókésem szeretném megtalálni. Már mindehol kerestem,remélem a komposztból egyszercsak előkerül. Viszont ha nálatok ennyi minden van benne szóljatok segítek szelektálni és ami hasznosat találok hazahozom....
A metszőollót sajnos túlságosan megviseli a kétéves komposztban tartózkodás. A rozsdamentes kés, kisolló jól bírja, csak lötyögős lesz az olló csavarja, a gyomkiszedő határeset.
Én meg a késeket, metszőollókat, gyomkiszúrókat, zsinegeket, gereblyéket, ásókat, lapátokat, ekéket, boronákat, bent felejtett kertészsegédeket, napszámosokat kiszedegetem, majd :)
ÉN a kedvenc kávéskanalamat találtam meg bő egy év múltán a komposztban. :) DE semmi baja nem lett, csak szépen el kellett mosni. Szent kanál volt, az is marad. Az első évből még vannak műszálas kötözőmadzag-maradványok benne, később már szebben-jobban kiszedtem. Nálunk inkább a vastagabb ágdarabkák a jellemzően előforduló darabok, de csak annyi, hogy ki tudom kapkodni, ha virágültetéshez kell, a kertbe hordva meg nem érdekel, a rotálás többnyire úgyis szétviszi.
Nálam szégyenszemre még állnak a tavalyi káposztamaradványok, ami él, azt szedem a nyulaknak, ami nem, majd rotálás előtt kihúzgáljuk. Csak sajnos sok lesz a kerülgetés, mert most szinte középre került az eperágyás meg az őszi fokhagymák. Apa majd szentségel kicsit én meg majd erőssen hízelgek, hogy milyen de milyen ügyesen tud szlalomozni a trakival.
Jajj, traki!! Mutatom: :)) (Így mulat a paraszt!!:))
(Ezt tegnap követtük el, úgyhogy a vetéssel-mint látható- még ráérünk...)
Én rostálom. A talált késeket, ollókat és gereblyéket félreteszem, jól jönnek megint tavasszal. A pajorok pedig egy rövid repülés után az orgonák között lelnek új otthonra. Szeretik. Legalábbis én úgy gondolom, hogy szeretik.
Találtam különben egy magkelési diagramot. Érdekes, hogy a magasabb hőmérséklet olykor kontraproduktív a paprikánál, ami ugye pont melegben szeret kelni.
Én nem szoktam rostálni. Ha lapátolás közben találok benne pajort, lótücsköt, azt kiszedem (én visszateszem a kupac éretlen maradékába, de ha van tyúk, oda lehet adni), a késeket, metszőollókat, gyomkiszúrókat, zsinegeket félreteszem. Az éretlen növénymaradék benne marad, majd a földben elbomlik.
Kupak, egyéb szemét nincs benne, azt nem hordjuk oda. A szerszámok gyomlálásnál időnként véletlenül a vödörben maradnak és kiöntöm, zsineg a paradicsomszárakról elvétve kerülhet bele, de nem jellemző.
3 cm hosszú fehér test, barna fejrész és barna lábkezdemények. Hát ilyen ez a mocsok cserebogár pajor, és van még sötétzöldes hernyószerű az meg a bagolypille.
A komposzt akkor komposzt ha megérett. Márpedig ha így van akkor nincsenek benne félérett félrohadt dolgok.Jó komposztnak kell 1,5-2 év ahhoz hogy megérjen, szétessen a tenyérbe, földillatos legyen közben egyszer minimum át kell forgatni.
Rostálni azért kell mert a nem odaillő anyagokat el kell távolítani : pajorok, kötöző madzagok, műanyag kupakok, kések , stb. A 3/4 m3-nyi anyagból ki szoktam szedni vagy 50 cserebogár pajort és egyebet.Képzeld ha ezeket beteszem a veteménybe mi maradna nekem?
Figyeld meg, hogy rögtön tavaszi szántás után szinte még kötött talajon is könnyű a rögöket szétmorzsolni (persze időjárás függő is). Ahogy kezd "szürkülni, barnulni" száradni a föld, a rögök egyre keményebbek. A tavaszi (vagy akár ősz óta többször előforduló) olvadásból, esőből származó nedvesség a nem bolygatott talajban a kapillárisokat "kijárja" a falát tömöríti. Hasonlóan a vakond járathoz, csak persze mikroszkópikus méretben.
Szántáskor ezek a kapillárisok nem törnek össze csak elszakadnak. A felszínre kerülve a rög emiatt felettéb huzatos. Ha kicsit fúj a szél és nekünk kellemes tavaszi meleg van, akkor akár órák alatt csont szárazra tudnak ezeken a csövecskéken keresztül száradni a rögök.
Ezért nem szabad várni. Pár óra is elég a rögösödéshez, nem hogy napok!?. Még ásás közben is ráfaraghat az ember, ha olyan az idő és hanyagolja a gereblyét.
Ilyenkor egy kis eső még segíthet és utána szintén azonnali elmunkálás. A talajélet szempontjából is fontos, hogy ne száradjon ki a felső réteg. Régebben ezért is használtak hengert is a fellazult talaj lezárásához. (ez is elfelejtődött, pedig...)
Kissé belvizes középkötött kertünkben sokszor vetettünk kényszerből fogas után kukoricát május elején (reggel szántás, rögtön utána fogasolás, utána rögtön vetés). Nyárra nem látszott semmi különbség a szomszédos, ősszel szántott telkek és a miénk között, a kukorica sem sértődött meg.
Sokan félre értik a laza talajszekezetet és nem zárják kellően tömören a talajt így az túl mélyen "átlevegőzik" és ezzel együtt ki is szárad. Ezt a talajnedvességet, pontosabban az elvesztéséből adódó talajélet (szerkezet) romlást azután már semmilyen locsolással nem lehet igazán pótólni, helyrehozni.
Ez a bakhátas termesztés kötött talajnál működik csak úgy is,hogy ezt a kötött földet "kupacolom". Vagy a bakhátak földjét lazítani kellene valami plussz anyaggal? Habár azt meg hogyan? kiszedem egy helyre a földet és bekeverem?! Ez elég nagy macera ...
Van egy kisebb kupac sóderem,ha azt átrostálom jó a kertbe lazító anyagnak?
Kukoricához (meg egy csomó mindenhez) valószínűleg jó ez a művelési gyakorlat, de gyökérzöldséghez nem.
Persze a talaj kötöttsége sem segít éppen, de azon lehet javítani. Esetleg bakhát? "tökéletes" gyökérzöldségeid csak kb. 40 cm mély homogén aprómorzsás talajszerkezetnél lesznek, ami legalább a tenyészidő feléig fennmarad. Ha ezt nem tudod, vagy túl nagy befektetés biztosítani, akkor barátkozz meg a jelenlegi helyzettel. Az ízüket nem befolyásolja!
Tavaszi szántást, ásást azonnal el kell munkálni és zárni a talajt.
Az azonnal azt jelenti, hogy azonnal, nem másnap stb.
Ásásnál ez nem lehet gond, szántásnál pedig vagy ahogy kifordul a traktor a tábláról, neki a rotával vagy megbeszélni a traktorossal, hogy rögtön jön vissza és elmunkálja.
(ezt az őseink már elég régen feltalálták, csak mostanság kezd elfelejtődni)
Én a tűleveleket, akácleveleket és kávézaccot egy külön helyen gyűjtöm, komposztálom, kifejezetten savanyú komposztnak a...a.. elfelejtettem, nem rhododendron(annak is jó lenne tudom, meg tán áfonyának, de jajj, mi is az, van bugásvirágú meg olyan tányéros, néha kék, rózsaszín vagy fehér...basszus... Szóval annak a virágnak. Pont. Rövidzárlat van.
Lehet, hogy ez nem tudományos megközelítés, de nekem ez a tapasztalatom. Szerintem épp, ha nem rostálnád meg finomra, tökéletesen morzsalékosra, ahogy ugye mindnyájan szeretjük, hanem durvára hagynád, benne a félig elrothadt nyesedékkel, jobban betöltené ezt a szerepet. Ha fólia alatt, minden egyébként öt érö viszontagságtól védve tartod, persze nem csoda, ha tökéletes marad. De mihelyt kikerül és összekeveredik a jelenlevö kerti talajjal, átveszi annak szerkezeti tulajdonságait. Persze azért remek anyag, egyedülállóan tápdús, és finom szerkezetével veteményezéshez tökéletes.
Én talajszerkezet-javulást akkor értem el legjobban, mikor zsákszámra forgattam be letermett gombatrágyát úgy ahogy volt. Tápanyagtartalma ugyan elenyészö, de a szerkezetet sokkal jobban javította. Mióta viszonylag kedvezöen jutok valódi marhatrágyához, ez a hatás elmarad, holott veteményezésre és palántázásra én is csak komposztot használok.
Ősszel kistraktor-1 ekés- felszántja, ugyan az tavasszal megrotálja nem ez a gond.
" komposztnak alapvetöen olyan marad a szerkezete, mint az a talaj, amin a növények nöttek; lazításra nemigen alkalmas." írod
de ezzel nem értek egyet. Komposztomban sok az ágnyesedék az ősszel átrostált egy halomba áll a fólia belső sarkába szétterítésre, ha belenyulok könyékig lemegyek benne !!!!
Nyugodtan daráld be a karácsonyfát (aztán jövöre meg gondolkodj el rajta, hogy föltétlen kell-e ilyen neked; ld. Karácsonyfa-kell ez nekünk topic).
A répáid azért ágaznak el, mert kötött a talajod. Minden évben alaposan ásd föl, és télire hagyd úgy, ne gereblyézd el. A répa helyére meg inkább homokot keverj be, mert a komposztnak alapvetöen olyan marad a szerkezete, mint az a talaj, amin a növények nöttek; lazításra nemigen alkalmas.
Kaposvár környéke. Csak házikertem van. 4-4 raklapból van 2 komposztosom, tavasszal átrostálom kiűrítve az egyiket majd ide beleforgatom a másikat és ebbe a megürültbe kezdem el az idei év gyűjtését. Csak a december 24.i fárol van szó ez 1 darab. A kész komposzthalmok kb3/4 m3-sek. Fóliába és a zöldségkertbe az asszony meg keverve a virágátültetésekhez használja.
Már írtam , hogy a sárgarépáim zöldségeim eldeformálódnak meg a sárgák oldalán mellékgyökérzet képződik- gondolom nem elég laza a föld. Ezért az idén lazább, felesbe kevert komposzt+kertiföld ágyásba szeretném vetni őket. Háznál van a kert tehát tudok öntözni.
attól függ, mekkora karácsonyfát tartasz, és mekkora a komposztod, meg hogy különben milyen kémhatású általában a talajod, meg milyen növényeket akarsz tartani.
Normális esetben Magyarország nagy részén a talajok nagy része meszes, így egy kis tülevelü komposzt inkább jótékony hatással van rá.
De van, de nem mindig adott jó tanácsot. Nekem nincs ilyen ügyfélkapum az említett bürokráciától való beteges irtózásom folytán, (mert ugye ahhoz is be kellene mennem; akkor meg mire jó?) , így a támogatási kérvényt is rendre ö nyújtja be. Minek következtében egy párszor úgy az MVH, hogy a fal adta a másikat. Alig tudok kikecmeregni az egyik büntetésböl, már jön is a következö.
De mindegy, az östermelöiért úgyis be kell mennem hamarosan. Minden évben kétszer ez a cirkusz! Miközben annak örülnék, ha Magyarország örökre elfelejtené, hogy valamit is regisztrált rólam. Még húsz év múltán, kontinenseken is keresztülnyúlkálnak utánam.
Én meg sose értettem ezt a hagymázat; magból csak dughagyma lesz, nem? Legalábbis nálam. Ha enni akarok, dughagymát kell dugni, ha meg zöldhagymát szeretnék, akkor "rendes" hagymákat kell ledugnom, különben csak cérnaszálak nönek belöle. Vagy lehet, hogy Holdfogyatkozásnál dugtam?
Néhány éve kaptam olyan hagymát, ami nem hagymát terem, hanem a virág helyén ilyen apró bébihagymákat. Nagyon érdekes jelenség, de ennek tulajdonképpen mijét fogyasztjuk?
Ha az idei sárgarépár bent hagyom a földbe az elfagy télen? Magfogás lenne a célom. Sajnos nincs olyan helyem ahol tárolni tudnám a zöldségféléket télire
Köszönöm szépen, remekül látszik, hogy "Ön is fölfedezheti", de nem tudom én vagyok-e béna a lefele "gördítéshez" vagy tényleg nincs a mondatnak folytatása, de nem látom, hogy az illetö mindezekböl milyen következtetést von(at) le. És mit csináljak, ha én ebböl még semmit sem fedeztem föl?
De hova be??? Gyülölöm és rettegek a bürokraciától. No az ilyen "bemenéseken" szoktam én úgy elcsúszni, hogy a fal adja a másikat. Mondok valamit, ami nekem magamtól értetödö, semmi kivetnivaló nincs benne, aztán örülhetek, ha kifele még szabadlábon jövök...
Olyan zöldpaprikát szeretnék, ami csak kicsit csípős. Tudnátok fajtanevet mondani?
(Tavaly volt néhány tő bogyiszlóink - a javított fajtából - abból 1 hétig ettünk 1 darabot ketten: hajszálvékonyra szeletelve, és még a szelet is félbevágva. :) )
Érdekes mód nálam a hagyma (Vitéz) magról vetve már 3 éve gond nélkül sikerül, dughagymáról nem megy a vöröshagyma... (Nagyobbrészt homokos talaj, itt-ott kötöttebb részekkel.)
Dughagymával 3 éven keresztül próbálkoztam, idén már csak magról "hagymázok".
A kukoricaföldnek is százszor jobb az őszi szántás. Utána kínos a kavicsot kapálni, nem bukik a kapa, csak csörög.
A tavaszi szántás után azonnal bele a rotával vagy a kombinátorral, és szétveretni. 2 napon belül.
Tavasszal ültess le 2 sárgarépát meg 2 zöldséget, jó helyen nyár végére lesz belőle 20 vagy akár 40 zacskónyi magod fajtánként.
Tömöríteni én sem szoktam általában, kötött talajnál ez nem olyan nagy probléma, visszatömörödik magától, amennyire kell. Vagy jön egy csendes eső, ami lenyomja egy kicsit.
A hagymamag viszonylag könnyen kel, mert nagyobb mag, nem érzékeny annyira. Lehet, hogy rossz mag volt. Vagy kieszi a lótetű meg a giliszta, nálam is ez volt idén.
Ez nagyon egyszerű, a hold előbb keringett a föld körül mint hogy bármilyen élet is lett volna itt. A növények is a környezetnek megfelelően, annak hatására fejlődtek ki olyanná, amilyenek. Az állatoknál is ugyan így van csak nem vesszük úgy észre, pedig kézenfekvő. Az emberi szervezetre is haása van mindennek, a hold pedig számunkra egy kezdetektől fogva örök periódus. A 28 napos ciklus szinte mindenre jó, talán a hónapoknak is 28 naposnak kellene lenniük, 13 hónap lenne egy év, és a holdra ránézve meg tudnánk mondani hányadika van, stb
Tulajdonképpen már nem emléxem, pontosan mit is láttam. :(
De az volt a lényege, hogy apám földje ki van adva tartós használatba (vagy hogy mondják hivatalosan), és ez ott be van jegyezve. Ezt elolvastam a monitoron.
Neked az új rendelet értelmében be kell menned, mert a személyi számodra meg még valami adatodra kíváncsiak, és nekik egyszerűbb, ha bemész, mint hogy elkérnék a nyilvántartótól egy e-mailben, vagy kérnének egy hozzáférést.
Sok érthetetlen dolog van ebben, de legalább arról okosítson már ki valami nőgyógyászatilag nálam képzettebb ember, hogy a nők ciklusa milyen kapcsolatban van a Hold járásával?
Sajnos nem tudjuk szabályozni a magok kelését mert hiába nem öntözzük a földet hogy ne tömörödjön majd megöntözi kétszer az eső és már tömörödik is.
Tavaly vetettem 3 méteren 2 sorba zöldbabot előírt mélységbe st. 1 hónap alat 1 szem kelt ki ! ujjacskámmal kotrom a sort de egy szemet sem találtam, pocok járat se volt semmilyen járat sem.
Jé, ezt még én is értem, kb 28 naponként van hogy nem úgy megy a nedvkeringésem mikor az asszonyra gondolok mint egyébként, és ugyan ilyen időközönként neki is egészen megváltozik a nedvkeringése. :-)
Ha nagyon-nagyon-nagyon le akarnám egyszerűsíteni, úgy mondanám, ahogy van ár és apály, úgy van nedvkeringési irány minden élő szervezetben is. Ezt mondhatjuk kiinduló gondolatnak.
Ha az általad használt/tulajdonodban lévő föld be van jelentve a földhivatalnál, és a bejelentés szerint van használva (pl. a szántó szántóként, vagy a gyümölcsös gyümölcsösként), akkor nincs ezzel tennivalód.
A kamarai tagság az más, azt most találták ki, hogy a kamarák is meg tudjanak élni valamiből (elméletileg a tagság - azaz a szakma - támogatására, segítésére találták ki). Az őstermelő is agrártevékenységet folytat, neki is jelentkeznie kell "önkéntes" tagként.
Nos akkor sikerült magammal jól kiszúrnom, ami a szántást(ásást) illeti. Idén ősszel is elmaradt. -Ugyan volt közbe olyan idő, amikor meglehetett volna csinálni, mégsem tettük. Többek között azért sem, mert a "konyhakertet" ásózni szoktuk, a többi részt gép szántja fel(április-május körül), mivel kukorica, s egyéb növények kerülnek majd bele.
Így marad a tavaszi, és sasolhatom, hogy mikor lesz pont jó a föld hozzá. De legalább nem felejtem el mi az a gereblye. :)
A vetéshez megfogadom a tanácsot, remélem sikerrel járok majd! Még ha több zacskó mag is bánja majd, mondván, biztos ami biztos. :) Eddigi vetéseknél az előkészítő művelet az kb jó volt, a barázda mélységére, a magok elszórásakor jutott ide is oda is, csak a takarás nem volt jó. Durva módon ráhúztuk kapával a földet, így jó vastag már majdnem hogy bakhát lett belőle. Azt hiszem az kicsit elintézte az egészet. A tömörítés sem történt meg, ahogy ráhúztuk úgy maradt. Viszont még a nyitott barázdát jól beöntöztem, mondván, hogy keljen ki a mag(de ha esetleg bemosta lentebbre a magot, akkor pórul jártam rendesen), jobb lesz előbb öntözni, majd elszórni a magokat ezek szerint.
Hát azt hiszem idén tavasszal új technológiával esek neki.
A hagymákkal szintén hadilábon állunk ilyen ügyben. Egyetlen jó, hogy lehet kapni dughagymát, az megoldja a bajt.
A palántázott növényeknél meg általában nem szokott gond lenni, kivéve ha pechem van és pont olyan időjárás jön.
Ha már kikeltek, akkor viszont annál jobban fejlődnek, idén is az a kevéske ami termett jól megnőtt, de korábban mikor "véletlenül kikelt" több, akkor is jól fejlődtek.
Arról is fölhomályosíthatnátok, hogy mi ez az izé a Holddal? Nekem semmi érzékem az ezoterikus földmüveléshez; mi ennek a jelentösége? Miért érdemes a Hold állása szerint gazdálkodni?
"A földhivatalnál be van jegyezve a használat, láttam"
bocsánat, ez mire vonatkozik? mit láttál?
Bocs, hogy ennyit értetlenkedek, de szörnyü bonyolult az a cikk. Tehát van földem, 1 hektárnál nagyobb, támogatást is kapok rá, a földhasználat is be van jegyezve száz éve, semmi változás. Akkor van vele valami dolgom, bejelentenivalóm?
Na, akkor mi "hibbant Andreák", majd halkan összefogunk, néha egyeztetünk. Akár privátban, ha ez itt bárkit zavarna. ÉN még csak most botorkálok a setétben, tanulgatom, ízlelgetem a dolgot(ma pl. ideális lett volna böjtölni, újhold van :S) :)
Ja, a palántáról jut eszembe, az alulról való öntözéshez akarok újabb lyuggatott csöveket készíteni a ládákba, most 29-es körüli Bergmann-csőből.
Melyik fajta (mü I-II-III) cső hajlítható könnyen? Kell a vastag falú, hogy ne horpadjon össze, vagy a vékony is hajlítható?
Az lenne a cél, hogy minél kisebb ívben, (derék)szögben legyen meghajolva, az nem baj, ha összeszűkül kicsit, csak ne horpadjon össze teljesen, meg ne is vékonyodjon az anyaga átlátszóra.
Mi a jó módszer? Használható az a régi eljárás, hogy elkobzom a macskától a homokot, beletöltöm a csőbe, a két végét ledugózom újságpapírral, és úgy melegítem? Vagy eltörik, ha így hajlítom?
Eddig nem mertem szólni,azt is halkan :) Féltem azt gondoljátok teljesen elmentek otthonról.Nem elég ,hogy szinte még alig tudok valamit és még a holdat is figyelgetem ...
Tavaly csak nagyon kacérkodtam vele,és kicsit későn ugyan de megtaláltam neten a Maria Thun féle vetési naptárt. Akkor csak hébe hóba nézegettem,de az idén már sikerült megvennem és próbálom nézni és betartani a kedvező időszakokat...
Én csak így szórni szoktam. Egy hónap múlva kezdem, mivel kb. egy hónap munkát megspórolok, hogy nem rakosgatom. :)
Ahol túl sűrű, mint itt a képen is, ott ollóval nyirkálom ki. Azért nem húzgálom, mert úgy esetleg 3 környezőt is kihúzok vele. (Pikírolni nem szoktam, ezért fontos a megfelelő térállás.)
Na, hát én még életemben nem gereblyéztem a földet. Meg most hirtelen nem is jut eszembe semmi, amit igen... Pedig biztos, hogy használtam már gereblyét valamire.
Nekem is pont ilyen földem van. Piacra (is) termelek benne.
Ha az a föld november elején fel van szántva, aztán március elején rotálva, akkor kizárt dolog, hogy röges legyen. A fagy szétnyomja.
Akkor lehet gond, ha tavasszal van szántva, a fagyok után. Akkor már hozzányúlni is feleleges abban az évben. Az új szomszédunk is majdnem főbe lőtte magát az első évben, mikor a Jászságból költözve, csak tavasszal szántatott. :)
Ha elkezdesz öntözni, akkor azt állandóan csinálni kell, mert különben a teteje olyan kérget képez, hogy azon át nem tör az apró mag csírája. Vagy éppen a felső réteg egy felfelé kunkorodó kemény réteget alkot, ami elválik az alsó rétegtől, és a benne lévő apró növényt kettészakítja. (Ez nem biztos, hogy így lesz, de bizonyos körülmények között így lehet.)
A veteményezéseddel az lehet a gond, hogy minden szem magot ugyanabba a mélységbe vetsz, és az a mélység pont nem jó. A vetőmagszalag is pont ezért nem való semmire.
Én nagyapámtól így tanultam anno a veteményezést ebben a földben:
Kapa hegyével húzok egy árkot, apró magnál olyan 5 cm mélyet. (A kapa által oldalra kihúzott földdel együtt az árok mélysége lesz vagy 8 cm.)
A magot vagy cikk-cakkban szórom, vagy szeles időben, mikor a szél is besegít, kicsit magasabbról egyenes vonalban. A lényeg, hogy az árok aljára is kerüljön mag, meg az árok oldalára is. Inkább háromszor annyi, mint szükséges, mint harmadannyi.
Ágyást nem csinálunk, csak úgy totálban használjuk a földet, így a sor két oldalán járva, bakanccsal betakarjuk az árkot, kb. vízszintesre igazítva földet. (Ez így elég sok cm takarás ugyan, de kelésig még sokat süllyed, tömörödik.) Néha tömörítem is kapa lapjával, de ez bizony általában elmarad...
Ezzel a módszerrel elérjük, hogy különböző mélységbe kerülnek a magok. Ha kiszárad a felső réteg, vagy valahova pont nem ment elég takarás, akkor kikel az árok aljába vetett mag, túl sok takarás esetén kikel az árok partjára vetett, legrosszabb esetben mindegyik, akkor kapával kelés után végig kell borotválni a sor oldalát.
Öntözni nem régóta tudok, de most is bonyolult, ezért nagyon ritkán csinálom. Viszont amint rá lehet lépni a földre tavasszal (ált. március elején), akkor egyből nekiesek a rotával, és nagyon száraz időben még aznap délután, ideális esetben 2 nap múlva veteményezek. Így még van annyi nedvesség a talajban, hogy locsolás nélkül is kikel a zöldség, répa.
1. Ilyesmit nem érdemes palántázni, sok darab kell belőle.
2. A rárostált homok, komposzt nagyon hamar kiszárad, állandóan öntözni kell. Legjobban tartja a nedvességet a tavasszal még porhanyós kötött talaj.
3. Aprómagot beáztatás után csak egyesével tudod letenni, mert a kezedre ragad. :)
Aztán egyből be kell öntözni a sorát, és kelésig mindig nedvesen tartani, mert ha egyszer is kiszárad, akkor vége. Ez néha rendes vetésnél is előfordul, nagyon száraz tavaszon, amikor a csírázó mag körül kiszárad a föld, és kampec.
Az első mondat előrevetíti az egész írás hasznosságát...
Ha valakinek 10 m2 az összes kertje, és kínjában nem tud mivel szórakozni, annak való ez.
Egy akkora (utántermesztett) krumpli, amiről így lehet csírákat leszedegetni, van vagy 6-8 Ft. Azaz 100 db, amivel az új módszerrel lenne mondjuk 6 óra munka, rengeteg piszok, két havi kerülgetés, esetleg virágföld- és cserépvásárlás, annak a bolti ára 6-800 Ft.
Lehet rám mondani, hogy lusta vagyok, de én nem csinálnám. :)
Ezekről a fantasztikus újításokról a régi vicc jut eszembe, a nagyon fiatalok talán nem ismerik:
Az '50-es években városi újítók járták a vidéket, hogy a begyepesedett agyú, tudatlan, fejlődésképtelen falusiak életébe elhozzák a modern időket. Éljen a munkás-paraszt hatalom.
Az egyik kiszáll az autóból, és elnézegeti az öreg kaszáló parasztot. Aztán megvan az ötlet:
- Csak balra suhintáskor vág a kaszával, visszafelé semmi hasznosat nem csinál. De tegyen a kaszára jobbra is egy pengét, akkor visszafelé húzva is vág.
Az öregnek nem nagyon tetszik, de fél, hogy majd éjszaka eljön érte a fekete Volga, így felszereli jobbra is a pengét.
Két hét múlva megint jön az újító. Nézegeti az immár korszerűbb munkát, majd ezt tanácsolja:
- Kössön hátra a gatyakorcra egy gereblyét, így mindjárt össze is gyűjti, amit levágott.
Így is lesz.
Mikor legközelebb jön, az öreg amint meglátja, elhajigál mindent, és futtában kiabál vissza:
- Tudom ám, hogy mit akar mondani! Kössek a tökömre egy viharlámpát, hogy éjjel is tudjak kaszálni!
Ha más használó nincs, akkor a tulajdonosnak kell bejelentkezni földhasználónak, mert neki mindenképp kötelessége gondoskodni a tulajdonában levő termőföld kezeléséről.
Biztos meséltem, hogy idén a holdállást figyelembe véve tervezem a kertészkedést(többek között.) Meg akartam venni az Útmutató hold c. könyvet, de sikerült letölteni, így már olvasom is. Retentően érdekes, én nagyon hiszek benne, remélem, nem is bánom meg.
Engem nem érint, de a lényege az, hogy a termőföld használójának be kell jelentenie a használat tényét. Eddig 1 ha feletti területeket kellett, mert arra adtak földalapú támogatást, de mostmár az alatt is be kell. És nem a tulajdonosának, hanem a használójának (ha nem ugyanaz a személy). A termőföld az amit aranykorona értékel is kifejeznek függetlenül, hogy külterületi, vagy belterületi.
Vagyis az épitési telket, házhoz tartozó telket nem kell (esetleg kivétel lehet, ha a kert külön hrsz számon van). Az üdülő telket sem kell. Ha véletlenül van aranykorona értéke, akkor meg kell kérdezni a földhivatalban.
A tulajdoni lapot meg lehet nézni az ügyfélkapun keresztül is (tulajdonosok adatai nélkül), csak tudni kell a pontos számát. Ha valakinek van egy ilyen területe és nem használja senki sem, akkor nem tudom,hogy mit kell csinálni!
Köszönöm szépen a fölvilágosítást, evvel kapcsolatban akkor már csak egy kérdésem van:
ki minösül "agrárgazdasági tevékenységet folytató" személynek?
Ezenkívül még nem értem, hogy az a téma, amiröl néhány napja vitáztatok itt, ehhez tartozik, vagy még valami további mexorításra, ill. a kisembereket gyötrö bürokratikus intézkedésre vonatkozik-e. Valami "zárt kertek" vagy mik regisztrációjáról beszéltetek. Ez kire vonatkozik, és mit kell neki csinálni?
de ha valaki már egy kamaránál regisztrált, akkor ha van őstermelőije IS, akkor nem kell duplán az agrárkamaránál is regisztrálnia, hanem meg kell kérnie a másik kamarától az igazolást.
Mariska néni! Sajnos új gépem van és még keresem a képek kezelését. A sziv paradicsomról tettem fel képet http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=121120034&t=9108176 A növekedése: 2+ m körül, de függ a talajtól és a nevelt hajtások számától. A lugas paradicsom 3+ m-es! (Most néztem a könyvben, hogy ott 4-5 m magasak lehetnek.)
Ugyanez a helyzet a keményszárú fokhagymák bulbillijeivel is. Ha kapok egy új fajtát, elültetem mindet, de később már csak a gerezdeket dugdosom be, nem bajlódom az apró vacakokkal. Az is számít, mennyi idő megy el a munkákkal.
Na igen! Te már sokkal sokkal bölcsebb vagy nálam :) Rám igaz a sokat akar a szarka...kezdetű közmondás. Annyi mindent szeretnék a kertbe,de az energiám is és a kert mérete is korlátozott.
Ez a krumpli palánta azért tetszett meg,mert igéretem van pár szem lila krumplira ,és azt gondoltam így felszaporítani.
Szerintem a laza, nedves, nagy szervesanyag tartalmú közeget a krumpli szeretné. Az a lényeg, hogy a lomja ne legyen nedves, amúgy vízigényes. Ez a része tetszik a módszernek.
Viszont bőven elég nekem a pardicsomból, paprikából, tökfélékből palántát nevelni, a fene vacakolna még a krumplival is. Meg a virágokat sem lennék hajlandó lecsipkeni. Elég a krumplibogarat, mert az így is menne rá.
Flanell kollégának van hasonló kertje, keress rá az írásaira, vagy ha itt lesz, úgyis válaszol, ha kérdezed.
Ha a magot beáztatod vetés előtt, akkor igen, hamarabb kikelhet, de igényelni fogja a rendszeres öntözést. Áztatás nélkül akkor kel ki, amikor ő jónak látja :D
Takarást, felületi komosztálást próbáld meg, csak segíthet. Mind homokos, mind agyagos talajon ugyan az a módszer, dolgozz be sok szerves trágyát, de csakis érettet. Ez évek alatt segíteni fog a talajon. Ha nincs trágya, akkor darálj/vágj össze minden növényi részt, ami összegyűlik egész évben a kertedben. A gyomnövényeket lehetőleg virágzás előtt húzd ki, hagyd ott, fű valószínűleg mindig lesz. A beteg, fertőzött növényi részeket kerüld, vagy elégeted, vagy egyesek szerint a komposztban is megfő, de erről személy szerint nem vagyok meggyőződve. Minél apróbbra vágsz valamit, annál gyorsabban bomlik, fenyőkről levágott ágakkal, lehullott tűlevelekkel vigyázz, mert lúgosítják a talajt. Lakmusz papírral ellenőrizheted, mennyire. Sok tapasztalatot olvasni itt is a mulcsozásról, sokan osztottak meg könyveket, amiket letölthetsz, és olvasgathatod ebben a nagy hóesésben.
Mikor nem sikerült porhanyós magágyat készítenem, volt, hogy homokkal takartam a sorokat. Jó volt. Ha laza, rögös, le szoktam lapogatni, mielőtt elvetem a magokat, mert tényleg el tudnak tűnni a mélyben.
Nekem persze könnyű, mert csak a kert alsó része agyagos, kb. a fele homokos. Egy-két homokos vakondtúrással szépen be lehet takarni a sorokat, két legyet ütök egy csapásra, a túrásnak is lesz helye.
Az agyagos rész felére bedolgoztunk egy kupac homokot, ami szomszédnak maradt a házbővítés után. Jót tett.
Azt mesélték a helyiek, hogy egykoron lápos terület volt, amit lecsapoltak. Azért ilyen agyagos a talaj, ami ha nedves akkor nagyon puha, ha kiszárad akkor viszont kemény mint a kő.
Ki fogom próbálni a bakhátat, hátha ott jobban kel majd.
Viszont akkor hagymára maradt a dughagyma, vagy pedig ha más nem, akkor megpróbálhatom bevetni a majd elvetett, szaporítótálcákon kikelt hagymákat elduggatni.
Hát a friss rotálás után is sajnos maradnak nagyobb rögök, gereblyével szoktuk eldolgozgatni a felszínét és abba vetni. Ahogy olvastam a cikkbe, lehet túl mélyre kerültek a magok, és ezért nem keltek ki. Idén megpróbálom majd kicsit tömöríteni vetés után, bakhátat csinálni próbaképpen, és hátha úgy jobban kel.
Igen, végső esetben ilyenre gondoltam én is, vagy magház földhöz hasonló, vagy valami külön petrezselyem-sárgarépa ágyás kialakítása az udvar egy másik szegletében.
Az aprómagvakkal van a gond leginkább, azok nem kelnek.
Eddig március elején vetettük, volt hogy akkor kikelt egy jó része, de a később vetettnek már nem. Hát akkor megpróbálhatom szakaszosan vetni, hátha úgy kiderül melyik a jobb. Az öntözéssel való nedvesítést próbáltam már, de mindig csak bekeményedett a talaj tőle, az aprómorzsás szerkezet teljesen eltűnt, és nagyon kemény lett.
lemaradt a kép.... ők fognak érkezni, már mindenkinek szétosztottam és becsomagoltam az adagját, aki nem kért az így járt :) és rossz a link mert nem nyomtam szóközt, bocsi :)
A vetőládákat feltöltjük földel, majd egy vonalzót a földbe nyomva kis sorokat készítünk. A magokat egy edénykébe szórjuk, egy másikba pedig vizet engedünk. Ezután egy kihegyezett ceruzát belemártunk enyhén a vízbe, (elég épp a hegyét) majd lerázzuk. A ceruza hegyével megérintünk egy magot, ami hozzáragad, majd a helyére tesszük, ahol meg a földhöz ragad. Egy vizezéssel kb 15 mag rakható ki, pontos helyre.
Ez a módszer szép egyenletes és megfelelő sűrűsségű kelést eredményez. Az előbbi hozzászólásban mutatott kép, szórásos módszerrel vetett magokról készült, ezek még nem kelnek, de látható lesz majd a különbség.
Előfordúlhat, hogy a laza talajba (friss rotálás) belevetett apró mag az öntözés után a talaj mélyebb rétegébe bemosódik és nem kell ki! Próbaképpen T alakban szögelsz cseréplécet majd a T vízszintes szárával a magaágyát megdöngölöd s utána vetsz ! És próbáld meg a bakhátat 60-70-es sortávval 30 cm magasságba és árasztással mint a krumplit!
Nem tudom, hol laksz, de március elején még korai elvetni. Március közepétől, ha már jó idő van.
Ha nagyon kötött a földed, akkor nagyon apró szemű agyagos homokkal tanácsos keverni , de úgy, hogy kb. 10 cm vastagon ráteríted, és beásod ősszel. Én is így javítottam. Nyílván nem 100 négyzetméterekről van szó.
A magokat ne áztasd be, mert a természetes körülményekhez kell alkalmazkodniuk, ha szárazság van ,meg lehet locsolni a földet.
Az árnyékot ezek a növények nem szeretik tavasszal.
A palántázást felejtsd el répa és petrezselyem esetében.
Az akácosnál nincs túl sok gyökér a talajban? A petrezselyemnek nincs ellenére egy kis árnyék.
Ha nagyon kötött a talaj, akkor próbáld meg homokkal lazítani vetés előtt, jó sokkal. (Egyébként volt szerencsém olyan petrezselyem-magokhoz, hogy 3x vetettem, egyetlen egyszer sem kelt ki. A maggal volt probléma.)
Sőt tél alá is lehet vetni, ha 4-5 fok alatt van a hőmérséklet, akár november-decemberben is. Mihelyt kedvezőek a feltételek a kihajtáshoz, megindulnak, tudtommal némi mínuszt is elviselnek.
Több éve már gond van a sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, illetve hagymafélék vetésével a konyhakertben. Rendszeresen elvetjük március elején, jól előkészített magágyba. A talajjal kapcsolatban annyi a helyzet, hogy eléggé kötött. Vetés után pár héttel már bekeményedik a föld.
Az öntözéssel hiába próbáltam a keménységet csökkenteni, így sem kelt ki.
Több lehetőség is eszembe jutott, nem tudom melyik lenne a nyerő, illetve kinek mi a véleménye róla.
1. Balkonládákban/szaporítótálcákba palánta vagy virágföldbe a sárgarépa és petrezselyem magokat elvetem, majd amikor kikeltek, és elég nagyok, akkor egész egyszerűen pikírozom a szabadföldbe, így szép egész sorokat tudnék csinálni. A hagymánál ugyanezt lehetne megcsinálni, vagy pedig dughagyma, az elég biztos megoldás azt hiszem.
2. Elvetem a magokat a kertben, majd vagy homokot, vagy valamilyen komposztot próbálok rárostálni, vagy azzal takarni, hátha így nem pusztulnak el a csírakezdemények.
3. cuccos.com-on olvastam, hogy beáztatják a magokat vetés előtt, így könnyebben kikelnek. Ezt próbálta már valaki?
4. Egy árnyékosabb részre próbálnék meg vetni, ahol korábban akácfák voltak, és a talaj egész jó állagú. A fákat idén ősszel vágták ki, ma már nincsenek ott, de a talaj ugyanolyan. Vagy pedig homokos ágyást kéne megpróbálni csinálni.
Érdekel kinek milyen bevált módszere van konyhakertekben. Aprómagvakkal vannak a gondok főleg, eddig amelyik növékenyet csak lehetett palántázással próbáltuk meg szaporítani.
A világért sem akarok kekeckedni veled, de amikor a szomszéd vet és te betakarítasz, akkor ő már a késői fajtát veti... :) Legyen szerencséd, én majd csak február végén vetek, mint tavaly! :)
Minden könyv azt írja,hogy amint a talajra lehet menni vethető a petrezselyem meg a borsó!!! Még a tasakon is az van! A Dávid naptár szerint bejöhet! Max újra vetem! Ha meg bejön a szomszédnak viszek kóstolót a zsenge borsóból amikor ö meg csak veti! ja azért a fagyok esetére van fólia alagutam! a váz ki lesz rakva fölé! ha fagyot mond csak rá kell húzni a fóliát! Olyan jó volt nézni tavaly a szomszédok irigykedö pillantásait amikor nekik virágzott a paradicsom én meg szedtem az érett parikat! pedig az elején azt mondták hülye vagyok! szerencsém volt! :-))
Meggyöztetek! Holnap vetem a rajnait! Egyébként 3-napja ástam fel a kertet tehát porhanyós a föld!(ott kellett ásni ahol a trakor nem tudta). Tavaly rájöttem egy trükkre! A petrezselymet tavaly ezen kötött talajon 2szer vetettem! Ki se kelt mert a föld cserepesedett eső után! Csóri petrezselyem nem tudott kibújni! 3szorra kitoltam a földel! A barázdát nem az agyagos földel takartam hanem homokkal! Mind kikelt! Ja alföldi gyerek vagyok. Ide nösültem. Hát ezt a talajt is ki kell tapasztalni! Nektek van valami ötletetek a petrezselyem vetéséhez kötött talajon? Thx.
Nagyanyám is kb. február közepén vetette a korai borsót. Igaz itt homok van, te viszont délebbre vagy tőlünk. Próba-szerencse! (Max. vegyél még egy csomaggal, hogy 1 hónap múlva újravethesd. :)))) ) Aztán majd számolj be az eredményekről! Jövő héttől felmelegedést jósolnak, addig meg pihennek egy kicsit.
El lehet vetni holnap is, ha lesz ott valaki, aki kihúzzon a sárból, vagy hívja a katasztrófavédelmet meg a tűzoltókat (leslagozni). A magoknak nem lesz bajuk a földben. De nem lesz feltétlenül korábbi a kelés, mint a március elején vetett. Viszont márciusra csírázni kezdenek a gyomok, azaz a vetéssel (sorhúzással) egyből egy kapálást is csinálsz. Mi is azért szoktunk le 30 évvel ezelőtt az őszi zöldségvetésről, mert mire kikelt, már nem lehetett megtalálni a sok zöld apróság között.
Az itt megjelenített méret maximálisan 480 magas és 640 széles, azaz fektetve nagyobb lesz, jó szemmel már olvasható. Akit érdekel, az vagy a fejét fodítja el, vagy a monitort, vagy előszed valami progit.
Pl. a PhotoFiltre nemcsak visszafordítja, hanem megnöveli és élesíti is a képet.
Megkaptam a Schott féle lugasparadicsom magokat. Kb 210 db, igy csináltam belőle hét kupacot. Taormina és Jani71 már kért belőle. Mást érdekel még? (Van még 6 db eredeti magom, azt szétosztom kettejük között.)
Tyúktojás nagyságú 3 m magasra is megnő. Nekünk túl kemény és savas volt. Viszont szintén a Schott Pétertől kapott "sziv" paradicsom nagyon izesek, bár kissebb méretűek. Abból is tudok adni magokat korlátozotabb mennyiségben.
A könyvből kimásoltam a lényeget, azt is el tudom küldeni emailban!
Tiszteletem mindenkinek! Holnap szeretném elvetni a rajnai törpe borsót! Szerintetek nem korai? Birja a hideget! Ha bejön nagyon korán lesz borsóm! Ha nem újravetem. A korai cukor petrezselymet is holnap vetem. Legyetek szívesek reagáljatok! Holnap megyek messzire dolizni és kb egy hónap múlva jövök. Szerintetek elültessem öket? Ja tolna megyei vagyok és kötött a talaj! Elöre is thx!
Az egyiknek feltöltöttem már a képét ide nemrég, próbáld előtúrnimert telóról most csak ennyi telik tőlem :) a másik szamóca magot pedig a teszkóban vettem vagy 50 ftért :)
Milyen szamóca magot vettél? Abból lehet őszre palántát nevelni? Nekem az jutott eszembe,hogy mikor itt a nagy eperszezon ,akkor azokból magot fogni. Ez lehetséges,megéri vele szedőni?
Őszre én is szeretnék telepíteni,igaz nem balkonba...
Laci megvannak még azok a csüngő eper palánták? :)
Igaz biztos ami biztos alapon vettem egy tasak szamóca magot, hátha lesz belőle idén valami... úgy néz ki sikerült egy kis kertes lakást bérelnünk szóval a balkonládáknak és cserepeknek lesz bőven helye... bár lehet idővel a gyepből is kivágok pár kockát a növényeknek, reméljük a háziúr nem veszi majd zokon :P
Felhívás! Maradék perui kukorica magomat elajándékoznám! (tényleg onnan hozták) Van mindenféle: lila, óriás sárga, narancsos, lilás sárga.... akit érdekel küldjön mailt a címével :)
Én 1992-ben vettem. Mellette összevásároltam kb 100 más zöldségtermesztés, gyümölcsfa, talajművelés, virág stb. tárgyú könyvet, de választ mindig mindenre ebben a könyvben találok.
Az első évben nem nevel kis hagymákat(dug). Következő évben a kisebb hagymákat újra eldugatod ezek hoznak dughagymát.A hagyma is megnövekszik közben,leszeded a dughagymát(mikor már szárad a szára) és a hagyma fogyasztható.Nem középről "magzik" fel hanem alulról.Elszoktam ültetni a kisebb termésűeket,ha felmagzik akkor fel,ha nem legalább nő a hagyma.
A doboz felöli már majdnem lófogú. A takarmány kukoricának árult kukorica szinte mind lófogú. A fehér egy felénk 8 sorosnak nevezett fajta, már kicsit leromlott ez is, de azért ezen még látszik, hogy mitől filléres a filléres kukorica.
A középső-ben mindkettő kép ugyan arról a fajtáról készült, csak kicsit ránagyítottam :-)
Az alsó az valóban lila, tavaly vettem dughagymákat amelyeket családi hagymának mondtak, ízre édes volt kinézetre halványlila színű, az nem nevelt fiókhagymákat, lehet, hogy annak egy változata? Mert az a föld alatt is sarjadt.
Sajnos abban a szövegben is van hiba és rossz űrlapra hivatkozás; a rendelet a mérvadó, s ha majd módosítják, akkor is! Még egyszer: ha valaki bizonytalan, kérdezze meg telefonon a Földhivatalát!
A piacon egy idős férfi árúlta, ő mondta, hogy "lófogú" fajta, meg azti smondta, hogy van ebből bordó szemű változat is, persze az is lehet, hogy ő nem tudta jól
Na, ebből az említett belinkelés időpontjában pont ez a kiegészítés hiányzott, ami most már benne van, és ami helyére teszi az egészet, és amivel együtt nagyjából megegyezik azzal, amit én leírtam.
A lényeg, hogy külterületi legyen, akkor regisztrálni kell, pénzbe nem fog kerülni ígéret szerint, viszont ha elmarad a regisztrálás, akkor jogos lesz a büntetés.
Alapjában csak annyit fog javítani a nyilvántartásukon, hogy tisztázza, hogy én nem csupán tulajdonos vagyok (amit eddig is tudhattak a tulajdoni lapról), hanem egyúttal földhasználó is, nem adtam ki senkinek használatra.
Pénzembe nem kerül, a lapot kitöltöm, elküldöm, azt kenjék a hajukra. :-)
A "lófogű" kükoricát én nem ilyennek ismerem, de lehet hogy én tudom rosszul. A lófogú inkább takarmánykukorica, de meg lehet enni. Ez inkább a "filléres"-hez hasonlít.
Szerintem összekevertem, lehet hogy a két hagymának a képét összekevertem, úgy hoztam el, hogy nem írtam rá. Lehet, hogy afelső képeken látszik az édes hagyma, majd ha el ültetem akkor fog látszani, melyik-melyik lehet.
A már említett helyről, Zircről hivatalosan is tudsz szerezni. Postával küldik az általad megadott mennyiséget. Én épp' a jövő hét elején fogok velük értekezni a végleges mennyiségről, mert az még képlékeny egy kissé, holnap derül ki. Az előzetes érdeklődés/levélváltás már megvolt. Nagyjából képben vagyok a vetőgumó méretét és árát tekintve, már csak egy végleges egyeztetés és a rendelés van hátra.
Ebben a hónapban válogatják a vetőgumót.
A vásárban lehet venni étkezési méretet is (sőt, talán még küldenek azt is postán - na persze ilyenkor nyilván fajlagosan többe kerül a móka a súly miatt).
A vetőgumó átlagos mérete kb. 50 g. Tavaly tavasszal 250 Ft/kg volt az ára.
A honlap bal oldalán levő elérhetőségek közül Vajda Eszterrel vedd fel a kapcsolatot!
Tovább rágjuk a gumicsontot, pedig már valaki belinkelte ide korábban a minden információt, rendeletet, nyomtatványt tartalmazó eszmefuttatást, csak figyelmesen el kell olvasni és megérteni, de ehhez nem biztos, hogy elég egy felületes egyszeri elolvasás:
Aszongya mellékkérdéssel ez itt a veteményes topic! : ) Csak most kicsit belegabalyodtunk a jog hálójába :S
Nekem tavaly kint is bent is volt kígyóuborkám is, kínai kígyóuborkám is. Egész sokáig elég jó volt, mikor jött egy feltételezem- peronoszpóra-hullám, a rajnai fürtös, kínai és nem kínai kényó kinyúvadt szépen, a perez és a mohikán virittyolt mellettük. Úgyhogy nekem-épp az este leltároztam(újból, mert már be vagyok sózva), lsz idén perez F1, Mohikán F1, és a tvalyról maradt sima kígyó. A kínai nem annyira tetszett, nem sok belekötni való akad,, mondjuk a vége elhegyesedett, a héja világosabb volt, és kevésbé fényes és sötét. Kb. ennyi. Egyszerűen csak ebből is túltengés csapdájába estem, ahogy többnyire mindennel. Idei szent fogadalmak közt szerepel az uborkák és okra NAPI szedése (is). : )
Ahogy ezt már előzőleg írták, a konyhakert és a zártkert ma már nem létező kategóriák.
A konyhakert nem is volt soha, az egy "konyhanyelvi" fogalom, a zártkert régebben létezett, ma már nem hivatalos, de ismerve a nyilvántartási káoszt elképzelhető, hogy van ahol még mindig szerepel a tulajdoni lapon.
Ennek alapján a lényeg az, hogy ha külterületről van szó, akkor regisztrálni kell, ha belterületről, akkor viszont nem.
A zártkertként használt elnevezés a külterülethez tartozik, ugyanígy a szántó és a zártkert fenti ingatlanszótárjában felsorolt területmegnevezések is.
Mivel tulajdoni lapomon szántó megnevezés szerepel (habár kicsi terület, de valószínűleg egykori nagyobb szántó felparcellázásával lett kialakítva), ez nyilván külterület lehet, tehát regiszrálnom kell, de érdekes módon aranykorona érték nem szerepel rajta.
De ez lehet, hogy csak a nyilvántartás hiányossága, nem merném megkockáztatni, hogy ilyen alapon ne regisztráljak, főleg ha ez később az ígéret szerint ingyenes lesz...
Valós problémát feszegetsz, bizony néhány helyen nincs minden naprakészen illetve a valóság mást mutat, mint a papír. De ha elolvasod a tiédet követő hsz-ben belinkelt oldalon lévő tájékoztatót, akkor szerintem sokat egyszerűsödik a dolog.
Egy részét ide is másolom
"Újdonság, hogy minden négyzetméter földterület használatát be kell jelenteni, ha a földterület az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület művelési ágban vagy halastóként van nyilvántartva. Kivétel az erdő művelés ágú terület használata, melyet az erdőgazdálkodói nyilvántartásba kell bejelenteni.
2012. december 31-ig a bejelentési kötelezettség csak az 1 hektár fölötti földhasználatra vonatkozott. Eddig sem mentesült a földhasználati bejelentési kötelezettség alól az, aki országosan 1 hektárnál nagyobb földterületet használt, függetlenül attól, hogy ez a használat hány darab földrészletet érintett."
Én most is azt mondom, hogy megint a hírhajhász újságírás és az emberi tudatlanság kézfogásából született egy nagy vihar a kis biliben.
A rendelkezés értelmén persze ettől függetlenül lehet(ne) vitázni, de ezt ne keverjük össze a végrehajtás esetleges nehézségeivel.
Még nem láttam zártkerti tulajdoni lapot, de ha van valakinek friss, árulja már el, hogy van e rajta AK érték. Ismerve a zártkertek kialakításának valamikori menetét, én nehezen tudom elképzelni, de már nagyon kíváncsi vagyok.
És még valami, az esetleges büntetést az AK érték alapján számolják! Kissé indirekt ugyan, de akkor nem logikus, hogy csak AK értékkel nyilvántartott területekre vonatkozik a rendelet? :-)
Talán azzal érdemes kiegészíteni - már nem emlékszem, ki mondta, de jónak tűnik, hogy lényegében mindazt be kell jelenteni (mármint, hogy ki a használója) akármilyen kicsi terület, aminek a tulajdoni lapján fel van tüntetve akármennyi aranykorona érték.
- kicsit pontosítsunk, mert sokaknak sokminden félreérthető
- minden esetben érdemes: földhivatal, járáshivatal, önkormányzat építésügyi hivatal valamely szervezettől megkérdezni, hogy utca zázszám vagy helyrajziszám szerint mi a terület pontos megnevezése: külterület, belterület, zártkerti ingatlan, üdülő övezet, szántó, kaszáló stb stb
- ezt csak azért mondom, mert itt jöhet egy félreérthetés, pl: rokonom telke Budaörsön a hegyen utca házszámmal ellátott, mégis területileg "zártkerti ingatlan" a besorolása
- ezeken a telkeken "gazdasági épület" megnevezéssel állnak a kétszintes örökpanorámás házikók, aszfaltozott utcákban
- a régi időkben felépítetted amit gondoltál, majd jött a műszaki átvétel ahol megbüntettek 100-200.000 ft-ra és megadták a fentmaradási engedélyt
- ma kicsit más a szabály, ma már ezt nem lehet megcsinálni mert visszaállíttatják az eredeti állapotot, magyarán vagy te bontasz vagy baroma magas költségen ők bontatják el amit szabálytalannak találnak
-
- a lényeg és az észrevételem a napok alapján: nagyon sokan nem tudják az ingatlanjuk területi besorolását és ez köszönhető az önkormányzatoknak is, mert míg egyik helyen külterületként jelzik a bejelentendő telkeket addig a másik helyen zártkertként míg a harmadik helyen a helyrajzi számosoknak kell bejelentgetni
-
- pl. én hrsz-os vagyok de üdülő övezet a besorolásom, 800as telkem van, rajta a családi ház meg mellé a kiskertem
- a fő út túloldalán is hrsz-esek a telkek de zártkerti ingatlan besorolású, azokon is van házikó de még kert is van hozzá és a m2 se kisebb mint a mi oldalunkon
-
- a besorolási lényegek:
családi házas övezet vagy kertváros/ teljes közmű kell 30% telekbeépíthetőség
üdülő övezet/ elektromos rákötést kell biztosítani 10% a beépíthetőség
zártkerti ingatlan/ semmi közmű 3% a beépíthetőség
Elképesztő, amikor egy "szakember" nemlétező fogalmakkal tájékoztatja félre a nagyérdeműt. Ingatlannyilvántartási szempontból az érvényes rendeletek szerint konyhakert és zártkert nem létezik; a valóság persze kicsit más, de ezt már itt kitárgyaltuk...
Legyünk jók és ne álltalánosítsunk, azért ugyanis téged ugyan úgy büntetnek mint az illegális barack árulásért. Egy otthon termelőnek jelenleg jó lehetőségei vannak az értékesítésre, bár tudnék annyit termelni hogy átlépjem a küszöböt, és adót kelljen fizetni. Azok ellen akik nem nyugtáznak, a vásárlók tudnak csak fellépni, mégpedig úgy hogy nem vesznek tőlük semmit. Én nem tudok annyi krumplit termelni amennyit megeszünk, ezért veszem. Egy roma srác hordja, évek óta ugyan azzal a teherautóval, kérdezgetve mindig naprakész fajákat tekintve, vetőmag beszerzést illetően, stb, biztos hogy ő termeli. Apósommal a multkor az autókról beszélgettünk, és elkezdett dicsérni egy autót amit keleti szomszédunk gyárt. Mondtam neki hogy olyat soha. Erre ő hogy az ilyen jó, meg olyan jó, meg a renault, stb. Mondom hogy ez elvi kérdés. Azt mondja hülyeség. Mondom képzelje el, hogy a testvére ott lakik mellettük, és az egyik szomszéd rendszeresen átjár a testvéréhez, jól megveri, leszedi a gyümölcsöt a kertjéből, magára íratja a testvére házát, stb. Ezek után, mindegy hogy hány év telik el, ha az a szomszéd árul bármit is, ami akár a legjobb is lehet a világon, akkor vásárol tőle? Mert én nem!
A konyhakerteket nem, csak a zártkerteket kell regisztrálni március végéig. Fizetni pedig a tervek szerint senkinek nem kell az eljárásért, aki már fizetett, annak is visszatérítik a pénzt.
...
A konyhakert-tulajdonosokat tehát mindez nem érinti, az viszont igen, hogy a tárca tervei alapján a jövőben valahogy támogatnák azokat, akik megművelik háztáji kertjüket.
Jó reggelt! Kígyó uborkát szeretnék ültetni szabadföldbe. A boltban 100 ft-os kínai kígyó mag-tól 800ft/10 szem ZKI-s magig sokféle van. Nálatok melyik vált be?
A piac kincsesbánya lehet azok számára akik régi fajtákat keresnek, én tegnap a csongrádi piacon vettem néhány keresett különlegességet.
Vettem lófogú kukoricát(halványsárga színű), illetve kerestem a téli sarjadékhagyma fiókos változatát, amire a piacon kaptam igéretet, csak a házhoz kellett elmennem érte.
A pesti ismerősöm sem volt hajlandó megkóstolni az édes nyári almát, amit adni akartam neki, inkább bement a Lidlbe, és vett (júliusban) őszi almát, amit múlt ősz óta tároltak.
Valamelyik évben karvastagságú paszternákjai termettek (ugye ez nem nagy kunszt), leszedte a leveleket, és talicskázta felfelé a kert végéből. A szomszédban éppen a zöldséget ásogatta az öreg szomszéd. Nem látta, mi van a talicskában, csak felmutatott büszkén vagy két jókora zöldséget:
- Ezt nézd meg, Peti fiam!
- Az magának zöldség? Én az olyan kis nyomorultakat ki se ástam. Ezeket nézze meg! - azzal odamutatott pár paszternákot. (Az öreg paszternákot még életében se látott, azt hitte, tényleg zöldség.)
"Volt, hogy a 100 ft/kg-os helyi alma nem kellett, helyette megvették a 700 ft / kg áron kínált külföldit, ami ráadásul sokkal csúnyább volt... hát meg is érdemelték, rágják csak, talán még alma íze sem volt..."
Megelőztél, pont ezt akartam mesélni: 2009-ben, mikor ideköltöztünk, gyönyörű, aznap, előző nap szedett almákat vittem fel Pestre az ismerős zöldségeshez, 150-ért. Tett ki próbára, inkább vitték a spanyolt 490-ért, ezért nem kért többet.
Na igen, csak én kisvárosban élek és itt van a piac. Itt nem olyan az emberek kapcsolata, mint falun.
Pl. a szomszédasszony (akivel amúgy barátságban vagyunk) nem vesz nálunk semmit, szerintem azért, mert az első néhány alkalomkor mindig adtunk neki ajándékba az eladhatatlan terményekből (amik csúnyák voltak, vagy kishibásak, de ugyanolyan jók, mint a szépek, és mi is ezt esszük, ha úgy adódik), és megsértődhetett, hogy ilyen kódisnak nézzük. (Bár tényleg olyan kódis.)
"Én biztos eladnám feketén a nagy részét, ahogy tudnám"
Igen, ezen van a lényeg, hogy nehéz eladni bármit is. Alkalmanként, vagy falun, ismerősöknek, az könnyebb.
Pont ma hajnalban volt egy beszélgetés a rádióban. Egy polgármester volt kint a holland testvérváros egyik éttermében. Szörnyű dolgokat látott: pl. reggel a zöldséget az éttermen keresztül vitték be a konyhára, nem kellett egy külön ajtót csinálni a konyhába, mint nálunk. Ugyanabban a hűtőkamrában volt a hús, mint a zöldség meg a tejtermék, nem kellett tizenöt hűtőszekrényt venni, mint nálunk.
A riporter ennek kapcsán megkérdezett egy minisztériumi embert, az kicsit hímezett-hámozott, meg valami olyasmit beszélt, hogy nálunk se kell külön ajtó meg külön hűtő.
Nincs mese, rá kell ébreszteni az embereket, hogy azt egyék, ami éppen megterem.
Szerintem fontos, hogy egy helyen mindent meg tudjanak venni, hisz ezért mennek a tescoba. Netán heti fix rendelésekkel is kényelmesebbé, elérhetővé, és olcsóbbá tudnátok tenni a vásárlásokat. Igen, ehhez kellene állattenyésztő is, mert állat + növény együtt olcsóbb, mint megvenni a takarmányt. Vannak helyek, ahol ez működik, van ahol túlzásba esznek, és drágán adják, a vásárlók meg csak azért veszik, mert ez a trend, de ha egy kisebb faluban kampányt indítotok, el nem hiszem, hogy nem lehet elegendő embert rávenni. Ha meg nem lehet, akkor úgy kell neki, vegye drágábban a rosszabb minőséget, agyonpermetezettet...
Volt, hogy a 100 ft/kg-os helyi alma nem kellett, helyette megvették a 700 ft / kg áron kínált külföldit, ami ráadásul sokkal csúnyább volt... hát meg is érdemelték, rágják csak, talán még alma íze sem volt...
Az a baj ezzel az összeállással, hogy egy nem főállású őstermelő nem tud egész évben egyforma minőséget piacra vinni. Kivisszük, ami éppen szedhető, aztán reménykedünk, hogy jön valaki, akinek pont ez kell.
A vevők többségének (főleg a szegényebbeknek, hiszen azért szegényebbek) nem számít a pénz, megveszi a drágább helyen, a kereskedőnél. A nép - bocsánat, a nép megszűnt, most emberek vannak -, szóval az emberek leszoktak a gondolkodásról. Ezért is vettek meg annyi felesleges dolgot hitelre. Oké, hogy pl. hitelt vesz fel, mert lakni azért kell valahol, de minek vesz valaki 1 M Ft-os tévét hitelre? Ugyanígy, sok ismerősöm van, akikről tudom, hogy nagyon számon tartja a hó végét, de azért drága boltban veszi meg a kosztot.
Igazad van, kicsit figyelmetlen voltam. (Nincs homokos kertem, szerencsére. :)
Ezt a részleges kimosódást meg kellett volna említenem. (Azért csak részleges, mert a szerves anyag folyamatosan táródik fel, ahogy érik a trágya.)
Teljesen érett trágya beszerzésére se gondoltam, általában problémás, nem valószínű, hogy sikerülni fog. Homokon meg tavasszal bedolgozva a félérett is "égető" probléma lesz. Sokkal jobban, mint kötött talajon.
A műtrágyánál általában a csomagoláson fel van tüntetve, hogy mennyit kell belőle használni, ha meg esetleg nincs, akkor ott az eladó meg a net.
Rákerestem erre a Stallatico-ra. Tiszta nevetség, hogy 100 m2-re 10-30 kg-ot ajánlanak. Ártani mondjuk nem árt, de különösebben nem is látszódik meg. Szerintem nem lehet olyan tömény, hogy ekkora területre ne kellene legalább 100 kg. Főleg homokon...
Itt már lassan a szellentést is megadóztatják, hatalmas lyukak vannak a költségvetésen, már-már az a sci-fy forgatókönyv is lassan megfordul a kormány fejében, hogy nem kéne annyit lopni a közösből, és akkor talán ki lehetne húzni választásokig...
Nagyapám mesélt egy jó sztorit, virágot loptak a romákok, a helyi piacon akarták eladni az észlények, persze felismerték őket. A vége az lett, hogy pár árus a sértettel összeállt, és jól összeverték őket :D a rendőröknek csak annyit mertek mondani a tolvajok, hogy elestek :) rendőr röhög, majd távozik. Látjátok, régen ilyen apróságokon nem akadtak fent, elintézték egymás közt :D
Én ezen már csak röhögni tudok, pár ezer forint eltérés az adónyilatkozatban és rádszállnak, aki meg milliókat csal, azt békén hagyják...
Már a látszatra sem adnak, lásd ~13 milliárd közpénzt osztottak szét 4-7 olyan cég között, amit egy napja alapítottak, ugyan annyi a kezdő tőkével, és ugyan azzal a címmel, Váci út 19...
Szerintem mérjétek fel a helyi lehetőségeket, és próbáljatok valamilyen szinten összeállni, így mind a vásárló, mind a termelő jól jár.
Nincs is itt tőzeg, hogy a fenébe kerültek ezek ide?
Igazság szerint se erőm, se türelmem, se pedig szükségem nincs, hogy utána járjak minden apróságnak. Én biztos eladnám feketén a nagy részét, ahogy tudnám, szórakozzon a törvényekkel akinek két anyja van...
Angliában puszta kézzel fogják meg az élelmet a piacon, egy darab számlát nem látni...
Állítólag itt is lesz piac, majd akkor kissé ráérdeklődöm a témára.
Nincs az a szabály, hogy feldolgozatlan zöldség-gyümölcsöt csak három megyével lehet arrébb vinni árulni?
Ezt a regisztrációt azzal magyarázták, hogy az osztrák gazdák ne tudjanak földet szerezni, illetve a zsebszerződések felderitésére. De szerintem a titkos célja a kisebbségi őstermelők megfogása. Ha a finánc megkérdezi a piacon, hogy hol termelte, akkor helyben le tudja kérdezni a bejelentését. Rögtön bukta lesz belőle és el tudja kobozni az árút!
:))) .......nekem is repkednek néha. Jó reflexfejlesztő; tapsolok miattuk gyakran. Volt olyan, hogy az összecsapott tenyeremet szétnyitva röhögve távozott. Azt hiszem a bemenekített virágok földjével kerültek a lakásba. Sokat lecsaptam már...
Vannak emberek, akik járják az országot, és felvásárolják a barackot. Mindenkinek jó üzlet, a termelők el tudják adni, a kereskedő meg tudja venni, és el tudja fuvarozni az ország másik felére, majd ott eladni. 90kg-ért már lehet elmegy, de mindenképpen egyeztetni kell vele, mert pl. a környékről egy kis teherautóval megy, ami azért tele van, mire hazaér. Gondolom számlát meg tudja oldani okosban is, ha a megfelelő stílusban kéred :D
A kormány ellopta a Jobbik választási programját, legalábbis a címét, ez egyértelmű. A Jobbik a Hét vezér című programmal állt elő, erre derék kormányunk már fel is osztotta az országot hét nagy részre, hét oligarchának :D
Viccet félretéve, Dr. Ángyán is megmondta, jól meg is büntették, többek között azért, mert másként mert szavazni, mint ahogy párjta a szájukba rágta...
Szóval Dr. Ángyán Józsefre keressetek a googlen, youtube-on, ő érthetően el fogja nektek mondani, hogy a kormány célja a kis-közepes, és családi gazdálkodás ellehetetlenítése, és a hét oligarcha kezébe akarnak játszani minden hasznot, ami az ország földjein megterem...
ui.: nektek is repkednek ilyen kis fekete dögök a monitor előtt? Lehetetlen őket megfogni, maximum a monitorra tudom felkenni... de utálom őket, megint itt van egy rohadék :D
Falugazdász--->Nav--->falugazdász---->posta---->5000+2000ft------>falugazdász------->őstermelői igazolvány------->papír írószer------>nyugtatömb------->fagymentes tavasz------>jó baracktermés------>egy cslád aki nem szereti a baracklekvárt. +egy munkahely hogy ne kelljen tb-t fizetned.
ööö...bocsánat, tudom, hozzád képest kezdő vagyok, de:
Eddig pont azt mondtuk, homokra felesleges már ősszel trágyázni(fixáljuk le, hogy ÉRETT istálótrágyáról beszélünk, nem frissről), a hólé, csapadék a legtöbb hasznos anyagot lemossa túl mélyre tavaszra, mire vetünk. Azt mondtuk, pont emiatt kötött talajon őssszel, homokon tavasszal. Egy kezdőnek ajánlani műtrágyát szerintem úgy kellene, hogy nagyon vigyázzon, nehogy túladagolja és kiégesse majd a növényeket. Ez mondjuk az istállótrágyára is vonatkozhat, én pl. épp emiatt használok majd idén stallatico granulált marhatrágyát, azt nem lehet túladagolni. (Jesszus, lassan annyit emlegetem, hogy már reklámnak fog minősülni, pedig nem áll szándékomban. )
Szóval akkor most mi is az igazság a homokkal?
Remélem nem bántalak meg az ellentmondásommal, én is tanulnék még, tán holtomiglan(aztán meg majd pep leszek a végén...:P)
Ja, azt elfelejtettem, a hagymára is lehet, csak semmi értelme. A fokhagymának a sorától el kapáljuk a földet, a vörösnek meg oda kapáljuk. Vagyi folyamatodan töltjük. A hagyma ott nő ahova dugtad, a répa meg megy lefele ámerikáig. (ha tud)
De ha mondjuk ki van adva a föld bérbe, és ez a földhivatali lapon is szerepel, akkor nem a te gondod. Nem a tulajdonost, hanem a használót akarják elkapni.
Homokon tavasszal trágyát már semmiképpen. Majd ősszel kell beszántani vagy 10 kg-ot m2-enként.
Ha rendben tartott föld volt korábban is, akkor lehet, hogy nem szükséges feltétlenül a tápanyag-utánpótlás. De ártani nem árt valami komplex műtrágya, amiben benne van a 3 fő elem (N-K-P), valamint nyomelemek. A mg-i boltban megmondják, hogy melyikből mennyi kell a kertedbe. Tavasszal szétszórod, és azonnal berotálod.
Ma nyiltakozta egy minisztériumi ember (olvastam), hogy a 6 E Ft-os díjat eltörlik hamarosan, mert mégiscsak illetlen dolog (nem ezt a szót használta) pénzt kérni egy állam részére adott adatszolgáltatásért... Nagyon fel vannak háborodva rajta kedves vezetőink. Hát nem lepődnék meg, ha bemondanák a királyi tévében-rádióban, hogy az előző szocialista kormányzat erőszakolta eddig is a 6 E Ft-ot. (De ezt csak holnap mondják be, ma már rájuk fogtak valamit.)
Ha csak simán kimész árulni, és elkapnak, rosszul jársz.
Ki kell váltani az őstermelőit a falugazdásznál vagy gazdajegyzőnél, befizetni a kamarai tagságot (ez is új dolog, az elrettentés része), venni hitelesített mérleget és rendszeresen hitelesíttetni (ezt mondjuk még soha nem nézték, nekünk sincs), meg írni a permetezési naplót. Ez nem nagy kunszt, elég egy üres napló azzal a megjegyzéssel, hogy semmit nem permetezel, de esetleg nem hiszik el, és bevizsgálják. Én a békesség kedvéért beleírok pár permetezést utólag, a piacra hordást megelőzően. A várakozási időket úgyis betartom, mert mi is esszük azokat a terményeket.
Nyilvánvaló, a mostani kormány még az előzőeknél is erősebben rámegy a kistermelők ellehetetlenítésére, mert a cimborák meg a kampányfinanszírozók nagytermelők.
Gondolom, az otthoni termelés egy külön épületben mehetne csak, minden csempézve, te fehér ruhában, steril arcvédő maszkban, bemosakodva, a macska legalább 2 kilométerre elzavarva, stb.
Mármint, ha csak a ház körüli kerted van. Ez azokra a (jellemzően külterületi) földekre vonatkozik, amiknek a tulajdoni lapján valamilyen termőföld megnevezés szerepel, és oda van írva az aranykorona-érték.
Szia.Szerintem kezdjél hozzá.Nem lessz könnyű de ez nem 1-2 év alatt megtérülő beruházás.Első lépésben eldöntöd mit akarsz feldolgozni és tanácsot kérsz a Nemzeti Köjáltól vagy mi a fene most a nevük.Ők elmesélik mik a feldolgozás feltételei.A kicsi csáládi gazdaságoknak ez lessz a kiút,megtermelt-feldolgozott áru.Sok sikert!
Köszönöm a jótanácsokat, elvileg max. 5-6 növényt terveztem be felnevelni, ma reggelre mind a hat palánta kikelt, de szerintem nem ez a garnitúra megy majd a kertbe... Szerintem túl korán álltam neki.
Bocsánat, fölhomályosítanátok, hogy mi ez az egész? Nem találom az elejét, és félek, hogy valami fontosat mulasztok el, ami rám is vonatkozna. Östermelöim van.
Őszintén megmondom: halvány fogalmam sincs. Aki ma naprakész a rendeletekben, az egy ....nem is tudom: zseni. Vagy minimum ő alkotja őket.:S Öcsém néha vásározni jár, de állítólag már ott is 10-ből 8x kimegy a NAV és minden vacakról származási igazolást kér... Mindent igazolni kell, honna van az neked. Gyönyörű. Szóval nem tudom a barackot se. Attól tartok, ha kimegyek pl. lekvárral, savanyúsággal, ott is vacakolnak majd esetleg permetezési naplóért vagy ki tudja mit találnak ki. Kicsiben talán már semmit se érdemes csinálni, csak saját magunknak vagy nagyban, lehetőleg bankhitellel, akkor talán megnyugszanak és békén hagynak. Vagy se. Majd talán az okosabbak itt megmondják, belőlem ezer év alatt se faragnának kereskedőt.
- lenne egy kérdésem ezzel a piacozással, vásározással
- egyszerű 7köznapi ember vagyok, semmi vásározó vagy őstermelő
- tele vagyok gyümölcsfákkal
- ha mondjuk a sárgabarack teremne mondjuk 100 kilót de nekem csak 10 kilóra lenne szükségem akkor a többit kivihetem a tőlem 2 percre lévő piacra eladni?
Nem akarok offolni, de csak a fejem kapkodom a mindenféle ügymeneti változások miatt másutt is, s nem jövök rá, mitől jobb, vagy egyszerűbb a korábbinál.
(Csak egy példa... Eddig az ügyfélszolgálaton adott irattal a pénztárnál be lehetett fizetni a kirótt díjat, most visszatért az őskor, adnak egy sárga csekket, mehetek a postára befizetni, majd vissza. Még nem jöttem rá, hogy ez kormányunk zsenialitása rendeletileg, vagy egy tévedésből helyben megválasztott barom okossága.)
Ma bementünk a falugazdászhoz: akinek eddig is be volt jelentve, valóban ingyenes, ez csak adategyeztetés az ő számukra, mert van néhány új pont, kérdés is, pl. tulajdonos állampolgársága(mondjuk ez a rész nekem tetszik éppen). És hiába akatam pl. több évre hosszabbítani az őstermelőimet, nekem csak 1 évre lehetett, mert 3 pecsétre van hely, utána újat kell kiállítani, s nekem csak egy pecsét fér bele. Röhej Ahogy itt lassan már minden.
Megkérdeztem a lekvárt, savanyúságot, ilyesmiket is: kistermelői papír kell, ami nem ugyanaz mint az őstermelői, és majd lehet kijönnek ellenőrizni, hol és milyen körülmények között, s valóban saját termelésű áruból dolgozok-e fel. Hát csak jöjjenek(ha egyáltalán elindítom a dolgot). Új terméket a NAV-nál kell bevezettetnem az új kódokkal, de rá kell akkor már írnom az új kódokat az őstermelői igazolványra is, amit meg a falugazdász tehet meg, ha előtte jártam a NAV-nál. A szappankészítés természetesen nem fér bele az őstermelőibe, de ezt valahol sejtettem is, így már abban sem vagyok biztos, vásárban pl. árulhatnám-e őket
Ez az ellehetetlenítés egyre erősebben működik, én úgy érzem.
Régi tulajdoni lapomon ott a nulla. Tavalyin már nincs. Viszont ott szerepel a zártkert elnevezés, ami meg akkor már megszűnt fogalom volt. Ki érti ezt.
Majd kiderül...Én már annak is nagyon örülök, hogy ekkora felhajtás lett a dologból. Ugyanis ellenkező esetben nem szereztem volna tudomást róla. És ugye a jogszabály ismeretének hiánya nem ment fel... Ráadásul nem egy ingatlan kapcsán érint az ügy, igen sokba lett volna a bünti...Úgyhogy türelmesen várok, aztán sorbaállok. :(
Én is félreértettem elsőre... Csak azoknak díjmentes, akik eddig is be voltak jelentve mint földhasználók, s most csak a személyi adataikat kell bejelenteni és más változás náluk nincs. Lehet, hogy ez fog változni, itt is ezt mondták...
A jogszabályt módosítani fogják, hogy milyen irányban, rejtély. "Nálunk" minden tulajdonosnak (aki a tulajdoni lapon szerepel) meg KELL fizetnie a 6000FT-ot. Ez alóli kibújásnak jó ötlet a szívességi földhasználat intézménye. Azt tanácsolták hivatalos helyeken, hogy várjuk meg a módosítást, és csak utána fussunk befizetni a csekket....
Ja, és persze friss tulajdoni lappal KELL igazolni, hogy ki/k a tulajdonos/ok. Ez további költség. Borsodban. Talán pont ezért a 140 ezer földhasználóból csak 203 bejelentés érkezett a mai napig a megyéből... Sokan várjuk a módosítást..
Az Ön által megadott telefonszámon kollégánk megkeresi Önt, és megbeszéli Önnel, hogy mikor szállítja le Önnek, vagy mikor és melyik üzletünkben veheti át a megrendelt árut."
Segítséget kérnék, homokos kertünk van és tavaszal milyen talajjavítót használjunk. Vagy milyen trágyát vagy műtrágyát? Kezdő vagyok, tehát lehet, hogy hülyeséget kérdeztem, még csak tavaly vettük a kertet, és szerintem biztos kéne valami trágya bele. Köszi
- nekem a címem is úgy van, hogy a város után ott van, hogy "külterület 52.. Hrsz."
- külterület de nem nullával kezdődik a hrsz
- külterület de nem zártkerti övezet hanem üdülő övezet
- zártkertre 3%-os a beépíthetőség míg üdülő övezetre 10%
- nálunk a 3-assal kezdődő hrsz-ok a zártkerti ingatlanok
- szerintem mindenki hívja fel az önkormányzat építésügyi osztályát(akkor is van még ott egy ember ha időközben a járáshivatal miatt a kis önkormányzatok megszűntek) és ott hrsz alapján egy perc alatt megmondják a besorolást
Nem, de két különböző címük és boltjuk van, az egyik a nagybanin (a kereskedőknek), a másik a vele szemben levő "vállalkozói negyedben" :), kertészet, autószerelő, raktár, minden egyéb társaságában. Ide bárki bemehet. Kertészmérnök végzettséggel még tanácsot is tudnak adni. :)
Bocs, de valaki igért Schott-féle paradicsomot. Február végén elvetném, ha még aktuális.
(vagy bármi hasonlót, ami megbízhatóan egyszerüen közönséges gömbölyü piros paradicsomot terem, nem determinált, nem érzékeny a betegségekre és bötermö. Vagy ilyen csak a mesében létezik?)
Igen, köszönöm, de egy 1600 Ft-os tözegbálát 1500-ért hazaszállíttatni azért annyira nem nagy business. Régen úgy tudtam, oda viszont nem mehet be akárki. Ez változott?
Nekem 2 évben volt már okrám, így tapasztalatból javasolnám, hogy nagyon figyelj arra, hogy azonnal leszedd, amint ledobta a virágát. Utána rögtön megkeményedik, fásodik, ehetetlen lesz. Van vagy negyed kiló okra magom, ha nem több, és ez mind abból fakad, hogy elmaradt a naponkénti szüretelése. És jó előre nézd ki, hogy mit kezdesz vele. Ha több növényed lesz, össze tudsz egyszerre szedni annyit, hogy mondjuk egy sülő csirke mellé dobáld, és vele süljön, vagy ha készítesz vödrös-dobálós savanyúságot, abba mindig belehajíthatod. Arra készülj fel, hogy az állaga kifejezetten taknyos, nem tudok rá jobb szót, de tényleg olyan, nekem érdekes volt, de nem rossz, nem gusztustalan, csak nagyon furi. : )
Viszont igen szép a virága, hisz mályvaféle (ha belegondoltok, a kerti mályvabokornak is hasonló a termése, sőt, most jut eszembe, mindenki rágcsált gyerekkorában papsajtot nna, annak is kicsit taknyos a magok körüli állaga, csak piciben, mégis micsoda jó kis csemege volt gyerekkorunkban, na, ő is mályvaféle, ha jól emlékszem).
Hát így az okra amúgy egészében is szerintem mutatós növény, ennél látványosabb, dekoratívabb zöldség már tán csak a lila leveleskel lehet, nekem még most is úgy áll-elfagyás nélkül- a kertben, mintKatiban a gyerök. : ) Nap mint nap szedek belőlük a nyusziknak, szerintem érdemes tenni, mert tényleg nagyon mutatós. Enni én még nem ettem belőle, de én nem is vagyok rendes példa ilyen szempontból, attól még lehet, hogy finom. : )
Sőt volt ingyen szállítási napluk is, de ha má... akkor pontosítsznk, idézek:
"Mennyi a szállítási költség?
0-100 kg tömeg között - az 1-gyel és 2-vel kezdődő irányítószámok esetén 1500 Ft (buttó) szállítási költség - a többi irányítószám esetén 3000 Ft (bruttó) szállítási költség - bruttó 50.000 Ft összeg feletti rendelés díjtalan
101-800 kg között - minden irányítószámra 6250 Ft bruttó szállítási költség - bruttó 100.000 Ft összeg feletti rendelés díjtalan"
Nagyon egyszerű! Megrendeled interneten (így még kedvezményt is kapsz, kemény 1%-ot!), telefonon szólnak, ha megvan.
Ha Csepel felől mész, a Szigetszentmiklós táblánál balra, utána ki van táblázva, csak a nyilakat kell követni. A honlapjukon van egy videós navigáció, nézd meg, biztosan odatalálsz.
Egy kis adalék a kifejezetten melegigényes növények témájához, én ugyanis idén kipróbálom az okrát, ennek érdekében (némileg egy kicsit talán elsietve a dolgot...) három nappal ezelőtt elvetettem 6 db okra magot, ma reggelre már ki is kelt 4 palánta... Az hozzátartozik az igazsághoz, hogy a kb. 31-32 fokos kazánházunkban keltek ki, de azért meglepődtem egy kicsit... Megpróbálom felnevelni a palántákat, de azért később majd helyre is vetek belőlük... :)
A batáta a trópusi éghajlati öv növénye .. homokos talajon jól fejlődik . Az utolsó fagyok után egy hónappal 30 cm sor- és tőtávra ültessük mivel a batáta forró, száraz helyeken honos, öntöznünk általában felesleges.
Nem akarlak lehűteni, de azért leírom, én azért nem kezdtem bele batáta hajtatásba, mert fogalmam sincs, hogy Magyarországon a forgalmazott batáták honnan származnak.
A batáta alapvetően trópusi, szubtrópusi növény, ezért fő termesztési területe ezekbe a régiókba esik. Jó esély van rá, hogy amit boltban veszel, az valami ilyen területről származik.
A batátának is régi termesztési kultúrája van, hatalmas a fajtaválasztéka, hasonlóan a burgonyához. Léteznek olyan fajták is, amelyeket a nemesítők már nagyjából kiválogatták a mérsékelt éghajlathoz, sőt vannak már kifejezetten magyar nemesítésű fajták is.
Hajtatni valószínűleg csak ilyen fajtát érdemes, mert ha kifogsz egy trópusokon bevált, nagyon melegigényes fajtát, az csak senyvedni fog.
Én bizony úgy döntöttem, hogy inkább rendelek palántát magyarországi termesztőtől, elsőre úgy sem kell sok, én is az első kísérletre szánom.
ha aztán beválik, talán tudok majd jövőre a saját termésből hajtatni, és akkor már nem kell rendelni.
Egy fórumon már találkoztam olyan információval, hogy valaki hatféle gumót is hajtatott, de csak kettő vált be, az egyik hazai nemesítésű, a másikat egy ismerősétől kapta, aki Amerikából hozta egy mérsékelt övi államból.
Szerintem ne bonyolítsuk tovább a dolgot, mert csak zavar lesz belőle. Minden érintett nézze meg a tulajdoni lapját, s ha kell, forduljon a Földhivatalhoz felvilágosításért (nálunk telefonon is nagyon készségesek voltak).
Igen, zártkert elvileg nem létezik, gyakorlatilag meg él és virul. Nekem az elmúlt hónapokban családon belül három zártkerttel kellett hagyatéki, és egyéb okból foglalkoznom két megyében, ezek minden hivatalos iraton zártkertként szerepeltek, s egyik helyrajzi száma sem kezdődik 0-val. Az élet már csak ilyen...
Ma kerekrépa leves van ebédre. Szombaton szedtem az ágyásból, két réteg fátyolfólia van csak rajta. Ha nagyon hideg van, nagy része megfagy, de az átlag teleket nálunk, a fagyzugban is ki szokta bírni.
A telekkönyvi nyilvántartás a földterületeket két osztályba sorolja. Lehetnek belterületiek és külterületiek.
A zártkert kategória, ma már hivatalosan nem használt minősítés, viszont a tulajdoni lapokon ezeket még számos esetben nem írták át, ráadásul a köznyelv is még napi szinten használja.
A zártkerti kategóriába sorolt területek voltak (ill. vannak) a településhez tartozó szőlők, gyümölcsösök, pincék, zártkerti gazdasági és pihenő célú épületek.
Ma hivatalosan csak belterületi és külterületi földek léteznek, és a "zártkert" a külterülethez tartozik." A helyrajzi száma 0-val kezdődik.
Alig 5 percet gondolkodtam rajta, hogy mi is lehet az a heky, aztán úgy döntöttem, hogy a helyben szó elírása. :)
A helyben vetést akkor csináltam, amikor sok saját termésű magom volt, aztán ahol túl sűrűn kelt, ott kiegyeltem, vagy átpalántáltam az üres helyekre.
Ennek az a hátránya, hogy a kelő magoncokat nagyon szeretik a lótetűk és a giliszták, meg egyebek. Így a drága bolti magok miatt inkább palántát nevelek, így csak a kiültetést követő 2 hétben vannak veszélyben a növények. Valamint pont ott vannak a növényeim, ahol kell.
2 db 40 cm-es virágládában kb. elfér a szükséges 80 szál paradicsom (macskapöcse paprika akár 100/láda, étkezési 50).
Helybe valahogy április küzepén, vagy kicsivel előbb vetettem. Hideg földben úgysem kel ki, csak május eleje-közepe felé.
Húúúúúúúúúúúúúúúúúú! Nem szeretnék kavarodást. Én szóltam valamiről, meg van a törvény, az sokkal bővebb. A bejegyzett művelési ág dönti el, hogy vonatkozik rá vagy sem függetlenül attól, hogy hol van (kül- vagy belterület). Normál esetben - általában, de nem feletétlenül !!! - egy családi ház körüli terület más besorolású. (Régen előfordult, hogy építkeztek engedély nélkül még ártetületen, s másutt is.) Meg kell nézni a tulajdoni lapon a besorolást, s ha az sem viágos, meg kell kérdezni a Földhivatalt, ha nem akar valaki bonyodalmakat és esetleg komoly büntetést. Enélkül senki ne nyugodjon meg, akárnit hall is! Egyébként az én ismereteim szerint (ami azért nem mérvadó) nincs olyan zártkerti besorolás, ami ne esne a törvény hatálya alá, illetve talán az erdő nem, ha létezik egyátalán zártkertként.
az jó, mert a tegnapi rtl hírekben azt mondták, hogy a bejelentési kötelezettség minden zártkertre vonatkozik, 6000 pénz(lehúzás) és január 31-én lejárt a határidő és mindenki számíthata bírságra aki nem tett eleget a kötelezettségének
Ez ugyanazt mondja, de részletesen (én a zsebkendőnyi zártkertekről szóltam, igaz nem tettem hozzá, hogy esetemben külterületi). Nálunk nem tudnak a Földhivatalban a 6.000 Ft alóli mentességről, de én is olvastam valahol. Már csak azt nem tudom, hogy miután kettőnk nevén van a nejemmel, ilyenkor hogyan kell eljárni, mert a bejelentőn nincs hely két használónak.
Megkérdeztem a földhivatalt; a zsebkendőnyi zártkerti kis hobbitelkekre is vonatkozik, s még érvényben van a 6.000 Ft-os illeték, de ez állítólag változni fog, így érdemes kicsit várni, miután március vége a határidő. A mulasztókat állítólag súlyosan fogják büntetni.
Mar en elkezdtem a batatat gyokereztetni mert azt mondja az OKOS a videon , hogy januar-feruarban kell elkezdeni nahat en nem akarok lemaradni )))ha mar belefogtam .)))
A paradicsom paprika magok is kibujtak minden evben igy teszek es nagyon koran van minden .
Ja meg krumpli elocsiraztatast is elkovettem, mar szepen beindultak. Szep tomor sotetliacsirak vannak rajta ,,
Tavaj csakugy jatszasibol ))) mar csinaltam ezt , es amikor 600ft volt az ujkrupli )) mar nekunk is volt . )).
Megpegig ugy hogy feketefoliaval, - letakart foldet elomelegitettem es ultets utan azonnal, mar elore feltoltottem . ha ejjel hideg volt betakartam egy regi hosszu eloszobaszonyeggel ))))-- ha kellet ra foliat ----ezt dirrekt erre tartogatom )))
A takarot eleinte csak MÖGE raktam nappal, igy az eszaki oldalon meleg maradt deli oldalrol meg a toltesfoldet melegitette a nap. IGY becsaptam a rendszert )))mire kibujtak addigra bejott az igazi joido ))))
DE mindenki azt mondja hogy a hosszucsiras krumplit nem lehet --miert --?? elultetni
Talaltam nyar kozepere--kb a pincebe egy kilonyi ottfelejtett krumplit keszekusza hajtasokkal es azt ovatosan beleraktam a foldbe rakupcoltam , es sorsara hagytam.
Meg augusztus vegere meglepetesnek, ujkrumplit ettunk )))) ahogy felhuztam furtosen logott a tovon a rengeteg krumpli .
Na ne gondoljatok hogy mindez ipari mennyiseg CSAK JATSZOM )))
Sajnos nem birok a kerteszveremmel)))es muszaly valamit csinalni mert kulonben nagyon nehezen viselem el a telet plane a veget(( )))))) ez a legrosszabb )))
Most joval nagyobbb a varakozasom , mert VEGRE meglett a regota vart meleg -- nem is meleg --))) hazam amiben eddig nem fagyott at a fold es a benne hagyott lollo salata vigan novekszik, SOT eddig en ugy kepzeltem hogy a lollonsalata az milyen kenyeske.
HATNEM!! kint a szabadban sem fagyott meg !!! ??? akkor ez attetelelo ??? EZ nincs a tasakra irva ... egesz telen kint volt az ami a magzasbol elpergett ..
SOT a "meleghazamban" az osszel bepalantazott kerekrepat is egesz telen ettuk ...mint retket ))
Szoval nagy lazban vagyok,, alig varom hogy vegre kideruljon az ido es jojjon az a szep fenyes es meleg ))))))))))))))))
Mindegy, ha már megvettem, elvetem, csak egy negyed kiló, elfér a többivel.
Még Bellát akarok szerezni, az viszonylag korai, és olyan óriási, mint az Onward. (A leírások szerint.) Az Onwarddal az az egyetlen problémám, hogy nagyon száraz vidék lévén, mire érik (meg gyakran már virágzáskor), már gondot okoz az aszály.
A helybe vetett paradics háromszor akkora, nagyon erős töveket eredményezett nálam, és csak 7-10 nappal termett később, mint a piacon vett szabad gyökerű.
Mivel helybe vetve van főgyökere, ezért mélyebbre megy.
Kékből sok fajta van (meg lehet, hogy fehérből is), én meg nem emléxem, hogy melyik hogy bírta. :)
Az biztos, hogy tavaly a Szentesi tartós kék (késői) legutolsó vetése, ami a késő őszi (októberi) esőkkel indult meg, kiváló lett (nagy és finom), viszont az előző kék (másik fajta), amit a nagyon száraz szeptemberben szedtem, az megfásodott, és íze is alig volt. Az április végén vett piaci kék meg a májusban vetett nyári kék is rossz lett, de tavalyelőtt nyáron meg jó volt a kék...
Korai fehéret már nem ültetek, mert az soha nem sikerült (ízetlen, fás), az óriási késői fehérrel meg nem tudok mit kezdeni, piacon se veszik meg, és itthon is kidobódik a fele.
Meg tudnátok mondani, hogy Délbuda környékén hol lehet olcsón litván tözeget (vagy valami hasonlóan jót) venni 150 v.250 l-est?
Más: rászorulóknak szeretettel fölajánlanék néhány különbözö méretü sejtes vetötálcát.
Még más: ti már vetemenyeztek? Én a paradicsomot idén mindnképp késöbbre halasztanám, de mi van az ilyesmikkel, mint a padlizsán, a paprika, meg az olyasmik, amik olyan lassan kelnek? Mikor kezditek?
Kedves Babette, úgy látom, te otthon vagy a témában. Mi van az olyan zártkerttel, ami külterület, szőlő gyüm. művelési ágban van, de nem műveljük? Azaz, ami még véletlenül életben van, arról leszedjük a termést, évente kétszer gyomtalanítás céljából lekaszáljuk. Azt is be kell jelenteni?
Itt kb 6 hetet ír a palántának,és mivel a meleget szereti ezért még bőven van idő sztem :) Úgy gondolom csak a paprikával egy időben ültethető ki. De csak gondolom !
A Földhivatalhoz menj be, kitöltesz egy papírt (betekintési lap, vagy mi a neve), és megmondják, hogy a telek milyen művelési ágú. (Vagy művelésből kivett, pl. házhely, építési telek esetében.) Ha nem tudod előkaparni a helyrajzi számot, akkor bent térképen kikeresheted.
Ha nem a saját tulajdonod, csak használod, akkor nem tudom, mi van, kell-e bejelentést tenni.
Ha több tulajdonos van, de nincs kimérve maga a használt terület, akkor hivatalos rajzot kell készíttetned földmérővel, az szerintem jópár tízezer.
Egyébként ha semmi tuladonosváltást meg egyebet nem jelent be az ember, csak regisztráltat, akkor ingyenes. Úgy néz ki, legalábbis. Még én sem voltam.
nézd meg a tulajdoni lapját, miként tartják nyilván.
a földtörvény szerint:
"a)termőföld: az a földrészlet, amelyet a település külterületén az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő, fásított terület művelési ágban vagy halastóként tartanak nyilván;
[..]
f) mező-, erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi föld: az a földrészlet, amelyet a település belterületén az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő, fásított terület művelési ágban vagy halastóként tartanak nyilván"
A mienknek is beton a fala, de a házi siklónk rendszeresen ott telel... A fedlap és az oldalfal közötti résben több télen is lefüleltük. Zöldséget nem ott teleltetünk, mert sajnos az aljában minden télen ott áll a talajvíz.
Mi letesszük a vízóraaknába, aztán ott ki is hajthat. Persze, nem ugyan az, mint frissen, de azért meg lehet enni, ha picit keserűbb, akkor is. Én azt a tipikus fagyott ízt utálom, amikor jégíze van a fagyasztott terméknek. Ugye régen is azért ásták el, mert a talaj bizonyos mélységeiben már nincs fagy.
Eleinte mi is hőkezeltük a zöldségféléket fagyasztás előtt, aztán abbahagytuk, s így sincs semminek semmi baja, sőt, semmi különbséget nem tapasztaltunk (zöldbab, zöldborsó, gyalult tök, leveszöldség). Igaz a fagyasztott zöldség pl. salátának nem való (bár volt már ez alól is kivétel gyalult uborkával), de levesbe, főzelékbe kifogástalan. Fagyott állapotban tesszük fórróvizbe, nem előre kiengedve. A főzési idő valamivel kevesebb, mint a nyersnél. A spenótot (izlandi) és a kelképosztaleveleket előzetesen forrázva (előfőzve) teszzük el.
Na de van erre egy külön topik (" Kertből a konyhába "), ott kellene eszmét cserélni; ne offoljuk ezt szét!
Elöbb írtam,hogy a karalábot anélkül fagyasztottam, hogy forráztam volna és főzéskor semmi baj nem volt vele.A répafajták másként viselkednek? Megbarnulnak-összeesnek vagy mért jó forrázni???próbáltad már símán fagyasztani?
:))))) hóvirááág? Édes hugám, itt semmi se nincsen még:)))) de lassan le fogok menni, és saját szememmel is megnézem a .. nagy semmit:) Illetve. olyan sár van, hogy asse biztos...
A forrázás (blansírozás) ne maradjon el. Úgy szokták a hozzáértők (séftől láttam), hogy 1 percre zubogó forró vízbe, gyorsan kiszedni hideg vízbe, lehűteni (ez is egy-két perc), majd lecsöpögtetni, és ha többé-kevésbé száraz, egy sorban tálcára téve mehet a fagyasztóba. Amikor megfagyott, zacskózni.
Öreg kertésznél láttam bakhátas zöldség- és répatermelést, agyagos földön.
Minden évben volt neki olyan 50 méteres sorból vagy 15-20.
Ősszel mélyszántás, így tavasszal nagyon hamar melegedett és szikkadt a talaj, csak el kellett igazgatni, amit a fagy megcsinált (legalább 20 cm magas bakhát), február közepén már tudott vetni. (Hogy mitől nem fagyott el a kikelt magonc, azt máig sem sikerült megértenem.)
Árasztással öntözött, a bakhátak között folyt végig a víz, épp a megfelelő esése volt a földnek. Ez pont jó volt a gyökérzöldségeknek, mert alulról jött mindig a nedvesség, oda törekedtek a gyökerek. Mikor 2-3 nap után kapálhatósra száradt a föld, akkor fogta az óriási horolót, amilyent még múzeumban se láttam, és végighúzgálta az árkokból indulva átlósan a bakhátak oldalán, így gyommentesen és porhanyósan tartva a bakhát oldalát.
Túlérve elég gusztustalan, és elég macerás kiszedegetni a vastag, belül nyálkás héjból a kicsi magokat. Még nem volt gusztusom kipróbálni, inkább kidobtam. A Juliska bab csak zsengén szedve finom, de akkor nagyon!
Takarmányrépát hasonlóan mint a céklát,egyelni,locsolni,kapálni.
Töknél,fészek készítés(akár magról vagy palántáról van szó),szintén locsolás kapálás.A bokrok távolsága fajtától függő.Az ülőknél kb.80x100 cm.A folyósoknál lehet duplája,sőt több is.
Ha valaki állandóan figyeli, rendszeresen szedi, főzi, fagyasztja, valószínűleg jó. Nekem erre nem volt energiám, más dolgom is volt, mint hogy állandóan a babot lessem. Egy hetet nem bírt ki szedés nélkül. Nemcsak az oldalán lett szálka, az egész hüvely rágós lett.
Most zöld hüvelyű futóbabom szokott lenni (Cobra, sajnos külföldi mag), az teljesen jó, még akkor sem rágós, mikor már kezdenek megnőni benne a szemek. Szabadabban dönthetem el, mikor főzünk babot, nem kell hozzá annyira alkalmazkodni. A Juliska számomra nyomasztó, állandó szedési kényszert jelentett.
Tavaly valaki (ffinemű) ajánlott nekem egy bizonyos fajta paradicsomból palántát. Sajnos nem emlékszem már, ki volt, úgy volt, hogy anyósom megy érte Kispestre, de végül nem jött össze a dolog. Ha adódik még abból a fajtából mag, azt nagyon szívesen kipróbálnám...:)
Az internetes leírások szerint a juliska karósbab szálkamentes, Nóra szerint szálkásodik, ha nem szedjük frissen. Ez ha kicsit öregszik kipucolva a bab alkalmas tejfeles bablevesre? Ennek a babja az a nagy julikabab vagy az más?
A futóbabot fejtőbabként szoktuk felhasználni. A szárazbab az bokorbab, csak annyiban más mint a zöldbabnak való, hogy olyan fajta ami nagyobb szemeket terem (és azt hiszem, hogy szálkásabb is). Természetesen a "zöldbabot" is lehet hagyni szárazbabnak, csak túl aprószemű lesz. A piacon vásárolt étkezési szárazbabból nyugodtan vethetsz is. A Lőrinci piacon van egy "Magbolt" ahol legaláb harminc féle étkezési babot árultak. Biztos van a Csepelin is!
(Most jut eszembe, hogy két éve iskolai kisérletnek babot vetettünk a főznivaló szárazból és az bizony futó lett!)
Megmértem: 16-17 mm a hossza, és majdnem ugyanannyi, 15 körüli a szélessége, és olyan kis duci. De gondolom ezt csávázás (ZKI!) előtt jól megszárították. Szerintem fejtőbabnak nagyobb méretű lesz. Én is azért csaptam le rá, mert támrendszerből elég a paradicsomok állványa. A kerítésre futtatott Juliska bab pedig tavaly siralmas lett, mivel a szomszéd háza árnyékolta. Férjem már régen mondogatja, hogy gyerekkorában a szárazbab bokros volt és fehér. Sorba tervezem vetni, mint a zöldbabot szoktam.
KIbontottad már? Mekkorák a szemek? Mert ha tényleg igazán nagyszemű, mint a Zalán, akkor én idén lehet, hogy nem vacakolok a futtatással... Persze már félretettem az e célra fogott magokat...na, majd meglátjuk. De azért érdekelne, mekkorák azok a szemek. :)
Nekem a Nantu sárgarépa tavaly nagyon szépen sikerült. Igaz, homokon vagyok. (:P visszaolvastam tegnap a 3 évvel ezelőtti csacsogásokra...kérdeztem, van-e itt más is "homokos" rajtam kívül...Istenem!! :))
Nem kukacoskodom csak.... A bakhátaknál a gyomlálás macerásabb omlik a bakhát ha húzom a gyomot meg kapával nem lehet . Az öntözővíz meg alulra folyik , és magán a bakházon nem maradna. Vagy rosszul gondolom??
Méteres zöldbab nagyon szépen termett tavaly ám a család Keménynek találta főzés után, váltanom kell.
A képen láthatót ismeritek- e tényleg fut-e ( a hátoldali leírás szerint igen) mert uborkahálora futtatnám?
Föztetek-e belőle? Mi a vélemény róla
Másik kérdés:
A répáim sose sikerülnek, a föld felénk igaz nem éppen homokos de 12 éve folyamatosan ősszel felásom forgatom, tavasszal rotálom, tápanyag is van benne mégis mindig elágazik (vörös óriás félhosszú petrezselyem ) egymás köré tekerednek és a répatörzsön hajszálnál vastagabb sok oldalgyökérzet képződik. Öntözni tudom nem gond. Nem ritkítom ki eléggé?Más fajtát válasszak, de mit?
Ha a tervezett helyén 20-25 cm mélyen kapával árkot csinálok és ebbe tömény átrostált komposztott teszek és ebbe vetek az jó lehet? vagy az nagyon erős lesz neki?...Hideg fóliába vetnék 2-3 méternyit
Ökörszívet Marikától kaptad, én is tőle kapok az idén. A csángó finom volt, tettem is el magot, de én is vettem Kurtovszkát. A paprika alakú pedig szerintem a legjobb paradicsom.
Nem nagyon érdemes hamarabb kiültetni, mert mindkettő melegigényes növény, egy hűvösebb időjárásban csak megállnának a fejlődésben. Max. április vége felé, amikor már elég jól behatárolható a május elejei időjárás (mert voltak olyan évek, hogy áprilistól kezdve jó meleg volt), lehet kiültetni őket. Az uborkával azért sem érdemes sietni, mert akkor nyár végére már leterem. Mint az előbb írták, szakaszosan kell vetni.
:-) Azokért már kaptam tavaly cserébe ökörszivet, meg petunia magot! Amúgy hogy vált be a csángó? Én idén már nem vetem ujra, és mivel elég drága is a magja, átváltottam kurtovszkára.
Ez nekem jó hír. Ezért is jó idejárni, mert néha az emberfiának a legegyszerűbb dolgok sem jutnak eszébe. El is ültetem az idén az összes maradék tűzbabomat. Kerítésfonatra lesz futtatva, élvezkedhet... :) Leszedni róla lesz egy élvezet! :(
Beszélgettünk itt a szárazbabról. Ezt ma vettem, én eddig még nem láttam ilyet. Azt írja, hogy: Fehér színű, kifejezetten nagy szemű (Zalán) bokor növekedésű fajta. Szára erős, a növény 35-40 cm magas. Kiváló termőképességű, betegségekkel szemben ellenálló. Kifejtő- és szárazbabként egyaránt használható. Íze kitűnő, fővőképessége jó.
Pedig - most jöttem csak rá - fagyasztás nélkül elég reménytelen; ezt találtam pl.:
Harc a babzsizsik ellen
A babzsizsik az egyik legkárosabb bogár, amely tojásait a fejlődőben levő babszemekbe rakja.
A betakarított babban kedvező téli körülmények között a tojásból lárva fejlődik, amely a bab belsejében él, táplálkozik, bebábozódik, majd bogárrá alakul át. Ez belülről mintegy 2 mm átmérőjű lyukat rág a babszem héján, és ezen át a szabadba távozik, hogy azután nyár közepén lerakja a tojásait.
A zsizsik elleni védekezés módjai:
1. Csak egészséges, csávázott vetőmagot szabad elvetni! Ajánlatos a magot vetőmagboltban vásárolni, mert a fertőzött bab nem egykönnyen ismerhető fel.
2. A zsizsik augusztusban rakja le tojásait, amikor a hüvelyekben a babszemek már kitapinthatók, de még viaszérésben vannak. Ilyenkor lehet permetezni ellenük Decis 2,5 EC 0,05%-os oldatával. A védekezés azonban csak akkor jár sikerrel, ha a környéken levő termelők is permeteznek!
3. Igen sikeres lehet a babzsizsik ellen védekezni oly módon, hogy a száraz, tisztított babszemeket fagyasztószekrénybe vagy mélyhűtő ládába tesszük, és ott -18 oC-on 48 órán át tartjuk. A melegigényes zsizsiklárvák ezen a hőmérsékleten elpusztulnak.
Sziasztok! A tavaly eltett paprika, uborka stb magokat mikor érdemes tejfölöspoharakba elvetni, azaz a palántanevelést megkezdeni? A tárolómban kb 15-18 fok van. Úgy tervezem a hideget jól tűrő répa, borsó stb magokat márciusban vetem,a palánták pedig az áprilisban szokásosan érjező fagyok után raknám ki.
Az enyém sosem zsizsikesedett még. Merthogy frissen esszük, a többi pedig a fagyóba megy. Az idén viszont oda kell nekem is figyelnem, mert most nem akarok fagyasztani...
HOgy is mondják a királyok?? "Tovább!".. Azaz lapozzunk. :)) Másfelől meg igenis segíta talajon maradáshoz, ha az ember sosem feledi, honnan indult. Valami azért csak ragadt rám-tán-, ha más nem, némi homok. DE 10 év múlva se fogok eleget tudni, az is biztos.
Halljátok, annyira különbözőek a tapasztalataink, hogy már az suhant át az agyamon, kár is tanácsot adni. DE ezt csak egy töredék másodpercig gondoltam, nekem is sokszor szükségem van rá, meg visszaemlékszem 3 évvel ezelőtti kezdő magamra (emlékeztek?Indiántánc a dícséretek miatt...:)))
Szóval: nekem a paszternák maradéktalanul és szépen, könnyen kelt, sokkal jobban, mint abban az évben a petrezselyem. A brokkoli igazi kezdőknek való tutisiker-növény-szerintem. Karfiol csak mazohista-alkatúaknak, nincs az az isten, hogy normális legyen, ha a fejed tetejére állsz, akkor se.. Nálam legalábbis.
A rebarbarától meg sokan félnek, pedig semmi nagy cucc nincs benne. Tejfölös pohárba vetettem, kiültettem, már abban az évben adott minden tő pár levelet, azóta meg túltengés van persze. Ja, és már látszanak az idei bújó levélrügyek(bár ezek talán nem is rügyek, mindegy). Nekem tavaly volt Zalánnagyszemű futós fejtőbab, meg egy másik , az egyik lapos, a másik kicsit kövérkésebb, igazán finomak, de rengeteget azért nem termettek, való igaz.
Ma csodás, ragyogó napsütés volt, igaz kora délutánig iszonyú erejű széllel. Fotózni ideális volt.
Most dolgozom, holnap igyekszem majd képet csinálni. Nem, csak 11-12 órát megy a fény, ha elég nagyok lesznek ÉS a Nap sugarai is megfelelő szögben esnek be a lakásba, akkor napsütéses idő esetén kikerülnek a dobozból, majd borús időben vissza. Nem kell túl nagy meleg és sok víz, így nem nyúlnak meg a palánták.
Csak azért csukom be a dobozt, mert van egy 2+ éves kislányom és egy kíváncsi macskám is, így békén hagyják a dobozt... :)
Tulajdonképpen azért kell a fény, hogy meghosszabbítsd a "nappalokat" nem? Miért kell lezárni a dobozt? A természetes fény nem jut be. Azért az írás ugyan megmarad , ám a kép mutatósabb.........lenne.
A hosszabb fénytől nem vékonyodik el vagy nyúlik meg a palánta szála igaz-e?
Általában egy paprika első lépésben 3 ágat fejleszt a tőben egy virággal, aztán ezek külön külön újabb hármat tövükben szintén újabb 1-1 virággal és így tovább. Ha nem szabályozzuk idővel egyszerre nagyon sok virág lesz amiből fejlődve a paprika elaprósodik.
Magas és széles, de nem túl mély kartondoboz két rövidebb oldalán, kb. 8-10 cm-re az aljától egy-egy bevágást készítettem, ide került a 18 W-os, armatúrás neoncső, tavaly ez a konyhánkban "dolgozott" még a falon... A doboz belsejét kibéleltem alufóliával, belettem a 10 darabos tojástálcát a kazánházban már kikelt növénykékkel és egy kisebb edényben vizet a páratartalom miatt. Behelyeztem a neont, majd becsuktam a dobozt és egy bútorlapra helyezve az egész "cuccot" az ablak alatti radiátorra tettem. (A növénykék növekedését követve egyre feljebb emelem majd a neont.) A tojástartó méreténél jóval több helyem van, de egyelőre csak ennyi a palánta-kezdeményem, de jön még a többi is... :)
Ennyi. (Van még egy neoncsövem, paprikát és padlizsánt akarok még így nevelni.)
Lehet, hogy Neked bejön a Habanero, nekem tavaly nem jött be, de nem is nagyon törtem magam... A paszternákot tojástálcába vettem majd, utána kiültetem. Tavaly szabadföldre ment, nagyon szépek lettek, csak nagyon lassan, vontatottan kelnek, talán a lakásban majd jobban... (Mindjárt leírom az "inkubátort".)
Nem, cserépbe, mert tavaly kiültettem szabadföldre és nem volt igazán fényes a karriertörténete... Idén még kap egy esélyt cserépben, ha ismét nem jön be, akkor marad a jól bevált Cayenne és egyéb társai... :)
A zeller majd a hét végén jön, ill. még a paszternákot is megpróbálom palántázni, mert "odakünn" elég lassan valósítja meg önmagát...
Én még késő ősszel kevertem össze palántaföldet, homokot és tuskós marhatrágyát, idén ez lesz a hajtató és a nevelőközegem is. (A Habanero 1 hét után kikelt a kazánház melegében, most saját készítésű, neoncsöves "inkubátorházban" növöget, már jön az első igazi levél, bár nem szaggatják szét magukat... :) )
Nem is a feltöltéssel van a baj, hanem hogy letölteni csak akkor enged, ha cserében te is feltöltesz. Na, ezt nem akarnám, bár néhányszor már elkövettem, mert nagyon kellett valami onnan.
Idén palántaföldbe vetettem a magokat. Na nem azért mert valami különleges tulajdonságot feltételezek róla, csak most nem tudtam felszedni földet, és ez legalább gyommag mentes. Egy nap telt el, eddig jól vizsgázott, jó nedvességtartónak bizonyul. Ja, és 450 ft a tuskóban az 50 literes, 1500-ból kijön az összesnek.